Protestele sociale MASIVE continua in Israel/ FURTUNA PE PIETELE BURSIERE: banci franceze in picaj, Grecia se afunda/ CE LOCURI DE MUNCA LI SE ”OFERA” ROMANILOR?

5-09-2011 4 minute Sublinieri

    • ZIARUL Financiar:

    Israelul a fost zguduit de cele mai intense proteste din istoria sa

    Sute de mii de israelieni s-au adunat sâmbătă în centrul oraşului Tel Aviv pentru a protesta faţă de costurile de trai ridicate, scrie The Wall Street Journal. Protestatarii au cerut guvernului condus de premierul Benjamin Netanyahu să majoreze cheltuielile pentru educaţie şi sănătate.

    Demonstraţiile au scos în stradă 200.000 de oameni din toata ţara, conform poliţiei israeliene, însă potrivit estimărilor presei locale numărul a fost mult mai mare: aproape 450.000 de oameni au luat parte la cel mai mare protest din istoria Israelului.

    Presiunile din partea populaţiei în ceea ce priveşte urgentarea reformelor au provocat o mişcare haotică în clasa politică israeliană, iar o serie de susţinători ai premierului Netanyahu au trecut în opoziţie. “Avem provocarea palestiniană, dar pe primul loc sunt tensiunile sociale”, spune Daniel Ben Simon, un parlamentar israelian aflat în opoziţie.

    Furtună pe bursele europene: băncile franceze, în picaj; scădere abruptă pe marile pieţe

    Societe Generale, banca franceză aflată în vizorul investitorilor, în acest al doilea val al crizei datoriilor greceşti, scade în această dimineaţă pe bursa de la Paris cu aproape 5%, după un declin de 6,6% vineri. Capitalizarea bursieră a grupului bancar a ajuns la 16 miliarde de euro. Faţă de intervalul similar al anului trecut, acţiunile băncii se tranzacţionează în scădere 52%.

    Toate celelelate companii incluse în indicele CAC 40 sunt în scădere luni dimineaţă, celelalte două mari bănci franceze, BNP Paribas şi Credit Agricole consemnând deprecieri de aproape 4%. Bursele europene au deschis luni în scădere abruptă, continuând declinul din şedinţa anterioară, din cauza temerilor că Statele Unite ar putea intra într-o nouă rundă de recesiune după datele slabe dezamăgitoare de vineri privind numărul angajărilor din august din SUA, transmite Reuters.

    Indicele european de referinţă FTSEurofirst 300 a pierdut 2% până la ora 7:14 GMT (10:14 ora României). Vineri, pieţele europene au închis în coborâre cu 2,5%. Acţiunile bancare au înregistrat pierderi importante luni dimineaţă, indicele STOXX Europe 600 Banks depreciindu-se cu 2,6%.

    Grecia se afundă: băncile fac coadă la bani de la stat, iar discuţiile cu UE şi FMI au fost blocate

    Mai multe bănci elene au apelat în luna august la ajutorul băncii centrale pentru a-şi finanţa operaţiunile zilnice, conform declaraţiilor şefului instituţiei. Deoarece nu mai au garanţii care pot fi acceptate de BCE, unele dintre băncile greceşti, printre care Pi­raeus Bank, au apelat în august la fondul de urgenţă pus la dispoziţie de banca centrală. Creditorii eleni sunt dependenţi de lichiditatea oferită de BCE pentru a-şi finanţa operaţiunile zilnice din cauza excluderii lor de pe pieţele internaţionale în urma retrogradării ratin­gurilor.

    Guvernatorul băncii centrale George Provopoulos a asigurat că instituţia sa este pregătită să asigure lichi­ditate în continuare dacă va fi nevoie, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. “De la începutul crizei fiscale, banca centrală a Greciei a ajutat la menţinerea lichidităţii din sistemul bancar”, a spus Provopoulos. “Banca Greciei a acordat şi împrumuturi de urgenţă în august”, a continuat oficialul.

    Mai mult, criza prin care trece Grecia s-a adâncit la finalul săptămânii trecute după ce creditorii externi au suspendat discuţiile cu Atena referitoare la fondurile de salvare destinate statului elen, în urma neînţelegerilor privind modurile în care poate fi acoperit un deficit bugetar care începe din nou să scape de sub control. De aceste discuţii depinde plata unor fonduri de 8 miliarde de euro din primul pachet de asistenţă financiară de 110 mld. euro stabilit anul trecut pentru Grecia, fără de care guvernul de la Atena ar intra în incapacitate de plată, scrie The Wall Street Journal. Suspendarea discuţiilor a împins randamentele obli­­ga­ţiunilor elene la niveluri care arată că investitorii văd ca o certitudine defaultul Greciei în viitorul apropiat.

    “Partea greacă insistă că ţintele privind deficitul bugetar nu pot fi atinse din cauza recesiunii. Troika – FMI, BCE şi CE – spune că recesiunea a avut rolul ei, dar Grecia pur şi simplu nu s-a ţinut de promisiuni, aşa că vor fi necesare mai multe măsuri pentru acoperirea terenului pierdut”, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

    Discuţiile au început săptămâna trecută şi ar fi trebuit încheiate pe 5 septembrie. Delegaţia reprezen­tând creditorii internaţionali este aşteptată să se întoarcă la Atena pe 10 septembrie, după ce guvernul va pregăti un proiect pentru bugetul din 2012. Atena se aşteaptă la un deficit de 8,1-8,3% din PIB pentru anul acesta, faţă de ţinta oficială de 7,6%, deşi nu exclude o deteriorare a situaţiei. “Mă aştept la un default dificil până în martie, poate în acest an. Şansele pentru un al doilea program sunt mici”, a afirmat un economist al FMI.

    OPINIE Cristian Hostiuc: Aceste „blestemate locuri de muncă“ pe care nu le mai creează nimeni. Haita de la PDL le oferă celor 100.000 de absolvenţi fără BAC locuri de muncă la partid

    (…) Dacă la americani teama unei recesiuni economice de durată, cu un şomaj ridicat, i-a cuprins pe toţi, la noi preşedintele Băsescu, premierul Boc, miniştrii Udrea şi Lăzăroiu constată că statul nu mai poate susţine pensiile şi nici ajutoarele sociale. Sunt prea puţini salariaţi care contribuie la buget (2,9 milioane în sectorul privat şi 1,2 milioane în sectorul de stat) şi, mai mult decât atât, au salarii prea mici (criza a mai tăiat din ele) pentru cât ar fi nevoie să susţină bugetul de pensii în vigoare (5,5 milioane de pensionari) plus cei care beneficiază de ajutoare sociale (40 de tipuri), deci în total 10 milioane.

    Liderii PDL recită zilnic aceste cifre de trei ani, de când au preluat puterea. Am înţeles care-i situaţia, că Tăriceanu, Vosganian, Năstase, Iliescu, Văcăroiu, Geoană etc. au fost de vină. De parcă PDL nu era în Parlament şi nu a votat “pentru” când a fost vorba de majorări salariale sau de pensii.

    Dar acest dezechilibru bugetar, de pensii, care este predicat în fiecare zi, nu se rezolvă numai prin tăieri. Ok, tai de la stat, pentru că cei 1,2 milioane de angajaţi sunt prea mulţi, dar cine va crea locurile de muncă necesare pentru acoperirea celor care pleacă? Albă ca Zăpada?

    De când a venit ministru al muncii, Sebastian Lăzăroiu este prezent non-stop numai cu discursuri politice: că USL va sta în opoziţie mult şi bine, că Ponta şi Antonescu sunt slabi şi nu au nimic în cap, că este nevoie de un nou partid de centru dreapta, plus glumele istorice de rigoare cu Albă ca Zăpada. Şi, bineînţeles, că şi ministrul Elena Udrea constată cum stă situaţia în câmpul muncii. Nimic despre un plan naţional de realizare de noi locuri de muncă, nu de contracte de colaborare pentru fonduri europene sau altceva, nimic despre cum ar putea sectorul privat să adauge 300.000- 500.000 de locuri de muncă, nu peste noapte, ci în 4 ani, că tot au spus că stau la putere şi după alegerile din 2012. Ce le trebuie companiilor, oamenilor de afaceri să mai angajeze 1, 2, 3 oameni, câţi or fi, astfel încât să plătească taxele la stat şi la bugetul de pensii? Au nevoie aceşti angajatori să ştie cine e Albă ca Zăpada şi cum e Iliescu (are peste 80 de ani şi nu mai e preşedinte de 7 ani, dar Boc tot îl invocă) sau au nevoie de facilităţi, de TVA mai mic, de ajutoare de stat sau credite garantate la export, de dobânzi mai mici la credite sau ce o fi, numai să fie, să ridice economia?

    Glumele de weekend, că or să le-o tragă din nou USL-ului, cum spune secretarul general al PD-L, nu aduc creştere economică şi nici încredere pentru viitor. Nu scad dobânzile la bancă şi nici nu vând titlurile de stat mai ieftin.

    Pe piaţa muncii intră acum 100.000 de absolvenţi de liceu fără BAC. Sunt locuri de muncă pentru ei în economie, că tot spune preşedintele Băsescu că e nevoie de chelneri? Sau haita de la PDL, cum admirativ li se spune de către cei care stau pe margine, are locuri de muncă la partid pentru aceşti absolvenţi şi pentru căpşunarii care se întorc din Europa care scârţâie? Că tot vin alegerile şi cineva trebuie să facă muncă de teren.


    Categorii

    1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Revolte populare, revolutii

    Etichete (taguri)

    , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

    Articolul urmator/anterior

    Comentarii

    5 Commentarii la “Protestele sociale MASIVE continua in Israel/ FURTUNA PE PIETELE BURSIERE: banci franceze in picaj, Grecia se afunda/ CE LOCURI DE MUNCA LI SE ”OFERA” ROMANILOR?

    1. Zice Isarescu:
      “Lumea trece printr-o transformare deosebit de importantă. Ce se va întâmpla? Nu ştiu. Şi v-o spun clar, nu ştiu ce se va întâmpla cu toate că circul în toate aceste cercuri în care se discută şi de viitorul omenirii şi al băncilor centrale, nu ştiu nici ei foarte clar. Nu cred în conspiraţii, probabil că aţi aflat că fac parte din nu ştiu ce grupuri care pun la cale omenirea, ne adunăm şi…astea sunt… Dar sincer nu se întâmplă numai în România, minţi din astea bolnave şi dominate de ideea conspiraţiei mondiale există peste tot”, a mai spus guvernatorul BNR.”

      Hei,care se simte “minte bolnava” sa ridice un deget, care se simte “dominat de ideea conspiratiei mondiale”, sa ridice doua…degete. 🙂

      http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/isarescu-sunt-in-aceste-cercuri-in-care-se-discuta-si-de-viitorul-omenirii-asa-ca-pot-sa-va-spun-nimeni-nu-stie-foarte-clar-unde-se-indreapta-lumea-8700265

    2. si eu care credeam ca isarescu a gasit solutia pt Romania… cand colo:”nu stiu eu din astea. Nu stiu, nu stiu.”

    3. @ Petra:

      Cand s-a adunat la Bucuresti Comisia Trilaterala, cu musiu in frunce, n-am auzit vreo dezmintire cand stirile au fost pe toate canalele… Si daca nici ei nu stiu, cine sa stie… Mai bine zicea in fata: Prostilor, va prostesc in ochi!

    4. “Unde esti tu Tepes Doamne,
      Ca punand mana pe ei
      Sa-i imparti in doua cete,
      In nebuni si in misei”

      Eu una cred asa, ca daca i-am lua pe toti nenisorii astia de conduc acum lumea, mai de la lumina, mai din umbra si i-am pune pe o insula undeva si am uita de ei, nu le-as da foc asa ca in Scrisoare, omenirea asta, incet incet si-ar reveni la normal, ar reintra in matca ei. Chiar si cu mintile si sufletele schilodite cum suntem acum, tot ne-am reveni.
      Dar deh…cand a lasat necuratul lumea asta in pace, fara sa o lupte?

      @admin
      Da, ar fi fost bine sa zica asa, dar daca zicea, era sincer si asta nu se potriveste cu “doctrina” lor.

    5. Acum,daca elitele evreiesti si pro le cer grecilor sa renumte la “privilegiile” unui anumit teritoriu in schimbul banilor ( de fapt copaci taiati si preschimbati in bani ),presiunea ar deveni extraordinara pe crestini,ar putea fi facuti raspunzatori pentru ” nesalvarea ” tarii …imi este si frica sa scriu despre asa ceva,ma opresc aici.Doamne ajuta sa nu se intimple!

    Formular comentarii

    * Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

    Rânduială de rugăciune

    Carti

    Documentare