ULTIMELE EVOLUTII ALE SITUATIEI DIN JAPONIA. La un pas de dezastru…

16-03-2011 11 minute Sublinieri

UPDATE (22.00):

  • Realitatea.net:

Catastrofă la centralele nucleare din Japonia în câteva ore, anunţă comisarul UE pe Energie

Comisarul european a apreciat că situaţia a scăpat de sub control. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al oficialului european. Potrivit acestuia, Oetinger nu deţine informaţii suplimentare privind situaţia din Jasponia.

“În următoarele ore, ar putea urma şi alte evenimente catastrofale, care ar putea pune în pericol viaţa oamenilor de pe insulă”, a declarat Oetinger în faţa Parlamentului European.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin, a afirmat de asemenea miercuri că, “în cel mai grav dintre scenarii”, după accidentul nuclear din Japonia, catastrofa ar putea avea “un impact superior celei de la Cernobîl”.

“În cel mai grav dintre scenarii, este vorba evident de un impact superior (accidentului de la) Cernobîl”, a adăugat el, făcând aluzie la catastrofa nucleară din 1986 din Ucraina.

Întrebat dacă poate să facă precizări suplimentare, purtătorul de cuvânt a răspuns: “Nu. Suntem la acelaşi nivel de informare. Guvernele aflate în prezent la putere, mass-media şi vectorii de opinie (care sunt jurnaliştii), şi, în consecinţă, opinia (publică)”.

Japonia este pregătită să ceară cooperarea armatei americane pentru a preveni o catastrofă nucleară la centrala de la Fukushima, avariată de cutremurul de vineri, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Yukio Edano a declarat că Guvernul se “pregătea” pentru eventualitatea de a cere ajutorul Statelor Unite, răspunzând unei întrebări adresate de jurnalişti.

“Cooperarea militară americană ar putea fi utilă” la Fukushima, unde s-a produs o serie de accidente, a adăugat el.

Americanii “cooperează deja, cu un sprijin logistic“, a precizat Edano. (…)

Nivelul de radiaţii la reactorul 4 al centralei Fukushima este “extrem de ridicat”

Bazinul de stocare al reactorului 4 al centralei nucleare Fukushima nu mai conţine apă, ceea ce are ca efect niveluri “extrem de ridicate” ale radiaţiilor, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii americane pentru reglementare nucleară (NRC).

UE recomandă verificarea nivelului de radiaţii al alimentelor importate din Japonia

Italia a interzis importurile de alimente din Japonia

Cinci taiwanezi care au revenit din Japonia aveau particule radioactive pe haine

Mii de străini părăsesc Tokio, deşi pasagerii avioanelor sunt mai expuşi radiaţiilor radioactive

  • Hotnews:

SUA si Elvetia recomanda evacuarea cetatenilor pe o raza de 80 de km de Fukushima

Echipele de salvare japoneze, supuse unui nivel letal de radiatii

IAEA: Oficialii japonezi sunt ingrijorati in legatura cu un bazin de stocare a combustibilului nuclear uzat

VIDEO Alerta nucleara, ziua 6. Doua cisterne ale Armatei SUA vor fi folosite pentru racirea reactoarelor de la centrala nucleara Fukushima. Mii de evacuati sint verificati pentru detectarea contaminarii

***


Cine a spus ca Fukushima e departe de Cernobîl, a fost mult prea optimist. Japonia este la un pas de un dezastru nuclear. Reactoarele au explodat pe rând şi cantităţi radioactive uriaşe au fost eliberate în atmosferă.

UPDATE (ora 17.oo):

  • Mediafax:

Catastrofa din Japonia ar putea avea un impact superior celei de la Cernobîl

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin, a afirmat miercuri că, “în cel mai grav dintre scenarii”, după accidentul nuclear din Japonia, catastrofa ar putea avea “un impact superior celei de la Cernobîl”. citeşte tot

Radiaţiile dincolo de zona evacuată la Fukushima nu prezintă pericol pentru sănătate astăzi, 12:47

Ninsorile şi frigul din regiunile din nord-estul Japoniei împiedică operaţiunile de salvare

Temperaturile au scăzut până la zero grade în departamentele Iwate, Miyagi şi Fukushima, cele mai afectate de valul seismic provocat de cutremurul cu magnitudinea 9 produs vineri.

Ele ar putea să scadă chiar până la minus 5 grade joi, potrivit serviciilor de meteorologie.

Aceste condiţii complică activitatea celor aproximativ 80.000 de militari, poliţişti şi salvatori japonezi, care sunt sprijiniţi de numeroase echipe de specialişti străini.

Ele fac de asemenea mai dificile condiţiile de viaţă ale celor aproximativ 500.000 de persoane care au fost evacuate pentru că şi-au pierdut locuinţele sau pentru că locuiau pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima, avariată de cutremur şi tsunami.

Aceste persoane s-au confruntat deja cu lipsa de apă potabilă, alimente şi carburant, precum şi cu pene de electricitate şi defecţiuni ale sistemelor de telefonie.

În oraşul portuar Kesennuma, un locuitor, Hideo Chiba, a declarat că zăpada şi frigul nu îl vor împiedica să caute printre dărâmăturile din jurul casei sale. “Slavă Domnului, sunt în viaţă. Familia mea este în stare bună de asemenea. Apreciez că am ceva de făcut”, a declarat el.

Autorităţile nipone anunţă că a apărut o crăpătură în clădirea reactorului numărul patru de la Fukushima. De asemenea, agenţia pentru siguranţa nucleară informează că doi muncitori au dispărut în urma exploziei aceluiaşi reactor.

UPDATE 10: 49 Cei 50 de muncitori care au fost evacuaţi pe timp de noapte de la centrala de la Fukushima au putut reveni la posturi. Aceştia au fost evacuaţi din cauza radiaţiilor şi temperaturilor mari din reactoare.

Tehnicieni înfruntă focul şi radiaţiile îmbrăcaţi în costume de protecţie, respirând cu greu sau cărând tuburi grele de oxigen.

  • Hotnews: 

LIVE VIDEO Un nou incendiu a izbucnit la reactorul 4 de la Fukushima 1. Crestere puternica a radioactivitatii. Camerele de izolare de la reactorul 1 si 3, partial avariate. Personalul de la Fukushima a fost evacuat temporar

Un nou incendiu a izbucnit marti seara la reactorul 4 de la centrala Fukushima 1, nori de fum si de aburi fiind vazuti deasupra centralei. Desi autoritatile au anuntat ca incendiul a fost stins, nivelul radiatiilor in zona a fluctuat periculos de la ora la ora, fapt ce a determinat compania TEPCO sa evacueze temporar din centrala muncitorii considerati de intreaga presa japoneza ca “adevarati eroi”. Purtatorul de cuvant al guvernului nipon a anuntat ca sistemele de izolare de la reactorul 1 si 3 au fost avariate.

(…)
UPDATE: Personalul de la Fukushima a fost evacuat temporar, anunta AFP.

UPDATE: Radioactivitatea a crescut brusc, dar apoi a scazut, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului nipon, Yukio Edano, citat de AFP.

UPDATE: Camera de izolare de la reactorul 3 a fost partial distrusa, confirma autoritatile.

UPDATE:
Kyodo News: Sistemele de izolare de la reactorul 1 si 3 de la centrala Fukushima 1 ar putea fi avariate

UPDATE: Crestere puternica a radioactivitatii la Fukushima, potrivit AFP.

UPDATE: Potrivit AFP si Kyodo News incendiul de la reactorul 4 a fost stins. Informatia este confirmata si autoritatile nipone.

UPDATE: TEPCO a declarat ca are in vedere dispersarea, din elicopter, peste centrala Fukushima, de acid boric pentru stingerea incendiului, potrivit site-ului televiziunii msnbc.

UPDATE: In imaginile prezentate de televiziunile nipone se vede un nor de fum deasupra centralei.

UPDATE: TEPCO, compania energetica care administreaza centrala nucleara Fukushima 1, confirma pentru Kyodo News ca din reactorul 4 iese fum si exista din nou pericolul scurgerii de materiale radioactive. Mai multi muncitori ar fi fost raniti. Nu exista un numar oficial al ranitilor.

Imparatul Japoniei, Akihito, s-a adresat natiunii intr-un apel televizat “fara precedent”

Akihito, imparatul Japoniei, a avut miercuri prima iesire publica de la cutremurul din 11 martie, intr-un discurs televizat calificat drept “fara precedent” de Reuters. Akihito s-a declarat “extrem de ingrijorat” de criza nucleara si le-a cerut oamenilor sa se ajute reciproc.

Zece regiuni ale spatiului aerian au primit aviz privind pericolele legate de radioactivitatea provocata de centrala Fukushima

Greselile de proiectare ale reactoarelor nucleare prezente si la Fukushima pot duce la catastrofe majore

  • Realitatea.net:

Angajaţii centralei Fukushima I, evacuaţi din cauza radiaţiilor, s-au întors la lucru

(…) Tokyo Electric Power Co., operatorul uzinei, a anunţat că ia în considerare ipoteza de a împrăştia din elicopter acid boric pentru a împiedica barele uzate de combustibil nuclear care există la reactorul 4 să ajungă din nou la un nivel critic, repornind o reacţie în lanţ. Marţi, autorităţile au anunţat că apa dintr-un bazin în care sunt ţinute barele de combustibil uzat a ajuns la fierbere şi s-ar putea ca barele să fi rămas expuse. Guvernul a ordonat companiei să injecteze apă în bazin “cât mai repede posibil, pentru a îndepărta un dezastru nuclear major”.

Din cauza nivelului înalt de radioactivitate la reactor, muncitorii nu au putut turna apă în bazinul cu probleme. Condiţiile dificile au determinat uzina să evacueze în jur de 730 dintre cei 800 de angajaţi, a precizat TEPCO.

Seulul trimite în Japonia rezerva sa de bor, pentru stabilizarea reactoarelor nucleare

Vântul împiedică stingerea incendiului de la centrala nucleară Fukushima I

(…) Un incendiu a fost depistat miercuri dimineaţă (ora locală) în colţul de nord-est al incintei în care se află reactorul nr. 4 de la uzina nucleară Fukushima I.

Este al doilea incendiu care izbucneşte în această incintă în decurs de două zile.

Primul incendiu, descoperit marţi într-un bazin de răcire folosit pentru reziduurile de combustibil, a intervenit aproape simultan cu o explozie survenită la reactorul nr. 2 al uzinei, ceea ce a făcut ca nivelul radiaţiilor la uzină să crească de aproape 167 de ori faţă de doza medie anuală de radiaţie.

De asemenea, şi containerul reactorului nr. 3 probabil că a fost avariat şi s-ar putea să emane miercuri vapori radioactivi, ridicând nivelul radioactivităţii, a anunţat secretarul Cabinetului nipon, Yukio Edano.

Fum a fost văzut ridicându-se la reactorul nr. 3 începând cu ora locală 8.30, a precizat Edano.

Autorităţile nipone evacuează populaţia din jurul unei a doua centrale nucleare

Guvernul japonez a anunţat miercuri că populaţia aflată pe o rază de 10 kilometri de uzina nucleară Fukushima Daini, a doua centrală nucleară din această prefectură, trebuie să fie evacuată, potrivit CNN.

Populaţia a fost deja evacuată pe o rază de 20 de kilometri în jurul uzinei nucleare Fukushima Daiichi, unde reactoarele au fost avariate în urma cutremului din 11 martie şi unde există scurgeri radioactive.

Centralele nucleare Fukushima I şi Fukushima II s-au confruntat cu probleme după seismul devastator ce s-a produs vineri în Japonia, iar radiaţii periculoase au fost emanate în atmosferă, relatează agenţia Kyodo, care prezintă situaţia de miercuri a reactoarelor.

Centrala Fukushima I

-Reactorul nr. 1 – Oprirea sistemelor de răcire, topire parţială a miezului radioactiv, eliberare de vapori, incinta reactorului a fost avariată de o explozie de hidrogen, pompare de apă de mare.

– Reactorul nr. 2 – Oprirea sistemelor de răcire, pompare de apă de mare, barele de combustibil expuse temporar, eliberare de vapori, potenţială topire parţială a miezului radioactiv, incinta reactorului avariată luni de explozia de la reactorul nr. 3, avarierea învelişului de metal al reactorului.

– Reactorul nr. 3 – Oprirea sistemelor de răcire, topire parţială a miezului radioactiv, eliberare de vapori, pompare de apă de mare, incinta avariată de o explozie de hidrogen, nivel crescut al radiaţiilor marţi, coloană de fum observată miercuri, probabilă avariere a învelişului de metal. .

– Reactorul nr. 4 – Lucrări de mentenanţă atunci când s-a produs cutremurul, incendiu provocat de o explozie de hidrogen în bazinul în care se află bare de combustibil uzate, nivelul apei din bazin nu poate fi stabilit, incendiu miercuri în incinta de beton în care se află, nu a fost pompată apă pentru a răci reactorul.

– Reactorul nr. 5 – Lucrări de mentenanţă atunci când s-a produs cutremurul, temperatura a crescut uşor în bazinul în care de află bare de combustibil uzate.

– Reactorul nr. 6 – Lucrări de mentenanţă atunci când s-a produs cutremurul, temperatura a crescut uşor în bazinul în care de află bare de combustibil uzate.

Centrala Fukushima II

– Reactoarele nr. 1, 2 şi 4 – Oprirea sistemelor de răcire, apoi închiderea în siguranţă a reactoarelor.

-Reactorul nr. 3 – Închidere în siguranţă.

Alertă de radiaţii în 5 ţări. Zboruri în pericol

Ţările care au primit avertismente sunt Japonia, SUA, China, Coreea de Sud şi Rusia. Radiaţiile pun în pericol zborurile.

WikiLeaks: Autorităţile nipone ştiau de problemele existente la centralele nucleare

Guvernul japonez deblochează rezervele de orez

Japonia: Numărul victimelor creşte. Sinistraţii se confruntă cu temperaturi scazute

(…) Guvernul central a decis miercuri să mobilizeze militarii în rezervă, circa 10.000 de persoane, pentru a ajuta în operaţiunile de căutare şi salvare.

Aproximativ 530.000 de persoane s-au refugiat în peste 2.600 de adăposturi, ceea ce a determinat administraţiile prefecturile Iwate, Miyagi şi Fukushima sa ceară Asociaţiei producătorilor şi furnizorilor de materiale prefabricate pentru construcţii să construiască 32.800 de adăposturi temporare.

De parcă nu ar fi fost de ajuns, în zonele devastate de cutremur şi tsunami din nord-estul Japoniei a început să plouă şi să ningă. Sute de mii de sinistraţi, rămaşi pe drumuri după ce valurile uriaşe le-au distrus casele, se luptă acum cu temperaturi foarte scăzute.

Autorităţile însărcinate cu imigraţia au decis să furnizeze informaţii privind cetăţenii străini din Japonia, inclusiv amprentele lor, guvernelor locale pentru a le căuta şi identifica.

Într-o tentativă de a combate penuria de combusitibil, prefectura Iwate a cerut industriei petroliere locale să acorde prioritate vehiculelor de urgenţă, precum cele ale poliţiei, pompierilor şi cele care transportă materiale pentru operaţiunile de căutare.

În prefectura Miyagi, mai multe crematorii vor rămâne în curând fără conmbustibil.

Problemele la centrala nucleară Fukushima I au continuat miercuri, la şase zile după seism, când un incendiu a izbucnit din nou la reactorul nr. 4, unde exista deja riscul scurgerii unor materiale puternic radioactive.

De asemenea, replicile seismice au continuat.

  • Antena3:

Comisar european, despre situaţia din Japonia: O apocalipsă. Totul este în afara controlului

Accidentul nuclear din Japonia este o adevărată „apocalipsă”, este de părere comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger. Oficialul a declarat marţi, în Parlamentul European, că autorităţile nipone au pierdut practic controlul asupra situaţiei la centrala de la Fukushima.

“Se vorbeşte despre apocalipsă şi cred că acest cuvânt este deosebit de bine ales”, a declarat comisarul european, citat de AFP. “Practic totul este în afara controlului”, a precizat Guenther Oettinger, adăugând că nu exclude “cel mai grav (scenariu) în orele şi zilele care urmează”.

Oficialul a mai precizat că a fost în contact pe această temă cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Alerta nucleară din Japonia este la doar un pas de nivelul maxim, instituit în cazul catastrofei de la Cernobîl. Personalul centralei de la Fukushima a fost evacuat în mare parte după ce nivelul de radiaţii a ajuns la un nivel record în reactorul numărul 4.

În Tokyo, nivelul de radioactivitate este de zece ori mai mare decât normal. Radiaţii în creştere şi în Rusia, unde militarii ruşi se pregătesc să evacueze locuitorii insulelor Kurile şi Sahalin, în caz de înrăutăţire a situaţiei. Autorităţile au sfătuit oamenii care locuiesc pe o rază de 30 de kilometri de Fukushima să rămână în case.

Situaţia rămâne gravă în continuare şi din cauza zecilor de cutremure care se produc zilnic şi care lovesc cu precădere nord-estul ţării.

Dezastrul natural din Japonia a adus cu el o catastrofă economică. De trei zile, principalele burse din lume închid în scădere, iar economia Japoniei este practic blocată. Uzinele japoneze sunt închise, comerţul intern este oprit iar exporturile inexistente.

SUA, total nepregătite pentru un dezastru nuclear precum cel din Japonia

Un dezastru de amploarea celui din Ţara Soarelui Răsare i-ar prinde nepregătiţi pe americani. O spune chiar Departamentul Sănătăţii american, care a descoperit că niciunul dintre cele 26 de state care găzduiesc centrale nucleare nu are planuri de urgenţă pentru evacuarea civililor.

Un studiu al Departamentului Sănătăţii arată că o catastrofă nucleară ar distruge America. Aproape jumătate din cele 38 de state chestionate nu au planuri de urgenţă pentru protejarea civililor în caz de radiaţii.

Spaima este cu atât mai mare cu cât centralele americane se bazează pe acelaşi acelaşi sistem de răcire al reactoarelor ca şi Japonia.

Peste 100.000 de copii au rămas orfani, în urma seismului din Japonia

O sută de mii de copii japonezi au rămas în grija autorităţilor. Rămaşi fără părinţi, sau fără casă, sau fără şcoală, sau fără toate trei la un loc, aceşti copii, au nevoie de ajutor. Un pahar cu apă şi un pumn de mâncare îi ajută să supravieţuiască.

Supravieţuire miraculoasă: Un tânăr a fost găsit în viaţă, după 96 de ore de la seismul din Japonia

  • Adevarul:

VIDEO Tokyo: Staţi în casă, cu geamurile închise“

Benzină raţionalizată, câte o pungă de orez de familie ca să ajungă la toată lumea, baridacadaţi în case la lumina lumânărilor. Aşa arată viaţa locuitorilor capitalei nipone. Locuitorii din Tokyo sunt tot mai loviţi şi ei de efectele cutremurului devastator de vinerea trecută.

Tragedia cutremurului urmat de tsunumi şi pericolul nuclear i-au lăsat pe mulţi din cei 13 milioane de locuitori ai ariei metropolitane fără combustibil şi hrană. Acum sunt ameninţaţi să rămână şi fără electricitate, închişi în case, sub ameninţarea radiaţiilor nucleare. Centrala de la Fukushima e la 250 de kilometri distanţă.

Atmosfera metropolei este una posomorâtă. Deşi, oficial, ieri dimineaţă, autorităţile nu emiseseră încă nicio avertizare clară pentru regiunea Tokyo, îngrijorarea domnea pe străzile oraşului. Ieri, străzile au fost mai puţin aglomerate ca de obicei, dar asta şi pentru că, la benzinăriile din oraş, combustibilul se găsea foarte greu.

Faptul că o parte dintre locuitorii oraşului au preferat, ieri, să rămână în locuinţe, măsură recomandată în cazul incidentelor precum cele de la Fukushima, putea fi observat şi în staţiile de metrou, unde fluxul călătorilor a fost mai redus ca de obicei.

„Să faceţi duş imediat ce reveniţi!”

Cu toate acestea, japonezii de rând nu dădeau semne că ar fi panicaţi de evenimentele care se petreceau la aproximativ 250 de kilometri de locul în care trăiesc. Nu sunt probleme, nu s-a anunţat nimic” – era asigurarea pe care o primeam, marţi dimineaţă, atunci când încercam să deschidem subiectul radiaţiilor. Semn că japonezii, din convingere sau din educaţie, au încredere sută la sută în autorităţi.

Cu toate acestea, atunci când am încercat să obţinem ajutorul pentru a ne deplasa în afara oraşului, ni s-a sugerat, după ce ni s-a spus că nu există oricum benzină pentru o asemenea „excursie”, să evităm deplasările lungi. „Cel mai e bine ar fi să staţi în casă, cu geamurile închise, iar dacă trebuie să ieşiţi, neapărat să faceţi duş imediat ce reveniţi!”.

Românii: „ştiu ei, japonezii, ce fac”

Românii din Tokyo sunt calmi. Deocamdată. Cunoscând limba, românii au putut urmări direct declaraţiile oficialilor japonezi, şi nu ştirile difuzate de posturile de limbă engleză, considerate „mult prea alarmiste”. Principala mea grijă acum este să îmi liniştesc rudele de acasă, pentru că acolo ajung informaţii care îi îngrijorează pe oameni. În fiecare zi trebuie să îi explic cuiva că aici, la Tokyo, totul este sub control. Am urmărit cu atenţie ştirile astăzi şi, într-adevăr, nivelul radiaţiilor era, de dimineaţă, de 20-23 de ori mai mare decât normal. Dar am ascultat şi ce spuneau japonezii. De 20-23 de ori mai mare nu înseamnă neapărat că sunt şi dăunătoare. Iar dacă ei au decis să evacueze populaţia pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei, ştiu ce fac”, spune Alex Gâlmeanu, care locuieşte de 9 ani în Japonia.

„Cel mai rău scenariu”

Japonezii poartă măşti pe stradă  Foto: Vlad Ilina

Majoritatea japonezilor cu care am stat de vorbă acceptă faptul că, teoretic, un dezastru la centrala nucleară de la Fukushima este posibil, dar această perspectivă nu îi înspăimântă. De altfel, un oficial al guvernului japonez a liniştit ieri populaţia: „Ceea ce ne sperie cel mai mult este de fapt cel mai rău scenariu posibil, dar mereu cel mai rău scenariu este şi cel mai improbabil”.

Aflată în faţa unui posibil pericol nuclear, capitala japoneză este ameninţată deocamdată mai serios de o adevărată criză a combustibilului. Ceea ce nu a reuşit criza economică mondială pare că a reuşit cutremurul de vinerea trecută – locuitorii uneia dintre cele mai scumpe capitale din lume sunt obligaţi, de câteva zile, să treacă la consumul raţionalizat, atât de cunoscut românilor.

Rupt de nordul ţării

În acest moment, rutele terestre care leagă Tokyo de nordul ţării, cel mai afectat de dezastrul din 11 martie, sunt practic blocate. Fie că este vorba de autostrada Joban, sfâşiată de cutremur, fie că este vorba de calea ferată.

(…)

Străinii părăsesc Tokyo

Cetăţenii străini, dar şi o parte dintre localnici au început să părăsească Tokyo, de teama radiaţiilor. Deşi agenţia meteorologică americană a explicat că vântul împrăştie particulele radioactive deasupra Pacificului, nu a fost de ajuns pentru a convinge toţi locuitorii capitalei să rămână, mai ales că alte surse (meteorologii francezi) spuneau că ieri seară norul radioactiv urma să ajungă deasupra metropolei.

Inclusiv marile instituţii de presă (CNN, BBC, Guardian, Radio France Internationale) şi-au repatriat corespondenţii ori i-au deplasat în Osaka.

Franţa şi-a sfătuit, încă de luni, cetăţenii să părăsească Japonia.  Germania a transmis un avertisment  ca toţi germanii să evite călătoriile neesenţiale către Japonia şi să plece din zona de nord. Acelaşi avertisment a fost emis de Austria, Marea Britanie, Italia şi România.

Finlanda a cerut evitarea oricărei călătorii către Japonia şi în special către zona de nord şi către capitala Tokyo. A cerut familiilor de finlandezi cu copii care încă se mai află în Japonia să ia în considerare plecarea. Şi Olanda şi-a sfătuit cetăţenii să părăsească Tokyo şi zona de nord, măcar temporar.

Diplomaţi români în plus

Ministerul de Externe de la Bucureşti i-a îndemnat pe români să evite călătoriile care nu sunt necesare în Japonia şi să evite, în totalitate, deplasările în zonele calamitate. Ambasada României la Tokyo funcţionează la parametri normali, iar MAE a trimis ieri la Tokyo încă patru funcţionari pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români aflaţi în Japonia. 62 de români au solicitat asistenţă.

Secretarul de stat care a scăpat din cutremur şi tsunami: „Mi-am dat seama cât mă iubeşte Dumnezeu”

EXCLUSIV Licean bănățean care studiază în Japonia: „Se face economie la curent și apă. Nu se mai găsesc alimente”

Eplicaţie: ce s-a întâmplat la Fukushima, pe înţelesul tuturor

(…) Specialiştii au avertizat că eventualul consum de iodură de potasiu fără prescripţia medicului poate fi periculoasă, mai ales la copiii mici, la bătrâni şi la persoane care au afecţiuni ale glandei tiroide.

Ministrul bulgar al Sănătăţii a încercat să calmeze populaţia în legătură cu riscurile contaminării radioactive provenind din Japonia.

“Bulgarii care sunt preocupaţi de sănătate din cauza evenimentelor din Japonia ar trebui să îşi aducă aminte de lecţiile de geografie şi să vadă unde este localizată Japonia pe hartă. Îşi vor da seama că nu au de ce să se teamă”, a declarat Stefan Konstantinov.


[oleggo-livestream]


Categorii

Alerte, Presa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “ULTIMELE EVOLUTII ALE SITUATIEI DIN JAPONIA. La un pas de dezastru…

  1. -Realitatea.net

    -Potrivit acestuia, Oetinger nu deţine informaţii suplimentare privind situaţia din Jasponia.

    Nici chiar asa , fiti convinsi ca pe biroul domnului Oetinger sosesc rapoarte ale celor mai importante servici de informatii Europene care spun ca japonezi au cam pierdut orice posibilitate de a raci reactoarele nucleare . Ideia asta ca oficialul European stie si el ca si noi doar informatile care vin pe cale oficiala de la guvernul Japoniei eu nu o cred . Ideia este ca sunt informatii ca catastrofa este iminenta si oficialul European a decis sa o spuna intr-o maniera preventiva pentru cine stie sa citeasca printre randuri . Cine sunt ” cei ” ce stiu sa citeasca printre randuri si cum se vor folosi ” ei ” de aceasta informatie nu este greu de aflat .

    Doamne ajuta .

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Japonezii au pierdut controlul asupra radiatiilor nucleare?
  3. Daca sunt 100000 de copii ramasi in mainile autoritatilor, cati disparuti sunt pana la urma? Undeva este o eroare… este doar o observatie, caci daca sunt aproximativ 14000 de disparuti, asta inseamna ca ar fi avut fiecare cam 8 copii, nu? Probabil ca inca nu se stie clar numarul disparutilor…

  4. @ beatrice:

    Da, s-a folosit impropriu termenul. E vorba de orfani plus sinistrati, de fapt, desi chiar si asa numarul pare exagerat. Probabil s-a fortat un pic nota pentru a impresiona. Observati ca au zis:

    Rămaşi fără părinţi, sau fără casă, sau fără şcoală, sau fără toate trei la un loc,

    In orice caz, si 10.000 daca sunt in suferinta, si 5000, si 1000, si tot e foarte mult… si foarte, foarte greu.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare