Prof. DINU C. GIURESCU si ANDREI MARGA despre PLANUL DE REGIONALIZARE A ROMANIEI pe demarcatia Diktatului de la Viena (VIDEO, “Punctul de intalnire”)

28-03-2011 1 minut Sublinieri


Din emisiunea “Punctul de intalnire” cu Radu Tudor, 20 martie 2011, Antena3


Referitor la perspectiva duhovniceasca in care putem intelege situatia precara a Romaniei, acum  manifestata chiar si asupra integritatii teritoriale, introducerea Vladicai Bartolomeu Anania la Cartea Profetului Isaia poate folosi ca indreptar:

Soarta unui stat mic, situat – pe de-o parte – între două imperii rivale şi – pe de alta – hărţuit aproape fără-ncetare de vecini turbulenţi nu poate fi decât o jucărie în cumpăna dintre marile puteri. Este o opinie la care ar subscrie orice istoric sau politolog.

Iată însă că literatura profetică a Vechiului Testament ne oferă o imagine răsturnată: înflorirea sau decadenţa Egiptului, apariţia şi dispariţia imperiului asiro-babilonian, apariţia şi dispariţia imperiului medo-persan, intrarea în arenă a Romei sunt fenomene istorice uriaşe care se petrec pe seama micuţului stat evreu, învecinat cu triburile neastâmpărate ale Canaanului şi strivit de umbrele demiurgice ale unui Ramses, Nabucodonosor, Cirus sau Vespasian.

Belşug sau foamete, sănătate sau molimă, pace sau război, libertate sau robie, bucurie sau întristare, viaţă sau moarte, totul se mişcă în funcţie de ceea ce se întâmplă în sânul lui Israel: credinţă sau necredinţă, monoteism sau idolatrie, devotament sau trădare, virtute sau păcat. Aşadar, în viaţa fiilor lui Israel există o balanţă morală ale cărei talgere pendulează între propriile lor hotare, dar ale cărei braţe, prelungite, gâdilă văzduhurile Nilului, Eufratului sau Tibrului; acestea, la rândul lor, vor sufla compensator în dezechilibrul cumpenei lăuntrice.

Toate acestea, pentru că Israel nu este un neam ca oricare altul, ci poporul ales şi rânduit de Dumnezeu să-i croiască omenirii un drum spre mântuire. Din iniţiativa lui Dumnezeu, între cei doi a intervenit un legământ: „Voi Îmi veţi fi Mie popor, iar Eu vă voi fi vouă Dumnezeu“. Legământul însă are o clauză: Eu vă voi fi Dumnezeu dacă – şi atâta vreme cât – voi Îmi veţi fi (Îmi veţi rămâne) popor. Cu alte cuvinte, patronajul şi asistenţa Domnului sunt valabile şi operante cu condiţia ca poporul ales să-I rămână, în întregime, fidel, adică monoteist şi supus preceptelor morale care decurg din adorarea unui singur Dumnezeu.

Orice abatere se înscrie în metafora infidelităţii conjugale şi se pedepseşte exemplar. Pedeapsa însă – întotdeauna cu caracter pedagogic, urmărind îndreptarea – nu este aplicată direct, ci indirect, prin mijlocirea unor popoare străine şi puternice, ai căror conducători vor deveni, fără s-o ştie, instrumente ale lui Iahve fiecare, la rândul său, se va ridica împotriva micului popor intrat în degringoladă morală, pe care-l va pedepsi prin năvală armată, prin asedii lungi, însoţite de foame, sete, molimă, încrâncenări fratricide şi isprăvite prin măcel şi deportări în masă.

Aşa se face că teribilul Nabucodonosor devine „robul Domnului“ atunci când îi duce pe Israeliţi în robie, dar tot „rob al Domnului“ va fi şi Cirus, atunci când, după şaizeci de ani, îi va elibera. Cu toate acestea, Nabucodonosor nu va scăpa nepedepsit: pe de o parte, fapta lui era un fruct al trufiei şi al poftei de stăpânire, iar, pe de alta, tiranul nu avusese atâta omenie încât să le acorde robiţilor un tratament cât de cât omenesc. Dacă Domnul, în toate aceste demersuri, pare deseori crud şi necruţător, o grijă îi rămâne constantă: din poporul măcelărit sau deportat trebuie să rămână un „rest“; această „rămăşiţă“ a lui Israel va constitui nucleul regenerării şi restaurării, pentru că Dumnezeu nu a renunţat, nici măcar pentru o clipă, la planul Său de a-i croi omenirii un drum spre mântuire.

Sursa: Biblia tradusa si diortosita de Bartolomeu Anania


Categorii

Articolele saptamanii, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), DINU C. GIURESCU, IPS Bartolomeu Anania, Istorie, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “Prof. DINU C. GIURESCU si ANDREI MARGA despre PLANUL DE REGIONALIZARE A ROMANIEI pe demarcatia Diktatului de la Viena (VIDEO, “Punctul de intalnire”)

  1. Poporul lui Hristos este cel Botezat Intru Sfanta Treime, indiferent de etnie!
    In rest sunt populatii…

  2. @Hrisanti:

    Nu chiar. Fiecare neam are ingerul sau, chiar daca nu e crestinat, deci nu sunt simple populatii nici asa. Iar poporul lui Hristos, noul Israel, desigur ca este Biserica, indiferent de si deasupra etniei, dar ne-anuland-o, in acelasi timp. De aceea neamurile il vor slavi pe Hristos (vezi Apocalipsa) si de aceea si Biserica locala pranzuieste Ziua Tuturor Sfintilor Romani.

    Bine, nu prea vedem legatura cu ce este in materialul de mai sus… Si nici nu am vrea sa se creeze o disputa lunga fara legatura cu subiectul. Tocmai ca sa nu fie neintelegeri privitoare la modul in care noi trebuie sa ne raportam duhovniceste la provocarile legate de integritatea statului national am adaugat si textul din Vladica Bartolomeu, unde arata radacina tuturor acestor fenomene istorice: pacatul.

  3. Nu creem disputa :-), am vrut doar sa zic ca pentru crestini nu conteaza “poporul”, “natia”, ci Botezul -Invesmantarea Intru Hristos, ca asa zice Sfantul Apostol Pavel ca nu mai conteaza natia, sexul, pozitia sociala, etc.
    Sigur ca cei nebotezati au pana la moarte liber la Botez si la intrarea in Biserica Otodoxa. Acum ai inteles, frate, admin “legatura cu materialul de mai sus” :-).

  4. Neamurile din Apocalipsa nu sunt cele de azi, nici cel de maine. Cred ca se face o confuzie intre neamuri si natiuni…Neamurile sunt cele din vechime care se rasfrang pana astazi numai de Dumnezeu stiute, natiunile sunt aleatorii si cu substrat politico-economic…adica lumesc…
    Mi se pare rizibil cand spunem : roman get-beget, francez get-beget sau stiu eu, elvetian get-beget ! 🙂 Asa ceva nu exista, toti cei de azi suntem proveniti din neamuri amestecate in istorie…natiunile, geografic constituite, nu cred ca au nimic a face cu “neamurile” din Biblie, dar foloseste asta nationalistilor…Hai, ca iar “provoc disputa”:-)

  5. @Hrisanti:

    Pai da, si nu vedem de ce. 🙁 De parca aici e vorba despre romani get-beget si nu despre faptul ca exista o Romanie pentru a carei reintregire au murit, in razboaie, in lagare si in deportari multi inaintasi ai nostri, pomeniti la fiecare liturghie.

    Noi nu mai dorim sa participam la ceva care este cu totul steril. Cred ca se intelege foarte bine ce am avut de spus.

  6. 🙁 Frate admin, si crezi ca daca istoria/geografia (subiectiva si supusa politicii lumesti) va face ca intr-o zi Romania va arata altfel, mai mica sau mai mare decat este astazi, acest lucru va afecta mantuirea romanilor drept credinciosi, sau slava martirilor cazuti in tipul istoriei ? (este valabil pentru toata istoria/geografia natiunilor…)

  7. @Hrisanti:

    Evident ca nu afecteaza mantuirea asta, faptul ca se schimba granitele sau ca pierdem teritorii sau ne desfiintam ca stat. Ca doar nici in Vechiul Testament desfiintarea statului Israel nu ducea la pierderea mantuirii. Sau, poate, afecteaza, in masura in care ramanem in nesimtirea noastra si nu intelegem ca din cauza pacatelor in care ne-am cufundat, ca neam si ca persoane, a ingaduit Dumnezeu asemenea napaste peste noi. Fie ca este vorba despre pierderi teritoriale, asa cum au mai fost in inainte de al dopilea razboi mondial, fie ca e vorba de criza, de foamete, de orice… Asa cum vechiul Israel intelegea ca din cauza desfranarii spirituale si trupesti Dumnezeu ingaduia robii si plagi, asa si astazi, explicatia pentru relele pe care le traversam, ca neam si ca persoane, si pe care le vom traversa, sta in noi, in viata noastra neindreptata si nepocaita. Totusi, trebuie sa intelegem ca nu putem nici privi aceste lucruri senin si detasat, de parca nu ne privesc. Cam asta era toata ideea, e stupefiant pentru noi sa descoperim ca trebuie sa explicam la fiecare pas, la fiecare propozitie, lucruri atat de evidente.

  8. Este trist ca trebuie sa-l auzim vorbind despre patriotism si problemele arzatoare ale neamului, tocmai pe dl. Andrei Marga, fost ministru al educatiei din 1997 pana in 2000, initiatorul abominabilei reforme a educatiei, cu efecte imbecilizante si dezromanizante, ale carei consecinte le vedem si le vom mai vedea. Datorita acestei reforme, aflata pe agenda “confreeriei de sortulet”, din care si dl Marga, cu mandrie, face parte, am avut ororoarea de a vedea, inca odata, mutilata istoria neamului, in manuale alternative fiind prezentati batjocoritor, sumar si precar, domnitori precum Stefan cel Mare sau Vlad Tepes (acesta din urma prezentat doar in trei randuri in care se preciza ca in occident este cunoscut ca vampirul Dracula), in schimb s-a acordat spatiu serios unor “personalitati” contemporane “de un rasunet” pana la fasaiala, ca Andrea Esca. Si toate acestea pentru a mutila constiinta de neam a poporului deja afectata grav de anii de comunism. Acum dl. Marga acuza guvernarea actuala de infantilism si diletantism, desi aceasta nu face altceva decat sa continue agenda la care el insusi a lucrat si lucreaza cu sarg.
    Guvernarea actuala nu este nici infantila si nici diletanta, este ticaloasa, la fel ca si guvernarea din vremea cand dl. Marga a fost ministru.
    Am vrut sa subliniez acest lucru doar pentru ca trebuie sa fim atenti si la cine vorbeste, chiar daca, la un moment dat ni se pare ca ar spune lucrurilor pe nume. De altfel dl. Marga este departe de a o face. Discursul lui este destul de diferit de cel transant al d-lui Giurescu, daca-l urmarim cu atentie. Marcat de un “patriotism” detasat de neam, adica nul, dupa cum se vede din discursul sau, foarte abil, altfel, in care incearca din rasputeri sa ne spuna si ce am dori sa auzim, dar si sa ramana corect politic si sa nu tradeze cumva idealurile confreeriei careia ii apartine, dl Marga ne vorbeste detasat, preadetasat, despre un Avram Iancu “care a vrut mai mult pentru romani”, fara ca sa reiasa deloc daca el personal ar fi de acord cu el, romani care la acel moment “erau DEJA mai numerosi” zice el, de parca nu romanii ar fi fost dintotdeauna majoritari pe aceste meleaguri. Dupa cum reiese din cuvintele sale pentru dl Marga romanii sunt doar o “entitate cu o greutate mare in istoria Transilvaniei” si nu locuitorii de drept ai acesteia. In acelasi discurs ne aminteste si despre iacobinul J.J.Rousseau si visul lui de democratie, de ce nu?, ne traseaza clar si laudabil, limitele respectului reciproc in relatia cu minoritatile, iar gestul de spanzurare simbolica a lui Avram Iancu il deranjeaza in masura in care e “ceva ce nu se practica in Europa de astazi”, o “ofensa stupida”, formulare care face gestul marunt, necivilizat si atat, nu marcat de ura, cum este de fapt. In fond, acest lucru il apropie, prin atitudine, pe dl. Marga, de liderii UDMR. Iata unde se tradeaza, totusi, dl. Marga.

  9. Mai trebuie spuse si lucrurile pe sleau fara prea multa diplomatie…ARDEALUL VA RAMANE INTREG!!!…nu se va deslipi nici un judet din el ca sa-si declare ungurii autonomie.Iar daca cei de la putere sunt prea slabi de inger ca sa se opuna la manevrele lor,nici o problema ca isi vor lua in maini romanii(ardelenii) soarta….Probabil se va ajunge la revolte. Il doare prea tare pe un ardelean sa se vada batjocorit in halul asta dupa ce inaintasii lor au recastigat cu atatea sacrificii umane teritoriul acesta care ii apartinea de drept.Asa se intampla cand esti bun..esti luat de nebun.Li s-au dat atatea drepturi la unguri incepand cu sistemul de invatamant,iar acum nu se mai satura,vor mai mult.Dai omului un deget, ca iti va lua toata mana…Nu vreau sa instig la nimic,dar din “fericire” patriotismul din mine mai iese inca la suprafata.Sper ca o farama de patriotism a mai ramas si in sufletele tuturor romaniilor de pretutindeni.Doamne ajuta!

  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » 70 DE ANI DE LA MASACRUL DE LA FANTANA ALBA, “KATYN-UL ROMANESC” (VIDEO, “Punctul de intalnire”). Troita ridicata si sfintita astazi la Man. Putna in memoria miilor de romani nevinovati ucisi de soviet
  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “A FOST ODATA IN TRANSILVANIA”, documentar de Manuela Morar (2007). Cine uita trecutul este condamnat sa-l repete…
  12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Presedintele nimicirii Romaniei ne “promite” referitor la “reforma” desfiintarii spitalelor: “E doar inceputul!”… Basescu a mai anuntat, simbolic, de la Covasna, REVIZUIREA CONSTITUTI
  13. ……..in maxim 15 ani va incepe ruperea efectiva a ardealului de tara mama…
    acest lucru pare din ce in ce mai evident…din pacate cei care se opun aceastui lucru sunt tot mai putini…

    saraca tara bogata..

  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din agenda prezidentiala: REIMPARTIREA ADMINISTRATIVA A ROMANIEI PANA IN 2012. REACTIE FURIOASA A UDMR FATA DE ABROGAREA INVATAMANTULUI LA ISTORIE SI GEOGRAFIE IN LIMBA MINORITATILOR – PDL se sesizeaza si executa “
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » TRANSILVANIA: MIZA REGIONALIZARII DIN 2012. Despre miscarile subterane ale ”grupului de la Cluj” si cealalta fata a Ianusului maghiar populist din Budapesta
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Regionalizarea: ultima urgenta pe agenda guvernului. CE VA INSEMNA IMPARTIREA TARII IN VOIEVODATE, CE VREA UDMR SI CE NE ASTEAPTA?/ Kelemen Hunor sustine reprezentanta Tinutului Secuiesc de la Bruxelles si ne anunta ca legea
  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Acad. Dinu C. Giurescu si Prof. Radu Baltasiu despre STATUTUL MINORITATILOR SI LEGEA EDUCATIEI – metode de dezintegrare a statului national roman (VIDEO)
  18. Pingback: de două săptămâni « lumea răzvrătiţilor
  19. Pingback: AVEM O TARA - Maicile de la Diaconesti (video si audio)
  20. Pingback: Academicianul Dinu C. Giurescu: cum este DISTRUSA IN MOD SISTEMATIC ROMANIA si cum ne indreptam catre DICTATURA
  21. Pingback: DINU GIURESCU, istoric si academician: ADEVARUL INTREG DESPRE DISTRUGEREA ROMANIEI – “Ce-am avut si ce-am distrus” (VIDEO integral “Punctul de intalnire”)
  22. Pingback: BASESCU RELOADED. Reluarea in FORTA a “reformei [distrugerii] statului”: legea sanatatii, reorganizarea teritoriala si exploatarea resurselor miniere de corporatiile straine - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: DE CE E CRUCIAL REFERENDUMUL? Ce ne asteapta dupa 29 iulie? RAZBUNAREA vanzatorului, EXECUTIA tarii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: Dinu C. Giurescu despre REGIONALIZAREA EUROPEANA: SPARGEREA ECONOMICA SI TERITORIALA A STATELOR PENTRU DOMINATIA MULTINATIONALELOR - Recomandari
  25. Pingback: “Revolutia” Pietei Universitatii intre UTOPIILE DEMOCRATIEI TOTALE si ale SCHIMBARII DIN TEMELII a sistemului | Cuvântul Ortodox
  26. Pingback: Articolul saptamanii: CUM SA FURI SI SA DISTRUGI O TARA? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare