Ce va urma in Siria? MINISTERUL ROMAN DE EXTERNE VREA SA EVACUEZE MIILE DE ROMANI DE ACOLO

31-08-2011 1 minut Sublinieri


Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, la RFI, că i-a cerut ambasadorului român la Damasc să pregătească, împreună cu reprezentanţele altor state membre UE, un plan coordonat de evacuare eventuală a românilor din Siria, comunitate estimată la 15.000 de persoane.

“Noi avem o comunitate masivă românească în Siria, estimată pe la 15.000 de persoane. Sigur, majoritatea sunt de fapt familii mixte. I-am cerut ambasadorului nostru la Damasc să pregătească împreună cu secţia consulară a altor ambasade din statele membre UE un plan coordonat de evacuare eventuală”, a declarat ministrul de Externe.

“Suntem într-adevăr concentraţi pe ce se întâmplă acolo şi trebuie să sprijinim opoziţia, pentru a se putea organiza”, a mai spus Teodor Baconschi.

El a adăugat că România regretă numărul enorm de vieţi omeneşti pierdute în ciocnirile între forţele de Poliţie şi protestatari.

“Autorităţile siriene s-au izolat şi ar trebui să acţioneze cu mai multă responsabilitate, pentru ca reformele promise să fie puse în practică. (…) Regimul sirian prezent îşi joacă soarta pe aceste reforme. E o ciocnire între vocea străzii, difuză şi pe alocuri confuză, şi nişte forţe de represiune de o brutalitate absolut inacceptabilă”, comentează Baconschi situaţia din Siria.

Ministrul de Externe consideră că “mesajul ferm al comunităţii internaţionale pentru Siria trebuie întărit, trebuie inclusiv sancţiuni financiare şi un embargo asupra regimului, pentru ca el să înţeleagă că nu există alternativă”.

În 5 august, MAE comunica, la solicitarea MEDIAFAX, că aproximativ 4.500 de români erau înregistraţi cu reşedinţa sau domiciliul în Siria, ţară în care violenţele au escaladat, însă, în pofida acestui fapt şi a recomandărilor MAE român, niciunul dintre aceştia nu ceruse până atunci autorităţilor române sprijin pentru a părăsi ţara.

Ioana Câmpean, politic@mediafax.ro


Vezi si:


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Alerte

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Ce va urma in Siria? MINISTERUL ROMAN DE EXTERNE VREA SA EVACUEZE MIILE DE ROMANI DE ACOLO

  1. Pingback: Nicolas Sarkozy presedintele Frantei ameninta Iranul cu un atac preventiv
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare