Raport Pentagon despre dezvoltarea militara a Chinei: RISCANTA PENTRU PREZENTA DOMINANTA A SUA IN REGIUNE

25-08-2011 1 minut Sublinieri

In raportul Pentagonului, comentariile despre riscurile puse de dezvoltarea Chinei se “rezuma” doar la subiectul Taiwan (insula considerata de China pamant national, pe cand acolo exista un regim independent sustinut de amerivani): astfel, riscul dezvoltarii Armatei Chineze este in special de a creste capacitatea acesteia de a impiedica SUA in sustinerea independentei regimului insular. Practic, Pentagonul considera riscanta o prezenta militara chineza activa, cu agenda proprie, chiar daca aceasta se manifesta in zonele limitrofe. Tonul este la fel de ipocrit ca diplomatia americana: se saluta dezvoltarea fortelor chinezesti, care sunt OK atat timp cat China se cantoneaza in participarea la actiuni umanitare si este deschisa relatiilor militare reciproce cu SUA. Daca, insa, China isi urmareste propriile interese in zona si nu mai este asa de transparenta cu privire la domeniul militar, atunci nu mai este OK.

Daca ar fi sa spunem in alte cuvinte aceeasi idee, ar fi ca si cum China este indemnata sa fie o societate deschisa (intereselor americane si globaliste, adica), caci daca va ramane inchisa (intereselor americane si deschisa intereselor proprii) va fi rau, poate chiar un razboi catastrofal. Suna cunoscut?

Inca un lucru interesant: spre deosebire de Rusia, cu care SUA (inclusiv via NATO) nu vrea sa aiba o colaborare militara activa, refuzand net participarea acesteia la un scut anti-racheta comun si preferand, pare-se, izolarea ei, China pare ca e perceputa drept o “fiara” mai usor de imblanzit prin mentinerea unor parteneriate si unor raporturi active.

China va avea, până în 2020, o armată modernă, lucru care ar putea ameninţa stabilitatea în zona Asia-Pacific, crede Pentagonul. În raportul său anual referitor la capacitatea de apărare a Chinei, Pentagonul spune că naţiunea asiatică a recuperat mult din decalajele tehnologice faţă de armatele occidentale. Iar China îşi dezvoltă armata tocmai cu scopul de a putea împiedica implicarea Statelor Unite într-un posibil conflict dintre China şi Taiwan.

La lansarea raportului, un oficial american a spus că investiţiile militare ale Chinei îi permit acesteia să destabilizeze balanţa militară din regiune şi să crească riscul de neînţelegeri în zonă, sporind astfel neliniştea în regiune.  Deşi China a reacţionat rapid, spunând că raportul exagerează ameninţarea pe care ar putea-o suscita armata sa, datele din raportul Pentagonului nu sunt chiar liniştitoare. În zona strâmtorii Taiwan, China are mobilizaţi 400.000 de oameni (o treime din toată armata sa), faţă de 130.000 cât are Taiwanul. Raportul este dezechilibrat de altfel cam la orice: tancuri (3.100 la 1.100), piese de artilerie (3.400 la 1.600), divizii aeropurtate (3 la 0), taiwanezii fiind superiori doar la brigăzi de infanterie mecanizată: 3 la 1.

În luna martie, China a anunţat o creştere a cheltuielilor cu apărarea de 12,7% comparativ cu anul precedent, antamând în acest scop 91,5 miliarde de dolari. Unii experţi cred că suma este mult mai mare.

Puteţi vedea raportul aici


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Opinii, analize, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Raport Pentagon despre dezvoltarea militara a Chinei: RISCANTA PENTRU PREZENTA DOMINANTA A SUA IN REGIUNE

  1. Pingback: CHINA AR PREGATI UN ATAC CU RACHETE IMPOTRIVA SUA. Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, critica iar scutul de la Deveselu
  2. Pingback: CHINA AMENINTA cu "lovituri de tun" tarile care ii pericliteaza interesele din MAREA CHINEI
  3. Pingback: Va fi al treilea razboi mondial intre SUA si CHINA? Se intreaba Daily Mail
  4. Pingback: ZVONURI DE RAZBOI MONDIAL (Stiri 6 ianuarie 2012) - Razboi întru Cuvânt
  5. Pingback: Rusia si China fac primele exercitii militare navale comune - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: China si Japonia: CONFLICT DUR SI PERICULOS pentru cateva insule din Marea Chinei | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare