(video) CE SE INTAMPLA CAND TEORIA RELATIVITATII DEVINE RELATIVA? Teoria lui Einstein pusa sub semnul intrebarii. CE NE SPUNE NOUA ASTA?

24-09-2011 5 minute Sublinieri

O echipa internationala de fizicieni a anuntat joi ca au inregistrat particule subatomice care se deplaseaza cu viteza mai mare decat cea a luminii, descoperire care ar putea rasturna una dintre teoriile fundamentale din fizica, formulata de Albert Einstein, relateaza Reuters. Antonio Ereditato, purtator de cuvant al echipei, a declarat ca masuratorile au durat peste trei ani, iar rezultatele au fost verificate de circa 15.000 de ori. Acestea arata ca neutrini trimisi de la CERN, langa Geneva, pana la laboratorul din Gran Sasso in Italia au ajuns cu 60 nanosecunde mai repede decat ar fi facut-o lumina (care are o viteza de aproape 300.000 km/s). “Avem mare incredere in rezultatele noastre. Am verificat si reverificat pentru orice ar fi putut sa afecteze masuratorile dar nu am gasit nimic. Asteptam acum ca alti colegi sa le verifice independent,” a declarat Ereditato.

Daca se va confirma, descoperirea va rasturna teoria formulata in 1905 de Albert Einstein, care sustine ca viteza luminii este o “constanta cosmica” si nimic in univers nu se poate deplasa mai rapid. Un total de 15.000 de neutrini, particule care strabat universul, au fost lansati pe o perioada de 3 ani de la CERN la Gran Sasso, aflat la 730 de km distanta, unde au fost captati de detectori uriasi. Lumina ar fi parcurs distanta in circa 2,4 miimi de secunda, insa neutrinii au facut-o cu 60 de nenosecunde – sau 60 de miliardimi dintr-o secunda – mai putin decat lumina.

“Este o diferente foarte mica, insa la nivel conceptual este incredibil de important. Descoperirea este atat de surprinzatoare incat, pentru moment, toata lumea trebuie sa fie foarte prudenta”, a mai spus Ereditato.  Cercetatorul a refuzat sa speculeze pe marginea a ceea ce ar putea inseamna daca alti fizicieni, care vor fi informati oficiali la o intalnire de la CERN vineri, vor descoperi ca masuratorile experimentului comun CERN-Gran Sasso – numit OPERA – sunt corecte.

“Nu vreau sa ma gandesc la implicatii, suntem oameni de stiinte si lucram cu ceea ce cunoastem”. Mai multe lucrari din literatura stiintifico-fantastica sunt bazate pe ideea potrivit careia, daca bariera vitezei luminii poate fi sparta, calatoria in timp ar putea deveni, cel putin la nivel teoretic, posibila, noteaza Reuters. Existenta neutrinului, o particula subatomica elementara cu o masa foarte mica, creata prin dezintegrare radioactiva sau in reactii nucleare precum cele care au loc inauntrul Soarelui, a fost confirmata prima data in 1934, insa continua sa fascineze fizicienii. Poate trece prin materie fara sa fie detectat, chiar si pe distante lungi, si fara a fi afectat. Milioane de neutrini trec prin corpul uman in fiecare zi, spun oamenii de stiinta.  Pentru a ajunge de la CERN la Gran Sasso, neutrinii au trecut prin apa, aer si piatra.

Un grup de fizicieni ai Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN), de la Geneva, au făcut publice, joi, rezultatele experimentului Opera. În urma acestuia cercetătorii au observat faptul că particulele subatomice elementare numite neutrini depăşesc viteza maximă cu care se poate călători în Univers, mai exact pe cea a luminii, informează BBC. Oricât de ciudat ar părea, cercetătorii de la CERN şi cei de la laboratorul Gran Sasso din Italia, s-au străduit să găsească o eroare care ar fi putut duce la un astfel de rezultat surprinzător. Trebuie însă avut în vedere că aceştia au lucrat la experimentul Opera pe parcursul a trei ani şi au realizat, în total, 15.000 de măsurători ale acestor rezultate neaşteptate.

Ce spun cei care au participat la proiectul Opera

“Am fost surprins şi şocat de rezultatul experimentului. Cu toate acestea sunt sigur că l-am desfăşurat corect”, a declarat pentru CNN Antonio Ereditato, purtătorul de cuvânt al Universităţii din Berna, Elveţia, şi coordonatorul proiectului. “Am ajuns în urma a numeroase cercetări minuţioase ale măsurătorilor la concluzia că nu putem explica rezultatul experimentului în niciun alt mod”.

Cei circa 150 de oameni de ştiinţă care au participat la proiectul Opera îşi vor continua cercetările, dar cer, în momentul de faţă, ajutorul întregii comunităţi ştiinţifice pentru “a veni cu idei noi sau cu experimente care ar putea confirma sau infirma rezultatele testelor”, a mai adăugat Ereditato. Această descoperire sfidează teoria relativităţii formulată de cunoscutul fizician Albert Einstein, o veche lege a fizicii, conform căreia nimic nu se poate mişca cu o viteză mai mare ca cea a luminii.

Ce spun specialiştii

“Este o descoperire remarcabilă dacă se va dovedi că este adevărată. Ea va revoluţiona fizica aşa cum o cunoaştem în prezent, dacă rezultatele sunt corecte”, a declarat profesorul Neville Harnew, directorul departamentului de fizică a particulelor de la Universitatea Oxford. Acesta se va afla printre oamenii de ştiinţă care vor participa, vineri, la seminarul transmis pe internet şi găzduit de CERN.

“Aceasta este o încălcare a limitei de viteză a luminii. Este un rezultat care ar putea pune la îndoială una dintre bazele fizicii”, a declarat James Stirling, şeful laboratorului Cavendish de la Universitatea Cambridge. “Atunci când în cadrul unui experiment apar rezultate neaşteptate şi nu poate fi găsită nicio eroare în cadrul măsurătorilor, procedura obişnuită este aceea de a invita întreaga comunitate la o cercetare mai amănunţită a problemei. Dacă măsurătorile se vor confirma, acest lucru va schimba modul în care înţelegem fizica, dar trebuie să ne asigurăm că nu există alte explicaţii ale rezultatului. Pentru a face acest lucru sunt necesare cercetări independente“, explică Sergio Bertolucci, directorul de cercetare al CERN.

“Cercetătorii sunt extrem de precauţi atunci când vine vorba despre interpretarea rezultatelor testelor şi acest lucru se întâmplă pe bună dreptate”, a declarat pentru BBC Jim Al-Khalili, fizician al Universităţii din Surrey, care a mai sugerat că posibila sursă a acestei situaţii este o simplă greşeală ce a apărut în timpul măsurătorilor. “Teoria relativităţii va trebui revizuită pentru a se putea explica datele experimentale obţinute. Undeva este o problemă mare. Nu ştim ce efecte concrete va avea acest rezultat, pentru că nimeni nu se aştepta la aşa ceva”, explică pentru gândul Nicolae Zamfir, reprezentantul României la CERN.

Unde ar putea avea loc noi experimentre pentru confirmarea măsurătorilor

CERN este unul dintre puţinele laboratoarele care au capacitatea de a desfăşura experimente complexe asemenea proiectului Opera. Teste similare pentru confirmarea rezultatelor obţinute iniţial ar putea avea loc în Japonia la J-Parc, unde se desfăşoară proiectul multinaţional T2K, sau în Statele Unite ale Americii, la Fermilab.

Nota noastra:

Ce ne poate spune noua aceasta stire care a atras atentia mass-media si de ce ne intereseaza pe noi, ortodocsii?

1. In primul rand, ne spune inca odata cat de relativa este stiinta si, prin urmare, cat de nefundamentata este pretentia celor care vor sa impuna lumii o conceptie scientista, evolutionist-darwinista. Trebuie sa retinem ca probabila rasturnare a teoriei lui Einstein, care va “revolutiona fizica”, dupa cum declara insisi fizicienii, nu e prima din istoria stiintei. Initial, Newton a fost cel care a revolutionat fizica, impunand un anume model, mecanica newtoniana, care parea, pe atunci, a descifra definitiv si irevocabil misterele lumii inconjuratoare. Iata insa ca a venit Einstein si, prin teoria lui, a rasturnat si revolutionat fizica, facand din teoria lui Newton o teorie depasita. Acum nu se intampla nimic altceva decat ca si Einstein sa ii urmeze lui Newton in Muzeul Figurilor de Ceara ale Stiintei Omenesti, unde se afla toti cei care au crezut ca pot explica lumea prin teoriile lor invalidate, mai devreme sau mai tarziu, de experimentele aceleiasi stiinte careia i-au inchinat viata lor.

De ce se intampla acest lucru? Pentru ca aceasta este caracteristica stiintei: sa fie intotdeauna o cunoastere provizorie, nesigura, incerta, bazata totdeauna pe experimente, deci intotdeauna supusa testarii, verificarii. Stiinta nu are niciodata certitudini, ea, prin urmare, niciodata nu va putea furniza o conceptie unitara, intreaga, definitiva, prin care sa explice viata.

Acest lucru este caracteristic doar credintei, si inca credintei dogmatice, revelate. Doar credinta dogmatica are, in mod legitim, certitudini, pentru ca ea, de la bun inceput, este o cunoastere revelata si inca nu doar revelata, dar si experiata si confirmata, din nou si din nou, de experienta sfintilor.

Asadar, daca stiinta este atat de perisabila si provizorie, cu atat mai mult intelegem cat de nefundamentate sunt pretentiile de a impune acceptarea unor teorii stiintifice sub forma dogmelor. Asa este cazul, de pilda, cu teoria evolutionista asupra lumii, cu teoria descendentei omului din maimuta si cu teoria crearii Universului prin Big-Bang. Este pur si simplu un abuz care, in primul rand, nu are nimic stiintific in el, de a prezenta aceste teorii ca fiind mai mult decat simple ipoteze, de a exclude orice alta ipoteza, inclusiv creationista (in ciuda dovezilor… stiintifice in acest sens) si de a domina tiranic lumea academica si scolara, intimidand pe cei care nu impartasesc aceste teorii si caracterizand pe cei care le adopta fie drept analfabeti in cunoastere stiintifica fie “fundamentalisti”. Aceasta tentativa vadeste de fapt o lupta ateista care n-are nimic de-a face cu stiinta.

Mai mult decat atat, daca teoria lui Einstein, ca si a lui Newton, se sprijineau pe solide dovezi si pe experimente ce puteau fi realizate cu mijloacele timpului lor, teoriile evolutioniste asupra universului sunt aproape total lipsite de orice fel de suport experimental. Nu exista, adica, dovezi pentru a le sustine. Sunt pure speculatii. Si daca teoriile solide ale fizicii, dovedite experimental, sunt invalidate in timp, cum de indraznesc suporterii evolutionismului sa isi vanda marfa lipsita de dovezi experimentale drept teorii indiscutabile?!

2. Nefiind chiar familiari cu chestiunile de fond ce tin de fizica, nu putem comenta pe marginea lucrurilor de continut legate de noua descoperire. Insa, putem specula pe marginea potentialelor consecinte ale descoperirii, pornind de la afirmatiile celor citati in materialele de mai sus. Sigur ca postularea calatoriei prin timp este ceva de SF si credem ca este o bizarerie nedemna de a fi retinut. Dar putem face cateva legaturi logice. Se stie ca descoperirile lui Einstein au “ajutat” in mod esential fabricarea bombei nucleare. Oare noile descoperiri, ce efect vor putea avea asupra tehnologiei si armelor, odata ce vor fi adoptate de intreaga comunitate sfiintifica? Este foarte posibil ca noua descoperire sa poata fi folosita in dezvoltari tehnologice “uimitoare” care sa revolutioneze odata in plus, daca mai era nevoie, omenirea. Sa contribuie, in felul lor, la “minunile” antihristice cu care omenirea va fi amagita…


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “(video) CE SE INTAMPLA CAND TEORIA RELATIVITATII DEVINE RELATIVA? Teoria lui Einstein pusa sub semnul intrebarii. CE NE SPUNE NOUA ASTA?

  1. Si cand ne gandim cum sar ca turbati inaintasii maimutelor (dupa cum se considera, din moment ce au “evoluat” din ele), cand vine vorba despre predarea religiei (ortodoxe) in scoli. Dar despre “dogmele” religiei ateiste, predate cu generozitate la geografie si la biologie, in special, nu se vorbeste. Asa aflam ca pamantul (sau universul, nu conteaza) are 6 miliarde de ani; nu se spune ca acele miliarde de ani au durat cateva zile, pentru ca ar fi “incorect politic”, ar fi “indoctrinare” chiar…

  2. Marea eroare a stiintei este ca nu ia in considerare lumea spirituala. Ea crede (nu stie) ca Dumnezeu nu este in legatura directa si personala cu universul, ca lucrurile se invart de la sine, sau cel putin asa au fost lasate de Dumnezeu. Deci din start, aceasta limitatie pe care si-o impune stiinta este un mare obstacol in calea Adevarului. Astfel, Dumnezeu nu mai conduce universul dupa bunul plac si metode (nepatrunse de nici o minte),
    si nici fiintele spirituale cazute (demonii) nu mai pot influenta universul, daca Dumnezeu ingaduie. Astfel, multe “fenomene” spirituale care nu pot fi patrunse sau detectate de oameni (fara Harul lui Dumnezeu) sunt fie neluate in calcul, fie “explicate” in mod eronat cu unelte stiintifice total nepotrivite unor astfel de cazuri. Ce nebunie!

  3. Ar fi interesant de aflat cum ar explica oamenii de stiinta atei “experienta” facuta de Sf. Serafim de Sarov in prezenta lui Motovilov pentru a-i arata ce inseamna dobandirea Sfantului Duh. Pana una alta cunosc multi fizicieni care sunt ortodocsi practicanti iar unii chiar s-au retras din lume, in manastiri. Este interesant totusi cum neutrinii trec prin materie. As asemana asta cu felul in care rugaciunea tasneste inspre Dumnezeu prin ziduri si orice fel de materie. Oare rugaciunea are un purtator material? Poate vom afla intr-o zi. Pentru ca stim ca cel care se roaga se consuma, rugaciunea “consuma” sange (dupa cum spune pr. Rafail Noica). Rugaciunea schimba structura materiei(stim asta din experientele facuta asupra apei, apa cristalizeaza fermecator daca s-a facut rugaciune asupra ei; noi insine fiind intr-un procent mare apa ne restructuram in prezenta rugaciunii si de aici vindecarile miraculoase). Totusi cercetarile in stiintele fundamentale sunt importante. Cunoasterea, atat cat ne ingaduie Dumnezeu sa cunoastem, este importanta. Ca apar imediat si speculantii care folosesc cunoasterea in dauna creatiei lui Dumnezeu este adevarat dar asta nu insemna ca nu trebuie sa se mai faca cercetare.

  4. Atata timp cat omul de stiinta cauta sa inteleaga legile naturii cu buna credinta, adevarul stiintific nu poate fi decat in concordanta/cuprins in Adevarul descoperit noua de Dumnezeu. Dumnezeu nu este impotriva unei cunoasteri si pe cale rationala/stiintifica a lumii atata timp cat acest lucru se face cu smerenie si in respect fata de Biserica. Problema “stiintei” a aparut din momentul in care omul, in orgoliul sau, a crezut ca poate sa inteleaga, sa creeze si sa traiasca fara Dumnezeu. Incepand cu acest punct stiinta decade de la valoarea adevarului la o jalnica falsificare a realitatii. Omul de stiinta care studiaza in mod onest legile dupa care se misca creatia lui Dumnezeu, legi care au fost create tot de Dumnezeu, nu poate ajunge la alte adevaruri si realitati in afara celor care au fost revelate omului de catre divinitate.

  5. “Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat….@
    si “Dumnezeu este deasupra timpului”, care este dimensiune a materiei…
    Sunt doua concepte pe care cei necredincioasi nu le-ar accepta nici daca dovezile care sa le sustina i-ar izbi direct in fata! Pentru ca se impotrivesc adevarului demonstrat si Duhului Sfant. Cand omul se incapataneaza sa_l nege pe Dumnezeu sau sa-L caute (micsoreze, limiteze) in creatie/materie rezultatul este dezastros din punct de vedere spiritual: ratacire peste ratacire.

  6. Oamenii de ştiinţă descoperă legi ale fizicii pe care Dumnezeu le-a făcut odată cu crearea lumii. Cum sunt folosite aceste descoperiri, şi în slujba cui sunt puse ele, asta este întrebarea. Explozia în progresie geometrică a descoperirilor tehnice din ultima sută de ani te pune pe gânduri. Oare cine a inspirat această avalanşă de descoperiri care a făcut lumea să progreseze din punct de vedere tehnologic, dar să regreseze din punct de vedere moral? Cum sunt şi de către cine sunt folosite tehnica nucleară, sateliţii, televiziunea, telefonia mobilă, internetul? Nu sunt oare acestea doar nişte etape intermediare în pregătirea pentru venirea anntihristului? S-au făcut chiar şi nişte experienţe de „încălzire” pentru înşelarea planetară cunoscute sum numele de blue-beam.

    Sf. Nil Athonitul a avertizat asupra acestor lucruri spunând: „Si toate acestea se vor face pentru ca Antihrist va stapani peste tot, va domni in toata lumea, va face semne si minuni cu inselaciune si va insela pe oameni cu viclenie, ca sa nascoceasca si sa vorbeasca unul cu altul de la un capat al pamantului la celalalt. Atunci vor zbura prin aer ca pasarile si vor inota prin adancul marii ca si pestii. Si toate acestea le vor face oamenii, traind in tihna, necunoscand ca acestea sunt inselaciunile lui Antihrist. Si asa de mult va inainta stiinta vicleanului, ca sa insele prin nalucire pe oameni, pentru a nu mai crede in Dumnezeu Cel in Sfanta Treime inchinat”.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/11/12/din-profetiile-sfantului-nil-athonitul/

  7. Sf. Isaac Sirul zice: “Cunoasterii ii urmeaza frica; iar credintei ii urmeaza nadejdea”, caci cunoasterea “nu poate face vreun lucru in afara de iscodire si de cercetare”. Cunoasterea fireasca este bajbaitoare. De aceea este nesigura. Pe cand credinta este “un asentiment care nu iscodeste lucrurile”(Sf. Ioan Damaschin) si o vedere a sufletului, o simtire neindoielnica (Sf. Grigorie Palama + Iacov 3:17). Atata vreme cat suntem orbi sufleteste, ne formam un sistem pt ca sa explicam si sa traim viata. Dar totul este produsul mintii si experientei noastre sovaielnice. Adevarata libertate vine cand cineva se leapada de mintea sa, de sistemul propriu (chiar si de cel newtonian :)) si, prin fapte bune si luminat de har, simte realitatea inconjuratoare asa cum este ea, nu cu ochii impaienjeniti de pacate.
    Frica ce insoteste cunoasterea vine din constiinta care mustra in ascuns greselile logicii noastre. Iar pe cel credincios nu-l mustra constiinta, dimpotriva. El simte adevar, eliberare. Prima este o cunoastere trupeasca, intunecata de simturile impatimite, pe cand credinta opereaza in primul rand prin suflet, dar si prin simturi fara a fi impatimite de materie.
    Deci pentru un credincios nu este atat de epocala descoperirea neutrinilor, caci cel ce cunoaste pe Dumnezeu nu se mai minuneaza nici de soare (Sf. Siluan Athonitul).

  8. mare bataie de joc la adresa oamenilor cu aceasta “descoperire”, veche de zeci de ani … si cu banii contribuabililor din Uniunea Europeana…
    Acum vreo 15 ani, brazilienii au obtinut particule cu viteza net superioara vitezei luminii (si nici macar nu erau primii)…
    Dupa brazilieni, au mai fost si altii, pana la acesti impostori de la CERN … (de ex, lanoratoarele NEC de la Princeton, NJ, in 2000)
    Si ca idee generala, Einstein a enuntat destule aberatii – cum ar fi existenta fortei anti-gravitationale care se justifice ca planetele stau in echilibru, desi forta gravitationala nu e egala cu forta centrifuga (disputa de prin anii 1930), ceea ce ar duce la un univers static. Ori aceasta teorie pseudo-stiintifica a fost demolata f.rapid de un astro-fizician si un matematician care au demonstrat si teoretic si practic (cu imagini ale stelelor in miscare) ca universul e de fapt in expansiune continua (si deci a existat un moment in timp cand tot universul era concentrat intr-un punt). Cei 2 oameni de stiinta au luat premiul Nobel pt descoperirea lor si pt modelul matematic ce demonstra (anterior descoperirii facute cu telescoape) acelasi lucru.

    Laboratoarele NEC – Princeton, NJ, anunta pe 10 Noiembrie 2000 ca viteza luminii a fost depasita…
    http://www.cbc.ca/news/health/story/2000/07/20/speedlight000720.html
    Scientists break speed of light
    Last Updated: Friday, November 10, 2000 | 11:57 PM ET
    CBC News
    Scientists have finally exceeded the speed of light, causing a light pulse to travel hundreds of times faster than normal.

    Dotarile acceleratoarelor din Brazilia:
    http://www.slac.stanford.edu/pubs/beamline/26/1/26-1-dasilva.pdf

  9. Aici este vorba de particule cu masa de repaos nenula (neutrino), ceea ce este cu totul altceva decat fotonii (masa de repaos nula). In cazul fotonilor, avem viteza de grup si viteza de faza. Viteza de faza (daca nu ma insel) a fost mai mare decat viteza luminii, ceea ce NU viola principiul relativitatii restranse. In cazul acesta, al neutrinilor, o viteza mai mare decat cea a luminii incalca teoria relativitatii restranse.

    Ramane de vazut daca rezultatele sunt corecte. Daca sunt, efectele vor fi majore.

  10. O precizare pentru Mina, care face o mica confuzie (fara nici un iz de polemica 🙂 ):
    Teoria relativitatii spune ca nimic cu masa mai mare decat zero nu poate atinge viteza luminii, deoarece masa creste odata cu viteza, tinzand asimptotic spre infinit cu cat viteza se apropie de cea a luminii. Stirea din 2000 se incadreaza oarecum in limitele teoriei relativitatii, fiind vorba de un fascicul de lumina format din fotoni, care se stie ca nu au masa de repaus. La fel si in cazul experimentului brazilian. Noutatea stirii actuale consta in faptul ca s-a constatat o viteza superluminica la neutrini, particule subatomice, dar care au masa pozitiva diferita de zero, ceea ce pana cum parea o imposibilitate.

  11. Ah, cineva a facut precizarile in timp ce eu scriam comentariul. Scuze, deci, pentru supralicitare.

  12. “certitudinea” ca fotonii nu ar avea masa e o simpla ipoteza neverificata si valabila doar la nivelul actual de cunostinte (care vedem bine ca sunt departe de a fi absolute, mai degraba din contra… ). Daca o cantitate e infinetizimal minuscula si neglijabila in calcul, nu inseamna ca e “zero”… (v.articolul de mai jos, printre altele).
    Oamenii adevarati de stiinta (cei de la varf) de azi nu prea mai au certitudini – le aveau insa din plin cei din sec. al XIX-lea…

    Tot ca idee generala, marile “descoperiri” sunt realmente f.bine pazite (daca nu toate, cele mai multe si cele mai importante) si sunt date spre consum public la cateva zeci de ani buni dupa ce au fost facute… Ca se mai pot toca bani buni pe studii identice, e altceva – de multe ori e necesar, din cauza lipsei de access …

    scuze pt divagatii…

    http://math.ucr.edu/home/baez/physics/ParticleAndNuclear/photon_mass.html
    But regardless of what any theory might predict, it is still necessary to check this prediction by doing an experiment.

    It is almost certainly impossible to do any experiment that would establish the photon rest mass to be exactly zero. The best we can hope to do is place limits on it.

  13. Pingback: TEORIA CUANTICA SI DUMNEZEU. Implicatii asupra cosmologiei, corespondente cu teologia ortodoxa - Recomandari
  14. Pingback: Marea Britanie INTERZICE predarea CREATIONISMULUI in scolile publice. In schimb, impune NECESITATEA predarii TEORIEI EVOLUTIONISTE - Recomandari
  15. Pingback: “Biserica” Anglicana SI-A CERUT SCUZE LUI CHARLES DARWIN pentru contestarea TEORIEI EVOLUTIONISTE! - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare