COD DE BARE “PERSONALIZAT”: sau cum ne identificam cu hiperlink la purtator (VIDEO). CARE E NOUTATEA?

4-10-2011 4 minute Sublinieri

Imagineaza-ti ca, la o intalnire de afaceri sau poate o iesire in oras, in loc sa lasi o carte de vizita sau sa-ti notezi numarul de telefon pe un servetel, il inviti pe celalalt sa iti scaneze bratara. Intr-o secunda, interlocutorul poate avea la dispozitie toate informatiile pe care esti dispus sa le imparti: date de contact, formatia preferata sau poate ultima postare de pe blogul personal. De fapt, nici nu e nevoie sa iti imaginezi, deja se intampla, titreaza NY1. Ai optiunea sa porti cu tine propriul cod de bare.

Cultura secolului al XXI-lea este bazata pe o comunicare cat mai rapida: “comunic, deci exist”. Codurile QR (Quick Response Code), un fel de coduri bidimensionale care, scanate, te trimit catre o pagina web, sunt un exemplu bun. Companii, artisti, muzee de arta, chiar si organizatii guvernamentale au inceput sa recurga din ce in ce mai des la ele pentru a-si face reclama. Cu ajutorul acestora ii trimit pe cei interesati catre concursuri, jocuri, retete de cocktailuri, extrase din carti sau tutoriale online. Pe masura ce smartphone-urile au acaparat un segment din ce in ce mai mare al pietii, codurile QR le-au urmat indeaproape.

Create in anii ’90 in Japonia, initial pentru industria auto, codurile QR au ajuns in ultimii ani sa fie folosite la scara larga, atat in diferite sfere economice, cat si in lumea afacerilor. Recent, par sa poata fi folosite si pentru a facilita interactiunea pur sociala.

Cu ocazia saptamanii modei de la New York, codurile QR si-au facut simtita prezenta, anunta New York Times. Tiffany a impartit fursecuri cu coduri inscriptionate in glazura care, odata scanate, te trimiteau catre o invitatie pentru concertul lui Leighton Meester, simbolul fashionistelor din serialul Gossip Girl. Papusa Barbie a intrat si ea in cursa; persoanele interesate sa castige un outfit de designer au putut scana codurile inscriptionate pe cutiile in care erau impachetate papusile si pe autobuzele tematice Barbie. Cu doar cateva saptamani mai devreme, in timpul saptamanii de moda din Barcelona, designerul Frans Baviera a trimis pe pasarela un fotomodel imbracat intr-o rochie cu un cod QR inscriptionat pe corset.

Muzeul de Arta Moderna din New York prezinta in cadrul expozitiei “Talk to Me”, dedicata comunicarii, exemple de design QR precum un cod ce acopera intreaga fateta a unei cladiri din Tokyo. In plus, fiecare obiect de arta este insotit, pe langa informatiile obisnuite, de un astfel de cod.Compania de design SET a creat, dupa cutremurul din Japonia, un cod QR in forma unei cruci rosii care, scanata, te trimite catre pagina Crucii Rosii unde poti dona pentru ajutorarea celor afectati de dezastrul natural, iar armata americana intentioneaza sa puna coduri QR in geamurile birourilor de recrutare astfel incat cei interesati sa aiba acces la informatii chiar si atunci cand oficiul este inchis.

De la brand-ul comercial, la cel personal, e doar un pas. Asa se face ca o companie de asemenea newyorkeza, Skanz, a scos pe piata bratari de silicon, colorate divers, ce poarta pe ele un cod QR, nu catre un site al unei companii, ci catre o pagina personala. Avand drept punct de plecare bratarile de sustinere a unei cauze, popularizate de fundatia Livestrong, bratarile Skanz se vor a fi echivalentul unei carti de vizita. Odata scanate, acestea te duc catre o pagina ce ofera informatiile pe care tu vrei sa le faci cunoscute, un fel de dosar personal pe care il prezinti.

Prezenta codurilor in jurul nostru nu le asigura insa vizibilitate. Dintre cei care detin un smartphone, nu toti se lasa condusi de curiozitate. Chiar si cand este cazul, scanarea nu da rezultatele scontate. Unii nu detin aplicatia potrivita pentru a citi codul. Alteori se dovedeste a fi prea intuneric sau imaginea este miscata astfel incat nu se poate obtine o citire adecvata. Datele arata ca, deocamdata, barbatii par a fi mai curiosi sa vada catre ce te trimit codurile QR; in jur de 60,5% dintre scanari sunt realizate de barbatii cu un venit de 100.000$ sau peste, sustine comSore.com. Totusi, companiile au inteles deja ce poate sa insemne acestea pentru veniturile lor. Astfel, ne asteptam ca in perioada ce urmeaza sa le vedem tot mai des in vitrine, pe panouri, bannere, postere ba mai mult, sa le folosim noi insine drept carte de vizita.

Autor: I. C

Despre codurile de bare stim destul de multe. Am vazut cum ele au inceput sa fie folosite, de la marcarea marfurilor la aplicarea lor in actele de identitate personale. In alte aplicatii sunt folosite ca instrumente medicale. Aplicatii secundare sunt toata pleiada de carduri care sunt chei electronice catre diverse servicii (bancare, de sanatate, de transport etc.)  Care ar fi noutatea pe care o aflam din acest material?

Faptul ca aceste coduri de bare, prezentate sub forma unor bratari de silicon care, odata scanate, dezvaluie toate informatiile personale, incep sa fie raspandite prin noile tehnologii media si prin asa-zisa socializare indusa de acestea. SOCIALIZAREA noilor tehnologii: aceasta este noua strategie de folosire a codurilor de bare. Pana acum erau folosite strict economic si administrativ, medical. Acum, in mod mai clar (nu este ceva cu totul nou, insa trendul e mai accentuat in modul in care e prezentat in articolul de mai sus), sunt folosite ca o moda, ca ceva trendy, la fel cum sunt smartphonurile, de pilda, alaturi de care, de altfel, sunt vandute si aceste bratari.

Foarte sugestiv este si sloganul companiei care a lansat aceste dispozitiv: SKANZ LET’S YOU WEAR THE WEB. Adica iti permite sa imbraci, sa porti web-ul cu tine (adica tot ce inseamna prezenta ta online, care pentru cei preocupati sa fie in trend se traduce prin retele sociale si bloguri). Nu ajungea smartphone-ul pentru a fi conectat la web tot timpul, acum mai exista un dispozitiv, un carlig prin care suntem in internet cand suntem si in viata reala.

Este si acesta inca un fenomen caracteristic pentru anticamera vremurilor antihristice pe care le traim. Pecetea antihristului va insuma, din punct de vedere functional, toate caracteristicile acestor coduri de bare: cenzura economic-sociala, identificare administrativa, socializare si cine stie ce o mai aparea intre timp. Dar ea va avea ceva in plus, ceva esential si propriu: va presupune o adeziune la inchinarea explicita la antihrist, adica va fi insotita de recunoasterea “divinitatii” acestui inselator si de o lepadare explicita de Hristos.

Lucru de care sa pazeasca Dumnezeu pe toti, pentru mila Sa, iar noi sa ne tinem departe de astfel de inventii-capcana.

Legaturi:

***

***

***


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Carduri electronice/ cipuri, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Internetul Obiectelor (Internet of Things), Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “COD DE BARE “PERSONALIZAT”: sau cum ne identificam cu hiperlink la purtator (VIDEO). CARE E NOUTATEA?

  1. “iar noi sa ne tinem departe de astfel de inventii-capcana.”
    Foarte bine spus!
    Doamne ajuta-ne!!

  2. de la tatuaje ciudate s-a mai gasit ceva de bagat pe gat, bratari, toate cu un scop.

  3. Pingback: OMNITOUCH: INTERFATA HOLOGRAFICA proiectata inclusiv pe CORPUL UMAN (video)
  4. Pingback: SACCSIV SI CALOMNIILE DIN POSTUL MARE: Reincalzirea vechilor minciuni diversioniste. Ce credem despre cipuri, carduri, pecete si antihrist? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Bill Gates investeste in BRATARA GALVANICA, tehnologie biometrica de masurare a gradul de atentie al ELEVILOR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre INSELARE, CIPURI, ALARMISME, RAZBOIUL INFORMATIILOR. “Astazi curatenia si smerenia sunt foarte rare, insa invatatori sunt tot mai multi si atunci ratacirea creste…” -
  7. Pingback: CIP IMPLANTAT LA NASTERE FIECARUI OM: ideea lansata la BBC de o scriitoare de SF - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: BRATARA WIRELESS: sau cum poti sa platesti cu mana… - Recomandari
  9. Pingback: DEZECHILIBRUL HORMONAL: noua amenintare globala/ EROIZAREA TICALOSILOR IN PRODUCTIILE DE FILM SI TV/ Epidemie de DIVORTURI provocate de emigratie in Romania profunda/ DATELE BIOMETRICE – “cele mai sigure” pentru plăți financiare - Reco
  10. Pingback: Experiment “profetic”? CIP IMPLANTAT IN MANA STANGA PE POST DE “PORTOFEL VIRTUAL”/ Programul “CUNOASTERII INFORMATIEI TOTALE” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare