VA MERGE POLONIA IN RAND CU LUMEA? / “Cireasa de pe tortul” ecumenist de Pasti/ CONFISCAREA COPIILOR / FMI ne “incurajeaza” la un nou acord / GLOBISH sau tampirea accelerata (STIRI GENERALE 6-12 aprilie 2010)

12-04-2010 13 minute Sublinieri

Potrivit Daily Express, Pliusnin susţine că le-a cerut piloţilor să meargă către un alt aeroport, însă aceştia au refuzat. “Mi-a rămas suficient carburant. Voi face o încercare de aterizare, iar dacă nu reuşesc voi merge la un alt aeroport”, ar fi spus căpitanul aeronavei prezidenţiale. În timp ce se apropiau, aceştia nu au oferit date despre altitudine, povesteşe Pliusnin, citat de un site rusesc. Întrebat de ce, controlorul a răspuns “de unde să ştiu? Pentru că vorbeau ruseşte prost”. Vorbeau ruseşte, dar era foarte greu pentru ei să comunice cifre”, a mai spus acesta.

  • Hotnews:

UPDATE: Doi controlori de trafic rusi sustin ca nu s-au inteles cu pilotii polonezi din cauza barierei lingvistice

Ultimul discurs al Presedintelui Kaczynski: Sa lasam rana Katyn sa se vindece si sa se cicatrizeze in sfarsit. Toate circumstantele crimei de la Katyn trebuie investigate si dezvaluite

Trupul neinsufletit al presedintelui Lech Kaczynski a fost adus in Varsovia

Presa internationala despre tragedia de la Smolensk si consecintele acesteia in relatiile ruso-polone

Expertii sunt de parere ca pierderea intregii elite militare in accidentul aviatic de langa Smolensk ar putea avea un impact mai mare asupra Poloniei decat moartea presedintelui tarii, Lech Kaczynski. Seful Centrului pentru Reforma Europeana, Tomas Valasek, a afirmat ca accidentul a dus la decapitarea serivciilor militare poloneze, dar a precizat ca sistemul guvernamental necesar pentru conducerea tarii a ramas intact, intrucat Polonia nu este o republica prezidentiala.

Analistul politic polonez Piotr Kaczynski este de parere ca tragedia aviatica a declansat in adevarat “cutremur politic”. Noi alegeri prezidentiale vor fi organizate in cel mult 60 de zile, iar favoritul pentru preluarea functiei supreme in statul polonez este presedintele interimar Bronislaw Komorowski, devenit mare favorit dupa ce premierul in functie, Donald Tusk, personalitate politica populara in Polonia, a anuntat ca nu va candida.

Accidentul ar putea influenta in bine relatiile bilaterale ruso-poloneze, tensionate din cauza masacrului de la Katyn si datorita apropierii Poloniei de Statele Unite. CNN scrie ca o investigatie rapida si eficienta asupra accidentului din partea autoritatilor ruse ar putea reprezenta un plus pentru relatiile dintre cele doua tari.

Reuters scrie ca modul in care Rusia gestioneaza cazul este vazut intr-o lumina favorabila de catre polonezi. Acestia au fost miscati de gestul premierului rus Vladimir Putin care l-a imbratisat pe omologul sau Donald Tusk cand acesta din urma a izbucnit in lacrimi la locul tragediei. “Nu ne asteptam la o atitudine atat de calduroasa din partea lui Putin” a declarat directorul adjunct al Biroului de Securitate Nationala al Poloniei, Witold Waszczykowski, adaugand ca este foarte posibil ca o delegatie alcatuita din oficiali rusi de rang inalt sa participe la inmormantarea lui Kaczynski.

Lech Kaczynski a refuzat sistematic să facă din ţara sa un plocon pentru ursul estic sau vulpea vestică. În 2006, coşmarul noii URSS şi a fostei URSS a fost veto-ul polonez: atunci preşedintele polonez s-a opus unei înţelegeri între Germania şi Rusia – ca un pact economic ce amintea de Ribbentrop-Molotov – şi care ar fi pus sub semnul întrebării siguranţa energetică a Europei de Est. Gestul a iritat profund atât elita neo-kaghebistă condusă de Putin cât şi cea neo-marxistă europeană.

Iar astăzi, cât de curios e să vedem cum primele mesaje de condoleanţe au venit tocmai din partea Rusiei şi a Germaniei, cum cei care ieri şi-au împărţit Polonia astăzi o plâng amarnic. Şi cât de cinic e ca premierul Putin să fie desemnat şeful comisiei de anchetă a tragicului eveniment: fostul agent KGB anchetează suspecta moarte a elitei poloneze! De ieri si de azi! Spre uşurarea tovarăşilor de drum europeni.

Indiferent de cauzele prăbuşirii avionului, rămâne Katyn – locul de îngropare al elitelor poloneze. Şi nu trebuie să uităm că fiecare ţară cuprinsă în lagărul comunist are Katyn-ul său – locul de baştină al suferinţei sale. De aceea, pentru a înţelege, rămăşiţele de avion prăbuşite lângă Smolensk-ul rusesc trebuie privite cu ochii Katyn-ului, cu ochii Aiudului…

***


  • Roman Crestin-Ortodox in Franta:

Ce cantam de Paste: “Hristos a inviat” sau “Oh happy day”?

Intre 4000 si 5000 de crestini de diferite confesiuni au anuntat impreuna Invierea Domnului in dimineata de Pasti, la Defense (Paris). IPS Iosif [Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale] si Arhiepiscopul Gabriel [al parohiilor rusesesti din Europa Occidentala, Exarh al Patriarhiei Ecumenice, Rector al Institutului Teologic Saint Serge din Paris] au participat alaturi de alti preoti ortodocsi din diferite jurisdictii.

O intrunire similara a avut loc si la Bordeaux, unde in jur de 1500 de crestini de diferite confesiuini s-au intalnit de dimineata in zori. PS Marc [episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane] de asemeni a participat la aceasta intalnire.

(…)

“Paste 2010 este intalnirea tuturor crestinilor din Ile de France pentru a proclama impreuna Invierea lui Hristos. Este o intrunire ecumenica. Sunt anglicani, episcopalieni, armenieni, catolici, luterieni, reformati,copti, ortodocsi, in general crestinii care vor sa anunte ca Hristos a inviat. Este mereu stimulant sa ne intalnim cu totii intr-un moment festiv. Nu trebuie sa uitam ca de trei ani bisericile, diferitele comunitati, merg unele spre celelalte, se intalnesc, iar acum este cireasa pe tort (Christine Roberge, Coordonatoare pentru “Paste 2010”)

Interviu cu PS Marc la radio RCF

[…]Rep.: Acest an sarbatoarea Pastelui este la aceeasi data. Data trecuta stiti cand a fost?

SR: Noi avem doua calendare diferite, ortodocsi si crestinii occidentali, calendarul iulian si gregorian, amandoua sunt fondate pe luni si ani, dar nu in acelasi mod.

PS Marc: Ceea ce putem spune ca anumite biserici ortodoxe, printre care Biserica Ortodoxa Romana, utilizeaza calendarul gregorian pentru sarbatorile fixe, si pe cel iulian pentru cele mobile, dupa care calculam data Pastelui, astfel incat sa putem fi in comuniune cu bisericile care au conservat pentru toate sarbatorile calendarul iulian. Deci complica un pic lucrurile, si daca ne intrebati daca sarbatorim Craciunul pe 6 ianuarie, ei nu, ci pe 25 decembrie, dar sarbatoarea de Paste in comuniune cu toti ortodocsii dupa calendarul iulian.

Rep: Data viitoare in orice caz va fi in 2011, apoi 2014 si pe urma 2017, deci nu in toti anii. Data de Paste, vorbeati de sarbatori mobile, de ce aceasta sarbatoare este mobila, cum este fixata?

PS Marc: Pentru ortodocsi data este aleasa si in functie de pastele evreiesc, dar ea trebuie sa fie diferita, este prima duminica care urmeaza pastelui evreiesc; dar de maniera sa nu fie confundata cu data pastelui evreiesc. […]

Rep.: La Bordeaux aceasta intrunire ecumenica este prevazuta pentru ora 7.08, ora oficiala a rasaritului soarelui. O celebrare ecumenica este destul de rara. De ce este atat de dificil sa facem unitatea crestinilor? Care este obstacolul principal al unitatii? De ce acesta unitate nu se face? …

PS Marc: Unitatea este poate ceva abstract, totusi, de care [pentru care?] suferim cu totii. Unitatea este capacitatea de a se impartasi impreuna din Sangele si Trupul lui Hristos din acelasi potir. Unitatea este fondata pe comuniunea in Trupul si Sangele lui in Hristos. Pentru moment acest lucru nu putem sa-l facem. Este si altceva decat divergentele istorice, care sunt totusi evidente, sunt divergente in ceea ce marturisim, ca de exemplu Crezul, pe care nu-l spunem toti la fel, si cateodata chiar “Tatal nostru”. Sunt motive din acestea, nu numai divergente culturale, si noi suntem ceea ce marturisim. Deci unitatea, comuniunea o regasim cand, fara spirit polemic, toate acesta se vor pune in ordine, este ceea ce se face, este o munca magnifica care se face in acest moment intre teologi, pentru ca, fara spirit polemic, sa punem in ordine ceea ce diverge in felul nostru de a marturisi credinta noastra, si incepand cu acel moment putem sa ne regasim cu totii in fata aceluias potir pentru a ne impartasi cu Trupul si Sangele lui Hristos.

Rep.: Pentru a intelege mai bine este credinta care nu este aceiasi sau este felul de a o marturisi?

PS Marc: Cand spun felul de a marturisi nu este o problema de cultura. Putem sluji intr-o limba sau intr-un rit. Marturisirea credintei inseamna crezul nostru, care pentru moment nu este acelasi. Putem sa vrem sa sterge diferentele, trebuie sa punem accentul pe ceea ce ne uneste, dar si pe ceea ce traim. Credinta nu este ceva exterior ci este un fel de a trai. Cand ne intalnim unii cu altii vedem ca avem un fel de a trai diferit, cateodata chiar foarte diferit. De ce? Aceasta vine dintr-o divergenta din ceea ce credem, dar nu trebuie sa ascundem realitatea printr-un discurs consensual: toate merg bine. Bineinteles este o enorma munca care se face, si daca este o munca, atunci este si un motiv. […]

Comentariul meu:

PS Marc vine cu o marturie buna cu privire la unitatea crestinilor, spunand ca aceasta inseamna “capacitatea de a se impartasi impreuna din acelasi potir” si ca “noi suntem ceea ce marturisim” iar pentru moment nu putem sa facem aceasta unitate, pentru ca nu avem acelasi crez. Dar in toata marturisirea pe care o face se intrezareste si “calcaiul lui Ahile“, spunand de la bun inceput ca ecumenismul nu este o erezie. Daca intr-adevar se refera la sensul initial al cuvantului ii dam dreptate, ca doar si cele 7 concilii tot ecumenice s-au numit, numai ca in ziua de astazi ecumenismul are alte valente, si stim clar ca prin ecumenism se vizeaza unirea tuturor credintelor. Nu putem sa facem abstractie de acest lucru, stiind ca insusi PS Marc a participat la aceasta intalnire ecumenica de Paste la Bordeaux.

Atat la Bordeaux, cat si la Paris, dar si in alte mari orase s-au organizat astfel de intalniri ecumenice in piete, locuri publice. Hristos insa, a venit in lume nu in cel mai mare oras de la vremea aceea, ci intr-o pestera, intr-un loc smerit, dar in schimb a fost rastignit intr-un loc public, si pe urma a inviat, nu in vazul tuturor, in mijlocul orasului, in fata lui Pilat sau a fariseilor, ci cu smerenie s-a aratat mai intai celor care venisera sa-L caute. Vazand acestea, cum a venit Hristos in lume, si cum s-a aratat dupa Inviere, ma face sa cred ca locul public nu este cel mai nimerit loc, unde, in loc de a se marturisi credinta, aceasta se pune, de fapt, in spectacol. Pe toti ar putea se ne castige ideea ca a marturisi Invierea lui Hristos intr-un loc public este un act de credinta si de curaj, numai ca adevarata credinta nu se marturiseste strigand cat mai tare in vazul lumii, ci asa cum ne-a invatat Hristos, marturisirea credintei se face cu smerenie si cu jertfelnicie.

Or, ceea ce s-a intamplat acum de Paste n-a fost o marturisire de credinta in Duhul lui Hristos, ci un pas vizibil spre aceasta unitate ecumenica, a tuturor credintelor. S-a folosit un adevar, si anume invierea lui Hristos, pentru a arata o minciuna, si anume unitatea tuturor crestinilor mai ales acum, asa cum se spune, in moment de criza. Criza este intr-adevar, dar mai intai este de natura spirituala, iar infatisarea aceasta in public, chiar daca se face in numele adevarului, are un efect contrar, nu de marturisire a unitatii crestinilor, ci mai repede de sminteala.

Publicat de Corina Oana

Conform prezicătoarei anul 2012 nu va aduce sfârşitul lumii, ci doar începutul unei alte ere pentru omenire. “În univers există o anumită aliniere a planetelor, care planete se vor alinia perfect în 2012. Şi asta pentru că in 2012 nu va fi sfarsitul lumii, cum multă lume crede, ci, pur şi simplu, sfârşitul unei ere de peste 5.000 de ani.”

”Ne mutăm în alt univers”

Ce va urma după aceasta? În această eră de aur, războiul nu va mai exista, pentru că ne vom muta, practic, într-un alt univers, vom beneficia de o altă înţelegere a lumii în care trăim şi ne vom ghida după un alt sistem de valori! Sistemul bancar, sistemul medical, totul se va schimba! Dar lumea care va veni, va fi mult mai stabilă, mai normală, mai corectă”, crede Harra.

***

Cotidianul EVZ ne informeaza cu netarmurita incredere in conducerea noastra de partid si de stat ca: “Autoritatile lucreaza la legiferarea programelor de educare a parintilor.” Sub titlul “Romanii invata meseria de parinte”, aflam ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) impreuna cu guvernul Boc lucreaza la o lege care prevede infiintarea a “zeci de centre cu sute de educatori parentali” care ii vor invata pe romani cum sa isi creasca si educe copiii. Vizati sunt atat cei “care au antecedente in abuzul copiilor” cat si “cei care vor sa fie parinti mai buni”. “Pentru parintii predispusi la abuzuri asupra copiilor, cursurile de educatie parentala vor fi obligatorii”, ne asigura oficialii ANPDC. Parintii vor putea fi scoliti atat la domiciliu cat si in “cabinetul educatorului parental” si vor primi teme pentru acasa. Pedagogia care sta la baza acestor cursuri, ne explica unul din “specialisti”, e bazata pe un “model american”: “Acolo, astfel de cursuri au o traditie de 30 de ani. Ii invatam pe parinti sa nu construiasca educatia copilului pe interdictii, pentru ca cercetarile arata ca creierul uman, cel putin al copilului, nu reactioneaza la negatie.”

Conform Manuelei Danescu, coordonatooarea proiectului, acest tip de “educatie” dupa “model occidental” ii vizeaza nu doar pe parintii cu probleme, ci si pe parintii normali sau pe viitorii parinti: “Suportul de curs parafat de stat vizeaza toate tipurile de probleme cu care se confrunta familiile din Romania: copiii cu parinti normali, dar care au nevoie de informare; adolescentii cu probleme, cu parinti care muncesc foarte multe ore (…) Sunt vizati si cei care urmeaza sa devina parinti, dar si cursuri care urmaresc integrarea copiilor in societate, incepand cu gradinita, pentru ca sunt foarte dese cazurile in care cei mici se adapteaza mai greu la noul mod de socializare.” O atentie deosebita, ca sa ne exprimam in spiritul noii legislatii, va fi acordata parintilor “saraci” sau “mai putine educati” care, arata dna Danescu, ar fi “mai predispusi la forme de abuz asupra copiilor”. Vrem sa facem asa cum este in Occident. Vrem sa-i obligam prin lege, astfel incat, daca si-au abuzat in vreun fel copiii, chiar si daca i-au neglijat doar, sa participe la astfel de cursuri. Daca vor refuza, ar putea sa fie obligati sa plateasca amenzi consistente ori sa munceasca in folosul comunitatii”, ameninta Danescu. Programul, mai aflam, se aplica deja cu succes mai ales la tara, in satele sarace sau de romi.
Asadar, sa recapitulam beneficiile acestui program:

1. Dupa ce, vreme de 45 de ani, generatii dupa generatii de copii au fost crescuti de stat, noul stat neoliberal vizeaza perpetuarea acestui monopol, in conditiile in care a demonstrat ca nu e in stare sa administreze nimic din ce i s-a dat pe mana.

2. Parintii care petrec prea putin timp cu copiii lor vor fi siliti prin lege sa petreaca si mai putin timp cu familia, deoarece vor fi obligati sa urmeze aceste cursuri. Cat timp parintii iau cursurile, de copii se ocupa statul, care promite sa amenajeze camere de joaca unde copiii sa stea pe durata cursurilor de perfectionare parentala ale parintilor.

3. Parintii saraci care isi neglijeaza copiii vor fi siliti sa plateasca amenzi sau sa isi neglijeze si mai tare copiii deoarece vor fi obligati prin lege sa munceasca in folosul comunitatii.

4. In conditiile in care nu se defineste foarte clar ce anume inseamna a-ti “abuza” sau “neglija doar” copiii, si in conditiile unei ofensive continue impotriva familiei traditionale, motivele pentru care parintii ar putea fi condamnati la reciclare ar putea fi dintre cele mai arbitrare. De exemplu, pentru ca muncesti la corporatie cate 12 ore pe zi. Sau pentru ca ai plecat sa muncesti in Italia. Sau pentru ca iti impartasesti copiii, din aceeasi lingurita, la Sf. Liturghie, in conditiile in care “specialistii” si EVZ au aratat ca acest lucru prezinta un pericol pentru sanatatea copiilor. Sau pentru ca nu esti “tolerant”. Sau pentru ca fumezi. Sau, precum in Germania, pentru ca vrei sa faci scoala acasa. Sau, precum in Anglia, tara de pionierat in domeniul statului-dadaca, pentru ca, dupa ce in timpul anului abia iti vezi familia pentru ca unii sunt tot timpul la munca si altii sunt tot timpul la scoala, iti iei copiii in vacanta si se intorc la scoala cu o zi mai tarziu.

5. In conditiile in care in SUA si in Marea Britanie se discuta din ce in ce mai serios despre revenirea la niste standarde de educatie clasice, in Romania se importa cu avant o “traditie” veche de 30 de ani, adica de pe vremea educatiei progresiste a stangii radicale. Exact din cauza subminarii autoritatii parintilor si a nationalizarii copiilor prin masuri legislative de genul celei pregatite de guvernul Boc s-a ajuns in Marea Britanie ca profesorii (Association of Teachers and Lecturers), cei care au fost in avangarda acestor politici politic-corecte, sa ceara acum ca parintii sa fie amendati daca nu isi invata copiii, care au ajuns sa bata profesorii, “respectul fata de autoritate”. Asadar, treizeci de ani de amendare a parintilor in numele pedagogiei anarhist-stangiste introduse acum la noi au dus la necesitatea amendarii parintilor in numele unor valori exact opuse. Dupa ce mai ieri parintii riscau sa isi piarda copiii daca le trageau o palma la fund, astazi risca sa si-i piarda daca nu le dau o palma la fund. Atat timp cat roadele educatiei progresiste se revarsau doar asupra familiei, totul era in regula. Autoritatea parintilor poate fi subminata, autoritatea statului Big Brother, nu. Anarhia familiala e buna, dar trebuie cumva sa nu rezulte in anarhie sociala. Politicile statului-dadaca, falimentare din punct de vedere economic, social si cultural in Occident, sunt transferate, la spartul targului, in Romania.

6. |n conditiile in care Romania e condusa de un partid de “dreapta” a carui prioritate e disciplina fiscala si autoritatea bugetara, guvernul mai adauga un tentacul al statului-terapeutic, mai creeaza niste birocrati, niste educrati platiti de la buget si meniti a ne spala pe creier. Propun asadar ca aceste “cabinete”, daca e sa fie create, sa fie finantate nu de contribuabilul roman, care isi castiga existenta cu pretul neglijarii familiei, ci de marile corporatii, responsabile, cu complicitatea politicienilor nostri corupti si a intelectualilor neoliberali, de erodarea familiei traditionale romanesti.

|n genere, avand in vedere ca existenderea statului-dadaca merge in paralel cu ideologia neoconservatoare si cu economia neoliberala, dupa cum a aratat si istoricul american Paul Gottfried in lucrarile After Liberalism si Miscarea conservatoare , propun ca orice masura menita a spori numarul bugetarilor terapeutici sa fie finantata prin taxe puse marilor corporatii care profita de pe urma “distrugerii creatoare” a vietii traditionale romanesti.

7. |n conditiile in care, in Romania, campaniile de vaccinari conduse de ministrii guvernelor Boc au avut loc in conditii contestabile si contestate, nu putem sa nu devenim suspiciosi cand citim ca noii educrati vor avea ca sarcina si oferirea de “sfaturi legate de igiena personala si a familiei (…), de programul vaccinarilor, de prevenirea bolilor, administrarea tratamentelor si monitorizarea starii de sanatate a micutului.”

(…)

Aceeasi Germanie unde educatia acasa a copiilor este interzisa… Inca un exemplu al efectelor traditiei pedagogice a occidentului adoptate cu ochii larg inchisi de oficialii nostri!

***

“Romania va decide daca vrea sau nu un nou acord cu FMI. Noi nu vom impune un acord. Ar trebui sa-l intrebati pe presedintele Basescu ce crede. In multe cazuri, statele cred ca a avea aprobarea din partea FMI, a trece prin revizuiri din partea expertilor, arata ca sunt pe calea buna si se fac schimbarile cerute”, a spus Franks in emisiunea “Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de ProTV. El a precizat ca pentru Romania, al carui acord cu FMI se va incheia anul viitor, exista doua optiuni: linia de credit flexibila sau un acord stand-by precautionary. Oficialul FMI a aratat ca linia de credit flexibila este un instrument dezvoltat recent de institutie pentru statele ale caror politici sunt in stare buna, dar care ar putea fi expuse la socuri.

  • Gandul:

Franks: Ajustarea sectorului public durează mai mult în contextul democraţiei, dar se va realiza

Ajustarea sectorului public din România (concedierile, adica – n.n.) durează mai mult în contextul în care într-o democraţie este nevoie de timp pentru discuţii şi dezbateri, dar se va realiza, consideră şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks. “Cred că trebuie să distingem între problema birocraţiei şi procesul natural al democraţiei. Într-o dictatură poţi lua măsuri foarte rapide cu privire la ce vrei să faci. Dar dictatura are multe dezavantaje şi ştiţi asta în România. Democraţia poate fi un proces mai lent, mai complex, dar în final este un proces mult mai reprezentativ”, a declarat Franks în emisiunea “După 20 de ani”, difuzată duminică de ProTV, citată de Mediafax.

Impozitul forfetar, de aproape două ori mai mare decât cota unică

Patronatele susţin că unele firme vor plăti în contul forfetarului până la 28% din valoarea afacerii, faţă de 16%, cât este cota unică. Introducerea forfetarului, anunţată iniţial de Guvern pentru vara acestui an, dar amânată momentan pentru că lipsesc normele metodologice, va pune o presiune şi mai mare pe profitabilitatea firmelor româneşti, valoarea lui putând ajunge şi la o treime din afacerea totală, după cum estimează patronatele.

Grecia şi Bulgaria au minţit privind deficitul. Cât de sinceră e România

La Bucureşti, deficitul este cosmetizat nu cu ajutorul băncilor, ci prin amânarea plăţii datoriilor pe care statul le are către mediul privat. La puţin timp după ce oficialii europeni au descoperit că Grecia şi-a ascuns deficitul bugetar mare prin diverse contracte cu marile bănci din UE şi SUA, Bulgaria a anunţat şi ea, la finele săptămânii trecute, că a “uitat” să treacă în buget cheltuieli de 1,5 miliarde de dolari, deficitul bugetar real fiind de două ori mai mare decât cel anunţat. În cazul României, susţin economiştii, metoda aleasă pentru a “cosmetiza” deficitul a fost foarte simplă: statul s-a angajat să facă anumite cheltuieli pe care apoi le-a amânat, pentru a “da bine” în faţa experţilor de la FMI.

Ca să justifice eRomania, un proiect de 500 de milioane de euro, Ministrul Comunicaţiilor susţine că, în cinci ani, ca urmare a implementării, “toţi angajaţii de la ghişee vor dispărea”

Implementarea proiectului de circa 500 de milioane de euro eRomânia, ce îşi propune interconectarea întregii administraţii publice din ţară, se va finaliza în termen de cinci ani iar, odata cu implementarea, toţi funcţionarii de la ghişee vor dispărea pentru că plata impozitelor şi taxelor se va face exclusiv online, potrivit Ministrului Comunicaţiilor Gabriel Sandu. Reprezentantul Guvernului a declarat că, până la sfârşitul lui 2011, toţi românii vor putea plăti toate taxele într-un singur loc şi nu vor mai trebui să completeze decât un formular. Sandu susţine că “deşi proiectul pare scump la prima vedere, investiţia va fi recuperată rapid în următorii ani, prin reducerea cheltuielilor bugetare cu până la 35%”.

  • Hotnews:

Dupa Grecia, Bulgaria recunoaste si ea. Am mintit colegii din UE. Deficitul nostru este 3,7%, nu 1,9%. Renuntam pentru moment la euro. Cine urmeaza?

Cele mai importante banci americane si-au ascuns datoriile reale, pentru a da senzatia ca sunt “sanatoase”

Câţiva oameni l-au huiduit duminică pe directorul Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, în timpul unui discurs ţinut de acesta la Universitatea Cambridge, conform Les Echos. Directorul FMI vorbea de “problemele de politică economică de după criză” oficialul fiind invitat de Institutul pentru o nouă gândire economică, fondat de finanţistul american George Soros. În timpul discursului mai mulţi tineri şi-au exprimat nemulţumirile arborând o banderolă pe care scria “FMI este parte a problemei, nu soluţie” şi scandând “Închideţi FMI”. Drept răspuns la scandări, Strauss-Kahn a spus manifestanţilor: “Ar trebui să citiţi ziarele”. Tinerii, studenţi ai Universităţii Cambridge, au fost evacuaţi în câteva secunde, fără a fi arestaţi.

***

 

***

 

  • Voxpublica [Alin Fumurescu]:

…speak globish? (Despre tampirea accelerata)

…asistam la un fenomen lingvistic fara precedent – concluzioneaza Robert McCrum intr-un articol din The Guardian (preluat de presseurop.eu si repreluat de RL Online:): pentru intaia oara in istoria omenirii “o limba” se impune insidios, fara proptele administrative, de-a lungul si de-a latul planetei –globish”, o varianta simplificata de engleza (1500 de cuvinte cu totul), in care gramatica si cuvintele de legatura nu-si prea mai gasesc rostul. Daca incercarea de a impune esperanto ca limba universala a fost un fiasco total, globish devine tot mai populara, in primul rand gratie internetului si retelelor de socializare virtuala (y compris twitter, cu ale sale 14 de semne – parca). […]

Ceea ce ma ingrijoreaza in primul rand nu este fenomenul ca atare – in definitiv, odata pusa roata istoriei in miscare e greu s-o mai opresti sau s-o rotesti invers – ci bucuria cu care este imbratisat ca o mare realizare, un semn clar de “evolutie” in directia satului planetar. A se slabi! Globish face parte, dimpotriva, dintr-un proces de tampire accelerata care creste exponential si care se traduce, simplu, prin intoarcerea la forme din ce in ce mai simplificate de comunicare. Scriam mai demult despre “cultura imaginii” – obsesia prezentarilor in power-point, slide-show, utilizarea emoticoanelor (da, stiu, guilty as charged:)) – ca semn clar de involutie. Omenirea a inceput sa evolueze abia in clipa in care a abandonat comunicarea prin imagini, pictograme, etc in favoarea unei scrieri “abstracte” care a permis gandirea conceptuala, nuantata, sofisticata. Sistemele de educatie de acum abandoneaza insa gandirea “literata” in favoarea intoarcerii la gandirea “vizuala”: manuale frumos colorate, scheme simple, imagini amuzante sau socante, totul pentru a “capta atentia studentului”, incapabil altfel sa mai zaboveasca mai mult de cinci minute asupra unui text neintrerupt de vreo imagine. […]

Trista lume evoluata.

Observand, pe la 1830 toamna, tendinta universal-egalizatoare a impulsului democratic, Tocqueville concluziona cu luciditate: acest fenomen nu mai poate fi stopat; e ca si cum ai incerca sa te lupti cu Dumenzeu Insusi. E un fenomen prea puternic, dar inca nu suficient de puternic pentru a nu mai putea fi influentat, redirectionat. Trebuie sa educam democratia. Sa turnam o viata noua in ceea ce crede. Sa-i purificam moravurile. Pana nu e prea tarziu. Tare mi-e teama ca e deja prea tarziu.

…Noi suntem americani. Virgula!:) (Manusa a ramas pe jos: “Crede Iluminismul si nu-L cerceta!”)

 


Categorii

Ecumenism, Era Big Brother, IPS Iosif Pop, Pagini laice, Polonia, Presa, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “VA MERGE POLONIA IN RAND CU LUMEA? / “Cireasa de pe tortul” ecumenist de Pasti/ CONFISCAREA COPIILOR / FMI ne “incurajeaza” la un nou acord / GLOBISH sau tampirea accelerata (STIRI GENERALE 6-12 aprilie 2010)

  1. Am mai adaugat la articolul Ce cantam de Paste: “Hristos a inviat!” sau “Oh happy day”? o marturie a unui crestin ortodox, aparuta in publicatia lunara a Arhiepiscopiei Bisericii Ortodoxe ruse pentru Europa Occidentala. Pe langa faptul ca se povesteste cum s-a desfasurat aceasta intalnire de Paste de la Paris, a “tuturor crestinilor”, este incredibil apoape, cum se poate promova chiar si o “rugaciune” a Patriarhului Athenagoras :

    “In fiecare noapte ma rog pentru unitatea crestinilor,
    Fiecare noapte, cateodata la miezul noptii,
    Cateodata la ora patru de dimineata
    Cobor in gradina
    Ma duc in pridvorul bisericii
    Aprind lumanari
    In fata icoanei Maicii Domnului
    Si ma rog pentru unitate
    Cand se va face ea?
    Intrebat asupra sfarsitului lumii
    Hristos marturiseste ignoranta sa ca om:
    “Singur numai Tatal stie
    el cunoaste clipa si timpul”
    La fel este si pentru Unitate
    Viitorul este in Dumnezeu
    Sarcina noastra este sa coacem timpul
    Uniunea va veni, va fi un miracol
    Un nou miracol in istorie
    Cand? Trebuie sa ne pregatim pentru el
    Caci un miracol este ca Dumnezeu: Mereu iminent.”

  2. am o intrebare apropo de Lumina de Pasti.

    As putea sa va trimit poza pe care am facut-o la Ierusalim si unde se vede cum iese lumina din crucea de pe cupola Sf. Mormint? Daca poza este marita se poate vedea foarte bine acea lumina ca un glob verzui care iesea dintr-unul din bratele crucii. Ea fusese mai puternica, dar eu m-am trezit cam tirziu s-o fotografiez atunci cind incepea sa se retraga. Oricum se poate vedea distinct (mai ales daca se da zoom). Zic si eu c-o fi si asta o alta marturie a luminii pe care noi am vazut-o afara din biserica.

  3. @John: Chiar te rugam…

  4. Spuneti-mi pe ce adresa de e-mail sa v-o trimit ca nu stiu.

  5. @ John:

    Vezi la pagina “Despre noi”, sus.

  6. nu stiu…am evitat orice comentariu ref la aceasta tragedie dar asta cu “bariera lingvistica” imi pare de-a dreptul nesimtire, frate!!!!
    Nu vb de un avion oarecare ci totusi de un avion PREZIDENTIAL!!!!!

    Sa ma ierte Dumnezeu dar engleza, franceza, italiana, germana, spaniola sunt invatate pana si de cei din regiunile rurale…iar la acest nivel,PREZIDENTIAL…au avut probleme de comunicare din cauza “barierii lingvistice”???
    ….vin cu tot felul de concluzii care mai de care …imi este scarba!!!
    Dumnezeu sa-i odihneasca si sa-i ierte!

  7. Dupa parerea mea este prea repede sa aflam adevarul despre cum au murit liderii polonezi.

    Eu personal cred ca ei au fost in cartea vietii Lui Hristos si ca au luptat impotriva acestei noi fiare a comunizarii numita globalizare.

    Nu se spune despre cei care mor in Saptamana Luminata ca se duc la Dumnezeu?

  8. Pingback: 1 AN DE LA TRAGEDIA DE LA SMOLENSK: Tensiuni intre Rusia si Polonia - Razboi întru Cuvânt
  9. Pingback: Polonia: UN PROCUROR A INCERCAT SA SE SINUCIDA in timpul unei conferinte de presa pe tema PRABUSIRII AVIONULUI PREZIDENTIAL de la SMOLENSK - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Conservatorii polonezi au facut propriul raport asupra PRABUSIRII AVIONULUI PREZIDENTIAL DE LA SMOLENSK: au existat EXPLOZII INTERNE la bord - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare