MUSTRARILE MITROPOLITULUI HIEROTHEOS REFERITOARE LA DEPENDENTA GRECIEI DE CAMATARII MONDIALI: “Vom astepta totdeauna de la negustorii mondiali de ‘substante narcotice’ sa ne dea dozele?”

22-07-2011 3 minute Sublinieri

“Trăim într-o societate care înoată în minciună şi în ipocrizie!”

www.romfea.gr, marţi, 28 iunie 2011

Urmărim cu toţii discuţiile despre a cincea tranşă a împrumutului pe care dorim să o încasăm de la Troica[1] pentru a nu se prăbuşi economia ţării noastre.

Mai întâi mărturisesc că urmăresc cu mulţumire faptul că toţi vorbesc acum despre patrie şi salvarea ei, o noţiune care în ultima vreme îşi cam pierduse valabilitatea datorită globalizării şi a bunurilor aduse de ea. Fără să neglijăm lumea, nu trebuie să ignorăm nici valoarea patriei.

Prin urmare, cele referitoare la a cincea tranşă a împrumutului mi-au amintit de doza „drogului” pe care dependentul o aşteaptă cu foarte mare nerăbdare, doză pe care trebuie să o ia la anumite intervale de timp ca să nu apară simptomele privării de drog. Însă drogul îl menţine în laţul robiei.

Profesorul Antonios Koutselinis, dând definiţia dependenţei scrie că  aceasta este „o stare psihică sau fizică (trupească) care se manifestă ca rezultat al acţiunii unui medicament asupra unui organism viu şi se caracterizează printr-o diversitate de manifestări, între care este cuprinsă totdeauna şi dispoziţia pentru continuarea administrării medicamentului cu scopul manifestării repetate a acţiunilor farmaceutice ale acestuia sau, dimpotrivă, pentru evitarea simptomelor neplăcute care se pot manifesta atunci când nu este administrat”.

Dat fiind faptul că dependenţa poate fi trupească, psihologică şi ideologică, m-am gândit că speranţa şi efortul de a obţine a cincea tranşă aminteşte de un organism dependent, care este obişnuit cu „narcotice” care-i provoacă false senzaţii, halucinogene, „tulburări de percepţie la nivelul conştiinţei şi al afectivităţii”.

Astfel, aşteptata tranşă economică aminteşte de starea unui popor dependent, care s-a obişnuit cu medicamentul şi atunci când i-l iau se confruntă cu simptomele privării. Ca să-l pomenesc pe Herbert Marcuse, el vorbeşte de „omul unidimensional” sau de „societatea unidimensională” care ignoră „esenţialul” vieţii, strâns legat de sensul vieţii, şi se întemeiază pe caracterul artificial al nevoilor şi pe o viaţă de robie.

Întrebările sunt multe: atâţia ani, deci, ca popor şi ca societate ne-am supus dependenţei de asemenea „substanţe” fără … substanţă care provoacă pseudo-senzaţii şi am ajuns să avem în continuu nevoie de doze? Şi vom aştepta totdeauna de la negustorii mondiali de „substanţe narcotice” să ne dea dozele, ca să nu suportăm urmările privării?

Problema noastră este acum: dozele sau independenţa şi vindecarea de căutarea pseudo-senzaţiilor şi a halucinogenelor unei vieţi fericite? În definitiv, avem nevoie de „fericire sau de libertate”?

Văd reacţia „revoltaţilor”, dar şi a cetăţenilor „înfuriaţi” şi nu vreau să o explic prin procesul privării de „drog”, ci prin procesul eliberării de diferitele dependenţe pe care ni le impun centrele de interese economice, străine şi locale, şi mecanismele multiforme prin care acţionează acestea. Cred că libertatea este căutată acum în cercul vicios al minciunii, al promisiunilor deşarte într-o viaţă fericită, care nici ea nu se împlineşte.

Lumea a obosit. De politicienii care ascund adevărul, câtă vreme ei sunt cei care ar trebui să informeze deplin poporul. De şomaj şi de privarea de cele necesare vieţii biologice.

Suferă societatea noastră. Decăderea morală a devenit parte a sistemului social şi economic şi nu se arată speranţe de îndreptare.

Ştiu că în toiul crizei economice nu mai au loc controalele economice obişnuite, nu se mai plătesc amenzile datorate statului, sunt târâţi în procese funcţionarii cinstiţi care au îndrăznit să împartă vini pentru actualul dezastru, în timp ce alţii care au făcut tot ce le-a stat în putere ca să nu mai ajungă la stat TVA-ul sunt premiaţi cu poziţii din care să încaseze impozitele pe care le plăteşte poporul! Trăim într-o societate care înoată în minciună şi în ipocrizie.

Sunt pedepsiţi cetăţeni simpli care datorează sume mici şi rămân nepedepsiţi cei care sunt responsabili pentru risipirea banului public.

Pe de altă parte unii politicieni se gândesc încă la costul politic. Aici se prăbuşeşte catargul economic şi social al patriei noastre şi cetăţenii încă mai sunt socotiţi ca voturi.

Mă gândesc însă cu simplitate şi eventual cu naivitate: De ce guvernul responsabil nu apelează la toţi cei care cunosc situaţia economică a ţării noastre, adică la fostul prim-ministru, la fostul ministru al Economiei, la foştii directori de bănci, profesorii specialişti, profesioniştii de succes etc, ca să se găsească o soluţie la criză în deplină cunoaştere, cu fermitate, dreptate şi realism?

În caz de război se face mobilizarea tuturor celor care pot purta arme. În cazul nostru nu ar trebui să se întâmple acelaşi lucru? …

Pentru că am început acest articol cu exemplul dependentului de substanţele care îi provoacă dependenţa, să îl închei cu gândul că dependenţa nu se combate cu alte doze, ci prin măsuri coercitive împotriva negustorilor de „narcotice” care droghează poporul cu deşarte promisiuni de bunăstare, printr-o continuă terapie a dependenţei de nevoile prefabricate şi false şi prin lupta pentru dreptate şi reintegrare socială, adică prin crearea unei societăţi care se sprijină pe adevăr, libertate şi dreptate.

Şi mai ales se impune efortul îndepărtării poporului de multiplele forme ale pseudo-senzaţiilor şi halucinogenelor, chiar dacă acest lucru costă.

Astăzi există nelinişte în popor, provocată nu doar de urmările crizei, ci şi de faptul că i se ascunde adevărul. Dacă urmăreşti toate declaraţiile politicienilor şi le înregistrezi bine în memorie, vei constata că le lipseşte adevărul, pentru că se spun lucruri complet contrarii în diferite momente de timp.

De aceea astăzi este nevoie de lideri care să spună curajos adevărul poporului şi nu de lideri care să îl ducă cu vorba şi să îl batjocorească, este nevoie de lideri care să propună cu onestitate soluţii şi să abordeze cu bărbăţie problemele legate de criză.

Este valabil şi aici cuvântul: „adevărul este mai mare şi mai puternic decât toate” (III Ezdra 4, 35).

 

Traducere Anna Theodorou


[1] „Troică” înseamnă în limba rusă carul tras de trei cai. Termenul se foloseşte metaforic şi se referă la o echipă de trei oameni care îşi exercită în comun puterea. În cadrul actualităţii politice europene, „Troica” se referă la comitetul tripartit compus dintr-un reprezentant al Comisiei Europene, unul al Băncii Centrale Europene şi unul al Fondului Monetar Internaţional, care se ocupă cu reglarea crizei economice din Grecia, Irlanda şi Portugalia. [n.tr.]

Legaturi:


Categorii

Acordul cu FMI, Grecia, IPS Hierotheos Vlachos, Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

39 Commentarii la “MUSTRARILE MITROPOLITULUI HIEROTHEOS REFERITOARE LA DEPENDENTA GRECIEI DE CAMATARII MONDIALI: “Vom astepta totdeauna de la negustorii mondiali de ‘substante narcotice’ sa ne dea dozele?”

  1. Pingback: BATAIE DE JOC: in timp ce criza datoriei publice din SUA prefigureaza un dezastru global, TROICA FMI-BM-UE SI PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU NE ANUNTA CA SUNTEM SALVATI SI CA TRAIM MAI BINE DECAT ALTII
  2. Pingback: IPS HIEROTHEOS VLACHOS DENUNTA O GRAVA EREZIE SI HULA DE TIP PROTESTANT care ameninta teologia si viata Bisericii ortodoxe de astazi, viclenind in numele intoarcerii la "Biserica primara"
  3. Pingback: SCANDAL MEDIATIC INTERNATIONAL LEGAT DE AVERILE BISERICII ORTODOXE DIN GRECIA
  4. Pingback: Sinodul Bisericii Greciei, alaturi de popor, intr-o marturisire impresionanta: AJUNG ARMATELE DE SOMERI, AJUNG ATATEA TAXE SI IMPOZITE ASUPRA CELOR SARACI!
  5. Pingback: IPS HIEROTHEOS VLACHOS: Lipsa de evlavie fata de Traditie si Sfintii Parinti - o forma de ateism. CINE POATE TEOLOGHISI? (partea a doua: "O grava erezie si hula")
  6. Pingback: IPS HIEROTHEOS VLACHOS LA IASI - predica si interviu de Cuvioasa Parascheva (VIDEO): SFINTELE MOASTE SUNT DOVADA CEA MAI MARE CA DUMNEZEU ESTE VIU
  7. Pingback: Astazi - conferinta importanta la Iasi a Mitropolitului Hieroteos Vlachos despre Parintele Ioannis Romanidis
  8. Pingback: CONFERINTA DE LA IASI A IPS HIEROTHEOS VLACHOS despre viata si teologia parintelui Ioannis Romanidis (VIDEO SI TEXT) - prima parte
  9. Pingback: MITROPOLITUL IEROTEI VLACHOS: PARTEA A DOUA (INTREBARI SI RASPUNSURI) A CONFERINTEI DE LA IASI. (audio si text). Despre impartasania deasa, rugaciunea inimii, psihoterapia ortodoxa si pr. Ioannis Romanidis
  10. Pingback: Grecia VA PARASI ZONA EURO daca nu OBTINE INCA UN ACORD cu CREDITORII internationali. BISERICA, TAPUL ISPASITOR? - Razboi întru Cuvânt
  11. Pingback: Patriarhia Romana instrainata de popor? Vaticanul “EMPATIZEAZA” CU CEI SARACI la intalnirea cu Traian Basescu - Razboi întru Cuvânt
  12. Pingback: STRIGATUL DE DURERE AL ARHIEPISCOPULUI IERONIM – scrisoare exploziva catre primul-ministru Papademos. Biserica Greciei, alaturi de popor, pune piciorul in prag in fata santajului UE! -
  13. Pingback: IPS Serafim de Pireu: interviu despre premierul Papademos, Rockefeller si Rotschild, lobby-ul sionist si DICTATURA GROAZEI (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: NU CUMVA ACEASTA CRIZA NE ESTE SPRE JUDECATA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: IPS Serafim de Pireu: Tehnocratii Bilderberg lucreaza pentru instaurarea GUVERNULUI MONDIAL, A RELIGIEI UNIVERSALE SI PREGATESC CALEA LUI ANTIHRIST (Video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: “VOM PLATI DATORIILE CU PROPRIILE VIETI?” Grecia, intre spiritul libertatii si dependenta de euro - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: Interviu cu Mitropolitul Nicolae de Messoghia: SUNTEM CONDUSI CATRE O CATASTROFA NATIONALA. CEL MAI RAU E CA NU APAR SEMNE CA NE-AM TREZI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: ARHIEPISCOPUL GRECIEI, IERONIM: “Incearca sa ne transforme in COLONIE… Biserica e tratata in cel mai rau mod cu putinta!” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: Grecia: ARMATA, alaturi de Biserica in razboiul impotriva CRIZEI. Arhiepiscopul Ieronim: MESAJ PENTRU CEI AJUNSI LA LIMITA REZISTENTEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: DACA NU NE SCHIMBAM, NU EXISTA SANSE DE SALVARE. Catre politicieni: NU PUNETI BISERICA LA COLT! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos: o radiografie ortodoxa a UTOPIEI UNIUNII EUROPENE. Ortodocsii care vor sa para europeni tradeaza - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: Mitropolitul Hrisostom al Patrei, cuvant puternic si mustrator cu ocazia alegerilor din Grecia: POPORUL ESTE DEZAMAGIT, TRADAT, DISPERAT. NU VA MAI SCUZA ALTE GRESELI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: Ierarhi greci despre ALEGERILE PARLAMENTARE (6 mai). SA MURIM, DAR SA RAMANEM IN ISTORIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: Exit-poll la ALEGERILE DIN GRECIA: partidele principale in regres electoral, COMUNISTII SI NAZISTII URCA IN PREFERINTE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: IERARHIA GREACA, INGRIJORATA DE ASCENSIUNEA PARTIDELOR ANTICLERICALE SI FASCISTE. Arhiepiscopul Ieronim: A spus Hristos sa nu-i hranim pe imigranti? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos despre EUROPA SI TAURUL EUROCRAT. Crestinii sa nu se lase siluiti de duhul lumesc si de puterile lumii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos despre criza, Biserica si partidul nazist Zorii Aurii: “STRATEGII GEOPOLITICI VOR CONTROLUL IN ZONA NOASTRA. Un cleric nu poate trai in confort cand oamenii din jurul sau sufera si sunt infometati” - Razboi întru Cuvân
  28. Pingback: IPS Hierotheos Vlachos: SA NU PERMITEM SUBMINAREA DEMOCRATIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  29. Pingback: Invataminte si reflectii duhovnicesti in vremea crizei. ATENTIE LA IMPRUMUTURI SI LA “OFERTELE TARI”! -
  30. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" (video) - Razboi întru Cuvânt - Reco
  31. Pingback: PARINTELE ELPIDIE despre formele CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, RELIGIA UNICA si PREGATIREA DUHOVNICEASCA (Omilia din 27.03.2013 - video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  32. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" (video) - Razboi întru Cuvânt - Reco
  33. Pingback: “Crestinul ortodox in fata crizei economice”: PILDA UNUI CONDUCATOR IMPREUNA-PATIMITOR CU POPORUL SAU. Cum sa ne raportam la criza? (I) -
  34. Pingback: INSELACIUNEA BOGATIEI CONSUMISTE SI BINELE DIN RAUL CRIZEI ECONOMICE. Cum sa ne raportam la criza? (II) Saracie si cugetare duhovniceasca -
  35. Pingback: BOGATUL NEBUN DIN NOI IN FATA SARACIEI LUMII: “Cum poti sa dormi li­nistit daca cel de langa tine, semenul tau, nu are ce manca? Rusine sa ne fie!” -
  36. Pingback: Mitropolitul Pavel de Siatista: CUVANT MUSTRATOR FATA DE STAREA OAMENILOR BISERICII. “Poporul nostru nu doreste o Biserica secularizata, ci una sfinfita si sfintitoare, ce nu se va teme sa se apere de sistemul viclean al acestei lumi, chiar daca va
  37. Pingback: VIDEO si AUDIO: Cuvantul IPS Hierotheos Vlachos de la LIBRARIA SOPHIA: La Staretul Sofronie gasim raspunsuri pentru cautarile si deznadejdile omului de azi. Am gasit un om care a trait in vremea noastra in duhul Sfintilor Parinti -
  38. Pingback: Arhim. Nectarie Mulațiotis: “NOI CA POPOR NE-AM INDEPARTAT DE HRISTOS SI DE ACEEA DUMNEZEU A PERMIS SA NE CONDUCA TIRANII. Norii negri si marea ceață se apropie. Suntem in fața celui de-al treilea razboi mondial si nuclear“ -
  39. Pingback: VOIA TA SAU VOIA MEA, DOAMNE? “O, Hristoase al meu, suntem niste oi viclene. De aceea si Dumnezeu nu face milostenie cu aceasta tara, fiindca noi, clerul si poporul, ne-am abatut de la voia Sa“ -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare