Provocari grave ale oficialilor unguri din Covasna. LIDERII SECUILOR INSTIGA LA DEMONSTRATII STRADALE SI LA NESUPUNERE CIVICA

15-06-2011 5 minute Sublinieri

Mihaila Cofar, romanul linsat si mutilat pe viata in tulburarile inter-etnice din Targu Mures, 1990. O scena ce s-ar putea repeta in 2011, daca amenintarile ungurilor sovini devin din nou realitate…

Presedintele CNS, Izsak Balazs, a lansat un “protest impotriva planului de reorganizare administrativa a Romaniei”. In textul comunicatului, acesta indeamna maghiarii din “tinutul secuiesc” la nesupunere. Consiliul National Secuiesc catalogheaza planul Guvernului privind reorganizarea administrativa a tarii drept unul antidemocratic, contrar angajamentelor internationale asumate de Romania.

In opinia reprezentantilor CNS, ideea de comasare a judetelor “lezeaza vointa si interesele locuitorilor Tinutului Secuiesc si are drept scop modificarea fortata a proportiilor etnice, in vederea eliminarii din viata publica si din deciziile de nivel local a populatiei de nationalitate maghiara din Tinutul Secuiesc“. CNS considera ca o astfel de metoda este caracteristica sistemelor totalitare, iar “caracterul ei antiminoritar insidios este o evidenta” nu numai pentru specialisti, dar si in fata opiniei publice internationale, “deoarece exista numeroase conventii internationale, ratificate si de Romania, care interzic modificarea delimitarilor unitatilor administrative in defavoarea minoritatilor“.

Sa nu se modifice nimic, dar Tinutul Secuiesc sa devina o unitate cu puteri sporite

Potrivit CNS, organizatia a adoptat inca din 2009 o declaratie in care subliniaza ca Tinutul Secuiesc este indivizibil si nu poate fi inglobat intr-o alta unitate teritorial-administrativa. “Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel, decat ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti, formate in cursul istoriei. La reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie avut in vedere principiul european, conform caruia o regiune nu se marcheaza, ci se recunoaste“, se arata in hotararea respectiva.

Instigare la proteste

Toti cetatenii, toate autoritatile administratiei publice locale din Tinutul Secuiesc trebuie sa protesteze hotarat si sa se pregateasca chiar si de nesupunere civica, demonstratii stradale, facand Guvernul Romaniei sa inteleaga: asa ceva nu se poate face cu Tinutul Secuiesc!“, se mai arata in comunicatul CNS.

Presedintele CNS, Iszak Balazs, a precizat, miercuri, pentru Mediafax ca “nesupunerea civica” poate imbraca foarte multe forme: poate fi vorba de neplata impozitului, demonstratii stradale si asa mai departe“, a aratat el.

Raspunsul lui Emil Boc

Dialogul este singura modalitate normala de rezolvare a problemelor comune, iar UDMR a fost, in ultimii 20 de ani, un partener care a folosit dialogul ca principala “arma” de colaborare politica, a declarat, miercuri, liderul PDL, premierul Emil Boc.

El a reactionat astfel la declaratiile presedintelui Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, conform caruia UDMR si bisericile maghiare se pregatesc de “nesupunere civica” daca Traian Basescu si PDL nu vor fi de acord cu Tinutul Secuiesc.

Consiliul Naţional Secuiesc îşi umflă muşchii în judeţele dominate demografic de comunitatea maghiară. Liderii săi au lansat astăzi către secuime un îndemn la ieşitul în stradă şi recurgerea la acte de nesupunere civică, inclusiv blocări de drumuri dacă PDL reuşeste să-şi impună în parlament varianta de regionalizare a României sub forma celor opt judeţe. Guvernul Boc mai este acuzat de CNS ca antidemocratic, lezând “voinţa şi interesele locuitorilor Ţinutului Secuiesc prin modificarea forţată a proporţiilor etnice”. (…)

“Anul 1968, dictatura comunistă ne dă un exemplu destul de interesant. Atunci dictatura comunistă a vrut să desfiinţeze total raioanele unde comunitatea maghiară era majoritară, şi atunci erau proteste. Pentru că e normal, oamenii simt altfel aceste lucruri. Eu nu cred că e nevoie de comunicate de presă pentru acest lucru, pur şi simplu este o realitate. Este păcat şi este împotriva convenţiei – cadru pentru minorităţile naţionale a Consiliul Europei să intervii şi să faci alte regiuni administrative unde o majoritate deja devine o minoritate”, a spus Korodi.

Deputatul UDMR Attila Korodi a comentat îndemnul liderilor Consiliului Naţional Secuiesc la nesupunere civică spunând că “este normal să fie proteste”.

“În ’68 dictatura comunista ne dă un exemplu destul de interesant. Când dictatura comunistă a vrut să desfiinţeze total raioanele unde comunitatea maghiară era majoritară şi atunci erau proteste. E normal, oamenii simt altfel aceste lucruri. Eu nu cred că e nevoie de comunicate de presă. Este o realitate. Este păcat şi împotriva Convenţiei cadru pentru minorităţile naţionale a Consiliul Europei să intervii şi să faci alte regiuni administrative unde o majoritate devine o minoritate. Eu sunt convins că aceste efecte negative nu se resimt numai la nivel politic, ci şi la nivelul omului de rând al comunităţii maghiare. Sunt convins că foarte mulţi îşi vor exprima nemulţumirea faţă de această decizie. Politicul are responsabilitatea să ia decizii care să nu provoace astfel de manifestări”, a declarat Korodi, preşedinte al Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor.

  • Gandul:

Tamas Sandor (UDMR), şeful Consiliului Judeţean Covasna, despre „nesupunerea civică”: „În prima fază, ieşim în stradă fără arme. Apoi o să vedem”. EXCLUSIV

Şeful udemerist al C.J. Covasna, Tamas Sandor, a declarat, marţi, pentru gândul, că formaţiunea sa şi bisericile maghiare se pregătesc de “nesupunere civică” în cazul în care Traian Băsescu şi PDL nu vor fi de acord cu Ţinutul Secuiesc.

UDMR doreşte, la o eventuală reîmpărţire administrativ-teritorială a ţării, înfiinţarea Ţinutului Secuiesc (judeţele Covasna, Harghita, Mureş) şi a Partium-ului (judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj) ca “regiuni cu statut special de autonomie, după modelul Tirolului de Sud, singura soluţie acceptabilă pentru UDMR”.

“Noi sperăm să se poată rezolva pe plan politic această problemă a transformării actualelor regiuni de dezvoltare în judeţe, care e inadmisibilă din punctul nostru de vedere. Pentru noi singura variantă admisibilă e ca judeţele Covasna, Harghita şi Mureş să fie într-o singură regiune, Ţinutul Secuiesc, iar Satu Mare, Bihor şi Sălajul să aibă, tot aşa, o entitate separată, Partium, pentru că şi acolo e o comunitate maghiară aparte, cu o situaţie aparte. Dacă nu se poate rezolva pe plan politic, vom fi nevoiţi să recurgem la nesupunere civică, am discutat deja cu conducerea UDMR, cu conducătorii bisericilor maghiare, cu autorităţile administraţiilor locale şi cu reprezentanţii societăţii civile. Mai exact, asta înseamnă că, în prima fază, vom ieşi în stradă paşnic, fară arme, cum am dovedit în ultimii 20 de ani că ştim să facem. Apoi, dacă nu se se rezolvă nici aşa, o să vedem…”, ne-a declarat Tamas Sandor.

Acesta s-a arătat însă “convins că până la urmă nu va fi nevoie de aşa ceva, cred că se va găsi o rezolvare pe plan politic şi nu se va ajunge la asumare şi la moţiune de cenzură, Băsescu şi PDL-ul o să dea înapoi pentru că se vede din toate părţile, din ţară, din societatea civilă, că ideea lor nu este viabilă”.

EXCLUSIV. Planul PDL de temperare a udemeriştilor. Propunerea Scripcaru, ŢINUTURILE CU REPREZENTARE: “Nu văd care ar fi problema dacă ŢINUTUL SECUIESC s-ar numi chiar aşa”

Cerinţa expresă a UDMR ca Harghita, Covasna şi Mureş să formeze un judeţ de sine stătător în cadrul reorganizării administrative forţează PDL să ia în calcul modificarea proiectului pregătit pentru asumare. După ce în întâlnirea Coaliţiei, de marţi dimineaţa, nu au reuşit să ajungă la un compromis cu partenerii lor de guvernare, pedeliştii au discutat în cadrul Biroului Permanent varianta trasării unor microstructuri zonale în interiorul superjudeţelor. Concret, noile judeţe să conţină anumite ţinuturi care, în ciuda faptului că nu ar avea personalitate juridică, ar urma să primească drepturi de reprezentare la nivel naţional şi european. Ideea a fost lansată de către George Scripcaru, primarul Braşovului, oraş programat să devină capitala regiunii Centru, structură ce înglobează şi judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Practic, vicepreşedintele democrat-liberal i-a spus lui Emil Boc că cea mai bună variantă de compromis este aceea de a accepta reunirea celor trei judeţe sub denumirea de “Ţinutul Secuiesc“, alături de alte zone precum “Ţara Bârsei”, sau “Ţara Haţegului”, astfel încât orgoliile maghiarilor să fie satisfăcute.

Propunerea a fost confirmată pentru gândul de către George Scripcaru, care a explicat cum anume vede rezolvarea diferendului pe care PDL îl are cu partenerul său de guvernare: “Nu cred că e un capăt de lume dacă se va acorda un anumit grad de reprezentare celor trei judeţe. Trebuie să ţinem cont de specificul componentei culturale, de tradiţiile fiecărei zone. Personal nu m-ar deranja dacă Ţinutul Secuiesc ar primi un anumit drept de reprezentare, fiind o zonă cu anumite tradiţii. Nu văd care ar fi problema dacă s-ar numi chiar aşa. Cred că prin dialog putem rezolva toate aceste probleme şi cel mai important lucru este faptul că administraţia va fi mai aproape de cetăţean”, a precizat pentru gândul primarul Braşovului.

Expunerea lui Scripcaru nu a fost primită cu prea multă căldură din partea premierului. Deşi nici nu a aprobat, nici nu a contrazis cele spuse de vicele PDL, Boc a dat de înţeles pe parcursul întâlnirii că nu este dispus să dea satisfacţie UDMR-ului. “Am făcut destule concesii”, le-a spus primul ministru pedeliştilor care au ridicat problema pretenţiilor colegilor de coaliţie, conform surselor gândul.

Dezbaterea numelor noilor judeţe- sarcină de la Boc

Denumirea noilor judeţe este un alt punct de discuţie printre membrii BPN-ului. Mai exact, liderii din teritoriu au primit termen două săptămâni pentru a dezbate în teritoriu problema numelui pe care îl vor purta noile structuri. Dacă în anumite cazuri precum cel al regiunilor Vest, Sud şi Nord-Est nu există mari disensiuni, acestea urmând a fi denumite cel mai probabil Oltenia, Banat, respectiv Moldova, sau Moldova-Bucovina, este de aşteptat ca, în cazul regiunilor precum Nord-Vest şi Sud-Est, dezbaterile să fie aprinse. Nu doar şefii de filiale au primit, însă, sarcini. Miniştrii au primit de asemenea misiunea de a face bilanţul în instituţiile pe care le conduc. Fiecare minister va demara în această săptămână evaluarea reducerii numărului de deconcentrate şi structuri în teritoriu, astfel încât până la finalul acestei luni să poată fi făcută o simulare la nivelul întregului aparat guvernamental.

De ce vrea Boc asumare în sesiune extraordinară

Dincolo de discuţiile pe marginea trasării noilor “graniţe” regionale, democrat-liberalii nu au reuşit să ia nicio decizie finală privind modalitatea prin care “reforma” administrativă va fi aplicată. Deşi, iniţial, varianta asumării răspunderii în faţa Parlamentului era agreată de Boc, marţi, premierul nu a mai scos niciun cuvânt despre o nouă prezentare în faţa legislativului. Surse gândul dau însă ca probabilă organizarea unei sesiuni extraordinare la începutul lunii iulie , imediat după ce preşedintele Traian Băsescu se va adresa Parlamentului. Tactica PDL vizează varianta de rezervă: în cazul în care nu ar cădea la pace cu UDMR şi nu ar beneficia de garanţia susţinerii Uniunii în cazul unei moţiuni de cenzură, democrat-liberalii se vor baza pe faptul că opoziţiei i-ar fi mult mai greu să-şi mobilizeze parlamentarii la vot, dat fiind că o bună parte se vor afla în rolul de turişti.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Provocari grave ale oficialilor unguri din Covasna. LIDERII SECUILOR INSTIGA LA DEMONSTRATII STRADALE SI LA NESUPUNERE CIVICA

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » REGIONALIZARE, REORGANIZARE SAU… DESTRAMARE TERITORIALA? Cornel Nistorescu (video) :“Suntem in fata unor decizii care pregatesc autonomia unor regiuni din tara”. STALIN, BASESCU, TOKES SI DESFIINTAREA JUDETE
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Acad. Dinu C. Giurescu si Prof. Radu Baltasiu despre STATUTUL MINORITATILOR SI LEGEA EDUCATIEI – metode de dezintegrare a statului national roman (VIDEO)
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » STATUTUL MINORITATILOR – presa evacuata de la dezbaterile Comisiei, UDMR preseaza pentru autonomie. CARE E POZITIA ACADEMIEI ROMANE?
  4. Deşi sunt puţin offtopic, voiam să vă semnalez mişcările electorale din Rusia, ce cred că vor fi copiate în cea mai mare măsură şi de regimul Băsescu. Semnalez următoarele asemănări:

    http://www.epochtimes-romania.com/news/2011/06/un-ecou-din-era-sovietica-in-modul-cum-aduna-putin-voturile—115208

    şi http://www.ziare.com/basescu/pdl/miscarea-populara-o-pisica-sau-un-plan-autentic-1090986, dimpreună cu tot tărăboiul pornit de alba ca zăpada lui S.Lăzăroiu sau de Cristian Ghinea, pe contributors sau aici: http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/noul-partid-reteta-216889.html#top_articol

    O luptă capitală în viitoarea cursă electorală se va da pentru voturile acordate de femei, fiind ceva mai impresionabile şi mai uşor de manipulat pe latură afectivă. În acest sens, în ultimul timp este a fost promovată insistent ideea http://www.contributors.ro/politica-doctrine/monica-macovei-promite-sa-naseasca-un-nou-partid-politic/ (şi mulţimea articoleleor conexe).

    Varianta Rusă, deja un succes deplin şi uluitor, pe larg discutat în presa internaţională, este (pe scurt) acesta: http://news.windowstorussia.com/2011/06/a-new-russian-women%E2%80%99s-movement-or-a-cynical-political-ploy.html : Orice observator atent va fi uimit de aplicarea concomitentă a tuturor metodelor de dezinividualizare cunoscute sociologilor, de la uniformă, discurs şi leaderi, până la starea de spirit naiv entuziastă promovată de această mişcare (inclusiv sugestionare sexuală: http://www.antena3.ro/externe/rivalitatea-dintre-putin-si-medvedev-alimentata-de-doua-fete-frumoase-128460.html).

    Cât despre Putin deja cunoscut ca un despot în toate aspectele guvernării sale, se pare că a intrat într-o nouă faza, revitalizănd simbolurile MORBIDE ale defunctului regim comunist, mizând pe un joc sociologic care mie personal îmi scapă şi pe care nu-l pot înţelege decât ca o exacerbare grotescă a masochismului poporului rus: http://www.gandul.info/international/fantomele-politiei-lui-stalin-hainele-lungi-de-piele-noile-uniforme-ale-garzilor-de-corp-ce-l-vor-pazi-pe-putin-8333352 , http://www.entrynews.com/article/53974.html, http://www.evz.ro/detalii/stiri/criminalul-annei-politkovskaia-a-fost-identificat-797496.html, toate acestea coroborate cu demersurile explicite de guvernare electronică ce se preconizează a fi introduse într-un viitor cât mai apropiat.

    O secţiune importantă a efortului electoral rusesc se îndreaptă către componenta militară a societăţii (în ciuda unui scandal sexual cu acuzaţii generalizate de proxenetism îndreptate spre responsabilii militari de la moscova), Guvernul rus a pornit o amplă campanie de înzestrare militară, a revitalizat cultul eroilor (http://www.bearr.org/en/news/ASI/1111/veteranscouncil, http://stirileprotv.ro/exclusiv/exclusiv-online/live-parada-militara-de-la-moscova.html – anul trecut şi http://www.publika.md/parada-militara-la-moscova-de-ziua-nationala-a-rusiei_359161.html) şi a finanţat o campanie mamut de awareness având obiect viaţa militară rusească.

    La noi, nu prea ştiu exact cum va mai căpăta vreodată băsescu sprijinul militarilor, dar şi acesta pare un pas: http://www.mediafax.ro/social/oprea-90-2-din-pensiile-militare-au-crescut-in-urma-revizuirii-8327298.

    Nu în ultimul rând trebuie menţionată participarea absolută a Patriarhiei Ruse la jocul politic rusesc, atât pe plan intern cât şi extern.

    Rămâne de văzut ce va fi preluat, în funcţie de particularităţi, dar cred că jocul electoral rusesc reprezintă pentru noi şansa unei priviri aruncate în viitor.

  5. Doamne ce fatza de tatar,hun,asiatic si pagan are bozgorul cu pistolul in mana!!!

  6. Stiam ca e ilegala detinerea si utilizarea armelor. Ma cam irita si declaratiile lor pe care nu le vad guvernantii nostri: Tamas Sandor (UDMR), despre „nesupunerea civică”: „În prima fază, ieşim în stradă fără arme. Apoi o să vedem” Apoi ce? Ce ar trebui noi sa inlelegem de aici? Vor iesi in strada cu armele? Vor ucide? Si noi de frica ar trebui sa cedam? Pentru indivizii astia nu exista lege? De ce a ramas nepedepsita declaratia acestei lichele? Pana una-alta traieste in Romania si ar trebui sa se supuna legilor acestei tari. Iar daca nu ii place Romania poate trai f bine si in Ungaria.

  7. iata ce am gasit aici: http://foaienationala.ro/eminescu-a-fost-intoxicat-cu-mercur-filosoful-constantin-barbu-a-lansat-codul-invers-la-chisinau.html
    “Carpații sunt într-o regiune a lumii în care se situa odinioară centrul celei mai vechi culturi cunoscute în ziua de azi.”
    (Daniel Ruzo-savant peruvian)

    „Fiţi voi înşivă, nu imitaţi pe nimeni. Aveţi sub picioarele voastre izvoare de apă vie. Nu invidiaţi popoarele bătrâne, ci priviţi-l pe al vostru. Cu cât mai adânc veţi săpa, cu atât veţi vedea tâşnind mai mult viaţa.”
    (Jules Michelet- cărturar francez)

    “În fond, ideea romanitatii romanilor în viziunea ei evolutiva ni se prezinta… ca un arbore gigantic al carui trunchi îl constituie traditia autohtona a romanitatii, constiinta poporului roman despre romanitate. Ramurile sale reprezinta, desigur, traditiile înfatisate mai sus, ramurelele si frunzele fiind diferitele marturii asupra romanitatii romanilor. Din arborele romanitatii romanilor cunoastem cel mai bine trunchiul; nu este exclus ca cercetari viitoare sa descopere existenta unor noi ramuri; cu siguranta putem afirma ca numeroase frunze ale acestui arbore ne-au ramas necunoscute.”

    (Adolf Armbruster – Romanitatea romanilor)

    “Nu ne putem mira îndeajuns care e pricina ca voi ungurii ne-ati apasat pe noi într-atat si ne-ati aruncat pe cap si jugul iobagiei, cand noi suntem si am fost totdeauna mai multi decat ungurii si, ce e mai mult, suntem si mai vechi decat voi în aceasta tara, caci suntem ramasite înca a vechilor daci.”

    (Un grup de tarani ardeleni, cca.1770)

    (Limba romana)”arata caracterele romanice, ba înca le arata în unele privinte mai curate decat celelalte limbi romanice. Limba poporului roman prezinta în chipul cel mai netulburat dezvoltarea de la graiul latin spre cel romanic.”

    (W. Meyer-Lübke, Rumänische und Romanisch)

    “Cand primise titlul de împarat el [Galerius] a declarat ca este dusmanul numelui de roman si ca vrea titulatura Imperiului Roman cu aceea de Imperiu Dacic. Caci aproape toti însotitorii din suita sa erau din neamul acelora… Avand în jurul lui astfel de însotitori si aparatori, el si-a batut joc de tot Orientul.”

    (Lactantiu, De mortibus persecutorum)

    “Ce stranie este tenacitatea cu care oamenii acestia [aromanii] adera la limba si obiceiurile rasei din care fac parte! Desi s-au scurs multe secole de cand acesti oameni îndura sclavia numerosilor tirani, totusi sunt în stare sa se întretina cu un strain în temerara si pitoreasca limba a Romei antice.”

    (Edmund Spencer, Travels în European Turkey…)

    “Acest sentiment puternic de a trai si de a muri pentru nationalitatea lor l-au exteriorizat si l-au consfintit cu numele de roman; si unde este puterea care sa le poata lua aceasta nationalitate, unde se afla dreptul care ar putea sa le-o conteste ?”

    (Stefan Ludwig Roth, 1848)

    “Astfel astazi moldovenii, muntenii, valahii transalpini, mysienii, basarabenii si epirotii se numesc pe sine cu totii cu un nume cuprinzator nu «valahi» ci «romani», iar limbii lor neaose îi spun «romana».”

    (Dimitrie Cantemir, Historia Moldo-Valahica)

    “[Romanii, ce] se întindeau aproape de marginea Constantinopolului pana la Byza si mai departe, în multime fara numar, neam de oameni care se simteau foarte bine în locuri greu de umblat si care se ocupau cu pastoritul dar erau obisnuiti si cu luptele”

    (Georgios Pachymeres, Istorii compuse, even.-1285)

    “Transilvania si Ungaria nu s-au confundat niciodata, ele au format totdeauna doua tari diferite.”

    (Szilágyi Sándor, Erdélyország története)

    “Noi consideram ca romanii nu sunt numai cei mai numerosi, ci si cei mai vechi locuitori de azi ai Transilvaniei. Imigrarea lor, din sudul Dunarii în Transilvania, nu poate fi adeverita cu nici o dovada istorica.”

    (E. A. Bielz, Handbuch der Landeskunde Siebenbürgens)

    “Împaratul Diocletian iubea mult tara Dalmatiei; de aceea a adus din Roma popor împreuna cu familiile lor si i-a asezat în tara Dalmatiei: acestia se numesc si romani, pentru ca au venit din Roma, si poarta acest nume pana în ziua de astazi.”

    (Constantin Porphyrogenetul, De administrando imperio)

    “Printre neamurile fara noroc, ne numaram în frunte noi, Romanii. Ca sa supravietuim în Istorie, ne-am istovit mai mult decat s-au cheltuit alte neamuri ca sa cucereasca pamantul. Nicolae Iorga spunea ca nenorocul ni se trage de la Alexandru Machedon : în loc sa-si ridice privirile spre Miaza-noapte si sa uneasca toate neamurile thracice într-un mare imperiu, Alexandru s-a lasat atras în orbita civilizatiei mediteraneene si, ajuns în culmea puterii, s-a îndreptat spre Asia. Thracii care, dupa spusa lui Herodot, erau «cel mai numeros popor dupa Indieni» au pierdut, prin Alexandru, singura lor sansa de a intra în istoria universala ca factor autonom; ei au contribuit la facerea Istoriei, dar în numele altora: în numele Imperiului Roman sau al Bizantului, prin împaratii pe care i-au dat cu prisosinta atat Rasaritului cat si Apusului. Dar Nicolae Iorga a înteles admirabil consecintele îndepartate ale gestului lui Alexandru Machedon: uriasul rezervor de oameni, energii si mituri pe care îl constituia spatiul balcano-carpatic, nu si-a mai putut gasi de atunci prilej de a intra masiv si de-sine-statator în Istorie. Politiceste Thracii au pierit fara urmasi…
    O mie de ani în urma, a avut loc ceea ce putem numi pe drept cuvant o catastrofa de incalculabile consecinte pentru istoria Romanilor: Slavii au ocupat Peninsula Balcanica si s-au întins pana la Adriatica. Marea unitate etnica, lingvistica si culturala pe care, în pofida tuturor navalirilor barbare, o alcatuia romanitatea orientala (care se numea, chiar din secolul IV dupa Christos, Romania), a fost definitiv sfaramata. Neamul Romanesc se va forma pe o întindere imensa – din Balcani si pana în muntii Tatrei – dar destinul lor politic va fi limitat la Dacia. Politiceste, romanitatea sud-dunareana va fi condamnata; ca si Thracia, dupa Alexandru Machedon, Romania orientala va servi destinele altora. Posibilitatile unui organism politic unitar, zamislindu-se în spatiul întregii Romania, au fost definitiv anulate prin asezarea masiva a slavilor în Peninsula Balcanica.
    De ce am idolatriza, noi, Romanii, Istoria ? Descindem dintr-unul din «neamurile cele mai numeroase din lume» si praful s-a ales de el, nici macar limba nu i se mai cunoaste. Am facut parte dintr-o Romanie de trei ori mai mare decat Dacia, si «vicisitudinile istoriei» au sfaramat-o definitiv; o mana de Macedoneni trebuie sa plateasca si astazi, cu lacrimi si sange, nenorocul de a se fi nascut Romani. Toata lumea e de acord ca Dacii se aflau asezati pe pamantul nostru cu cel putin o mie de ani înainte de Christos, si cu toate acestea am fost singurul popor european caruia i s-a contestat dreptul de a stapani tara pe care au locuit-o mosii si stramosii lui.
    Istoria Neamului Romanesc n-a fost decat o lunga, necontenita, halucinanta hemoragie. Ne-am alcatuit într-un uragan si am crescut în vifor. Popor de frontiera, luptam si muream pentru toti. Muream, mai ales, platind miopia si neghiobia altora.”

    (Mircea Eliade – “Teroarea istoriei” si destinul Romaniei)

    “Timpul n-a avut puterea sa stirbeasca forta, nici sa slabeasca speranta daco-romanilor. Ramasese aceeasi rasa, rezistenta, rabdatoare, întrucat se considera nemuritoare: Romanul nu piere, suna un dicton popular în toate regiunile Romaniei. Mai e si-un altul, aproape la fel de raspandit: Apa trece, pietrele raman. Apa era navalirea barbara, romanii erau pietrele.”

    (Abdolonyme Honoré Ubicini, Les origines de l’histoire Roumaine)

    “Sa va purtati numai în chip vrednic de Evanghelia lui Hristos… fara sa va înfricosati întru nimic de cei potrivnici, ceea ce pentru ei este un semn de pierzare, iar pentru voi de mantuire, si aceasta este de la Dumnezeu. Caci voua vi s-a daruit, pentru Hristos, nu numai sa credeti în El, ci sa si patimiti pentru El…”

    (Sf. Ap. Pavel, Epistola catre Filipeni)

  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (Video) ACAD. DINU GIURESCU DESPRE DESFIINTAREA JUDETELOR SI NU NUMAI: “Statul de astazi apara pe altcineva… nu Romania”/ Seful UDMR, Kelemen Hunor ameninta si el cu iesirea secuilor in strada
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Lectia de istorie a prof. acad. Dinu C. Giurescu, de la “Punctul de intalnire”, transcrisa integral: “In aceste zile se joaca integritatea teritoriala a Romaniei, se joaca stabilitatea ei! FIECARE DINTRE NOI
  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ca si inteles cu U.D.M.R., Traian Basescu dicteaza: REGIONALIZAREA SE VA FACE! “Tinutul secuiesc” pe cale de a fi infiintat sub forma mascata
  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Si UDMR vrea amanarea regionalizarii. CE SE VA INTAMPLA CU STATUTUL? Jobbik e gata sa sustina protestele secuilor
  12. oficialii ,,unguri,, de fapt instigatorii hortisti asta au facut mereu intro tara straina de duhul zazaniei …de fapt Romania a devenit tara tuturor posibilitatilor…cand duhul unitatii se risipeste intr un neam ,toata speranta acelui neam atarna de un fir de par…nadejdea e numai la Dumnezeu…

  13. sa nu creada asa zisii oficiali ca pot face ce vor in Romania…ne vom uni si noi si sfintii acestui neam impotriva barbarilor acestui veac…Dumnezeu sa ne ajute si sa potoleasca asupririle vrajmasilor impotriva robilor Lui …amin… Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
    În care te-adânciră barbarii de tirani!
    Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
    La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!

    Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
    Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
    Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
    Triumfător în lupte, un nume de Traian!

    Înalţă-ţi lata frunte şi caută-n giur de tine,
    Cum stau ca brazi în munte voinici sute de mii;
    Un glas ei mai aşteaptă şi sar ca lupi în stâne,
    Bătrâni, bărbaţi, juni, tineri, din munţi şi din câmpii!

    Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
    Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
    Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
    „Viaţă-n libertate ori moarte!” strigă toţi.

    Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate
    Şi oarba neunire la Milcov şi Carpaţi!
    Dar noi, pătrunşi la suflet de sfânta libertate,
    Jurăm că vom da mâna, să fim pururea fraţi!

    O mamă văduvită de la Mihai cel Mare
    Pretinde de la fii-şi azi mână d-ajutori,
    Şi blastămă cu lacrimi în ochi pe orişicare,
    În astfel de pericol s-ar face vânzători!

    De fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă,
    Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
    Când patria sau mama, cu inimă duioasă,
    Va cere ca să trecem prin sabie şi foc!

    N-ajunse iataganul barbarei semilune,
    A cărui plăgi fatale şi azi le mai simţim;
    Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
    Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim!

    N-ajunse despotismul cu-ntreaga lui orbie,
    Al cărui jug din seculi ca vitele-l purtăm ;
    Acum se-ncearcă cruzii, în oarba lor trufie,
    Să ne răpească limba, dar morţi numai o dăm!

    Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
    Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri!
    Strigaţi în lumea largă că Dunărea-i furată
    Prin intrigă şi silă, viclene uneltiri!

    Preoţi, cu cruce-n frunte! căci oastea e creştină,
    Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
    Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
    Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost’pământ!

  14. Pingback: PDL VREA REGIONALIZARE DE TIP DEJIST-STALINIST IN ROMANIA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare