Parlamentul European cere Comisiei Europene sa analizeze impactul noilor tehnologii (microcipuri) in etichetarea produselor textile

16-05-2011 2 minute Sublinieri

Consumatorii nu vor mai avea surpriza de a cumpăra accidental textile care conțin blană sau piele naturală, potrivit noilor reguli de etichetare aprobate miercuri de PE. Noile reglementări vor facilita apariția mai rapidă pe piață de noi fibre și produse inovatoare. Comisia va fi solicitată să contribuie, până în 2013, cu un raport de evaluare cu privire la oportunitatea introducerii unui sistem de etichetare a locului de origine, ce poate fi însoțit de o propunere legislativă. Parlamentul a aprobat miercuri, în a doua lectură, un nou regulament privind etichetarea textilelor, acord asupra căruia Parlamentul și Consiliul au convenit cu două săptămâni în urmă. Echipa de negociatori a Parlamentului, condusă de deputatul european olandez Toine Manders (ALDE -NL), a reușit să obțină concesii importante de la statele membre în ceea ce privește etichetarea produselor ce conțin blană și oportunitatea de a avea un studiu privind etichetarea locului de origine. (…)

Consiliul a acceptat însă să se solicite Comisiei prezentarea unui studiu, tot până pe 30 septembrie 2013, cu privire la oportunitatea unui sistem de etichetare a locului de origine, cu scopul de a oferi consumatorilor “informații exacte despre țara de origine și informații complementare care să asigure trasabilitatea integrală a produselor textile“. Acest raport de evaluare ar putea fi însoțit de o propunere legislativă.

Cerințe noi de etichetare și tehnologii noi

Raportul Comisiei ar trebui să evalueze, totodată, fezabilitatea armonizării cerințelor de etichetare cu privire la întreținere (în prezent voluntară), a înființării unui sistem uniform de etichetare a mărimilor la nivelul UE pentru îmbrăcăminte și precizarea substanțelor alergene.

Parlamentul subliniază totodată necesitatea evaluării modului în care noile tehnologii, cum sunt microcipurile sau identificarea frecvențelor radio, ar putea fi folosite în viitor în locul etichetelor clasice pentru furnizarea de informații consumatorilor.

Derogări pentru croitorii liber-profesioniști

Regulamentul recent adoptat prevede, de asemenea, exceptarea de la cerințele obligatorii privind etichetarea produselor textile efectuate la comandă și realizate de croitori liber-profesioniști.

Ce va urma?

După aprobarea în ședința plenară, noile reguli privind etichetarea textilelor vor trebui să fie semnate de statele membre. Noul regulament va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cu toate acestea, în cazul cerințelor de etichetare referitoare, spre exemplu, la regulile aplicabile materialelor ce conțin blană, va exista o perioadă tranzitorie de 2,5 ani pentru a permite industriei să se adapteze.

Nota noastra:

Din textul integral al regulamentului votat de PE pe data de 11 mai a.c. (de 120 pagini):

Declarația comună a Parlamentului European și a Consiliului

Parlamentul European și Consiliul cunosc importanța furnizării unor informații exacte consumatorilor, în special atunci când produsele au un marcaj care indică originea pentru a-i proteja de afirmații frauduloase, inexacte sau înșelătoare cu privire la origine. Utilizarea noilor tehnologii, cum ar fi etichetarea electronică, inclusiv identificarea prin frecvențe radio, poate fi un instrument util pentru furnizarea unor astfel de informații ținând totodată pasul cu evoluțiile tehnologice. Parlamentul European și Consiliul invită Comisia ca, atunci când întocmește raportul în conformitate cu articolul 24 din regulament, să analizeze impactul acestora asupra eventualelor cerințe noi de etichetare, inclusiv în vederea îmbunătățirii trasabilității produselor textile.

Ce spune Articolul 24:

Articolul 24
Examinare

(1) Până la 30 septembrie 2013, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind posibile cerințe de etichetare noi care să fie introduse la nivelul Uniunii pentru a oferi consumatorilor informații exacte, relevante, inteligibile și comparabile privind caracteristicile produselor textile.

(2) Raportul trebuie să se bazeze pe o consultare cu părțile interesate relevante și ia în considerare standardele europene și internaționale existente în materie.

(3) Raportul este însoțit, atunci când este cazul, de propuneri legislative și examinează, printre altele, următoarele aspecte:

un sistem de etichetare a locului de origine vizând furnizarea de informații exacte consumatorilor cu privire la țara de origine și de informații suplimentare care să asigure o trasabilitate deplină a produselor textile, ținând seama de rezultatele evoluției potențialelor norme orizontale privind țara de origine;

un sistem armonizat de etichetare în ceea ce privește modul de întreținere;

un sistem uniform de etichetare a mărimilor la nivelul Uniunii pentru produsele textile relevante;

indicarea substanțelor alergenice;

etichetarea electronică și alte tehnologii noi și utilizarea unor simboluri sau coduri extralingvistice pentru identificarea fibrelor.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Internet, New Media, Noile Tehnologii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Parlamentul European cere Comisiei Europene sa analizeze impactul noilor tehnologii (microcipuri) in etichetarea produselor textile

  1. Katherine Albrecht a vorbit despre etichetarea tuturor produselor cu microcipuri inca din 2005 http://www.youtube.com/watch?v=n4E0dj-H-rI&feature=related si apoi in 2007 http://www.youtube.com/watch?v=up73NGkIPlM&feature=related. Vor incepe asadar cu produsele textile, sub niste pretexte de-a dreptul hilare. Aceste produse contin deja informatiile necesare pe eticheta. Se stie ca miza este cu totul alta.

  2. Pingback: Gândiţi pozitiv: “E bine să se ştie totul despre mine…” « N-am cuvinte…
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » MONEDA ELECTRONICA: proiect de lege votat in Camera Deputatilor, transpunand o directiva europeana
  4. Pingback: RIFD incepe sa concureze CODUL DE BARE in magazinele din Europa
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare