update – Acum si China protesteaza fata de scutul antiracheta american. TANDEMUL RUSIA-CHINA, UNIT SI IN PRIVINTA SIRIEI/ Israel va relua exercitiile aviatice in Romania din luna august

15-06-2011 4 minute Sublinieri

sursa Ria Novosti

Confruntarea dintre marile puteri incepe sa devina din ce in ce mai acerba, dusa pe toate fronturile posibile (economic, social, militar etc.) – adica o confruntare totala – si tot mai polarizata. Intrunirea la care Rusia a obtinut sprijinul Chinei in vederea opunerii fata de implementarea scutului NATO inclusiv la noi in tara a avut loc in cadrul unei organizatii la care participa si… Iranul. Iata, asadar, cum pare ca se prefigureaza conturul a doua tabere geopolitice: SUA-UE-Israel si Rusia-China-Iran(?). Cu toate nuantele de rigoare, totusi, si evolutiile imprevizibile ce pot aparea intre timp. O situatie tensionata exista si in jurul Siriei, unde Rusia (tot alaturi de China) se opune destul de ferm (cel putin pana acum) unei eventuale rezolutii a ONU (pe tiparul rezolutiei date Libiei) impotriva acestei tari framantate de revolte, represiuni, manipulari de o parte si de alta. Unele surse protestante conspirationiste considera chiar ca Siria va fi in scurt timp pretextul-declansator al conflictului apocaliptic (deci ultimului razboi mondial) – prin atacarea ei de catre Israel si contra-reactia ce ar veni din partea tarilor arabe si Rusiei. Dincolo de aceste interpretari riscante, situatia este intr-adevar tensionata in zona si depinde de un fir de par din ce in ce mai subitre…

Tot din arsenalul acestei confruntari ar putea fi inteleasa si critica ce a adus-o FMI economiei Rusiei – ca o presiune suplimentara exercitata asupra acestei tari, asa cum e cazul si cu presiunile de acest gen exercitate asupra Chinei.

Rusia, China si tarile din Asia Centrala au avertizat miercuri ca scutul american antiracheta poate afecta stabilitatea strategica si securitatea globala, relateaza Reuters. Agentia internationala de presa noteaza ca Rusia a reusit sa castige sprijinul Chinei in criticile adresate proiectului american de amplasare a unui scut antiracheta in Europa, inclusiv in Romania. Declaratia a fost adoptata la summitul Organizatia pentru Cooperare Shanghai (SCO) – Rusia, China, Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirghistan – din capitala kazaha Astana. Discutiile, la care participa in special presedintii Rusiei, Chinei si Iranului, sunt axate pe situatia din Afghanistan. Tadjikistanul si Kirghistanul adapostesc baze militare care sustin operatiunile NATO din Afghanistan.

Forţele Aeriene Israeliene (IAF) vor reveni în România pentru antrenamente în august, la un an după ce şase militari israelieni au murit în urma prăbuşirii unui elicopter în Munţii Carpaţi, relatează Jerusalem Post, în ediţia electronică de miercuri. Potrivit unor surse, un avion de transport de tip C-130 Hercules, aparţinând IAF, va merge în august în România pentru manevre comune. Forţele Aeriene Israeliene nu au mai trimis piloţi în România după ce şase militari israelieni şi un ofiţer român au murit în urma prăbuşirii unui elicopter de tip Sikorsky CH-53 Sea Stallion, în urmă cu un an, în timpul unui exerciţiu militar.

Comandantul IAF, generalul Ido Nehushtan, va merge de asemenea în România, anul acesta, pentru o ceremonie comună în memoria militarilor morţi în accident.  Forţele Aeriene Israeliene sunt interesate să continue antrenamentele în România şi în special în Munţii Carpaţi, care sunt cunoscuţi pentru vremea instabilă, vârfurile înalte şi pădurile dese, teren pe care piloţii israelieni nu se pot antrena frecvent. Aceste condiţii sunt similare celor pe care IAF le-ar putea întâlni în operaţiuni viitoare.

În 2006, ministrul israelian al Apărării de la acea vreme, Shaul Mofaz, a semnat un acord pe cinci ani cu omologul său român, care permite IAF să trimită avioane şi militari pentru antrenamente în România.

Rusia a protestat duminica impotriva amplasarii in Marea Neagra a crucisatorului american USS Monterey, in cadrul manevrelor navale cu Ucraina, si ale carui rachete balistice de aparare constituie, spune Moscova, o “amenintare” la adresa sa, relateaza AFP. “Avem un anumit numar de intrebari legate de sosirea in Marea Neagra a crucisatorului US Navy Monterey echipat cu sisteme antiracheta Aegis pentru a participa la exercitiile americano-ucrainene Sea Breeze 2011”, afirma ministerul rus al Afacerilor Externe, intr-un comunicat.

“Partea rusa a subliniat in mai multe randuri ca nu va trece cu vederea aparitia de elemente de infrastructura strategica americana in proximitatea imediata a frontierelor sale si ca le considera drept o amenitare la securitatea sa”, adauga diplomatia rusa. Crucisatorul a acostat, luni, in Portul Constanta, unde a ramas timp de patru zile, in cadrul unui parteneriat intre Fortele Navale Romane si Fortele Navale Americane.

Nava americana este echipata cu sistemul de aparare aeriana AEGIS, dislocarea ei reprezentand prima faza a abordarii adaptative in etape a scutului antiracheta, un element important pentru Romania, tara noastra acceptand sa gazduiasca interceptori in cadrul celei de a doua faze a programului. Sistemul Aegis imbarcat pe crucisatorul american este un radar care poate executa detectia, cautarea si urmarirea rachetelor. Rachetele cuplate la acest radar fac parte din arsenalul militar utilizat pentru scutul antiracheta.

Moscova se intreaba in special de ce este nevoie de acest crucisator in apropierea apelor teritoriale rusesti in conditiile in care manevrele militare cu Ucraina privesc actele de piraterie. Rusia nu este de acord cu proiectul american de amplasare in Europa, inclusiv in Romania, a unui scut antiracheta. Adiministratia presedintelui Barack Obama a anulat in septembrie 2009 un prim proiect al scutului antiracheta conceput de administratia George W. Bush, si care declansase furia Rusiei, anuntand o noua versiune, mai putin controversata.

Ţările europene membre ale Consiliului de Securitate şi Statele Unite încearcă să determine adoptarea, cât mai rapidă, a unei rezoluţii care să condamne represiunile sângeroase din Siria. Membrii europeni ai Consiliului de Securitate care au elaborat un proiect de rezoluţie de condamnare a reprimărilor sîngeroase ale regimului sirian Assad împotriva protestatarilor prodemocratici au convocat sâmbătă o sesiune a Consiliului pentru a discuta textul proiectului.

Rusia şi China au ignorat reuniunea Consiliului de Securitate. Neparticiparea lor este un mesaj clar, spun diplomaţi de la Naţiunile Unite. Sponsorii europeni ai proiectului de rezoluţie, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Portugalia speră să îl poată supune votului săptămîna viitoare. Rezoluţia nu ar impune sancţiuni împotriva Siriei ci ar condamna regimul Assad sugerând că forţele de securitate siriene ar putea fi vinovate de crime împotriva umanităţii. Diplomaţii de la Naţiunile Unite spun că sesiunea de sâmbătă nu a adus nici o schimbare.

Nouă din cei 13 membri ai Consiliului de Securitate care au participat la reuniune, inclusiv sponsorii textului ar vota pentru adoptarea rezoluţiei. SUA au spus clar că susţin textul şi condamnă violenţa împotriva demonstranţilor. Sâmbătă, administraţia americană a acuzat guvernul sirian că provoacă o criză umanitară şi i-a cerut să pună capăt reprimărilor. La Naţiunile Unite, Rusia şi China resping ideea discutării cazului sirian în Consiliul de Securitate, semnalând că ar putea uza de veto în cazul unui vot.

Libanul, India, Brazilia şi Africa de Sud au şi ele reticenţe cu privire la textul proiectului de rezoluţie.  Ambasadorii europeni cred că dacă Brazilia, India şi Africa de Sud ar vota în favoarea rezoluţiei, Rusia şi China ar putea lua în considerare abţinerea de la vot în loc de a apela la veto. Diplomaţii de la ONU se aşteaptă ca Libanul să voteze împotriva textului date fiind complicatele sale legături cu Siria. Pentru ca o rezoluţie să fie adoptată este nevoie de 9 voturi favorabile şi nici un veto din partea membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate – SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China.

În vreme ce Niebel se afla în Gaza, Westerwelle i-a întâlnit, la Ierusalim, pe şeful Executivului israelian, Benjamin Netanyahu, şi pe şeful diplomaţiei statului evreu, Avigdor Liebermann. Acesta din urmă a recomandat statelor Uniunii Europene să răspundă violenţelor din Siria prin retragerea ambasadorilor de la Damasc. Liebermann a mers chiar mai departe: “Preşedintele Assad trebuie să demisioneze cât mai repede cu putinţă”.

Nici un alt oficial israelian nu s-a pronunţat atât de clar, în replică la neliniştile şi represiunea din Siria. Vocea lui Liebermann sună chiar uşor surprinzător. Atât de surprinzător încât ministrul german de Externe Guido Westerwelle s-a abţinut – deocamdată, cel puţin – de la orice comentariu.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran, Israel, Opinii, analize, Scutul antiracheta (Deveselu), Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “update – Acum si China protesteaza fata de scutul antiracheta american. TANDEMUL RUSIA-CHINA, UNIT SI IN PRIVINTA SIRIEI/ Israel va relua exercitiile aviatice in Romania din luna august

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CHINA ACUZA SUA CA E IN FALIMENT
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » AGITATII MILITARE INTRE ISRAEL SI SIRIA?
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Se prabuseste China? Ce se ascunde in spatele gigantului cu picioare de lut si pana cand alianta cu Rusia?
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » VLADIMIR PUTIN ataca dur FEDERAL RESERVE pentru ca inunda lumea cu dolari, iar CHINA maraie amenintator fata de cheltuielile militare ale SUA
  5. Pingback: Analiza hotnews: dupa 4 luni, razboiul din Libia, un ESEC al NATO?/ RUSIA isi continua criticile la adresa celor care sustin rebelii in timp ce FRANTA le livreaza ARME iar GERMANIA, 100 milioane de euro
  6. Pingback: Fost agent CIA crede ca Israelul VA BOMBARDA SITURILE NUCLEARE din Iran in SEPTEMBRIE. Intre timp, Mossadul asasineaza un om de stiinta iranian...
  7. Pingback: LORZII RAZBOIULUI: pregatiri NATO pentru RAZBOI cu Siria si apoi cu Iran, conform reprezentantului RUSIEI la NATO
  8. Pingback: NE ASTEAPTA DIN SEPTEMBRIE RAZBOAIE MONDIALE INVENTATE PENTRU IESIREA DIN CRIZA? Asta crede Cozmin Gusa, un om bine conectat la lumea serviicilor... internationale
  9. Pingback: Nu exista alte iesiri din criza mondiala: INFLATIE SAU RAZBOI! SAU... AMANDOUA LA UN LOC - arata economistii Ilie Serbanescu si Liviu Voinea (VIDEO)
  10. Pingback: CHINA AR PREGATI UN ATAC CU RACHETE IMPOTRIVA SUA. Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, critica iar scutul de la Deveselu
  11. Pingback: VIZITA LUI BASESCU IN AMERICA. INTALNIREA CU OBAMA. Ce implica sa fii "partenerul strategic" al Imperiului American? Ce rol au jucat si vor juca SRI si CIA?
  12. Pingback: SCANDALUL CABLOGRAMEI IN CARE TRAIAN BASESCU IA IN CALCUL UN RAZBOI CU RUSIA IN TRANSNISTRIA. Gafa diplomatica sau manusa aruncata rusilor?
  13. Pingback: CUM SE INDREAPTA CHINA SI SUA SPRE RAZBOI. Deocamdata, China cucereste economic Europa
  14. Pingback: SIRIA, INTRE DEZINFORMAREA OCCIDENTALA SI REALITATILE LOCALE: marturia parintelui Patrick Henry Reardon (Biserica Antiohiana din SUA)
  15. Pingback: SIRIA: exclusa din Liga Araba, "tradata" de Turcia, vizitata de Patriarhul Kirill. SE REPETA SCENARIUL LIBIA?
  16. Pingback: PUTIN SI IMPERIUL EURASIATIC – VISUL ELECTORAL DE IARNA AL URSULUI DE LA RASARIT - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare