Interventia militara a Arabiei Saudite in Bahrain. Mizele regionale si globale

14-03-2011 2 minute Sublinieri

Circa o mie de soldati sauditi au intrat luni in Bahrain, pentru a proteja cladirile si instalatiile guvernamentale in contextul confruntarilor violente din ultimele zile dintre fortele de securitate si majoritatea siita, a declarat o sursa oficiala de la Riad, citata de Reuters. Zeci de vehicule militare de transport, ambulante, masini de pompieri si jeepuri se indreptau spre Riffa, o zona sunita unde locuieste familia regala si unde se afla si un spital militar.

“Aproximativ o mie de soldati sauditi au patruns in Bahrain la primele ore ale diminetii de luni. Ei sunt parte a fortei Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC) care va proteja instalatiile guvernamentale”, a afirmat sursa saudita.

Regimul sunnit de la Manama a solicitat statelor din GCC sa trimita soldati pentru a pune capat protestelor majoritatii siite, care au dus la confruntari violente cu trupele de securitate. Nabeel al-Hamer, fost ministru al informatiei si consilier pentru Tribunalul regal, a declarat pe contul sau de Twitter ca fortele GCC sunt prezente deja in Bahrain, unul dintre cei mai importanti parteneri arabi ai SUA si locul unde se afla cartierul general al Flotei a cincea americana. Oficialii sauditi au refuzat sa comenteze informatia.

Gruparile de opozitie din Bahrian, inclusiv cel mai mare partid siit (Wefaq), au declarat ca orice interventie a statelor din GCC este “o declaratie de razboi si o ocupatie”. Opozitia a anuntat ca s-a intalnit cu conducatorul regatului pentru a discuta un mecanism de dialog national care sa puna capat protestelor.

Analistii si diplomatii afirma ca cel mai mare contingent al unei astfel de forte GCC ar proveni, cel mai probabil, din Arabia Saudita. Oficialii de la Riad se tem ca orice demonstratii ale siitilor din Bahrain ar putea incuraja proteste ale siitilor din provinciile sale estice, centrul industriei petroliere saudite. Blocul regional GCC, o alianta politica, economica si militara, este format din Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Kuwait, Qatar, Oman si Bahrain.

Informatiile despre interventia trupelor GCC au venit la o zi dupa ce trupele de securitate din Bahrian s-au confruntat cu manifestanti siiti. Luna trecuta, cel putin sapte persoane au fost ucise in confruntarile dintre gruparile de opozitie si fortele de securitate la Manama. Sambata, secretarul american al Apararii, Robert Gates, a afirmat ca regimul din Bahrain trebuie sa faca rapid reforme importante, riscand in caz contrar sa asiste la o interventie a Iranului. Casa Alba a cerut duminica regimului de la Bahrain sa dea dovada de retinere si sa se angajeze in dialog.


Nota noastra:

Stratfor considera ca in miscarea de protest din Bahrain este implicat puternic Iranul, care are un interes clar in a destabiliza regiunea (regimul de la putere din Bahrain e sunit, pe cand opozitia e siita, de aceeasi coloratura islamica precum Iranul). Interventia militara a Arabiei Saudite pare a da peste cap planurile iraniene, asteptandu-se acum replica puterii persane. Este de amintit faptul ca Arabia Saudita insasi se confrunta cu o situatie turbulenta in interior, de aceea are tot interesul de a interveni in forta in zonele invecinate pentru a opri valul de revolte destabilizatoare. Daca Iranul are un interes neoficial in propagarea turbulentelor si a revoltelor, atitudinea SUA, de expectativa sau chiar de simpatizare cu miscarile de revolta, pare un paradox care incurajeaza provocarea iraniana.

In fine, se pare ca Arabia Saudita – Bahrain este una din ultimele verigi strategice ale lantului de tari arabe cuprinse de focul revoltelor. Importanta sa e majora – tara saudita fiind producator cheie de petrol in acest moment, lucru care, de pilda, pe noi, ne influenteaza direct. O scufundare in instabilitate si haos a acestei zone poate duce atat la un context regional exploziv cat si la o adancire a recesiunii.



Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Interventia militara a Arabiei Saudite in Bahrain. Mizele regionale si globale

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » 8 ani de la ultimul razboi si un alt “casus belli” scos din joben. Victima: Libia/ Se creeaza un precedent periculos pentru atac la suveranitatea oricarui stat / UPDATE: Ultimele evolutii ale situatiei din zona
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » La Marseillaise, imnul revolutiei franceze, suierat in urechile tarilor arabe. PROPAGANDA SI CONTRA-PROPAGANDA PE AGENDA REVOLTELOR DIN ORIENTUL MIJLOCIU
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare