Tulburarile continua in Siria si Yemen. Dilema turcului cu vecinul de la Damasc

4-04-2011 2 minute Sublinieri

Regimul din Siria s-a dezlănţuit împotriva militanţilor din opoziţie. Potrivit organizaţiilor locale pentru apărarea drepturilor omului, ieri s-a înregistrat cel mai mare număr de arestări din ultimele săptămâni. Sirienii au început să iasă în stradă la jumătatea lunii trecute, încurajaţi de revoltele din alte ţări arabe. Oamenii cer ridicarea legii marţiale, în vigoare de aproape 50 de ani, şi reforme politice.

Dacă în cazul precedentelor revolte din lumea musulmană şi-a făcut clar şi repede auzite părerile, Ankara este mult mai reţinută în ce priveşte Siria. “A vorbit ca Gaddafi“, titra, miercuri, cotidianul turc Milliyet, comentând primul discurs al preşedintelui Bashar al-Assad de după izbucnirea protestelor din Siria. Dezamăgirea – împărtăşită şi de o parte a presei occidentale – are, în Turcia, altfel decât în Franţa, Germania sau Marea Britanie, şi ecouri politice.

“Am tot spus că dacă se va răspunde cererilor publice cu spirit reformist, problemele din Siria vor fi mult mai uşor de rezolvat”, a comentat premierul turc Recep Tayyp Erdogan, completând: “Ar fi îngrijorător pentru noi ca Siria să urmeze calea libiană“. Relaţia Turciei cu Siria a cunoscut o deschidere accelerată în ultimii ani, mai ales după ce liderul separatiştilor kurzi Abdullah Öcalan a fost condamnat în Turcia şi, în închisoare fiind, nu mai are de ce să primească sprijinul promis de Damasc prin anii ’90. Duşmănia turco-siriană din acea vreme s-a transformat într-o prietenie des etalată, în perioada din urmă. Se lucrează la dezvoltarea unei zone de comerţ liber împreună cu Iordania şi Liban iar anul trecut au avut loc şi manevre militare comune, spre supărarea Israelului. Evident că o amplificare a protestelor şi un eventual război civil nu ar fi în beneficiul Turciei – fie şi doar pentru că i-ar arde vecinătatea proximă. O îngrijorare afişată de premierul Erdogan: “Am vorbit de două ori la telefon cu domnul Assad şi am trimis la Damasc şeful sefviciilor noastre secrete. Nu este vorba doar despre o graniţă comună de peste 800 de kilometri – există şi multe familii înrudite, de o parte şi de alta a acestei graniţe. Nu putem închide ochii şi urechile”.

Drept e că, deocamdată, lui Bashar al-Assad nu i s-a sugerat, dinspre Ankara, demisia, aşa cum i s-a întâmplat lui Hosni Mubarak. Mănuşile lui Erdogan nu se explică, însă, numai prin afaceri şi familii transfrontaliere. Constelaţia politică siriană este cea care îl frământă pe liderul turc – şi anume, dilema căreia va trebui să îi facă faţă puterea de la Ankara: să se plaseze de partea prietenului Assad sau a majorităţii sunite care i se opune?

Autor: Ulrich Pick (Istanbul) / Cristian Ştefănescu
Redactor: Ovidiu Suciu

Statele Unite au început să ceară, în privat, demisia preşedintelui yemenit Ali Abdullah Saleh, relatează luni The New York Times, subliniind o schimbare o politica Washingtonul faţă de aliatul său. Surse sub acoperirea anonimatului din guvernele SUA şi yemenit au declarat că administraţia preşedintelui Barack Obama consideră în prezent că Saleh nu poate implementa suficiente reforme şi că, în prezent, controlul său asupra puterii este slab, relatează DPA. Oficiali americani nu au criticat public liderul yemenit, care a fost un aliat cheie în eforturile americane în lupta împotriva terorismului, în pofida protestelor care au degenerat în violenţe.

Dar au început să exercite presiuni în culise pentru un guvern de tranziţie în ţară, scrie cotidianul american. Forţele de securitate au atacat în repetate rânduri manifestanţii anti-Saleh, ucigând cel puţin 52 de persoane şi rănind sute. Manifestaţiile din Yemen au început în februarie, alimentate de succesul revoltelor din Tunisia şi Egipt.

Într-o conferinţă de presă organizată sâmbătă la Sanaa, cel mai mare bloc de opoziţie a prezentat planul său în cinci puncte pentru un transfer paşnic al puterii. În baza acestuia, preşedintele Ali Abdullah Saleh ar trebui să îi predea toate prerogativele vicepreşedintelui Abdu Rabu Mansour Hadi. După ce puterea îi va fi predată lui Hadi, acesta ar trebui să schimbe structura forţelor de securitate – inclusiv a Gărzii Republicane – într-un mod care să fie “corect” şi în concordanţă cu legea fundamentală yemenită. Opoziţia vrea şi ca Hadi, în calitate de preşedinte, să formeze un consiliu care să asigure transparenţă în armată, un consiliu naţional de tranziţie care să reprezinte toate facţiunile din ţară şi un comitet care să monitorizeze noi alegeri. Hadi ar trebui şi să afirme dreptul la proteste paşnice şi să ancheteze acuzaţiile de brutalitate împotriva manifestanţilor de opoziţie.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Opinii, analize, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Tulburarile continua in Siria si Yemen. Dilema turcului cu vecinul de la Damasc

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » AGITATII MILITARE INTRE ISRAEL SI SIRIA?
  2. Pingback: Un atasat militar al Israelului, expulzat din Rusia/ SUA A IMPUS SANCTIUNI SIRIEI/ Isi vor declara palestinienii independenta in mod unilateral fata de Israel? (Stiri si evolutii internationale)
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare