Pasi decisivi in directia GUVERNULUI EUROPEAN/ Statele nationale, intre BAROSUL EUROPEAN AL AUSTERITATII SI NICOVALA HAOSULUI SOCIAL/ Se agita din ce in ce mai puternic sperietoarea TERORISMULUI. Ni se mai pregateste un 9/11?/ CARDUL DE SANATATE SI ROVIGNETA ELECTRONICA – CUI PRODEST?/ Romania, UE si chestiunea OMG/(Stiri 28 – 30 septembrie 2010)

30-09-2010 13 minute Sublinieri

  • Hotnews:

Presa rusa: Grevele din Romania pot conduce tara la colaps. Oligarhii romani ar putea alege Moldova ca refugiu provizoriu

Comisia Europeana a lansat legislatia privind guvernanta economica europeana: statele din zona euro platesc amenzi, iar politicile lor macroeconomice sunt atent supravegheate

Comisia Europeană va penaliza cu 0,2% din Produsul Intern Brut ţările care încalcă în mod repetat regulile financiare ale zonei euro. Şeful Comisiei, Jose Manuel Barroso, a admis că măsurile nu sunt pe placul tuturor, dar au ca scop evitarea unor noi crize financiare. Executivul a prezentat ieri – pe fondul unui protest paneuropean organizat la Bruxelles – un nou set de propuneri menite a-i întări controlul asupra politicilor economice ale ţările membre ale Uniunii Europene, şi în special ale celor din zona euro. Practic, CE intenţionează să se îndrepte spre obţinerea prerogativelor unui guvern adevărat: monitorizarea finanţelor publice, verificarea indicatorilor macroeconomici, penalizarea ţărilor indisciplinate, precum şi un cuvânt greu de spus în stabilirea salariilor pentru bugetari, în momentul în care acestea devin „o ameninţare” la adresa economiei în general şi a finanţelor publice în special.

Una dintre cele mai interesante propuneri – având ca scop reducerea capacităţii guvernelor naţionale de a bloca iniţiativele CE – este cea a schimbării modalităţii de vot în cazul penalizărilor, în cadrul Consiliului de Miniştri. Potrivit sistemului actual, o propunere a Executivului are nevoie de o majoritate calificată pentru a fi adoptată. Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a propus „inversarea” acestui sistem. Propunerile de penalizare vor putea fi blocate doar printr-o majoritate calificată şi nu una simplă, ca în prezent. Iniţiativa îşi are originile în anul 2003, când Comisia a decis să sancţioneze Franţa şi Germania pentru încălcarea Criteriilor de la Maastricht, dar măsura a fost blocată de Consiliul miniştrilor de Finanţe. Experţi citaţi de „The Wall Street Journal” apreciază că episodul a subminat abilitatea Executivului de a impune sancţiuni ţărilor cu deficite bugetare mari.

Amenzi peste amenzi

Barroso vrea ca ţările din zona euro ce au o datorie publică mai mare de 60% din PIB şi nu iau măsuri pentru a o reduce să fie penalizate cu 0,2% din PIB. Pentru a reuşi acest lucru, ţărilor cu probleme li se recomandă să reducă nivelul datoriei cu cinci procente anual. Membrele zonei euro vor fi penalizate – cu 0,1% – şi pentru depăşirea nivelului de 3% din PIB a deficitului bugetar. Tot la capitolul macroeconomic, CE vrea să analizeze o serie de indicatori economici, precum salariile bugetarilor şi preţurile din sectorul imobiliar, pentru a observa din timp dacă o ţară îşi pierde competitivitatea în raport cu „suratele” din zona euro. Se pare că aceste dezechilibre provoacă probleme mult mai mari zonei euro decât datoria publică şi deficitul bugetar mari. „Acesta este subiectul favorit al lui Jean Claude Trichet (şeful Băncii Centrale Europene) în aproape toate reuniunile grupului zonei euro”, a declarat sub acoperirea anonimatului un oficial al CE, citat de „The Wall Street Journal”. În mod normal, o creştere prea mare a salariilor din sectorul de stat duce la devalorizarea monedei. Acest dezechilibru conţine însă şi un antidot. Devalorizarea monedei stimulează exporturile, prevenind stagnarea economică. Din păcate, această soluţie nu este şi la îndemâna unor ţări precum Spania şi Irlanda, „blocate” în moneda unică. Astfel că singura posibilitate pentru ele este reducerea salariilor din sectorul public, în speranţa că şi cele din din zona privată vor scădea, ducând la creşterea competitivităţii economice.

Mai multe hopuri

Propunerile „îndrăzneţe” ale Comisiei au de trecut două hopuri: Parlamentul şi Consiliul înainte de a deveni lege. „E posibil ca aceste măsuri să nu fie pe placul tuturor statelor membre”, a admis Barroso în cadrul unei conferinţe de presă. Carsten Brzeski, economist la filiala ING din Bruxelles, consideră că unele dintre iniţiativele CE fie vor respinse fie „vor fi diluate în urma unor târguieli cu guvernele naţionale”. „E puţin probabil ca penalizarea cu 0,2% din PIB să sperie guvernele cu deficite mari. Anularea temporară a dreptului de vot ar fi avut poate un impact mult mai mare”, a adăugat Brzeski. Acest punct, pentru care Germania a pledat puternic în ultimul timp, nu figurează printre propunerile Comisiei din două motive. Retragerea dreptului de vot presupune „umblarea” la Tratatul de la Lisabona. În al doilea rând, a existat o reticenţă a mai multor ţări, în frunte cu Franţa, care s-au opus insistenţelor Berlinului. Pe de altă parte, Guvernul francez a prezentat ieri un proiect de buget pe 2011, care prevede reducerea cheltuielilor publice cu 40 de miliarde de euro. Ceea ce înseamnă un deficit de 6% pentru anul viitor, faţă de 7,7% în 2010. (…)

Protest paneuropean

Circa 100.000 de oameni de pe tot teritoriul UE erau aşteptaţi să manifesteze la Bruxelles împotriva măsurilor de austeritate luate de guvernele naţionale. Sindicatele au cerut joburi stabile, mai multă protecţie socială şi pensii mai mari. Confederaţia Europeană a Sindicatelor speră că la protest vor lua parte circa 100.000 de oameni din 30 de ţări. Marşul a început la ora 11.00 GMT (14.00, ora României). Protestatarii au făcut turul instituţiilor UE pentru a da glas indignării privind reducerile de buget care “ar putea băga Europa în recesiune”. Uniunea afirmă că muncitorii europeni ar putea deveni cele mai mari victime ale crizei financiare declanşate de bancheri. În Spania a fost declanşată deja greva generală, iar alte proteste sunt planificate în Grecia, Polonia, Italia, Letonia, Irlanda, Serbia şi România. Multe guverne ale UE sunt forţate să impună scăderi de salarii şi pensii, precum şi concedieri pentru a rezolva problema datoriilor în creştere (care, acum, va fi pedepsită drastic şi de Bruxelles). O sută de manifestaţii au fost convocate ieri în toată Spania, în cadrul primei greve generale din mandatul Guvernului Zapatero. Sindicatele spun că actuala criză economică a lăsat deja 23 de milioane de europeni fără locuri de muncă şi că măsurile de austeritate vor avea drept rezultat creşterea şi mai mare a şomajului. Muncitorii din multe ţări europene sunt frustraţi pentru faptul că plătesc greşelile bancherilor şi ale sectorului financiar, transmit corespondenţii din Bruxelles.

Nota noastra: Iata ca “predictiile” facute aici despre logica aplicarii politicii economice a austeritatii pe plan european se confirma: Comisia Europeana, prin intermediul impunerii acestor politici, a reusit sa derobeze guvernele nationale de tot mai multe atributii pe plan economic si sa isi asume, in schimb, ea insasi prerogative ce aduc tot mai mult a guvern pan-european. Coincidenta… in exact acelasi timp cand procesul de slabire a statelor nationale in favoarea guvernului european este in plina desfasurare, au loc mega-proteste pan-europene ale sindicatelor. Asadar, deasupra ciocanul C.E., iar jos nicovala protestelor sindicale…

  • Romania Libera:

[Lucian Davidescu]: Avertisment. Cea mai proastă combinaţie: şomaj în creştere, scădere economică şi scumpiri. Cea mai proastă combinaţie economică: România se îndreaptă spre stagflaţie

Cel mai urât vis al economiştilor e pe cale să se împlinească: dilema pe care nici o politică economică n-o poate rezolva. Managerii se aşteaptă, pen­tru aceas­tă toam­nă, la scăderea numărului de angajaţi, stagnarea activităţii şi creşterea preţurilor, potrivit anchetei de conjunctură a Institutului Naţional de Statistică pentru lunile septembrie-noiembrie, prima făcută după majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată. Activitatea din construcţii şi comerţ urmează să scadă, în timp ce activitatea din industrie şi servicii va fi stabilă, precizează INS. Practic, managerii se aşteaptă la ceea ce manualele de economie definesc drept „stagflaţie”.

Ce e stagflaţia

Stagflaţia, care înseamnă creşterea preţurilor şi a şo­ma­ju­lui pe fondul stagnării sau scăderii economice, este cel mai rău deznodământ pentru o economie în criză pentru că nici o politică economică nu poate rezolva toate problemele în acelaşi timp. Astfel, dacă banca centrală ridică dobânzile pentru a tempera inflaţia trimite economia în colaps, iar dacă o reduce pentru a stimula economia face ca preţurile să intre într-o spirală de creştere. Ieşirea din această situaţie apare după ani de agonie sau, în cazul economiilor bolnave, după reforme de tipul terapiilor de şoc.

[Ilie Serbanescu]: O măsură necesară – suprataxarea băncilor

După ce, în scop de profit lejer şi rapid, au dezarticulat complet şi probabil în mod iremediabil economia, împingând prin credite fără noimă doar consumul şi numai consumul, desconsiderând în mod periculos producţia, băncile străine au oprit finanţarea, blocând totul în România. Iar acum, prinzând statul la înghesuială, fac presiuni deschise asupra acestuia să le ofere dobânzi insuportabile pentru împrumuturile pe care statul este nevoit să le facă la ele. Nemaidând credite sectorului privat, caută să-şi obţină profiturile pe seama statului, care, bun sau rău cum o fi, le-a primit cu braţele deschise în ideea – deşartă (dar aceasta este o altă problemă!) – că îl vor ajuta să se dezvolte. Obrăznicia este că pretenţia pentru dobânzi mai mari este afişată deschis pe motivul – atenţie! – a  instabilităţii şi incertitudinii economiei. De parcă acestea au venit din ceruri, şi nu tocmai prin contribuţia destabilizantă a băncilor!

Poate obrăznicia ar mai da înapoi dacă BNR ar retrage câteva autorizaţii de funcţionare pe considerentul pur şi simplu al subminării economiei naţionale, iar Consiliul Concurenţei ar aplica niscai amenzi usturătoare pentru ceea ce numai instituţia respectivă nu vede: cartelul bancar de oprimare a clientului român prin concertarea dobânzilor. Şi dacă aceste măsuri ar fi considerate prea „administrative”, ar fi poate suficientă o măsură de bun-simţ. În caz că un chiriaş intră cu noroi în casa ta, dar nu poţi chiar să-l dai afară (căci îl apără stăpânul de la Bruxelles), atunci – foarte simplu – îi măreşti chiria. Aceasta înseamnă ca băncile să fie suprataxate. O suprataxare a profiturilor şi, încă şi mai bine, a activităţii înseşi, căci de profituri vor avea ele grijă să şi le ascundă prin transferuri financiare în străinătate. Există două mari inconveniente în legătură cu suprataxarea băncilor. Ambele sunt însă lipsite de obiect în cazul României.

Primul este riscul ca suprataxarea să fie pasată de către bănci asupra clienţilor. Păi, din păcate, după chiar recunoaşterile oficiale ale Băncii Naţionale, băncile (practic toate străine) din România au traversat bine-mersi criza aruncând toate poverile asupra clienţilor. Este vorba, în esenţă, de clienţi vechi. Aceştia sunt oricum sacrificaţi! Ei plătesc pentru naivitatea de a fi apelat la băncile străine, care, la dobânzile pe care le percep aici, practică nu creditare, ci cămătăreală. Nu prea se mai poate face, din păcate, nimic pentru ei. Trebuie salvaţi însă clienţii potenţiali, cărora este nevoie să li se deschidă ochii că sunt condamnaţi dacă apelează la bănci. Şi aceştia vor deveni cu atât mai puţini cu cât băncile însele vor înăspri mai mult condiţiile în legătură cu ceea ce ele numesc creditare. Deci încercarea băncilor de a arunca suprataxarea şi în cârca clienţilor noi va însemna alungarea şi mai mult a acestora şi, implicit, păzirea lor de ispită.

Al doilea inconvenient îl reprezintă riscul ca băncile străine să plece din România. Având în vedere că dulăii nu pleacă de la măcelărie, România nu are de făcut altceva decât să reziste ameninţărilor care vor fi vânturate de băncile străine că vor pleca. Acestea sunt însă captive aici, în aşteptarea recuperării banilor avansaţi pentru finanţarea unei expansiuni fără noimă şi fără acoperire a consumului, cauză din care de altfel au ajuns şi să-şi taie singure craca de sub picioare. Dar, mai ales, România trebuie să conştientizeze că băncile străine, dacă pleacă, nu lasă vreo urmă de contribuţie la dezvoltarea acestei ţări, ci doar la bananierizarea ei. Deci nici o pagubă dacă pleacă!

Că politicienii României nu au spinarea de a înfrunta băncile străine este o altă problemă! Semn clar că bananierizarea a reuşit deplin.

(…) Calcule indirecte – caci, vai!, institutiile abilitate din Romania nu fac asemenea statistici ca nu cumva sa se supere stapanul! – arata ca, la nivel de ansamblu, capitalul strain realizeaza intre o treime si doua cincimi din cifra totala de afaceri a firmelor inscrise in Romania, ocupand insa numai 15-16% din forta de munca. Mai marea eficienta a capitalului strain este doar o fateta a problemei, si nu cea principala. Cealalta fateta, de esenta, este ca 85% din ocuparea fortei de munca din Romania cade in sarcina jerpelitului capital autohton, care insa, in mod obiectiv, aspira si el la ceea ce vede la stapan. Nici nu-i de mirare ca lucrurile merg cum merg, adica din rau in mai rau!

Nici macar o familie nu pot sa imi cladesc. Cum pot sa spun cuiva ca eu am un credit, luat pe nimic?

Reduceri de fonduri europene, amenzi pentru statele care au deficit bugetar si un eventual “sistem de alerta” privind salariile din sectorul public – posibile propuneri ale Comisiei pentru a evita o noua criza greaca

  • Gandul:

Fostul premier islandez, judecat pentru criza financiară

„Neglijenţa” în guvernare, o crimă care a facilitat criza economică

Nimeni nu l-a numit “javră ordinară”, deşi au fost destule manifestaţii împotriva lui, dar fostului premier islandez, Geir Haarde, i s-a pregătit o soartă de care mulţi alţii, poate şi mai vinovaţi decât el, au scăpat. Parlamentul l-a trimis în faţa unei instanţe speciale, care ar urma să stabilească în ce măsură se face vinovat de “neglijenţă” în guvernarea ţării şi ce pedeapsă merită. În urma raportului comisiei de anchetă parlamentare şi a unui vot strâns (33 la 30), Haarde a fost singurul împotriva căruia legislatorii au considerat că sunt destule dovezi pentru a fi inculpat. Alţi doi miniştri implicaţi au fost iertaţi, iar fostul premier se declară mulţumit de vot, care nu face decât să-i permită a-şi dovedi nevinovăţia şi că este o victimă a unei “persecuţii politice”. Haarde este acuzat că ştia, cu şase luni înainte, de vulnerabilitatea celor trei bănci pe care avea să le naţionalizeze de urgenţă, dar nu a făcut nimic pentru a preîntâmpina un dezastru. Chiar şi fără şocul de pe Wall Street, din septembrie 2008, se cuvenea ca un premier (fost ministru de Finanţe) să-şi dea seama de situaţia la care era expus statul insular.

Cine conduce Fondul Monetar. Ce ţară a devansat Germania sau Franţa ca greutate în luarea deciziilor din board-ul FMI

Economia Japoniei, următoarea catastrofă economică globală

Beijingul măreşte taxele la carnea de pui importată din Statele Unite, iar Congresul e pe cale să adopte un proiect de pedepsire a ţărilor ce-şi ţin moneda la un nivel scăzut. Cei doi coloşi economici se ciocnesc din ce în ce mai des, fără a da semne că sunt dispuşi la mari compromisuri.

***

  • Antena3:

Cei care nu-şi fac card de sănătate vor fi trataţi doar pentru urgenţe (VIDEO)

Rovinieta electronică, introdusă de la 1 octombrie

Nota noastra:

Despre logica acestor masuri de perfectionare a sistemelor de identificare a cetatenilor paralel cu procesul de anomie si de haos social tot mai pregnant, a se vedea ce am scris aici:CE ESTE SUSPECT IN E-ROMANIA? De ce, cand sistemul social si economic pare ca se prabuseste, se munceste stahanovist la informatizarea Romaniei? CARUI PERICOL TREBUIE SA NE OPUNEM?

***

India. 1,2 miliarde de cetăţeni vor fi identificaţi după amprentă şi scanarea irisului

Autorităţile indiene au început procedurile pentru lansarea celui mai complex sistem de evidenţă a populaţiei dezvoltat până acum. 1,2 miliarde de cetăţeni vor putea fi recunoscuţi de acum încolo prin amprentarea sau prin scanarea irisului, fiecărei persoane fiindu-i atribuit un cod numeric personal, potrivit Wall Street Journal. Guvernul consideră că acest nou şi inovativ program va funcţiuna, în primul rând, în folosul populaţiei, ajutând la rezolvarea inegalităţilor economice (?!?! – n.n.), la distribuirea mai bună a ajutoarelor de stat şi îmbunătăţind accesul cetăţenilor la serviciile bancare. Există însă câţova experţi care sunt extrem de sceptici cu privire la funcţionalitatea acestui program, întrucât consideră va sistemul va facilita furtul de identitate, o infracţiune extrem de practicată în India.

  • Realitatea.net:

Un român face implanturi wireless în reţeaua neuronală din creier

Persoanele cu restanţe la asigurările de sănătate vor fi executate silit de ANAF

Fota: Există temeri cu privire la folosirea presei în interes antinaţional

  • Gandul:

„Delictul de presă”, propus de liberalul Ioan Ghişe într-o nouă lege a jurnalistului. Motivaţia: „Presa trebuie protejată”

Cristian Tudor Popescu despre noua „lege a jurnalistului” propusă de Ioan Ghişe: „Ar putea avea un efect devastator asupra libertăţii presei”

***


Mai mulţi militanţi islamişti din Pakistan ar fi pus la cale atacuri teroriste în Marea Britanie, Franţa şi Germania, însă acestea au fost dejucate de serviciile de informaţii, potrivit postului britanic de televiziune Sky News. Planul teroriştilor era într-un stadiu avansat, însă atentatele nu erau iminente. Atacurile ar fi urmat să fie asemănătoare cu cele comise la Bombay, în India, în noiembrie 2008, când un comando de islamişti a lovit simultan mai multe obiective, între care şi hoteluri. Atunci, 163 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Vigilenţă americană

Complotul a fost descoperit graţie colaborării între serviciile de informaţii britanic, francez, german şi american. Postul american de televiziune ABC susţine, citând surse din poliţie şi din spionajul american, că primele indicii despre atentate au fost obţinute de la un cetăţean german suspectat de terorism, prins la sfârşitul lunii august în timp ce încerca să ajungă în Europa. El ar fi deţinut în prezent la baza americană Bagram din Afganistan. Un oficial american de rang înalt a declarat pentru ABC că o potenţială ţintă era şi America, iar preşedintele Barack Obama a fost informat în legătură cu aceste ameninţări. Imediat după descoperirea planului, armata americană a oferit aliaţilor europeni susţinere pentru căutarea în Pakistan a organizatorilor, potrivit Sky News. „Wall Street Journal” scrie, citând „oficiali americani”, că CIA şi-a intensificat atacurile cu ajutorul dronelor împotriva insurgenţilor în zonele tribale pakistaneze pentru a încerca să zădărnicească declanşarea unor atentate în Europa. De la 3 septembrie, cel puţin 118 insurgenţi islamişti au fost ucişi. Între aceştia, sâmbătă a fost eliminat liderul al-Qaida în Pakistan şi Afganistan, cunoscut sub numele de „Sheik Fateh”.

În noaptea de marţi spre miercuri, două surse franceze cu legături în domeniul informaţiilor au declarat pentru AFP că nu deţin informaţii în legătură cu aceste planuri de atentate. Franţa a avertizat în mod oficial populaţia cu privire la riscul unui atac iminent, dar sursa guvernamentală citată a precizat că riscurile de comitere a unor atentate în această ţară, anunţate săptămâna trecută, nu vizau elementele avansate de sursele citate de Sky News. Berlinul a anunţat, ieri, că este „la curent” cu proiecte „pe termen lung” de atacuri teroriste în Europa de Vest, dar a dat asigurări că nu există indicii concrete privind un atentat iminent în Germania şi că nivelul alertei rămâne neschimbat. „În prezent nu există indicii concrete privind atentate iminente în Germania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Stefan Paris, într-un comunicat.

Nota noastra: Asadar, se agita in mod temeinic si sistematic, de aceasta data (prin declaratii oficiale “grave”) marota terorismului…

Politica Teheranului in domeniul nuclear risca sa antreneze o lovitura aeriana israeliana – expert rus

Refuzul Teheranului de a abandona imbogatirea uraniului ar putea antrena o lovitura aeriana israeliana asupra siturilor nucleare iraniene, afirma Gheorghi Mirski, cercetator la Institutul de economie mondiala si relatii internationale de la Moscova, citat de RIA Novosti. Pentru Israel, este o problema de viata si de moarte. Cu cat Iranul va progresa mai mult in imbogatirea uraniului, cu atat opinia publica israeliana va fi mai favorabila unei lovituri impotriva acestei tari. Aceasta stare de spirit este in masura sa impinga guvernul israelian sa intreprinda un demers pe care il considera, sunt sigur, periculos si ineficient”, a declarat el. Teheranul afirma ca programul sau nuclear este exclusiv pasnic, dar Israelul considera ca tehnologiile atomice dezvoltate de Iran reprezinta o amenintare la adresa securitatii statului evreu. Potrivit expertului rus, politica Teheranului nu este sa creeze o bomba atomica si nici sa rada de pe suprafata Pamantului Israelul, ci “sa faca intreaga lume sa creada ca detine toate elementele necesare pentru fabricarea acestei bombe, care ii va fi garant al securitatii”. In data de 9 iunie, Consiliul de Securitate al ONU a luat decizia sa inaspreasca sanctiunile impotriva Iranului. Aceasta decizie a fost urmata de masuri restrictive unilaterale adoptate de Statele Unite si de UE. Rusia si China au dezaprobat gestul statelor occidentale.

Unei laureate a premiului Nobel pentru pace i-a fost refuzata intrarea in Israel

Mai multe atacuri teroriste simultane au fost dejucate in Marea Britanie, Franta si Germania

Legea prevede garantarea accesului egal al tuturor consumatorilor din ţările membre ale Uniunii la livrările de gaze. Uniunea Europeană examinează „Legea securităţii livrării gazelor naturale”, care se preconizează că va putea fi adoptată până la sfârşitul anului. Scopul acestui act normativ este acela de a uni piaţa gazelor din regiune după principiul „unul pentru toţi, toţi pentru unul”. Experţii ruşi consideră că legea nu conţine prevederi directe împotriva Rusiei, dar prin spiritul său aceasta contravine strategiei gazelor adoptate de Moscova.

***

In aceste zile Guvernul urmează să ia o decizie importantă referitoare la autorizarea culturilor agricole modificate genetic (OMG).“Războaie” există chiar şi la nivel politic pe marginea subiectului, ministrul PDL al Agriculturii, Valeriu Tabără, fiind un susţinător al acestor soiuri, în timp ce reprezentanţii UDMR spun că vor interzicerea OMG-urilor, invocând insuficiente date despre impactul asupra mediului şi sănătăţii umane. Suprafeţele cu porumb modificat genetic din România sunt răspândite în mai multe judeţe, Ministerul Agriculturii acordând autorizaţii în acest an pentru 822 de hectare de porumb modificat, cultivate în scop comercial. În prezent 22 de ţări din lume cultivă suprafeţe cu OMG. În timp ce Spania s-a pronunţat în favoarea cultivării OMG-urilor, Franţa şi Germania au ridicat obiecţii, în cadrul reuniunii de luni a miniştrilor Agriculturii de la Bruxelles, în ce priveşte propunerea Comisiei Europene prin care fiecare stat membru UE ar putea decide cultivarea de OMG, după cum notează presa străină. România a susţinut luni propunerea Comisiei, dar Guvernul român urmează să ia o decizie în viitorul apropiat referitor la acest subiect, după cum a declarat pentru gândul secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos.

  • Romania Libera:

3 din 4 americani vor fi obezi până în 2050

Antidepresivele pot altera moralitatea

  • Antena3:

Alertă de tsunami în Indonezia, după producerea a două cutremure puternice

Cutremur de 4,7 pe scara Richter, în Vrancea (VIDEO)

***


Ceea ce ne interesează mai mult în momentul de faţă este faptul că Sfântul Fotie a fost primul care a criticat cu argumente temeinice introducerea termenului Filioque în Crez. Astfel, el a numit acest adaos “o adevărată blasfemie şi a prezentat o argumentare teologică substanţială împotriva viziunii trinitare pe care acesta o presupune. Opoziţia lui Fotie împotriva adaosului Filioque era bazată pe propria opinie că semnifică existenţa a două cauze în Sfânta Treime şi diminuează monarhia Tatălui. Prin urmare, adaosul Filioque îi apărea drept o respingere a caracterului distinctiv al fiecărei persoane a Sfintei Treimi şi care conduce la confuzia relaţiei dintre acestea, fiind inspirat totodată din politeismul păgân şi sabelianismul modalist” (The Filioque: A Church-Dividing Issue? An Agreed Statement of the North American Orthodox-Catholic Theological Consultation, St Vladimirâs Theological Quarterly 48:1 (2004), p. 103). Cu toate acestea, cercetătorii sunt de părere că Sfântul Fotie nu cunoştea bazele argumentării apusene în această privinţă şi nici textele patristice care păreau să susţină validitatea acestui adaos. În enciclica adresată tuturor episcopilor răsăriteni, scrisă în 867, Sfântul Fotie cerea organizarea unui Sinod Ecumenic care să rezolve problema interpolării termenului Filioque. Un Sinod urma să fie, într-adevăr organizat, chiar în cursul anului respectiv, dar rezultatul a generat doar un conflict mai mare decât tema discutată în sine. (…) Cu toate acestea, după a doua depunere a sa din scaunul patriarhal, Fotie a lăsat o serie de argumente împotriva acestui adaos în scrierile şi epistolele sale. Aşa cum vom observa în materialul următor, Sfântul Fotie a anticipat corect răspândirea tot mai largă a adaosului Filioque în Apus. Câteodată, faptul că nu respingi sămânţa înseamnă că accepţi planta care se va dezvolta mai târziu. Filioque de-abia îşi începea ascensiunea..

Nota noastra: Un articol care de aceasta data sufera la multe capitole, inclusiv la coerenta. In primul rand, la capitolul surse: in privinta descrierii contextului in care Sf. Fotie cel Mare a osandit erezia Filioque autorul citeaza un singur studiu. Or problema este mult prea importanta si afirmatia prea grava ca sa fie indeajuns o singura referinta bibliografica. Daca se porneste de la premisa ca Sf. Fotie nu a cunoscut istoria patristica a termenului Filioque e clar ca, de fapt, se minimalizeaza contributia acestuia la delimitarea ortodoxiei de ereziile catolice. Asadar, a doua mare problema a acestui articol este minimalizarea Sf. Fotie si a Sinodului al VIII-lea in care s-a osandit orice modificare a Crezului ortodox (indirect, o osandire a Filioque), Sinod la care papalitatea acelui timp a participat dar negat, ulterior, de papii care au urmat lui Ioan al VIII-lea. Sinodul acesta e nerecunoscut, practic, si de ‘noua’ teologie, lucru ce nu e de mirare, avand in vedere propaganda ce se face in jurul preconizatului sinod 8. La capitolul coerenta sufera deoarece, pe de o parte, Sf. Fotie este prezentat ca cel care a adus o “contributie substantiala” la argumentele teologie in jurul Filioque si a fost cel care a avertizat asupra pericolului reprezentat de raspandirea sa dar, pe de alta parte, se considera a de fapt nu stia “istoria patristica” a acestui termen. In fine, ramane de vazut cum va evolua acest serial dedicat subiectului Filioque…


Categorii

Al treilea razboi mondial, Carduri electronice/ cipuri, Ecumenism, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Pasi decisivi in directia GUVERNULUI EUROPEAN/ Statele nationale, intre BAROSUL EUROPEAN AL AUSTERITATII SI NICOVALA HAOSULUI SOCIAL/ Se agita din ce in ce mai puternic sperietoarea TERORISMULUI. Ni se mai pregateste un 9/11?/ CARDUL DE SANATATE SI ROVIGNETA ELECTRONICA – CUI PRODEST?/ Romania, UE si chestiunea OMG/(Stiri 28 – 30 septembrie 2010)

  1. Parintele Georges Florovsky, recunoscut ca initiator al revenirii la invaturile Sf Parinti vorbea de o ‘captivitate babilonica’ a Ortodoxiei, adica de influentele scolastice patrunse in invatatura ortodoxa. Dumnezeu a randuit si l-a ridicat din neamul nostru pe Parintele Staniloae, cel al sarbilor pe Parintele Iustin Popovici si, nu in ultimul rand din cel al grecilor pe Ioannis Romanidis, teologi care au sapat adanc in filonul Patristic, pentru a ne intoarce ‘acasa’. Slava Domnului nu am dus si nu o sa ducem lipsa nici de traitori ai Adevarului, parinti simpli dar cu harisme mari, care au experiat, fara intrerupere, de-a lungul veacurilor grele de propaganda apuseana, invatura de credinta asa cum s-au straduit sa o aduca la lumina teologii mai sus amintiti si cei care-i urmeaza.

    Un exemplu clar de influenta scolastica este si ideea de 7 sinoade ecumenice, venita pe filiera catolica. Asa cum au abservat teologii greci Ioannis Karmiris si Pr. Gheorghe Metallinos in Biserica nu avem numai 7 Sinoade Ecumenice! Cifra 7 e de provenienta scolastica, pe care au primit-o unii dintre participantii la sinoadele unioniste. Catolicii au inlaturat ce nu le convine, anume sinodul intrunit sub Fotie cel Mare in anul 879 si care intruneste toate caracteristicile unui sinod ecumenic. LA ACEST SINOD DOCTRINA FILIOQUE A FOST DECLARATA EREZIE (lucru la care au subscris si reprezentantii papei!).

    Asadar avem o condamnare a unui sinod ecumenic (al VIII-lea) al acestei erezii trinitare, nu parerea personala a cuiva… Asta pentru ca pentru unii nu mai conteaza nici ‘opiniile’ unui Sfant cum este Sf. Fotie, nu degeaba numit de constiinta Bisericii cel Mare (il mai avem pe Sfintii Atanasie si Vasile cei Mari, tot aparatori al credintei). Macar sa inteleaga cei care scriu astfel de articole cate ceva din actul liturgic, de ce la Sfintii care au si titulatura de ‘cel Mare’ se citeste pericopa cu cuvintele Mantuitorului: ‘cel ce va face si va invata asa mare se va chema in Imparatia Cerurilor’… Ce sa mai zic de afirmatia, preluata necritic, cum ca Sfantul Fotie nu avea cunostinte patristice. Au combatut filioque ca erezie si Sfintii Marcu Eugenicul si Grigorie Palama. Si Parintele Staniloae lasa sa se intrevada in Dogmatica natura eretica a acestei invataturi.

    Articolul din Lumina are in spate o ideologie relativizanta, specifica ecumenismului. Problemele dogmatice, combaterea unor erezii ar fi defapt niste discutii la nivel inalt, niste controverse sau divergente de opinii. Noi sa vedem de ce avem in comun, ce ne uneste… Nimic mai mincinos. Adevarul de credinta este pentru Parinti, pentru Biserica in general, problema de viata, este revelat de Duhul tocmai pentru a ne mantui, a-L cunoaste prin experienta personala pe Dumnezeul Cel Intreit in Persoane, pentru ca mantuirea in asta consta, in experierea adevarului revelat, in comuniunea tainica cu Sf Treime.

    Extraordinar a observat Petre Tutea, adevarul poate fi numai revelat, este peste posibilitatile omului sa-l descopere. De aceea pacatuiesc grav cei care au amestecat vinul nou al credintei descoperite in Hristos cu apa chioara a cugetelor si filozofiilor omenesti. De aceea filioque, ca orice erezie, atenteaza la mantuirea omului, nu e o simpla parere omeneasca.

  2. Puteti trimite pe adresa CASMB -de exemplu pentru bucuresteni- o sesizare la capitolul ”intrebari si sugestii” o reclamatie de tipul:
    ”’Referitor la aparitia cardului de sanatate in 2011 va anunt ca refuz din motive religioase, ca ortodox crestin, orice act personal cu microcip.
    Va multumesc.”’

  3. @em.:

    Cred ca aceasta cerere ar putea fi luata in seama din punct de vedere oficial, numai in baza unei legi care sa prevada aceasta situatie. Altfel, ma tem ca situatia sa nu fie asemanatoare celei rezultate din strangerea semnaturilor pentru referendumul anti-cip …

  4. Cei plini de cinste si cuvant s-au dus sau urmeaza sa mearga la Cel Atotputernic.Ce ramane in urma ?

  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » WIKILEAKS CONFIRMA DIN NOU: ROMANIA, AGENTUL “AMERICAN” DE PROMOVARE A ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC IN EUROPA
  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » 9 mai – ZIUA UNIUNII EUROPENE. ”Dosarul” incomplet al Molohului de la Bruxelles in actiunile si ideologia sa manifesta din ultimii ani: CE ESTE UNIUNEA EUROPEANA SI SPRE CE NE INDREPTAM?
  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » GUVERNANTA ECONOMICA EUROPEANA: Parlamentul European vrea sa acorde un rol mai important Comisiei Europene in controlarea statelor membre
  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ce deznodamant ar avea scenariul Armaghedon in cazul Greciei?
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ni se repeta tot mai frecvent, pe toate vocile, ca NU SE MAI POATE FARA O… CONDUCERE ECONOMICA EUROPEANA CENTRALIZATA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare