CHEMARE LA REVOLTE SI IN ARABIA SAUDITA, PRODUCATORUL-CHEIE DE PETROL IN ACEST MOMENT. In Libia, Gaddafi pare ca recupereaza teren

12-03-2011 3 minute Sublinieri

  • Gandul:

CHEMARE LA O „ZI A MÂNIEI” ŞI ÎN ARABIA SAUDITĂ, după ce poliţia a deschis focul asupra manifestanţilor

Sute de protestatari şiiţi s-au adunat, două zile la rând, pe străzile din oraşul Qatif, cerând eliberarea deţinuţilor politici, dar protestele lor au fost reprimate de forţele de ordine.

Valul revoluţiilor din lumea arabă pare să fi ajuns şi în Arabia Saudită, unde sute de şiiţi au organizat două zile consecutive de proteste şi chemau, pentru după-amiaza zilei de vineri, la o “Zi a Mâniei”, inspirată de demonstraţiile masive din Tunisia, Egipt, Bahrein, Yemen şi Libia. Furia şiiţilor – minoritari în Arabia Saudită, dar amplasaţi în zonele cele mai bogate în petrol ale ţării – s-a intensificat după ce protestele lor au fost întâmpinate cu gloanţe de poliţie, relatează agenţia Associated Press (AP). Numai un protestar a fost rănit, însă tensiunea acumulată în regatul saudit pare că se îndreaptă către un moment de răbufnire, după ce toate statele arabe, de la Atlantic (Maroc) la Golful Persic (Yemen) au fost marcate de proteste, unele tranformate în război civil (Libia) de la începutul anului 2011.

Protestarii solicită eliberarea deţinuţilor politici şi instaurarea unui sistem democratic (o monarhie constituţională), în locul regimului absolutist al regelui Abdullah (87 de ani). Singurul organism deliberativ al ţării, Majlis al-Shoura, este format din 150 de membri care sunt toţi numiţi de rege. În plus, instituţia are rol pur consultativ, fără a putea vota legi sau să-i impună ceva monarhului. Un experiment democratic a avut loc în Arabia Saudită în 2005, când au fost organizate primele alegeri municipale. Totuşi, al doilea scrutin local, programat pentru 2009, a fost amânat pentru 2011.

Tensiunile sociale, ţinute în frâu cu sute de miliarde de dolari

Dincolo de revendicările politice, protestatarii saudiţi au şi revendicări de natură economică, pentru că, în cel mai bogat stat arab, 43% dintre tinerii cu naţionalitate saudită între 20 şi 24 de ani nu au un loc de muncă.

Or, la originea acestei situaţii nu stau dificultăţi economice ale statului cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, ci faptul că femeile sunt excluse din câmpul muncii, iar bogăţiile naturale ale ţării sunt controlate de familia regală saudită. În faţa acestor nemulţumiri, regele Abdullah a anunţat, zilele trecute, alocarea a încă 36 miliarde USD pentru programe sociale. În august 2010, casa regală de la Riyad a făcut public un program în valoare de 385 miliarde USD pentru combaretea şomajului. Până în 2030, ar urma să fie create cel puţin cinci milioane de locuri de muncă.

James Clapper, directorul ODNI, organismului care colectează informaţii de la 16 agenţii americane a declarat, în timpul unei audieri în Senat, că liderul de la Tripoli nu poate fi înfrânt de rebeli, astfel că SUA trebuie să se aştepte la evoluţia războiului civil într-o situaţie similară celei a Somaliei”

“Cred că, din punct de vedere al unui război de uzură, în timp, pe termen lung, regimul Gaddafi va învinge”, i-a avertizat pe senatorii americani James Clapper, directorul Comunităţii de Informaţii al SUA (ODNI), instituţia care centralizează informaţiile culese de 16 agenţii americane.

Clapper a fost audiat în Comisia senatorială pentru forţele armate şi a zugrăvit o imagine sumbră a ceea ce s-ar putea întâmpla în Libia: suprimarea revoltelor de către regimul Gaddafi, divizarea ţării în două sau trei părţi şi evoluţia războiului civil într-o “situaţie similară celei a Somaliei”, relatează The Los Angeles Times (LAT). Oficialul american a explicat că rebeli – mai mult sau mai puţin aflaţi în legătură cu aşa-numitul Consiliu Naţional de Tranziţie (CNT), care şi-a asumat autoritatea politică în provincia estică Cyrenaica – nu dispun de mijloacele de luptă necesare pentru a face faţă trupelor guvernamentale.

Insurgenţii nu au decât câteva arme de mână, preluate din depozitele de armament care au căzut în mâna lor. De cealaltă parte, ei înfruntă militari profesionişti, inclusiv mercenari veniţi din alte ţări africane, care au la dispoziţie avioane de luptă, tancuri, piese de artilerie grea şi lansatoare de rachete. Previziunea lui Clapper, de joi, pare să se fi confirmat, vineri, când trupele regimului Gaddafi au preluat controlul asupra instalaţiilor petroliere şi portuare din oraşul Ras Lanuf (situat la circa 360 km de Benghazi, epicentrul rebeliunii) şi asupra localităţii Zawiya, de la 50 km vest de Tripoli.

Saif al-Islam Gaddafi: “Nu ne vom preda niciodată”

Unul dintre fiii lui Gaddafi, Saif al-Islam, cel care ameninţa în urmă cu două săptămâni că oamenii regimului vor lupta “până la ultimul glonţ” a confirmat că trupele regimului se află în ofensivă contra rebelilor. “Este vremea eliberării, a acţiunii. Acum ne mişcăm. Le-am dat (rebelilor – n.r.) două săptămâni” pentru încetarea ostitităţilor, a declarat Saif al-Islam Gaddafi într-un interviu pentru agenţia Reuters.

“Nu vom renunţa niciodată. Nu ne vom preda niciodată. Aceasta este ţara noastră. Luptăm aici în Libia, pentru poporul libian şi nu vom primi niciodată NATO aici, nu-i vom primi pe americani”, a spus fiul liderului libian. Interviul lui Saif al-Islam Gaddafi survine în contextul discuţiilor la nivelul SUA, UE şi al NATO privind oportunitatea intervenţiei militare în Libia. Deşi nimeni nu sugerează ideea unei invazii, în ultimele zile, s-a discutat tot mai mult privind instituirea unei “zone de interdicţie aeriană”, ceea ce ar anula supremaţia aeriană a regimului Gaddafi asupra rebelilor.

  • Hotnews:

Nicolas Sarkozy: Franta si Marea Britanie sunt pregatite de actiuni “tintite” impotriva fortelor lui Gaddafi

Berlinul avertizeaza asupra unei “cruciade” a Occidentului in Libia

Traian Basescu: “Romania nu sustine in acest moment o solutie militara in Libia. NATO isi poate asuma instituirea no fly zone in Libia, nu UE”

Moussa (Liga Araba) pledeaza pentru o zona de excludere aeriana in Libia

Libia: Liga Araba se pronunta pentru zona de excludere aeriana si stabilirea de contacte cu opozitia

Yemen: Trei manifestanti, printre care si un elev de 12 ani, au fost ucisi. Opozitia acuza puterea ca a folosit gaze toxice

  • Mediafax:

AFP: UE şi NATO sunt de acord să grăbească sfârşitul regimului libian, dar nu ştiu cum

Divergenţe la ONU asupra instituirii unei zone de interdicţie aeriană în Libia

Libia: Atac al forţelor guvernamentale asupra unui punct de control al opoziţiei


Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Libia, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “CHEMARE LA REVOLTE SI IN ARABIA SAUDITA, PRODUCATORUL-CHEIE DE PETROL IN ACEST MOMENT. In Libia, Gaddafi pare ca recupereaza teren

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Interventia militara a Arabiei Saudite in Bahrain. Mizele regionale si globale
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » NATO VA BOMBARDA LIBIA. Franta ameninta cu interventie militara aviatica in cateva ore, Gaddafi promite iadul
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » 8 ani de la ultimul razboi si un alt “casus belli” scos din joben. Victima: Libia/ Se creeaza un precedent periculos pentru atac la suveranitatea oricarui stat / UPDATE: Ultimele evolutii ale situatiei din zona
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Incepe iar licitatia falimentelor nationale? ARABII, PETROLUL SI AURUL…
  5. Pingback: La Marseillaise, imnul revolutiei franceze, suierat in urechile tarilor arabe. PROPAGANDA SI CONTRA-PROPAGANDA PE AGENDA REVOLTELOR DIN ORIENTUL MIJLOCIU
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare