(UPDATE) Ca si inteles cu U.D.M.R., Traian Basescu dicteaza: REGIONALIZAREA SE VA FACE! “Tinutul secuiesc” pe cale de a fi infiintat sub forma mascata (VIDEO)

22-06-2011 14 minute Sublinieri

REORGANIZARE CU PRETUL ORICARUI COMPROMIS: PRETUL ARDEALULUI. LA UN PAS DE INALTA TRADARE?

UDMR RIDICA POTUL SI SUSTINE CA IN ROMANIA SE SAVARSESC… ACTE VIOLENTE IMPOTRIVA MAGHIARIMII! ATENTIE LA PROVOCARI!

UPDATE:

Potrivit dorintei lui Traian Basescu, COVASNA SI HARGHITA VOR FI EXCEPTATE DE LA REORGANIZARE:

8 REGIUNI + 2 JUDETE

Trebuie găsită o fomulă să nu le creezi sentimentul că le iei din ce au avut.• M-a informat Valeriu Turcan că se spune pe surse din UDMR că le-am promis Ţinutul Secuiesc. Nu există asemenea discuţie. Se creează o confuzie. Marko Bela nu spune de opt plus unu. Ceea ce apare în presă este o minciună. Varianta opt plus unu e o minciună. Noi am avut o înţelegere: consultaţi-vă mai întâi şi apoi ne înţelegem.

• Le-am spus că maxim ce putem face în condiţiile în care nu vreţi să organizăm teritoriul pe judeţe mari este ca cele două judeţe Covasna şi Harghita să rămână aşa cum sunt. Separate ca judeţe. E varianta opt plus doi şi e maxim ce puteţi obţine. Citez: Vă putem oferi o variantă maximală peste care nu se poate trece, adică opt judeţe plus două care rămân aşa cum sunt. Nu unite. Niciodată. Nu încurcăm 20 de milioane de români pentru o chestiune tehnică. Dumnezeu din 68 v-a lăsat organizaţi aşa, aşa rămâneţi! E maxim ce puteţi face. Asta am spus. Dacă vreţi, pot pune la dispoziţie stenogramele. Dacă refuză, se trece pe organizarea pe judeţe mari a deconcentratelor ministerelor.

Dacă UDMR refuză reforma administrativă, trecem la alt plan: facem reformele instituţiilor deconcentrate. Deconcentratele consumă 25,4% din veniturile bugetului de stat. Suntem al şaselea stat din UE în privinţa acestor cheltuieli. Economia ar fi de 100 de milioane de euro pe an. Dar câte ştampile însemană, câte mâini de funcţionari prin care trec hârtiile oamenilor… O evaluare rezonabilă e că până la 31 decembrie reorganizarea se poate petrece.

Despre Legea Minorităţilor Naţionale… E o colecţie de drepturi din legile care sunt şi acum. Sunt strânse într-un cod. Se poate face şi asumare [pe Statutul Minoritatilor!, n.n.] dacă se face o dată cu reorganizarea administrativă. Sună ca un parteneriat. Reorganizarea e un obiectiv major. Statutul e un obiectiv pentru minorităţi. Sunt pachete în care partidele se înţeleg. Nu poţi să faci numai cadouri. Se poate întâmpla în această vară sau la începutul toamnei.

Erdelyi Magyar Televizio a publicat o declaratie a fostului presedinte al UDMR Marko Bela referitoare la reorganizarea administrativa si ultima propunere cu un statut special pentru Harghita si Covasna.  “Desi PDL insista pe ideea cu mega-judetele, ar fi dispus sa accepte o solutie separata pentru Tinutului Secuiesc, in care cele doua judete Harghita si Covasna sa-si mentina statutul”, a declarat Marko Bela pentru Erdelyi Magyar Televizio. “Propunerea partidelor din coalitia de guvernare va fi dezbatuta in sedinta Consiliului Unional de la finalul acestei saptamani”, a precizat Marko Bela.

Potrivit aceleiasi surse, Marko Bela ar fi catalogat acesta propunere drept interesanta, dar care necesita clarificari deoarece sunt intrebari care nu au inca un raspuns. “Pe cate avantaje prezinta acesta solutie tot atatea dezavantaje prezinta, de asemenea nu raspunde la problema judetului Mures sau a regiunii Partium (judetele  Arad, Bihor, Maramures, Satu-Mare si Sălaj. n.red.). Dar cum in acel moment s-a ivit acesta solutie sigur ca trebuie sa fie analizata”, a adaugat el.

 

  • Gandul:

Marko Bela confirmă oferta lui Băsescu: Partenerii noştri sunt dispuşi să accepte o soluţie separată pentru Secuime, adică Harghita şi Covasna să-şi păstreze statutul

EXCLUSIV GÂNDUL: Oferta lui Băsescu pentru UDMR: ZONA 9

Românii sunt chemaţi, într-un clip postat pe Youtube, la o adunare naţională la Sfântu Gheorghe

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, al cărui nume apare printre organizatori, delimitându-se însă de această acţiune.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, al cărui nume apare printre organizatori, a transmis, miercuri, un comunicat, în care arată este invocat “în mod abuziv”.

Conducerea Forumului precizează că nu se află printre organizatorii acestei adunări.

“Citarea abuzivă a forumului, fără acordul acestuia, poate fi interpretată ca o provocare care încearcă decredibilizarea acestuia. Precizăm că o asemenea adunare nu este bine venită şi în acest sens facem apel la cei care o organizează să o anuleze”, conchide conducerea FCRCHM.

În îndemn apar doar mesaje scrise precum “România este sub asediul ungurilor” şi “Dizolvarea judeţelor va distruge dovezile existenţei noastre istorice pe aceste meleaguri”, organizatorii, precum şi apelul în sine…

Szasz Jeno (PCM): Nu secuii ameninţă România, ci secuii sunt provocaţi într-un mod foarte grosolan


Alea jacta est in privinta regionalizarii! Presedintele Traian Basescu ne-a spus-o clar si raspicat: orice varianta e mai buna decat cea existenta (cu judetele actuale). Orice varianta insemnand, de fapt, si o varianta care sa satisfaca revendicarile teritoriale ale UDMR-istilor (fara de al caror accept orice intentie “reformista” a presedintelui este moarta in fasa), mai ales ca acelasi presedinte a declarat ca nu se teme ca minoritarii ar lua HarCov-ul in spinare si ar fugi cu ea in Ungaria. Tradus din romana in romana, asta inseamna ca da, nu e nicio problema, de fapt le putem da, linistiti si fara apasari “nationaliste”, cele doua judete pe mana. Si deja se dau “pe surse” diferite forme ale compromisului cu UDMR care contin formula Tinutului Secuiesc, adica pohta ce au pohtit autonomistii maghiari. Dar nu cumva, in absenta oricarei ratiuni serioase care sa poata sa explice caracterul suspect de… urgenta (!) al unei asemenea initiative de “reorganizare administrativ-teritoriala” – nu dar ca radicale, bulversante si complet artificiale, dar si supra-adaugate haosului economic si social – precum si modul autoritarist (spre dictatorial) in care ea este “bagata pe gat” poporului “CU ORICE PRET”, avem motive legitime sa ne gandim ca poate… chiar acesta, si niciun altul, era si sensul pentru care anumite structuri externe AU ORDONAT conducatorului Romaniei realizarea grabnica  acestui “proiect” care frizeaza dementa?

Singura intrebare care mai ramane, in acest context, este: cat de grava va fi cedarea si cat de precipitat se va rostogoli asupra noastra? Adica: va urma si adoptarea statutului minoritatilor in forma actuala in care se se acorda autonomie cultural-teritoriala maghiarimii? Pentru ca in aceasta forma, scenariul tragic desenat de acad. Dinu C. Giurescu devine realitate: si UDMR isi poate construi puntea sa catre Ungaria, din Harghita si Covasna via Bihor si regiunile unde au prezente semnificative pana in “tara muma“. Adica… un dictat de la Viena imbracat in formele europenizarii si ale reformarii statului. La urma urmei, si pe atunci nazistii re-desenau de zor granite avand in cap imaginea unei noi ordini europene (formularea este preluata ad-literram, nu adaptata). Acum, fara sa fie nazisti la mijloc, nici vreun razboi mondial (deocamdata!), dar avand, e drept, o noua ordine europeana deasupra capetelor, istoria pare a se repeta.

Ceea ce apare in plus, peste toate celelalte, in acest “joc” cu focul si cu destinul insusi al acestei tari este radicalizarea discursului conflictual si infierbantarea atmosferei pe dimensiunea nationalist-sovina dinspre partea maghiara. Este absolut halucinant sa vezi cum liderii UDMR (inclusiv dintre cei care pareau cei mai moderati si mai concilianti cu majoritatea!) au dat drumul in forta la goarnele alarmiste si iredentiste, intr-un mod care este extrem de ingrijorator. Este absolut de neinteles de ce fac liderii UDMR acest joc, de a plusa puternic, demagogic si isteric, pe panta nationalista, cand aveau si au toate parghiile institutionale in maini pentru a bloca proiectul regionalizarii in opt judete care ar atenta, chipurile, la Tinutul Secuiesc. Din acest “meci” incins si absurd ca un cosmar – dar decis deja in culisele negocierilor – intre cei care constituie actuala putere, “tribunele” risca a se infierbanta la cote periculoase din care mai lipseste doar o scanteie pentru a se provoca grave incidente inter-etnice, revolte stradale mergand pana la razboi civil, pana la repetarea unor tragedii ca cele din Targu Mures de acum 21 ani. Oare asta se si urmareste?

Asa s-a ajuns ca incidentul creat de trei indivizi beti la Alba Iulia (vezi mai jos detalii) sa fie speculat, cu o viteza si o promptitudine suspecta de premeditare, de catre Ministerul de Externe al Ungariei (!) si de insusi liderul UDMR, Kelemen Hunor, aflat deja la a nu stiu cata declaratie violenta si provocatoare in ultima perioada. Realitatea a fost grav distorsionata in media maghiara si s-au inventat lucruri incredibil de false pornind de la un incident care nu a avut deloc conotatii etnice. Este mai mult decat evident, asadar, ca exista o intreaga orchestrare a fortelor unguresti, in care e folosita reteaua UDMR-biserica-media-autoritati maghiare, gata pregatita pentru a specula orice scanteie in context si a o transforma in scandal international daca se poate, pentru a provoca tulburari sociale.

Singurul lucru normal pe care ar putea sa il faca UDMR, dupa comunicatele si declaratiile oficiale emise de liderii formatiunii, ar fi sa isi ceara scuze pentru jignirea adusa poporului roman, creionat in mod implicit ca unul turbulent (betiv) si cat pe ce sa sara in capul maghiarimii cu bate de baseball. In plus, au mai avut tupeul sa dea vina pe presa pentru inflamarea spiritelor, dupa ce liderii lor faceau apeluri isterice la nesupunere civica si proteste stradale. Incredibila indrazneala au capatat acesti manipulatori lipsiti de scrupule.

Ce putem face in aceasta situatie? Sa ne rugam mai mult, mai fierbinte, mai dureros pentru tara noastra aflata in primejdie iminenta si mortala… si sa ne marturisim dragostea de tara, adevarul istoric si traditia romaneasca in mod echilibrat, calm, spre deosebire de isteria propagandistilor “reformei” mincinoase si ai provocatorilor conflictelor inter-etnice. Sa fim foarte atenti ca nici instigarea, nici revolta sau alte forme ce apartin unei panoplii de reactii de mase manipulate si duse la abator sa nu ne afecteze discernamantul si sa nu ne conduca in directiile de manifestare extrema, dorite de catre cei care orchestreaza din umbra aceste miscari care atenteaza la integritatea si unitatea statului national roman! S-ar parea ca exista undeva interesul sa se ajunga la o grava destabilizare sociala a Romaniei, inclusiv la violente si la varsari de sange, de nu chiar la o “revolutie” motivata, iata – daca nu s-a putut social – in orice caz nationalist.

Doamne, ai mila de noi!

Vezi si:

  • Gandul:

Băsescu, despre reorganizare: Orice variantă este mai bună decât cea existentă. Nu mă tem că minoritarii maghiari iau Harghita şi Covasna în spate şi fug cu ea în Ungaria

Nu sunt unul dintre cei care se tem că minoritarii maghiari iau Harghita şi Covasna în spate şi fug cu ea în Ungaria.

Nu resping o soluţie de mijloc. Sunt pregătit să discutăm o soluţie.

N-aş vrea ca să fiu eu care să dea subiect de dezbatere şi dezinformare. Sunt mai multe variante care se analizează. Orice variantă este mai bună decât cea existentă. Orice variantă care reduce birocraţia şi costurile de administrare a statului.

În ceea ce priveşte reorganizarea, ea este susţinută practic de toate structurile Coaliţiei, modul e încă subiect de negociere. După ziua de luni voi putea formula un punct de vedere cum se va face reorganizarea. Cert este că ea se va face.

În ceea ce priveşte reorganizarea administrativă, există suportul a două formaţiuni politice pe varianta propusă de mine şi susţinută de guvern. Există UDMR şi minorităţile care consideră că procesul trebuie să ţină cont şi de distribuţia minorităţilor în teritoriu. Sunt mai multe variante. Luni vom avea un punct de vedere ferm al UDMR şi al minorităţilor dacă vom putea merge într-un ritm accelerat. Dacă ajungem la un consens, până la 31 decembrie să se termine procesul de reorganizare a deconcentratelor.

Eu consider principiile Constituţiei României fiind extrem de bune, sănătoase, dar are nevoie de o serie de ajustări.

Surse apropiate negocierilor care se poartă între UDMR şi actuala putere ne-au declarat că propunerea care li s-a făcut maghiarilor pentru a accepta reorganizarea teritorială într-o formă cu 12 judeţe, a fost crearea superjudeţului compus din Mureş, Harghita şi Covasna, la care să se adauge şi Braşovul. În această formă, Traian Băsescu câştigă atât ungurii care îşi doresc cele trei judeţe şi nu vor spune nu nici Braşovului, cât şi populaţia Sibiului, pe care o scoate de sub tutela Braşovului, aşa cum era în formula cu opt judeţe, contestată de UDMR.

Traian Băsescu a declarat, marţi seară, după consultările purtate cu partidele politice pe tema revizuirii Constituţiei şi a reogranizării administrative, că există mai multe variante de negociere şi că luni va exista un răspuns ferm din partea UDMR şi a minorităţilor. „Nu resping o soluţie de mijloc. Suntem la stadiul în care nimic nu este mai cositisitor decât actuala situaţie“, a precizat Traian Băsescu.

„Eu fac un apel la cetăţenii români să nu ia în consideraţie declaraţii iresponsabile. Nimeni nu vrea să rămânem agăţaţi în nişte tradiţii care nu mai răspund nevoilor (…) Eu am cea mai bună relaţie cu populaţia din Covasna şi Harghita. Nu sunt un politician care să vrea să se hrănească din naţionalism excesiv. Am atât cât trebuie să aibă orice român şi şeful statului“, a mai spus Băsescu la Cotroceni.

  • Realitatea.net:

Kelemen Hunor, despre reorganizare: Căutăm soluţii acceptabile

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că Uniunea caută soluţii la propunerea PDL de reorganizare administrativ-teritorială a ţării care să ţină cont de interesele României şi ale comunităţii maghiare, apreciind că fiecare parte trebuie să accepte un compromis. Kelemen a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că se poate găsi o soluţie, dar fiecare parte trebuie să dea dovadă de înţelepciune şi să accepte un compromis. “Vom încerca să căutăm soluţii acceptabile pentru noi, să ţinem cont de interesele României şi ale comunităţii maghiare. Aceste două lucruri trebuie armonizate şi trebuie să meargă împreună. Noi nu putem să nu ţinem cont de interesele comunităţii maghiare, fiindcă asta este menirea noastră înainte de orice, de a susţine interesele electoratului nostru şi datorită încrederii comunităţii maghiare suntem noi în Parlament şi pentru a susţine interesele sale facem politică. Se poate găsi o soluţie, dar fiecare trebuie să fie înţelept şi să accepte un compromis. Important este, din punctul nostru de vedere, interesul comunităţii maghiare, indiferent dacă vorbim de Harghita, Covasna, Mureş sau Sălaj, Bihor, Cluj, Satu Mare. Vom susţine acea variantă pentru care vom avea şi susţinerea colegilor din organizaţiile teritoriale”, a spus liderul UDMR. Preşedintele UDMR a adăugat că delegaţia Uniunii a reiterat, marţi, la consultările de la Cotroceni, faptul că UDMR nu poate susţine varianta PDL de reorganizare administrativ-teritorială a ţării.

CTP: Traian Băsescu vrea reorganizarea judeţelor pentru a rămâne în istorie

Comportamentul lui Traian Băsescu poate fi comparat cu cel a lui Nicolae Ceausescu, spune Cristian Tudor Popescu.

“A spus aşa: “dar vă asigur că se va face”. Ei, ală e momentul în care m-a trecut un fior. Aici e vorba de acelaşi lucru pe care l-am mai comentat. E vorba de faptul că Nicolae Ceauşescu a mai cruţat poporul român de ideile sale câtă vreme se plimba prin străinătate, ne lasa în pace. În clipa în care nu l-a mai invitat decât  Gaddafi şi eventual Fidel Castro, s-a concentrat pe români în anii  80. În momentul ăla a început sistematizarea satelor, dărâmarea Bucureştiului. Aşa se întâmplă la genul asta de persoane, domnul Băsescu se situează în descendenţa tipului uman a lui Ceaşescu, dar nu are posibilităţile de exprimare a lui Ceauşescu şi atunci dânsul, pentru că a pierdut orice speranţă după 6 ani să însemne ceva pe plan international, se concentrează pe românii săi. Ne regionalizează, ne reconstituţionalizează şi nu ştiu ce idei o să mai aibă domnia sa. Altfel e  absurdă e atitudinea domnei sale.  Au ieşit românii să strige vrem regionalizare, nu putem trăi aşa, a fost cineva salvat de puşcărie prin acea prevedere constituţională cu licit, ilicit la avere până acum? Nici vorbă. Toate au fost transformate în priorităţi, în ultimele două săptămâni, de domnul Traian Băsescu.(…)

La zece minute după miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, trei cetăţeni români din Alba Iulia au început să spargă cu pietre şi cu o bâtă de baseball geamurile unor case din apropierea barului în care băuseră până atunci, au declarat pentru gândul reprezentanţi ai Poliţiei din localitate. Printre clădirile luate cu asalt se aflau şi biserica şi imobilele Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, dar şi case particulare, dintre care două case locuite chiar de români, conform unei declaraţii date pentru gândul de preotul Szász János, de la Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia.

Potrivit poliţiei, doi locatari din zonă, de etnie maghiară, au ieşit să vadă ce se întâmplă. Unul dintre cei doi, Zoltan Olah, rectorul Institutului Teologic, a vrut să-i şi fotografieze pe agresori, moment în care cei trei l-au atacat şi i-au luat aparatul de fotografiat, care, conform poliţiştilor, valora 1.800 de lei. Poliţia şi procurorii au explicat pentru gândul că cei doi cetăţeni atacaţi nu au avut nevoie de spitalizare (! – n.n.). Agresorii au fost reţinuţi pe loc de Poliţie, însă procurorii Parchetului Judecătoriei Alba Iulia au decis să-i cerceteze în libertate. Totuşi, pentru a fi siguri că acoperă toate dimensiunile scandalului care a avut ecouri până la Budapesta, procurorii Parchetului Tribunalului Alba, unde a ajuns dosarul, îi cercetează pe cei trei şi pentru instigare la discriminare, pe lângă infracţiunile de distrugere, lovire, tâlhărie şi ultraj contra bunelor moravuri.

Scandalul de la Alba Iulia a creat două tabere, ajungând să creeze chiar şi tensiuni diplomatice între Ministerul de Externe din Ungaria şi cel din România. Oficialii bisericii romano-catolice din Alba Iulia, Ministerul de Externe ungar şi reprezentanţi ai UDMR dau o dimensiune etnică acestui conflict. Arhiepiscopia şi UDMR susţin chiar că acesta ar fi efectul discuţiilor inflamate din ultimele zile, legate de regionalizarea României şi implicaţiile asupra Ţinutului Secuiesc. Pe de altă parte, poliţia şi Parchetul îndeamnă la o abordare mai rece a scandalului, spunând că a fost un incident izbucnit spontan, fără implicaţii etnice.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia: “Pacea de pe strada Păcii a fost grav conturbată”

Ştirea a apărut iniţial pe site-ul săptămânalului catolic maghiar Keresztalja, publicat la Cluj, fiind citată apoi de mai multe instituţii de presă, inclusiv cele din Ungaria. Săptămânalul a relatat că trei huligani români aflaţi sub influenţa alcoolului au aruncat cu pietre în Institutul Teologic Romano-Catolic şi l-au bătut pe rectorul Zoltan Olah cu bâte de baseball, atunci când a încercat să-i fotografieze. Rectorul şi-ar fi pierdut cunoştinţa şi a fost transportat la un spital local pentru îngrijiri de urgenţă, potrivit săptămânalului, citat de agenţia ungară MTI (! – n.n.)

Ulterior publicării ştirii, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia a dat un comunicat de presă referitor la acest incident, luni seara.

“În noaptea dinspre sâmbătă spre duminică, în data de 18-19.06.2011, ora 00:10, pacea de pe strada Păcii din Alba Iulia a fost grav conturbată de trei persoane, care după ce au ieşit din baza sportivă Winner’s Club Ţălnar au spart două geamuri ale bisericii Institutului Teologic continuând să spargă alte patru geamuri la clădirile aparţinând Bisericii Romano-Catolice şi la două case particulare. În timpul acestor distrugeri au fost strigate următoarele lozinci: jos cu ungurii, afară cu ungurii din ţară etc”, se arată în comunicatul de presă al Arhiepiscopiei.

Tot luni seara, Ministerul de Externe al Ungariei s-a declarat şocat de “o serie de incidente antimaghiare petrecute în oraşul Alba Iulia, din România, potrivit unui comunicat citat de agenţia MTI. Ministerul ungar a precizat că, în ultimele zile, anumite clădiri care adăpostesc instituţii religioase au fost avariate, iar rectorul unui institut teologic şi un alt etnic maghiar au fost atacaţi brutal. Incidentele contrastează puternic cu deschiderea şi cooperarea strânsă care au caracterizat relaţiile româno-ungare în ultima perioadă, a mai precizat Ministerul de Externe de la Budapesta.

Astăzi, Ministerul român de Externe a reacţionat la gestul omologilor de la Budapesta, cerând ambasadei româneşti din capitala Ungariei să obţină clarificări. Ministerul de Externe a calificat limbajul folosit de partea ungară drept “neadecvat şi contrar spiritului deschis al dialogului politic direct dintre cele două ţări”, conform Mediafax. Ministerul a mai menţionat că partea ungară nu a contactat, pe tema menţionată, prin intermediul canalelor diplomatice uzuale, partea română, aşa cum se procedează în mod normal, anterior emiterii comunicatului de presă“.

Contactat de gândul, preotul Szász János, director economic al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba-Iulia, a declarat: “Am fi dat comunicatul de presă indiferent de etnia atacatorilor, având în vedere gravitatea faptului. Nu aşa te duci la distracţie, cu bâta de baseball. Întrebarea noastră, ca şi a rectorului, este: Cu ce scop şi cu ce intenţie?”.

Acesta a precizat ca nu ştie ce naţionalitate aveau agresorii, dar că “vorbeau româneşte” şi că doar unul dintre cei trei agresori avea o bâtă de baseball. “Nu spun că este un conflict etnic. Este o consecinţă a tot ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută cu discuţiile despre reorganizare (pe regiuni administrative)”, a mai spus Szász János, care a precizat că unele dintre locuinţele particulare atacate erau ale unor români.

Procuror: “La prima impresie, a fost o chestie pur spontană, fără nicio altă conotaţie”. Una dintre victime a negat injuriile etnice

Reprezentanţii Poliţiei din Alba Iulia susţin însă că incidentul nu a avut implicaţii etnice, fiind unul izbucnit spontan. “Trei tineri au ieşit dintr-un bar, au plecat sub influenţa băuturilor alcoolice şi s-au apucat spontan să spargă geamurile la şase imobile. Le-au luat la rând”, a explicat pentru gândul inspectorul principal Luminiţa Rac, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Alba. Luminiţa Rac susţine că nici rectorul Zoltan Olah, nici celălalt cetăţean lovit nu au depus plângere şi nici nu au avut nevoie de spitalizare.

Cei trei agresori sunt domiciliaţi în Alba Iulia, unul în vârstă de 27 de ani, altul de 29 de ani, iar cel de-al treilea de 34 de ani. Ei au fost reţinuţi pe loc de poliţişti. Li s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru distrugere, lovire, tâlhărie şi ultraj contra bunelor moravuri, însă procurorii Parchetului Judecătoriei Alba Iulia au refuzat cererea poliţiştilor de a-i aresta preventiv pe cei trei. Astfel, ei sunt judecaţi în stare de libertate, doi dintre ei având interdicţie de a părăsi ţara. Pentru a se convinge dacă a fost sau nu vorba de un atac pe considerente etnice, procurorii Parchetului Tribunalului Alba au decis să extindă cercetările asupra celor trei agresori şi pentru infracţiunea de instigare la discriminare.

“Se pare că au fost unele afirmaţii, unele cuvinte proferate, dar deja o primă parte vătămată ne-a declarat că nu a auzit aşa ceva. La prima impresie, a fost o chestie pur spontană, fără nicio altă conotaţie. Cei trei par băieţi la locul lor, au slujbe, au ieşit să joace fotbal, apoi au găsit de cuviinţă să bea şi să se îmbete, lucru care a dus la acest incident”, au declarat pentru gândul surse din conducerea Parchetului Tribunalului Alba Iulia.

UDMR: “Pentru noi, este foarte clar un conflict cu o conotaţie etnică. Nu e prima dată când se sparg geamurile şi se strigă: afară cu ungurii din ţară”

Kovacs Peter, secretarul general al UDMR, nu poate să nu dea o tentă etnică acestui incident. “Din păcate, fiecare acţiune precum cea întâmplată la Alba Iulia are o conotaţie etnică. Nu este prima dată când se sparg geamurile facultăţii de acolo şi când se strigă: afară cu ungurii din ţară. Pentru noi, este foarte clar un conflict cu o conotaţie etnică”, a spus Kovacs pentru gândul. Oficialul UDMR îi dă dreptate preotului de la Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, spunând că discuţiile inflamate dintre politicieni, din ultimele zile, privind regionalizarea României, şi pe care presa le scoate în faţă, au un efect provocator la nivelul cetăţenilor.

“În ultimele zile, în toată presa au fost invitaţi politicieni cu gândire naţionalistă din toate partidele. Au fost reinventaţi domnii Funar sau Vadim Tudor. Presa poate contribui decisiv la ce simt oamenii la nivelul străzii. În ultimele zile, din păcate, presa a contribuit foarte mult la a inflama spiritele”, consideră Kovacs Peter.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a solicitat ministrului de Interne, Traian Igaş, tragerea la răspundere în mod exemplar a tinerilor care l-au agresat pe rectorul Institutului Teologic din Alba Iulia, subliniind că acest gest violent reprezintă un act de vandalism împotriva maghiarilor. Agresiunea împotriva rectorului Institutului Teologic din Alba Iulia a fost condamnată de reprezentanţii UDMR. “UDMR respinge cu fermitate şi condamnă acel fapt de vandalism, care a fost comis la sfârşitul săptămânii împotriva rectorului Institutului Teologic Catolic de la Alba Iulia”, se arată într-un comunicat remis marţi şi semnat de Kelemen Hunor, transmite corespondentul NewsIn.

“Agresiunea comisă împotriva lui Oláh Zoltán nu a fost adresată doar împotriva persoanei acestuia, deoarece tinerii aflaţi în stare de ebrietate au scandat lozinci antimaghiare, astfel suntem matorii vandalismului împotriva întregii maghiarimi din Transilvania“, se subliniază în comunicat. Preşedintele UDMR afirmă că solicită tragerea la răspundere a făptaşilor cât mai repede, motiv pentru care s-a adresat chiar şi ministrului de Interne. “Condamnăm acest fapt şi pe cele asemănătoare şi solicităm tragerea la răspundere a făptaşilor cât mai repede, acest lucru i l-am transmis şi ministrului de Interne, Traian Igaş, şi l-am rugat ca poliţia să acţioneze rapid şi în mod exemplar în cauză, precizează preşedintele UDMR.

El consideră că atmosfera antimaghiară din ultima vreme este deosebit de îngrijorătare, motiv pentru care solicită actorilor politici să aibă declaraţii înţelepte şi cumpătate. “În numele UDMR fac apel conducătorilor oraşului Alba Iulia şi a judeţului Alba să facă tot posibilul pentru a se asigura că fapta de agresiune petrecută la sfârşitul săptămânii să nu aibă continuare şi să restabilescă condiţiile de coexistenţă paşnică în regiune”, a conchis Kelemen Hunor.

Potrivit comunicatului remis luni de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, în noaptea de sâmbătă spre duminică, trei persoane au spart două geamuri ale bisericii Institutului Teologic, continuând să spargă alte patru geamuri la clădirile aparţinând Bisericii Romano-Catolice şi la două case particulare. În timpul acestor distrugeri cele trei persoane ar fi strigat “Jos cu ungurii” şi “Afară cu ungurii din ţară”. După ce a apelat serviciul 112 solicitând intervenţia Poliţiei, rectorul Oláh Zoltán a ieşit pe stradă cu scopul de a-i fotografia pe agresori, însă a fost bătut de tineri cu o bâtă de baseball, fiindu-i aplicat două lovituri peste cap. În acelaşi timp, a fost agresat şi un locatar dintr-un imobil vecin care, la fel ca şi Oláh Zoltán, dorea să fotografieze persoanele agresoare. Doi dintre cei trei au fost reţinuţi de poliţişti şi sunt cercetaţi pentru distrugere, lovire şi tâlhărie.

Legaturi:

*

***

***


Categorii

Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

46 Commentarii la “(UPDATE) Ca si inteles cu U.D.M.R., Traian Basescu dicteaza: REGIONALIZAREA SE VA FACE! “Tinutul secuiesc” pe cale de a fi infiintat sub forma mascata (VIDEO)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ilie Serbanescu despre “fatidicul” 2013, anul in care se vor aduna toate (VIDEO)/ O.C.D.E. NE SPERIE CU “5 SOCURI MAJORE” PENTRU VIITOR
  2. Pingback: PDL VREA REGIONALIZARE DE TIP STALINIST IN ROMANIA
  3. Pingback: Traian Basescu da directive de ziua sa: REGIONALIZAREA, PANA LA SFARSITUL ANULUI, CHIAR SI CU ASUMAREA RASPUNDERII!
  4. Pingback: DE CE E CRUCIAL REFERENDUMUL? Ce ne asteapta dupa 29 iulie? RAZBUNAREA vanzatorului, EXECUTIA tarii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Da cand ungurii din Tg. Mures au incendiat casa memoriala a lui Avram Iancu ce a fost? O fi fost un act prin care isi arata dragostea fata de Romania? Si nu a trecut asa de mult timp incat sa nu-si mai aminteasca…

  6. Vă rog! Ceaușescu nu merită ofensa de a fi alături cu Băsescu. România a supraviețuit pînă acum, datorită resurselor create pe vremea lui Ceaușescu.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare