Update JAPONIA – ULTIMELE EVOLUTII (18 martie)

18-03-2011 8 minute Sublinieri

*

  • Gandul:

BBC: AU APĂRUT IMAGINI FILMATE DIN ELICOPTER CU REACTORUL JAPONEZ DISTRUS DE TSUNAMI – VIDEO

Japonia a ridicat nivelul de alertă nucleară de la 4 la 5. Vezi aici care sunt implicaţiile. GALERIE FOTO

Criza nucleară din Japonia s-a agravat. Agenţia japoneză pentru securitate nucleară a ridicat astăzi nivelul de alertă nucleară de la patru la cinci, pe o scală internaţională de până la 7 a gravităţii evenimentelor nucleare. Ridicarea nivelului de către Agenţia niponă pune accidentul de la Fukushima pe acelaşi nivel cu cel petrecut la centrala Three Mile Island din SUA, în 1979. Şi sub accidentul de la Cernobâl, care a atins nivelul 7.

Potrivit lui Ryohei Shiomi, purtător de cuvânt al agenţiei nipone, un eveniment nuclear care atinge nivelul 4 de gravitate are consecinţe locale, în timp ce un accident de nivelul 5 are consecinţe mult mai grave, radiaţiile răspândindu-se pe o suprafaţă mai mare. Potrivit Huffington Post, în timpul unui eveniment nuclear de nivel 5 au loc daune severe la miezul reactorului, cu o probabilitate ridicată de expunere “semnificativă” a populaţiei la radiaţii. Totodată, din cauza radiaţiilor se pot înregistra chiar câteva decese. Pe de altă parte, agenţia franceză pentru securitate nucleară a apreciat, încă de marţi, că accidentul de la Fukushima corespunde nivelului 6 de gravitate.

Potrivit Mediafax, autorităţile japoneze au reluat vineri, la prânz, operaţiunile destinate răcirii combustibilului din reactorul 3 al centralei de la Fukushima, cu ajutorul unor cisterne echipate cu tunuri de apă. Cel puţin şapte vehicule ale Forţelor de Autoapărare, numele oficial al armatei japoneze, vor acţiona pentru a vărsa zeci de tone de apă, cu scopul de a împiedica barele de combustibil să intre în fisiune şi un accident nuclear major.

“Camioanele Forţelor de Autoapărare au început să stropească reactorul 3”, a confirmat un oficial din cadrul Ministerului Apărării.

Centrala de la Fukushima, situată la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Tokyo, a fost avariată de cutremurul cu magnitudinea 9 şi de valul tsunami de câţiva metri care i-a urmat, acum o săptămână. Elicopterele care au intrat, joi, în acţiune, pentru a vărsa tone de apă peste reactoarele 3 şi 4, urmau ca vineri să rămână la sol, a anunţat, la prânz, un purtător de cuvânt al armatei.

Încercări disperate de a scăpa lumea de un nor radioactiv ridicat de la Fukushima

TOKYO, ÎNAINTE ŞI DUPĂ: vezi cum arată metropola de 13 milioane de locuitori CUFUNDATĂ ÎN BEZNĂ – GALERIE FOTO

  • Realitatea.net: Romtelecom oferă convorbiri gratuite din reţeaua sa către Japonia
  • CNCAN: Din Raportul din 18 Martie 2011, orele 15:00 UTC

    Fara restrictii de circulatie intre Japonia si restul lumii

    Pe site-ul de urgenta al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena a fost postat recent un mesaj in care organizatiile internationale: Organizatia Mondiala a Sanatatii, Agentia Internationala pentru Energie Atomica, Organizatia Mondiala a Meteorologiei, Organizatia Internationala Maritima si Organizatia Internationala a Aviatiei Civile sfatuiesc Statele lumii sa nu impuna restrictii de circulatie pentru pasagerii care calatoresc spre sau dinspre Japonia.

    De asemenea, organizatiile internationale considera ca pina in acest moment nu se justifica scanarea la destinatie a pasagerilor care vin din Japonia, cu aparatura de detectie a radiatiilor.

    Organizatiile Natiunilor Unite vor monitoriza in continuare starea de urgenta din Japonia si vor reveni cu alte recomandari, daca situatia va impune.

  • Antena3: Se ia în calcul îngroparea centralei în nisip

Update 20:00: Aproximativ 30 de camioane au început să ude clădirea reactorului 3, graţie dispozitivului special care permite proiectarea a 3,8 tone de apă pe minut de la o înălţime de 22 de metri, în speranţa că aceasta va cădea în bazinul de stocare a combustibilului uzat, a explicat postul de televiziune NHK.

Camioanele se înlocuiesc unele pe altele succesiv, în grupuri de cinci, pentru sesiuni scurte, având în vedere radioactivitatea crescută de la faţa locului. Aceasta este cea de-a 11-a acţiune pentru a se evita rămânerea afară din apă a combustibilului nuclear.
  • Hotnews:

Premierul japonez: Situatia de la centrala Fukushima ramane in continuare foarte grava. Vom reconstrui Japonia inca o data

VIDEO LIVE Japonia, ziua 8: Nivelul radiatiilor incepe sa scada in zona centralei Fukushima. Reactorul 2 a fost reconectat la reteaua energetica

UPDATE 18.20 Agenţia Nucleară Japoneză spune că se aşteaptă ca alimentarea cu energie electrică la reactoarele 1 şi 2 să fie gata până sâmbătă, iar la reactoarele 3 şi 4, duminică. Energia electrică este necesară pentru repunerea în funcţiune a pompelor de apă care să răcească reactoare supraîncălzite.

UPDATE 17.55 Un oficial de la Agenţia Internaţională de Energie Atomică susţine că situaţia reactoarelor 1, 2 şi 3 este stabilă, în sensul că nu au apărut schimbări semnificative de joi.

UPDATE 16.00 Radiaţii provenind de la reactorul cu numărul 4 se infiltrează în atmosferă, după ce bazinul conceput pentru a răci barele de uraniu a rămas fără apă în urma unui incendiu.

Experţii citaţi de Daily Mail susţin că materiale radioactive ar putea ajunge în Marea Britanie în circa două săptămâni, dar că nivelul de radiaţii va fi prea mic pentru a provoca efecte dăunătoare sănătăţii.

UPDATE 15.30 Reziduuri radioactive au ajuns în sudul Californiei, dar nivelul radiaţiilor este cu mult sub nivelul considerat o ameninţare la adresa sănătăţii.

  • Romania libera:

Un cablu electric a fost conectat la reactorul doi. Există posibilitatea alimentării cu energie electrică

ora 00.00 – Inginerii de la centrala nucleară Fukushima au reuşit să conecteze un cablu electric la reactorul numărul doi al centralei Fukushima, potrivit BBC News.

Restaurea curentului electric le-ar oferi inginerilor posibilitatea de a porni pompele care trimit lichidul de răcire, în reactor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei Tepco, deţinătoarea centralei Fukushima, citat de AFP,  “dacă lucrările de restaurare vor fi finalizate, vor putea fi activate pompele electrice şi  vom putea turna apă în reactoare şi în bazinele care găzduiesc barele de combustibil nuclear.”

Centrala va fi alimentată cu energie electrică după ce muncitorii vor termina de stropit reactorul cu apă de mare. Elicoptere şi tunuri cu apă sunt folosite pentru a menţine temperatura barelor de combustibil scăzută.

În România nu pot exista consecinţe radiologice în urma evenimentelor din Japonia

Purtătorul de cuvânt al IGSU, Alin Maghiar, a subliniat că, din informaţiile existente, nu există niciun risc să se petreacă în România evenimente similare sau ca ţara noastră să fie afectată de cele petrecute în Japonia.

Alin Maghiar a mai spus că, pe lângă verificările periodice, au loc exerciţii de intervenţie în situaţii de urgenţă, ultimul în domeniul radiologic fiind “Axiopolis”, care a avut loc în 2009. În cadrul exerciţiului s-a simulat o situaţie în care ar avea loc un dezastru la centrala de la Cernavodă.

Totodată, Maghiar a precizat că şi angajaţii folosiţi în situaţii de urgenţă sunt verificaţi în mod periodic.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, joi, că România trebuie să evalueze ce este de făcut în cazul unor evenimente similare celor petrecute în Japonia, exprimându-şi, totodată, încrederea că IGSU este pregătit să facă faţă “provocărilor”.

Dacă iniţial accidentul de la Fukushima a fost clasat la nivelul 4 pe scara incidentelor nucleare internaţionale, oficialii niponi au schimbat astăzi încadrarea la categoria 5. În urmă cu câteva zile, Agenţia franceză pentru securitate nucleară a clasat incidentul la nivelul 6 (maximul 7, a fost atins în 1986 în urma accidentului de la Cernobâl), însă Japonia a negat. Între timp, autorităţile nipone au reînceput astăzi operaţiunile de răcire a reactorului 3 de la Fukushima, cu ajutorul camioanelor cisternă echipate cu tunuri cu apă. Cel puţin 7 vehicule aruncă tone de apă de mare pentru a împiedica barele de combustibil să intre în fisiune şi să evite astfel un accident nuclear major. Astăzi se împlinește o săptămâna de la cutremurul cu magnitudine istorică 9, urmat de un tsunami devastator. Bilanţul victimelor a ajuns la 16.000 de morţi şi dispăruţi.

Un purtător de cuvânt al agenţiei nipone pentru securitate nucleară a admis că “soluţia Cernobâl”, adică deversarea de saci cu nisip pe reactoare aşa cum s-a întâmplat la catastrofa din Ucraina din 1986, se numără printre opţiunile guvernului. Dacă această măsură este deocamdată printre variante, prioritatea actuală rămâne răcirea reactoarelor centralei, a precizat un responsabil TEPCO.

15.20 Norul radioactiv a ajuns deasupra statului american California, potrivit agenției Associated Press, citată de BBC. Primele măsurători efectuate indică valori inofensive ale concentrației.

14.40 Aproximativ 50 de tone de apă au fost aruncate în doar 40 de minute peste bazinul de stocare a deșeurilor radioactive de la Fukushima

14.21 Premierul japonez Naoto Kan a declarat astăzi într-o conferință de presă că situația de la centrala Fukushima rămâne nesigură, dar a subliniat că Japonia va depăși aceste momente dificile. „Japonezii vor reconstrui încă o dată Japonia”, a dat el asigurări.

12.45 – În ciuda apelurilor la calm din partea autorităţilor, la Tokio, japonezii sunt în continuare panicaţi din cauza pericolului radiaţiilor, iar străinii părăsesc cu miile capitala niponă.

11.00 – În Statele Unite, la frontieră călătorii şi mărfurile care sosesc din Japonia sunt scanate, însă nu au fost detectate semne alarmante de radioactivitate pentru moment, a anunţat Customs and Border Protection Agency.

10.08 un cutremur cu magnitudinea 5,4 a lovit azi Ibaraki. Seismul s-a resimţit şi în capitala Tokio.

8.25 – Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) trimite o echipă de observatori la centrala nucleară Fukushima pentru a efectua măsurători ale nivelurilor de radiaţii, a anunţat directorul general al AIEA, Yukiya Amano. (…)

Barele de combustibil care alimentează toate cele şase reactoare nucleare ale complexului nuclear Fukushima Daiichi conţin şi plutoniu, substanţă radioactivă folosită în fabricarea bombelor nucleare. Plutoniul este mai toxic decât uraniul, drept urmare scurgerile radioactive de la această centrală nucleară sunt şi mai periculoase, conform unui material publicat de Associated Press.

La început, când reactorul 3 al centralei a fost dat în folosinţă, doar 6% din barele de combustibil nuclear ce-l alimentează erau reprezentate de un amestec de izotopi radioactivi plutoniu 239 (cu masa nucleară 239) şi uraniu 235. În celelalte reactoare ale centralei combustibilul nuclear folosit a fost doar uraniu, dar chiar şi acolo, în timp, s-a format plutoniu în urma procesului de fisiune nucleară a uraniului, scrie AP.

În aceste condiţii, fiecare dintre cele şase reactoare de la Fukushima prezintă pericolul contaminării mediului cu plutoniu, element mult mai periculos decât uraniul, ce afectează în special plămânii şi rinichii. De asemenea, plutoniul este mai puţin stabil decât uraniul, putând declanşa şi alimenta mai uşor o periculoasă reacţie nucleară în lanţ.

Japonia este tot mai aproape de un dezastru nuclear. Situaţia de la reactoarele nr.3 şi nr.5 se deteriorează, în ciuda eforturilor aviaţiei japoneze de a arunca tone de apă peste reactoarele supraîncălzite.

UPDATE 18.20 Agenţia Nucleară Japoneză spune că se aşteaptă ca alimentarea cu energie electrică la reactoarele 1 şi 2 să fie gata până sâmbătă, iar la reactoarele 3 şi 4, duminică. Energia electrică este necesară pentru repunerea în funcţiune a pompelor de apă care să răcească reactoare supraîncălzite.

UPDATE 17.55 Un oficial de la Agenţia Internaţională de Energie Atomică susţine că situaţia reactoarelor 1, 2 şi 3 este stabilă, în sensul că nu au apărut schimbări semnificative de joi.

UPDATE 16.00 Radiaţii provenind de la reactorul cu numărul 4 se infiltrează în atmosferă, după ce bazinul conceput pentru a răci barele de uraniu a rămas fără apă în urma unui incendiu.  Experţii citaţi de Daily Mail susţin că materiale radioactive ar putea ajunge în Marea Britanie în circa două săptămâni, dar că nivelul de radiaţii va fi prea mic pentru a provoca efecte dăunătoare sănătăţii.

UPDATE 15.30 Reziduuri radioactive au ajuns în sudul Californiei, dar nivelul radiaţiilor este cu mult sub nivelul considerat o ameninţare la adresa sănătăţii.

UPDATE 15.10 Reuters informează că inginerii japonezi iau în calcul şi posibilitatea de a îngropa centrala nucleară Fukushima, aceasta fiind singura modalitate de a preveni o scurgere catastrofală de radiaţii. Aceeaşi soluţie a fost găsită şi în cazul reactoarelor de la Cernobîl: închizând întreaga centrală într-un sarcofag de beton. Ideea de a îngropa centrala sub tone de beton şi nisip a fost considerată o soluţie extremă, dar în contextul în care eforturile de a răci reactoarele se dovedesc a fi inutile, această opţiune pare a fi singura. Un oficial de la compania de electricitate japoneză TEPCO, care exploatează centrala Fukushima, a recunoscut pentru prima dată, astăzi, că îngroparea centralei rămâne o opţiune, deşi există încă speranţe că vor reuşi să răcească reactoarele cu apă.

Nu este exclusă posibilitatea de a acoperi centrala cu beton, dar prioritatea noastră este de a răci reactoarele“, a spus oficialul în cadrul unei conferinţe de presă.

UPDATE 14.50 Ambasada Finlandei în Japonia va fi mutată de la Tokyo la Hiroshima, din cauza riscurilor nucleare din capitală, a anunţat Guvernul finlandez.

UPDATE 14.08 O “cursă contracronometru” este angajată pentru răcirea reactoarelor centralei nucleare avariate de la Fukushima, în Japonia, a declarat vineri directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano. “Răcirea este extrem de importantă, iar eu cred că este vorba despre o cursă contracronometru”, a declarat el, la Tokyo, după o întâlnire cu premierul nipon, Naoto Kan.

Iată principalele date ale bilanţului seismului şi valului tsunami din 11 martie, precum şi ale accidentului de la centrala nucleară de la Fukushima, din Japonia, în prezentarea agenţiei France Presse.

BILANŢUL UMAN (oficial şi provizoriu): 6.539 de morţi, 10.354 de persoane date dispărute (conform poliţiei). Numărul de morţi estimat este de peste 10.000, potrivit diverşilor reprezentanţi ai autorităţilor nipone.

Acest seism cu magnitudinea de 9 grade s-a soldat cu moartea a mai multor persoane decât cutremurul care a afectat oraşul Kobe (din estul ţării) în 1995, care s-a soldat cu moartea a 6.434 de persoane.

Este, deci cutremurul cu cele mai grave consecinţe după cel de la Kanto, din 1923 (magnitudine 7,9), care a provocat moartea sau dispariţia a 142.807 persoane la Tokyo şi în împrejurimi.

NIVELUL ACCIDENTULUI NUCLEAR. Agenţia pentru Siguranţă Nucleară din Japonia a ridicat, vineri, de la 4 la 5 nivelul accidentului nuclear de la Fukushima pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (Ines), care merge de la 0 la 7.

PERSOANE EVACUATE. Circa 550.000 de persoane au fost evacuate, pentru că şi-au pierdut locuinţele din cauza valului tsunami sau pentru că locuiau pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei de la Fukushima. Circa 2.700 de centre de primire temporare au fost deschise până acum.

PERSOANE RAMASE FARA APA POTABILA SI CURENT ELECTRIC. Circa 1,6 milioane de locuinţe au rămas fără apă potabilă şi 600.000 de cămine sunt fără curent electric, potrivit Ministerului Sănătăţii.

CLADIRI AVARIATE. 80.422 de clădiri au fost mai mult sau mai puţin avariate, dintre care 4.798 sunt complet distruse (potrivit Agenţiei pentru Gestionarea Catastrofelor).

ECHIPE DE INTERVENŢIE MOBILIZATE. Circa 80.000 de soldaţi, poliţişti şi echipe de salvare au fost mobilizate de stat. Guvernul a făcut apel, miercuri, la rezervişti.

AJUTOR STRAIN. Un număr de 112 ţări şi regiuni şi-au oferit ajutorul, precum şi 23 de organizaţii internaţionale, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Suma totală a ajutorului financiar nu a fost dată publicităţii.

ECONOMIE. Seismul va avea un impact considerabil asupra economiei japoneze, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului. Impactul a fost estimat la 100 de miliarde de dolari, adică în jur de 2% din PIB, de către banca singaporeză DBS.

Banca Japoniei (BoJ) a injectat încă 3.000 de miliarde de yeni (28 de miliarde de euro) pe piaţa monetară pentru a susţine economia, ridicând la 37.000 de miliarde de yeni (333 miliarde de euro) suma totală a aportului său, de la începutul săptămânii.

Bursa din Tokyo a încheiat săptămâna în creştere cu 2,27%, vineri.

Numeroase întreprinderi şi-au suspendat parţial activităţile. Toyota a anunţat joi repornirea producţiei de piese de schimb, dar uzinele sale de asamblare rămân închise pe o perioadă nedeterminată.

Costul seismului pentru companiile de asigurări atinge 34,6 miliarde de dolari (estimare a AIR Worldwide).

Străinii fug din Japonia, acţiunile japoneze se prăbuşesc, dar yenul creşte la un nivel-record

Cum arată, după 25 de ani, PRIPYAT, oraşul evacuat după dezastrul nuclear de la CERNOBÎL – GALERIE FOTO

Japonia îşi va muta în Mexic o parte a producţiei hi-tech, în urma dezastrului

Imagini incredibile: Tsunami filmat din maşina spulberată de valuri VIDEO


Categorii

Alerte, Presa, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Update JAPONIA – ULTIMELE EVOLUTII (18 martie)

  1. Agenţia japoneză pentru securitate nucleară a ridicat astăzi nivelul de alertă nucleară de la patru la cinci … Pe de altă parte, agenţia franceză pentru securitate nucleară a apreciat, încă de marţi, că accidentul de la Fukushima corespunde nivelului 6 de gravitate.

    Mda la unii e cinci la altii este sase , dar se pare ca vine si o veste buna .:.

    Agenţia Nucleară Japoneză spune că se aşteaptă ca alimentarea cu energie electrică la reactoarele 1 şi 2 să fie gata până sâmbătă, iar la reactoarele 3 şi 4, duminică. Energia electrică este necesară pentru repunerea în funcţiune a pompelor de apă care să răcească reactoare supraîncălzite.

    Daca intradevar se reuseste punerea in functiune a pompelor de apa atunci intradevar este cea mai buna veste de la inceputul crizei si chiar putem spera la o rezolvare posibila . Tipul acesta de racire cu găletuţa si elicopterul sau cu şpriţul de la masina era mai degraba o improvizatie a disperari decat ceva eficient . Oricum este bine ca se aud si vesti bune .

    Doamne ajuta .

  2. @ Gheorghita:

    Informatiile care vin sunt atat de contradictorii, aproape la extreme, incat este sa greu sa mai intelegi ceva…

  3. Informatiile contradictorii legate de nivelul de alerta sunt generate de diferentele de abordare (si de interesele aflate la mijloc precum si de calitatea informatiile detinut de cei care au dat alerta).

    Japonezii (agentia lor) sunt mai conservatori si, pe deasupra, precauti in a nu genera panica in randul populatiei. sunt si mai aproape de scena evenimentului deci evident au acces la informatii calitativ mai bune in ceea ce priveste realitatea din teren (nu discut aici modul in care le dau mai departe, catre propria populatie sau catre terte parti).

    Francezii sunt, sa nu uitam, la randul lor detinatori/operatori de centrale nucleare (cele mai multe din UE, au dependenta cea mai mare de energia nucleara) bazate pe tehnologie FRANTUZEASCA. Tehnologia utilizata la cele japoneze este AMERICANA (via General Electric).

    food for thought.

  4. Parintele Iustin-Indemn la pocainta:
    http://vimeo.com/21212005

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare