MANIPULARI, ABUZURI, PATIMIRI.. (Stiri generale si opinii 28-31 martie 2010)

31-03-2010 11 minute Sublinieri

Apelul la unitate si demnitate romaneasca a Bisericii Ortodoxe Romane nu va lipsi de a face ca cei care iubesc profund aceasta biserica sa cada in mahnire si consternare. Ea invita ortodocsii care traiesc in tari exterioare Bisericii-mame sa reflecteze asupra statutului lor de ortodocsi : Romanii in jurisdictia de la Bucuresti, rusii in cea de la Moscova, serbii in cea de la Belgrad. Nimic asupra francezilor, ca si cum ei ar fi inexisteniti, in timp ce ei vor reprezenta in anii ce vor veni marele potential al ortodoxiei in Franta, cu cresterea tinerelor generatii. Acest apel aduce mahnire deoarece el revine la o ecleziologie nascuta in secolul XIX odata cu considerarea nationalitatilor (Biserica Ortodoxa Romana a primit autocefalia in 1889). O astfel de ecleziologie instaureaza o confuizie intre Biserica si nationalitate, iar tendinta nationalista care rezulta, a fost cu severitate condamnata printr-un consiliu al patriarhilor orientali in 1872 sub numele de etnofiletism. Riscul etnofiletismului este de a pune jurisdictiile in concurenta unele cu altele. Concurenta datorata vechimii, bogatiei mostenite, a numarului mare de fideli etc. Aceste consideratii pur umane nu tin in fata Potirului unde Trupul Domnului este acelasi in cea mai umila parohie, precum si in cea mai mare catedrala din lume. Sa ne amintim ca in primul mileniu primele biserici crestine traiau in organizarea pentarhiei si unde patriarhii gerau vaste ansamble teritoriale ingloband popoare, culturi si limbi de o vasta diversitate (…)

Sondaj evident construit la comanda, cu tinte precise, facut inca de la bun inceput cu intentia de a demonstra intoleranta romanilor si de a crea un temei aparent legitim pentru a sustine teza aberanta a “amenintarii” pe care ar constitui-o “fundamentalismul religios ortodox”, teza contrazisa flagrant de realitate, dar iata, acum, “confirmata” de acest instrument de… manipulare a opiniei! In orice caz, reactiile din mass-media au fost si mai aberante, facandu-se o suprapunere incorecta intre aprobarea pedepsei cu moartea si tendinta de a pedepsi penal pe cei care ataca ortodoxia. Toti au facut caz de acest lucru, nefacand diferenta intre o pedeapsa penala pentru atac asupra unei credinte (si amenda poate fi penala) si o pedeapsa cu moartea pentru infractiuni grave. Manipulare, asadar, de doua ori: prin constructia sondajului si prin interpretarea lui.

  • Blogul lui Claudiu Tarziu:

ASCOR face un apel la normalitate

Despre “a trece în nefiinţă” – IPS BARTOLOMEU ANANIA

***

  • Gandul:

11 septembrie rusesc: Atentate teroriste în lanţ la metroul din Moscova. O nouă bombă găsită pe calea ferată. Putin îi ameninţă cu “nimicirea” pe terorişti

Putin promite “nimicirea” “teroriştilor”

Premierul rus, Vladimir Putin, a declarat spus că “teroriştii” responsabili de atentatele de la metroul din Moscova vor fi “nimiciţi”. “Sunt sigur că serviciile de poliţie şi justiţie vor face totul pentru găsirea şi pedepsirea criminalilor”, a declarat Putin în cadrul unei vizite la Krasnoiarsk, în Siberia, citat de agenţia Interfax. “Teroriştii vor fi nimiciţi”, a adăugat el. Şeful serviciilor speciale ruse (FSB), Aleksandre Bortnikov, declarase anterior că aceste atentate, care au provocat moartea a 37 de persoane, potrivit unui nou bilanţ, au fost comise de “grupări teroriste” care ar avea legături cu regiunea Caucazului de Nord. […]

Poliţia a intrat în stare de alertă

Un reprezentant al Ministerului rus al Afacerilor Interne a anunţat că poliţia din Moscova acţionează în condiţii de urgenţă din cauza celor două explozii. “Din cauza celor două explozii la metroul din Moscova, poliţia a intensificat controalele în metrou, staţii şi zone aglomerate, identificarea persoanelor se face, de asemnea, mai strict“, a declarat şeful administraţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Viktor Biriukov. Pe de altă parte, Mihail Grişankov, vicepreşedintele Comisiei pentru Securitate din cadrul Dumei (Camera inferioară a Parlamentului rus) a avertizat că posibilul atac terorist de la metroul moscovit riscă să destabilizeze Rusia, potrivit publicaţiei Vocea Rusiei. […]

Cel puţin 12 morţi, în urma a două explozii produse în Daghestan (Caucazul rus)

Serviciile speciale ale Rusiei vor cerceta pista implicarii Georgiei in atentatele teroriste din metroul moscovit, soldate cu moartea a 39 de persoane, a declarat secretarul Consiliului de securitate, Nikolai Patrusev, citat de vzgliad.ru. El a afirmat ca ancheta a progresat si a dat asigurari ca toti cei care au fost implicati in aceste atentate vor fi pedepsiti. “Sunt analizate toate versiunile, inclusiv cea potrivit careia deflagratiile au fost organiate de teroristi din Caucazul de Nord. In ultima instanta, principala amenintare terorista de acolo vine”, a spus Patrusev, care a adaugat ca “la acest caz au fost mobilizate forte considerabile. “Nu este exclus ca pe parcursul anchetei sa apara si o urma georgiana. Exista informatii ca anumiti angajati ai serviciilor speciale georgiene intretin contacte cu organizatiile teroriste din nordul Caucazului rusesc. Aceasta versiune trebuie verificata, precum si versiunea unei posibile implicari in atacurile de la Moscova”, a mentionat Patrusev.

Rusia se transforma intr-o tabara antiterorista

Transformarea tarii intr-o tabara unica de lupta impotriva extremismului nu garanteaza securitatea cetatenilor, scrie, in alta ordine de idei, Nezavisimaia gazeta. Dupa atacurile din metrou, pe tot cuprinsul tarii au fost intarite masurile de securitate. Serviciile secrete, in colaborare cu Ministerul de Interne, incearca, se pare, sa transforme nu numai capitala si Caucazul de nord, ci intreaga Rusie intr-o unica tabara antiterorista. O reactie absolut fireasca, de altfel, dar intrebara este daca Moscova dispune de suficiente forte si mijloace pentru a sustine acest lucru si cat va putea functiona in acest regim. Masuri suplimentare de securitate au fost introduse, practic, peste tot – la toate obiectivele importante sociale si economice, pe mijloacele de transport, la centralele atomice si hidro etc. O operatiune la care au fost mobilizate, alaturi de subunitatile FSB, politia sociala si trupele OMON. Misiune la care zilnic participa 78.000 de militari, din care 23.000 in Caucazul de Nord. In opinia general-locotenentului Anatol Shkiro, care in 1995-1996 a comandat o unitate a trupelor de interne in Caucazul de Nord, este imposibil sa fie asigurata o protectie corespunzatoare la toate obiectivele de interes mai mult sau mai putin major.

  • ZiuaVeche:

STRATFOR: Putin s-ar putea afla in spatele atentatelor de la Moscova

Hillary Clinton: Terorismul este inamicul comun

Forţele aeriene israeliene s-au antrenat în exersarea unor atacuri simulate asupra locaţiilor nucleare ale Iranului folosind spaţiul aerian a cel puţin două state arabe neidentificate, arată o publicaţie din Ierusalimul de Est. Potrivit ziarului Al Manar, mai multe avioane de luptă israeliene au efectuat, la sfârşitul lunii februarie, exerciţii de bombardament ce au avut ca “ţintă” locaţii nucleare iraniene “în două state arabe din Golful Persic, care sunt apropiate teritorial de republica islamică şi cooperează că Israel pe această chestiune.” Al Manar susţine că Israel a primit permisiunea de a folosit spaţiul aerian de la conducerea acestor state, iar Washington “şi-a dat binecuvântarea” pentru ca Tel Aviv să efectueze aceste exerciţii. În pofida eforturilor internaţionale extinse de a convinge Teheranul să oprească îmbogăţirea uraniului, atât SUA cât şi Israel nu au exclus o acţiune militară dacă diplomaţia eşuează să rezolve disputa pentru programul nuclear al Iranului. Iran, care este acum supus unui număr de trei seturi de sancţiuni ONU pentru că a refuzat să oprească îmbogăţirea uraniului, susţine că are nevoie de tehnologie nucleară pentru a genera electricitate.

Ierusalimul este mândria lumii musulmane şi nicio atingere adusă de evrei Ierusalimului şi locurilor musulmane nu poate fi acceptată. Israelienii au spus că Ierusalimul unificat este capitala Israelului. Este o nebunie şi acest lucru nu ne angajează absolut deloc, a declarat Erdogan, citat de AFP.

  • Hotnews:

Secretarul general al NATO: Iranul are rachete care pot ajunge in Romania, Bulgaria, Grecia si Turcia

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a insistat sambata asupra necesitatii unei aparari europene antiracheta europene. El a dat exemplu amenintarea pe care o reprezinta Iranul, despre care oficialul NATO spune ca dispune deja de rachete care pot ajunge in Romania, Turcia, Grecia sau Bulgaria, anunta Mediafax.

“Iranul are si un program amplu de dezvoltare de rachete. Declaratii ale unor oficiali iranieni indica faptul ca raza de actiune a rachetelor lor Shahab-3 modificate ar fi de 2.000 de kilometri. Astfel, tari aliate cum sunt Turcia, Grecia, Romania si Bulgaria se afla in raza de actiune”, a afirmat Anders Fogh Rasmussen, care a sustinut sambata un discurs la Brussels Forum 2010, organizat de German Marshall Fund.

România a creat probleme în negocierile pentru dezarmare nucleară dintre Statele Unite şi Rusia. Jurnaliştii de la The New York Times susţin că, după ce ţara noastră şi-a dat acordul pentru găzduirea scutului american antirachetă, Obama şi Medvedev aproape că s-au certat la telefon.

(…) Ce inseamna ”cand sunt probleme de siguranta nationala”? Ca orice a devenit in tara asta ”de siguranta nationala”. De la producerea de vaccinuri si licitatiile pe infrastructura, pana la furtul de sina de cale ferata, amenintari la traficul aerian, dar si ce vorbesc politicienii intre ei sau cu altii, si jurnalistii intre ei sau cu altii. Nu se poate amesteca politicul in treaba serviciilor, ne-a asigurat seful statului. Dar invers, da! – zic eu. Si daca o face, poate fi subiectiv. Poate urmari doar anumiti politicieni, proveniti doar dintr-o anume parte a politicului, timp in care partea cealalata jubileaza sau isi creaza potential de imagine. Pe de alta parte, mandatele de interceptare nu privesc doar siguranta nationala, nu sunt date doar pentru asa ceva. E un melanj lipsit de control, cel putin pe perioada anchetelor. Inteceptarile sunt la moda, in exces. Iar excesul, ca si insuficienta, nu duce la nimic bun.

Cred ca toata lumea e convinsa ca poate fi urmarita oricand de orice serviciu care are aparatura necesara in dotare. Trebuie sa-i dau dreptate presedintelui Basescu ca ”marea problema este in slujba cui sunt puse aceste informatii”. Cu alte cuvinte,  pot exista si astfel de trocuri. Pot exista si scurgeri de infomatii, cu informatii de la SRI, dar provenite de la institutii care au beneficiat de ele. Problemele, insa, pe aceasta schema de lucru a serviciilor, sunt insa si de alta natura. Si tin de modul in care ele sunt reglementate sau de lipsa unor reglementari clare privitoare la acest proces de culegere informationala de acest tip. Si mai pe scurt, in Romania problema nu e ca se dau astfel de mandate de ascultare. Foarte bine. Problema e ca SE DAU PREA USOR! Adica, se duce domnul procuror la instanta si sustine ca sunt indicii cum ca X ar face combinatii cu Y si are nevoie de ascultari. Pai, oricine poate fi INDICAT pentru ascultare. Daca nu face combinatii, face declaratii…la prieteni, la rude…cu casca-n urechi aud baietii tot ce vor despre viata ta. Nici  macar glume nu poti face ca te trezesti cu ele ”decodificate” intr-un fel anume care te arunca in groapa cu mafioti, escroci, mituitori etc. Deci, aici ar mai trebui lucrat la procedura….

In aceeasi ordine de idei, ca tot veni vorba de procedura, acolo se spune ca discutiile din interceptari care nu au legatura cu cauza, se distrug. Am intrebat procurori cu state vechi daca se face asa ceva. Si toti au avut acelasi raspuns. Nici vorba. Si atunci, ce se intampla cu aceste bucatele de conversatie? Se pastreaza. Unde? La ascultatori….Ce sa faca ei cu ele? Sa le scoata pe te miri ce canal media, candva, cand vei deranja sau vei dori sa accezi intr-o functie destinata altuia. E la mintea cocosului…(…)”

***

  • Hotnews:

Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, in dialog cu cititorii HotNews.ro: “Sunt sigur ca Romania se afla pe calea cea buna spre stabilitate fiscala si crestere sustinuta”

1. Aţi spus înainte că probabilitatea unei crize viitoare este înaltă. Ce fel de criză va fi aceasta? Vă referiţi la o criză a datoriilor sau una privind inflaţia şi şomajul. Cum poate o ţară să se protejeze de o criză viitoare?

Ştim cu toţii că criza financiară globală îşi are originea în riscurile excesive pe care şi le-a asumat sectorul financiar şi îndatorarea externă. Este foarte important să se abordeze această problemă şi să se continue reformele pentru a crea un sector financiar mai sigur. Un alt aspect al crizei a fost creşterea rapidă a datoriei publice în economiile dezvoltate. Dacă nu se face nimic pentru a se frâna datoriile, următoarea criză ar putea foarte bine să fie de natură fiscală. În prezent, ţările trebuie să comunice strategiile lor de consolidare fiscală şi să înceapă să le implementeze.

După întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, a treia din programul extrem de încărcat al şefului FMI, se întrevăd veşti nu tocmai bune pentru români: şeful statului a spus că doreşte o cooperare pe termen lung cu instituţia financiară, respectiv un nou împrumut. Când vom încheia acest acord, cel mai probabil vă vom solicita un acord stand by de asistenţă sau o linie de credit flexibilă. Vom vedea împreună ce soluţie trebuie adoptată în ce priveşte România, pentru că este clar că, atât timp cât suntem într-un acord cu dumneavoastră, România este mai credibilă”, i-a spus Traian Băsescu directorului general al FMI, în timpul întâlnirii de la Palatul Cotroceni. Propunerea lui Băsescu nu a rămas fără ecou: “Cred că este foarte înţelept şi suntem pregătiţi pentru asta”, a răspuns oficialul Fondului. Aceasta nu este prima oară când şeful statului vorbeşte despre o asemenea posibilitate. La începutul acestei luni, el a sugerat că România ar putea fi nevoită să ceară încă un împrumut financiar extern pentru a face faţă crizei. Practic, şeful statului a avansat atunci un caz ipotetic care ar putea deveni realitate în situaţia în care reformele programate de Guvern nu ar fi puse în practică, potrivit precizărilor Preşedinţiei. […]

“Actualul acord ne-a îngropat definitiv”

Analistul economic Ilie Şerbănescu crede că actualul împrumut de la FMI “ne-a îngropat definitiv“, iar un nou împrumut de care se vorbeşte “va fi folosit pentru a achita actualul împrumut”. “Dacă reducerea deficitului cu un miliard de euro a creat aiureli în ţară, vă închipuiţi ce va fi când va trebui să rambursăm actualul împrumut. Rata în 2012 este de 2 miliarde euro, în 2013 este de 6 miliarde euro, iar în 2014 este de 5 miliarde euro”, a declarat Şerbănescu pentru Gândul. La rândul său, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen, crede însă că este prematur să vorbim de un nou împrumut de la FMI. “Vom vedea la momentul oportun. Deocamdată, România îşi trage banii din actualul împrumut.”

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, se aşteaptă ca numărul de şomeri să continue să crească până în aprilie -mai, şomajul nefiind un indicator care reacţionează rapid la reluarea creşterii economice. “Guvernul României trebuie să vină cu mesaje fericite (sa minta frumos – n.n.), deoarece România a revenit pe creştere. Însă unii români îşi vor pierde slujbele în aprilie-mai (pierderi colaterale, pasa-mi-te – n.n.), dar autorităţile trebuie să găsească un echilibru în rezolvarea acestei situaţii”, a afirmat Strauss-Kahn, la o conferinţă susţinută la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Numărul de şomeri din România a ajuns în februarie la un nivel maxim din martie 2003, de 762.375, ce corespunde unei rate a şomajului de 8,3%.

  • Capital:

Dominique Strauss-Kahn: “Vor urma noi crize financiare”

Totodată, el a avertizat că vor urma noi crize financiare, fără să precizeze în cât timp ne-am putea confrunta cu noi turbulenţe economice. Însă, „în momentul în care se va declanşa o nouă criză guvernelor le va fi imposibil să le ceară plătitorilor de traxe şi impozite să dea bani ca să salveze din nou băncile. Majoritatea oamenilor vor spune că destul înseamnă destul şi că nu vom mai plăti pentru bănci, a mai spus Kahn”.

Asadar, urmatoarea criza va fi structurala si va duce la reconfirgurarea radicala a sistemului financiar, mergandu-se, cel mai probabil, spre un fel de etatizare a bancilor. Adica se va face pasul hotarator spre virtualizarea completa a banilor si detinerea lor de catre stat…

Dacă nu face rost de bani, Grecia va intra într-o nouă rundă a crizei

Guvernul Greciei trebuie să împrumute 15,5 miliarde euro până la sfârşitul lunii mai şi să demonstreze că poate menţine finanţele publice pe linia de plutire, pentru a nu risca o nouă criză de încredere pe pieţe după ce a obţinut sprijinul liderilor UE, transmite Bloomberg.

  • Gandul:

Germania vrea să instituie taxa pe bănci în întreaga UE

La iniţiativa Germaniei şi Franţei taxarea băncilor ar putea deveni o practică europeană Germania şi Franţa s-au pus de acord, după multă vreme, asupra unui proiect european comun – instituirea taxei asupra băncilor în întreaga Uniune Europeană. “Am convenit cu colega mea franceză Christine Lagarde că vrem să adaptăm o astfel de soluţie într-un cadru european”, a afirmat ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, pentru cotidianul die Welt. Miercuri, ministrul francez al economiei urmează să participe la şedinţa guvernului de la Berlin, în care se va discuta despre taxarea băncilor germane, proiect ce presupune crearea unui fond pentru a ajuta băncile în cazul unei noi crize. Dincolo de proiectul naţional, “propunerile franco-germane pe această temă” vor fi pe agenda şedinţei de guvern, iar “şansele de a crea o structură europeană sunt destul de bune”, a apreciat Schäuble, care a subliniat că “axa franco-germană s-a dovedit din nou foarte importantă pentru Europa” prin adoptarea ajutorului pentru Grecia în reuniunea de joi a liderilor europeni.

STATUL ÎNCEPE MAREA EXECUTARE SILITĂ. Ai o amendă de circulaţie neplătită, primăria îţi blochează salariul. Vezi aici lista amenzilor pentru care nu eşti iertat

Rămaşi cu vistieriile goale din cauza crizei, primarii din România şi-au adus aminte că au la îndemână o metodă de a creşte veniturile pe care până acum au neglijat-o: încasarea restanţele acumulate în ultimii ani la plata impozitelor sau taxelor locale, cum ar fi cele pe proprietate, teren sau locuinţă. La acestea se adaugă şi toate amenzile care sunt încasate la nivel local, de la cele de circulaţie sau din mijloacele de transport în comun până la cele pentru prostituţie. Dintre acestea, cele mai numeroase dar şi bănoase, sunt amenzile de circulaţie neplătite de ani buni, pe care mizează de altfel majoritatea primăriilor. Dacă cel somat să plătească nu respectă termenul limită, în cel mai scurt timp se va trezi că nu îşi mai poate ridica leafa de la locul de muncă, sau, mai rău, că i se pune sechestru pe maşină sau pe casă.

Pe calea ce pare fără întoarcere a desfiinţării agriculturii româneşti, 2010 se conturează anul cu contribuţie crucială în ajungerea până la capăt. O combinaţie sui generis de factori purtând semnătura 2010 va da agriculturii lovitura de graţie resimţită în maximum doi-trei ani după aceea.

Abuzul statului in cazul impozitului pe profit platit anticipat

Nimic fără stat

Homeschooling: statele contra tradiției libertății, cazul Romeike

***


Românii se dau în vânt după tehnologia modernă. Cei mai mulţi cred că accesul la tehnologiile moderne le deschide porţile raiului terestru. Computerele, telefoanele celulare, ipodurile, televiziunea prin cablu şi satelit, automobilele de lux şi puzderia de gadgeturi electronice au introdus în ţară o ambianţă „tehno“ învestită deseori cu magia spaţiului sacru. În marile oraşe, tehnologia guvernează deja modul în care oamenii muncesc şi îşi petrec timpul liber. Tinerii, mai ales, încep să „interiorizeze“ tehnologia, o transformă treptat într-o stare de spirit şi normă de comportament. Atât comunismul cât şi tehnoglobalismul de astăzi şi-au dorit ca tehnologia să devină matricea însăşi a vieţii românului.

(…) Omul a îndeplinit întotdeauna funcţii sociale şi economice. Aceste funcţii vizau însă omul „total“ (organic), trăitor într-o comunitate, în strânsă legătură cu natura şi cu Dumnezeu. În prezent, românii sunt obligaţi să adopte modul specializat de funcţionare al mărfii şi maşinii. Un tânăr tehnician IT nu-şi permite să separe existenţa sa personală de viaţa artificială a computerului. Ca să acumuleze abilităţi tehnice, trebuie să se „branşeze“ la reţea încă de copil, să se „updateze“ mereu, să iubească Tehnologia. Este de neconceput ca un informatician să nu-şi intre perfect în „rol“, să ducă o viaţă opusă tehnologiei. Tehnologia nu este un simplu ansamblu de maşini, tot aşa cum averea nu reprezintă o simplă acumulare de capital. Banii şi tehnologia îşi arogă o realitate de sine stătătoare, o valoare intrinsecă şi, mai ales, o putere autonomă. Au propriile lor legi – pe care le consideră universale – şi refuză orice intervenţie (socială, culturală, religioasă etc.) din afară. Banii transformă relaţiile interumane în tranzacţii comerciale iar Tehnologia într-un raport tehnic bazat pe eficienţă şi raţionalitate. În ambele cazuri românii sunt supuşi unor standarde normative, îndeplinesc „roluri“, devin „instrumente“.

Dacă banii şi tehnologia funcţionează după legi inumane, îl transformă pe om într-un obiect vandabil şi într-o simplă rotiţă a unui angrenaj tehnologic-financiar, cum explicăm faptul că românul acceptă deseori să fie… un sclav fericit?

Aici intervine… confortul. Într-o societate tehnologică sau mimetic tehnologică (precum societatea românească), confortul unifică şi individualizează. El este cel care personalizează Tehnologia şi Banii, le transformă într-un stil de viaţă individual.

Presedintele Comitetului Stiintific al ONU ii acuza pe politicieni si pe scepticii care neaga existenta incalzirii globale ca ii portretizeaza pe nedrept pe oamenii de stiinta ai institutiei drept „criminali” prin atacurile repetate din ultima vreme. Rajendra Pachauri, directorul Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), aflat in subordinea ONU, spune ca politicienii si figurile proeminente care neaga existenta incalzirii globale au adoptat o „noua forma de persecutie” impotriva oamenilor de stiinta ai institutiei care studiaza acest fenomen, in urma gafelor acestora.

O strategie foarte inteligenta, contraatacul prin auto-victimizare... Am vazut-o si pe alte fronturi, la case “teologice” mari de la noi…


Categorii

Pagini laice, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare