In Mexic medicii anti-avort risca inchisoarea/ Marea contagiune a crizei datoriei publice din Grecia. 1 Mai… revolutionar si violent/ Ursul rusesc maraie catre Moldova. Cazul polonez, in continuare neclar (STIRI 29 APRILIE – 1 MAI 2010)

1-05-2010 11 minute Sublinieri


  • Hotnews:

Mexic: Medicii care nu isi vor informa pacientele gravide ca au dreptul la avort, ar putea risca inchisoarea

Medicii din Mexico City care nu isi vor informa pacientele gravide ca au dreptul legal de a face avort sau care refuza sa indrume femeile catre medici care practica avorturi ar putea fi condamnati la inchisoare. Daca legea va fi aprobata de legislativul local, medicii care nu vor discuta posibilitatea unei intreruperi de sarcina cu o pacienta gravida vor fi supusi unor sanctiuni care includ inchisoarea de la unu pana la patru ani, amenzi si inclusiv pierderea licentei medicale, anunta Foxnews. Proiectul de lege, propus de Comitetul de Sanatate si dezbatut, in prezent, in cadrul legislativ, se bucura de sprijinul Partidului Revolutiei Democratice- acelasi partid care, in 2007, a votat adoptatea unei legi care permite efectuarea intreruperilor de sarcina. Presedintele Comitetului de Sanatate, care a introdus proiectul de lege, Beatriz Rojas, spune ca legea este necesara, deoarece “conceptele morale sau religioase au tendinta sa influenteze decizia femeii, prin dezinformare”. Reprezentantii partidelor conservatoare se opun acestei initiative si ameninta ca se vor adresa instantelor de judecata pentru a impiedica adoptarea unei astfel de legi. Initiativa a fost introdusa pe 22 aprilie, la implinirea a trei ani de cand legislatia orasului Mexico City, care difera de legislatia tarii, a legalizat avorturile efectuate in primele 12 saptamani de sarcina.

Controlul prezentei la domiciliu in cazul bolnavilor aflati in concediu medical ar putea incepe din 15 mai

Femeia spune că s-a simţit rău, i-a cerut voie şefului să meargă la spital, dar acesta nu a lăsat-o. A fost de acord să cheme ambulanţa abia după două ore. A fost însă prea târziu, iar femeia a pierdut copilul.

  • Altermedia:

Uniunea Europeană este un stat „teocratic”

Expertii in educatie ai Uniunii Europene pun criza societatii romanesti pe seama “cultului geniilor”. Conform profesorului Robert D. Reisz, modelul intregului invatamant romanesc e Eminescu si, prin el, o anumita imagine a “creatorului vag paranoid si asocial”. Mitologia geniului, scrie profesorul Reisz amintindu-mi de Personalitatea autoritara a lui Adorno, da loc in domeniul social-politic “nevoii unui conducator charismatic, mesianic si autoritar”. Mitologia geniului merge asadar mana in mana cu fascismul. Intr-o societate cu adevarat democratica, scrie profesorul Reisz, scoala ar trebui sa “produca cetateni” si “persoane normale, bine integrate social”, adaptate “mediocritatii vremurilor“. Trebuie, indeamna profesorul Reisz, sa se reabiliteze normalitatea, definita in termeni de “medie”, de “pasi algoritmici” si de “predictabilitate a actiunilor”. Exceptionalismul e pagubos si, de aceea, profesorul Reisz cere schimbarea formelor pentru a obtine modificarea fondului: “Nu cerem sa se schimbe mentalitatile inainte de a se schimba formele, caci asa ceva este imposibil, cerem tocmai sa se schimbe formele, ceea ce se poate face prin transformari ale cadrelor curriculare si ale pregatirii pedagogice, astfel incat acest pagubos cult al exceptionalismului si al genialitatii sa dispara din salile de clasa.” Opiniile profesorului Reisz nu sunt cele ale unui simplu particular, ci ale unui expert implicat direct, in calitate de membru in felurite comitete de cercetare sau diriguire a invatamantului, in reforma educatiei. De aceea, merita sa facem cateva observatii…

***

  • Trenduri economice:

Marea contagiune

Grecia a fost împinsă prieteneşte în prăpastie şi se vorbeşte despre un pachet de ajutorare care poate ajunge la 200 mld. euro. La o asemenea sumă stau serios şi mă gândesc dacă nu era mai profitabilă intrarea în faliment. Nu de alta, dar acest pachet nu reprezintă altceva decât amânarea dezastrului. O amânare care se face pe bani foarte mulţi. Piaţa a reacţionat ieri nervos deoarece au intrat în ecuaţie agenţiile de rating. Astfel, Grecia a fost retogradată de către S&P la nivel junk (similar cu România). Aceeaşi agenţie a stabilit calea viitoarei contagiuni prin declasarea Portugaliei şi Spaniei (la Italia încă “nu se umblă”). Rezultatul, aşa cum era de aşteptat a fost o mare dezordine a pieţelor, în special a celor bursiere. Euro a evoluat indecis (1.3113-1.3266), cu toate că mulţi au pierdut pariind pe o cădere accelerată a acestuia.[…] Cu toate că unii se apucă să tragă concluzii pripite, din această criză nu va ieşi nimeni curat. Faptul că până acum cei atacaţi au fost cei neajutoraţi nu înseamnă mare lucru. Odată cu Spania (şi cred în continuare că şi Italia) începe hora greilor. Următorii “invitaţi” sunt Marea Britanie şi SUA. […] De ce spuneam că nu va ieşi nimeni curat din această criză? E simplu. Ca şi imobiliarele, statele au fost considerate investiţii sigure, cu risc zero. Băncile şi fondurile de investiţii sunt pline de asemenea “active sigure” care le vor dinamita din nou bilanţurile. De data aceasta, pachetele de salvare vor fi inexistente deoarece statele pur şi simplu nu vor mai avea bani şi, probabil, pentru a evita o criză sistemică, vor permite băncilor falsificări grosolane în contabilitate. Dacă se va întâmpla aşa, rezultatul va fi o generalizare a fraudei care va conduce tot către dezastru economic.

Temeri

Nici nu am terminat bine de discutat despre contagiunea grecească că alte şi alte informaţii încep să se înghesuie, acaparând atenţia publicului. Ţinta predilectă a zilelor acestea pare a fi Marea Britanie, probabil şi din cauza atmosferei electorale de-acolo. Însă, în timp ce ecranele televizoarelor din insulă sunt pline de promisiuni şi acuze, anumite mişcări de pe pieţe trădează o mare temere. Astfel, numai săptămâna trecută au fost cumpărate CDS-uri englezeşti în valoare de 443 milioane de dolari. Suma totală a CDS-urilor achiziţionate până în prezent urcă la 8.2 miliarde de dolari. Ce demonstrează aceasta? Numărul celor care-şi protejează investiţiile în titluri emise de Regatul Unit este într-o creştere spectaculoasă.[…] Deocamdată nu trebuie să ne grăbim să tragem concluzii pripite. Încă nu sunt îndeplinite toate condiţiile, iar nivelul informaţiilor negative despre Anglia este încă jos. Cu toate acestea, trebuie să privim atenţi şi acolo deoarece putem asista la începutul unuia dintre cele mai tari meciuri din istorie. Iar dacă se va consemna o victorie clară a speculatorilor, cred că înţelegeţi clar pe care mal al Atlanticului se va da războiul decisiv.

  • Antena3:

Rata şomajului a depăşit 20% în Spania

Grecia: Povara crizei nu este doar a Greciei, dar şi a Europei şi a întregii omeniri

Euro se duce la vale ca un bolovan tras în jos de criza din Grecia, dar şi de retrogradarea ratingurilor Portugaliei şi Spaniei. Veştile sunt departe de a fi liniştitoare, mai ales că oficialii de la Atena au anunţat că refuză să accepte noile reduceri salariale cerute de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional. Toată Europa se teme de boala Greciei, care a contaminat rapid Portugalia şi Spania şi care ar putea ataca şi alte ţări mai vulnerabile. “Este un fel de Ebola al sistemului financiar. Îi ameninţă stabilitatea”, a spus Angel Gurrča, şeful Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. La Bucureşti, ca şi în toate ţările est-europene, moneda naţională se depreciază în ritm cu euro, de care este legată indirect. Mai mult, există temerea că ţările din regiunea noastră ar putea fi afectate şi de majorarea dobânzilor, evoluţie care s-ar putea dovedi catastrofală, pentru că ar mări dobânzile la împrumuturile pe care aceste state le au către FMI şi alţi finanţatori internaţionali. Un astfel de scenariu posibil a fost confirmat chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. […] Preşedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn, a avertizat din nou asupra gravităţii extreme a situaţiei, explicând că în joc se află mult mai mult decât economia Greciei. “Pentru că Grecia face parte din zona euro, în joc este chiar încrederea în zona euro. Cu fiecare zi în care nu se iau măsuri, situaţia se agravează, iar consecinţele devin mult mai serioase”, a spus Strauss-Kahn, citat de publicaţia britanică The Times. Lovitura de graţie a fost dată Greciei, dar şi Portugaliei şi Spaniei de agenţiile de rating care au degradat ratingul acestor ţări. Retrogradările nu sunt pe placul oficialilor europeni, care se tem că euro va avea mult de suferit din cauza celor două ţări. “Ne aşteptăm ca agenţiile de evaluare financiară ca şi toţi ceilalţi actori de pe pieţe financiare, mai ales în această perioadă dificilă şi sensibilă, să acţioneze în mod responsabil şi riguros”, a declarat purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru servicii financiare, Chantal Hughes.

  • Ziuaonline:

Capital Economics: Bulgaria, România şi Ungaria sunt cele mai expuse la criza din Grecia

Bulgaria, România şi Ungaria sunt ţările europene ale căror pieţe financiare au cea mai mare expunere la criza din Grecia, a anunţat Capital Economics, transmite NewsIn. “Temerile legate de poziţia fiscală a Greciei au atins apogeul în ultima zi, iar retragerea investitorilor către pieţele sigure a zdruncinat pieţele financiare din estul Europei”, a declarat Neil Shearing, analist în cadrul Capital Economics. “Nici o ţară nu este imună la problemele din Grecia, iar pieţele financiare din regiune ar putea suferi şi mai mult dacă situaţia nu va fi adusă sub control”. Titlurile de stat şi valutele din Europa Emergentă nu au fost afectate de criza din Grecia până în această săptămână, în contextul în care investitorii au fost calmaţi de eforturile Ungariei, Letoniei şi României de a reduce salariile şi cheltuielile. Problemele din Grecia au început să afecteze pieţele emergente după ce Standard & Poor’s a redus ratingul Greciei cu trei trepte, sub nivelul de investment grade, şi ratingul Portugaliei cu două trepte. “Având în vedere gravitatea situaţiei, le recomandăm investitorilor să stea departe de pieţele din Europa Centrală şi de Est pentru moment”, a declarat Lars Christensen, analist în cadrul Danske Bank. De asemenea, el a atras atenţia asupra activelor din România şi Ungaria, la care investitorii ar putea renunţa pe fondul crizei. Cehia va fi cel mai puţin afectată, datorită “fundamentelor macroeconomice relativ solide”, a spus Shearing.

FMI: România trebuie să fie foarte vigilentă în respectarea angajamentelor asumate

  • EvZ:

Grecia poate fi resuscitată doar cu minimum 100 de miliarde de euro

Costurile planului de salvare a statului elen ar putea fi de trei ori mai mari decât se apreciase iniţial. În schimbul banilor, Atena are de îndeplinit condiţii drastice, au avertizat UE şi FMI. Grecia ar putea avea nevoie de asistenţă financiară în valoare de peste 100 de miliarde de euro, nu de 45, suma vehiculată până în prezent, au avertizat mai mulţi oficiali germani. Ministrul de finanţe din guvernul de la Berlin, Rainer Brüderle, a avansat suma de 135 de miliarde de euro, în timp ce mai mulţi parlamentari de opoziţie au evocat – după o întâlnire cu şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, şi cu cel al Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet un pachet financiar cuprins între 100 şi 120 de miliarde de euro. […]

Violenţe la Atena

S-au dezlănţuit din nou protestatarii, azi-noapte, în capitala Greciei. Supăraţi pe măsurile drastice luate de autorităţile elene în lupta cu recesiunea, sute de manifestanţi au încercat să ajungă la sediul Ministerului de Finanţe, relatează BBC. Ca să calmeze spiritele, poliţiştii au lansat grenade lacrimogene. Cam 500 de protestatari au încercat să treacă de cordonul de poliţişti. Spiritele s-au încins când mulţimea a ajuns în faţa clădirii Parlamentului grec. Mai mulţi manifestanţi au aruncat cu sticle de plastic în forţele de ordine, care au ripostat cu tiruri de grenade lacrimogene. Manifestanţii nu s-au oprit aici şi-au vandalizat mai multe staţii de autobuz. Protestul a fost organizat la apelul partid de stânga Syriza.


  • Antena3: 

Grecia marchează Ziua Muncii cu proteste de amploare (VIDEO)

Ciocniri violente la Atena între manifestanţi şi forţele de ordine: Mai multe persoane, rănite (VIDEO)

  • Hotnews:

Ziua Internationala a Muncii. UPDATE Confruntari intre politie si protestatari pe strazile din Atena. Demonstratii de 1 mai se desfasoara in orase din intreaga lume

Surse: Grecia va adopta masuri de austeritate de 24 miliarde euro in schimbul banilor de la UE si FMI

Grecia va adopta un program de austeritate de 24 miliarde de euro, care include inghetarea timp de trei ani a salariilor din sectorul public, in schimbul ajutorului de la UE si FMI, au declarat surse apropiate discutiilor, citate de Financial Times. Detaliile acestui program, al carui scop este reducerea deficutului bugetar cu 10-11% din PIB in urmatorii trei ani, sunt inca negociate cu reprezentantii UE si FMI.  Potrivit ministrului grec de finante George Papaconstantinou, autoritatile de la Atena “sunt foarte aproape sa incheie un acord pozitiv” pe trei ani cu Uniunea Europeana si FMI. Premierul grec George Papandreou a cerut saptamana trecuta activarea mecanismului de salvare oferit de statele din zona euro si de FMI. Autoritatile elene se asteapta sa primeasca prima transa din ajutorul in valoare de aproximativ 45 miliarde de euro inainte de 19 mai.

Premierul grec a aparat planul de austeritate: “In joc se afla supravietuirea tarii noastre”

Grecia a ajuns la un acord cu UE si FMI privind pachetul de ajutoare financiare – surse grecesti

Standard & Poor’s reduce ratingul Spaniei

Sefii Frantei si Chinei “reflecteaza” la o noua ordine monetara multipolara

  • Ziuaveche:

De unde vine criza? Daruri jenante de la Goldman-Sachs pentru candidatul Obama

UPDATE Pentru ca n-a ascultat, FMI loveste peste degete Japonia

***

  • Antena3:

Rusia măreşte puterea serviciului secret

CIA va cheltui milioane pentru îmbunătăţirea tehnicilor de spionaj

Guvernul chinez acuzat că face trafic cu organele deţinuţilor politici

Turcia pregăteşte un referendum pentru luna viitoare ce vizează schimbări constituţionale ce vor acorda premierului său islamist puteri nemaiîntâlnite într-un stat dominat tradiţional de armată. Parlamentul a finalizat, joi, dezbaterile despre pachetul constituţional, ce marchează punctul culminant al campaniei de şapte a ani a premierului Recep Tayyip Erdogan de a face guvernul ales democratic al Turciei cea mai puternică instituţie. Erdogan a folosit majoritatea partidului său AK pentru a a adopta cele 27 de amendamente peste opoziţia partidelor minoritare. Discuţiile în contradictoriu au luat amploare în timpul dezbaterilor şi trei politicieni, dintre care ministrul Comerţului şi un lider kurd, au suferit răni faciale în timpul atacurilor. Analiştii consideră că după referendum puterea militară şi intervenţia sa extinsă în sistemul politic prin justiţie vor fi domeniul trecutului. Măsurile vor permite parlamentului să aleagă judecătorii înaltei curţi pentru prima dată şi să impună un sistem disciplinar ce va permite înlăturarea actualilor judecători inamovibili. De asemenea, va fi limitată capacitatea sistemului judiciar de a închide partide politice. Erdogan, care conduce Turcia din 2003, a fost acuzat că a diminuat protecţiile seculare oferite cetăţenilor şi a întors ţara dinspre NATO spre Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

  • Hotnews:

INTERVIU Marius Lazurca, ambasador la Chisinau: “Vizita in Romania a lui Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, poate fi considerata drept un moment de cotitura”

Avem toate motivele sa estimam ca vizita in Romania a domnului Mihai Ghimpu, Presedintele interimar al Republicii Moldova, poate fi considerata drept un moment de cotitura, de consolidare – as spune ireversibila – a parteneriatului nostru strategic. O dovada definitiva este hotarirea partilor de a formaliza sinergia lor intr-o „Declaratie comuna privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova”.

Serghei Lavrov (Rusia): In locul lui Ghimpu, principala mea preocupare ar fi Romania, si nu Ziua Victoriei

Rusia a reactionat dur la declaratiile presedintelui Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, legate de aniversarea victoriei impotriva nazismului, recomandandu-i acestuia, prin vocea ministrului de Externe, Serghei Lavrov, sa fie mai degraba ingrijorat de pozitia Romaniei, care, spune oficialul rus, nu recunoaste existenta statului moldovean, relateaza RIA Novosti. Noi recunoastem Moldova drept un stat suveran si independent. Nu toti vecinii Moldovei fac acelasi lucru. Vecinii din vest, spre exemplu, nu considera ca moldovenii sunt o natiune. Daca as fi in locul lui Ghimpu, aceasta ar fi principala mea preocupare. Nu as folosi o sarbatoare, sacra pentru noi, pentru a face astfel de insinuari”, a declarat miercuri seara Serghei Lavrov. Afirmatiile sale vin dupa ce presedintele ad interim al Moldovei explicase ca nu va participa la parada de la Moscova deoarece acolo “se vor aduna invingatorii, iar noi nu avem ce sa cautam acolo”. Cum sa particip la parada alaturi de armata care ne-a adus comunismul, a organizat foametea si ne-a deportat in Siberia? Astazi ea se afla in cetatea lui Stefan cel Mare. Aceasta armata a stat si la baza formarii Transnistriei”, si-a argumentat Mihai Ghimpu decizia. Rusia aniverseaza in data de 9 mai 65 de ani de la victoria asupra nazismului, anuntand cea mai mare parada militara din epoca post-sovietica. Pentru prima oara, in acest an vor participa la parada si trupe din alte state.

  • Ziuaveche:

Rusia avertizeaza Chisinaul: Nu puneti la indoiala rezultatele celui de-al Doilea Razboi Mondial

Autoritatile ruse ii “recomanda” conducerii Moldovei sa nu puna la indoiala rezultatele celui de-al Doilea Razboi Mondial, a declarat adjunctul ministrului de Externe al Rusiei, Grigori Karasin. Oficialul i-a atras atentia ambasadorului moldovean la Moscova, Andrei Neguta, asupra „remarcilor tendentioase facute de unii politicieni si istorici din Chisinau, care vizeaza perioada luptei impotriva amenintarii fasciste comune”. Declaratia a fost facuta marti, in timpul unei intrevederi intre cei doi oficiali, scrie agentia Interfax.„Ne-am exprimat speranta ca autoritatile moldovene vor prezenta evaluari clare ale incercarilor de a pune sub semnul intrebarii acest simbol al fraternitatii intre poporul rus si cel moldovean”, a afirmat Karasin. Cererea din partea autoritatilor ruse vine dupa ce cativa politicieni si istorici din Moldova au cerut conducerii tarii sa solicite compensatii Rusiei pentru daunele aduse Republicii Moldova in perioada regimului sovietic.

Apar noi semne de întrebare pe tema morţii preşedintelui polonez, Lech Kaczynski. O informaţie şocantă le-a dat apă la moară celor care pariază pe teoriile conspiraţiei. Cameramanul care a surprins în imagini epava avionului, înregistrare pe fundalul căreia se aud focuri de armă, a murit, după ce a fost înjunghiat. Scepticii nu exclud posibilitatea unui asasinat. Mai mult, se pare că există neconcordanţe între ora prăbuşirii, declarată de autorităţile rus şi cea înregistrată de cutia neagră a avionului. În tragedia de la Smolensk şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, printre care preşedintele polonez Lech Kaczinsky şi soţia acestuia.

Procurorii polonezi investighează patru cauze posibile ale accidentului aviatic din 10 aprilie de la Smolensk, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 96 de persoane, inclusiv preşedintele, luând în calcul şi varianta unui atac terorist, relatează Radio Polonia, citat de NewsIn. […]Anchetatorii au anunţat joi într-un comunicat că investighează dacă avionul Tupolev 154 s-a prăbuşit din cauza unei defecţiuni tehnice, a unei erori umane aparţinând echipajului, a unei erori din partea personalului de la sol sau dacă este vorba despre “acţiuni din partea unor părţi terţe”. Această din urmă ipoteză comportă fie un act terorist, fie “sugestii sau presiuni asupra echipajului”.Niciuna dintre probele strânse până în prezent nu confirmă” a patra ipoteză, dar “ar fi prematură excluderea ei în etapa actuală a anchetei”, a precizat Parchetul într-un comunicat. Procurorii au interogat 70 de martori până acum şi examinează cutiile negre ale avionului.

  • Adevarul:

Tusk: Nu vă aşteptaţi la descoperiri senzaţionale după ancheta tragediei de la Smolensk

Masacrul a 504 civili neînarmaţi la My Lai: singurul soldat găsit vinovat a execuat 3 ani de închisoare la domiciliu

  • Antena3:

Thailanda: Protestatarii cer ajutorul Uniunii Europene

ONU: Liderii nu şi-au respectat promisiunea – viaţa pe Pământ dispare la fel de repede

Un alt nor de cenuşă vulcanică ameninţă traficul aerian din America Centrală (VIDEO)

Peste 5000 de yoghini, adepţi MISA, se adună la Băile Herculane (VIDEO)

***


  • Marturie crestin-ortodoxa:

Emilia Corbu: Ce înseamnă de fapt ”scoaterea religiei” din scoli?

Îndemn către tineri – Î.P.S. Bartolomeu Anania

  • Crestinul-Ortodox:

Ereziile lui Kiprian, cel ce se află în comuniune cu BOSVR (Slătioara) – UPDATE

Stilismul românesc: ultimele concluzii

  • Basilica:

Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a ţinut cont de amendamentele Patriarhiei Române la proiectul Legii Educaţiei Naţionale

La Bruxelles are loc astăzi Conferința cu tema „Rolul Bisericii în modelarea unei juste și sustenabile economii europene

Bruxelles-ul continua procesul de arondare a bisericilor si confesiunilor crestine la ”proiectul”  euro-masonic. A se observa titlul conferintei – Rolul Bisericii (nu al bisericilor) in modelarea unei juste si sustenabile economii europene. Asadar, pentru Molohul European, prea putin conteaza ca exista confesiuni diferite si Biserica Ortodoxa. Ceea ce conteaza este ca ele sa gireze agenda U.E. pe plan economic-social-politic si sa nu zica nici pâs, altfel, cu privire la agenda etică – promovarea avortului, a homosexualității etc. Asadar, nu o unitate bisericeasca, ceea ce  poate e mai greu de obtinut,  dar sigur o unitate a bisericilor IN JURUL U.E.

La Bruxelles continuă evenimentul organizat de Conferinţa Bisericilor Europene

La Parlamentul European din Bruxelles a avut loc astăzi, 1 mai, conferinţa cu tema „Rolul Bisericii în modelarea unei juste şi sustenabile economii europene, informează Radio TRINITAS. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române la acest eveniment organizat de Conferinţa Bisericilor Europene a fost Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal. Înaltpreasfinţia Sa a arătat că această conferinţă a pus problema lansării unui proiect de acţiune privind aspectele morale şi sociale specifice crizei economice din zilele noastre: „A fost o conferinţă specială, cu intenţia de a lansa un proiect de acţiune privind aspectele morale şi sociale caracteristice crizei economice actuale, cu referire specială la problema şomajului şi a fenomenului migraţiei. Toate aceste lucruri încearcă să le facă Bisericile Creştine din Europa care nu trebui să fie indiferente faţă de problemele sociale de astăzi, mai ales că anul acesta statele membre ale Uniuni lansează o nouă strategie economică, socială şi ecologică pentru următorul deceniu. În acelaşi timp, anul 2010 a fost dedicat combaterii sărăciei şi a excluziunii sociale şi, de aceea, se caută sublinierea aceste realităţi din Europa. Amintim, de asemenea, că nu cu mult timp în urmă Bisericile europene au adresat o scrisoare deschisă preşedinţilor instituţiilor europene în care s-a subliniat necesitatea unei schimbări şi îmbunătăţiri ale viziunilor politice sociale şi economice, punându-se accent în mod special pentru slujirea semenilor”. Scopul acestei conferinţe este crearea unei strategii comune a Bisericilor din Uniunea Europeană şi în privinţa viziunii economice, informează TRINITAS TV.

Prezenţă românească la Institutul Ecumenic de la Bossey, Elveţia

Între 4-6 mai, la Institutul Ecumenic de la Bossey, din Elveţia, va avea loc o nouă întâlnire de lucru a responsabililor pentru relaţiile ecumenice din Consiliul Mondial al Bisericilor. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica Ortodoxă Română va fi reprezentată de părintele Michael Tiţa, consilier patriarhal în cadrul Sectorului relaţii bisericeşti şi interreligioase.


Categorii

Al treilea razboi mondial, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Ecumenism, Iran, Pagini Ortodoxe, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “In Mexic medicii anti-avort risca inchisoarea/ Marea contagiune a crizei datoriei publice din Grecia. 1 Mai… revolutionar si violent/ Ursul rusesc maraie catre Moldova. Cazul polonez, in continuare neclar (STIRI 29 APRILIE – 1 MAI 2010)

  1. La toate astea s-ar putea adauga si o criza a rezervelor de petrol:
    http://www.informationclearinghouse.info/article25306.htm

  2. Se pare ca este epoca intalnirilor inter-religioase….

    Si la Instambul pe 26 aprilie s-a deschis reuniunea Consiliului European a Responsabililor Religiosi. Aceasta este compusa din 30 de reprezentanti ai crestinismului, islamismului, iudaismului, budismului, hinduismului, zoroastrismului din tarile europene. Obiectivul este de a promova coexistenta in pace a diferitelor comunitati religioase din Europa.

    Pentru Biserica Ortodoxa au fost prezenti mitropolitul Emmanuel (Adamakis) (Patriarhia Constantinopolului), IPS Ioan de Thermopyles (BO Greaca), si staretul Filip (Ryabykh), vicepresedintele departamentului de relatii exterioare ale Patriarhiei de la Moscova.

    Pe 28 aprilie a fost prezentat “Codul locurilor sfinte”, un document adoptat la conferinta de la Trondheim in 2009. Acesta vizeaza reglementarea situatiei locurilor sfinte ale crestinatatii, islamului si iudaismului. In afara de definirea acestor locuri parti din document privesc prezervarea si accesul acestora in special cand este vorba de un conflict militar.

    LEGATURI:
    http://www.mospat.ru/en/2010/04/26/news17439/
    http://www.orthodoxia.be/Z-News/Trondheim2008.html

  3. As avea si eu cate ceva de spus despre toate cele postate , da’ parca ma ia cu frig … totusi n-am rezistat ,
    in cele din urma , dupa mai multe zile de zbucium , sa zic ceva despre exceptionalul articol al domnului Mircea
    Platon :”Expertul si geniile” , in care-l combate pe profesorul
    Reisz , mai ales cu propriile lui [non]idei , care cere “schimbarea formelor pentru a obtine modificarea fondului”…daca nu este idiot Reisz asta , atunci este unul dintre antihristii acestor vremuri “viclene” …”o lume in care expertii in economie ruineaza economia , expertii in educatie ruineaza educatia si expertii in suflete [ ?! ] ruineaza suflete”…”…sa nu confundam OAMENII CARE TRAIESC
    PENTRU ADEVAR cu cei care traiesc de pe urma adevarului”… “Nu imitam verticalitatea lui Nicolae Steinhardt, ci facem simpozioane despre Steinhardt” …”Nu geniile
    sunt problema Romaniei , ci expertii in genii , cei care
    ne mediaza mincinos relatia cu geniile si care definesc
    stramb normalitatea” … desigur , nu pot sa citez tot articolul , dar multe fraze , idei combative si adevarul aparat de domnul Mircea Platon sunt elocvente pentru societatea noastra … si finalul categoric mi-a ramas in minte , ca o concluzie foarte buna :”Fara “mitul geniului” am ramane doar cu filozofii din televizor”…

    Chiar daca cuvintele nu pot exprima tot ce simt si gandesc,
    eu va multumesc , simplu si direct , Admin , pentru
    articolul domnului Mircea Platon si pentru munca , efortul si curajul dumneavoastra , de dincolo de oboseala fizica si intelectuala , pentru celelalte postari , dure , dar
    reale , pentru necontenita dumneavoastra lupta la Razboi intru
    Cuvant , poate , poate … ne trezim cat mai multi la realitatea prezentului nostru …

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare