Previziunile unui economist roman: E POSIBIL CA ANUL VIITOR SA MANCAM HRANA IMPARTITA, LA GAMELA, DE ARMATA/ Paul Krugman are insa o idee mai ‘buna’: UN RAZBOI, FIE SI CU… EXTRATERESTRII NE-AR SCOATE DIN CRIZA!

16-08-2011 4 minute Sublinieri

Economistul Sorin Preda, în vârsta de 56 de ani, a plecat din România în 1990 şi a stat mai mult în America de Sud, în special Argentina, unde a derulat mai multe afaceri dar a fost şi observator economic. Previziunile sale pentru 2012 seamănă cu o apocalipsă financiară care va lovi exact unde doare mai tare: mâncarea.

”Ceea ce trăim acum este un efect al deciziei guvernelor de a renunţa la moneda cu acoperire în aur. Adică s-au tipărit hârtii cu nemiluita fără un etalon-marfă, cum era aurul. Astfel, masa monetară multă a scumpit, şi va scumpi, produsele, în special hrana. În măsura în care SUA tipăresc şi aruncă pe piaţă din nou dolari fără o valoare concretă, în condiţiile crizei economice mondiale, se prevede o inflaţie accelerată şi o prăbuşire a economiei mondiale. Urmează o perioadă grea, cu o accentuare a şomajului şi majorări de taxe şi impozite impuse populaţiei”, ne-a spus Sorin Preda.

Economistul consideră că în România s-a greşit atunci când fostele fabrici şi uzine ale lui Ceauşescu au fost vândute sau distruse, în loc să fie concesionate pe perioade determinate. De asemenea, statul nu ar fi trebuit să se împrumute de pe piaţa externă, ci de la cetăţenii români, prin bonuri de tezaur.  Totodată, înstrăinarea rezervelor, în special cele energetice, a fost o eroare capitală.

”Nu mai vorbesc de banii nemeritaţi pe care i-au obţinut, de la buget, aşa-zişi oameni de afaceri români. În altă ordine de idei, eu cred că România nu va avea timp să ajungă la zona euro, pentru că moneda europeană se va dezintegra în urma involuţiei economice mondiale din ce în ce mai rapide. Deocamdată aurul pare să reprezinte unitate de măsură cea mai stabilă în economie, dar în scurt timp se va vinde aur pentru o bucată de pâine, adică se va devaloriza şi acesta. Lucrurile se vor reaşeza abia în urma unui conflict major, probabil un război mondial pornit de la revolte sociale, care va avea şi scopul de a reechilibra demografic omenirea.

Pentru asemenea momente în Statele Unite s-au realizat deja mai multe închisori speciale destinate celor arestaţi în timpul mişcărilor de stradă – şi nu glumesc când spun acest lucru. Pentru a putea ţine situaţia sub control este foarte posibil ca anul viitor să mâncăm, la gamelă, hrana împărţită de armată (gamela este un vas metalic din care mănâncă soldaţii pe front – n.r.)”, a concluzionat Sorin Preda.

”Dacă oamenii nu au suficientă mâncare au doar trei opţiuni: revolta, imigraţia sau moartea”

Moneda este un obiect de schimb din veremuri imemoriale. Ea afost mereu din metal, cupru, bronz, fier, argint sau aur. Bonurile valorice numite bancnote au apărut în epoca modernă.

În secolul al XIX- lea, bonurile valorice naţionale, adică banii, aveau acoperire în aur. Adică exista în banca naţională o cantitate de metal nobil şi se tipăreau hârtii şi monede care reprezentau fiecare câte o parte din acel depozit. Se ştia că o liră sterlină, de pildă, însemna un sfert de uncie de aur.

În acest tip de economie creşterea este stabilă dar lentă, adică nu te poţi îmbogăţi „ţac-pac” dintr-un condei. Toate au mers bine până în 1914, când guvernele ţărilor dezvoltate au avut nevoie de o mare masă monetară pentru susţinerea primului război mondial. Atunci s-a dat drumul la tiparniţă şi s-a plătit înarmarea cu ”hârtie colorată” fără acoperire în metal preţios. Efectul s-a văzut după conflagraţie, când inflaţia a făcut ravagii şi a generat marea criză economică. Ulterior s-a încercat, fără succes, de a se reveni la moneda cu acoperire. Degringolada economică a culminat cu al doilea război mondial, care a adus, după 1945 o anumită reaşezare a lucrurilor. Din acel moment piaţa internaţională a fost dominată de dolarul SUA.

Numai că acesta s-a bazat doar pe productivitatea muncii, nu şi pe depozitele de aur, ceea ce a condus la o inflaţie progresivă. În 1971 marile bănci ale lumii au cerut guvernului american să răscumpere cu aur toate depozitele în dolari existente în acel moment. Atunci preşedintele american Richar Nixon a decis să renunţe  la orice raportare la aur, iar dolarul a devenit discreţionar, adică se raporta doar la el însuşi. Americanii au început să tipărească monedă ori de câte ori aveau nevioie, atacât inflaţia cu altă inflaţie, adică atacând sărăcia cu bani ”virtuali”. În acest contex trebuie spus că moneda virtuală nu este doar cea din calculator, ci şi hârtia care nu are acoperire într-o marfă concretă, de obicei metal preţios. Roadele acestor politici sunt culese astăzi.

(Preluare de pe site-ul Institutului Ludwing von Mises România).

Încheiem cu o declaraţie de anul acesta a unui înalt funcţionar ONU: „Intrăm într-o eră a penuriei de alimente şi a întreruperii în aprovizionare. Aceasta este o problemă foarte mare pentru toată lumea. Dacă oamenii nu au suficientă mâncare au doar trei opţiuni: revolta, imigraţia sau moartea, a afirmat directorul executiv al programului alimentar mondial (ONU) Josette Sheeran.

Apropo de libertarieni, iata ceva de pe blogul lui Bogdan Glavan: Teorie economică extraterestră: Krugman contraatacă

(…) Krugman explică foarte clar cum un scenariu complet prostesc care ar justifica creșterea cheltuielilor publice, ar salva omenirea de la recesiune. Să presupunem că suntem invadați de Alien Dar de ce să presupunem așa ceva? Putem face război suficient și noi, aici pe Pământ! Dacă unul atât de mare, măcar câte unul mai mic în fiecare an. Krugman nu face decât să repete inepțiile scornite de un economist mai celebru – Keynes. Nu-i mare chestie. Dar trebuie să fiți pregătiți pentru ce urmează, fiindcă gura păcătosului adevăr grăiește. Pentru “a salva” economia, guvernele vă vor pregăti ceva. În vreme ce ni se va spune să dormim liniștiți, fiindcă ele veghează pentru noi, bineînțeles.

…si de pe blogul Mises.ro: 90 de secunde de tezaur folcloric interplanetar

(…) Scriu pentru că trebuie să marchez cumva întâmplarea rară de aseară: zapând spre canalul pe care jucau galacticii am dat pe CNN de Krugman, tocmai când reuşea o performanţă, cred eu, mai memorabilă decât orice „el clasico”. Anume, să condenseze în 90 de secunde trei exemplificări, una mai catastrofală decât cealaltă, ale unei erori economice clasice.

Două îi aparţin lui Keynes, iar a treia este probabil încercarea lui Krugman de a supralicita nonşalanţa distructivă a lordului şi a se face remarcat încă o dată, pentru istorie, pentru lume, ba chiar pentru univers.

Cu concursul lui Kenneth Rogoff, palid coleg de emisiune prin comparaţie (dar şi el o poamă), Krugman era de acord şi propunea:

1. Să se sape şanţuri cât mai adânci şi cât mai lungi din fonduri publice, cu costuri cât mai mari, pentru că aşa se stimulează consumul şi se iese din criză. Un fel mai acceptabil de a spune acelaşi lucru ar trebui să vă fie familiar, pentru că este repetat îngreţoşător de des de către guvernanţii, profesorii, economiştii, analiştii şi alti „faliţi ai noştri”, locali: cel mai bine ar fi ca statul să facă investiţii (şi nu consum!) maxime în infrastructură.

2. Al Doilea Război Mondial a fost benefic din punct de vedere economic. Se ştie că a scos economia mondială din depresiunea în care se afla încă de la Marea Criză din 1929. Efortul înarmării a presupus cheltuieli publice imense care au stimulat consumul şi au multiplicat cererea în economiile lumii, scoţând-o astfel din nisipurile mişcătoare ale deflaţiei şi şomajului.

3. Dar o confruntare intergalactică ar fi şi mai binevenită, susţinea Krugman aseară cu ochi umezi. Din păcate nu avem parte de războaie cu extratereşti decât prin literatura SF, dar vă daţi seama ce mobilizare ar fi, câte resurse, câtă înregimentare, ce rapt în care inflaţia şi nivelul cheltuielilor publice nu ar mai conta deloc, ci doar scopul măreţ al distrugerii de proporţii universale. Şi după aceea, ei, după aceea… pace, prosperitate, cerere, ofertă, consum, producţie, ocupare, fericire!

Nu pot decât să admir acest crescendo al logicii keynesiste eronate duse până la ultimele sale concluzii extraterestre. Dacă Keynes a rupt gura satului planetar cu şanţuri şi tranşee, iată, Krugman ne arată cum se ajunge la stele de pe umerii unui gigant. (…)

Da, ati inteles bine. Un economist premiat cu Nobel, Paul Krugman, este de parere ca o invazie a extraterestrilor, cu razboiul aferent, ne-ar scoate din criza. Orice, numai razboi mondial sa fie, ca sa ne scoata din criza… Deci, dupa toate declaratiile de peste tot, zarurile au cam fost aruncate in privinta asta…?

NO COMMENT.


Categorii

Al treilea razboi mondial, Articolele saptamanii, Criza mondiala, Criza preturilor, criza alimentara, Revolte populare, revolutii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Previziunile unui economist roman: E POSIBIL CA ANUL VIITOR SA MANCAM HRANA IMPARTITA, LA GAMELA, DE ARMATA/ Paul Krugman are insa o idee mai ‘buna’: UN RAZBOI, FIE SI CU… EXTRATERESTRII NE-AR SCOATE DIN CRIZA!

  1. Previziunile pentru 2011 s-au mutat pentru 2012.Inca o dovada ca viitorul nu e la indemana noastra,nici a omnipotentelor elite.Tot acest haos si asteptare ce da fiori fiecaruia dintre noi e vegheata de un Dumnezeu iubitor,indelung-rabdator,mult-milostiv,atotstiutor,omniprezent…

  2. Pingback: Civilizaţia şi anarhia sunt doar la 7 mese depărtare … » Gigel Chiazna
  3. Pingback: "SFARSITUL DEMOCRATIEI, AL EUROPEI SI AL SUA?" Suntem pregatiti tot mai intens cu mesaje despre sfarsitul ordinii actuale a lumii prin criza economica, haosul revoltelor si razboiul mondial
  4. Pingback: "LUMEA VA TREBUI SA TREACA PRIN CRIZE MAJORE, CHIAR CATACLISME." Catastrofele "teribile" sunt necesare pentru ...reforma ONU, multiplicarea UE si organizarea unui nou model economic
  5. Pingback: Razboiul psihologic al ”profetilor” noii ordini mondiale sau NOUA ARMA DE DISTRUGERE: declaratia soc
  6. Pingback: AL TREILEA RAZBOI MONDIAL VINE DUPA CRIZA? Alte "previziuni" convergente ale unor economisti (VIDEO)
  7. Pingback: Discovery ne pregateste pentru INVAZIA EXTRATERESTRILOR
  8. Pingback: ”CAMARA APOCALIPSEI”: depozitul oficial destinat refacerii ecosistemului dupa o CATASTROFA mondiala - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare