SCHIMBARE DE IMAGINE A PATRIARHULUI SI “JOCURI” STATUTARE STRATEGICE PENTRU ALEGEREA MITROPOLITULUI CLUJULUI, PE 18 MARTIE

5-03-2011 6 minute Sublinieri

Cand “rinocerii” invata pasii de felina…

Adevarul este ca toti am subestimat capacitatea proteica de adaptare a ”rinocerului” la contextul local si la provocarile pe care o eparhie cultivata in cu totul alt duh decat cel al autoritarismului si al servilismului le poate ridica. Chiar daca scriam, dupa primele comunicate oficiale ale Patriarhului despre situatia scaunului episcopal, astfel:

Trebuie sa remarcam diplomatia tot mai fina si aplicarea strategiilor politice celor mai eficiente de care da dovada PF Daniel. Poate multi s-ar fi asteptat la o navala nerabdatoare, mai ales ca IPS Laurentiu Streza s-a si grabit sa faca remarci receptate ca resentimentare si agresive la adresa actualei impartiri canonice a Ardealului. De ce, insa, s-ar risca starnirea unor impotriviri, cand se poate adopta o alta strategie – de tipul “aproape de oameni, impreuna cu ei”?

Strategia continua cu succes si acum, la Parastasul de 40 de zile pentru IPS Bartolomeu Anania, cand se fac pregatirile pentru alegerile de Mitropolit la Cluj. Dovada este si scurta intrevedere filmata de mai sus, in care descoperim un patriarh cu totul neobisnuit de jovial, relaxat, “democrat” si ”popular”, accesibil (in conditiile in care, se spune, in Bucuresti – in “habitatul sau natural” – este mai inaccesibil ca insusi Papa) – si deschis chiar si intreruperilor facute de simpli mireni. Trebuie sa recunoastem ca acum practica o strategie de PR de succes, bine pusa la punct, ca a unui… om politic veritabil, care, iata, nu apeleaza numai la forta si disciplina de fier, care nu doar executa mess-media cu admonestari arogante, ci stie si cand sa fie “seducator”, “alunecos”, diplomat si prevenitor.

Dar, dincolo de actiunea de PR seducator menita sa linisteasa ”apele” eparhiei din Cluj, sa slabeasca vigilenta, sa maguleasca demnitatea aparte a Clujului si sa dezamorseze ostilitatile  fata de ”centru”, pare a se mai ascunde ceva. Sa ne imaginam oare, ca este ceva gratuit in subita graba de a stabili noi reguli si de a pune neaparat interdictie candidaturilor episcopi batrani inainte de alegerile pentru Cluj? Caci e mai mult decat ridicola ipoteza ca IPS Eftimie al Romanului, invocat in mod diversionist de patriarh, adica un episcop care este, cum s-ar zice, “cu un picior in groapa”, bolnav, imobilizat de foarte multa vreme si impovarat de cei 96 de ani, ar mai fi manat de niscaiva ganduri de mitropolie. Singurul venerabil (nonagenar si el, din acest an) care ar fi putut reprezenta o potentiala ”amenintare” pentru ”centru” ar fi fost I.P.S. Iustinian, acerb si darz in a apara mitropolia Clujului lui Bartolomeu. Dar despre I.P.S. Iustinian se stie, si oficial si neoficial, ca nu a exprimat intentia de a candida (dar nici despre candidatura Inaltului Teofan la Iasi nu se stia insa inainte de momentul respectiv). Sa fi luat totusi ”centrul” aceasta masura legata de limita de varsta pentru a exclude orice fel de surpriza, sufland si in iaurt dupa ce s-au fript cu alegerile pentru mitropolia Iasilor? Sau “limita de varsta” este numai un pretext aruncat la deruta opiniei publice, pentru a acoperi stabilirea unor reguli cu mult mai importante, dar si… mult mai putin justificate, prin care sa fie impiedicat accesul la scaunul Clujului ale adevaratelor “pericole” pentru PF sa?

„Sinodul a adus anumite precizări la statut (de organizare şi funcţionare al BOR, n.red.). Una dintre prevederi se referă la imposibilitatea mutării dintr-o eparhie în alta, pe un rang similar. De exemplu, un arhiepiscop nu se poate transfera într-o altă eparhie, unde este un post vacant de arhiepiscop, ci doar dacă (ocupantul scaunului vacant respectiv, n.red.) este şi mitropolit. Mitropolitul se poate muta în altă eparhie, doar pentru rangul de patriarh. Pe de altă parte, un ierarh poate fi mutat într-o altă eparhie doar dacă are minim 7 ani vechime în eparhia unde se află”, a precizat patriarhul Daniel Ciubotea, sâmbătă, la Cluj, după încheierea slujbelor cu ocazia parastasului de 40 de zile de la moartea mitropolitului Bartolomeu Anania.

(sursa)

Ramanem asadar cu informatia data chiar de P.F. Daniel, ca vor exista doar patru candidati pentru scaunul episcopal de la Cluj (si nu de 20-30, cum s-au grabit sa inghita nada jurnalistii, plecand de la vorba zvarlita smechereste de Patriarh) si cu presupunerea ca, foarte probabil, succesorul Inaltului Bartolomeu va fi Irineu Bistriteanul, adica cineva care, cu certitudine, – in ciuda zvonurilor false pe care a tinut sa le raspandeasca prin interpusi mediatici – este exact contrariul celui portretizat in testamentul simbolic al Leului Ardealului.

Stiri de Cluj/ 5 martie 2011

Episcopul vicar Vasile Somesanu a declarat ca alegerile pentru noul mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului vor avea loc in 18 martie.

Pana in 18 martie vor fi anuntate propunerile pentru inlocuitorul mitropolitului Bartolomeu. Potrivit episcopului Vasile Somesanu, vor fi facute sase propuneri: doua din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, doua din partea Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si doua din partea Patriarhiei.

Alegerea noului mitropolit va avea loc in 18 martie, zi in care IPS Bartolomeu ar fi implinit 90 de ani.

Noul mitropolit al Clujului, Crisanei, Albei si Maramuresului va fi uns in data de 25 martie.

sursa>

http://www.stiridecluj.ro/social/noul-mitropolit-al-clujului-va-fi-ales-in-18-martie-zi-in-care-ips-bartolomeu-ar-fi-implinit-90-de-ani


Patriarhul Daniel: “Sunt 30 de candidati pentru scaunul de Mitropolit al Clujului!”

Stiri de Cluj/ 5 martie 2011

Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), a declarat, sambata, 5 martie, la Cluj, ca pentru functia de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului sunt in total 30 de candidati.

PF Daniel a spus ca urmeaza sa fie schimbat regulamentul de alegere a inaltilor ierarhi si va fi instituita o limita de varsta.

Sunt multi, sunt vreo 20-30, dar trebuie sa facem o hotarare a Sinodului inainte de a face sedinta de alegeri ca avem episcop de 96 de ani. De trei ani nu mai misca din pat si nu il putem lasa sa candideze.

Nu-i pensionam. E una sa ii pensionam si alta sa nu ii mai lasam sa se duca pe la alte scaune pentru ca nu se pot deplasa. Inalt Prea Sfintitul Iftimie are 96 de ani, dar de 3, 4 ani nu mai vine la Sfantul Sinod ca e bolnav saracul, dar noi nu-l pensionam. I-am pus episcop vicar sa il ajute, dar noi nu putem sa il alegem pe dansul la Cluj pentru ca nu se poate deplasa. Trebuie sa fixam un numar de ani, de 75 sau 70“, a spus PF Daniel, Patriarhul BOR.

Alegerea noului Mitropolit al Clujului va fi facuta in 18 martie, iar intronizarea va avea loc in 25 martie la Cluj.

sursa>

http://www.stiridecluj.ro/social/patriarhul-daniel-sunt-30-de-candidati-pentru-scaunul-de-mitropolit-al-clujului-video

*

Inalt Prea Sfintia Sa Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, a spus sambata, 5 martie, la Cluj ca nu poate candida pentru scaunul de mitropolit al Clujului pentru ca ii interzice canonul bisericesc.

“N-am cum sa candidez. Daca m-ati dori asa as candida, dar, din punct de vedere al ordinii canonice, Clujul este sub mine si eu nu pot sa vin in jos. Nu este vorba de teritoriu, este vorba despre ordinea canonica.

Prima este Patriarhia, apoi este Iasul si pe urma e Sibiul”, a precizat IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului.

Acesta i-a urat succes episcopului vicar Irineu Bistriteanul, despre care fostul Mitropolit Bartolomeu a spus ca ar trebui sa ii fie urmas. “Dumnezeu sa ii ajute lui Irineu si altora“, a spus mitropolitul Ardealului.

IPS Laurentiu Streza si-a nuantat declaratia data in urma cu 40 de zile cand a spus ca Ardealul este unul singur si ca Mitropolia Clujului ar putea sa nu “supravietuiasca”.

“Puteti dumneavoastra sa imi dovediti ca Ardealul nu este unul singur? Daca aveti curaj in Cluj sa spuneti ca Ardealul nu-i unul singur, atunci… Mitropolitul inaintea mea a fost pe tot Ardealul si a fost si pe mai mult, a fost si pe Ungaria, si la vremea potrivita s-a facut mitropolia Banatului si nu s-a intamplat nimic, si asa s-a facut si mitropolia aceasta (n.red. mitropolia Clujului) din punct de vedere pastoral, ca daca e nevoie cu atat mai mult sa fie. Pe mine nu m-a lezat cu nimic, din contra, trei sferturi din grijile mele mi le-a preluat celalalt. Noi vom fi totuna, Ardealul trebuie sa fie, si iata ca incercam sa fim una prin deciziile pe care le luam toti impreuna.

Toti am fost colegi, majoritatea dintre episcopi mi-au fost studenti”, a mai spus IPS Laurentiu Streza.

Mitropolitul Ardealului a participat la Cluj la parastasul de 40 de zile de pomenire a lui IPS Bartolomeu, care a decedat la finele lunii ianuarie.

  • Ziua de Cluj:

Sinoadele Mitropolitane din Ardeal ar trebui să aibă cel puţin două şedinţe împreună pe an, susţine mitropolitul Laurenţiu

Ierarhul a subliniat astăzi la Cluj că la fel cum înainte cu câteva săptămâni de moartea mitropolitului Bartolomeu a stat aproximativ o oră cu el, tot aşa şi acum „suntem împreună”.

Ierarhul a sugerat în acest sens că Sinoadele Mitropolitane ale Clujului şi Ardealului ar trebui să aibă o şedinţă comună de două ori pe an şi în felul acesta ar fi într-adevăr „un Ardeal”.

Mitropolitul Laurenţiu a subliniat faptul că ideea organizării a cel puţin două şedinţe comune ale Sinoadelor Mitropolitane din Ardeal a fost propusă încă de la înfiinţarea Mitropoliei Clujului.
Acesta a reiterat ideea că „este un singur Ardeal”, însă a negat faptul că ar fi sugerat oportunitatea unei reveniri a Mitropoliei Clujului la cea a Ardealului sau eventuala reorganizare a Mitropoliei.

„Mitropolitul are două atribuţii: conduce Sinodul Mitropolitan şi are dreptul de devoluţiune, adică poate interveni dacă unul din episcopi (de pe teritoriul Mitropoliei, n.red.) nu îşi face treaba, dar nu a fost cazul de aşa ceva până acum“, a subliniat mitropolitul Laurenţiu Streza, care a adăugat că de fapt prin înfiinţarea Mitropoliei clujene el a avut mai puţine responsabilităţi.

Arhiereul a adăugat că utilitatea înfiinţării Mitropoliei Clujului se va vedea în timp prin lucrarea ei: „Eu ştiu ce am făcut eu, nu pot vorbi despre ce a făcut altcineva“, a punctat ierarhul. El a admis că sub aspect administrativ înfiinţarea Mitropoliei Clujului a fost una benefică.

PF Daniel: În cursa finală pentru funcția de mitropolit al Clujului pot intra maxim patru candidaţi

În cursa pentru desemnarea viitorului mitropolit al Clujului vor putea intra maxim patru candidaţi, din cei aproximativ 20 eligibili, conform noilor precizări la Statutul Bisericii Ortodoxe Române aduse la şedinţa Sfântului Sinod din luna februarie, a declarat astăzi la Cluj patriarhul BOR, Daniel Ciubotea.

„Sinodul a adus anumite precizări la statut (de organizare şi funcţionare al BOR, n.red.). Una dintre prevederi se referă la imposibilitatea mutării dintr-o eparhie în alta, pe un rang similar. De exemplu, un arhiepiscop nu se poate transfera într-o altă eparhie, unde este un post vacant de arhiepiscop, ci doar dacă (ocupantul scaunului vacant respectiv, n.red.) este şi mitropolit. Mitropolitul se poate muta în altă eparhie, doar pentru rangul de patriarh. Pe de altă parte, un ierarh poate fi mutat într-o altă eparhie doar dacă are minim 7 ani vechime în eparhia unde se află”, a precizat patriarhul Daniel Ciubotea, sâmbătă, la Cluj, după încheierea slujbelor cu ocazia parastasului de 40 de zile de la moartea mitropolitului Bartolomeu Anania.

Conform patriarhului BOR, aproximativ 20 de ierarhi sunt eligibili pentru rangul de mitropolit al Clujului, însă după precizările aduse la statut, numărul maxim de ierarhi care pot candida efectiv este de patru şi nu de şase, cum era prevăzut iniţial.

În 14-15 martie Sinodul Mitropolitan va alege doi candidaţi, iar după consultările cu adunarea eparhială din eparhia vacantă, formată din 30 de membri clerici şi mireni şi cu câte trei reprezentanţi din eparhiile din Mitropolie, mai poate fi propus încă unul. Lista este trimisă la Sinod, care, dacă va considera necesar, mai poate propune unul”, a precizat patriarhul Daniel.

Întâistătătorul BOR a adăugat că înainte de şedinţa Sfântului Sinod din 18 martie, când va fi ales noul arhiepiscop şi mitropolit al Clujului, va fi adoptată probabil o prevedere conform căreia ierarhii foarte vârstă, cei care au 70 sau 75 de ani, nu vor putea fi mutaţi dintr-o eparhie în alta.

PF Daniel și alți opt înalți ierarhi au oficiat slujbele cu ocazia parastasului mitropolitului Bartolomeu GALERIE FOTO

Legaturi:


Categorii

IPS Bartolomeu Anania, IPS Irineu Pop, IPS Laurentiu Streza, Opinii, analize, Pagini Ortodoxe, Patriarhul Daniel, Presa, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “SCHIMBARE DE IMAGINE A PATRIARHULUI SI “JOCURI” STATUTARE STRATEGICE PENTRU ALEGEREA MITROPOLITULUI CLUJULUI, PE 18 MARTIE

  1. Ramai traznit cand vezi ce bun simt i-a cuprins subit pe toti. Ce argumente zdrobitoare aduc, nu-i asa?
    Dumnezeu a daruit Clujul cu un arhiereu deosebit in persoana I.P.S bartolomeu, “argint lamurit in foc, curatat de sapte ori”. Va fi greu! Trebuie multa rugaciune si sa lase si cei din Mitropolia Clujului la o parte meschinariile si ambitiile desarte, sforile si aranjamentele, daca asta se intampla acum acolo. Au nevoie de un Mitropolit adevarat capabil sa rezolve toate problemele care exista! Unul care nu se lasa usor intimidat si nici cumparat. Pe de alta parte pe PF nu-l intereseaza decat unul care sa-i fie supus, care sa-i asigure controlul.
    Dumnezeu sa ne ajute!

  2. Cand “rinocerii” invata pasii de felina…
    Curat balet!

    Ceva in genul: http://www.youtube.com/watch?v=nEjPDS8Jp1E

    Iertata sa-mi fie gluma!

  3. Aş întreba pe cei de aici ( şi sper sincer că nu îmi vor şterge mesajul ): l-aţi cunoscut vreodată pe PF Daniel? Şi eu am trăit în zvonuri şi văzându-l la televizor ce rece e nu-l aveam în ochi buni. Dar am fost zilele trecute la mănăstirea Cernica cu ASCOR la parastasul păr. Dumitru Stăniloaie şi după ce patriarhul a vorbit oficial rece ( aşa cum e stilul prea fericirii sale ) cu noi a fost foarte cald şi foarte simplu ( cam aşa cum e în respectivul filmuleţ ). Acum eu nu ştiu dacă e pe drumul cel bun ( doar Dumnezeu ştie ) dar felul cum s-a comportat e felul omului când e cu cei din jurul lui. Dacă cineva l-a întâlnit personal şi a fost rece ascult să-mi spună. Iar cu mitropolitul Laurenţiu Streza v-aţi gândit că poate era mâhnit de existenţa mitropoliei Clujului şi a scăpat acele cuvinte dar apoi şi-a dat seama că a greşit? Îmi spunea un păr. de la Secu că e convins că toţi acei călugări de acolo ( şi la Secu se ştie că sunt unele probleme ) în chilia lor se căiesc de păcatele ce le fac. Şi mi se pare că aşa e sănătos să vedem lucrurile.

  4. @Sorin:

    Da, stim persoane care au avut de suferit de pe urma ”caldurii” autoritare si strivitoare a PF-ului. Dar aceste marturii conteaza mai putin fata de intentiile autoritare explicite ale patriarhului, transpuse in statutul modificat deja foarte de curand care vor afecta in primul rand preotimea de mir, lipsita aproape de orice libertate. Si regulile pentru accederea la scaunul episcopal sunt calculate tot pentru a crea o structura obiedienta fata de centru.

  5. Mie unuia mi-ar fi greu sa alatur fara strangere de inima intr-o singura fraza termeni precum “presupunerea ca….”, “foarte probabil…”, “cu certitudine…”.

    Of, of, of…

    Post cu pace si liniste fratilor

  6. Sorin@

    Din pacate faptele si rezultatele lor sunt cele care vorbesc. “Dupa faptele lor ii veti cunoaste”. Nici un om nu este numai bun sau numai rau, ca persoana. Dumnezeu a dat daruri tuturor. Desigur, ca niste ortodocsi, stim ca intoarcerea oricui este posibila si foarte dorita caci “bucurie se face in cer”. Cei mai multi dintre noi am trait aceasta intoarcere si am simtit dragostea iertatoare a Tatalui ceresc cel putin odata in viata, cu mare zguduire, si o simtim la fiecare spovedanie, cred. Dar trebuie sa fie intoarcere si indreptare si asta trebuie sa se vada si in fapte. Iar noi sa ne rugam pentru asta, pentru ca e Patriarhul nostru si noi, credinciosii, ne-am bucura primii ca el sa fie bun si sa fie al lui Hristos. Pana atunci, pana vedem “ecumenisme”, intrigi, razbunari, sete de putere si altele…, ce sa facem? “Feriti-va de aluatul fariseilor” zice Domnul. Dumnezeu sa ne ierte daca gresim! Am vrea sa gresim. Cu bucurie ne-am recunoaste greseala si ne-am cere iertare.

  7. @Mitru:

    Si noi va dorim post cu folos si luminator inimii.

    “Foarte probabil” ca veti intelege cat de curand pe ce se intemeiau “presupunerile” noastre 🙂

  8. Pingback: Război întru Cuvânt » DOR DE PARINTELE ANANIA. Documentare remarcabile, marturii memorabile (VIDEO)
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Cine va doriti sa devina mitropolitul Clujului? Prezumtivii candidati/ MUCENICIA CEA DE TOATE ZILELE SI MARTIRIUL UITAT AL CELOR DIN INCHISORI. INVIEREA DE LA AIUD REMEMORATA DE ILIE TUDOR, TATAL LUI TUDOR GHEORGHE/ Pastorala
  10. Pentru alegerea unui mitropolit de felul IPS BARTOLOMEU ar fi numai cateva nume in BOR ,unul cu frica de Dumnezeu ar fi PS GALACTION…

  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Lobby agresiv si campanie manipulatorie in Cluj pentru alegerea PS Irineu Bistriteanul ca Mitropolit. Parca totusi nu Clujul era cetatea… banilor :(
  12. Atatea discutii iscate de la plecarea spre cele vesnice a IPS Sale Bartolomeu, ar fi trebuit sa nu existe, caci insusi InaltPreasfintia Sa a declarat in testament ca-si doreste un urmas in scaunul mitropolitan, “integru… adversar al coruptiei de orice fel”. Si daca ne gandim bine, cine poate fi mai potrivit decat IPS Arhiepiscop Andrei, care se inadreaza perfect in descrierea Inaltului prelat Bartolomeu, plecat la Domnul, atat din punct de vedere misionar cat si social. Cine il cunoaste cate a facut pt crestinii si bisericile din Arhiepiscopia Alba Iuliei, poate sa ma sustina. Desi este mai mult decat iubit in aceasta arhiepiscopie, nu pot decat sa-i doresc ca Dumnezeu sa-i implineasca gandul cel bun, ca in cele din urma sa fie un prilej de mangaiere sufleteasca si pt cei ce, de 6 sapatamani deplang pe cel ce le-a fost un bun pastor sufletesc, gasindu-si alinarea ( cum am gasit-o si noi cei de aici) in iubitul nostru parinte duhovnicesc, Andrei Andreicut.
    Dumnezeul sa il aleaga pe cel mai vrednic!
    Doamne ajuta si post cu folos!

  13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DECLARATIA “SMERITA” A PS IRINEU BISTRITEANUL. Primele puseuri de… “scrasnete din dinti” publice ale candidatului preferat de patriarh la Mitropolia Clujului
  14. Pingback: Război întru Cuvânt » O NOUA MARE SUPRIZA: In ziua in care Inaltul Anania ar fi implinit 90 de ani, IPS ANDREI A FOST ALES URMASUL SAU LA MITROPOLIA CLUJULUI!
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Au fost alesi PRIMII DOI CANDIDATI pentru Mitropolia Clujului: IPS ANDREI si PS IRINEU
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Patriarhul Daniel ameninta Sinodul BOR sa nu mai adauge candidati propunerilor facute de Sinodul Mitropolitan al Clujului
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare