CAND LEUL ADOARME… Stiri, marturii si opinii legate de sfarsitul pamantesc al Vladicai Bartolomeu. SE PREGATESTE DESFIINTAREA MITROPOLIEI CLUJULUI?

2-02-2011 17 minute Sublinieri

Cititi si:

Cand Leul adoarme, incepe Golgota cerbului?

“Leul, neavând duşmani naturali, nu-l mănâncă nimeni şi moare numai de bătrâneţe. Şi cum moare? Îi cad dinţii şi nu se mai poate hrăni, nu mai poate vâna, dar nici să mănânce din ce vânează altul. Şi moare ca un bicisnic, mâncat de furnici şi de muşte. Sper că nu îmi doriţi aşa ceva”

Cand Inaltul Bartolomeu a evocat imaginea leului care moare de batranete napadit de furnici si muste, parca nu ar fi facut altceva decat, fara sa vrea, sa profeteasca asupra mortii sale. Chinuit si plimbat degeaba la Viena, fara sa se mai poata impotrivi, legat de tuburi, inconjurat, in afara de cateva exceptii, de multa indiferenta si de mult prea multe planuri lumesti, Leul Ardealului tragea sa moara spre bucuria lasa a hienelor, a furnicilor si a mustelor care, simtind ca a venit ceasul lor, s-au repezit asupra prazii grase si ispititoare: Mitropolia Clujului, adica reduta ortodoxa instituita acolo de ”batranul ostean”, reduta rezistentei credintei noastre si a romanitatii intr-o zona aflata la confluenta multiplelor interese – uniate, unguresti, agresiv-ecumeniste…

De aceea, atacarea redutei inseamna si atacarea mitropolitului Bartolomeu – si de aici si iesirea la suprafata a detractorilor sai mai noi sau mai vechi. Uneori mai direct, mai salbatic si mai cinic, alteori mai unsuros si cu venin implicit, ascuns in false si silite aprecieri ca, doar, deh, despre morti numai de bine”. Nu ajunge ca Leul a amutit: acum e momentul sa ne razbunam, sa ne si batem joc de el, sa-l terfelim, sa-l discreditam, sa agitam imediat steagul uniat pentru a nu pierde momentul de a slabi ortodoxia, sa-l scoatem orgolios, legionar din acela criminal si turnator “dovedit” sau, cel putin… sa lasam de inteles macar ca a fost o personalitate “controversata”…

Pentru muste si furnici, moartea Leului a venit ca o eliberare – ca o ”dezlegare” pentru a isi vedea de planurile lor lumesti, politice sau ca pe o ”echilibrare” a raporturilor de forte din Biserica (de fapt, ca o decisiva inclinare a balantei spre tabara lor.).

Dar nu-i de mirare, de vreme ce acesta este comportamentul acestor “vietati”. Nici acum nu indraznesc sa se apropie prea mult de leu, fie el si adormit. Pastreaza o distanta (aparentele) si se pitesc in spatele… rinocerului. Rinocerul este o fiara fioroasa foarte si cine poate sa ii stea in fata? Doar

se uită de sus la toţi câţi sunt puternici şi este împărat peste toate fiarele sălbatice (Iov 41, 34).

Toate tremura de frica sa si se dau la o parte. Hienele i s-au vandut demult si lipaie cu limba pamantul calcat de copitele sale imense, schelalaind lingusitor. Numai Leul ii statea impotriva, chiar si atunci cand altii, de partea sa, dadeau inapoi, ingroziti de urletul acestui rinocer inhaitat cu hienele si cu toate salbaticiunile pamantului. Acum leul nu ii mai poate sta impotriva. Rinocerul, siret, nu a vrut sa ii ofere acestuia moartea dupa care tanjea – o lupta vitejeasca, fata catre fata, in care sa vedem zvarcolirile eroice, dar incununate de o pilda de marturisire care sa cutremure intreaga ”jungla”. L-a lasat numai sa moara singur si batran, pandind momentul. Iar acum s-a si facut stapan peste teritoriul altadata interzis pentru el, duduind pamantul si frematand de nerabdare sa puna cornul sau infiorator la lucru, ca sa faca ”ordine”. Iar mustele, furnicile si hienele au intrat in fibrilatie… Unele se inghesuie atat de nerabdatoare incat o sa ajunga sub copitele si in coarnele rinocerului, platindu-si astfel tradarea. C-asa-i in jungla, legea celui mai tare si viclean…

Sa fi murit oare leul in zadar? Sa fie oare Ardealul risipit in toata aceasta increngatura leviatanica a intereselor lumesti, politice, uniate, ecumeniste? Nu stim – dar asa pare. Biruinta vazuta, in Ardeal, nu mai pare posibila. Ca il va stapani rinocerul direct sau isi va pune o sentinela slugarnica, acelasi lucru este. Dar stim ca marturia Leului moarte nu are. Glasul sau de verticalitate, de rezistenta, reduta sa nevazuta moarte nu vor avea.

Da, rinocerul si hienele, furnicile si mustele, joaca acum pe pamantul reavan in care zace adormit leul. Dar, undeva, deoparte, pe alt pamant, sta un cerb. Cam dispretuit (prea fragil, prea subtirel, prea delicat pentru asemenea jungla!), cam timorat… Poarta deja ranile muscaturilor laşe ale hienelor de toata teapa (si de dreapta, si de stanga). Are deja rani inca necicatrizate de pe urma loviturilor rinoceresti cu cornul. Si acum a ramas foarte singur, vanat cam din toate partile. Si stie ca rinocerul, de acum intarit, se va intoarce asupra sa, dornic sa se faca stapan absolut pe intreaga jungla. Cine poate crede ca va scapa cerbul de cornul rinocerului si de atacul inhaitat al hienelor? Intr-adevar, in ordinea vazuta, nu par a mai fi nadejdi. Insa in ordinea nevazuta, ZICE DOMNUL:

Căci gândurile Mele nu sunt ca gândurile voastre şi căile Mele ca ale voastre… (Isaia 55, 8).

Sa ne rugam pentru pacea Bisericii; sa ne rugam pentru odihna si biruinta cereasca a adormitului in Domnul Mitropolit Bartolomeu, sa ne rugam mai mult pentru toti ierarhii Bisericii noastre; sa ne rugam pentru ”puii de leu” care, acum, lipsiti de stapanul lor, ”mugesc la Dumnezeu ca sa isi apuce hrana lor”; dar sa ne rugam si pentru cei cu apucaturile mustelor si hienelor , ca sa le imblanzeasca si sa le intoarca Domnul pornirile viclenesti…

***

Si acum… o sumara “revista a presei” referitoare la desfasurarea “evenimentelor” pana la inmormantare, dar si referitoare la planurile care se “coc” privind succesiunea si desfiintarea Mitropoliei, dupa trecerea la cele vesnice a IPS Bartolomeu:

UPDATE

Patriarhia, insa, l-ar sustine la scaunul Mitropoliei de la Cluj pe IPS Ioan Selejan, episcopul Harghitei si Covasnei, unul dintre prelatii progresisti si apropiati ai actualului patriarh. Ultimul cuvant in desemnarea urmasului Inaltului Bartolomeu Anania va fi dat de catre Sfantul Sinod, structura dominata de apropiatii Patriarhului Daniel.

Teologul Radu Preda a precizat pentru HotNews.ro ca “biserica nu este o afacere de familie unde iti lasi urmasi” si ca ceea ce se scrie in presa e doar speculatie.

Inaltul Bartolomeu nu si-a exprimat nicio dorinta nominala. In testamentul dansului pomeneste doar de necesitatea identificarii unui om care sa duca mai departea lucrarea pe care el a inceput-o. Isi exprima nadejdea ca dupa el va fi cineva cat de cat vrednic. A-i urma Mitropolitului Bartolomeu este o sarcina foarte grea“, a declarat Radu Preda.

O ipoteza: Desfiintarea Mitropoliei de la Cluj si reintregirea Mitropoliei Ardealului

Pe de alta parte, mai multe voci sustin ca actualul patriarh si Sfantul Sinod vor incerca sa mearga pana la desfiintarea Mitropoliei cu sediul la Cluj, structura care in 2006 s-a “rupt” din Mitropolia Ardealului, in prezent condusa de IPS Streza.

Eu m-am numarat, la vremea respectiva, printre cei care au tras un semnal de alarma ca nu asa se infiinteaza mitropoliile. Insa tot eu spun acuma ca nici nu poti unifica o mitropolie doar de dragul unor ambitii geografice. Daca se pune problema unei reasezari a granitelor canonice, asta-i altceva, dar desfiintarea propriu-zisa a mitropoliei de la Cluj mi s-ar parea in primul rand o ofensa la adresa tuturor clujenilor care s-ar vedea deposedati de un atribut al orasului pe care il onoreaza. Clujul a avut si inainte de a fi o mitropolie o vocatie mitropolitana reala“, a declarat Radu Preda.

Conteaza foarte mult interesul bisericesc. Daca ducem povestea asta la o concurenta intre ambitiile nu stiu cui, atunci transformam viata bisericeasca intr-un lucru mai rau ca politica. Eu ma astept la orice de la Sfantul Sinod, inclusiv la lucruri bune” :), a mai precizat lectorul la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj.

(…) „Să nu ne plătim poliţe unii altora!”

Teologul Radu Preda, ucenic al Înalt Preasfinţitului Bartolomeu, a fost printre puţinii care, de la bun început, a considerat riscant modul de înfiinţare a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, în anul 2005. „Era un context emoţional puternic, după alegerea Mitropolitului Ardealului, dar asta nu înseamnă că Mitropolia Clujului nu şi-a dovedit ulterior utilitatea”, spune Radu Preda.

Cunoscutul teolog clujean a declarat, pentru „Adevărul”, că repunerea în dezbatere, în aceste momente, a chestiunii eventualei desfiinţări a Mitropoliei este „o greşeală şi o dovadă a lipsei de tact pastoral”. „Nu trebuie să ne dăm în spectacol transferând politicianismul în Biserică şi plătindu-ne poliţe unii altora”, consideră Radu Preda. El afirmă că se poate discuta despre reconfigurarea Mitropoliei Clujului, dar în niciun caz despre legitimitatea şi utilitatea acesteia. „Importanţa ei nu este dată de numărul de kilometri pătraţi, ci de capacitatea celui care ocupă tronul mitropolitan. Sper ca Sfântul Sinod să nu gândească în termeni primitivi, vânătoreşti, de întindere, ci să aibă în vedere raţiunile pastorale şi misionare”, a mai spus ucenicul Înalt Preasfinţitului Bartolomeu.

„N-a făcut management în Biserică”

Apropiat al ierarhului, teologul Radu Preda îl descrie pe Mitropolitul Bartolomeu drept un fin cunoscător al dimensiunii profund spirituale a Ortodoxiei.„N-a fost doar un episcop printre alţii, ci în primul rând o conştiinţă, dovadă că a ştiut să abordeze misiunea Bisericii în termeni pastorali şi nu birocratici, gen management. Asta se vede în numărul mare de tineri care au trecut pe la căpătâiul lui pentru a-şi lua rămas-bun“, arată teologul clujean. El afirmă că Bartolomeu Anania a plătit până în ultima clipă preţul libertăţii. „Cei de stânga spuneau că ar fi fost de dreapta, iar cei de dreapta că ar fi fost de stânga. Pentru unii era agent american, iar pentru alţii securist sadea. Nefiind nici una, nici alta a trebuit să sufere acuzaţii din ambele părţi”, a încheiat Radu Preda.

Instrucţiunile IPS Bartolomeu privind înmormântarea

IPS Bartolomeu va fi înmormântat mâine, în cripta ierarhilor, de sub altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. În testamentul întocmit de mitropolit în urmă cu un an, IPS Bartolomeu şi-a exprimat dorinţa ca peste sicriu să fie turnat pământ reavăn, adus de la Mănăstirea Nicula.

Potrivit purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, lespedea de piatră de pe mormânt va fi una simplă şi a fost pregătită de IPS Bartolomeu încă din anul 1996. “Aşa cum IPS Bartolomeu a exprimat în testamentul său, a dorit să fie înhumat într-o groapă cu pământ reavăn, pentru că a spus că doar pământul ţării îi va ţine de cald. Peste sicriul care va fi coborât în groapă va fi turnat pământ adus de la Mănăstirea Nicula. Peste pământ va fi pusă piatra pe care mitropolitul Bartolomeu şi-a pregătit-o în urmă cu 15 ani, din 1996, când a obţinut un premiu literar, iar din suma obţinută a vrut să îşi pregătească piatra simplă pe care scrie doar «Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu 1921-2011», pentru a nu lăsa nicio povară pe umerii urmaşilor lui atunci când va trece la Domnul”, a spus Ivanov.

 

Preşedintele şi patriarhul au aterizat pe aeroportul clujean cu două avioane, la mai puţin de jumătate de oră distanţă. Au fost la căpătâiul Înalt Preasfinţitului Bartolomeu şi au avut întrevedere în sediul Mitropoliei Clujului. Preşedintele a plecat la Bucureşti, patriarhul, la rugăciune. Astăzi este aşteptat şi premierul la slujba de înhumare a IPS Bartolomeu. Înconjuraţi permanent de camere video, de jurnalişti şi fotografi, preşedintele Băsescu şi PF Daniel nu au făcut declaraţii publice. “Este vremea de rugăciune, nu pentru declaraţii”, a spus PF Daniel. Preşedintele s-a rezumat să spună “Dumnezeu să îl ierte!”.

Între miile de oameni care au ţinut să depună ieri-seară un ultim omagiu regretatului ierarh, şeful statului s-a recules la căpătâiul mitropolitului, după care a rămas la slujba din catedrală, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, şi de prefectul Florin Stamatian. Sute de oameni aşteptau afară pentru a putea ajunge lângă sicriul IPS Bartolomeu, în ciuda frigului cumplit de afară, în dangătul de jale al clopotelor. Şirul de credincioşi care aşteptau în faţa catedralei a ajuns până la fântâna arteziană din faţă.

Puţin după ora 19:00, preşedintele a aprins o lumânare lângă catafalc, după care a ieşit şi s-a îndreptat spre sediul Mitropoliei, unde se afla deja patriarhul. Cei doi au avut o întrevedere de aproape 10 minute, după care Băsescu a plecat spre aeroport pentru a se întoarce la Bucureşti. PF Daniel a ajuns în catedrală, alături de mai mulţi clerici, printre care PS Andrei, PS Serafim, IPS Laurenţiu Streza, PS Daniil, PS Irineu Bistriţeanul, IPS Irineu al Olteniei, PS Gherasim, episcop de Vâlcea, PS Siluan de la Gyula, PS Sofronie de la Oradea, PS Timotei din Spania, PS Macarie din Suedia. La catedrală a venit şi fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu. La scurtă vreme, patriarhul s-a întors în reşedinţa mitropolitană, împreună cu ierarhii, unde avea programate discuţii administrative.

Emil Boc şi-a confirmat prezenţa la înmormântarea lui IPS Bartolomeu, care va avea loc la Catedrala Ortodoxă. “Avea o capacitate extraordinară de a-ţi transmite valorile creştine, valorile morale. A fost arestat în două regimuri, a intrat în contradicţie cu două regimuri”, a spus Boc despre cel trecut la cele veşnice. Premierul a precizat încă de marţi seară, într-o emisiune televizată la NCN, că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a ajunge la acest “ultim eveniment din viaţa pământească” a ierarhului. “Avem confirmarea prezenţei premierului Emil Boc şi a echipei sale, a lui Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, autorităţi locale şi din judeţele Mitropoliei. Nu vor veni mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, şi arhiepiscopul Aradului, IPS Timotei”, a spus Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Bogdan Ivanov.

Mai toţi înalţii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe vin la Cluj
Majoritatea ierarhilor din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au confirmat prezenţa la ceremonia de înmormântare a mitropolitului Bartolomeu. Între cei care au anunţat că vor lua parte la Liturghia Arhierească şi la slujba de înmormântare a mitropolitului Clujului se numără mitropolitul Serafim, al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, mitropolitul Iosif, al Europei Centrale şi Meridionale, şi mitropolitul Teofan, al Moldovei, care soseşte la Cluj în această dimineaţă.

  • Romania Libera:

Arhiepiscopul Andrei despre moartea ÎPS Bartolomeu: Este o pierdere imensă pentru Biserică

Un lider de opinie

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, unul dintre posibilii succesori ai mitropolitului Bartolomeu Anania, a declarat pentru Românialiberă.ro că moartea ÎPS Anania este o pierdere imensă pentru Biserica Română pentru că oamenii de talie înaltă se nasc rar.

„Este o pierdere imensă pentru că oamenii de talia lui se nasc mai rar. Prin cultura, spiritualitatea, spiritul de edil de biserică, mitropolitul Bartolomeu Anania a fost o mare personalitate. Atunci când o astfel de personalitate se mută în eternitate, lasă un gol care nu poate fi umplut, dar şi o moştenire grozavă”, spune Înalt Prea Sfinţiul Andrei Andreicuţ, Arhiepiescopul Albei.

“Încă din vremurile grele mitropolitul a fost un lider de opinie. El a condus greva studenţilor din Cluj şi a făcut temniţă grea pentru asta. Mereu şi-a păstrat coloana vertebrală dreaptă şi a spus ceea ce gândea chiar dacă a trebuit să plătească pentru asta apoi. Unii consideră cea mai mare realizare a mitropolitului diortosirea şi adnotarea Sfintei Scripturi, alţii activitatea sa literară, dar eu cred că pe toate planurile a fost mare“, mai adaugă ÎPS Andrei.

Un erou al neamului

Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor îl consideră pe mitropolitul Anania un erou al neamului românesc.

„Este o despărţire de un om extrem de valoros pentru Biserică, pentru neamul românesc şi pentru cultura poporului român. El şi-a trăit viaţa în chip eroic, spunând întodeauna adevărul şi pătimind pentru adevăr. Rămâne ca o mărturie a unui teolog desăvârşit, de slujitor liturgic şi de patriot“, declară Înalt Prea Sfinţitul Pimen.

  • Realitatea.net:

ÎPS Bartolomeu Anania va fi înmormântat joi, la Catedrala din Cluj

ÎPS Bartolemeu Anania a cerut în testament să nu i se ofere distincţii post-mortem


(…) Catedrala Mitropolitana va deschisa tot timpul, pana joi, pentru credinciosii care doresc sa isi ia ramas bun de la Mitropolitul Bartolomeu. In aceasta seara are loc o slujba de priveghere, la care participa sute de clujeni.

Pentru ca cei veniti la Catedrala sa nu mai simta atat de tare gerul de afara, elevii Seminarului Teologic au pregatit ceai cald. Credinciosii au inceput sa vina si din alte localitati, nu numai din Cluj-Napoca, pentru a-si lua ramas bun de la IPS Bartolomeu.

IPS Bartolomeu Anania a cerut sa fie inmormantat in necropola aflata la subsolul Catedralei Mitropolitane. Aici se mai afla mormintele episcopului Nicolae Ivan, care a decedat in 1936, si cel al IPS Teofil Herineanu. Mai multe pe CityNews.

  • Ziua de Cluj:

Marga despre Bartolomeu: lasă un gol imens, care va fi greu de acoperit

Scriitorul, educatorul, ierarhul Bartolomeu Anania lasă în urmă un gol imens, care va fi greu de acoperit”, arată Marga într-un mesaj ataşat acestei ştiri, adăugând că zeci şi zeci de tineri” s-au bucurat de sprijin financiar prin bursele Fundaţiei Bartolomeu Anania. “Opera literară a lui Valeriu (Bartolomeu) Anania rămâne dintre cele de referinţă în epocile pe care el le-a parcurs. Memoralistica sa a impresionat prin sinceritate şi redare fără ocolişuri a drumului vieţii sale.

Ca scriitor religios, Bartolomeu Anania ne-a lăsat o moştenire impresionantă, înăuntrul căreia se detaşează memorabila traducere a Bibliei în limba română, a şaptea astfel de traducere în istoria culturii române. În orice cultură, traducerea Bibliei, opera fondatoare a lumii civilizate – este o întreprindere maximă. Bartolomeu Anania nu numai că este autorul unei astfel de întreprinderi, dar ne-a lăsat şi o concepţie asupra Bibliei şi asupra traducerii însăşi. Bunăoară, el a optat – la distanţă de literaturizarea Bibliei, ca şi de contemporanizarea forţată a textului – pentru o traducere cât mai fidelă, căutând să redea ceea ce numea „graţia muzicală a teologiei”, a mai arătat Marga.

300 de enoriaşi aşteaptă la coadă pentru a-şi lua adio de la Mitropolitul Bartolomeu

  • Adevarul:

Fotoreportaj: ultimul drum al Mitropolitului Bartolomeu spre Catedrala Mitropolitană

IPS Bartolomeu a lăsat un testament înainte de moarte

REPORTAJ Mitropolitul Bartolomeu, privegheat de zeci de enoriaşi de cu bună dimineaţă

Ultimul omagiu pentru Mitropolitul Anania

ÎPS Teofan despre influenţa ÎPS Bartolomeu: „Întâlnirea dintre Teodor Baconschi şi mitropolit a fost determinantă pentru actualul ministru“

ÎPS Laurenţiu Streza: Soarta Mitropoliei Clujului se va decide peste 40 de zile

Intrebat dacă Mitropolia Clujului va mai supravieţui, după moartea lui ÎPS Bartolomeu, mitropolitul Ardealului a spus că dacă va fi bine pentru Biserică va supravieţui, iar dacă nu va fi bine pentru Biserică ea va veni acolo unde trebuie să fie, unde a fost de la început”.

Mitropolitul Ardealului a completat că o decizie va fi luată peste 40 de zile, când vor fi alegeri pentru scaunul rămas vacant, după moartea mitropolitului Bartolomeu Anania. Atunci se va decide dacă se va reunii vechea Mitropolie a Ardealului sau se va rămâne la forma actual.

„Atunci se va constata dacă lucrarea aceasta a fost într-adevăr o lucrare necesară şi benefică, dacă nu, Biserica îşi are soluţiile ei, administrative, pentru că este o problemă administrativă şi canonică. Sunt 40 de zile în care lăsăm în linişte şi pace să se odifhnească sufletul celui plecat, după 40 de zile vor fi alegeri pentru scaunul vacant şi Sfântul Sinod va vedea cum va rezolva această situaţie“, a completat ÎPS Streza.

  • EvZ:

Episcopul Iustinian Chira: “Clujul trebuie să-şi apere mitropolia”

Episcopul de Maramureş şi Satu Mare, PS Iustinian Chira, vorbeşte într-un interviu pentru evz.ro despre cei care “au gânduri necurate” de a desfiinţa Mitropolia Clujului. PS Iustinian a fost stareţul Mănăstiorii Rohia, unde şi-a trăit ultimii ani din viaţă Nicolae Steinhardt. Apoi, a ocupat funcţia de episcop vicar al Clujului şi în prezent este episcop al Maramureşului şi Sătmarului.

evz.ro: Aţi fost unul dintre apropiaţii Mitropolitului Bartolomeu Anania…

PS Iustinian Chira: L-am cunoscut pe Bartolomeu în anii grei de mare suferinţă. Era una dintre marile voci ale Bisericii Ortodoxe Române. Am fost la catafalcul lui şi i-am spus să ma aştepte. Va deschide raiul pentru toţi clujenii.

Sunt voci care susţin că Mitropolia Clujului ar trebui desfiinţată deoarece a fost înfiinţată în afara canoanelor Bisericii.

Clujul este una dintre localităţile care trebuie să îşi apere mitropolia. Nu este niciun pericol pentru că aici este un popor care îşi apără patrimoniul, un popor care îşi va apăra mitropolia.

Sunt totuşi voci care cer ca cele două mitropolii să se unească.

Nu se vor uni cele două mitropolii de la Cluj şi de la Sibiu. Nu te poţi muta din casă în tindă. Nechemaţii şi neîncheiaţii se află în treabă să vorbească. Cei care nu au niciun corespondent cu Dumnezeu. Unii care nu au nicio treabă şi care îşi apără ambiţiile individuale, doar aceştia vorbesc.

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a declarat că nu pot exista două mitropolii în Ardeal, în condişiile în care Ardealul este unul singur.

Da. Dar capitala Ardealului este Clujul. Aici a fost mitropolie acum 500 de ani. Clujul este un oraş mare, nobil. Are cele mai importante facultăţi, cele mai importante spitale. Clujul este o localitate care are un destin pentru viitorul României.

Se spune că PS Ioan de la Covasna este favorit pentru funcţia de mitropolit al Clujului. Este potrivit pentru această funcţie?

Buni sunt toţi. Ultimul credincios din biserica noastră este bun pentru mitropolit. Pentru mine, şi ultimul credincios din România este vrednic să ajungă mitropolit.Sa ne mândrim că suntem români şi ortodocşi.

Ce efecte are asupra BOR plecarea la cele sfinte a Mitropolitului Bartolomeu?

Bartolomeu este un om care merită să treacă în rândul sfinţilor. Îmi pare bine că am ajuns la Cluj să mă întâlnesc cu Bartolomeu. Duminică dimineaţă am avut un vis frumos, deosebit, privindu-l pe Bartolomeu. Nu este deloc un gol prin plecarea lui. Are Dumnezeu grijă de tot. De rupi din codru o rămurea ce-i pasă codrului de ea. Ce-i pasă lumii-ntregi de moartea mea? Amin.

Trei zile de doliu la Cluj-Napoca în memoria Mitropolitului Bartolomeu Anania

“ÎPS Bartolomeu a spus că îşi doreşte ca succesorul său să fie un episcop hotărât, care să ducă mai departe misiunea începută de el. Şi şi-a dorit ca Fundaţia “Bartolomeu Anania” să meargă mai departe”, adaugă episcopul vicar Irineu Bistriţeanul.

(…)

În această după-amiază, la sediul Mitropoliei Clujului, a avut loc o şedinţă la care au participat cei doi episcopi vicari, Irineu şi Vasile, preoţi consilieri şi, prin telefon, Patriarhul Daniel, care va asigura conducerea instituţiei până la desemnarea de către Sfântul Sinod unui nou mitropolit.

Potrivit statutului BOR, funcţia de mitropolit al Clujului s-a vacantat în momentul decesului ÎPS Bartolomeu Anania, perioada de interimat fiind de maximum 90 de zile. În această perioadă, Sinodul BOR trebuie să fixeze o dată pentru alegeri la care se depun minimum trei candidaturi.

Preoţii din cadrul Mitropoliei Clujului se tem că nu va fi respectată dorinţa lui ÎPS Bartolomeu Anania ca succesorul său să fie episcopul vicar Irineu Bistriţeanul.

“Dorinţa cea mai mare a lui ÎPS Bartolomeu Anania a fost ca episcopul vicar Irineu să devină mitropolit, dar acest lucru nu va fi posibil dacă Sinodul va schimba statul BOR în sensul că episcopii vicari nu pot participa la alegerile pentru funcţia de mitropolit. Propunerea care se va discuta şi adopta cel mai probabil în cadrul Sinodului BOR din luna februarie este ca doar episcopii titulari şi arhiepiscopii să poate candida pentru funcţia de mitropolit. În acest cez, cei doi episcopi vicari de la Cluj, Vasile şi Irineu nu mai pot candida”, a explicat un preot care ocupă o funcţie importantă în cadrul Mitropoliei Clujului.

Jocurile de culise privind numele succesorului la conducerea Mitropoliei Clujului au început încă de câteva luni.

Cine va fi succesorul Mitropolitului Bartolomeu Anania

Dincolo de suferinţele mitropolitului Bartolomeu Anania, jocurile de culise au început încă de câteva luni, scenariile cel mai des discutate fiind numirea Episcopului Ioan Selejan, de la Covasna, ca Mitropolit al Clujului ori desfinţarea acestei mitropolii care a dat peste cap statutul Bisericii Ortodoxe Române, care avea pentru zona Transilvaniei o singură mitropolie, cu sediul la Sibiu.

Deşi nimeni nu discută deschis, acest subiect a făcut parte dintre temele de discuţie cu ocazia unei întâlniri de taină care a avut loc în urmă cu o lună la Mănăstirea Rohia şi la care au luat parte înalte feţe bisericeşti.

Totuşi, scenariul desfinţării acestei mitropolii nu este foarte credibil, mai ales că ar da Bisericii Ortodoxe Române o puternică lovitură de imagine, mulţi fiind de părere că nu se poate desfinţa o instituţie creată în urmă cu câţiva ani.

PS Ioan Selejan, în cărţi pentru scaunul de mitropolit

Preoţii din cadrul Mitropoliei Clujului susţin că ÎPS Bartolomeu ar fi vrut şi chiar a făcut demersuri pentru acest lucru ca după moartea sa, noul mitropolit să fie episcopul Irineu Bistriţeanu.
Dorinţa lui Bartolomeu nu este însuşită de cei care conduc azi Biserica Ordotoxă Română, care ar dori ca noul mitropolit să fie episcopul Harghitei şi Covasnei, Ioan Selejan.

Şi cum Sinodul BOR este dominat la ora actuală de către Patriarhul Daniel, care a reuşit prin înscăunarea unor noi episcopi să ocupe locurile vacante din Sfântul Sinod, o posibilă alegere a lui PS Ioan Selejan în funcţia de mitropolit al Clujului, să fie un lucru foarte posibil, mai ales că acesta se află în graţiile IPS Laurenţiu Streza, episcopul Mitropoliei Ardealului, rămasă cu doar patru judeţe, Braşov, Sibiu, Covasna şi Harghita după înfiinţarea Mitropoliei Clujului care numără judeţe, Cluj, Alba, Sălaj, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Bihor şi Mureş.

„În mod normal urmează o perioadă de doliu de 40 de zile așa cum se arată în canoane. Cred că arhiepiscopul Ioan are cele mai multe șanse să fie ales de Sinod ca și succesor al lui Bartolomeu Anania. Cred că se va ridica din nou problema Mitropoliei Clujului, dacă e canonică sau nu. Aici este întreaga problemă. Pentru a nu-l provoca pe IPS Bartolomeu, în timpul vieții sale nu s-a pus această problemă, dar cred că problema va fi reluată în Sinod. Despărțirea celor două mitropolii s-a făcut doar la nivel administrativ și asta deoarece preoții au continuat să dea ascultare mitropolitului de la Sibiu”, spune cunoscutul teolog și publicist Florian Bichir.

Niciun comentariu

Referitor la succesiunea la conducerea Mitropoliei Ardealului, arhiepiscopul Ioan Selejan nu a vrut să facă niciun comentariu, rezumându-se la a povesti cum l-a cunoscut pe Mitropolitul Bartolomeu Anania.

“L-am cunoscut prin anii 1980 când eram la Seminarul din Craiova şi a venit şi ne-a ţinut acolo o prelegere, iar mai apoi, la mănăstirea Polovragi pe care eu o restauram. Dânsul se întorsese din Statele Unite şi a ţinut să se reîntoarcă la mănăstirea în care a vieţuit o vreme şi pe care, din cauză că era urmărit, a trebuit să o părăsească. Când a ajuns acolo am avut primele întâlniri duhovniceşti şi mi-a relatat câte ceva dintre probleme pe care le aveau călugării în perioada anilor 1950-1960 când mulţi au fost bătuţi de Securitate pentru că îi ajutau pe luptătorii anticomunişti”, ne-a declarat Arhiepiscopul Ioan Selejan.

PS Ioan Selejan s-a născut pe 16 noiembrie 1951, în satul Pietrani, judeţul Bihor. Între 1971 şi 1976, PS Ioan a fost studentul Facultăţii de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, iar din anul 1980 a intrat la Mănăstirea Lainici. În 1986 a absolvit cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar în anul 1990 pe cele ale Facultăţii de Teologie de la Sibiu.

Între anii 1990-1994 a fost stareţul Mănăstirii Lainici, iar din 1994 a fost numit Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, de unde a fost rechemat în acelaşi an pentru a fi instalat episcop al Episcopiei Ortodoxe Române de Covasna şi Harghita.

Tensiuni vechi

Dincolo de orice supoziţii, o stare de tensiune între Patriarhul BOR Daniel şi IPS Bartolomeu Anania a existat în ultimii ani, relaţiile dintre cei doi nemaifiind cordiale încă de la alegerea noului patriarh, după moartea lui Teoctist.

Răceala s-a putut simţi în momentul în care, în ultimele luni, Patriarhul Daniel a făcut o serie de vizite în mai multe judeţe din Transilvania, Bihor, Maramureş sau Satu Mare, aflate în subordinea mitropolitului Bartolomeu, fără ca cei doi să se întâlnească.

Câte mitropolii încap în Ardeal?

Soarta Mitropoliei Clujului e problematică după moartea ÎPS Bartolomeu. Sinodul ar putea decide desfiinţarea ei.

“Ardealul este una şi nu-l putem împărţi în două şi, mai ales, inegal: unul să aibă tot şi altul nimic“. Aceasta e declaraţia pe care ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, a făcut-o ieri pentru EVZ, declaraţie care rezumă argumentele în favoarea desfiinţării Mitropoliei de la Cluj. Acesta a refuzat să detalieze planurile cu privire la modul în care Biserica Ortodoxă va fi organizată din punct de vedere administrativ în Ardeal, pe motiv că e prematur atâta vreme cât ÎPS Bartolomeu Anania nu a fost încă înmormântat. “Iar despre morţi numai de bine”, a spus ÎPS Laurenţiu.

Mitropolitul de la Sibiu a admis însă că problema existenţei a una sau două mitropolii în Ardeal este foarte probabil să fie discutată peste două săptămâni de Sfântul Sinod, care se va întruni în şedinţa obişnuită, în perioada 14-16 februarie.

“Sfântul Sinod e parlamentul bisericesc. El va decide care variantă e mai bună pentru Biserică”,
a precizat acesta.

Soarta Mitropoliei Clujului va fi, practic, tranşată în curând, înainte de a se alege un nou titular pentru scaunul arhiepiscopal de acolo. În funcţie de rezultatul demersului ÎPS Laurenţiu, care, după cum susţin surse din interiorul BOR, va face personal această propunere Sfântului Sinod, se vor face apoi jocurile şi pentru succesorul lui Anania.

Mitropolia Clujului a fost înfiinţată pe 4 noimebrie 2005, la doar o zi după ce ÎPS Laurenţiu Streza a fost ales mitropolit al Ardealului. Pe locul rămas vacant după moartea ÎPS Antonie Plămădeală, Streza a candidat împotriva ÎPS Andrei Andreicuţ, care avea susţinerea ÎPS Bartolomeu şi chiar a PF Teoctist. Susţinut de actualul patriarh Daniel, care pe atunci era mitropolit la Iaşi, Streza a avut o victorie spectaculoasă. A doua zi, odată cu validarea alegerii sale, Sinodul a decis însă să-l lase cu doar două din cele şase eparhii din Ardeal.

Surse sinodale dezvăluiau că, nemulţumit de rezultat, ÎPS Bartolomeu l-a convins peste noapte pe PF Teoctist să înfiinţeze la Cluj o mitropolie, care să controleze practic Ardealul, pentru a-l lăsa fără putere pe Streza. Ulterior, s-a aflat că, în iureşul evenimentelor şi al presiunilor, însuşi ÎPS Laurenţiu a votat în favoarea înfiinţării unei noi mitropolii, iar cele două voturi împotrivă le-au aparţinut actualului patriarh şi PS Damaschin al Sloboziei, care a decedat în urmă cu doi ani.

În pofida protestelor credincioşilor de la Sibiu şi chiar a unui proces deschis Sinodului în care avocat a fost Antonie Iorgovan, Adunarea Naţională Bisericească a validat şi ea înfiinţarea noii mitropolii, după o pledoarie insistentă a unuia dintre membrii de atunci, Constantin Bălăceanu-Stolnici. ÎPS Bartolomeu a avut inclusiv sprijinul politic al PDL, exprimat răspicat de Emil Boc.

Argumentele istorice

Înainte de înfiinţarea la Cluj a unei noi mitropolii, ÎPS Bartolomeu s-a opus în Sinod înfiinţări unor alte mitropolii, cum ar fi cea a Tomisului, la Constanţa, sau cea a Bucovinei, la Suceava. Cât priveşte şi înfiinţarea, şi desfiinţarea unor mitropolii în istoria BOR există puţine exemple. În 1370 a fost înfiinţată o mitropolie a Severinul, desfiinţată însă după 1401, după cum este menţionat în “Istoria BOR”, apărută la Editura Trinitas în 2007.

De asemenea, în 1939, sub influenţa autorităţilor politice ale vremii, s-a dispus înfiinţarea unei noi mitropolii la Craiova, desfiinţată în 1945. În 1947, noua putere comunistă a reînfiinţat-o însă şi ea există şi astăzi.

Defiinţarea mitropoliei de la Cluj ar respecta deci, parţial, algoritmul istoric, ţinând cont şi de faptul că, la Cluj, până în 2006, nu a existat niciodată mitropolie. Începând din secolul XIV până în secolul XVVIII, Mitropolia Ardealului a avut sediul în mai multe locuri, din 1761 fiind stabilit la Sibiu.

Din 2006, de la înfiinţarea Mitropoliei Clujului, Mitropolia Ardealului mai are însă în componenţă doar două eparhii, Arhiepiscopia Sibiului şi Episcopia Covasnei şi Harghitei, al cărei titular, PS Ioan Sălăjan e văzut astăzi ca un potenţial succesor al lui Bartolomeu.

***

Si sa incheiem cu cateva marturii frumoase, alaturate celor la care am mai deja trimiteri la postarile anterioare de pe pagina principala:

Cititi si:


Categorii

IPS Bartolomeu Anania, Opinii, analize, Pagini laice, Presa, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “CAND LEUL ADOARME… Stiri, marturii si opinii legate de sfarsitul pamantesc al Vladicai Bartolomeu. SE PREGATESTE DESFIINTAREA MITROPOLIEI CLUJULUI?

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » IPS IUSTINIAN, Arhiepiscopul Maramuresului: “CLUJUL TREBUIE SA-SI APERE MITROPOLIA”
  2. http://puntomedia.wordpress.com/2011/02/01/bartolomeu-omul-si-vorbele/

    o alta marturie frumoasa despre IPS-ul nostru drag:

    ““Veniţi şi pirataţi Biblia!”, clama Înalt Preasfinţitul Bartolomeu la nu mai mult de un an de la momentul în care lansase monumentala şi sclipitoarea traducere a Cărţii Sfinte. Un proiect trudit, ani şi ani, în singurătatea de la Nicula, o operă de o valoare patrimonială inestimabilă, Bartolomeu o oferea, vizionar, pe DVD, Biblia multimedia, cu îndemnul ca ea să fie duplicată şi dată mai departe gratis, pe Internet, ca să ajungă cât mai populară şi mai accesibilă. Tradiţionalist neînduplecat, Înaltul a ştiut ca nimeni altul în biserică să-şi apropie şi să pună modernismul în slujba ortodoxiei.”

    Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul

  3. Nu exista FAPTURA mai gratioasa si mai eleganta dar in acelasi timp PUTERNICA si impunatoare decat cerbul (carpatin).
    Il vedem mai des la munte, deoarece se refugiaza acolo in cautarea unor locuri mai linistite. Evita zonele reci, cu clima aspra.
    Ii putem admira pasul agale de parca nu ar atinge pamantul cu picioarele sale agere, ii vedem vedea PIEPTUL PUTERNIC, ochii blanzi dar patrunzatori. Are simturile dezvoltate, in special mirosul si auzul.Inzestrat cu PUTERNIC INSTINCT de asociere.

    In Romania, cerbul (lopatar) reface drumul spre renaturalizare la ecosistemul complex, avand VIGOAREA si FORTA necesara supravietuirii.
    Relativ rezistent la boli, dar sensibil la complexul pradator.
    Lupul, rasul,cainii hoinari si braconierii sunt dusmanii cei mai importanti. Cei mai periculosi pare sa fie in prezent CAINII HOINARI SALBATICITI care tind sa inlocuiasca LUPUL. Aceasta, fiindca lupul si rasul nu se suprapun de regula, ca areal, peste arealul lui. Recent, SACALUL a completat lista dusmanilor naturali, periculosi.
    Vanatoarea, pentru BRACONIERI, este destul de dificila pentru ca cerbul este mereu in miscare. (citatele sunt din Atlasul zoologic)

    Nimic despre muste, furnici si alte “vietati”. Probabil ca avand atatia dusmani naturali, in comparatie cu Leul, pronia dumnezeiasca tine “vietatile” departe de Cerb.

  4. Cand un viteaz moare armele trebuie sa taca.
    Nu este cazul nostru.In timp ce o tabara este indurerata,ceilalti lucreaza la daramarea castelului din Ardeal.
    Apreciez curajul acestui site.Lipsa de reactie in aceste zile este un semn de slabiciune.Inaltul Bartolomeu asa ne vrea.

  5. Pingback: Război întru Cuvânt » RAMAS BUN, INALT PREASFINTITE BARTOLOMEU! Dincolo de mormant, Vladica ne vorbeste despre moarte si inviere si despre erezia jurnalistica folosita din nestiinta si in cazul sau: NU EXISTA “A TRECE IN NEFIINTA”!
  6. EXTRAORDINAR MATERIALUL “CAND LEUL ADOARME, INCEPE GOLGOTA CERBULUI?” – nu cred ca se putea contura o imagine mai clara a ceea ce se petrece de ceva vreme…

    DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA PE INALTU BARTOLOMEU SI SA DESCHIDA RAIUL PENTRU FIECARE DINTRE NOI, ASA CUM BINE ZICEA BATRANUL INALT IUSTINIAN…

  7. La stiri se tot spune ca IPS Bartolomeu ar fi scris in testamentul sau ca isi doreste sa se faca mai mult pt “apropierea celor 2 biserici “surori” “.

    Deja au inceput sa-i puna vorbe in gura?

  8. @ Un ardelean:

    Tot ce se poate. Noi n-am auzit.

  9. pai de acum incepe dezinformarea si fabulatia, variatii pe diferite strune si corzi…

  10. Atat de mult mi-a placut povestirea alegorica, incat nu ma pot abtine, si ca o “nechemata si neincheiata, ma aflu in treaba vorbind” pentru a doua oara intr-o singura zi 🙁

    CERBUL NU SE ADAPA NICIODATA DIN APE TULBURI. Bea numai apa curata, chiar daca aceasta inseamna sa strabata distante mari pana la izvor, impreuna cu iezii si caprioarele. Se intampla uneori sa si moara de sete, dar nu se ating de apele tulburi. (din Atlasul zoologic)

  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » S-A FACUT PUBLIC TESTAMENTUL INALTULUI BARTOLOMEU. “La carma Mitropoliei imi doresc un urmas demn, credincios Bisericii Ortodoxe, integru, adversar al coruptiei de orice fel…”
  12. Pingback: Război întru Cuvânt » Glasul de tunet al Mitropolitului Bartolomeu Anania avertizeaza si mustra raspicat si dincolo de mormant: “EUROPA, NU SODOMA!”
  13. IMPRESIONANT ARTICOLUL SCRIS IN DUHUL SI STILUL INALTULUI ASA CUM I-AR FI PLACUT SI LUI .DAR LEUL DOARRME ,EL N-A MURIT CI NE VEGHEAZA DE ACOLO PE TOTI CEI CARE L-AM IUBIT,OCROTITOR SI INTELEPT.CINE O FI INSA,, RINOCERUL,,SI HIENELE DAR OARE ,,CERBUL,,?…SAU POATE BANUIM…

  14. Impesionant si dureros articol. Sincer imi vine sa plag.

  15. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Arsenie Papacioc, despre ucenicul sau, Vladica Bartolomeu Anania, dupa trecerea sa la Domnul: ERA ODIHNITOR, MANGAIETOR, INIMA CALDA…
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Stiri si comentarii despre “mostenirea” Inaltului Bartolomeu. Linistea dinaintea tradarii?
  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii (2): PARINTELE ANANIA, BIRUINTA MILEI – de Nicolae Dabija
  18. Pingback: Razboi întru Cuvânt » DETALII NOI SI APARITIE INEDITA A PATRIARHULUI DANIEL LA CLUJ, IN CONTEXTUL ORGANIZARII ALEGERILOR PENTRU MITROPOLIA LOCALA
  19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » INEDIT: Cum si-a iertat IPS Bartolomeu Anania tortionarii, dupa 50 de ani!
  20. Pingback: Război întru Cuvânt » DOR DE PARINTELE ANANIA. Documentare remarcabile, marturii inedite si memorabile (VIDEO)
  21. Pingback: Ziarul "Adevarul": campanie fatisa, plina de ura si furie oarba impotriva Bisericii Ortodoxe. ATAC GROSOLAN SI PROSTESC LA IPS TEOFAN
  22. Pingback: Arhiepiscopia Alba Iuliei trece in jurisdictia Mitropoliei Ardealului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: Trinitas TV anunta TRIUMFAL votul Adunarii Eparhiale a EPISCOPIEI ORADIEI de “revenire” la Mitropolia Ardealului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: IPS BARTOLOMEU ANANIA – 1 AN DE LA ADORMIRE. Astazi hienele in piei de pastori ii sfasie mostenirea… LECTIA UNEI VIETI DEMNE SI RODITOARE -
  25. acum stiu cine sunt hienele si rinocerul…ce pacat, un vis spulberat mi-e rusine de toti ,slugi viclene .

  26. Pingback: Patriarhul Daniel si tabara sa si-au desavarsit razbunarea: MITROPOLIA CLUJULUI, SFARTECATA SI IMPARTITA CA O PRADA DE RAZBOI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: Teologul RADU PREDA demonteaza pretextele ruperii Mitropoliei Clujului. RAZBOIUL ORTODOXO-ORTODOX si ”TRANSFORMAREA IERARHIEI IN OLIGARHIE?” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare