ARTICOLELE SAPTAMANII (3): Filiere revolutionare sau cum au fost scoliti bloggerii lideri ai miscarii egiptene si pe banii cui?

4-03-2011 3 minute Sublinieri

Articolul de mai jos este foarte important pentru intelegerea modului in care poate fi generata si directionata o miscare de revolta. La fel ca in toate revolutiile din istorie, nu este nevoie de multi oameni, ci de o grupare de ”revolutionari profesionisti”, dupa cum preconizase si Lenin. Strategia gruparii de revolutionari profesionisti este adaptata insa la ”nevoile” si contextul locului si momentului istoric: este compusa din activisti ai internetului, are o strategie subversiva non-violenta la nivel declarativ si este menita mobilizarii inclusiv acelor mase care nu au un interes politic acut (apolitice). Si, evident, nu pot lipsi din ecuatie finantatorii…

„Mişcarea din 6 aprilie“, vârful de lance al revoluţiei egiptene, a fost pregătită de sârbii de la Otpor, care l-au îndepărtat şi pe Miloşevici. De la începutul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak, în Piaţa Tahrir au fost văzuţi membri ai Mişcării fluturând steagul „Otpor“, un pumn alb strâns, pe fundal negru. Mohammed Adel, un blogger de 22 de ani, a declarat pentru televiziunea Al Jazeera că a fost în Serbia şi s-a instruit în organizarea manifestaţiilor paşnice şi în cele mai potrivite moduri de a se opune brutalităţii serviciilor de securitate. Când s-a întors în Egipt, la sfârşitul anului 2009, Adel avea în bagaje un ghid al activităţilor subversive, pe care l-a transmis şi celorlalţi membri ai „Mişcării din 6 aprilie” şi organizaţiei de opoziţie Kifaya.

Srdja Popovici, un vechi specialist al nesupunerii civile şi al rezistenţei paşnice, care a fondat, în 1998, la Belgrad, mişcarea Otpor („Rezistenţa”)– care l-a învins pe preşedintele iugoslav Slobodan Miloşevici – a recunoscut că a format tineri egipteni ai „Mişcării din 6 aprilie”. Popovici conduce de câţiva ani Centrul pentru Acţiuni şi Strategii Nonviolente Aplicate (CANVAS), cu sediul la Belgrad, unde lucrează mulţi veterani ai Otpor. CANVAS este finanţat, printre alţii, de fundaţia Freedom House a lui  George Soros şi de Institutul Internaţional Republican, care are sediul în biroul lui John McCain, fostul candidat la preşedinţia SUA, din  2008. Despre CANVAS, presa internaţională a scris că s-a implicat în majoritatea „revoluţiilor colorate” din fostul spaţiu sovietic, de la „Revoluţia trandafirilor” din Georgia, în 2003, la cea „Portocalie” din Ucraina, în 2004, şi până la cea a „Lalelelor” din Kârkâzstan, în 2005. Mişcarea democratică de protest din Egipt a fost lansată pe Facebook la 6 aprilie 2008, cu scopul de a genera în rândul opiniei publice egiptene ideea de a aduce modificări Constituţiei egiptene.

Membri ai mişcării Otpor, la Belgrad, în 2003 Foto: Reuters

Primele informaţii despre legăturile Mişcării cu guvernul american au fost divulgate de WikiLeaks, prin intermediul a două telegrame (08CAIRO2371 şi 10CAIRO99) datând din noiembrie 2008 şi respectiv ianuarie 2010. Acestea arată clar relaţia strânsă dintre Ambasada SUA din Cairo şi activiştii egipteni. Bloggerul Israa Abdel Fattah, cofondator al „Mişcării din 6 aprilie”, este menţionat, în cea de-a doua telegramă, că ar fi participat la un training organizat de Freedom House, la Washington. Programul, numit „Noua generaţie”, a fost finanţat de Departamentul de Stat american şi de USAID, cu scopul de a forma „reformatori politici şi sociali”. Purtătorul de cuvânt al „Mişcării din 6 aprilie”, Adel Mohammed, a declarat într-un interviu pentru Al Jazeera că a urmat un stagiu la CANVAS în vara anului 2009 şi că acolo s-a familiarizat cu tehnicile de organizare şi de comportament ale mulţimii în faţa violenţei poliţiei. Ahmed Maher, fondatorul Mişcării, a declarat pentru „Los Angeles Times” că a admirat „Revoluţia Portocalie” din Ucraina şi pe sârbii care l-au răsturnat pe Slobodan Miloşevici. Ca şi organizaţiile care au fost în prima linie a revoluţiilor colorate cum ar fi „Pora”, în Ucraina, „Mişcarea din 6 aprilie” a adoptat sigla Otpor.

Tehnicile Otpor

Mai mult , site-ul mişcării egiptene conţine o listă lungă de indicaţii de comportament care trebuie adoptate de membrii săi în cazul în care sunt arestaţi de poliţie. Această listă aminteşte de ghidul „Luptei nonviolente în 50 de puncte” a CANVAS. Otpor a luat fiinţă într-un restaurant universitar din Belgrad, unde câţiva studenţi sârbi au elaborat regulile unei noi mişcări de rezistenţă, inspirată de Mahatma Gandhi şi de lupta împotriva apartheidului (segregarea rasială). Ei au dat mişcării lor o imagine proaspătă care atrage chiar şi tineretul apolitic, prin acţiuni pline de fantezie, care atrag atenţia mass-media. Ei sfidează şi iau în zeflemea regimul, înfruntă soldaţii şi poliţia cu flori. „Acestea sunt metodele şi mesajul pe care-l predăm acum activiştilor din alte ţări”, explică Srdja Popovici. „La cursurile noastre, le cerem să identifice stâlpii regimului. Apoi le zicem: Nu-i atacaţi, aceasta ar duce doar la violenţă, încercaţi să-i atrageţi de partea voastră”. Dar Srdja Popovic nu vrea să se umfle în pene şi aproape s-a supărat când a fost întrebat dacă Otpor este un exportator de revoluţii. „Noi nu debarcăm cu revoluţia în valize. Este revoluţia lor şi consultanţii străini nu fac nimic în ea. Şi-au riscat viaţa pentru libertatea lor şi este victoria lor 100%. Ăsta-i adevărul!” Otpor aplică o ideologie de rezistenţă individuală nonviolentă teoretizată de filosoful şi politologul american Gene Sharp. El este supranumit „Machiavelli al nonviolenţei”, iar lucrarea sa – „De la Dicratură la democraţie” – a stat la baza tuturor revoluţiilor din spaţiul ex-sovietic. Disponibilă în 25 de limbi, între care şi arabă, această carte poate fi consultată gratuit pe internet.

Eroi efemeri

Prima sa ediţie a fost publicată în 1993 şi destinată dizidenţilor birmanezi din Thailanda, iar ultima ediţie a fost publicată în 2010. Şi în cadrul revoltei egiptene, la fel ca în revoluţiile colorate, şi-au făcut apariţia personaje autohtone „respectabile pe plan internaţional” gata să se pună în slujba schimbărilor democratice din ţara lor. Candidatul favorit al „Mişcării din 6 aprilie”, este, fără îndoială, Mohamed El Baradei, deţinător al Premiului Nobel pentru Pace, şi fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Toată tevatura mediatică din jurul său s-a dovedit a fi o petardă umedă. Oamenii din stradă nu l-au susţinut şi a dispărut repede din peisaj, cu toate că el era candidatul preferat al SUA. Fostul şef al AIEA este membru al Grupului Internaţional de Criză din care face parte inclusiv George Soros.

Noi presiuni

Activişti egipteni de opoziţie au făcut apel pentru un alt marş de un milion de oameni pentru astăzi. Ei doresc să facă presiune asupra autorităţilor pentru eliberarea activistului Amr Abdallah Elbihiry.

Premier al revoltaţilor

Consiliul Suprem al Forţelor Armate, care conduce Egiptul de la plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, a acceptat, ieri, demisia premierului Ahmad Shafik. El va fi înlocuit de Essam Sharaf, fost ministru al Transporturilor din 2002 şi până în 2005. El a fost demis în urma unor divergenţe cu fostul premier Ahmad Nazif. Sharaf a participat la manifestaţiile din Piaţa Tahrir, bucurându-se de aprecierea tinerilor care au lansat apelul la revoltă.

Legaturi:


Categorii

Articolele saptamanii, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Egipt, Inscenari, facaturi, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “ARTICOLELE SAPTAMANII (3): Filiere revolutionare sau cum au fost scoliti bloggerii lideri ai miscarii egiptene si pe banii cui?

  1. Desigur, strategia nonviolentei ramane doar la nivel declarativ. Odata ce ai reusit sa aduni oameni nemultumiti (chiar si apolitici) laolalta, treaba e facuta deja.

    Ca nonviolenta este doar declarativa, se intelege si din imagini, nu mai era nevoie de cuvinte. Pumnul acela care numai la nonviolenta nu te duce cu gandul, este prezent pe steagul negru, alb, si portocaliu, dar l-am vazut fluturand si pe tricolorul romanesc, pe site-uri ortodoxe – zice-se, apolitice.

    Tricolorul cu pumnul pe el imi aminteste de tricolorul cu stema comunista.
    Ce ni se serveste acum, este oare bomboana de pe coliva comunismului?

  2. O noua carte a Papei Benedict ii exonereaza pe evrei pentru moartea lui Iisus Hristos

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-8354355-noua-carte-papei-benedict-exonereaza-evrei-pentru-moartea-lui-iisus-hristos.htm

    ce inseamna nebunia asta?

  3. @ Piotr:

    De ce nu cititi si “Stirile zilei” (NEWS) din dreapta, sus, marcate cu rosu si cu sageti? 🙂

    Stirea e de 2 zile si deja comentata…

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/03/02/papa-benedict-continua-ajustarea-catolicismului-fata-de-iudaism/

  4. nu ma uit zilnic si acum mi-a sarit in ochi, m-a lasat fara cuvinte si sub impulsul momentului am postat si eu, dar de discutat nu cred ca avem prea multe pe aceasta tema

  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Coreea de Nord: pe lista revoltelor foametei?
  6. Cei care urmăresc presa străină au observat probabil cum a explodat acest Gene Sharp (de care ştiam conjunctural de vreun an) pe toate canalele media occidentale. Spre exemplu, articolul de sus este reprodus după : http://www.nytimes.com/2011/02/17/world/middleeast/17sharp.html?_r=1&pagewanted=all , făcându-se de fapt publicitate următorului laborator sociologic : http://www.aeinstein.org/ . Se bate monedă pe mijloacele nonviolente de protest, fiindu-ne întinsă de fapt o capcană. Suntem insidios condiţionaţi să considerăm că cei ce protestează nonviolent sunt cei buni. De fapt, cei ce protestează sunt victime, iar cei în favoarea cărăra se manifestă consecinţele protestului sunt cei răi. Oricare dintre următoarele http://www.aeinstein.org/organizations103a.html sunt capcane. Protestul, neavând nimic constructiv, este doar un mijloc de consolidare a poziţiilor celor ce îl cauţionează. Ori “penser contre c’est penser comme”.

    Am spus toate astea pentru că m-am trezit aşa într-o relaţie empatică de solidaritate cu egiptenii care protestau nonviolent pentru unele chestii, pe sunt educat/condiţionat a le considera drepturi şi am înţeles că şi Antihristul s-ar putea folosi de o asemenea tactică. Recunosc modele de manipunalre teoretică, dar am picat cu brio testul practic. Încă o dovadă a pseudo-duhovniciei mele.

    Închei prin a vă ura să aveţi parte de un post binecuvântat şi mult spor duhovnicesc. Doamne ajută!

  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ZEITGEIST: de la un film diversionist “anti-sistem” si anticrestin la Miscarea globala de ”schimbare si constientizare sociala”, care se afirma si in Romania
  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » REVOLTELE DIN SIRIA: presedintele Bashar al-Assad acuza o conspiratie in spatele protestelor ce au fost reprimate violent
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PRIMAVARA ARABA SE ANUNTA FURTUNOASA? Predictiile unui expert israelian si ultimele evolutii in Yemen
  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “Suntem in plin razboi informational”/ DIN NOU DESPRE CAPCANELE RETELELOR SOCIALE SI ALE ACTIVISMULUI INTERNAUTIC
  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SOROS VREA SA ”INSPIRE” O NOUA ORDINE ECONOMICA MONDIALA
  12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Analistul Gerald Celente ”profeteste” ca revoltele din tarile arabe si din Spania deschid calea razboiului mondial. DE CE ROMANIA AR PUTEA FI UNUL DIN PRIMII PIONI SACRIFICATI
  13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii: Daca mai era nevoie de o confirmare… REVOLUTIILE ARABE NU SUNT DECAT LOVITURI DE STAT MILITARE MASCATE. Sau era in care conspiratiile devin si ele tot mai oficiale
  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » D’ale internetului: BLOGGERITA SIRIANA – LESBIANA, ACTIVISTA SI “RAPITA” DE FORTELE SIRIENE – NU EXISTA! In plus: despre hamsterizarea jurnalismului si despre ZVONUL VIRAL SINISTRU PRIVIND MOARTE
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Intr-adevar: REVOLUTIILE IZBUCNESC IN STRADA, INTERNETUL E DOAR INSTRUMENTUL!
  16. Pingback: Soros finanteaza miscarea Occupy Wall-Street
  17. Pingback: Sfarsitul "RESETARII" relatiilor dintre RUSIA si SUA sau cum ne indreptam cu PASI MARI CATRE RAZBOIUL MONDIAL
  18. Pingback: VIRALA NATIONALIST-ORTODOXISTA: despre inca un test social media. Cazul mobilizarii romanilor la Sfantu Gheorghe printr-un Apel de pe Youtube - Razboi întru Cuvânt
  19. Pingback: NOII GUVERNANTI AI LUMII (articolul saptamanii – Matei Visniec) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: PROTESTE SOCIALE SAU "COMPLOT" MARCA SOROS? Protestatarii turci atacati cu SUBSTANTE CHIMICE. ARESTARI MASIVE in randul opozantilor politici - Război întru Cuvânt
  21. Pingback: CUM SA PORNESTI O REVOLUTIE [video]. Film documentar subtitrat in romana despre TACTICILE REVOLUTIILOR MODERNE - Recomandari
  22. Pingback: Armata SUA vrea sa manipuleze retelele de socializare in scop propagandistic - Recomandari
  23. Pingback: Aviz naivilor cu privire la MITUL SPONTANEITATII protestarii populare. Srdja Popovic, liderul revolutiei anti-Milosevici: REVOLUTIA SPONTANA DE SUCCES ESTE O MINCIUNA. NU EXISTA ASA CEVA [video, conferintele TED] - Recomandari
  24. Pingback: Țesături orwelliene in ”țara libertății”. CUM IA CHIP IN SUA SUPRAVEGHEREA OMNIPREZENTĂ - Recomandari
  25. Pingback: “LIDERII” PROTESTELOR ANULUI 2013: militanti de profesie, veleitari, “rebeli” fara cauza. Si ceva “laboratoare sociale” de “redesteptare a tinerilor” cu fonduri de la SOROS - Recomandari
  26. Pingback: “LIDERII” PROTESTELOR ANULUI 2013: militanti de profesie, veleitari, “rebeli” fara cauza. Si ceva “laboratoare sociale” de “redesteptare a tinerilor” cu fonduri de la SOROS | Cuvântul Ortodox
  27. Pingback: Jerusalem Post despre CAMPANIA LUI SOROS DE CREARE A HAOSULUI GLOBAL si OMERTA MASS-MEDIA asupra dezvaluirilor DCLeaks. CE GRUPARI FINANTEAZA MAGNATUL? “Scopul lor este de a submina democratiile occidentale si de a face imposibil guvernelor sa menti
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare