APA PLATA INFESTATA CU GERMENI FECALI IN MAI MULTE ORASE DIN TARA

31-03-2011 8 minute Sublinieri

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov au descoperit, în urma unor controale făcute în magazinele din municipiul Braşov, apă plată care conţinea bacilli coliformi şi germeni fecali.

În cursul acestei săptămâni, reprezentanţii DSVSA au prelevat probe din 37 de loturi de apă plată comercializate în magazine şi supermarketuri, în şase dintre loturi fiind găsite probleme în ceea ce priveşte nivelul de bacterii din apă.

Am prelevat probe din loturile de apă plată şi am făcut analize bacteriologice, iar la şase am constatat depăşiri la parametrii bacteriologici. Este vorba despre bacili coliformi sau germeni fecali. Producătorii au obligaţia de a retrage de la raft loturile incriminate“, a declarat, duminică, Dorin Enache, director DSVSA Braşov.

Toţi agenţii economici care comercializau apă plată din cele şase loturi la care s-au găsit probleme sunt obligaţi să retragă de la vânzare apa respectivă, în caz contrar aceştia urmând să fie sancţionaţi cu amenzi de până la 50.000 de lei, potrivit sursei citate.

Pe lângă controalele la loturile de apă din magazine, reprezentanţii DSVSA Braşov au făcut verificări şi la izvoarele cu apă potabilă din judeţ, de unde oamenii se aprovizionează în mod constant cu apă, fiind găsite probleme la cinci din cele unsprezece izvoare controlate.

Problemele găsite se datorează în principal infiltraţiilor în urma topirii zăpezii, cele cinci izvoare vizate fiind cel din cartierul Răcădău, două izvoare de la Pietrele lui Solomon, Izvorul Alb din Pădurea Bogăţii şi izvorul de la cantonul CFR Timişul de Jos. Persoanele care consumă apă de la aceste izvoare ar putea suferi de probleme digestive uşoare“, a mai spus şeful DSVSA Braşov.

Potrivit acestuia, la toate cele cinci izvoare vor fi instalate panouri de avertizare.

Am aflat numele produselor “cu defect“. Cazul loturilor de apă mizerabilă, puse în vânzare pe rafturile supermarketurilor din Braşov, a pus pe jar toată ţara. Peste 400 de peturi de apă plată au fost scoase de la vânzare în oraşul Galaţi, declară inspectorii sanitar-veterinari locali. Şi Protecţia Consumatorilor va începe în cel mai scurt timp controalele.

Pe ce dăm o căruţă de bani? Pe lături sau pe apă pură microbiologic? Loturi întregi de apă au fost retrase de la vânzare în Braşov, lucru întâmplat şi în supremarketuri din Galaţi. Am aflat numele produselor “cu defect”.

De ani de zile, România nu mai bea apă de la robinet. Pentru că umblă şobolanii prin ea, pentru că are un gust ciudat, face coşuri sau din cauza altor legende urbane. Suflăm, aşadar, şi în iaurt şi ne umplem la fiecare salariu maşinile cu baxuri de apă plată.

Din supermarket, că nu face să luăm cu sticla, doar ne este sete. Şi pentru că “plata” e mai bună ca “minerala”, care provoacă aciditate. D’eh!

Cu atât mai greu ne pică la stomac să auzim că apa pe care dăm o căruţă de bani, pe care o punem la cafea şi din care vărsăm cu încredere în biberoanele bebeluşilor – că-i pură! – ar conţine altceva decât apă.

Iar când vine vorba şi de fecale, după cum au relevat controalele inspectorilor sanitar-veterinari din Braşov, normal că intrăm în panică.

Viorica Colgiu, directoarea Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi: “Controalele Protecţiei Consumatorilor la Galaţi vor începe în cel mai scurt timp. Asta pentru că nu se aşteaptă alerta RAPEX (sistemul european de alertă rapidă pentru substanţe periculoase; acest tip de alertă se declanşează de la nivel central, la depistarea unui produs, şi nelimentar, şi alimentar – după cum ne-a asigurat Viorica Colgiu -, care pune în pericol sănătatea publică), deoarece la Braşov descoperirea a fost făcută de DSVSA (Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor), nu de Protecţia Consumatorilor“.

Dacă probele prelevate la noi vor demonstra că apa este infestată, produsul va fi retras de pe piaţă“. Dar care produs? – se întreba toată lumea, după ce văzuse întâmplarea de la Braşov.

DSVSA Galaţi a scos deja produsul de la vânzare

În urma alertei date de DSVSA Braşov, inspectorii sanitar-veterinari gălăţeni au depistat peste 400 de peturi de 2 litri de apă de masă plată marca “San Terra Aquala cele două unităţi Kaufland gălăţene.

Autorităţile sanitar veterinare brăilene au intrat în alertă, după ce la Braşov au fost depistaţi bacili coliformi şi germeni fecali în mai multe probe prelevate din recipientele cu apă plată vândute în supermarket-uri. Aşa cum a informat presa centrală, la Braşov, din 37 loturi de apă plată examinate, şase au fost cu probleme. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVS) Brăila a luat notă de această situaţie, dispunând efectuarea de controale în reţeaua comercială din municipiul nostru. Astfel, Gicu Drăgan, directorul DSVSA Brăila, ne-a informat că, în cursul zilei de ieri, au fost prelevate probe de la toate mărcile de apă plată existente în supermarket-urile de pe plan local. Au fost vizate toate tipurile de recipiente, începând de la cele de 10 litri până la cele de 0,5 l.

Analizele de laborator durează două-trei zile. Vom avea rezultatele la jumătatea săptămânii şi vom informa opinia publică, dacă vom găsi probleme la una sau mai multe mărci verificate“, ne-a declarat directorul Gicu Drăgan. Întrebat de reporterul nostru care sunt cele şase mărci infestate descoperite deja la Braşov, acesta a răspuns că nu a primit o informare completă în acest sens. “Noi facem tot posibilul să depistăm neregulile existente în loturile scoase la vânzare în Brăila. Dacă va fi cazul, apa cu probleme va fi retrasă imediat de pe piaţă“, ne-a asigurat Drăgan. La Brăila, nu doar DSVSA se ocupă de această problemă. Ieri, şi Direcţia de Sănătate Publică a decis să preleveze probe din loturile de apă plată expuse la vânzare în centrele comerciale brăilene.

Informaţiile despre urmele de fecale găsite în apa plată ar putea zdruncina serios convingerile celor care până în prezent evitau apa de la robinet, crezând că vor fi mai feriţi de boli dacă îşi cumpără PET-uri pe ale căror etichete se poate citi “conţinut microbiologic pur. Într-o ediţie mai veche a cotidianului nostru vă informam că până şi îmbutelierea în recipiente de plastic poate afecta foarte tare calitatea apei. Astfel, studii recente au demonstrat faptul că apa ţinută în PET-uri se transformă într-o adevărată otravă, având o mare concentraţie de bacterii nocive, atunci când este expusă constant razelor solare. Deşi incoloră şi cu aspect cristalin, apa conţine microorganisme ce se dezvoltă în ritm exponenţial, potrivit site-ului ecomagazin.ro. Printre altele, apar culturi de Cyptosporidium care sunt responsabile pentru 25% din cazurile de greaţă, diaree, febră şi care, pentru bătrâni şi copii, pot fi fatale. În plus, plasticul ambalajului ţinut la temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius eliberează o serie de substanţe toxice, cum ar fi bisfenol A, despre care cercetări efectuate în Statele Unite ale Americii au demonstrat că este cancerigen. Iată de ce pe etichetele sticlelor de apă minerală, suc sau bere se specifică expres “A se feri de razele solare!”. Nu este cazul acum, în sezonul rece, însă în ultimii ani s-a dovedit că, în timpul verilor caniculare, indicaţia dată de producători este complet ignorată de angrosiştii brăileni, dar şi de hipermarket-urile cu pretenţii. Cu o inconştienţă crasă, aceştia depozitează în soare, cu orele, uneori cu zilele, baxurile cu băuturi îmbuteliate la PET.

În atari condiţii, dacă vara apa plată sau minerală se strică din cauza comercianţilor care nu o depozitează corespunzător, iar iarna este infestată din cauza inconştienţei celor care o îmbuteliază, consumatorul ce soluţie mai are? Singura variantă rămasă la dispoziţie rămâne apa de la robinet. În cazul Brăilei s-au făcut, însă, foarte multe speculaţii cum că apa livrată de Compania de Utilităţi Publice (CUP) “Dunărea” n-ar fi tocmai în regulă. Zvonurile au circulat mai ales în ultima perioadă, după accidentul ecologic din Ungaria, când în singura sursă de alimentare a municipiului, adică fluviul Dunărea, a fost deversată o mare cantitate de cianuri. Oficialii au negat tot timpul că ar fi probleme cu apa de la robinet. Astă toamnă, când a fost problema cu poluarea din Ungaria, au fost făcute publice buletine de analiză care demonstrau că toţi parametrii se încadrează în valorile normale. Şi în prezent primim asigurări de la factorii de răspundere că putem folosi robinetele din bucătărie fără nicio grijă. Surse din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică ne-au declarat, ieri, că apa livrată populaţiei de către CUP “Dunărea” se încadrează în STAS-ul stabilit prin lege. Astfel, ni s-a explicat că, în ultimii ani, s-au făcut investiţii în instalaţiile de filtrare a apei, cu efecte benefice asupra calităţii acesteia.

  • Adevarul de seara (Ploiesti):

Prahovenii, lăsaţi de autorităţi să bea apă infestată

 

Zeci de mii de sticle de apă plată au fost retrase din supermarketuri. Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Prahova au fost notificaţi de colegii lor de la Braşov cu privire la faptul că la trei sortimente de apă s-a depăşit numărul total de germeni.

În urma examenelor de laborator efectuate, inspectorii au descoperit streptococi şi materii fecale în apa plată comercializată în magazine. Din supermarketurile aflate pe raza judeţului Prahova, au fost retrase de la comercializare 40.855 de PET-uri de câte doi litri de apă necarbogazoasă. Însă, stocul iniţial care a intrat în magazine a fost de 112.704, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din apa infestată a ajuns pe masa prahovenilor.

Deşi autorităţile ar trebui să îi avertizeze pe prahoveni despre pericolul la care sunt expuşi consumând apă nepotabilă, directorul DSVA Prahova, Viorel Bogdan, refuză să spună  care sunt mărcile retrase de pe piaţă. “Până nu avem un rezultat final transmis de colegii noştri de la Braşov, nu putem spune despre ce firme este vorba. Aşa spune legea”, ne-a declarat Viorel Bogdan.

Ploieştenii nu sunt de acord cu decizia autorităţilor şi consideră că siguranţa lor ar trebui să fie pe primul plan.

Ion Panait, 42 de ani

„Nu este normal să nu ştim denumirea apei care a fost retrasă de pe piaţă. Nu se poate să ne otrăvim”.

Alexandra Croitoru, 20 de ani

„Cred că lumea ar trebui să ştie despre ce apă este vorba ca să ne putem feri”.

Ion Galeş, 75 de ani

„Este de datoria autorităţilor să facă publice aceste date care sunt în interesul tuturor”.

Cum se numeşte apa infestată cu fecale distribuită în supermarketurile din ţară

Apa infestată cu fecale se numeşte „San Terra Aqua”, a fost îmbuteliată la Vălenii de Munte şi distribuită de Kaufland, informează Observatorul Prahovean.

ORA 16.45

Administratorul firmei SC Sorelis Oill Import Export SRL din Vălenii de  Munte dezminte informaţia. Acesta ne-a contactat pentru a lămuri problema, despre care, spune el, este o lovitură a concurenţei. „Sunt mâhnit de ce a apărut în presă, acum o oră s-a ridicat alerta pe produsul meu şi marfa va fi repusă în vânzare. S-au făcut probe de laborator pe care le-am trimis la Laboratorul de Cercetare Alimentară din Bucureşti. Rezultatele au ieşit foarte bune. S-a făcut analiza apei într-un laborator neacreditat. Am solicitat la DSV Braşov proba martor, dar nu o mai aveau pentru că au luat o singură sticlă. Nu este adevărat că s-au găsit materii fecale în apă”, ne-a spus Ion Călinescu, managerul SC Sorelis Oill Import Export SRL din Vălenii de  Munte.

Deşi directorul DSV Prahova a refuzat să facă publică denumirea apei plate infestată cu fecale, retrasă din magazinele din Prahova, observatorulph.ro a aflat denumirea produsului şi a producătorului.Este vorba de apa de masă plată marca „San Terra Aqua”, îmbuteliată la peturi de 2 litri de societatea SC Sorelis Oill Import Export SRL din Vălenii de  Munte. Firma din Prahova a livrat apa masă la depozitul central Kaufland din Ploieşti, după care a fost distribuită în reţeaua de magazine din ţară (Ploieşti, Braşov, Galaţi).

Mai toate apele îmbuteliate de pe piaţă (fie că este vorba despre apă carbogazoasă, fie că este vorba despre apă plată) conţin nitraţi şi nitriţi, susţin specialiştii. Şi, potrivit acestora, aceşti compuşi chimici toxici nu se regăsesc doar în apă, ci şi într- o serie de alimente.

Acesta este şi motivul pentru care marile companii producătoare de apă ar trebui obligate să înscrie pe etichetele sticlelor cantitatea de nitriţi şi nitraţi conţinută de lichidul care ajunge pe piaţă.De exemplu, rădăcinoasele şi frunzele pot conţine o cantitate mare de nitraţi. Iar aceste produse nu sunt, de regulă, etichetate. Şi dacă nici pe eticheta apelor nu se specifică câţi nitraţi şi nitriţi conţin, nu putem calcula cantitatea totală de substanţe toxice pe care o introducem în organism“, a explicat specialistul în alimentaţie prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Nitraţii şi nitriţii, fatali pentru nou-născuţi

Asta, în condiţiile în care o cantitate mare de compuşi chimici îngurgitată zilnic poate cauza boli grave, iar în cazul bebeluşilor poate duce chiar la deces, avertizează medicii.

Copiii care consumă cantităţi mari de azotat sunt predispuşi să se «albăstrească», din cauza problemelor respiratorii date de circulaţia inadecvată a oxigenului prin sânge. Boala, extrem de periculoasă, se numeşte Methemoglobinemie şi se manifestă nu doar prin dificultăţi de respiraţie, ci şi prin oboseală şi pierderea cunoştinţei. (…) Pentru sugari însă, apa cu nitraţi şi nitriţi este mai periculoasă: pot muri chiar de la un singur pahar cu lichid contaminat. Şi în cazul persoanelor adulte pot fi fatale chiar şi cantităţile mici de nitriţi, dar efectul apare în timp, subliniază prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Pe de altă parte, acesta a ținut să adauge că „apele minerale din România au o calitate deosebită, putând fi comparate cu orice apă minerală de top din lume”.

CONTRADICŢIE

Medicii contestă normele impuse de UE

La nivelul Uniunii Europene, valoarea “pragului” pentru nitraţi şi nitriţi în apa potabilă este de 50 de miligrame/litru. Este contestată însă de medici, în opinia cărora această valoare este mult prea ridicată, mai ales pentru sugari şi copii.

România a preluat însă şi ea “pragul” impus de UE şi astfel s-a ajuns la situaţia în care majoritatea apelor îmbuteliate de pe piaţă ajung să conţină – potrivit ultimelor teste – chiar şi 20 – 22 mg/l nitraţi şi nitriţi – limită considerată de specialişti mult prea mare, mai ales în condiţiile în care este consumată zilnic de copii .

Spre deosebire de ţara noastră, există state membre care nu au luat în considerare limitele stabilite la Bruxelles şi au introdus propriile “praguri”, mult mai mici. Astfel, în Marea Britanie, concentraţia de compuşi chimici maximă admisă este de 18-42 mg/l, în Irlanda – de 37,5 mg/l, în timp ce în Ungaria concentraţia acceptată de nitraţi şi nitriţi este cuprinsă între 25 şi 50 mg/l.

Însă apele care conţin peste 10 mg/l nitraţi și peste 0,05 mg/l nitriţi pun în pericol sănătatea bebeluşilor, avertizează specialiştii. “Ideal ar fi ca apa destinată sugarilor să nu conţină deloc nitraţi sau nitriţi. Normele spun că o apă pentru cei mici nu trebuie să conţină o concentraţie de nitraţi/nitriţi mai mare de 10 mg/l. De aceea, producătorii care introduc pe piaţă astfel de ape ar trebui să-şi treacă pe etichetele sticlelor: nerecomandată be beluşilor“, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Iar concentraţia destul de mare de compuşi chimici din apa îmbuteliată este cu atât mai discutabilă în România cu cât, potrivit specialiştilor Ministerului Mediului, aproximativ 2.000 de localităţi (cele mai multe din judeţele Suceava, Neamţ şi Vrancea) au pânza freatică poluată cu nitraţi şi nitriţi.


Categorii

1. DIVERSE, Gheorghe Mencinicopschi, Presa, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “APA PLATA INFESTATA CU GERMENI FECALI IN MAI MULTE ORASE DIN TARA

  1. “Roadele” pacatelor noastre.

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ACORDUL LETAL CU FMI ISI CONTINUA EXECUTIA: 67 DE SPITALE DESFIINTATE, PROTESTE DURE LA CODLEA SI DRAGANESTI/ Producatorii de medicamente pentru cancer ocolesc Romania, cu “concursul” nepasarii Ministerului Sanata
  3. Pingback: de la noi și de prin lume « lumea răzvrătiţilor
  4. Da pentru ce este luata din paraiele curgatoare de la munte unde isi deverseaza canalizarea pensiunile, cabanele ,hotelurile si chiar gospodariile.In cazul cand apa chiar este luata de pe la munte.
    In alte cazuri apa este luata din fantanile de la ses unde panza de apa freatica este la suprafata si se combina cu dejectiile din WC-urile de tara si chiar cu apa murdara de suprafata.Aici este imposibila filtrarea apei pe cale naturala.

  5. Cica ar fi vorba de San Terra Aqua , comercializata la kaufland.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare