VIRALA NATIONALIST-ORTODOXISTA: despre inca un test social media. Cazul mobilizarii romanilor la Sfantu Gheorghe printr-un Apel de pe Youtube

23-06-2011 4 minute Sublinieri

Vezi:

Cazul clipului viral de pe youtube in care este lansat un Apel catre romani, chipurile sustinut de mai multe organizatii, printre care erau strecurate si formatiuni politice din zona ideologica ortodoxist-nationalista (majoritatea au dezmintit ferm implicarea in asa ceva), prin care se dorea un fel de mobilizare generala taman la Sfantu Gheorghe, capitala ”secuimii”, este un caz teribil de test social cinic si periculos. Apelul chema ca romanii sa se ”inarmeze” la mobilizare cu icoane, tricolor si costume nationale.

Trebuie punctate mai multe lucruri de extrema importanta in aceasta privinta:

1. Clipul viral face parte dintr-o actiune concertata de manipulare, avand in vedere ca a fost postat pe youtube de pe contul unui utilizator inscris pe data de… 22 iunie 2011! Deci un utilizator creat special pentru asa ceva. O alta dovada a actiunii concertate este faptul ca a ajuns instantaneu pe mediile online si chiar la stirile de la TV. Nu se poate explica aceasta popularizare fulger a clipului decat daca cei care au creat contul au avut acces si la mediatizare.

2. Clipul viral dovedeste din plin tot ceea ce am atras atentia, de-a lungul timpului, pe acest site: anume, ca Youtube, Twitter, Facebook (unde se pare ca s-a creat o pagina speciala dedicata miscarii de revolutionare a romanilor in legatura cu problema secuiasca), platformele de bloguri sunt excelente instrumente de manipulare, diversiune, incitare la miscari revolutionare etc.

Aici se vad roadele obisnuintelor rele pe care le-am deprins in acesti ani de folosire a internetului, si chiar ale unor atractii devenite patimi si dependente extrem de nocive, intretinute special, metodic, de a inghiti pe nemestecate tot felul de falsuri contagioase, de “informatii” senzationaliste fondate pe zvonistica pura, de hoaxuri cu caracter de intoxicare sau experiment, de clipuri “şoc” de pe Youtube, de barfe si comentarii aruncate aiurea si devenite, prin simpla circulatie larga,  “legende” incontestabile, adevaruri “consacrate” si neverificate de nimeni. Si sunt doua lucruri de subliniat in aceasta privinta:

a) A-ti obisnui publicul cititor cu tot felul de astfel de virale alarmiste neverificate, cu genul de format “de succes” de tip tabloid (SENZATIONAL! SOCANT! SPECTACULOS!) inseamna a-i darama discernamantul, a-i descuraja capacitatea de a judeca echilibrat, rational si prudent, si a-l face dependent de sursa care propaga asa ceva. Din acel moment, cititorul captiv sursei “infailibila” de ”informare” care este… anonimul colectiv de pe internet (“toata lumea stie ca…”), nu va mai avea capacitatea sa-si dea singur seama daca materialul furnizat este o inventie, o intoxicare, sau este ceva serios, ci il va primi sau respinge in functie de ceea ce ii dicteaza ”sursa”

Pentru ca atunci cand va veni momentul viralelor ”reale”, serioase, nu a testelor de acest gen, ci a provocarilor duse pana la capat, momentul acelor manipulari care de aceasta data nu vor mai avea dezmintiri, sau cand acestea vor veni prea tarziu, sau cand vor fi blocate prin baraj informational, ei bine, atunci ne temem ca multi or sa iasa la suprafata si o sa faca tulburare, incercand sa profite de aceasta adictie si credulitate instantanee in fata fortei imaginii si a zvonurilor, trasaturi specifice cititorilor de internet.

b) Este limpede ca atmosfera e incinsa in mod deliberat pe zona nationalista, in acest moment. Nu ne referim la faptul ca regionalizarea e criticata – acest lucru e absolut normal si necesar – ci la provocarile deliberate si vizibile pentru oricine ale liderilor udemeristi sau/si secui, laolalta cu autoritatile de la Budapesta si la modul aiuritor, halucinant in care este abordata problema de presedintele tarii. Sunt create, efectiv, pe de o parte, premisele desfiintarii statului national, adica a Romaniei asa cum o stiam ca era pana acum (buna sau rea, alta nu avem) si, pe de alta parte, premisele unei stari de tulburare si tensiune sociala, interetnica si de orice fel… Pe acest fundal, cum scriam deja, exact inainte sa apara clipul viral nationalist, mai lipsesc doar scanteile provocatoare, scanteile-pretext pentru a izbucni haosul premergator impunerii unei ordini de forta.

Si cel mai vizat filon de aceste manevre manipulatorii este cel nationalist acompaniat cu cel ortodoxist. Si despre aceste lucruri am mai atras atentia. Transformarea ortodoxiei in ortodoxism, ideologizarea credintei, transformarea ei intr-o schema rigida, fixista, maniheica (deci eretica) de interpretare a istoriei, a lumii si a oamenilor, duhul zelotist, incrancenarea si fanatismul unei subculturi sectariste de tip “guru-ism”, hranirea unei viziuni anti-argument, in favoarea retoricii inchizitoriale si a rafuielilor in duhul tatalui minciunii, iata, asadar, tot acest mestecău otravit cu care oamenii au fost hraniti, riscand a se lasa, ulterior, foarte usor folositi pe post de masa de manvera, a fi inregimentati si aruncati in manifestari irationale si mortale.

Aici este problema adevarata, aici este fondul problemei, aici se ataca omul: in discernamantul sau, in capacitatea de a judeca rational, deci in atacarea mintii oamenilor (a) si in schimonosirea credintei si a patriotismului printr-o petarda ortodoxist-nationalista care ataca inima omului (b). Si marea capacitate de a profita de aceste stari induse (dar si acceptate) oamenilor prin retele de sociaizare, bloguri, Youtube, mailuri virale, etc.

Asadar, aceasta este parerea noastra: clipul mobilizarii romanilor la Sfantul Gheorghe este un test social aruncat pe ”piata” pentru a lua, rapid, temperatura spiritelor incinse. El e ”doar” atat – un test. Vor putea insa urma, la un moment dat (pe care numai acesti provocatori il pot sti) manevrele reale, care nu vor mai fi doar teste, ci adevarate strategii, tactici de mobilizare a oamenilor, de directionare catre miscari protestatare radicale care, initial, vor parea foarte ”in regula”, ”nationaliste”, poate chiar ”ortodoxe” si care vor beneficia, poate, de nume credibile care sa le gireze. Si atunci vom sti ca ne aflam in fata provocarilor ce vor fi duse pana la capat. Cernerea va fi dura, asa cum a fost si pana acum!

Noi sa ramanem in saracia, nevoile si neamul nostru, adica in saracia inimii indreptate catre Dumnezeu in duh de pocainta, de rugaciune pentru toti, prieteni si dusmani, romani sau straini. Si sa nu ne inregimentam niciunei organizatii, niciunui partid, niciunei miscari, ci sa ramanem pana la sfarsit ce am fost: fiii Bisericii.


Legaturi:

***


Categorii

Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “VIRALA NATIONALIST-ORTODOXISTA: despre inca un test social media. Cazul mobilizarii romanilor la Sfantu Gheorghe printr-un Apel de pe Youtube

  1. Deocamdata filmuletul are foarte putine vizualizari pe youtube (cca 5000). Nu stiu daca e mult pentru o zi, nu stiu cate va strange pana duminica, dar important nu este numarul de vizualizari, caci mesajul se poate raspandi foarte usor pe diverse alte canale.
    Cred ca destinatarii nu sunt doar “romanii patrioti” 😉
    Ci se incearca si captarea si mentinerea atentiei celor “din afara”, si de vreme ce este si mediatizat, e clar ca ceva “trebuie” sa se intample. Daca nu pe 26, atunci altadata. Oricum, suntem in “plan”.

  2. @Florin:

    Cred ca destinatarii nu sunt doar “romanii patrioti” 😉
    Ci se incearca si captarea si mentinerea atentiei celor “din afara”, si de vreme ce este si mediatizat, e clar ca ceva “trebuie” sa se intample. Daca nu pe 26, atunci altadata. Oricum, suntem in “plan”.

    Foarte adevarat!

    Este o facatura ca sa incite si ca sa constituie un fel de ”dovada” insailata ca incidentul cu betivii de la Alba Iulia. Acum, vizualizarile nu or fi ele prea multe, insa videoul a aparut pe Realitatea.net, gandul.info, mediafax, a fost citat pe antena 3, practic, pe principalele surse mediatice.

  3. Tocmai la Sf. Gheorghe convoaca ei Marea Adunare Nationala! Ca sa inceapa sa-si dea unii altora in cap pe strada si sa se injunghie?
    Ticalosie!
    UDMR si Statul maghiar au nevoie sa arate ca romanii intreprind actiuni antimaghiare violente. Cu aceste “dovezi” vor merge “in bat” la Bruxelles.
    NICI O IESIRE IN STRADA!!! Mai ales in “zonele fierbinti”.

  4. Sunt foarte bine punctate aspectele relevante ce ţin de viralul vedetă, însă consider că aţi scăpat puţin din vedere contextul în care au intervenit. În principiu, am depăşit de mult perioada în care ştirile aveau rostul de a informa. Acum au cu totul altă menire. Ne-ar fi ceva mai de ajutor să privim acest incident ca un joc de şah (dacă putem). În principiu, trebuie urmăriţi oamenii şi jocul politic. Ca regulă nu se permite niciodată unuia mai slab să proiecteze o forţă pe care nu o are. Chiar dacă tu ştii că este slab, s-ar putea să păcălească un aliat şi să ai mai multe de pierdut pe termen lung sau pe termen scurt. Exemplul de manual este strategia militară a chinei, quasi inexistentă ca forţă armată modernă, dar care prin 3 rachete, 2 avioane şi nişte castraveţi de submarine domină o zonă de influenţă militară, până de curând, exclusivă a sua.

    O astfel de proiecţie a forţei a avut loc prin aceste declaraţii: http://www.gandul.info/politica/tamas-sandor-udmr-seful-consiliului-judetean-covasna-despre-nesupunerea-civica-in-prima-faza-iesim-in-strada-fara-arme-apoi-o-sa-vedem-exclusiv-8342275 (nu ele sunt punctul de început, dar sunt cele mai clare, declaraţii abil distorsionate).

    Răspunsul imediat a venit prin: http://www.realitatea.net/liderul-pdl-covasna-fie-ne-batem-ca-orbii-fie-plecam-din-tara-video_845930_comentarii.html, dar care nu a stârnit, probabil, reacţiile dorite.

    Explicaţia este ceva mai amplă, dar foarte uşor de înţeles. Când avem de-a face cu nesupunere civică, cea mai eficientă metodă de a o dizloca este “o mineriadă”. Vorbeam recent de războiul nonviolent şi de modul în care se desfăşoară. Mă refer la un grup social care să nu fie asociat public cu autoritatea publică care să intre şi să zdrobească protestul aşa cum au făcut minerii în piaţa universităţii. Este esenţial ca grupul agresor să rămână în minoritate, să fie extremist, reacţia să fie exagerată etc., pentru ca ordinea publică să fie în mod necesar REstabilită în limitele iniţiale, de autoritatea legitimă, la solicitarea disperată a oamenilor cu scaun la cap (la noi Forumul românilor din harcov etc). Aşa ceva a încercat să facă Mubarak, când a retras armata şi pe străzi au năvălit de nicăeri susţinătorii săi. Greşeala sa a fost că nu a învăţat de la Iliescu, şi nu a zdrobit cu cruzime protestele din piaţa Tahrir, crezând că mai are timp de negocieri.

    Faptul că viralul a fost preluat foarte repede de agenţiile de ştiri, nu înseamnă altceva decât că se crează pretextul trimiterii unor “mineri” în zonă, dacă se continuă acest joc. Este un semnal trimis de SRI (generic) către politicienii maghiari. Delimitarea oamenilor cu capul pe umeri, cu discernământ, care să îndemne la calm, a fost pregătită prin astfel de ştiri:

    http://www.napocanews.ro/2011/06/%E2%80%9Emit%E2%80%9C-spulberat-de-un-reportaj-antena-3-maghiarii-vorbesc-romaneste-si-sunt-amabili-cu-romanii-voi-credeti.html
    http://www.realitatea.net/romanii-si-maghiarii-din-covasna-preocupati-de-viata-de-zi-cu-zi-decat-de-tensiunile-din-secuime_846477.html

    Să nu credeţi cumva că oricare dintre noi am putea ajunge în grup compact duminică la sfântul gheorghe. În acest sens a existat o telegramă Wikileaks de prin 2006 care trata exact acest subiect. Pur şi simplu, s-a pregătit decorul pentru a fi trimişi câţiva infiltraţi care să pozeze în patrioţi extremişti, care să bată vreo 3 unguri, să spargă vreo 2 magazine şi (absolut necesar!) să dea foc unor maşini sau, mai grav, unui autobuz. Nu va fi bătut Csibi Barna, sau gărzile paramilitare maghiare din zonă, ci vor fi mediatizate agresiv victime genuine (femei, bătrâni etc), în timp ce pe fundalul ştirilor se va imputa lui Kelemen Hunor radicalismul poziţiei sale, care a dus la aceste izbucniri. Ţinta întrgului joc, este electoratul maghiar, care să se delimiteze de poziţia UDMRR şi care să-şi dorească să revină la poziţia înţeleptului Marko Bella. Faptul că acest viral a fost preluat de tot mainstreamul de ştiri nu înseamnă altceva decât că jocul este foarte serios şi foarte avansat.

    Abia în acest context, al semnalului foarte agresiv “ÎŢI SPARG FAŢA MĂI BOZGORE ŞI TE TERMIN POLITIC DEFINITIV”, trebuie înţeles apelul la mediere europeană. Nu să vină cineva de la bruxel să ne deseneze judeţe şi regiuni, cât este mai degrabă un semnal că “Dacă-mi spargi faţa îl chem pe tata care ştie Karate!!!”.

    Sunt multe alte piese ale puzzle-ului care trebuie amintite, de la declaraţiile UDMR din presa străină şi unde au fost ele date, până la convocarea de consultări la cotroceni etc etc. Ideea la care eu unul am ajuns e că Băsescu joacă la totul sau nimic şi speră să câştige pe river (termen de poker, ultima carte întoarsă care poate determina câştigător pe cineva cu şanse inexistente). Ieşirea cu regele este un pas înapoi care flatează liderii UDMR. Adică el a sacrificat enorm de multe cu această ieşire pentru ca liderii udmr să-şi păstreze faţa. Tot ce cere Băse maghiarilor este ca el să fie cel ce stabileşte tempoul compromisului, poate tocmai în ideea de a se pregăti pentru river.

    Trebuie reţinut că dacă Băse ar fi părăsit de UDMR, tot pdl-ul ar dispărea instantaneu şi definitiv de pe scena politică, în timp ce ungurii s-ar regăsi după anticipate, în exact aceeaşi formulă. Din acest motiv subscriam la părerea dumneavoastră cum că jocurile sunt deja făcute iar opoziţia este defazată (sau doresc să speculeze defazarea în plan electoral: Noi toţi suntem victime şi trebuie să facem ceva!!! http://www.realitatea.net/antonescu-apel-la-mobilizare-basescu-s-a-dus-la-budapesta-sa-ne-vanda-tara-trebuie-sa-reactionam_847030.html).

    Cred că tot acest scandal a pornit de la supralicitarea de către UDMR cu Partium, forţând de fapt impunerea hărţii Dictatului de la Viena. Nu cred că Băse a refuzat din patriotism, cât mai degrabă ca să aibă monedă de schimb pe mai târziu. Omul se cunoaşte după roade.
    Este foarte probabil să fi înţeles eu greşit şi să mă hazardez ca de obicei, deci priviţi cele spuse cu reţinere. Iertaţi-mă!

  5. Văzusem şi asta.. în presa maghiară acest îndemn este pus în cârca serviciilor române. Oricum e puţin probabil că putea să apară o diversiune a serviciilor maghiare în toată presa noastră, dacă nu ar fi vrut SRI-ul. De fapt e imposibil. În fine, asta este interpretarea lumească, care pare a mă pasiona mai mult decât trebuie, acum în post. Probabil că acesta este motivul pentru care avem şi aşa un vifor al comentariilor pe acest subiect :(. O zi cât mai luminată şi cu spor duhovnicesc vă doresc tuturor! Doamne, ajută!

  6. http://www.ziare.com/politica/maghiari/ambasadorul-maghiar-cand-se-amesteca-budapesta-in-romania-si-cum-ungaria-e-cel-mai-bun-vecin-interviu-ziare-com-ii-1103041

    ” o tara are dreptul de amestec in chestiunile interne ale altei tari atunci cand e vorba de minoritatile nationale … ” -la care trebuie adaugat ” cand este vorba despre cetatenii altei tari ” -sa ne amintim ca o multime de maghiari au , de curand , dubla cetatenie ceea ce le confera un cu totul alt statut . Nu incetez sa ma minunez de cat de minutios este planul UDMR-ului si cat de bine se tin de infaptuirea lui .

    Doamne , ajuta-ne !

  7. Eu cred ca ar iesi rau si daca se aduna lume multa cu ajutorul acestui clip, dar si daca se aduna lume putina. In primul caz se pot intampla violente, in al doilea se poate spune ca romanii sunt plictisiti si neinteresati de subiect (ceea ce in contextul social-economic actual e oarecum adevarat). Sau se va aduna o mana de indivizi dubiosi, nereprezenativi pt poporul roman, care vor fi prezentati lumii ca romani. Asa cum sunt prezenati cei de la Noua Dreapta ca protestatari (singurii) fata de homosexuali. Asta, ca sa fac o comparatie.

  8. Rabdare,rabdare..rabdare!
    O sa fie rau,dar nu va temeti,Maicuta Domnului nu ne va lasa!

  9. Nu au cum să se adune mulţi din pricina unui astfel de vidioclip. E făcut tocmai ca să descurajeze participarea. Dacă cineva ar dori ca românii să se ducă în masă în Harghita, ar folosi altfel de mesaje.. mult mai persoanale, cu imagini cu oameni cu care să se identifice (în genul Leda, a avocatei violate de forţele lui Gadaffi sau a băiatului violat şi castrat de forţele siriene), în care să se asume o ierarhie (a oamenilor sau a planului de acţiune/priorităţilor care să determine mai apoi pe conducători). Ar fi prezentată o destinaţie clară, cu plan detaliat de transport, de localizare, de acţiune etc. Nu mă refer neapărat la detalii cât la precizie. Nu ar spune nimeni, veniţi cu icoane şi costume naţionale la sfântul gheorghe, ca să fim prezenţi fără a face nimic.
    Rămân la părerea că a fost doar un semnal, cu atât mai mult cu cât a fost promovat concomitent cu îndemnul patriotic şi dezminţirile celor indicaţi ca fiind implicaţi. Tocmai ca să nu se ducă alţi români în afara celor ce trebuie să se ducă. Nu cred că a fost un test pentru a se vedea câţi români s-ar mobiliza, pentru că sunt oameni foarte bine plătiţi care să furnizeze zilnic analize şi prognoze detaliate despre câţi oameni (masă de manevră) pot fi mobilizaţi în termen scurt pentru varii motive (de la prezenţă la evenimente sportive, acţiuni sindicale, meetinguri politice etc). Masa de manevră civilă este un instrument DEOSEBIT de preţios pentru conducătorii unui stat, nu descoperim noi acum nimic analizând astfel de virale. Tocmai din acest motiv este şi atât de atent şi constant sondată starea de spirit generală prin diferite teme de discuţie.

    Între timp putem considera că s-a pus batista pe ţambal, prin
    http://www.gandul.info/politica/amanarea-reorganizarii-varianta-udmr-lakatos-pentru-gandul-varianta-8-2-are-zero-sanse-vin-la-noi-colegii-din-pdl-si-ne-spun-sa-va-tineti-tare-ca-nici-noi-nu-vrem-8378916
    şi http://www.gandul.info/interviurile-gandul/exclusiv-gandul-regionalizarea-ca-si-amanata-ioan-oltean-daca-udmr-nu-e-de-acord-cu-oferta-8-2-vom-renunta-la-proiectul-reorganizarii-pana-dupa-parlamentare-8378788

    Acum rămâne de văzut care vor fi totuşi concesiile făcute către UDMR şi dacă aceştia se vor mulţumi “doar” cu statutul minorităţilor, în condiţiile în care PDL s-a obligat ÎN SCRIS prin acordul de guvernare semnat cu UDMR să treacă până la sfârşitul sesiunii parlamentare atât Legea statutului cât şi reforma administrativă (parcă şi reforma adm.. nu sunt sigur). Nu vreau să par excesiv de bănuitor, dar sunt convins că ieşirea Acad. D. Giurescu nu este întâmplătoare, rostul său fiind aceea a unui agent de influenţă care să menţină atenţia asupra acestui subiect ceva mai mult decât ar permite succesiunea normală a ştirilor. Rolul elitelor unui stat în astfel de jocuri între servicii este ARHIdocumentat, pentru toate categoriile de cititori (de la ghidul spionului român de f.gârz până la istoria serviciilor secrete de la noi sau aiurea).

    Poate totuşi va reuşi băsescu să evite concesii majore şi să nu pierdem nici pe legea minorităţilor şi nici pe reforma administrativă. Dar nu cred că ar face acest joc din patriotism. Sunt doar păreri între păreri. Iertaţi-mă!

  10. Situatia seamana cu cedarea tinutului Herta.Asistam neputinciosi la derularea evenimentelor.s-a considerat pe drept cuvant o greseala cedarea unor frati si teritorii far lupta de o clasa politica lasa casi acum.
    Acum insa nu este inteleapta o revolta a maselor care ar duce tara in haos,lucru care se si doreste.
    Nu am prea fost in Covasna si Harghita,dar opera de deznationalizare este aproape desavarsita in aceste zone de insistenta caracteristica ungurilor,care nu fac acum decat sa-si legalizeze visul de decenii.
    Doar o minune ne mai poate salva si ea s-ar putea numi Preasfintitul Ioan Selejan,omul providential care a oprit un macel prin negocieri cu Miron Cozma(alt personaj intunecat al istoriei contemporane).

  11. Ma iertati…. Pentru calmarea spiritelor… revolutionare ….

    CONSTITUŢIA ROMÂNIEI
    TITLUL I
    Principii generale

    Statul român ARTICOLUL 1
    (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

    CONSTITUŢIA ROMÂNIEI
    TITLUL VII
    Revizuirea Constituţiei
    Limitele revizuirii ARTICOLUL 152
    (1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.
    (2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.
    (3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă şi nici în timp de război.

  12. @ Mihaela Pop:

    De acord. Asa am judecat si eu. Dar aici e o chichita, pentru ca in sine, in mod oficial, simpla reorganizare administrativa, nu pare a fi un atentat la integritatea teritoriului, la unitate si indivizibilitate. Conotatii diferite are regionalizarea. E fortata si intolerabila comparatia cu Italia si Franta pe care aud ca au facut-o unii. Acolo este cu totul alta situatie, exact contrariul, dintr-o puzderie de statulete mici si care-si carau pumni in cap unele altora, au decis sa faca pace si sa se reuneasca artificial intr-unul mai mare si mai tare. De aceea limba din Napoli este cu totul alta decat cea din Roma, limba de la Paris suna foarte diferit decat la Nice-Cannes sau in Normandia. La noi insa unitatea a existat haaat de pe la Burebista: limba, obiceiuri, religie si chiar sistem juridic unitar, coerent, celebrele Belagines peste care s-a grefat dreptul roman dupa cucerire apoi Legea Tarii in Evul Mediu etc.

    De aceea, pe un alt topic, am intrebat pentru ca nu imi mai aduc aminte: trebuie, dpv legal, ca schimbarea structurii administrative sa se realizeze in urma schimbarii Constitutiei? Daca da, va fi referendum national; daca nu, se va face prin lege organica. Trebuie studiata problema cu multa atentie si preponderent sub aspecte de constitutionalitate. Scuze de interventie.

  13. @ Cristi G.:

    Nu avem chiar asa mare incredere in PS Ioan, e cam mult sa-l numim asa…

  14. @fane:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/24/comisia-europeana-vrea-sa-pastreze-regionalizarea-pentru-2013-si-recunoaste-cererea-de-mediere-a-ungariei/
    Corect. Europeni tot europeni. Ei nu vor sa se incurce cu megalomanii si heirupisme, o fac calculat, sistemic, cu manusi. De aceea comisarul respectiv a si spus ca pana in 2013 nu mai este cazul unei regionalizari, insa dupa aceea CE e dispusa sa ne ajute sa gasim organizarea optima… Coroborat cu asta: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/23/comisia-europeana-analizeaza-posibilitatea-de-a-administra-direct-fondurile-europene-din-romania-grecia-si-bulgaria-vreo-legatura-cu-urgenta-regionalizarii/ cam intelegem cum gandesc eurocratii problema respectiva. Acum, in cazul nostru, se pare ca liderul autohton face zgomot prea devreme si intr-un stil mult prea smuls, ceea ce personalizeaza foarte mult astfel de idei si agende si le face sa para, vorba ta, ca nu ar tine de Bruxelles sau de alte institutii globaliste. Si totusi regionalizarea este o tema si o strategie europeana veche cam cat UE.

  15. liderul autohton o fi crezut ca primeste vreun premiu daca rezolva problema in avans ( nu ca nu le-ar fi placut europenilor daca o rezolva fara tam-tam dar s-au gandit probabil ca sunt destule cuie pe care ni le bat in talpi in aceasta perioada -va dati seama ce urmeaza , ca austeritate , daca vor sa ne scape de chinul regionalizarii acum ) .

  16. @Maria

    Da, referendum , numai asa se poate revizui Constitutia, orice revizuire se face, inafara de ce am scris mai devreme.

  17. @ Maria
    Legea nr.3/2000 privind org. si desf. referendumului la cap.2 sectiunea 3, art 12, alin. (1), lit.b)

  18. @ admini

    Iertati….mai zic ceava si p’orma tac 😀

    Nu avem decat sa asteptam referendumul si sa iesim la vot! Dar sa iesim sa votam , nu sa stam pe net chibitand ….

  19. @Mihaela Pop:

    Daca se va face acum, si daca va fi vreodata referendum pentru asa ceva, da, sigur, trebuie exercitat dreptul la vot.

  20. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Surpriza: COMISIA EUROPEANA RECOMANDA ROMANIEI SA NU FACA REORGANIZAREA CEL PUTIN PANA IN 2013 si recunoaste cererea de mediere a Ungariei
  21. Art. 12* , steluta zice ca: prin Decizia nr.567/2006 , Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art 12 alin. 1 sunt neconstitutionale !
    Deci cum e pana la urma , referendum local, sau national?

  22. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Si UDMR vrea amanarea regionalizarii. CE SE VA INTAMPLA CU STATUTUL MINORITATILOR? Jobbik e gata sa sustina protestele secuilor
  23. Testele cu saiturile de socializare au inceput cu mai mult timp in urma: sa ne amintim ca la scumpirea benzinei, oamenii s-au organizat prin retelele de socializare, si au protestat, patind cu maruntis; in mai multe orase din tara.

  24. @ romeo2110:

    Si ce au rezolvat? Pe cine au deranjat? Macar de ar fi facut ceva… Aici era vorba de o diversiune pentru a provoca, la o adica, ceva violent.

  25. @Mihaela Pop
    Multumesc foarte mult pentru referinta.
    Cu privire la constitutionalitatea art. 12, sper sa nu bat campii, a fost o discutie daca lista de la art.12 alin. 1 este exhaustiva sau exemplificativa si a ramas ca trebuie sa fie exemplificativa. Nu cred ca se pune problema acolo de tipul referendumului. Cred ca e vb de referendum national cata vreme art. 12 trimite la art.11 si in art. 11 scrie de referendum national, facultativ (presedintele “poate cere”…).
    Cu privire la modificarea structurii administrative vad in schimb un art. 13 alin. 3 care zice asa: (3)
    “Proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraselor si judetelor se inainteaza Parlamentului spre adoptare numai dupa consultarea prealabila a cetatenilor din unitatile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. In acest caz organizarea referendumului este obligatorie”.

    Deci: in tematica analizata, referendum local, obligatoriu prin lege.

    Dar se pare ca discutia va ramane fara obiect… 🙂 Cu stima.

  26. @Maria
    Multumesc si eu pentru lamuriri….tot timpul ma incurc in legile astea ale noastre…

    Doamne, ajuta!

  27. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Intr-adevar: REVOLUTIILE IZBUCNESC IN STRADA, INTERNETUL E DOAR INSTRUMENTUL!
  28. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RAPIRILE DE COPII: legenda urbana si psihoza sociala construita dupa manual. S-A AJUNS LA AGRESAREA AMBULANTELOR si s-a amplificat prin haznaua poporului, OTV. ANALIZA MECANISMELOR SI MIZELOR POSIBILE ALE DIVERSIUNII
  29. Pingback: Razboi întru Cuvânt » INTERNETUL – MIZA ESENTIALA PENTRU MAI-MARII LUMII
  30. Pingback: Razboi întru Cuvânt » VIRALUL HOMOSEXUAL: cum manipuleaza gruparile gay copiii in aplauzele mass-media
  31. Pingback: Politicienii dau cu pensula pe ochii oamenilor: CHIAR VOR SECUII AUTONOMIE?
  32. Pingback: PDL VREA REGIONALIZARE DE TIP STALINIST IN ROMANIA
  33. Pingback: Provocari EXTREMISTE la Miercurea Ciuc de ZIUA NATIONALA. UDMR nu cedeaza la TINUTUL SECUIESC si PARTIUM
  34. Pingback: “NOUA REPUBLICA” = noua diversiune cu pretentie de “alternativa”, pusa in slujba regimului BASESCU-CIA-FMI. Despre manipularea miscarilor “ANTI-SISTEM” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  35. Pingback: BLOGGER PLATIT SA ORGANIZEZE REVOLUTIE? Straniul caz Baghirov si revolta anticomunista din Rep. Moldova (aprilie 2009) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare