DETERMINAREA TURCIEI, PUSA LA INCERCARE. Turcia va incepe propriile exploatatii in apele teritoriale disputate cu Cipru

22-09-2011 2 minute Sublinieri

…in 2010 Statul Major al Armatei Tucriei a intrebat academicieni si experti legali maritimi daca ar considera ca merita declansat un razboi asupra rezervelor de energie din estul Mediteranei. Raspunsul a fost “Da”.

La o zi după ce o companie americană a început forările pentru gaze naturale în sudul Ciprului, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a atacat Nicosia şi Israelul spunând că sunt angajate într-o “căutare nebunescă a petrolului”.

“Administraţia greco-cipriotă şi Israelul s-au angajat într-o căutare nebunească a petrolului în Marea Mediterană”, a spus Erdogan, însă reacţia sa nu s-a limitat doar la vorbe. Turcia a lansat la rândul său explorări petroliere în nordul insulei, în apele teritoriale turceşti. Erdogan a forţat, declarând şi că “navele de asalt şi fregatele turceşti sunt deja în regiune”.

Deşi sună războinic, presa greacă citează un înalt oficial american care ar fi spus că Erdogan l-a asigurat pe Barack Obama că nu doreşte escaladarea unui conflict. Mulţi analişti consideră mişcările lui Erdogan ca un pretext al acestuia de nu continua negocierile de pace cu administraţia greco-cipriotă a insulei, însă premierul turc spune că tocmai aceştia au sabotat procesul demarând explorările înainte ca un tratat să fie semnat.

  • Cyprus-Mail:

Erdogan spune despre forajul cipriot ca este nebunie

Turcia a semnat un acord de delimitare a granitelor maritime cu regimul nelegitim al cipriotilor turci, pavand calea unei proprii exploatatii turcesti in estul Mediteranei. (…) Agresivul lider al Turciei a dat si un avertisment international companiilor care lucreaza cu Cipru, amenintand cu o interdictie asupra proiectelor de energie si cu posibile sanctiuni.  Trecand la o un ton mai calm, premierul turc a spus ca Turcia va actiona intelept si ca nu va da munitie “celor care spera tensiune si criza”.

Purtatorul de cuvant al Ciprului, Stefanos Stefanou, a acuzat Turcia de comiterea unui act ilegal cu o entitate ilegala, pseudostatul din Nordul Ciprului, condamnat de rezolutiile ONU. (…)

Inainte de semnarea pactului, Erdogan s-a intalnit cu presedintele Barack Obama timp de o ora si jumatate. Obama a insistat in mod repetat pe langa Erdogan sa reduca tensiunile din estul Mediteranei. Vorbind dupa intalnire, Erdogan a spus: “Administratia cipriota greaca si Israelul s-au angajat intr-o nebunie a explorarilor in Mediteraneana. De fapt, administratia cipriota greaca, prin foraj, nu face altceva decat sa saboteze procesul negocierii intre turcii ciprioti si grecii ciprioti”, a spus Erdogan. (…)

Turcia a spus ca va incepe propriile sale explorari de energie cu statul cipriot turc – sub escorta militara daca va fi nevoie – daca Ciprul va continua cu forajul. Iar Erdogan a subliniat din nou bravura militara a Turciei: “Vasele noastre de asalt si fregatele sunt gata in regiune”. (…)

In acelasi timp, ieri au sosit rapoarte care sugereaza ca Libanul este, de asemenea, iritat de evolutia lucrurilor. Libanul a acuzat Israel in ianuarie de incalcarea legii internationale prin permiterea firmelor de energie sa exploreze rezervele de gaz in absenta unui acord intre cele doua tari asupra granitelor maritime. (…)

Determinarea Turciei va fi testata de foraj

Determinarea Turciei va fi testata in cursa pentru hidrocarburi din Mediterana, unde rezerve de gaz de pana la 7 trilioane de dolari zac in apele Egiptului, Ciprului, Cretei, relateaza cotidianul turc Sabah.

Conform Sabah, Turcia va incepe forajul pentru petrol si gaz dupa ce Cipru a inceput forajul sau, ca parte a planurilor de a isi revendica propria sa cota din bogatiile din estul Marii Mediterane. Consiliul sau de securitate va discuta potentialul energetic al zonei in urmatoarea sedinta lunara.

Cotidianul a informat ca in 2010 Statul Major al Armatei Tucriei a intrebat academiciei si experti legali maritimi daca ar considera ca merita declansat un razboi asupra rezervelor de energie din estul Mediteranei. Raspunsul a fost “Da”.

Citand un document guvernamental, Sabah spune ca guvernul Turciei estimeaza ca ar fi in jur de 15 trilioane etri cubi de gaz in apele dintre Egip, Cipru si Creta, valorand in jur de 7 trilioane dolari.

Conform documentului, daca Turcia esueaza in incercarea de a bloca forajul Ciprului in zona Block 12 sau Afrodita, acest lucru ar duce la o cursa internationala pentru eploatatii in zonele ramane fara licenta ale Ciprului din Zona Economica Exclusiva. Documentul a descris situatia ca “serioasa”, notand ca “de aici incolo ne indreptam cu viteza deplina catre un punct crucial in care se va testa determinarea Turciei.” (…)

Christofias, presedintele Ciprului, s-a intalnit ieri cu ministrul rus de externe, Serghiei Lavrov, in cadrul intalnirilor de la ONU, multumindu-i pentru declaratia de sustinere a Rusiei privitoare la drepturile suverane ale Ciprului de a explora gazul. El a spus ca declaratia Rusiei este un “scut pentru Cipru”, determinand alte tari sa ii ia exemplul.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Batalia pentru resurse, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “DETERMINAREA TURCIEI, PUSA LA INCERCARE. Turcia va incepe propriile exploatatii in apele teritoriale disputate cu Cipru

  1. Pingback: Turcia a trimis o nava de prospectii in zona disputata cu Cipru
  2. Pingback: RUSIA TRIMITE SUBMARINE NUCLEARE in apele teritoriale ale Ciprului
  3. Pingback: Israel si Cipru stabilesc un ”COMITET COMUN” pentru zona Mediterana. SHIMON PERES "MUSTRA" TURCIA PENTRU AMENINTARILE MILITARE FACUTE CIPRULUI
  4. Pingback: PROFETIILE CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL despre Turcia, Grecia, Cipru si CUM INCEPE RAZBOIUL MONDIAL -
  5. Pingback: LEVIATHANUL SI AL TREILEA RAZBOI MONDIAL. Presiuni tot mai mari in Siria, explozii in Iran - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Fost ministru de externe francez: Israel ar fi planificat RAZBOIUL CIVIL DIN SIRIA inca din 2009. Primavara araba: STRATEGIA "BALCANIZARII" ADVERSARILOR STATALI AI ISRAELULUI SI MIZA "LEVIATHANULUI: hegemonia globala - Război întru Cuvân
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare