Adancirea problemelor sociale si economice, in paralel cu INTARIREA AUTORITATILOR CENTRALE EUROPENE. Catre ce poate sa duca asta?/ SUNTEM UN “POPOR GRESIT” CARE TREBUIE MODERNIZAT FORTAT?/ Rusia face pregatiri de razboi. SUA agita iarasi marota terorista. Ahmadinejad ameninta cu razboi fara limite/ CUM FUNCTIONEAZA INDUSTRIA SPAIMEI?/ Romanii – deja reeducati: sunt dependenti de TV si iubesc comunismul in proportie uriasa/ ICOANA IZVORATOARE DE MIR IN SIBIU/ Catolicismul rataceste printre “extraterestri” (STIRI 22-24 septembrie 2010)

24-09-2010 12 minute Sublinieri

UPDATE

  • Antena3:

Europa, paralizată de grevele bugetarilor nemulţumiţi de măsurile de austeritate

Băsescu: Acordul cu FMI va fi o realitate. Decidem spre sfârşitul anului ce tip de acord va fi (VIDEO)

România, a două ţară din UE la capitolul sărăcie

Peste 11.000 de firme romanesti au intrat in faliment in primele sase luni ale anului

Stiglitz: Austeritatea din Europa va frana cresterea economica

Preşedinţia belgiană a UE accelerează planurile pentru a înfiinţa o Procuratură la nivel european, însărcinată să apere interesele financiare ale blocului şi să unifice procedurile pentru a strânge dovezi, deşi unele ţări membre, în special Marea Britanie, se opun demersului, relatează EUobserver, citat de NewsIn.

  • Lucian Davidescu

[Standard.ro]: Vreți să știți cine sunt adevărații asistați-social? Sunteți voi, căpușele!

[Voxpublica]: Să moară moneda vecinului sau să scape a ta? SUA-Europa, 0-1

(…) Nici Europa, nici America nu au curajul de a incerca altceva. Dar exista cu adevarat altceva? Exista o cale de mijloc care sa impace si taierile bugetare ale austeritatii si cheltuielile bugetare necesare relansarii economiei? Realist vorbind, deocamdata, nu se intrevede o solutie de mijloc eficienta. (…)  Anul 2009, anul de criza maxima in Romania, a fost ratat in materie de masuri impotriva crizei. Nu s-au luat nici masuri de relansare a economiei (desi premierul a fluturat pana la plictiseala acelasi program care incepea cu “Prima casa” si se termina cu izolarea termica a blocurilor), nici masuri de austeritate. Explicatia pe care au oferit-o politicienii aflati la guvernare a fost aceea a anului electoral. Politicienii, indiferent de culoare, au pledat pentru amanarea masurilor de reforma reale. Dar, anul pierdut a insemnat ratarea unei sanse imense, si anume posibilitatea gradualizarii masurilor de reforma. In plus, programul anticriza (care putea presupune existenta atat a masurilor de stimulare a economiei, cat si aplicarea unor masuri de reducere a cheltuielilor bugetare) ar fi putut fi derulat in absenta unui acord cu FMI si deci fara constrangerile inerente pe care le aduce un imprumut de la aceasta institutie financiara internationala. In Europa fiind, Romania nu putea evita masurile de austeritate care sa aduca deficitul bugetar catre nivelul convenit cu partenerii europeni. Dar aceste masuri se puteau lua din timp. Risipirea anului 2009 si nevoia de finantare a unei parti din deficitul bugetar si a pastrarii cursului de schimb leu-euro in limite rezonabile printr-un acord cu FMI au introdus Romania in ecuatia austeritatii dure. In plus, acordul cu FMI a fost prost negociat. Economia romaneasca trebuia sa esaloneze intr-un timp mai indelungat reintoarcerea la indicatorii stabiliti la Maastricht. In felul acesta, s-ar fi aplicat amestecul de politici de stimulare cu cele de austeritate. In Romania nu exista decat firav o cristalizare a ecuatiei austeritate vs. stimuli. Banca Nationala a Romaniei (BNR), prin specialistii ei, este institutia care promoveaza masurile de austeritate. De altfel, masurile de austeritate ale guvernului Boc au fost sustinute de BNR si ele au fost gandite in “laboratoarele BNR”. Alaturi de BNR, guvernul Boc este un fervent adept al austeritatii, fiind sustinut, de multe ori fara convingere, de catre partidul condus de Emil Boc, PDL. De partea cealalta, politica de stimulare economica are un singur sustinator constant si profesionist, profesorul Liviu Voinea. (…)

Nota noastra: foarte interesant rolul jucat de BNR in actuala situatie. De altfel, e si firesc, avand in vedere faptul ca Banca Central Europeana este principalul promotor al politicilor economice de austeritate in cadrul U.E. BNR deja este o filiala fidela a BCE... Nu putem decat sa remarcam, inca odata, rolul nefast jucat de BNR in economia romaneasca: pe de o parte, incurajarea desantata a creditarii si a indatorarii populatiei in anii trecuti, pe de alta parte, incurajarea masurilor de austeritate aplicate populatiei si protejarea intereselor bancilor straine in prezent. Faptul ca BNR sustine leul la actualul nivel nu este neaparat un merit, dupa cum a aratat economistul Ilie Serbanescu, ci ascunde un alt joc de interese in spate

In ceea ce priveste jocul austeritate-stimuli sau diferenta dintre politicile economice ale UE si SUA, noi am opinat deja ca, de fapt, explicatia diferentelor consta in scopul urmarit anume, cel al intaririi autoritatilor federale centrale din fiecare zona. Pentru spatiul european, se pare ca austeritatea este cel mai bun plan de intarire a autoritatii BCE si a Comisiei Europene; pentru spatiul american, se pare ca stimularea masiva a economiei este cel mai bun mijloc de slabire a autoritatilor locale si de intarire a celor federale.

  • Hotnews:

Lucian Croitoru, BNR: Rezistenta populatiei la orice fel de reforma este din ce in ce mai dura

“Produsul Intern Brut al Romaniei nu se va modifica foarte mult anul viitor fata de 2010, iar tintele de deficit bugetar pentru urmatorii doi ani vor fi dificil de atins, a declarat consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, la un seminar financiar organizat de BNR. “Daca nu facem reformele in 2010 sau in 2011, ele vor fi cu atat mai dificil de facut in 2012, an in care vor fi alegeri”, a mai precizat el. Potrivit consilierului Guvernatorului, rezistenta populatiei la orice fel de reforma este din ce in ce mai dura din cauza populismului politicienilor, dar si al presei.

Nota noastra: Asta era problema, rezistenta populatiei la reforme. Dar, care reforme? Falimentarea sistemului educational, sanitar, taierea salariilor si pensiilor? Dar luati aminte si la editorialul de mai jos, exponential pentru acel tip de logica europenista care vede salvarea in FMI si UE, care vede in atitudinea critica fata de BNR si banci o atitudine anti-occidentala si pentru gandirea de tipul: poporul si mentalitatile romanesti sunt gresite, avem nevoie de o reeducare (o reeducare care inregistreaza deja doua secole…):

Romania: Modernizare fortata sau stat nefunctional?

Cu toate acestea, viitorul, pe termen lung, nu pare chiar atat de sumbru, cum arata la prima vedere. FMI si Comisia Europeana detin inca parghii puternice, financiare sau politice, sa tracteze Romania spre Vest. Apoi, Romania are sansa istorica de a fi asezata, geostrategic, pe harta intereselor americane la Marea Neagra, o pozitie care-i securizeaza temporar orientarea pro-atlantica. Instalarea scutului anti-racheta si prezenta bazelor americane tin Bucurestiul mai departe pe axa, dar sporesc anxietatea Rusiei. (…) Si conducatorii, dar si poporul e gresit. Fara valori si repere, el trebuie cumva reparat, ca sa-si poate schimba, apoi, in mod corect, conducatorii. (…)

Antioccidentalism latent

Avem apoi fenomene protestatare noi, pe langa miscarile sindicale clasice. Revoltele impotriva bancilor, organizate pe internet, contin in subtext un mesaj profund anti-occidental. Ele, revoltele, pleaca de la abuzuri reale, nu imaginare, dar pot fi deturnate pe parcurs in scopuri politice. Exploatate politic, efectele crizei mondiale pot face ravagii in tarile cu democratii fragile. Simbolul sifonat al capitalismului, bancile au tratat noile piete din Est cu lacomie, s-au cartelizat rapid si au profitat din plin de ingaduinta Guvernelor si Bancilor Nationale. Vom vedea daca pe desfasuratorul facturilor lasate in urma de banci vom plati si un pret politic.

Apoi, razboiul declarat de opozitie Fondului Monetar International si, implicit, Comisiei Europene, exprima, in esenta, refuzul modernizarii rapide. Asistam la asaltul falselor solutii. Populismul predica dispretul fata de etica muncii si vinde paradisuri iluzorii. Toate acestea la un loc ar putea fi speculate, la un moment dat, de forte interesate sa puna sub semnul intrebarii succesul integrarii in UE si sa scoata Romania de pe orbita euro-atlantica.

Aderarea la zona euro va aduce României beneficii sub aspectul stabilităţii preţurilor, dar, fără o schimbare a mentalităţii populaţiei spre modelul germano-baltic, va cauza fie o majorare a şomajului, fie deficite externe mari, consideră economistul şef al BNR, Valentin Lazea.

Descentralizarea a părut întotdeauna a fi o idee bună, dar oamenii simpli nu sunt familiarizați cu guvernarea sau managementul. Ce riscă statul avansând cu implementarea modelui comunitar?

Dacă vrem să oferim cetățenilor posibilitatea de a lua decizii în ceea ce privește propria comunitate, trebuie să imaginăm o altă metodă decât „descentralizarea”. (…) Când oamenii provin dintr-un sistem extrem de centralizat, descentralizarea de sus în jos are rareori succes. Cetățenii ajung să se întrebe de ce după atâta timp în care guvernul național a avut timp să creeze infrastructură, să folosească eficient banii colectați, sunt acum rugați  să se guverneze și managerieze singuri. Apoi, dacă cetățenii observă că guvernele sunt corupte sau au un comportament irațional, nu sunt dispuși să participe la acest proces.

Deşi poate părea surprinzător, este demn de remaracat totuşi că explicaţiile în favoarea renunţării la dolar sunt date chiar Joseph Stiglitz, cel mai reputat economist din Statele Unite. Acesta este de părere că lumea este nevoită să creeze o nouă monedă de rezervă, întrucât este absurd ca, în secolul 21, moneda unei singure ţări să joace un rol internaţional, mai ales în condiţiile în care mediul politic şi climatic din aceasta ţară au avut de suferit. Stiglitz spune că ar fi bine ca după crearea acestei noi monede, sp fie înfiinţată o nouă instituţie internaţională monetară, asemenea FMI, care să se ocupe de rezervele internaţionale.

  • Gandul:

De câţi doctori are nevoie România. 50% dintre medicii români ar putea pleca în străinătate în următorii 5 ani – SPECIAL

Un „şoc al cerealelor”, aşteptat pentru 2011

Al treilea producător de grâu, Rusia, trebuie să importe, iar China devine importator de porumb pentru prima oară de decenii încoace. “Credeam că lucrurile se vor calma până în septembrie, dar nu a fost aşa”, a spus Abdolreza Abbassian, director în cadrul agenţiei ONU pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) în legătură cu perspectivele unei crize alimentare mondiale. În loc ca numai grâul să fie deficitar, şi alte alimente de bază au avut recolte sub nevoile de consum ale omenirii, estimează oficialul ONU. De câteva luni, se ştia că seceta şi incendiile de vegetaţie au redus cu o treime cantitatea de grâu recoltată de fermierii ruşi, iar Moscova a interzis exporturile în acest an. În afara celui de-al treilea exportator mondial (Rusia), recolte mai mici decât se aştepta vor avea şi Ucraina şi Kazahstan, în timp ce situaţia din China anunţă şi o “criză a porumbului” pe plan mondial.

***


  • Hotnews:

Alarma falsa sau amenintare serioasa? Un vierme informatic cu o putere fara precedent pare sa fi atacat o centrala nucleara din Iran

Barack Obama a condamnat atacul “socant si plin de ura” al lui Mahmoud Ahmadinejad

Cheltuielile sociale scad, iar cele militare cresc – acestea sunt priorităţile stabilite în proiectul de buget pentru următorii trei ani, punctează cotidianul Vedomosti, în ediţia de miercuri.

  • Ziuaveche:

Rusia se înarmează ca de război. Cheltuielile militare cresc ameţitor

SUA şi Israel, iritate de dotarea Siriei cu rachete ruseşti Bastion

Riscul unor atacuri la scară mai redusă comise de Al-Qaida şi aliaţii săi, în creştere în SUA

  • Hotnews:

Israelul este pregatit sa faca fata amenintarii legate de rachetele Yahont pe care Rusia le va vinde Siriei – generalul Ashkenazi

Dmitri Medvedev interzice exportul de rachete sol-aer S-300 catre Iran

Speram ca pana la summit-ul OSCE din decembrie, Rusia sa dea semne de retragere a trupelor din Transnistria – ministrul pentru Europa, David Lidington

Polonia, nemultumita de documentele rusesti privind accidentul aviatic de la Smolensk

Hegemonia Turciei şi Rusiei, ameninţată la Marea Neagră

Obama: “Suntem capabili să încasăm un atac terorist”

Cartea lui Woodwards arată că preşedintele şi Casa Albă erau asediaţi cu avertismentele despre atacuri teroriste pe solul american şi dificultăţile de a le preveni“. În cadrul unui interviu acordat lui Woodward, Obama declara: „Suntem în stare să absorbim un atac terorist. Vom face totul să îl prevenim, dar în eventualitatea unui 9/11 sau a unuia mai mare…, vom rezista şi vom deveni mai puternici”.

  • Adevarul:

Ahmadinejad avertizează asupra unui “război fără limite”

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a negat acuzaţiile conform cărora ţara sa ar fi încălcat regulile internaţionale privind armele nucleare şi a avertizat că un atac asupra facilităţilor nucleare din Iran ar declanşa un “război fără limite”. “Statele Unite nu au intrat niciodată într-un război real, nici în Vietnam, nici în Afganistan şi nici măcar în cel de-al Doilea Război Mondial”, le-a spus liderul iranian reporterilor americani care l-au întrebat cum ar reacţiona Iranul la un atac al Israelului susţinut de SUA. “Războiul nu înseamnă numai bombardarea unor locuri. Atunci când începe, el nu are limite. De fapt, credeţi că cineva ar ataca Iranul? Eu nu cred asta. Regimul sionist este o entitate mică pe harta lumii”, a completat el, potrivit Daily Telegraph.  Prezent la întâlnirea anuală a Adunării Generale a ONU, în New York, a pus la îndoială, din nou, Holocaustul, pe care l-a descris ca fiind un “eveniment istoric menit să creeze un pretext pentru război”.

Ahmadinejad: Premierul israelian e un criminal experimentat

Serbia – da, Turcia – nu.

Judecata cu două măsuri nu este acceptabilă. În momentul în care Serbia a arătat recent un pic de flexibilitate în problema Kosovo, ministrul de Externe austriac, Michael Spindelegger, a recomandat imediat începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. În schimb, când turcii au decis prin referendum schimbarea Constituţiei şi cu aceasta apropierea de valorile europene, Wolfgang Schussel a declarat că votul popular nu are nicio legătură cu UE. Că este un progres, dar unul intern pentru Turcia.

  • Realitatea.net:

Secuime: Strada Horea, Cloşca şi Crişan a devenit “Dealul Attila”

Primarul din Miercurea Ciuc, amendat pentru indicatoarele de orientare maghiare

***


Informaţiile prăpăstioase propagate într-o perioadă tulbure au şanse să stârnească reacţii în masă, mai ales atunci când sunt preluate şi amplificate de mass-media. Zvonurile privind potenţiale catastrofe naturale s-au înmulţit în ultima perioadă. Acum fac carieră exploziile solare, cutremurele şi gerul năprasnic. „Cutremur mare în Vrancea, în curând!” Afirmaţia lansată zilele trecute pe piaţă de un seismolog ucrainean a agitat spiritele în România. Specialiştii noştri au venit să infirme, dar zvonul le-a dat multor români un fior rece pe şira spinării. La fel s-a întâmplat şi cu informaţiile despre exploziile solare devastatoare, care ar urma, potrivit unor oficiali NASA,să-şi lase amprenta asupra Terrei nu mai târziu de 2013. Dar până când sistemele electrice vor fi distruse, Planeta va rămâne în beznă, iar sateliţii artificiali vor înceta să funcţioneze, europenii ar mai avea de trecut un hop. Alţi specialişti, de data aceasta din Polonia, avertizau săptămâna trecută că bătrânul continent se va confrunta cu cea mai friguroasă iarnă din ultimul mileniu. Din nou, meteorologii români nu au confirmat. Ba chiar au catalogat afirmaţia polonezilor drept „cel puţin hazardată”. Totuşi, sămânţa de frică a fost sădită. Depinde de fiecare dacă aceasta va prinde sau nu rădăcini.

Sociologii şi psihologii spun că, în general, oamenii sunt foarte sensibili la teme care vizează confortul lor, inclusiv cel economic, şi starea lor de sănătate. Stau mărturie şi isteriile în masă produse la nivel internaţional de orice epidemie. În anii ’90, boala vacii nebune punea populaţia pe jar. La început, în Marea Britanie.  Apoi, toată Europa cădea pradă temerilor legate de efectele pe care le-ar fi putut avea maladia în cazul oamenilor. Virusul SARS, care declanşează pneumonia atipică, a răspândit panică la nivel global încă din toamna anului 2002, când un focar de infecţie a fost semnalat în provincia Guangdong din China. Au urmat gripa aviară şi cea porcină, ambele creând isterii la nivel global şi, implicit, la nivelul României.

Iar dacă o epidemie este declarată încheiată, urmând să treacă o perioadă până la declanşarea alteia, oamenii sunt alimentaţi cu un nou combustibil menit să-i „inflameze”. Este vorba despre încălzirea globală, care, în ultima perioadă, stă pe buzele tuturor, specialişti în ecologie sau nu. Un val de căldură care loveşte un oraş în toiul verii, zăpezile masive căzute în anumite regiuni în mijlocul iernii sau creşterea temperaturii la nivel global cu mai puţin de un grad ­Celsius – toate sunt puse pe seama emisiilor de gaze cu efect de seră.  Auzim zilnic că oamenii sunt de vină pentru tot ce se întâmplă întrucât folosesc prea mult combustibil pentru maşini sau prea mult cărbune şi gaz natural pentru a se încălzi. Iar apoi urmează o serie de previziuni care mai de care mai apocaliptice. Profesorul Richard Lindzen de la The Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA, punea toate acestea, încă de la mijlocul anului 2007, pe seama unei proaste înţelegeri a climatologiei combinată cu dorinţa anumitor persoane de a demonetiza această ştiinţă şi de a o transforma într-o „chestiune alarmistă”. Dincolo de controversele legate de modul în care este înţeleasă şi folosită climatologia, temerile privind dezastrul spre care se îndreaptă Planeta încep să se contureze tot mai clar. Populaţia din fiecare ţară sau regiune are o serie de angoase, alimentate, de obicei, de situaţia socio-economică, de perioada traversată şi, uneori, de contextul geopolitic, afirmă sociologii.

„Psihozele” autohtone

Şi în cazul românilor apar „isterii” de sezon, unele „hrănite” în special de presa dornică de senzaţional, după cum semnala recent ziarul „Adevărul”.  Dacă în perioada de vară, în vogă sunt potenţialele ameninţări reprezentate de radiaţii şi de vietăţile de pe litoral – cum ar fi dragonul de mare sau păianjenii din specia Văduva Neagră – , primăvara şi toamna fac ravagii bolile (diverse tipuri de gripă, de pildă) şi ţânţarii.  La ordinea zilei este şi cursul valutar. De fiecare dată când euro se apreciază, românii iau cu asalt băncile şi casele de schimb valutar pentru a nu avea de suferit mai mult, pe viitor, din cauza deprecierii monedei naţionale.

„Apocalipsa zombi”

Universitatea din Baltimore, SUA, a introdus anul acesta în planul de studiu un curs despre zombi menit să-i pregătească pe studenţi pentru „apocalipsă”. Reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior au declarat că au luat această decizie pentru a satisface nevoia tinerilor de teme interesante şi excentrice, mai ales că subiectul „zombi” poate fi încadrat în cultura pop.

Maşinăria de alarme este alimentată de interese economice

Propagarea informaţiilor alarmiste este catalizată, în bună măsură, de mass-media, care, potrivit sociologilor contactaţi de „Adevărul”, are partea sa de vină în ceea ce priveşte abordarea unor subiecte într-un mod bombastic. Pe de altă parte, potrivit sociologului Alfred Bulai, „la noi, există o fascinaţie a autorităţilor pentru a transforma orice situaţie într-o calamitate, mai ales dacă este vorba despre un eveniment repetitiv, pentru a scăpa de responsabilităţi”. Nu în ultimul rând, sociologii afirmă că, atât în România, cât şi în întreaga lume, în spatele zvonurilor se află, de multe ori, interese financiare sau chiar politice.

„Există întotdeauna o anumită componentă politică sau economică a zvonurilor, fie că vorbim de strategii de luptă între companii, fie că vorbim despre bătălia dusă între diverse tabere politice. Pe timp de criză, de pildă, aducerea în plan public a unei potenţiale catastrofe abate atenţia populaţiei de la problemele economice”, afirmă Alfred Bulai. Totodată, „dacă anunţi o iarnă foarte friguroasă, cei care vând combustibil ar putea avea de câştigat. Se schimbă automat comportamentul de consum”, adaugă acesta.

Adevăraţii specialişti, puşi la colţ

„Declaraţiile ştiinţifice ambigue despre climă sunt impulsionate de cei care au un interes să investească în chestiuni de natură alarmistă, alimentând astfel miza politică pentru factorii de decizie care, la rândul lor, aprobă fonduri destinate cercetărilor ştiinţifice. Iar acestea din urmă vin să hrănească alte afirmaţii alarmiste menite, şi ele, să mărească miza politică”, atrăgea atenţia profesorul Richard Lindzen de la MIT.  Succesul alarmismului în materie de climatologie poate fi măsurat prin prisma cheltuielilor la nivel federal (cu referire la SUA, n.r.) în ceea ce priveşte cercetările – de la câteva milioane de dolari înaintea anilor ’90 la 1,7 miliarde de dolari în 2007″, a afirmat profesorul, adăugând că acesta se poate vedea şi în investiţiile făcute în energia regerabilă. Richard Lindzen a zugrăvit însă şi un alt peisaj care s-ar afla în spatele zvonurilor care seamănă frică în rândul populaţiei. Potrivit lui, oamenii de ştiinţă care s-au dezis de alarmism au constatat că fondurile pentru cercetările lor au dispărut peste noapte sau că au fost priviţi brusc cu neîncredere. „Prin urmare, minciunile despre climă câştigă teren şi credibilitate chiar şi atunci când ajung la judecata ştiinţei, pe care, teoretic, se bazează”, a declarat acesta. Lipsa de verticalitate a oamenilor de ştiinţă a fost pusă la îndoială şi anul trecut, în toamnă, înaintea summitului de la Copenhaga, odată cu izbucnirea unui scandal în care au fost implicaţi o serie de experţi britanici. Aceştia ar fi modificat date pentru a susţine teoria conform căreia încălzirea globală este efectul activităţii umane. Sociologii afirmă că există şi cercetători care fac predicţii apocaliptice doar din dorinţa de a deveni faimoşi. „Dorinţa de a face preziceri este o caracteristică umană, la fel şi cea de a fi recunoscut, de a cunoaşte gloria”, explică aceştia. De asemenea, ei atrag atenţia că şi  în lumea ştiinţei există elite şi persoane mai puţin pregătite.

România, un mediu propice propagării zvonurilor

Tinerii nu mai sunt interesaţi de programele educaţionale

Psihoterapeutul Bogdana Bursuc afirmă că starea de stres creată în rândul populaţiei de astfel de informaţii alarmiste poate fi contracarată doar de specialişti. „Dacă experţii vin şi dau asigurări că totul va fi bine, oamenii se vor linişti. Dar numai pe termen scurt. La câteva zile distanţă vor începe din nou să-şi pună întrebări”, spune Bogdana Bursuc. „În schimb, dacă aceştia vin şi explică pe înţelesul tuturor ce se întâmplă de fapt, dacă aduc argumente solide, logice, oamenii îşi vor redobândi confortul emoţional”, adaugă aceasta. Specialiştii în comportament uman atrag însă atenţia că explicaţiile, chiar dacă sunt ştiinţifice, trebuie prezentate de aşa natură încât să fie pe înţelesul publicului. „Chiar dacă nu este tocmai uşor, aşa cum medicul explică pacientului în ce constă operaţia, şi experţii care vin să contracareze zvonurile trebuie să prezinte informaţii credibile şi accesibile maselor”, mai spune Bogdana Bursuc. Sociologul Alfred Bulai atrage însă atenţia că „panica poate fi redusă doar de nivelul de educaţie al oamenilor. „Validarea unor afirmaţii ţine de propriul model cultural şi de starea psihică a indivizilor. Dacă o persoană are angoase zilnice, este mult mai probabil ca aceasta să fie receptivă la informaţii prăpăstioase“, explică sociologul.

Cultura generală, factor-cheie

Tocmai din această cauză, Alfred Bulai consideră că în România sunt slabe şanse ca zvonurile să nu câştige teren. „Tinerii din ziua de astăzi nu mai au cultura generală a părinţilor lor pentru că nu mai există o preocupare pentru formarea acestora în şcoli”, spune el. „Ca atare, România va deveni un mediu facil pentru proliferarea zvonurilor, a opiniilor, a pseudoteoriilor”, conchide sociologul.

Ucrainenii prevăd un cutremur devastator în Vrancea. Mărmureanu: Seisme vor fi, dar nu ca în 1977

  • Hotnews:

Artificial sau natural? Cand omul ia locul bananierului

VIDEO Dependent de televizor? Romanii fug de realitate circa sase ore pe zi

***


Categorii

Al treilea razboi mondial, Bancherii, bancile, BNR, abuzurile bancilor, Era Big Brother, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Pagini laice, Papa (Papism), Presa, Razboiul impotriva sanatatii, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

35 Commentarii la “Adancirea problemelor sociale si economice, in paralel cu INTARIREA AUTORITATILOR CENTRALE EUROPENE. Catre ce poate sa duca asta?/ SUNTEM UN “POPOR GRESIT” CARE TREBUIE MODERNIZAT FORTAT?/ Rusia face pregatiri de razboi. SUA agita iarasi marota terorista. Ahmadinejad ameninta cu razboi fara limite/ CUM FUNCTIONEAZA INDUSTRIA SPAIMEI?/ Romanii – deja reeducati: sunt dependenti de TV si iubesc comunismul in proportie uriasa/ ICOANA IZVORATOARE DE MIR IN SIBIU/ Catolicismul rataceste printre “extraterestri” (STIRI 22-24 septembrie 2010)

  1. “Tinerii din ziua de astăzi nu mai au cultura generală a părinţilor lor pentru că nu mai există o preocupare pentru formarea acestora în şcoli. Ca atare, România va deveni un mediu facil pentru proliferarea zvonurilor, a opiniilor, a pseudoteoriilor”.

    Care zvonuri si pseudoteorii prind foarte bine chiar si in mediile alcatuite preponderent din credinciosi, cu conditia sa fie impachetate corespunzator si prezentate ca modalitati de aparare ale Ortodoxiei, neamului, moralitatii etc. Atentie deci la tot ce vine etichetat cu “oamenii de stiinta au aratat…”, “un grup de experti a demonstrat…” etc.

  2. @ Paula:

    … sau: “marii duhovnici au spus…”.

    Suntem escrocati din toate directiile, de la stanga la dreapta, si de la dreapta la stanga… Traim cu totii in filmul Filantropica (inspirat gand a avut cel care ne-a adus aminte deunazi) si nici macar nu realizam.

    “Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana. Fii profesionist…”
    “Va e mila? V-am luat banii?”
    http://www.youtube.com/watch?v=HZRBnDpEhVI
    http://www.youtube.com/watch?v=0vVpsJnbq3A&feature=related

    Si ce povesti tragic de sofisticate si de perverse ni se spun… cu miza insesi vietile si sufletele noastre!

  3. @admin,

    iata un fragment din cartea “Mantuirea” de Sebastian Mocanu. Este o parte din monologul unui detinut inchis in zarca Aiudului… Mi se pare ca este relevant si in prezent…

    “…poetul a avut mare dreptate cand a asociat nevoile cu neamul si cu saracia, ca fiind indisolubile. Traiul vietii, cum zicea tata, este greu. Nevoile te coplesesc si simti neamul subrezindu-se in tine si in urmasii tai, daca-i ai, daca speri sa ii ai, sau numai daca-i gandesti, solidarizandu-te cu cei ce ii au.

    M-am aplecat asupra nevoilor noastre, asupra clipei de fata, cu neamul strans in lanturile si catusele raului, subjugat de o putere si un fel de gandire straine cu totul de spiritualitatea si aspiratiile lui. Neamul nostru este sugrumat, nu numai prin noi cei din inchisori, ci in toti cei de afara.

    Prezentul inlantuit, trecutul batjocorit si tagaduit, viitorul proscris. Se lucreaza acerb la desfiintarea noastra, la disparitia noastra. Dusmanii sufletului si ai lui Dumnezeu au nevoie de pamantul nostru pentru scopurile lor egoiste.

    Pe noi au vazut ca nu ne pot schimba si atunci au pus la cale anihilarea noastra spirituala, mai mult sau mai putin lenta. Bineinteles mascata. Bineinteles prin ademenirea la minciuna. Nici unul din inchisori nu este condamnat pentru ceea ce a facut, ci pentru a slabi rezistenta neamului prin indepartarea lui din viata activa. De munca lui ar fi fost nevoie afara, dar constiinta lui le strica planurile. Atat.

    Si tare ma tem ca, in anii de cand suntem aici, afara s-a reusit intr-o buna masura sa ne altereze. Sa-i faca pe oameni sa se preocupe exclusiv de materie (…). Cotropitorii iti vor da cat cred ei ca e bine pentru ca apostazia sa te cuprinda si supravietuirea sa-ti fie dictata de ziua de azi si nu de viitor sau de vesnicie. Trebuie sa uiti cine esti si ce vrei. Trebuie sa mori spiritual daca vrei sa traiesti biologic.

    Aici in inchisoare (…) mi-am dat seama mai bine decat oricand de acest urias plan demonic de ucidere a neamului nostru si mi-am zis ca acest lucru nu trebuie sa se intample. Eu trebuie sa ma opun.

    Eu? De aici? Din izolarea mea in camera saizeci din zarca? Da! Eu! De aici! Si atunci intorcandu-ma spre mine, spre interiorul meu, punandu-mi mie insumi aceasta intrebare, am aflat raspunsul cel mai simplu si mai firesc, singurul adevar: sa rezist in sinea mea. Sa nu mi se rupa firul credintei, al sperantei si al dragostei de neam si de Dumnezeu! Cat traiesc eu traieste neamul in mine cum a trait (…) in atatea mii si mii de morti, vii in sufletele noastre, pe care-i continuam aici si afara, daca vom ajunge.

    Posibilitatea de rezistenta se afla in mine insumi si, la fel, in fiecare de aici si in cei din alte inchisori si de afara pe care-i simt solidari in ciuda izolarii de la zarca. (…).

    Existam noi, un neam de oameni care de aproape doua mii de ani ne ducem existenta pe firul traditiei noastre si tanjim, din noroiul lumii in care ne-am tavalit si cu care ne-a acoperit puterea raului, sa iesim la lumina.

    Din strafundurile noastre de geneza spirituala, cu sufletul nemuritor al dacilor, prin vicisitudini si rare clipe de bucurii, cu spada lui Stefan si Mihai, si de sub roata lui Horea, vrem sa ne ridicam, sa ne descatusam de sub robia ucigasa a cotropitorilor si de sub povara pacatelor noastre.

    Trebuie sa le invingem si pe unele si pe altele, in lumina jertfei si invierii lui Iisus. Nu ne-am indeplinit inca misiunea, chemarea noastra, rostul nostru sub soarele lumii si sub curcubeul lui Dumnezeu.(…).

    Am inceput intr-adevar sa vad, lucid, cum tot ce avem noi, neamul nostru, mai autentic, toata istoria noastra (…) nu este altceva decat un sir nesfarsit de jertfe si incercari de a ne impaca cu Dumnezeu pentru a obtine mantuirea”.

  4. Extraordinar fragment Paula, multumim.

  5. Buna seara,

    As dori sa stiu de unde as putea cumpara cartea din care a citat Paula. la o prima cautare pe google nu am gasit nimic.

    Va multumesc!

  6. @Marius,

    imi pare rau, am o editie mai veche, din 1992 (editura Clusium, Cluj-Napoca)…poate o gasiti insa in anticariate. Nu stiu si nu cred ca s-a re-editat.

  7. Scopul principal al crizei economice a fost si ramane depopularea unor zone ,state,regiuni printre care si Romania. La un popor asa ignorant ca al nostru functioneaza de minune – romanii prefera sa se sinucida in cel mai neneorocit mod,in loc sa-si faca singuri dreptate, sa se razbune,sa “aranjeze” vreo lichea conducatoare. Urmeaza si impozitul aplicat zilierilor- adica aia care dau cu sapa pentru cati-va banuti si un blid de mancare – IMAGINATI-VA!
    TREBUIE SA INTELGETI CA SOLUTIILE CARE SE IMPUN SUNT DOAR RADICALE SI PENTRU ASTA CUTITUL TRE SA TAIE OSUL! FMI-ul este unealata unor structuri oculte alcatuite din satanisti – SCOPUL LOR NU ESTE PROFITUL !!! SCOPUL LOR ESTE GENOCODUL PRIN AGONIE,DISPERARE ,DEZNADEJEDE SI MOARTE LENTA- ASTA LE DA SATISFACTIE!
    TREBUIE SA INTELEGETI CA NIMENI NU NE VA APARA- NICI CONDUCATORI,NICI SERVICII SPECIALE,NICI MACAR BISERICA NU VA SPUNE ADEVARUL – TOTI SUNT VANDUTI SI SANTAJABILI, TOTI INOATA IN MOCIRLA!

  8. @ Steff:

    Dar este Dumnezeu!

  9. Cum iese la iveala aurul curatat in foc,aurul neamului nostru romanesc,ingropat si batjocorit de cei rai…
    Multumiri Paula.

  10. @CristinaP, Marius, GeluS,

    Domnul sa va rasplateasca pentru cuvintele voastre bune. Ma bucur ca inimile voastre au vibrat citind acest fragment scris de un descendet al mult-patimitorului neam al motilor.

  11. @Paula, e impresionant fragmentul. Iti multumesc.

  12. Problema e ca tot ce poate trezi neamul asta nu este disponibil “publicului larg”. DIn pacate pentru a ne descoperi istoria recenta trebuie sa faci adevarate cercetari, in loc ca adevarul sa fie parte din cartile de istorie de pe bancile scolilor, liceelor, universitatilor. Dar na, cei care ne-au haituit partizanii pana in anii 60, cei care ne-au omorat elita incepand cu 48 (reeducarile de la Pitesti, AIud, etc) ramanand la “putere” dupa 89, nu aveau cum sa scrie despre propriile lor crime. Pacat pentru neamul romanesc!

    Avem datoria sa vorbim celor din jurul nostru despre viata acestor oameni, despre sacrificiul lor in numele neamului si a Lui Dumnezeu!

  13. @Marius,

    imediat dupa 89 au aparut o sumedenie de astfel de carti publicate mai ales de editurile mici…insa si ultimii ani au beneficiat totusi de aparitii menite sa “trezeasca” cum bine spui tu. Un exemplu este “Intoarcerea la Hristos” a lui Ianolide. Depinde tot de noi sa dezgropam comorile ascunse si sa le re-aducem la suprafata.

  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Presedintele nimicirii Romaniei ne “promite” referitor la “reforma” desfiintarii spitalelor “E doar inceputul!”… Basescu a mai anuntat, simbolic, de la Covasna, REVIZUIREA CONSTITUTIE
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » UN SCUIPAT PE OBRAZUL UNUI POPOR. Despre ticaloasa propaganda a poporului betiv si nemuncitor si “efectul lucifer” la scara nationala
  16. Pingback: Război întru Cuvânt » Profetism dostoievskian “la lucru” (III): “Cine isi blestema trecutul, acela-i de acum al nostru, iata formula noastra!” … sau demascarea “demonilor” Europei
  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CEL MAI SLAB BAC DIN ISTORIE: Generatia “tembelizata”, ROMANIA SUCCESURILOR si strategiile cinice ale “reformei” educatiei
  18. Pingback: STOLOJAN e nemultumit de DEMOCRATIE. Isarescu vrea ca ACORDUL CU FMI SA FIE EXECUTAT, NU DISCUTAT
  19. Pingback: Catalin Tolontan: De ce au inceput acum protestele? “IN ROMANIA NU E REVOLUTIE. SUNT DOAR OAMENI SI RABDAREA LOR” - Razboi întru Cuvânt
  20. Pingback: SUSPENDAREA LUI TRAIAN BASESCU. Propaganda “loviturii de stat”si FONDUL PROBLEMEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: UE, noua URSS, isi ascute “mecanismele de control”, CALCAND IN PICIOARE SUVERANITATEA ROMANIEI si impunandu-si executantul zelos: TRAIAN BASESCU - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: “Declaratiile de neconceput anunta ACTIUNILE de neconceput”. DESPRE SFIDAREA CELOR PUTERNICI, “spiritul civic” si BUBOIUL COPT AL “MODERNIZARII” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: REFERENDUMUL PENTRU DEMITEREA PRESEDINTELUI – opinii in raspar cu propaganda orwelliana a “intelectualilor” de casa ai regimului Basescu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: DE CE E CRUCIAL REFERENDUMUL? Ce ne asteapta dupa 29 iulie? RAZBUNAREA vanzatorului, EXECUTIA tarii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: DE CE UN CRESTIN CARE ISI IUBESTE TARA TREBUIE SA VOTEZE ASTAZI LA REFERENDUM? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: NEOIOBAGIE IN SECOLUL XXI (II). Plus: in Vest, pamantul arabil este chestiune de SECURITATE NATIONALA. La noi, 1 milion de hectare sunt deja instrainate (Reportaj video – “IN PREMIERA”) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  27. Pingback: Trei ganduri post-electorale: NEOLIBERALISMUL USL, JELANIA ”EUROPENISTILOR” SI ORIZONTUL ANTI-SISTEM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  28. Pingback: DOMNIA KNUTULUI PE SPINAREA ROMANULUI. Comisia Europeana cere RESTRANGEREA LIBERTATII DE EXPRIMARE iar propagandistii regimului Basescu vor “SANCTIONAREA” POPORULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  29. Pingback: CE (MAI) ESTE DRAGOSTEA DE TARA ASTAZI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  30. Pingback: Reflectii despre Romania ascunsa. Semnificatiile adanci ale BRUTALULUI ATAC DE LA PUNGESTI/ Dan Puric despre cum se DISTRUGE SUFLETUL UNEI TARI [video] - Recomandari
  31. Pingback: SFARSITUL TARANULUI ROMAN prin distrugerea micii proprietati agricole. Cum se pune la cale, in forme mascate, EXPROPRIEREA TARANILOR in favoarea MARILOR LATIFUNDIARI (I) - Recomandari
  32. Pingback: Papa Francisc ar vrea sa-i boteze pe… EXTRATERESTRI - Recomandari
  33. Pingback: CATEVA NOTE DUPA ALEGERILE EUROPARLAMENTARE. Spasmele “reformistilor” autohtoni si efectele DIVERSIUNII LGBT din Franta si Marea Britanie. Observatii despre CANDIDATURA LUI IULIAN CAPSALI - Recomandari
  34. Pingback: POPORUL ROMÂN – NOUL DUȘMAN DE CLASĂ. Spatiul public, ”ocupat” de denigratorii de serviciu ai românilor | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare