DEZBATEREA DE LA MINISTERUL SANATATII (18 nov. 2010). Secretarul de Stat Irimie promite ALTERNATIVA la cardul de sanatate electronic (cu cip). UPDATE: DEZVALUIRILE SOCANTE ALE LUI BOGDAN MANOLEA SI REACTIA F.O.R.

18-11-2010 6 minute Sublinieri

Astazi, 18.10.2010, a avut loc dezbaterea organizata de Ministerul Sanatatii in jurul proiectului de ordonanta de urgenta prin care intentioneaza sa introduca un nou dispozitiv de control si evidenta a asiguratilor: cardul electronic de sanatate.

Confruntate cu numeroase contestari, legate de incalcarea drepturilor constitutionale (libertatea de constiinta, protectia datelor personale, dreptul la intimitate) autoritatile au declarat ca, pentru cei care platesc contributiile de sanatate, se va gandi un sistem alternativ de identificare a calitatii de asigurat, altul decat cel al cardului cu cip. Autoritatile nu au fost in masura sa precizeze care va fi acest sistem alternativ, insa au accentuat faptul ca se va asigura dreptul la alternativa. Ramane de vazut care va fi modul concret, practic, in care autoritatile vor respecta promisiunea facuta. Vom completa aceasta postare cu informatii in plus pe masura ce ne vor parveni.

Ca un comentariu personal, daca este de apreciat faptul ca exista alternativa, este mai mult decat evident ca sistemul preconizat al cardurilor electronice este complet inutil si, asa cum s-a aratat in cadrul dezbaterii, complet ineficient in a remedia fraudele din sistemul sanitar, scopul oficial al autoritatilor, dincolo de motivele pe care le avem noi, ortodocsii, de a ne opune acestor proiecte (a se vedea linkurile de legatura mai jos). Scopul oficial nu este decat un pretext pentru a se ajunge la infrastructura electronica necesara unei supravegheri totale.

Autoritatile sunt dispuse, de la fapt, la acest compromis (din perspectiva lor) de ordin tactic (a lasa alternativa in acest moment) pentru a isi atinge obiectivul imediat: acela de a implementa sistemele informatice necesare si intreaga logistica ceruta de functionarea actelor de identitate electronice si cardurilor de sanatate, intr-un cadru legislativ adaptat. Acesta este un pas premergator si nu au interes sa forteze lucrurile, cel putin deocamdata, se pare, avand in vedere imprejurarile actuale. Motivul mai concret si imediat, dupa cum credem, pentru care autoritatile autohtone urmaresc acest obiectiv este presiunea exercitata (la nivel neoficial) de comisarii de la Bruxelles care conditioneaza intrarea in spatiul Schengen de implementarea acestor programe.

Razboi intru Cuvant

***

UPDATE 19 nov.:

Forul Ortodox Român a participat, joi 18.10.2010, la dezbaterea organizată de Ministerul Sănătăţii în jurul proiectului de ordonanţă de urgenţă prin care se doreşte introducerea cardului de sănătate cu cip. Printre multele controverse legate de proiectul legislativ (unele dintre ele punctate şi de FOR în comunicatul de acum câteva zile, când ceream dezbatere publică) a ieşit la iveală un lucru şocant, făcut public de reprezentantul Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet, Bogdan Manolea, spre stupoarea autorităţilor prezente la dezbatere. Anume că, deşi proiectul legislativ însăilat de autorităţi este în stadiul, chipurile, de a fi supus dezbaterii publice, Imprimeria Naţională a organizat deja licitaţia prin care a acordat fonduri publice unui furnizor de semiconductori de tip cip cu contact pentru smart carduri folosite pentru cardurile de sănătate! Suma contractului este de aproape 35 milioane EUR (cu TVA).

Mai mult decât atât, anunţul pentru organizarea licitaţiei a fost făcut public ÎNAINTE ca Ministerul Sănătăţii să facă publică nota de fundamentare a OUG privitoare la introducerea cardurilor de sănătate, fapt ce denotă graba şi dispreţul faţă de dialogul cu cetăţenii, care este doar simulat, deciziile fiind deja luate. Reamintim că aceste fonduri reprezintă doar o mica parte din costurile presupuse de implementare a întregului sistem informatic necesar pentru susţinerea cardurilor de sănătate. Pentru a avea o idee despre aceste costuri, în Germania, de exemplu, implementarea unui astfel de sistem a costat 1.7 miliarde de euro şi a fost un eşec, proiectul fiind blocat în acest moment. Dacă cea mai puternică economie a Europei, Germania, a eşuat cu acest plan, cum de îşi permite o ţară care se împrumută pentru pensii şi salarii, să înceapă un asemenea proiect?! […]

Card-ul electronic de sănătate este atacat din toate părţile. La dezbaterea publică pentru introducerea cardului, reprezentanţi unor ONG-uri, dar şi reprezentanţi ai bisericii au cerut Ministerului Sănătăţii să nu folosească cipu-urile cu date personale şi să găsească o altă soluţie.

(…) În faţa acestor argumente, reprezentantul Ministerului Sănătăţii promite că va căuta soluţii. “O să încercăm să găsim alternativele cele mai bune pentru ca sistemul să funcţioneze şi niciunul din asiguraţii care sunt plătitori la sistemul de asigurări de sănătate să nu fie dezavantajaţi”, a declarat Cristian Irimie, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

***


Drept & Internet [Bogdan Manolea]

Cardul nostru de sanatate cel de toate zilele…

Inainte sa trec la cele 3 motive principale pentru care proiectul actuale pare sa fie inclus in categoria celor mai proaste idei, sa vedem ce face o tara mai saraca decit Romania.

Germania e o tara cu 72 de milioane de oameni ce ar fi trebuit sa aiba un card electronic de sanatate. Un document sigur care ar fi obligatoriu de folosit cind vezi un doctor, cumperi un medicament sau mergi la o clinica. Din 2006 cind a fost pornit proiectul, s-a ajuns doar la citeva implementari pilot, iar in ianuarie 2010 proiectul a fost oprit de noul Guvern. Deja costase 1,7 miliarde de euro, iar problemele de securitate si confidentialitate nu au fost rezolvate.

Romania o ia invers. Intai scoatem o Ordonanta de Urgent ca arde tara, facem cardurile care ar trebui sa apara in a doua jumatate a unul urmator si apoi facem sistemul informatic care o sa le proceseze. Si, evident, totul o sa mearga ca uns. Ce daca avem proverbe cu boii inaintea carului ? La IT nu se aplica.

Sa revenim la cele 3 argumente:

1. Germania a cheltuit 1.7 miliarde de euro pentru un astfel de sistem informatic. Care nu merge. Romania e mai desteapta – 2 euro de bucata – sa plateasca boborul: 20 x 2= 40 de milioane de euro.
Pentru niste carduri care nu ai unde sa le folosesti. Restul nu stim cit costa si ca nu avem bani acum.

Si pentru ce? Conform declaratiilor:
“Cardul de sănătate nu va afecta cu nimic nici numărul şi nici calitatea serviciilor de sănătate.”
“Pacienţii nu vor beneficia de mai multe sau mai puţine acte medicale în funcţie de venit sau de vechime.”

Deci trebuie ACUM sa facem niste carduri inutile sau ar fi util intai sa crestem calitatea serviciilor de sanatate? Oricine a fost sau a avut pe cineva in spital stie foarte bine cum trebuie sa te duci tu sa cumperi orice medicament. Si atunci avem nevoie de carduri?
Asta e problema principala? Nu doctorii care pleaca in strainatate pe capete?

2. Romania este o tara in care 62% din cetateni nu au accesat niciodata Internetul (Eurostat 2009). In care jumatate din populatie sta in zonele rurale. Si in consecinta nivelul de utilizare a oricarui echipament tehnic este realtiv scazut. In momentul in care discutam despre votul electronic sau orice alta tehnologie care sa fie folosita de TOTI cetatenii, tehnologia trebuie sa stie sa fie folosita de 100% de catre destinatari. Propun sa intrebam pe strada ce e aia “donator de organe”. Ce se intampla daca iti uiti cardul acasa?

3. Actul normativ al Ministerului Santatii incalca toate principiile colectarii datelor cu caracter personal. Pe linga ca sunt date personale speciale si deci ar trebui – teoretic- o mai mare atentie la cum sunt colectate si procesate.
Exista o baza de date centralizata cu datele de pe carduri?
Cine are acces la date ? La ce date ?
Cui trebuie aratat cardul ? Cine poate citi datele de pe card si cine de pe cip?
Cum imi pot exercita drept de acces la propriile date ?
Care sunt masurile de securitate luate in acest sistem informatic ? Cine il auditeaza ?
etc, etc.
Fata de acest proiect, ultima propunere a Ministerului de Interne referitoare la cardurile electronice de identitate este un parfum. Acolo macar am aflat ca pentru 1000 de carti de identitate falsificate, trebuie ca Romania sa investeasca XY milioane de euro pentru siguranta noastra.

Dar aici? S-a pus macar intrebarea daca este nevoie de un cip, sau nu este mai simplu si mai ieftin ca sa fie scrise toate datele pe card ? Daca datele sunt disponibile oricarui cadru medical caruia ii dau cardul, nu e mai bine sa poata sa le citeasca instant ?

APADOR-CH si alte organizatii (de exemplu FOR) au cerut o dezbaterea publica. Ministerul Sanatatii inca nu a catadicsit sa raspunda public. a anuntat astazi dupa-masa o dezbatere publica pe tema proiectului de lege pentru joi, 18 Noiembrie, ora 14 00.

In schimb propunem un alt sistem informatic care va rezolva problemele de santatate ale Romaniei. Un alt panaceu.

Cardul de sanatate (2) – cum licitatia incepe inaintea deciziei

Dupa insemnarea de data trecuta, am zis sa merg si la dezbaterea publica organizata de MS. Iata ce cred:

1. Proiectul

Partea buna e ca am mai inteles parti din proiect: Deci cardul este facut nu pentru beneficiul asiguratilor (care oricum au acces la toate serviciile medicale), ci pentru supravegherea si identificarea medicilor de familie care triseaza sistemul. Adica am gasit criminalii pentru care sistemul de sanatate nu merge: medicii de familie, care fac consultatii fara sa fie pacientii acolo si astfel impovareaza bugetul sarac.

Solutia propusa: un contact smart card pe care obligatoriu il au toti cetatenii si pe care este o semnatura digitala. In momentul in care mergi la medicul de familie, vei fi obligat sa-ti pui cardul (probabil intr-un device) la fel ca si medicul de familie, si deci astfel sistemul informatic va sti sigur ca tu ai fost acolo. Astfel Casa de Asigurari nu mai este inselata si are mai multi bani. Astfel, estimeaza ei, vor reduce numai din servicii medicale si numai in primul an 400 de milioane de euro.

2. Critica

Problema lipsei banilor in sistemul de asigurari este reala si este corecta. Doar ca solutia este utopica. In primul rind nu cred ca problema este la medicii de familie. (parere subiectiva, n-am cum s-o demonstrez ca nu-s in sistem).

Apoi sistemul cu cardul obligatoriu pleaca de la 2 prezumtii false IMHO:
– una ca toata lumea o sa aiba card (lucru profund contestat in intalnirea de astazi in special de cei cu convingeri religioase si de cei care considera ca dreptul la optiune trebuie sa fie respectat.)

al doilea ca persoana va putea tot timpul cardul cu ea (ca sa isi indeplineasca functia de informare in cazul unui accident) ca si (mai ales) in momentul in care vine la doctorul de familie.

Daca prima se poate impune prin lege, la a doua n-ai ce sa faci. Este la mintea cocosului ca eu imi pot lasa cardul la medicul meu de familie si el poate sa ponteze de cite ori doreste. Deci n-am rezolvat nimic. Daca cardul nu este obligatoriu, criteriul 2 e si mai usor de driblat.

In plus, a crea un sistem de carduri obligatorii cu date personale sensible pe dispozitive electronice este o solutie care ridica probleme uriase de costuri, viata privata si securitate (deja prezentate) pentru a rezolva potential o problema care nu asa trebuie rezolvata.

3. Licitatia cu bucluc

Toata problema de mai sus ar fi doar o divergenta de opinii in dezbatere, daca nu cumva – inainte sa se dea noul OUG – am descoperi ca Imprimeria Nationala deja a lansat pe e-licitatie.ro anuntul de participare numarul 110528/03.11.2010 (sistemul de la elicitatie nu permite link intern, gasiti o copie a paginii mai jos) prin care isi cauta un furnizor de semiconductori de tip cip cu contact pentru smart carduri pentru cardurile de sanatate.

Pret: 28 milioane EUR + TVA
Bucati: 20 milioane

Asta ne spune 2 chestii:
1. Ca decizia este teoretic luata, iar consultarile asta sunt praf in ochi cita vreme anuntul de licitatie este postat inainte proiectului de OUG pe site.
2. Ca pretul nu va fi 2 euro, cita vreme doar circuitul integrat costa mai mult. Oricum pretul intregului sistem informatic nu a putut fi estimat la intalnire si nici sursele de finantare.

4. Licitatie cu dedicatie ?

Scriam acum citeva luni in articolul Informatizarea: panaceul secolului XXI?

Ba mai mult, sistemul de licitaţii electronice poate fi folosit în continuare şi doar „băieţii deştepţi“ să cîştige. Caietele de sarcini sînt făcute pentru ca doar o anume firmă să poate răspundă la criteriile dorite. De obicei, cea care „a ajutat“ autoritatea contractantă să întocmească acel caiet de sarcini. Şi unde poate fi mai uşor acest lucru decît în Tehnologia Informaţiei?

Licitatia asta pare a fi din aceasta categorie. Asta daca ne uitam la contestatia facuta de o firma concurenta (o gasiti tot pe e-licitatie.ro) care scrie negru pe alb:

a) Cerinta nr. 2 si 7 din specificatie tehnica, respectiv platforma Java encodata in memoria ROM a chipului in confirmitate cu IAS-ECC1.0.1 care indica o anumita specificatie tehnica franceza si un standard francez care nu poate fi accesat public si favorizeaza din start anumiti furnizori, maxim 3 firme, toate franceze impiedicind accesul altor furnizori.
(…)
c) Cerinta nr. 4 din specificatia tehnica: livrare in pachete PCM1.1; aceasta este proprietatea NXP si inseamna din nou o trimitere la un anumit furnizor de cipuri(…)

Evdent, ca aceasta sunt doar niste erori umane si nimanui nu i-ar trece prin cap sa spuna ca acest contract pare a fi destinat unei anumite firme.

In fond, ce ne doare pe noi? Nu-i asa ca-i amuzanta Romania, stimati cititori? :)

Legaturi:


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Opinii, analize

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “DEZBATEREA DE LA MINISTERUL SANATATII (18 nov. 2010). Secretarul de Stat Irimie promite ALTERNATIVA la cardul de sanatate electronic (cu cip). UPDATE: DEZVALUIRILE SOCANTE ALE LUI BOGDAN MANOLEA SI REACTIA F.O.R.

  1. Subscriu si eu la comentariul Razboi intru Cuvant.

    Personal nu am incredere in asemenea promisiuni facute de MS.
    Daca se va implementa acest card vom avea foarte multe de pierdut,chiar daca ni se va oferi o asa zisa alternativa.
    In mod normal acest card trebuie respins de tot!
    Ni se incalca prea multe drepturi.

  2. Pana la urma, ce putem noi face, pt ca acest proiect sa fie abandonat, pt ca acesti bani sa nu fie aruncati pe fereastra, pt ca sa faca si Big Brother un pas inapoi?
    Ca ortodocsi, in primul rand, rugaciune. Apoi, intoarcerea spre cele bune, pocainta.
    Iar daca exista minti mai luminate, frati mai curajosi care pot face mai multe, sa-i sprijinim.

  3. @Bandit Mistic:

    Totusi noutatea nu este faptul ca proiectul e nociv – asta e deja stiut si s-a tot vorbit despre. Noutatea este ca autoritatile sunt dispuse sa lase alternativa – iar acest lucru trebuie apreciat si inteles. Nu ca un favor ce ni se face de catre stat, ci ca o indelungare a lui Dumnezeu pentru noi, care ar trebui sa ne faca, asa cum zicea si Florin M, sa avem mai multa ravna catre viata duhovniceasca si mai putina andrenalina catre alarmismul nejustificat propagat de unii. Alarmism nu in sensul in care nu ar fi rele cardurile si sistemul, evident, si nici in ceea ce priveste directia in care mergem cu ele, ci cu privire la iminente. Ei, iata ca realitatea e mai complexa si ne poate juca feste. Se vede cat de desarta este decretarea, cu de la noi putere, a inceputului sfarsitului, a datului de semnale ultimative – traiti ilegal, refuzati categoric, ne lasa sa murim cu zile daca nu avem card. Uite ca deocamdata nu ne lasa sa murim cu zile, chiar daca nu vrem cardul. Asadar, in duhul asta al alarmismului riscam sa traim mai mult in imaginatie si mai putin in realitate. Sa dam dovada de trezvie si sa fim sensibili la ce se intampla in jurul nostru.

  4. “Ei, iata ca realitatea e mai complexa si ne poate juca feste. Se vede cat de desarta este decretarea, cu de la noi putere, a inceputului sfarsitului, a datului de semnale ultimative – traiti ilegal, refuzati categoric, ne lasa sa murim cu zile daca nu avem card. Uite ca deocamdata nu ne lasa sa murim cu zile, chiar daca nu vrem cardul. Asadar, in duhul asta al alarmismului riscam sa traim mai mult in imaginatie si mai putin in realitate.”

    Da! Foarte buna sinteza a ceea ce se intimpla in lumea ortodoxa (virtuala dar nu numai!)

  5. Si as vrea sa mai remarc ceva: in Grecia, dupa stiinta mea, nu exista o comunitate ortodoxa virtuala care sa discute plina de avint si de cele mai multe ori in totala necunostinta de cauza afacerea actelor, care s-o ia razna asa cum spuneati si voi intr-un stil inchipuit, simplist si, eufemistic vorbind, naiv. Probabil explicatia principala este ca la greci, Biserica conduce oficial, unitar si organizat dezbaterea despre problema asta, asa incit aici comunitatea ortodoxa, fara sa stea pe internet asa cum stam de-alde noi, are o sursa de informare si mai ales de atitudine, corecta si echilibrata si nu este nevoita, ca in Romania, sa bijbiie in hatisurile tehnico-birocratice ale actului cu cip, fara cip, biometric sau nu. Locul gol pe care din pacate BOR-ul l-a lasat in privinta asta (uite asta este o critica pe care mi-o asum) a trebuit sa fie umplut de altii. Acesti altii insa sint de o natura extrem de amestecata, cu un background diferit, cu credibilitate discutabila unii, voit sau ne-voit dezinformati din punct de vedere tehnic sau juridic. Prin urmare nu exista o voce singulara, unita puternica, echilibrata care sa ne reprezinte si care sa ne ghideze. Tipic romanesc de altfel. Traim intr-o mare cacofonie si asta ne scade sansele de actiune eficienta.

  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Traian Basescu, el lider maximo român al noii ordini, anunta prioritatile lui 2011: INTEGRAREA IN ABSOLUTUL SISTEMELOR INFORMATICE UNIFICATE, CODUL MUNCII DE SCLAVI SI DEMOLAREA TOTALA A SISTEMULUI SANITAR/ Semnatura electro
  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Crestini decimati de Craciun. Noi, in schimb, decimam Craciunul…/ Razboiul impotriva Nasterii Domnului/ Ministerul Sanatatii pare ca a renuntat la alternativa pentru cardul de asigurat. Efectul vizitei prezidentiale la
  8. Cand vad cat primitivism exista in biseria ortodoxa romana imi vine sa schimb religia si / sau tara.Omenirea trebuie sa progreseze in primul rand tehnologic.Aceasta tehnologie vine in slujba cetateanului onest, de bine, din multe puncte de vedere.Bineinteles ii dezavantajeaza pe cei care au intentii nuu tocmai bune si ii va impiedica aceasta tehnologie sa-si faca de cap.Dumneavoastra luminatiile voastre aveti cu totuk alt rol decat sa va bagati ca musca-n lapte unde nu e de nasul vostru si unde problemele va depasesc capacitatea de intelegere si intelectuala.Lasati problemele lumesti pe seama guvernantilor.In rest se vede care este rodul muncii si educatiei voasrte religioase, un popor mai mult ateu, fara respect pentru semeni, pentru cele sfinte, inrait si primitiv, si iata ca tot mai multi ortidicsi de-ai vostri se apuca de alte invataturi care le ofera mai mult: secte, budism, yoga, etc.
    Cred ca ar trebui o mare reforma in gandirea bisericii ortodoxe si in teoriile pe care le sustine.Altfel sunteti o piedica reala in calea progresului si principalul factor de mentinere a inculturii si primitivismului in Romania.

  9. @Maxim Adrian: aveti o mentalitate cu adevarat retrograda si inapoiata. O astfel de mentalitate duce de rapa societatea si sta la baza proliferarii abuzurilor savarsite asupra oamenilor. Nici macar nu ati citit (probabil nu aveti exercitiul) materialul pe care il comentati cu scarba superioara. Daca ati fi citit, ati fi gasit niste argumente civice si o luare de pozitie a unui reprezentant specialist tocmai in noile tehnologii si cum se aplica dreptul in noul context. In plus, din comentariul dvs, se vede ca habar nu aveti despre cum se discuta in lumea civilizata tema. Am lasat comentariul doar pentru ca este sugestiv pentru o anumita categorie de anti-ortodoxie si pro-tehnologie, provenita din adancurile ignorantei necultivate si netrecute nici pe la scoala, nici pe la biserica: pentru ca sustineti tehnologia fara sa o cunoasteti, si respingeti biserica habar ne-avand ce este.

  10. @Maxim (de ignoranta)

    Omenirea trebuie sa progreseze in primul rand tehnologic.

    V-ati gandit mult pana ati emis aceasta… “maxima”? 😉 Dar ce te faci cu tehnologia, atunci cand nu mai exista suflet, caracter, omenie? Omenirea trebuie sa progreseze in primul rand dpv UMAN. Din pacate unii (oameni?) isi pun sperantele in tehnologie si stiinta, acestea in sine fiind doar niste mijloace si de la un punct incolo manevrate de cine si anume in ce scopuri? (cele ascunse si nu cele afisate). Si cu ce ajuta stiinta unui om atunci cand acesta uita sa mai fie… om, atunci cand este egoist, rauvoitor, asupritor, lacom, distructiv… Tehnologia in mana unor de oameni lipsiti de calitati morale (mai ales cei aflati in functii de conducere) nu poate fi folosita decat pentru obtinerea si consolidarea puterii (finaciare/politice) detinute, si pentru a controla si asupri pe ceilalti (prostimea, marea masa).

    Aceasta tehnologie vine in slujba cetateanului onest, de bine, din multe puncte de vedere.

    Cata naivitate… si deci in opinia dvs., cei care conduc aceasta lume (“statul”) nu doreste decat sa ne fie noua bine, si noi, cei religiosi, fiind foarte rai, primitivi, inculti si absurzi nu dorim sa ne fie bine… Waw. Dar centralizarea datelor tuturor intr-o mare baza de date, nu ajuta oare la controlul absolut asupra omului? Pentru a putea stapani trebuie mai intai sa detii controlul. De unde credinta aceasta ca statul este o entitate perfecta, incoruptibila si infailibila? Este o spalare de creier aceasta incredere oarba in … om, si de o absurditate maxima.

    Cand vad cat primitivism exista in biseria ortodoxa romana imi vine sa schimb religia si / sau tara.

    Dar primitivismul din mintea unora care gandesc astfel, cu acela ce facem?
    Biserica promoveaza si intretine valorile morale si umane ale unei societati, si acest lucru este considerat primitiv? Incredibil, ce rationament… Ref. “incultura”, bibliotecile ortodoxe contin sute, mii de lucrari ce depasesc cu cu mult ca valoare orice opera filozofica antica sau contemporana, pentru simplul motiv ca ele au ca element de baza Adevarul (revelat), nu se pun intrebari existentiale, ci se ofera raspunsuri la toate dilemele vietii cu care omul se confrunta, pana (si mai ales) la nivelele cele mai subtile.

    Altfel sunteti o piedica reala in calea progresului si principalul factor de mentinere a inculturii si primitivismului in Romania.

    Dupa cum puneti dvs. accentul pe tehnologie, cred ca problema dvs. este religia in generala, nu doar biserica ortodoxa romana. Desi la modul cum se ridica in slavi de catre unii aceasta tehnologie, pare ca au creat o noua religie, cea a tehnologiei… Revenind, pentru unii biserica este “primitiva” pentru ca nu se bazeaza pe stiinta, ci pe credinta. Saracii de ei, desi poseda ratiune, nu o utilizeaza. Cum sa nu vezi ca stiinta se ocupa (doar) cu studiul fenomenelor doar in planul fizic, material, iar religa tine de cu totul alt plan, complet diferit, cel spiritual, sufletesc, ba unii se mai si straduiesc din greu sa le plaseze in opozitie una fata de cealalta, cand ele sunt complet paralele. Si deci, oamenii de stiinta, in opinia unor ignoranti, au decretat (culmea) ca sufletul (sau Dumnezeu) nu a putut fi detectat cu instrumente de laborator, si deci… nu exista, de parca ar fi vorba de materie si nu de spirit… (desi exista numerosi laureati Nobel, unii chiar foarte celebri, ce cred cu adevarat in existenta lui Dumnezeu, ba unii, conform propriilor declaratii chiar prin intermediul stiintei ajungand la aceasta concluzie).

    Cred ca ar trebui o mare reforma in gandirea bisericii ortodoxe si in teoriile pe care le sustine.

    Reforma la ce? Oare cum se reformeaza Adevarul?? Unul singur este Adevarul, si pe acela biserica il propavaduieste… “Teoriile pe care le sustine”, dar care sunt “teoriile” care nu convin? Teoria tine de stiinta, nici macar asta nu o stiti, biserica nu sustine “teorii” ci invataturi. Cultivarea milei, intrajutorarii, a iubirii de semeni, a virtutiilor umane (pt cine doreste sa se deosebeasca de animale), care “teorii” ar putea sa deranjeaze? Cei care vor sa creada ca s-au nascut din maimuta, sunt liberi sa o faca, dar sa mai ai si pretentia ca esti superior in gandire, e prea mult.

    Asadar, d-le Maxim (anti-marturisitorul) pare ca va incadrati perfect in tipologia omului de tip nou (de trista amintire), ne iertati pe noi astia mai religiosi (pardon, primitivi) ca suntem o piedica in calea dvs. spre mult visata societate multilateral dezvoltata “pe cele mai inalte culmi de progres si civilizatie”. 😉

  11. @Maxim Adrian
    Stimate domn, nu cred ca ar trebui sa va schimbati religia si/sau tara ci atitudinea. Niciodata trufia combinata cu ignoranta nu a dat rezutate bune.

    “In rest se vede care este rodul muncii si educatiei voasrte religioase, un popor mai mult ateu, fara respect pentru semeni, pentru cele sfinte, inrait si primitiv ” – “reeducarea” poporului roman au inceput-o altii, de trista amintire, acum vreo 60-65 de ani si continua din pacate si astazi.

    Iubitorul de oameni sa ne lumineze tuturor mintea si sufletul !

  12. Maxim,
    va renunta poporul credincios sa se intereseze de problemele lumesti atunci cand guvernantii isi vor inmormanta parintii fara preoti, cand nu isi vor mai boteza copii sau, si mai si, cand nu vor mai veni in perioada campaniilor electorale prin biserici.
    Si inca, asa cum avem obligatia sa platim taxe si impozite, avem si dreptul de a ne spune parerea despre viata din cetate.

  13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CUM A “CRAPAT” MARELE SISTEM INFORMATIC AL ASIGURARILOR DE SANATATE. Atunci de ce ni se baga pe gat, obligatoriu, cardul de sanatate?/ ”ORACOLUL” ISARESCU NE PROFETESTE ”DISCRET” CA SISTEMUL MONETAR INTERN
  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor demonstreaza la RFI: CARDUL DE SANATATE CU CIP ESTE O INCERCARE DE ABUZ DIN PARTEA STATULUI SI COMPORTA RISCURI PE TOATE PLANURILE. Pana si ONG-urile necrestine protes
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » MODEL DE PROPUNERE PENTRU ACTUL NORMATIV CE INTRODUCE CARDUL DE SANATATE. Data limita pana la care se pot trimite solicitarile: 20.01.2011
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RASPUNSUL MINISTERULUI SANATATII IN PRIVINTA CARDULUI DE SANATATE: DEZBATERE PUBLICA PE 31 IANUARIE
  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Comunicat al Forului Ortodox Roman cuprinzand relatarea ultimei (FALSE) dezbateri de la Ministerul Sanatatii pe tema cardurilor de sanatate. Concluzie: SE MINTE, SE SFIDEAZA SI SE APLICA POLITICA “FAPTULUI IMPLINIT”…
  18. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Omilie pe tema CARDULUI CETATEANULUI a IPS Hierotheos Vlachos: Sa primim… “cardul” de CETATEAN CERESC si sa ne punem numele lui Hristos in inimi!
  19. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ”MEDICII SUNT VINOVATI CA SUNT MEDICI SI PACIENTII CA SUNT BOLNAVI” – interviu cu dr. Rodica Tanasescu, pres. Societatii Nationale de Medicina Familiei, despre abuzurile Ministerului Sanatatii si ale CNAS
  20. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din 2012, in Romania: medicamente pe “retete electronice”. INCEPEREA DISTRIBUIRII CARDULUI DE SANATATE AMANATA PENTRU FEBRUARIE 2012. Din 2013, cine mai traieste devine “pacient electronic”
  21. Pingback: DE CE SUNT CONDAMNATI JUMATATE DINTRE ROMANI SA MOARA CU ZILE? Problemele reale ale sistemului sanitar si minciunile propagandistice ale autoritatilor demontate de dr. Vasile Astarastoae
  22. Pingback: CARDUL DE SANATATE: ce a inteles Ministerul sa satisfaca din cererile organizatiilor crestine [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: Autoritatile au legiferat prin OUG regimul CARTII DE IDENTITATE. Alternativa se mentine/ Proiectul faranoic al DIGITALIZARII SANATATII si ambiguitati cu privire la CARDUL ELECTRONIC DE SANATATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: A inceput eliberarea experimentala a primelor CARDURI ELECTRONICE DE SANATATE ce vor deveni ACTIVE din 2014. ”SINGURA TARA DIN LUME” care a implementat acest sistem totalitar si inept! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: Dr. Vasile Astarastoae avertizeaza din nou in legatura cu pericolul cardurilor de sanatate - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare