NEGUSTORII APOCALIPSEI. De la testul social media apocalipsa zombi al CDC (Centrul american pentru Preventia si Controlul Dezastrelor) la campania publicitara Ziua Judecatii – 21 mai 2011, realizata de Family Radio si “profetul” Harold Camping

23-05-2011 5 minute Sublinieri

Apocalipsa acum. Sfarsitul lumii

“Exista tot felul de situatii de urgenta pentru care ne putem pregati. Gandeste-te la apocalipsa zombi, spre exemplu. Da, am zis a-p-o-c-a-l-i-p-s-a-z-o-m-b-i. Poate ca razi acum, dar cand se va intampla, vei fi bucuros ca ai citit asta […]“. Astfel si-a intampinat, saptamana trecuta, Centrul american pentru Preventia si Controlul Dezastrelor (CDC) vizitatorii, la timp pentru a informa cu privire la presupusa apocalipsa “programata” pentru weekend-ul ce a trecut.

Pe un ton cat se poate de serios, CDC-ul le-a dat americanilor cateva sfaturi practice, utile in cazul unei invazii zombi. Postarea a inlocuit anuntul anual facut in aceasta perioada a anului pentru sezonul uraganelor. “Deci, ce trebuie sa faci inainte ca zombii… sau uraganele ori pandemiile, spre exemplu, lovesc? In primul rand, trebuie sa ai acasa o trusa de urgente. Aceasta include lucruri precum apa, alimente si alte provizii care sa iti ajunga in primele cateva zile, inainte sa localizezi o tabara de refugiati fara zombi”, scrie Dr. Ali S. Khan, specialist in boli infectioase si fan “Resident Evil”.

Postarea intitulata “Social Media: Preparedness 101: Zombie Apocalypse” a facut atat de mult trafic pe site-ul guvernamental incat serverele agentiei nu au facut fata. “Un anunt obisnuit ajunge la 1000 de vizualizari. Am avut 10 000 [n. red. in prima zi], apoi 30 000 marti, si au cazut serverele”, a povestit David Daigle, purtatorul de cuvant al CDC pentru New York Times. Acesta a mentionat ca au venit cu ideea schimbarii pentru a face  putin mai sexi comunicatul de presa anual “A venit din nou sezonul uraganelor”. Au plecat de la o discutie de pe Twitter pe tema radiatiilor din Japonia: “Unul dintre cei prezenti la discutie a mentionat ca vorbeam [n red. CDC] pe Twitter despre Japonia si emisia de radiatii, iar cineva ne-a intrebat daca ar putea porni un atac zombi”, sustine Daigle.

Forma neobisnuita a contribuit la transmiterea mesajului. Desi postarea abunda in informatii despre zombi, incluzand o mini-istorie a termenului si bolile care ar putea cauza aparitia creaturilor, include sfaturi serioase despre ce trebuie facut in caz de urgenta, precum realizarea unei truse pentru urgente si realizarea unui plan de urgente pe care sa il cunoasca toti membrii familiei. Planul de urgenta consta in identificarea posibilelor urgente care pot aparea in zona in care locuiti, stabilirea a doua locuri de intalnire in caz de dezastru natural – unul aproape de casa si unul la distanta- pentru situatiile in care nu te poti intoarce acasa, in alegerea unei persoane de contact ce poate fi sunata pentru a interveni si gasirea unei rute de evacuare.

Trusa de urgente trebuie sa contina:

– apa: in jur de 3,5 l de apa/ persoana / zi;
– alimente: faceti provizii de alimente neperisabile pe care le consumati in mod obisnuit;
– medicamente: atat cel care se dau cu reteta dar si cele care se dau fara reteta;
– unelte si alte obiecte utile: cutit utilitar, banda tip scoth, radio cu alimentare pe baterie etc.;
– obiecte pentru ingrijire si igiena: inalbitor, sapun, prosoape etc.;
– imbracaminte si paturi: un schimb de haine pentru fiecare membru al familiei;
– documente importante: copii dupa permisul de conducere, pasaport, certificat de nastere etc.;
– produse pentru acordarea primului ajutor

Dr. Khan, realizatorul comunicatului, s-a declarat multumit de reactiile generate dar a mentionat ca lasa responsabilitatea de a da sfaturi cu privire la modalitatile de inarmare si protectie impotriva unor astfel de creaturi pe umerii fortelor de ordine. “Sunt doctor in sanatate publica. Nici macar postmortem nu renunt la a va ajuta,” explica acesta in gluma. Pe un ton mai serios, Dr. Khan a explicat ca expertiza lui vine, nu doar din filmele de groaza, ci si din activitatea indelungata de cercetare a unor boli precum ebola, febra din valea rift, boala exotica monkeypox, bolile prionice etc. despre care mentioneaza ca “unele dintre ele iti pot afecta creierul”.

Autor: I. C.

Mesajele unei organizaţii creştine – Family Radio -, care propovăduieşte sfârşitul lumii pe 21 mai au apărut pe mai multe panouri publicitare din Capitală, dar şi din ţară. Firma de panotaj implicată în popularizarea mesajului apocaliptic spune că nu încalcă nicio prevedere legală. “Această campanie are ca obiectiv lansarea postului de radio familyradio.com“, se arată în comunicatul Euromedia & Beta Cons.

Afişele publicitare însă dau drept sigur sfârşitul lumii, precizând scriptic: că “Biblia îl garantează”.Panourile au fost amplasate în Timişoara, dar şi în Capitală, în zona Lujerului şi cartierul Titan. În colţul de jos din dreapta apare adresa unei paginii web care aparţine organizaţiei Family Radio, condusă de pastorul şi moderatorul radio Harold Camping, în vârstă de 89 de ani. Camping este cel care susţine că a descoperit un sistem matematic cu ajutorul căruia poate interpreta anumite informaţii criptate din Biblie. După calculele lui, Iisus va coborî pe pământ pentru a doua oară pe 21 mai 2011, ceea ce va aduce după sine “ziua judecăţii” şi sfârşitul lumii, relatează gandul.info.

Site-ul mamă al sectei lui Camping a fost tradus în 48 de limbi, inclusiv în limba română. Pe varianta autohtonă se găsesc şapte documente care detaliază mesajele organizaţiei misionare creştine precum şi trei înregistrări audio în care un bărbat citeşte o parte a explicaţiilor referitoare la Ziua Judecăţii. Lămuririle, potrivit acestuia, ar trebui “să aibă un impact profund asupra tuturor bărbaţilor, femeilor şi copiilor din lume“.Tot pe site sunt precizate şi frecvenţele pe care poate fi recepţionat postul în România, precum şi intervalele orare ale transmisiunilor.

Utilizatorii de Twitter din România comentează pe marginea profeţiei ajunse şi pe panourile publicitare din România. Astfel, un utilizator – Daniel Alexe – se întreabă dacă vom avea parte de o Apocalipsă totală sau parţială, în vreme ce jurnalistul Vlad Petreanu scrie că “Sfârşitul lumii vine mâine. Din nou”. Toate comentariile au fost reunite sub hashtag-ul #apocalipticwe, unde pot fi găsite glume şi sfaturi pentru a întâmpina sfârşitul lumii. “Cine-mi dă 1.000 de lei împrumut până poimâine”, întreabă Paul Luca Horga, în timp ce un alt utilizator ne recomandă o spovedanie de moment în faţa şefului, căruia am putea să-i spunem ce credem despre el. Blogerul Nihasa (Bogdan Epure) îi compătimeşte pe cei care şi-au irosit banii pe un loc de veci, iar Matei Psatta recomandă o melodie, motivând că “Dacă tot murim, zic să murim cu stil”.

Mesajele unei organizaţii creştine – Family Radio -, care propovăduieşte sfârşitul lumii pe 21 mai au apărut pe mai multe panouri publicitare din Capitală, dar şi din ţară. Firma de panotaj implicată în popularizarea mesajului apocaliptic spune că nu încalcă nicio prevedere legală. “Această campanie are ca obiectiv lansarea postului de radio familyradio.com“, se arată în comuncatul Euromedia & Beta Cons.

Afişele publicitare însă dau drept sigur sfârşitul lumii, precizând scriptic: că “Biblia îl garantează”. Panourile au fost amplasate în Timişoara, dar şi în Capitală, în zona Lujerului şi cartierul Titan. În colţul de jos din dreapta apare adresa unei paginii web care aparţine organizaţiei Family Radio, condusă de pastorul şi moderatorul radio Harold Camping, în vârstă de 89 de ani. Camping este cel care susţine că a descoperit un sistem matematic cu ajutorul căruia poate interpreta anumite informaţii criptate din Biblie. După calculele lui, Iisus va coborî pe pământ pentru a doua oară pe 21 mai 2011, ceea ce va aduce după sine “ziua judecăţii” şi sfârşitul lumii.

Ziua judecatii, 21 mai 2011 ?!

Sursa foto: Opinia Timisoarei

Cu toate că moderatorul s-a mai înşelat în legătură cu sfârşitul lumii, adepţii învăţăturilor sale s-au mobilizat pentru a răspândi profeţia Zilei Judecăţii. Robert Fitzpatrick, un american în vârstă de 60 de ani, şi-a cheltuit toate economiile pentru o campanie de avertizare care a costat în jur de 140.000 de dolari. Suma este infimă pe lângă valoarea radioului condus de Camping şi evaluat la 72 de milioane de dolari. Potrivit Business Insider, cea mai mare parte a banilor provine din donaţii, iar afacerea condusă de bătrânelul de 89 de ani pare escrocheria perfectă. Din toate colţurile lumii, adepţii înspăimântaţi ai teoriei Apocalipsei donează acum bani radioului, chit că – potrivit convingerilor lor – planeta îşi va da obştescul sfârşit pe 21 mai, iar banii se vor duce în neant. Însă, în ciuda faptului că e evaluată la o sumă atât de mare, compania dispune în cash doar de 1,5 milioane de dolari, iar cei mai mulţi bani – nu mai puţin de 56 de milioane de dolari – îi cheltuie pe licenţele de transmisie. Dacă este o escrocherie, atunci este una inteligentă, scrie publicaţia citată care nu exclude deloc posibilitatea ca pastorul de 89 de ani să creadă cu adevărat în sfârşitul lumii.

Pastorul american care a prezis apocalipsa pentru sâmbătă s-a înşelat, dar nu se lasă: mai face o predicţie, pentru luna octombrie, de această dată. Culmea e că încă mai sunt unii care îl iau în serios. Harold Camping susţine, pe baza unui calcul numai de el ştiut, că sfârşitul lumii va avea loc, de data asta, în octombrie. În tot acest timp, omenirea va fi lovită de mai multe catastrofe. Cu ajutorul celor 60 de posturi de radio deschise exclusiv pentru acest eveniment de pastorul american, vestea a fost răspândită peste tot în lume. Părerile sunt însă împărţite.

Cu doar o zi în urmă, în state precum Florida, Michigan, California sau New York, posterele ce anunţau că vine sfârşitul lumii erau peste tot. Pe străzi, o armată de misionari transmiteau mesaje apocaliptice. Pe Google, printre cele mai folosite cuvinte cheie în aceste zile au fost: apocalipsa din 21 mai, “Ziua Judecăţii” şi numele pastorului Harold Camping, cavalerul apocalipsei. Cavaler care putea jura că sfârşitul e aproape.

Acum, e la fel de sigur că omenirea va pieri într-o zi din octombrie. Nu ştie încă, exact, în care.


Categorii

Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Internet, New Media, Noile Tehnologii, Video

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “NEGUSTORII APOCALIPSEI. De la testul social media apocalipsa zombi al CDC (Centrul american pentru Preventia si Controlul Dezastrelor) la campania publicitara Ziua Judecatii – 21 mai 2011, realizata de Family Radio si “profetul” Harold Camping

  1. pe mine altceva ma uimeste. Chestia asta face parte din acelasi repertoriu interpetat la noi de un individ, caruia nu-i maistiu numele si care tot apare odata la 2-3 ani si-i trimbiteaza de un cutremur, mai ales la OTV. Ce este uimitor este pe de o parte obraznicia astora care prezic ceva ce se poate verifica usor si inca in timp scurt, iar pe de alta parte faptul ca in ciuda tuturor evidentelor acesti mincinosi patentati sint re-activati si chiar sint ascultati o data si inca o data si inca o data……Adica eu vin si te mint o data, de doua ori, de noua ori, dar tu totusi vii si casti gura la ce spun eu sau o mai iei si in serios. Mie ASTA mi se pare cu adevarat remarcabil: cit de imbecili am devenit la nivel de masa.

  2. Ha!Ha!
    Fac “unii” experimente pt a testa mentalul colectiv…

    De fapt e de plans,nu e de ras…

    PS:Ce noroc ca am fost ocupata si am aflat de-abia acum!

  3. Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

  4. “Iar de ziua si de ceasul acela nimeni nu stie, nici ingerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal.”

    (Matei 24:36)

  5. La americani… astia nu mai au strategie de marketing, ca la cum se simte pe aici criza… Ca nici apa nu se mai cumpara ca acu’ vreo 4-5 ani. Si uite asa cumpara lumea in disperare, doar doar o fi cum au zis ei. Si nu e, dar profitul se face…
    Eu asa percep… asa se vede p-aicisea. De aceeasi parere cu magda.s, am fost busy (cum spun americanii, aflai abia acusi). Prea tarziu aflai, imi scapa. O fost sfarsitul, si pierdui. Cand il da muica in reluare? :):)
    Si daca va intrebati “DE CE (tocmai) permisul de conducere?” (la americani), asta pentru ca aici permisul = buletin de indentitate. Pardon, cartea de identitate. Aici daca iti trebe sa te legitimezi, faci dovada cu permisul. De aceea ma vazui obligata sa clarific putintel nelamuririle…

  6. Hristos a Inviat!
    ,,…incercarile psihologice ale vietuitorilor din vremurile de pe urma vor egala incercarile fizice ale mucenicilor. Dar pentru a rezista acestor incercari trebuie sa traim in alta lume” spune, din Biserica Biruitoare,
    Parintele ieromonah si Sfant – Seraphim Rose.

    Sa luam aminte la lupta duhovniceasca la care suntem chemati pentru ca Domnul sa mantuiasca sufletele noastre si sa nu lasam samanta angoasei sa ne tulbure pe Calea noastra! Si Domnul sa ne daruiasca gand smerit si trezvie! Doamne-ajuta-ne noua!

  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DIN SERIA APOCALIPSA ACUM: Nasa isi dadaceste angajatii pentru a ii pregati pentru un mega-dezastru natural, administratia Obama si-a pregatit un “avion al sfarsitului lumii” (doomdsday plane)
  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Se fura copii pentru organe?! UN HOAX SINISTRU DEZMINTIT CATEGORIC DE POLITIE
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RAPIRILE DE COPII: legenda urbana si psihoza sociala construita dupa manual. S-A AJUNS LA AGRESAREA AMBULANTELOR si s-a amplificat prin haznaua poporului, OTV. ANALIZA MECANISMELOR SI MIZELOR POSIBILE ALE DIVERSIUNII
  10. Pingback: TABLOIDIZAREA APOCALIPSEI sau cum ne anunta ”Libertatea” ca ”Antihristul e printre noi” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Secta 666 condusa de ”antihrist” prevesteste sfarsitul lumii pe 30 iunie - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Acum 1 an se tineau de glume cu zombie baietii aia de la CDC (Centrul american pentru Preventia si Controlul Dezastrelor).

    Uite insa ca realitatea le-a luat-o ‘nainte: “SUA: Gloante pentru zombie, scoase la vanzare in unele magazine in urma unor atacuri de canibalism”

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-12470300-sua-gloantele-pentru-zombie-scoase-vanzare-urma-unor-atacuri-canibalism.htm

  13. Pingback: CAZUL SACCSIV. Intrebari necesare - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Reportaj In Premiera despre PSIHOZA APOCALIPTICA 2012. Negustorii spaimelor, aventurierii sfarsitului lumii si… profetiile parintelui Arsenie Boca (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: GATA PENTRU… INCEPUTUL LUMII (emisiunea In premiera). Mesaje NEW AGE si neomilenarismul pr. Constantin Necula - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: EREZIILE CONTEMPORANE. Parintele Arsenie Vliangoftis despre cateva din marile secte antihristice ale zilelor noastre si mijloacele lor de inrobire si spalare a creierelor -
  17. Pingback: Suntem “avertizati”: DEZASTRU APOCALIPTIC DE PE 1 OCTOMBRIE. Sau cum se degradeaza tot mai mult jurnalismul romanesc - Recomandari
  18. Pingback: Ce este si cum (nu) se citeste o PROFETIE ORTODOXA? Scurta lamurire pentru neavizati sau AMATORI DE SENZATIONALISM APOCALIPTIC - Recomandari
  19. Pingback: Foreign Policy: PENTAGONUL ARE PLAN DE REACTIE IN CAZ DE… APOCALIPSA ZOMBI. Care-i explicatia? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare