ARTICOLUL SAPTAMANII: Constiinta cea de pe urma a lui Toader Paleologu, Rosia Montana, colonia romaneasca si “Filantropica” Gold Corporation

2-04-2011 3 minute Sublinieri

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu se pronunță extrem de tranșant în cazul Roșia Montană, în cadrul unui interviu acordat pentru alphanews.ro. Desigur, ar fi fost de preferat ca această poziție explicită să o fi avut și în momentul era ministru, iar problema se afla (și) în ograda sa. Dar niciodată nu e prea târziu.

”La Roșia Montană este un contract de colonie, care pune statul român într-o situaţie de ţară colonială, este fără precedent, numai în anumite ţări din Africa sunt asemenea contracte în care investitorul ia tot. Eu ştiu că Gold Corporation a cumpărat cu mulţi bani presa românească, însă asta cu locurile de muncă sunt poveşti, inclusiv prelucrarea respectivă nu e deloc clară, dacă se va face tot în România. Eu nu ezit să pun în discuţie acele subiecte care divizează”, afirmă Theodor Paleologu.

În cadrul aceluiași interviu, fostul ministru face o paralelă și între beneficiile economice pe care le aduc industriile culturale, respectiv investițiile în cultură versus cele în minerit:

Cultura generează bani, peste 5% din PIB sunt din industriile culturale, dar România nu are o politică pentru încurajarea industriilor culturale. Cultura primeşte 0,12% din PIB. Pentru minerit avem bani, iar mineritul aduce mai puţini bani decât industriile culturale, iar pentru industriile culturale nu suntem capabili să producem o strategie care să le încurajeze şi să le susţină. Unii dintre colegii mei, din lumea politică, când aud de cultură nu scot revolverul, dar arată degetul şi nu este o figură de stil, este cât se poate de real, mi s-a întâmplat.

***

În altă ordine de idei, dar tot legat de Roșia Montană, probabil ați avut ocazia să vedeți și noua campanie ”de comunicare” a RMGC (firma canadiană de publicitate care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană). Nu de alta, dar și-au băgat și aici, pe VoxPublica, reclama. Unii m-au întrebat dacă nu am de gând să protestez împotriva ei. Ei bine, nu (și nici într-un caz public). Nu, atâta vreme cât nu există presiuni care să încerce să mă împiedice să scriu despre acest caz. Și, mai ales, nu, pentru că această nouă campanie chiar trebuie văzută de cât mai multă lume. Pentru a înțelege până unde poate să meargă cu manipularea agenția de publicitate RMGC & Asociații.

Reunite sub genericul ”Poveștile oamenilor din Roșia Montană”, filmulețele nu sunt altceva decât o campanie națională de cerșit! Nae Caranfil ar putea fi invidios pe modul în care ideea lui ”Filantropica” (”mâna care nu spune o poveste nu capătă nimic”) a fost transpusă în practică.

”M-a binecuvântat Dumnezeu cu mulți copii, dar nu am cu ce să-i țin pe toți la școală”, exclamă unul dintre ”povestitori” (că o parte a copiilor lui au trecut deja de anii școlii e un amănunt care contează mai puțin). Oare unde ați mai auzit povestea asta cu ”mulți copii, cărora nu am ce să le dau de mâncare”?

Senzațională este, însă, afirmația altui ”povestitor”: ”Ce să facă tinerii aici? Să crească vaci și să vândă laptele mai ieftin ca un suc?” De când oare a devenit munca de miner mai ușoară sau mai profitabilă decât agricultura? De când a devenit o rușine să crești vaci? Pentru a nu mai vorbi de faptul că o investiție (care nu se poate face decât în comun, printr-o asociație sau un SRL) într-o micro-întreprindere de prelucrare nu doar că ar oferi locuri de muncă în plus, dar ar și crește valoarea laptelui respectiv (vândut sub formă de produse, nu brut).

Dar asta am observat și la fața locului. Pășunea comunală a Roșiei Montane se întinde pe câteva dealuri. Sunt săteni care trăiesc (și trăiesc bine) de pe urma vacilor în Roșia Montană. Culmea e că aceștia nu se plâng, și nu doresc să ajungă mineri. Cei care strigă în gura mare ”să vină cineva SĂ LE DEA CEVA” sunt însă chiar cei care, în așteptarea ”investitorului mesianic”, nu sunt în stare să crească niște vaci.

Vezi si:

  • Un reportaj-ancheta zguduitor despre o alta imensa tradare si vanzare nationala. “MUNTII NOSTRI AUR POARTA, NOI CERSIM…”
  • Glasul de tunet al Mitropolitului Bartolomeu Anania avertizeaza si mustra raspicat si dincolo de mormant: “EUROPA, NU SODOMA!”
  • (…) V-am vorbit anul trecut anume despre un caz extraordinar de special pe care il avem noi. E vorba de cazul Rosia Montana. Va voi vorbi si acum pentru ca nu s-a stins de anul trecut pana acum, cand am facut un apel si eu, si Sfantul Sinod al BOR si toate bisericile crestine din Transilvania, (…), cerand sa nu fie sacrificata Rosia Montana, sa fie vanduta celor care cred ca in Romania totul se poate cumpara pe bani, chiar si constiintele. Se pare ca nu ne-a auzit nimeni, desi noi, Bisericile crestine reprezentam 99% practic din populatia Romaniei. E posibil ca poporul sa implore puterea sa nu vanda un bun national, iar puterea sa se faca ca n-aude? In ceea ce ma priveste am facut o scrisoare deschisa catre Ministrul Mediului, si se pare ca cel putin semnalele sunt bune, pozitive, ca este dispus sa opreasca acest proces criminal de salbaticire a Muntilor Apuseni si se pare ca nu este singur.

    Am fost intrebat daca avem aicea oameni politici. Nu stiu, nu m-am uitat, nu i-am numarat, dar pentru ca sunt de fata, ii rog sa sprijine lupta poporului romana pentru salvarea Rosiei Montana, din toate puterile si pe toate fronturile. Pe langa argumentele stiintifice, chimice, cianurile, eu as adauga o intrebare elementara, si mi se pare esentiala: oare ce interes are Romania sa scape din mana o mina de aur, un munte de aur si de argint, care sta acolo de la inceputul pamantului, si care poate sa mai stea pana la sfarsitul lumii, un mare bulgare de aur, care nu se degradeaza, nu rugineste, nu putrezeste, nu piere, nu cere de mancare, nu cere impozite? E cuminte, cuminte de tot! Ce interese avem?

    Americanii au descoperit in Alaska uriase zacaminte de petrol. Le-au descoperit, le-au evaluat, dar nu au inceput sa le exploateze, le-au sigilat. De ce? Prefera sa cumpere petrol de la arabi, atata cat pot cumpara, si pastreaza rezerva pentru cine stie ce vremuri de restriste, fiindca fiecare popor poate sa treaca prin vremuri de crize, de razboaie, de rascoale. Sa fie rezerva nationala acolo, sa fie a ta la tine acasa! Oare noi nu ne gandim la oarecare vremuri de restriste pentru poporul acesta? Ne-ar strica o rezerva de aur si de argint, care sta cuminte, si este a noastra, propietatea noastra, nu a altora. Vrem neaparat sa o instrainam pentru cativa bani, din care statul castiga foarte putin. Iata deci o ratiune simpla de tot, de bun simt, dar si de interes national pentru pastrarea acestei zone. (…)


Categorii

IPS Bartolomeu Anania, Opinii, analize, Pagini laice, Razboiul impotriva Romaniei, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “ARTICOLUL SAPTAMANII: Constiinta cea de pe urma a lui Toader Paleologu, Rosia Montana, colonia romaneasca si “Filantropica” Gold Corporation

  1. Pingback: din aberațiile mondiale « lumea răzvrătiţilor
  2. Pingback: Batalia pentru resurse: KOSOVO ii vinde lui SOROS uriasele sale zacaminte de carbune. LA ROSIA MONTANA SE DA ASALTUL FINAL
  3. Pingback: ROSIA MONTANA: Proiectul trebuie facut! dicteaza acelasi Traian Basescu. VANZAREA TARII PANA LA CAPAT
  4. Pingback: ROSIA MONTANA: cum este pregatit statul roman sa isi cumpere propriul aur. DEMONTAREA UNEI MINCIUNI PREZIDENTIALE
  5. Pingback: Traian Basescu si Rosia Montana: DETALII DESPRE JAFUL ANTI-NATIONAL AL SECOLULUI
  6. Pingback: Presedintele Traian Basescu sfideaza orice limita a lobby-ului pro-Rosia Montana: acolitii lui pregatesc EXPROPRIEREA MUNTILOR ROMANIEI!
  7. Pingback: AFACEREA ROSIA MONTANA: profitul cu aroma prezidentiala al unei companii dubioase care va jefui aurul tarii in schimbul unei catastrofe sociale si de mediu
  8. Pingback: Theodor Paleologu despre Rosia Montana: ROMANIA, TRATATA CA SIERRA LEONE. Toate partidele au cate o factiune pro-Gold Corporation!
  9. Pingback: Moise Guran despre PUBLICITATEA perfida pentru ROSIA MONTANA (video)/ EPOPEEA CIANURII: dosarul afacerii sau NEOCOLONIALISM DE SECOLUL XXI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare