Articolele saptamanii (1): “MAREA DISTRUGERE” – de Eugen Chelemen

16-02-2011 1 minut Sublinieri

Adevarul: Marea distrugere, de Eugen Chelemen | 14 feb 2011

În regimul Ceauşescu bisericile şi mănăstirile blocau realizarea măreţelor planuri socialiste. Şi s-a intrat în ele cu buldozerul, fără milă, distrugându-se monumente arhitecturale de mare valoare. În regimul Băsescu alte două instituţii fundamentale stau în calea modernizării statului.

Spitalul şi şcoala sunt marile probleme ale României, în viziunea celor care conduc acum România, ghidaţi de FMI. Ministrul Sănătăţii a planificat desfiinţarea a 182 de unităţi sanitare dintr-un total de 435. Motivul:

,,funcţionează în clădiri vechi de peste un secol, au efectivele de personal sub necesar şi sunt la mică distanţă de unităţile sanitare cu adresabilitate crescută”.

Dincolo de faptul că sunt afectaţi 10 mii de medici şi asistenţi medicali, bolnavii riscă să îşi găsească sfârşitul mult mai repede întrucât nu mai are cine să le acorde primul ajutor.

Nu susţin aruncarea banilor pe fereastră! Pledez pentru cheltuirea chibzuită a banului public! Dar nu poţi omorî oamenii cu zile de dragul economiilor! Desfiinţarea şi comasarea e foarte simplă pe hârtie, dar pentru o comunitate lăsată fără spital trebuie să ai echipaje şi dotări pentru a interveni rapid şi pentru a-i transporta pe bolnavi la cel mai apropiat spital modern. Fără ambulanţe şi elicoptere dotate corespunzător, fără personal medical pregătit, zeci de mii de români riscă să moară prematur, deşi sunt buni-platnici la sistemul de sănătate!

Desfiinţarea spitalelor, printre care se află şi institute medicale de importanţă naţională, nu este singura măsură pentru ,,modernizare”. Ministerul Sănătăţii intenţionează să reducă numărul de paturi din spitalele care mai rămân în funcţiune, iar lista de medicamente compensate şi gratuite va fi revizuită. Încă un argument că tot mai puţini români se vor putea trata! Medicii de familie, la care românul îşi mai găseşte alinarea suferinţei, ameninţă că nu vor semna contractul-cadru cu CNAS.

Şcolile s-au închis după aceleaşi criterii. Reducerea cheltuielilor a avut prioritate în faţa intereselor elevului. Constituţia României nu mai are nicio valoare. Egalitatea de şanse, garantarea dreptului la învăţătură sau garantarea dreptului la ocrotirea sănătăţii par vorbe în vânt. Potrivit Constituţiei, statul este obligat să asigure învăţământ gratuit şi de calitate, să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi sănătăţii publice. Retragerea acestor obligaţii poate fi decisă doar de popor, la referendum, şi nu de o Putere vremelnică.

Cititi si:


Categorii

Articolele saptamanii, Opinii, analize, Presa, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

35 Commentarii la “Articolele saptamanii (1): “MAREA DISTRUGERE” – de Eugen Chelemen

  1. Încă o metodă de a „scăpa“ de spitale și alte clădiri importante pentru România: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8298157-bucurestiul-pierdut-patru-spitale-din-cauza-retrocedarilor.htm?cfnl=

  2. Da, o mare pacaleala si o mare crima nationala si aceste “restitutii” in integrum…

  3. Ce se intampla in Romania zilelor noastre este un cosmar. Tarile din lumea asa-zis a treia au un sistem sanitar mai bine pus la punct. NOM actioneaza pe toate planurile pentru reducerea populatiei. Plantele medicinale vor fi interzise, tratamentele naturiste interzise(medicamentele sunt deja interzise datorita costurilor). In spital daca mergi trebuie sa-ti cumperi si ac de seringa. Doctori fara de arginti nu mai sunt. Ne ramane doar Dumnezeu, numai el!

  4. @Ioan de la Chiuiesti:

    Desi ce se intampla acum e un cosmar, inca nu am ajuns la interzicerea plantelor medicinale si a tratamentelor naturiste. Deocamdata, cel putin. Gasesc ei alte modalitati mai politicoase, europenesti, de a descuraja si sabota produsele naturale.

  5. pana unde poate merge distrugerea asta?:(

  6. @ Ina:

    Pana la implinirea tuturor celor care “trebuie sa fie” (prorocite)…

  7. @Ion de la Chiuiesti: Din propria experienta, de data recenta, iti spui: inca exista doctori far de arginti. Cand vei avea nevoie, roaga-te si ii vei gasi. Sa nu cadem in deznadejde. Au fost vremi si mai crunte cand pana si Sfantul Ilie credea ca o ramas singur. Dar, dupa cum stim, se insela.

    @Ina: Pana la capat, daca ar fi dupa ei. Din fericire, nu a fost, nu este si nu va fi niciodata dupa cum isi doresc acestia si duhurile ce ii mana. Cineva vegheaza chiar si cand noi adormim la priveghi.

    Veti vedea probabil inca si mai mari distrugeri. Dara sa nu ne pierdem cu firea ci inca si mai tare sa ne indreptam catre Acela care ne poate ajuta pre noi si pre neamul acesta. Rezistati, rabdati, indrazniti. Chiar si plini de bubele pacatului, in mijloc de iad de-am fi…

  8. “Desfiinţarea şi comasarea e foarte simplă pe hârtie”

    Inca si mai simplu este sa plangi soarta unor institutii (spitale ori scoli) despre care nu prea ai habar (sau macar dai impresia ca nu prea ai habar).

    Poate ca unii se grabesc sa vada in masurile de genul asta semne clare ale sfarsitului apropiat. Nimic rau in asta, este dreptul lor. Altii incep sa toarne articole peste articole in care jelesc neamul si tara, din care nu o sa mai ramana nimic dupa ce va fi terminat cu noi guvernul Boc. Daca suntem asa de slabi incat o guvernare proasta (fie ea si la comanda nu stiu carui grup obscur ce vrea reducerea populatiei cu o mie la suta) sa ne poata darama cu totul, atunci avem probleme mult mai grave decat guvernarea in sine.

    A nu se intalege ca sunt impotriva protestelor scrise. Orice guvernare trebuie aspru criticata pentru tampeniile pe care le face. Dar as fi vrut din toata inima sa vad mai degraba o analiza clara si la obiect a situatiei: ce spitale vor fi desfiintate, care este starea lor actuala (nr de angajati, dotare, etc), ce localitati deservesc si asa mai departe. Apoi sa se aduca argumente clare pentru care acele spitale trebuie/nu trebuie desfiintate, ce avantaje/dezavantaje s-ar aduce sistemului de sanatate dar si pacientilor deserviti de unitatile respective.

    Nu spun ca masurile luate nu sunt proaste. Dar vreau sa mi se explice clar de ce sunt proaste, nu sa vad diversi analisti si ziaristi cum nu mai pot deodata de soarta neamului. Pentru ca acestia pot fi banuiti de complicitate cu opozitia, care si ea pare la fel de inregimentata Noii Ordini Mondiale pe cat e si puterea.

  9. @m.g.: daca vrei asemenea analize atunci nu ai decat o singura cale: incepe-le si/sau pune umarul la ele.
    sa cerem sau sa asteptam de la altii, e simplu. comfortabil. poate chiar prea confortabil, nu credeti?
    sa venim dara si noi cu ceva; sigur, necesita un efort (cat de mic dar tot e ceva decat nimic). sa il facem.

  10. Alin-7,

    Revolta mea pornea de la faptul ca multi sunt cei ce deplang masurile luate de guvern dar nici unul din acestia nu poate sa spuna exact care e situatia.

  11. m.g.:

    Nu-s luate de guvern, sunt luate de altii, si executate de guvern. Si situatia ne e spusa de mult, de destui oameni priceputi si cinstiti,si e evidenta si pe pielea noastra, numai noi sa avem urechi sa auzim:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/02/16/articolele-saptamanii-2-acordul-cu-fmi-bilant-dramatic-de-ilie-serbanescu/

  12. Cei ce au proorocit un dezastru in acest an in Romania,ne-au transmis si sfatul pentru crestini,sa nu iesim in srada si daca se poate sa nu fim in marile orase!
    Eu nu stiu daca patriotismul va scoate lumea in strada,ci mai degraba jongleria masonica,panica,saracia.Cunosc cel putin o persoana care pretinde ca nu-l deranjeaza daca va vorbi ungureste,atata timp cat o va duce mai bine.
    Fereasca Dumnezeu sa vina vremurile cand va trebui sa alegem intre Hristos si o bucata de paine!

    P.S.-Stie cineva ce sfat a dat P Justin pentru semnatura electronica?
    Ca sa depun o cotizatie la o banca,m-a pus sa semnez cu un pix pe un ecran ,aceasta e ?Daca e rea,pot sa o retrag?Functionara a motivat ca astfel nu mai trebuie sa-mi faca copie de pe buletin.Eu aveam alta viziune asupra acestei semnaturi,ca fiind un dispozitiv la purtator,ceva gen stampila.

  13. @ olga:

    Nu aceasta este semnatura electronica.

  14. admin
    Multumesc,m-am linistit,maine aveam de gand sa merg sa o anulez.
    Dar unde obtin si eu mai multe informatii,pe aceasta tema?Cine ne poate explica,asa cum s-a intamplat cu cardurile de sanatate?

  15. multumesc,”Alin-7″.

  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ARTICOLELE SAPTAMANII (2): “Acordul cu FMI: bilant dramatic” – de Ilie Serbanescu
  17. @Ion de la Chiuiesti: priveşte şi partea bună a lucrurilor şi anume că acum ne vom putea apropia mai tare de Dumnezeu şi vom vedea cum face El minuni. 🙂

  18. Iertati,dar fiindca s-a vorbit de semnatura electronica,bancile au formulare de refuz pt scanarea electronica a specimenului de semnatura,pe motivul intocmit de ei,ca prin exercitarea acestui drept banca este obligata sa efectueze verificari suplimentare,ceea ce va determina cresterea duratei de executie a operatiunilor solicitate.
    Banca prelucreaza datele cu caracter personal ale clientilor sai in baza legii nr 677/2001pentru protectia persoanelor.Prelucrarea este inscrisa in registrul de evidenta a datelor cu caracter personal .

  19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SFINTI IN ACTUALITATE: SANDU TUDOR (viitorul parinte martir Daniil): “Tot cel umil si sarac trebuie sa plateasca gloaba…”
  20. Pingback: Război întru Cuvânt » CHEMARE LA RUGACIUNE (II)
  21. Pingback: Sinaxa - Creștin Ortodox
  22. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ACORDUL LETAL CU FMI ISI CONTINUA EXECUTIA: 67 DE SPITALE DESFIINTATE, PROTESTE DURE LA CODLEA SI DRAGANESTI/ Producatorii de medicamente pentru cancer ocolesc Romania, cu “concursul” nepasarii Ministerului Sanata
  23. Pingback: Razboi întru Cuvânt » INTRE CINISM SI RAZVRATIRE. Scurta cugetare despre modelul austeritatii, ”miracolul” maghiar si saracia romaneasca
  24. Pingback: Razboi întru Cuvânt » FMI LOVESTE DIN NOU: suntem dati drept “exemplu de redresare economica”. CE PRESUPUNE LAUDA FMI?/ Rezultatele conditiilor FMI&UE: scumpirea gazului si a energiei/ BANCA MONDIALA ALARMEAZA IAR CU PRIVIRE LA PRE
  25. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Presedintele nimicirii Romaniei ne “promite” referitor la “reforma” desfiintarii spitalelor: “E doar inceputul!”… Basescu a mai anuntat, simbolic, de la Covasna, REVIZUIREA CONSTITUTI
  26. Pingback: Razboi întru Cuvânt » UN SCUIPAT PE OBRAZUL UNUI POPOR. Despre ticaloasa propaganda a poporului betiv si nemuncitor si “efectul lucifer” la scara nationala
  27. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Analistul Gerald Celente ”profeteste” ca revoltele din tarile arabe si din Spania deschid calea razboiului mondial, pentru care a si fost provocata criza. SE AUDE ZANGANITUL ARMELOR? DE CE ROMANIA AR PUTEA FI UNUL DIN PRI
  28. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din “profetiile” lui Dr. Doom: ROUBINI VEDE O NOUA CRIZA provocata de problemele Chinei, Japoniei, UE si SUA/ La noi, “maestrul” mason Chirovici ne “consoleaza”: Austeritatea este de lunga
  29. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Adevaratul MARE PERICOL si cursa in care cad inclusiv patriotii sinceri: “SA VINA UN GUVERN EUROPEAN SAU MONDIAL SA NE SCAPE DE BASESCU!…”
  30. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Prinsi in haosul Marelui Diversionist, intre fumul petardelor si menghina “reformatoare” a cioclilor de la capataiul Romaniei… CE NE MAI RAMANE?
  31. Pingback: Articolul saptamanii: CUM SA FURI SI SA DISTRUGI O TARA? - Razboi întru Cuvânt
  32. Pingback: “Revolutia” Pietei Universitatii intre UTOPIILE DEMOCRATIEI TOTALE si ale SCHIMBARII DIN TEMELII a sistemului - Razboi întru Cuvânt
  33. Pingback: Profetism dostoievskian “la lucru” (III): “Cine isi blestema trecutul, acela-i de acum al nostru, iata formula noastra!” … sau demascarea “demonilor” Europei -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare