ANARHISM CONTROLAT IN MAREA BRITANIE, unde au avut loc mari proteste sindicale impotriva reducerilor de cheltuieli guvernamentale

27-03-2011 1 minut Sublinieri

 

Nota:

Orice asemanare pe care s-ar incerca sa se faca intre protestele violente din tarile arabe si protestele sindicale din Marea Britanie, asezonate cu manifestari anarhiste controlate, este complet deplasata. Daca in tarile arabe protestele sunt inabusite in sange si miza este daramarea unor regimuri autoritare ce au zeci de ani de stapanire in spate, in Marea Britanie este vorba despre o mobilizare a sindicatelor de catre lideri laburisti (lideri socialisti). Aceste proteste sindicale care au strans sute de mii de oameni au fost marcate si de manifestari anarhiste ”violente” (in care s-au angrenat un numar infim de oameni comparativ cu totalul protestatarilor) – adica aruncat cu bombe de vopsea in fortele de ordine, spart vitrinele magazinelor (dupa ce, in prealabil, proprietarii au fost rugati frumos sa le inchida) si toata panoplia care tine mai mult de o butaforie impresionanta mediatic decat de ciocniri reale intre manifestanti si politie.

Asadar, evenimentele din Marea Britanie intra in categoria ”europeana” a protestelor, motivate de masurile de austeritate luate de mai toate guvernele din UE, si care pana acum nu a depasit un grad de previzibilitate si de siguranta. Nu suntem intr-o etapa de violente scapate de sub control, sau de contestare radicala si vehementa, facuta cu pretul vietii, a regimurilor aflate la putere in statele europene. Adica nu suntem inca in faza revolutiilor sau a revoltelor.

• 214 persoane au fost arestate în urma demonstraţiilor violente ale protestatarilor
• 84 de civili şi 31 de poliţişti au fost răniţi
• Hotelul Ritz a fost atacat cu bombe fumigene şi vopsea
• Peste 1.000 de protestari au ocupat un celebru magazin din Londra
• Violenţele au închis magazinele de pe trei bulevarde celebre din capitala Marii Britanii
• Poliţiştii au fost atacaţi cu becuri umplute cu amoniac.

După ce Guvernul britanic a anunţat că taie cheltuielile publice, în Londra a fost organizat un marş paşnic de protest, la care au peste 250.000 de bugetari (profesori, asistente medicale, pompieri, funcţionari publici, studenţi, pensionari). Oamenii condamnă în special numărul mare de concedieri, pe care le numesc “brutale”.

La un moment dat, mai mulţi protestatari foarte violenţi s-au rupt de mulţime şi au început distrugerile şi luptele de stradă cu poliţia. Printre “ţintele” vizate s-au numărat, în general, locuri asociate cu luxul sau cu banii: hotelul Ritz, ceasul olimpic instalat în mijlocul Londrei, o reprezentanţă Porsche, dar şi foarte multe firme care activează în sectorul economic sau despre care se spune că nu îşi plătesc datoriile la stat.

 

1. Forţele de ordine stăteau, noaptea trecută, în faţa unui foc aprins de către demonstranţi, în centrul Londei.

2. Protestatarii au ocupat piaţa Trafalgar Square şi s-au urcat pe monumente.

3. Demonstranţii au folosit un semn de circulaţie uriaş pentru a sparge geamurile hotelului Ritz. Turiştii şi angajaţii hotelului au fost evacuaţi.

4. Magazinul care produce ceaiul servit la Palatul Regal a fost împânzit de protestatari. Unii dintre aceştia s-au urcat pe acoperiş şi au murdărit pereţii cu graffiti, după care au intrat în clădire.

5. “Taxaţi-i pe cei bogaţi”. Acesta a fost mesajul demonstranţilor, care au atacat magazinul Fortnum & Mason pentru că proprietarii săi refuză să plătească statului o datorie de 45 de milioane de euro.

6. Un tânăr încearcă să spargă geamul unei bănci folosind o bârnă de lemn.

7. Tineri cu feţele acoperite de cagule, eşarfe sau glugi au vandalizat geamurile de la parterul a numeroase clădiri din Londra.

8. Magazinul Fortnum & Mason a fost împânzit de protestatari.

9. Un protestatar distruge un bancomat.

10. Un poliţist a fost vopsit de protestatari.

11. Unii analişti spun că facţiunea violentă nu reprezintă imaginea de ansamblu a protestelor.

12. Marşul a fost “stricat” de vandali.

13. Poliţiştii au acţionat impecabil: i-au evacuat pe protestatari fără a-i agresa fizic.


Categorii

1. DIVERSE, Alerte, Criza mondiala, Presa, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “ANARHISM CONTROLAT IN MAREA BRITANIE, unde au avut loc mari proteste sindicale impotriva reducerilor de cheltuieli guvernamentale

  1. controlat si nu prea

    http://www.youtube.com/watch?v=9N5YQUKpeyA

    Britanicii au probleme serioase datorita imigratiei scapate de sub control.

  2. @Costel:

    Controlat in sens de manifestari care nu scapa de sub control, cam asta era sensul. Sigur ca sunt probleme structurale si in Mare Britanie insa, legat strict de aceste manifestatii sindicale, nu au existat ciocniri violente care sa iasa de sub control.

  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » INTRE CINISM SI RAZVRATIRE. Scurta cugetare despre modelul austeritatii, ”miracolul” maghiar si saracia romaneasca
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare