Continua scaderea burselor, bancile europene sunt in deriva. STATELE EUROPENE VOR FACE ORICE PENTRU SUSTINEREA BANCILOR. SE MERGE CATRE UN GUVERN EUROPEAN, O CENTRALIZARE A DECIZIEI. De ce nu o sa dispara zona euro?

19-08-2011 2 minute Sublinieri

    Bursele internaţionale au continuat să scadă şi în această dimineaţă, după ce ieri au înregistrat pierderi masive. Temerile că economia americană se îndreaptă către o nouă recesiune şi speculaţiile privind adevărata stare a băncilor europene sunt principalele motive care au cauzat aceste evenimente.

    Joi, bursele au înregistrat cea mai abruptă pierdere de la o zi la alta din ultimii doi ani şi jumătate. Indicii bursieri din Franţa, Germania şi Marea Britanie au închis pe roşu. În această dimineaţă, indicele FTSE, care monitorizează activitatea bursei londoneze, a pierdut 2,19%, după ce, luna aceasta, a suferit o pierdere de 15%. Indicele bursier german DAX  are şi el o scădere de 3,1%, iar cel francez (CAC) a suferit o cădere de 3,89%. Bursa de la Bucure;ti a ]nregistrat o pierdere de 3%.

    Bursele americane au închis ieri pe roşu. Indicele Dow Jones a înregistrat o pierdere de 3,68%, iar S&P 500 a pierdut 4,46%.  Nici bursele asiatice nu au scăpat de turbulenţe. Indicele Nikkei, care monitorizează activitatea bursei de la Tokyo, a pierdut 2,5%.  Moneda euro a continuat să se deprecieze şi astăzi, pierzând 1% în raport cu francul elveţian şi de 0,4% în raport cu dolarul. În acelaşi timp, preţul aurului a crescut cu 1%, atingând un nou record istoric. Metalul preţios s-a tranzacţionat astfel cu 1.844,55 de dolari pe uncia.

    Statele mari din zona euro – Germania, Franţa şi Italia – vor face absolut orice pentru a-şi susţine marile bănci pe care le consideră de importanţă naţională, sistemică şi strategică şi nu vor permite intrarea capitalului străin, afirmă Nicolae Dănilă, fost preşedinte executiv al BCR, actual membru al Consiliului de Administraţie al BNR.

    Cele mai mari bănci din Europa au căzut ieri şi cu 10% pe bursă, situaţia fiind de natură să ridice întrebări inclusiv asupra efectelor privind economia româneşti. “Statele nu vor ezita să preia controlul pentru că sunt bănci de importanţă sistemică, strategică şi naţională. Pot fi luate în calcul şi fuziuni, dar capitalul străin nu va pătrunde”, spune Dănilă, precizând că aceeaşi evaluare este valabilă şi pentru Austria.

    Dintre toate statele din zona euro, sistemul bancar local este cel mai legat de Austria, de unde sunt controlate nu mai puţin de trei bănci de top 10 – BCR, Raiffeisen şi Volks bank, şi parţial UniCredit Ţiriac Bank. A doua mare bancă, BRD, este legată de grupul francez Societe Generaleunul dintre cele mai lovite pe bursă în ultima perioadă.

    Fostul bancher comercial, cu experienţă inclusiv în SUA, vede actuala tulburare de pe pieţele financiare internaţionale drept parte a confruntărilor legate de realinierea poziţiilor de forţă la nivel mondial. “În ultimii ani s-au făcut acumulă ri de venituri, de forţă economică şi financiară în anumite zone ale lumii, iar Occidentul nu poate înghiţi noua situaţie. Tensiunile actuale nu fac decât să spună că actuala stare de facto nu este acceptată.” El face trimitere la China, despre care spune că are toate atuurile pentru a se poziţiona ca forţă mondială, dar şi la Rusia.

    În acest context, zona euro nu se resemnează şi se fac eforturi pentru ca în momentul în care se va definitiva reaşezarea de forţe pe plan mondial, zona euro să fie totuşi mai puternică, deşi axa primordială va fi SUA – China. “Se fac eforturi pentru ca şi zona euro să conteze în final.

    Vedem că se coace ceva pentru întărirea acestui spaţiu, se merge spre ideea unui guvern, spre o concentrare a deciziei. Noi trebuie să fim foarte atenţi la acest proces.”Dănilă spune că zona euro nu se va rupe – aşa cum se tot discută în mediile economice şi financiare – “pentru că nu ai ce să pui în loc, iar Germania singură nu ar face faţă în complexul de forţe la nivel mondial cu toată economia ei puternică”.

    “Se poate eventual curăţa zona euro, se pot elimina unele părţi fără valoare, însă structura în sine nu va dispărea, ba chiar va fi întărită.” Cât priveşte presiunea sub care au intrat băncile europene în ultima săptămână, înregistrând căderi puternice pe burse, Dănilă vede aceste evoluţii ca pe “un joc de biliard”, cu anumite demersuri iniţiate de peste Ocean.

    “S-a pornit de la expunerea unor bănci pe Italia. De fapt nu vor să dea în Italia, ci doar ca băncile să intre într-un anumit trend pe bursă. Este în mod clar o mişcare indusă de peste Ocean.” Ieri pieţele au fost inflamate din nou după ce cotidianul american Wall Street Journal a scris că Fed New York analizează vulnerabilitatea subsidiarelor din SUA ale băncilor europene la o posibilă escaladare a presiunilor financiare, semnalând creşterea îngrijorărilor privind o extindere a crizei datoriilor din Europa.


    Categorii

    1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

    Etichete (taguri)

    , , , , , , , , , , , ,

    Articolul urmator/anterior

    Comentarii

    13 Commentarii la “Continua scaderea burselor, bancile europene sunt in deriva. STATELE EUROPENE VOR FACE ORICE PENTRU SUSTINEREA BANCILOR. SE MERGE CATRE UN GUVERN EUROPEAN, O CENTRALIZARE A DECIZIEI. De ce nu o sa dispara zona euro?

    1. http://www.leap2020.eu/Systemic-global-crisis-2011-The-ruthless-year-at-the-crossroads-of-three-roads-of-global-chaos_a5775.html

      Va fi o criza sistemica globala….cu un alt soc in tomana lui 2011, cand vor disparea in fum…..active de 15trilioane de USD.

      Global systemic crisis – Last warning before the Autumn 2011 shock, when $15 trillion of financial assets go up in smoke
      We estimated in 2009 that the world had about 30 trillion USD in ghost assets. Almost half went up in smoke in the six months between September 2008 and March 2009. For our team, it’s now the other half’s turn, the 15 trillion USD of ghost assets remaining, purely and simply vanishing between July 2011 and January 2012… (page 2)

    2. Pingback: SFARSITUL DEMOCRATIEI, AL EUROPA SI AL SUA? Suntem pregatiti tot mai intens cu mesaje despre sfarsitul ordinii actuale a lumii prin criza economica, haosul revoltelor si razboiul mondial
    3. să anticipăm ceva surprize la deschiderea de mâine? să cobim?

    4. @Utzu:

      Daca ar fi sa ne luam dupa mesajele receptate pana acum, scaderea burselor va continua. Dar, you never know, e posibil sa fim inca intr-o zona a teasingului si nu a rupturii decisive care sa duca la criza “perfecta”.

    5. Rămân sub impresia că ne aflăm într-o zonă de teasing încă din 2008 şi sub teama că tot sub teasing vom fi şi când va apărea antihristul. Mi se pare că se propagă o imagine vădit/violent apocaliptică, faţă de care toate evenimentele cărora le suntem zilnic martori, par a fi teasing. În lipsa mesajelor de tipul http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/08/20/la-7-mese-de-sfarsitul-lumii-suntem-pregatiti-tot-mai-intens-de-sfarsitul-ordinii-actuale-a-lumii-prin-criza-economica-haosul-revoltelor-si-razboi/ poate am fi reuşit să apreciem (ca societate), la adevărata valoare/importanţă/semnificaţie, ştiri precum http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/08/18/presedintele-traian-basescu-zelos-slujitor-al-agendei-eurocratilor-este-necesara-crearea-statelor-unite-ale-europei/ (făcând abstracţie de alte interferenţe, evenimente etc..)

      Altfel, fiind tumefiaţi/paralizaţi de atât de mult tragic iminent, trăim “rupturi decisive” zilnice, ca pe înţepături de ţânţar. Doamne, ajută!

    6. @Utzu:

      Da, este evident ca se lucreaza la tulburarea mintii oamenilor prin mesajele apocaliptice de acest gen, pentru a genera atat o stare de confuzie, incordare, tensiune, dar si de deznadejde, dezorientare si, “la momentul potrivit”, de intervenit cu stimulul contrar.

      Totusi, ma gandesc ca nu vom ramane, ca societate, doar la nivelul acesta, actual, al crizei ca teasing. Criza va incepe sa aibe aspecte concrete, la un moment dat, iar revoltele si razboaiele vor capata si ele valente reale, nu doar virtuale sau zonale ca pana acum. Diferenta va fi ca ele se vor desfasura pe un teren peste care s-au semanat anumite seminte. Te cam cuprinde groaza sa te gandesti cum vor reactiona oamenii zilei de astazi la astfel de incercari grele, ca foametea sau razboiul, cand ei reactioneaza atat de urat la mult mai putin (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/08/21/lonond-ist-uberal-hamburg-germania-zguduit-de-violente-anarhice-a-sosit-timpul-recoltei-fructelor-maniei/)

    7. Sunt de acord cu dumneavoastră, doar că şi atunci cred că vom avea parte de ştiri care să pună în umbră monstruozitatea realităţii: “încă nu au murit 90% din populaţia mondială, doar 2 rachete nucleare au fost lansate până acum.. etc”. Nu ştiu cât m-am făcut de înţeles. Mi-e ciudă că sunt atât de dependent, deşi încerc să privesc evenimentele prin lenitila proprie, de această interpretare generală a evenimentelor pe care mi-o serveşte feliat mass media. Deşi nu mi-o bagă forţat pe gât, mă stresează să observ că ajung intuitiv/indirect la concluzii de genul self-fulfilling, poate cu o perioadă minimă de anticipare.

      Ca o comparaţie, aici pe RIC am descoperit şi cartografiat curentele marine oceanice, intuim că cele calde se duc spre nord.. dar cum ajungem la uscat? Mai ajungem vreodată? Iertaţi-mi vorba în dodii. Cred că e semn de oboseală.

    8. @Utzu:

      Una din ratiunile de a fi ale paginii de recomandari este tocmai sa intelegem realitatea atat prin raportare la evenimente cat si la interpretarea ce li se da in mass-media. Nu ne propunem sa fim inca un alt curent anti care sa interpreteze realitatea in contrapartida mainstreamului, folosind o grila de interpretare opusa dar, in esenta, la fel de rigida, fixista si ideologica. Ne propunem sa trecem prin filtrul credintei ortodoxe tot acest complex alcatuit din evenimente+mesaje mediatice, sa avem o intelegere crestina a lumii. De fapt, realitatea nu se reduce niciodata doar la evenimentul concret si nici doar la breaking news-ul tematic. Se genereaza reciproc, iar de cand cu internetul, tot mai mult.

      Cat priveste …uscatul, adica limanul, acesta pe de o parte este, pe de alta va fi. Suna cunoscut? 🙂

    9. :)) sună, sună.. Nu că nu aş şti unde e uscatul, că de asta există aici pagina de acasă. Îmi exprim şi eu frustrări în mod public, că deşi “înot” către uscat, mă duce curentul în larg. 🙂
      O zi frumoasă vă doresc şi dumneavoastră şi cititorilor RIC! Doamne, ajută!

    10. Pingback: SEFUL FEDERAL RESERVE, Ben Bernanke ”dezamageste” bursele, ROUBINI scade pretul aurului si ”analistii economici” sunt loviti de orbul gainilor cand scriu despre... NOUA ORDINE MONDIALA.
    11. Pingback: Roubini imparte cu generozitate ”profetii”: CHINA SE PRABUSESTE SI SUA INTRA IN RECESIUNE. In schimb, in Grecia se prefigureaza O NOUA ETAPA A CRIZEI, PROBABIL DECISIVA (Stiri economice, 2 septembrie 2011)
    12. Pingback: Traian Basescu si Adrian Vasilescu (BNR) SE GRABESC SA PRABUSEASCA ROMANIA IN ZONA EURO. Sensul: "un pas intermediar pana la formarea STATELOR UNITE ALE EUROPEI"
    Formular comentarii

    * Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

    Rânduială de rugăciune

    Carti

    Documentare