DARWINISM SOCIAL FARA MILA prin provocarea artificiala a unei crize majore a medicamentelor DE CATRE DICTATUL BASESCU-FMI. Sau cum au ajuns bolnavii oamenii de prisos ai unei lumi guvernate de obsesia ‘reformei’

22-07-2011 7 minute Sublinieri

LA RESURSE PUTINE, OAMENI MAI PUTINI!

Lucrurile sunt simple: FMI a cerut ca statul roman sa se mai debaraseze de inca o cheltuiala “ineficienta” – cea generata de achizitionarea medicamentelor prin sistemul de compensare, adica prin sistemul de asigurari de sanatate. Drept urmare, insusi presedintele a cerut sa nu se mai plateasca datoriile catre furnizorii de medicamente pana la stabilirea unui nou sistem coerent cu cerintele FMI.

Ca sistemul actual nu era nicidecum cel mai corect, e foarte adevarat. Ca lobby-ul Big Pharma, al producatorilor si furnizorilor o fi fost mare si ca s-a ajuns la abuzuri sau licitatii aranjate, iarasi este nu doar posibil, ci si real. Insa ce este cert este ca “reforma” de tip FMI in sanatate inseamna mai putini bani pentru medicamente, deci mai putine compensate, deci mai putine tratamente pentru bolnavi. Tratamente care uneori salveaza vieti, care intretin oameni aflati in stari grave, cu boli cronice, cu afectiuni cum este cancerul, TBC, tuberculoza etc.

Cine stie un spital romanesc dinauntru, fie din postura de pacient, fie altfel, vede cu ochii sai cum statul investea, in virtutea asigurarilor sociale, in aparatura medicala si medicamente, tratamente, pentru a mentine in viata o serie de persoane care, in viziunea sadic-darwinista a FMI si a actualei puteri, sunt o povara pentru bugetul de stat: batrani, bolnavi in stare grava care nu mai pot sa munceasca, deci nici sa produca, dependenti de medicamente, tratamente, ingrijire si asistenta medicala uneori non-stop. Ei bine, acesti “oameni de prisos”, alaturi de toti cei care au nevoie de tratamente pentru alt gen de afectiuni cronice care ii impiedica oricum sa fie “productivi”, sunt de acum o povara, o cheltuiala inutila. Iar “reforma” inseamna ca statul sa se debaraseze de aceasta cheltuiala inutila, deci de acesti oameni neproductivi, bolnavi si “de prisos”.

Pentru ca, in final, nu Big Pharma o sa fie lovite de “reforma” sanatatii, nici furnizorii si nici cei care au girat abuzurile, ci pacientii saraci, oamenii amarati si bolnavi, precum si sistemul de asigurari de sanatate care facea posibila ingrijirea unor cazuri din punct de vedere social “ineficiente”.

Sa fim constienti: chiar am inceput sa traim asadar sub dictonul: la resurse putine, oameni mai putini!

  • Hotnews:

VIDEO Traian Basescu: Cer public sa nu se plateasca arieratele catre furnizorii de medicamente pana nu se rezolva sistemul de achizitii. Lobby-ul furnizorilor de medicamente e prea mare

Urmeaza un blocaj pe piata medicamentelor? ​”In clipa in care producatorul spune STOP, pacientul s-a stins”

Dintre declaratiile de miercuri ale presedintelui Traian Basescu, nimic nu a starnit o furtuna mai mare in maruntaiele puterii, acolo unde se invart banii cei multi, precum atacul dur la furnizorii de medicamente. Stransi cu usa de cerintele FMI-ului dar si de obligatia rectificarii bugetare fara de care piata farmaceutica va sucomba, statul roman a ales calea atacului. Dar puterea in piata se afla in zona producatorilor internationali de medicamente, cei de care depinde accesul pacientilor la tratamente si care crediteaza statul roman. Aflati ce cred acestia despre declaratiile virulente ale presedintelui Traian Basescu si care este solutia lor la blocajul sistemului. Un interviu HotNews.ro cu Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM): (…)

HotNews.ro: Este legal sa nu se recunoasca aceste arierate din moment ce ele au fost prescrise de catre medici pe retete compensate sau gratuite?

Dan Zaharescu: Aici este o constrangere, impusa de legea bugetului. Aceasta nu iti permite sa cheltuiesti mai mult decat ti s-a alocat. Dar aceasta alocare nu tine cont de realitate. Va imaginati ce ar fi insemnat anul trecut ca, in clipa in care farmacistii nu au mai putut sa plateasca catre distribuitori, iar distribuitorii catre producatori, producatorii sa fi zis: “Stop joc! Nu mai dam medicamente pe piata pana in clipa in care ne incasam banii.” Cine sufera in situatia aceasta? Sufera pacientii. Ce vina au pacientii ca sunt bolnavi? Este un mecanism extrem de pervers care trebuie inteles in dinamica lui reala. (…)

HotNews.ro: In viitorul apropriat, avand in vedere declaratia virulenta a presedintelui Traian Basescu, care va fi efectul stoparii platii arieratelor?

Dan Zaharescu: Aici lucrurile sunt de discutat. In primul rand este nevoie de continuarea dialogului. Orice intrerupere a dialogului poate sa genereze blocaje. In acest moment, pacientii romani au acces la tratamente datorita faptului ca producatorii continua sa livreze aceste medicamente, fara ca ele sa le fie platite. In clipa in care companiile farmaceutice ar spune “Stop joc!”, ar fi o drama pentru pacientii romani, lucru pe care nu nu-l putem permite in acest moment din respect fata de pacientii romani si fata de misiunea noastra. Pe de alta parte, lucrurile nu pot continua asa. De aceea consideram implicarea presedintelui Basescu si ingrijorarea lui fata de aceasta situatie ca fiind un aspect pozitiv. Intr-adevar este nevoie ca sanatatea sa devina o prioritate pe agenda politica, pe cea economica, pe cea sociala, in asa fel incat sa fie gasite solutii pentru problemele care exista in acest moment.

HotNews.ro: Totusi presedintele Basescu a iesit foarte virulent impotriva lobby-ului companiilor farmaceutice. De unde aceasta vehementa?

Dan Zaharescu: Nu a iesit impotriva noastra, ci impotriva furnizorilor de medicamente, adica a farmacistilor si distribuitorilor.

HotNews.ro: Deci nu a iesit impotriva producatorilor?

Dan Zaharescu: Farmacistii au un lobby foarte activ in acest moment, care preseaza pentru plata datoriilor. Lucrul acesta este arhicunoscut. Pe acest subiect prioritar au fost reuniuni multiple, inclusiv la Ministerul de Finante, cu Fondul Monetar International, cu Banca Mondiala.

HotNews.ro: Deci in aceasta cheie trebuie sa intelegem declaratia presedintelui Basescu. Este o atentionare severa la adresa distribuitorilor si a farmacistilor?

Dan Zaharescu: Absolut. Noi suntem ultima veriga in acest lant si suntem veriga care suporta din punct de vedere economic toate aceste disfunctionalitati.

HotNews.ro: Ce credeti ca l-a motivat pe Presedinte sa iasa acum impotriva distribuitorilor si a farmacistilor?

Dan Zaharescu: Este greu sa ma pronunt… vizita FMI-ului este un motiv evident.

HotNews.ro: Este acest lobby atat de puternic incat nu reuseste sa stopeze acumularea aceasta?

Dan Zaharescu: Este evident acest deficit structural pe care il avem in sanatate, acest decalaj intre nevoia reala de medicamente si resursele statului si nu poate sa fie rezolvat altfel. Aceasta sursa perpetua de arierate nu poate sa fie oprita pentru ca altfel s-ar opri accesul pacientilor la medicamente sau a anumitor categorii de pacienti.

HotNews.ro: In ce consta acest lobby al distribuitorilor si farmacistilor despre care vorbeste presedintele Basescu?

Dan Zaharescu: Este o pozitie care arata situatia economica reala din sistemul sanitar si, bineinteles, aceasta situatie este adresata impreuna cu solutiile pe care le propun ei.

HotNews.ro: Dar pentru ce fac lobby furnizorii?

Dan Zaharescu: Ca sa fie platite datoriile din sistem.

HotNews.ro:
Deci fac lobby pentru un lucru corect?

Dan Zaharescu: Absolut.

HotNews.ro: Si atunci de ce acuza presedintele Basescu lobby-ul furnizorilor?

Dan Zaharescu: Asta nu stiu. Aici imi este greu sa gasesc un raspuns.

  • Antena3:

Farmaciile nu mai eliberează reţete gratuite sau compensate. Plafonul s-a epuizat

Bolnavii din România trăiesc zile din ce în ce mai negre. Farmaciile din ţară nu mai pot elibera reţete gratuite sau compensate din cauză că au epuizat deja plafonul. Până la sfârşitul lunii, pacienţii trebuie să se descurce cum pot.

În Hunedoara, Casa judeţeană de asigurări de sănătate a terminat banii pentru compensate şi a solicitat suplimentarea bugetului. Pacienţii stau acum la mila Guvernului şi refuză să creadă că vor fi lăsaţi fără medicamente.

Speranţele oamenilor sunt năruite chiar de preşedintele Traian Băsescu. Acesta a cerut Executivului să nu plătească datoriile către furnizori, pentru a pune capăt consumului excesiv de medicamente.

“La această dată, contravaloarea consumului atinge limita din bugetul local, motiv pentru care noi am făcut demersuri pentru suplimentarea bugetului pentru acest domeniu de asistenţă medicală, a declarat Ovidiu Bândea, purtător de cuvânt CJAS Hunedoara.

Şi farmaciştii şi pacienţii aşteaptă acum ca Guvernul să vină cât mai repede cu o soluţie.

Bolnavii de cancer, diabet şi SIDA riscă să rămână fără pastile, de la 1 august

Jumătate de milion de oameni ar putea rămâne fără aproximativ 1.500 de medicamente suportate integral de stat. Sunt acele pastile de pe lista C2 care se acordă gratuit pentru pacienţii cu boli precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA sau cancer. Pacienţii au motive reale de îngrijorare, pentru că Ministerul Sănătăţii a propus, ca de la 1 august, preţul de decontare să scadă cu 15%. Producătorii, farmaciştii şi distribuitorii resping ideea şi spun că măsura nu va duce decât la dispariţia pastilelor.

De la 1 august, Ministerul Sănătăţii vrea să scadă preţul de decontare a medicamentelor din programele naţionale de sănătate cu 15 procente. Prin acelaşi ordin, vor mai fi diminuate şi adaosurile corespunzătoare distribuitorului şi cele percepute de farmacii. Producătorii internaţionali de medicamente atrag însă atenţia asupra comerţului paralel, ce va exploda odată cu acestă schimbare.

“Producătorul îşi aduce medicamentele în România pentru români. Profitând de marea diferenţă dintre România şi UE, exportatorii le iau şi le vând, iar pacienţii rămân fără medicamente, a explicat Cristian Luţan, director executiv adjunct la ARPIM.  De asta se temeau sutele de mii de pacienţi din România. Şi asta în condiţiile în care multe medicamente lipsesc şi acum de pe rafturile farmaciilor.

“Tratamentele uzuale nu se găsesc în mai multe judeţe. Au anunţat şi Casele că nu mai au fonduri. Sunt peste 3.000 de pacienţi pe lista de aşteptare şi aşteaptă. Aşteaptă să moară. Oricât ar părea de cinic, asta este situaţia” a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC. Situaţia nu le este străină nici oficialilor de la Ministerul Sănătăţii.

“Din nefericire, sunt zone în ţară unde anumite medicamente lipsesc. Din lipsă de aprovizionare, din lipsă de finanţare, nu aş şti ce să vă spun”, a spus Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Anul trecut, peste 20% din totalul pieţei a fost reexportat. Medicamentele care au plecat cel mai repede peste graniţă au fost cele scumpe, adică cele pentru oncologie, diabet sau HIV.

Intenţia MS de a modifica, de la 1 august, preţurile de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate şi de a reduce adaosul comercial sunt de neacceptat de către farmacişti, distribuitori şi producători, care spun că pacienţii vor avea de suferit. Ministerul Sănătăţii a organizat, joi, o dezbatere publică pe baza proiectului de Ordin privind privind aprobarea metodologiei de clacul, a Listei şi preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de Guvern, în condiţiile legii.

Conform proiectului de act normativ – aprobat de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila – Ministerul Sănătăţii intenţionează modificarea metodologiei de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel încât decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi să poată fi susţinută, în continuare, de către autorităţile sanitare. Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.

Dezbaterea, care a durat peste două ore, a fost considerată de bun augur de către farmacişti, distribuitori şi producători, aceştia sperând ca propunerile lor să fie luate în seamă de autorităţi, altfel farmaciile vor da faliment, iar exportul paralel de medicamente va creşte în detrimentul bolnavilor din Romînia.

Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din Romania, Clara Popescu, a spus că farmaciile se vor închide dacă adaosul comercial va fi redus. “Deja multe farmacii nu mai eliberează medicamente gratuite şi compensate. Mai mult, orice farmacist care eliberează medicamente peste valoarea conctractată va suporta diferenţa din buzunar. Sunt zeci de farmacişti în această situaţie. De asemenea, există distribuitori neplătiţi de doi ani, iar aceştia nu vor mai aduce medicamente în farmacii”, a declarat Clara Popescu.

La rîndul lui, Sorin Popescu, director AMGEN, a spus că, în 2010, spitalele au consumat, 10,6% din medicamentele utilizate din Romînia în valoare şi 5,5% în volum. Restul a fost consumat de farmacii. Medicamentele compensate şi neplătite reprezintă 1,12 miliarde euro, dintre care 660 milioane euro în termenele de plată, 330 milioane de euro peste termenele de plata şi 130 de milioane euro reprezintă facturi neprimite la înregistrare.

“Aceste cifre indică foarte clar că noi finanţăm sistemul de sănătate. De aceea, cerem să ni se plătească toţi banii pe produsele livrate, iar noi să dăm cash autorităţilor 10 la sută din valoarea acestora”, a explicat Popescu.

Conform propunerii MS, de la 1 august 2011, preţul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneşte de la preţul producător aprobat prin Ordinul 75/2009 diminuat cu 15%. De asemenea, conform noului mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii).

În noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia între 8% şi suma fixă de 20 lei. În formula veche, cota putea varia între 14% şi 30 lei. În ceea ce priveşte farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial între 15% şi 25 lei, faţă de procentele vechi cuprinse între 24% şi suma fixă de 35 lei. Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o economie estimată la peste 66 milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării, în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi.

În Lista C2 sunt incluse peste 1.400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 de denumiri comune internaţionale.

Legaturi:


Categorii

Opinii, analize, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “DARWINISM SOCIAL FARA MILA prin provocarea artificiala a unei crize majore a medicamentelor DE CATRE DICTATUL BASESCU-FMI. Sau cum au ajuns bolnavii oamenii de prisos ai unei lumi guvernate de obsesia ‘reformei’

  1. Excelenta nota (si titlul). Cinismul puterii basiste continua, si chiar se agraveaza pe zi ce trece. Inceput cu taieri de salarii, cresterea tva (deci a preturilor), caci “trebuia” sa strangem cureaua, pe urma cu inchiderea spitalelor, reducerea numarului de paturi, restrangerea situatiilor (afectiunilor) pentru care poti fi internat, reducerea drastica a medicametelor care mai pot fi compensate (vezi cele ultra-necesare pt bolnavii de cancer) + amenzi pt doctorii care mai prescriu compensate pt acestea, mai nou impunerea reducerii cu 15% a pretului minim stabiliti in UE pt medicamente (deci implicit comercializarea lor in afara tarii pentru ca farmaciile sa nu riste un faliment), asadar imputinarea lor in farmacii => eugenie, genocid social, sau pt cine inca nu a inteles: MOARTEA. Actuala putere este in totalitate autista,isi impune vointa (impreuna cu FMI), nu mai dialogheaza/negociaza cu nicio alta structura sau partid din afara puterii.Si daca ne mai amintim si de declaratia lui Basescu cum ca Statul roman nu trebuie sa fie un stat social, acestea arata un singur lucru, faptul ca (nici nu se mai sfiiesc sa declare) ca nu le pasa de poporul care i-a ales. Ei au fost alesi de oameni pentru a fi in slujba noastra, nu impotriva noastra. S-au intors impotriva poporului, si toti basistii aplauda cu spor masurile conducatorului luminat, asa cum aplaudau frenetic pe Ceausescu la meeting-urile comuniste… Multi au ramas cu aceleasi obiceiuri sinistre…

  2. http://www.gandul.info/news/arad-farmaciile-nu-mai-elibereaza-medicamente-gratuite-si-compensate-fondurile-fiind-epuizate-8515926

    Farmaciile din Arad nu mai eliberează medicamente gratuite şi compensate pentru că au fost înştiinţate de oficialii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) că fondurile alocate judeţului au fost epuizate pentru tot anul, transmite corespondentul MEDIAFAX.

    CJAS Arad a transmis farmaciştilor o informare privind sistarea eliberării de medicamente gratuite şi compensate, întrucât fondurile alocate judeţului pentru tot anul 2011 au fost epuizate în 20 iulie.

  3. Pingback: "Reforma" sanatatii continua! In timp ce bolnavii RAMAN FARA medicamente, Basescu tuna si fulgera pe tema arieratelor iar ministrul Cseke face ce stie mai bine: prezinta noi "masuri de reforma" si cere suplimentarea fondurilor. PANA CAND?
  4. Pingback: OBSESIA VANATORII DE FRAUDE SOCIALE: un batran de 64 ani, cu semipareza si dementa, declarat de autoritati APT PENTRU MUNCA
  5. Pingback: DOSARUL ELECTRONIC DE SANATATE: in lipsa spitalelor, doctorilor si medicamentelor, ni se pregateste TOTALITARISMUL DIGITAL
  6. Pingback: COPLATA, CARTEL OLIGARHIC PE FONDURILE CONTRIBUABILILOR SI LIPSA ORICAROR DREPTURI PENTRU ASIGURATI: prevederile CIOCOIESTI ale "reformei din sanatate"
  7. Pingback: “REFORMA”: bolnavii de CANCER au ramas fara morfina - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Guvernul scoate bani din FONDUL DE REZERVA pentru morfina bolnavilor de cancer. Au sanse doar cei care isi pot striga DUREREA la televizor? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: BOLNAVII DE CANCER UITATI ai Romaniei: “Sunt pacienti care au dureri groaznice. URLA” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Cotidianul patriarhal Lumina, rampa de lansare pentru MIHAIL NEAMTU si NOUA REPUBLICA a lui Traian Basescu - Recomandari
  11. Pingback: SANTAJUL “CRIZEI”: Bolnavii de cancer din Grecia au ramas fara medicamente | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare