SECETA GRAVA, CU EFECTE NEGATIVE ASUPRA ECONOMIEI. In Hunedoara pompierii aduc apa potabila cu cisternele…

6-10-2011 1 minut Sublinieri

În mai toată ţara culturile sunt compromise pe câmpurile care arată ca în deşert. Producătorii se gândesc cu groază la pierderi. Şi asta nu e tot. Oamenii din zona rurală, bat kilometri întregi în fiecare zi pentru un bidon cu apă după ce fântânile au secat complet. De atâta secetă, în Bărăgan solul s-a pietrificat. Pământul e atât de uscat încât utilajele nu au cum să înainteze.

“Slăbesc patinele, le scad, se rup şuruburi, foarte greu, se seamănă în condiţii foarte grele”, a spus un fermier. Multe culturi, mai ales cele de rapiţă au fost compromise, iar producţia de anul viitor este şi ea în pericol. Dacă în perioada următoare nu va cădea niciun strop de ploaie seminţele de grâu nu au practic nicio şansă să încolţească printre bolovani şi praf. În mai multe localităţi din Mureş oamenii sunt nevoiţi să bată câţiva kilometri pentru o găleată cu apă. Localnicii dintr-un sat hunedorean se pot considera mai norocoşi. Au apelat la mila pompierilor, iar aceştia din urmă au venit miercuri la ei cu o primă cisternă cu apă.

Pârâul din sat este secat, la fel sunt şi fântânile oamenilor. În Veţel nu a mai plouat din 30 iulie, iar oamenii spun ca nu mai au apa nici pentru consumul lor şi nici pentru animale. Temperaturile ridicate şi apa insuficientă au dus la sapă de lemn şi afacerile crescătorilor de păstrăvi. Izvoarele care alimentau bazinele au secat şi mii de peşti au murit.
Ministrul Agriculturii spune că trebuie să aşteptăm.
“Există îngrijorări mai ales că e perioada de semănări şi e o perioadă îndelungată de secetă, cazul rapiţei, de pildă, dar şi aici sunt semănate deja 300.000 de hectare. În al doilea rând culturile de grâu abia încep la semănat, un verdict clar se va da în luna noiembrie. Pentru că poţi să spui dacă un an e bun sau rău după ce începe perioada aceasta de bilanţ al apei în sol respectiv 1 octombrie-1 aprilie. De pildă, la rapiţă există posibilitatea completării acestor suprafeţe în primăvară. Ne grăbim aşa cum am făcut-o de atâtea ori, trebuie să avem răbdare, a arunca în piaţă că nu o să avem grâu înainte de a semăna grâul, e să nu spun ce. Trebuie să aşteptăm”, a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.

Seceta din ultimele trei luni a uscat pamantul si a sters de pe harta paraie intregi. Specialistii spun ca Muresul, de exemplu, are cel mai scazut debit din ultimii 50 de ani. Oamenii se tem ca, in apa care-i aproape namol, pestii vor muri din lipsa de oxigen.

Si in curand nimeni nu va mai avea nici de baut, nici de irigat. In Hunedoara, fantanile au secat si ele, asa ca in multe sate pompierii aduc apa cu cisternele. De la sfarsitul lunii iunie in judetul Hunedoara nu a mai cazut strop de ploaie, iar pamantul a inghitit si ultimele rezerve de apa. Din cauza secetei, paraul Vetel a secat cu totul si albia e numai pietre si bolovani.

Pompierii au adus cu o cisterna 6.000 de litri de apa, insa nu ajunge decat pentru cateva zeci de familii. Raul Mures are cel mai scazut debit din ultimii 50 de ani. Pescarii spun ca pestii nu au prea multe sanse de supravietuire: pana vin ploile, atat de asteptate, vor muri din lipsa de oxigen. Cei de la Directia Apelor spun ca mai exista rezerve in lacurile de acumulare din judet, si, daca situatia devine dramatica, vor da drumul la baraje.



Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “SECETA GRAVA, CU EFECTE NEGATIVE ASUPRA ECONOMIEI. In Hunedoara pompierii aduc apa potabila cu cisternele…

  1. E nevoie de astfel de evenimente pentru a ne scula din amortirea in care am intrat cu totii.Totul e bine pana la foamete si sete…

    RUGACIUNE CATRE SFANTUL PROROC ILIE LA VREME DE SECETA

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/10/01/rugaciune-pentru-ploaie-de-ce-s-a-inchis-cerul/

  2. Pingback: Fermierii anunta DEZASTRU IN AGRICULTURA si denunta DISCRIMINAREA COMISIEI EUROPENE fata de agricultorii TARILOR RASARITENE
  3. Pingback: [VIDEO] Romania, te iubesc: TARANUL ROMAN, bataia de joc a INTERMEDIARILOR, BANCILOR, UE SI IMPORTATORILOR
  4. Pingback: ”Va fi FOAMETE MARE in tara daca nu ploua!”/ HIDROELECTRICA aproape de declansarea STARII DE FORTA MAJORA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare