ROMANIA TAXATA SI FALIMENTARA / “Imparatul” Obama si avansul socialismului in SUA / COPILUL EROU SI SAVANTUL ‘PUSTNIC’ / Lumina contrazice canonul biblic al Bisericii / SRI, cu ochii pe bloguri si forumuri (Stiri 23 – 26 martie)

26-03-2010 12 minute Sublinieri

  • Gandul:

România taxată. Cum vrea statul să impoziteze podeaua casei pe ambele părţi. Gândul vă prezintă proiectul integral al noului Cod Fiscal la care lucrează Guvernul

Bucureştiul taie din subvenţiile pentru populaţie şi finanţează „Ziua zoo“. Se iau bani de la Spitale şi se dau la Turism

  • Hotnews:

Traian Basescu: Romania are ca obiectiv continuarea colaborarii cu FMI si BM si dupa iesirea din criza

Angela Merkel: Sustin acordarea unui ajutor Greciei, atat din partea FMI cat si din partea Zonei Euro, dar numai in ultima instanta

2 miliarde de euro pentru Moldova – mai exista vreun dubiu privind directia: Est sau Vest?

În timp ce datoria Greciei agită apele în zona euro, Marea Britanie s-a dat peste cap să evite problemele. Însă investitorii încep să se întrebe dacă şi Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o criză proprie, încazul în care guvernul nu va reusi să-şi diminueze deficitul bugetar enorm – dublu faţă de media Uniunii Europene, scrie Business Magazin.[…] “Dacă chiar vreţi să vedeţi o problema fiscală, uitaţi-vă la Marea Britanie”, a declarat Mark Schofield, strateg pentru instrumentele de investiţii cu venit fix la Citigroup.În Europa, deficitul mediu e de 6% din PIB, iar în Marea Britanie e de 12%. Şi acesta e doar inceputul”, adaugă Schofield. Guvernul laburist a intervenit agresiv din 2008 până în 2009, iar randamentele datoriei publice guvernamentale britanice au ajuns sa fie printre cele mai mari din Europa. Pe scara mai larga, care cuprinde şi datoriile populaţiei şi ale companiilor, nivelul total al datoriei din Marea Britanie ocupă al doilea loc din lume după cel al Japoniei, de 380% din Produsul Intern Brut, conform unui raport recent al companiei de consultanţă McKinsey.

Criza economică i-a obligat pe cetăţenii ruşi să-şi reducă drastic consumul de produse alimentare, ceea ce a subminat creşterea industriei alimentare a ţării. Pentru a restabili cererea în domeniu, producătorii au propus din nou guvernului să implementeze cartele de alimente pentru cetăţenii nevoiaşi.

Articol in care se face un scurt istoric al propunerilor de instaurare a sistemului medical “socialist” american, marea victorie a pres. Obama. Autorul afirma, in analiza sa, ca planurile socialiste si de control legate de noul sistem sanitar au fost facute posibile prin existenta FED-ului, a bancii centrale americane.

Autorul analizeaza un paradox: cum pot democratii americani sa pretinda ca sunt “partidul poporului din nou”, dupa ce au impus “lovitura de stat medicala”, in conditiile in care majoritatea populatiei americane se opune politicilor lui Obama? Raspunsul sta in capacitatea de auto-iluzionare a politicienilor, care au reusit sa se spele pe creier pentru a incepe sa spele pe creier si “electoratul”. Cuvantul cheie al acestei elite autoiluzionate, care duce “politicile ne-realitatii”, este progresul. Obama este vazut ca un Presedinte-Imparat si programul sau de reforma descris ca “bonapartism curat”.

Asemenea viziuni utopice sunt in mod inevitabil totalitare, pentru ca numai prin forta, chiar daca de tip soft, pot fi impuse visurile lunatice oamenilor care traiesc in lumea reala.[…] Scepticismul trebuie sa fie eliminat. In urmarirea scopului, orice mijloc, orice minciuna, orice subminare a constitutiilor actuale este justificat. Daca seamana a leninism, asta si este, pentru ca ne aflam in fata programului marxismului cultural, de la Gramsci la Marcuse. Multi idioti folositori se pun in slujba acestei tendinte.[…] Cine a predat suveranitatea Marii Britanii Bruxelles-ului?… UE si ONU sunt gurile de canal in care compozitia tiraniei liberal – socialisto seculara fermenteaza. Principalul lor avantaj este ca ii tine pe perpetuatorii sai la distanta de public si de orice dare de seama fata de acesta.[…] Efectiv, democratia a fost abolita. Acesta este, dupa cum am spus, un fenomen international.”

Producţia de carne şi lapte nu degajă atât de multe gaze cu efect de seră cum se credea, încât vedete ca fostul membru Beatles, Paul McCartney, să ceară instituirea „Zilei de luni fără carne”, iar un oficial britanic să dea sfaturi similare.

Copiii de până în 14 ani nu trebuie să stea mai mult de o oră pe internet, pentru că devin dependenţi şi nesociabili, susţin psihologii. Un sport practicat cu regularitate, reducerea treptată a timpului petrecut pe calculator şi un program ordonat de viaţă îi pot feri pe cei mici de dependenţa de computer. „Un copil de gimnaziu nu ar trebui să stea mai mult de o oră la calculator, iar un adolescent maximum două ore. În acest timp, ei ar trebui să caute şi informaţii necesare pentru şcoală, nu numai să se joa­ce”, spune Anca Ră­dulescu, psiholog la Institutul pen­tru Dezvoltarea Copilului.

***


Glodenii Gandului, satul unde gasesti curent electric doar la strada principala. E satul unde oamenii muncesc cu ziua pentru a putea pune ceva pe masa, seara, propriilor copii. Aflat la 50 de kilometri departare de Iasi, Glodenii Gandului e satul in care aproximativ trei sferturi din cele 1200 de familii au rude plecate in strainatate. Aici, in ultima casa din sat traieste Daniel Anton, un baiat de 11 ani care si-a riscat viata pentru o salva din incendiu o fetita de noua luni. A avut mai mult curaj decit intregul sat la un loc.

“Mi se mai spune Danila”

Un baietel subtirel, cu parul dat intr-o parte si cu ochii albastri, imbracat saracacios, a iesit in fata porti. Luni a salvat viata unei fetite, de doar noua luni, dintr-un incendiu. A povestit fara emotii ce s-a intamplat. Spune ca nu i-a fost frica in momentul in care a vazut cum arde casa. Mergind pe ulita batucita a satului spre casa care a ars, spune calm ca “daca nu o salvam eu, fata cea mica ardea acolo. Se facea scrum, am vazut eu intr-un film cum se intampla”. Daniel povesteste ca nu a fost niciodata la Iasi si ca isi doreste sa mearga si vada cum arata orasul, dar ca nu are bani. Temele si le face la lumina lumanarilor. Chiar cand am ajuns la el, se pregatea sa isi faca ghizodanul pentru scoala. Un rucsac mai mare decat el in care erau ordonate cartile si caietele pentru inca o zi de scoala. Ii place limba romana. Ba, mai mult, spune razand ca la scoala i se mai spune “Danila”, de la “Danila Prepeleac”.[…] Cand va fi mare Daniel vrea sa se faca salvator. In drumul sau spre scoala din sat, prietenii lui ii striga “Ce faci, salvatorule?”. Casa lui Daniel e ultima din sat. Situata pe strada Abatorului, intre doua dealuri, casa e una mica si neterminata, dar care adaposteste 10 suflete: parintii, cei patru baieti si patru fete, cu varste cuprinse intre 1 an si 13 ani. Tatal lui Daniel si fratele mai mare lucreaza cu ziua pentru a-si intretine familia. Mama lor recunoaste insa ca principala sursa de venit sunt alocatiile copiilor.


Un matematician rus sarac lipit pamantului a spus ca nu are nevoie de premiul de un milion de dolari. Geniul a rezolvat una dintre cele mai grele probleme de matematica, Conjectura lui Poincare.

Grigori Perelman prefera sa traiasca izolat, in apartamentul sau mizer din St. Petersburg. Atunci cand a fost anuntat ca a castigat un premiu de 1 milion de dolari pentru rezolvarea problemei care i-a tinut in ceata pe matematicieni timp de un secol, acesta s-a multumit sa spuna, prin usa inchisa: “Nu am nevoie de nimic! Am tot ce-mi trebuie!” Premiul de 1 milion de dolari i-a fost oferit matematicianului rus in varsta de 44 de ani saptamana trecuta, de Institutul de matematica Clay din Cambridge, Massachusetts.  Perelman a rezolvat Conjectura lui Poincare acum patru ani si a postat raspunsul pe internet.  Imediat dupa a primit Medalia Fields din partea Uniunii Internationale de Matematica din Madrid, insa nu s-a prezentat sa-si ridice premiul. “Nu sunt interesat de bani sau faima. Nu vreau sa fiu expus ca un animal la gradina zoologica. (…) Nu sunt un erou al matematicii. Nici nu sunt un om de success, de aceea nu vreau sa fiu in centrul atentiei”, a declarat atunci Grigori Perelman. Povestea rezolvarii unei enigme matematice vechi de un secol a inceput in 2003, pe cand Perelman lucra ca cercetator la Institutul de Matematica Steklov din St Petersburg. Atunci a inceput sa posteze online lucrari in care sugera ca ar fi rezolvat Conjectura lui Poincare. Teste riguroase au dovedit ulterior ca avea dreptate. Problema care avea mai mult de 100 de ani in momentul in care a fost rezolvata de Perelman poate ajuta la determinarea formei universului. Imediat dupa, Grigori Perelman a renuntat la slujba de la Institutul Steklon. Prietenii spun despre el ca ar fi renuntat la matematica de tot, dar Perelam refuza sa vorbeasca despre acest subiect, considerandu-l, din motive personale, prea dureros. In prezent traieste intr-o saracie cruta. “Am fost o data in apartamentul lui si am ramas pur si simplu stupefiata. Are numai o masa, un taburet si un pat cu o saltea murdara lasata acolo de vechii proprietari ai apartamentului, niste alcoolici care i-au vandut locuinta. (…) Incercam sa scapam de gandacii din bloc, dar se ascund in apartamentul lui”, a spus  Vera Petrovna, vecina de bloc cu Perelman.

Vezi viitorul intr-o Putere a Rusiei si a Chinei?

Atîta timp cît Rusia şi China fac exact ce face SUA, adică visează la un soi de paradis naţional consumist (nu comunist), totul devine neinteresant. Atîta timp cît visul rusului, chinezului şi americanului de rind se reduce la cum să-şi vîndă libertatea pentru un credit bancar pe care-l cheltuie în cîteva zile şi îl plăteşte toată viaţa, atunci totul devine banal. Pe vremuri, oamenii aveau vise mai frumoase: oamenii mai vroiau să zboare în cosmos, să se sacrifice pentru o idee, să facă o meserie total neprofitabilă. Azi esti privit ca nebun dacă ai veni cu idei din astea. Să spui unei tipe/tip de azi, sau chiar părinţilor, că vrei să studiezi conjuncţia la Cicero, sau să faci un studiu pe rocile din Apuseni… Cred că te trimit direct la casa de nebuni. În anii 60 ai secolului trecut, acestea erau niste meserii romantice şi respectabile. Acum ele sînt neprofitabile şi „idioate”. Comunismul e mic copil pe lîngă gradul de spalare pe creier din zilele noastre.[…]

Ce inseamna credinta pentru tine? Ce-nseamna Dumnezeu?

Auuu!! ce întrebări prăpastioase. În ultima mea carte povestesc despre acestă problema cu care ne confruntăm în ultima perioadă, ultimii 70 de ani. Eu susţin o teză cam scandaloasă: stalinismul este ultima perioadă de aur a creştinismului. El este ultimul regim în care creştinul este pus în faţa unei decizii radicale: da sau nu. Această alegere radicală îi întăreşte temeiul credinţei. Iar cel mai anticreştin sistem este cel de tip neoliberal. Cînd apare o bancă dispare o biserică. Cînd îţi iei un credit, îţi schimbi temeiul credinţei. Un om nu poate intra în „împărăţia lui Dumnezeu” cu credit, fiindcă creditul e o bogăţie pe invers. La bogaţie mai poţi renunţa, însă la credit nu, căci nu tu deţii controlul. E o poveste interesantă. Nu ştiu ce părere are Dumnezeu despre asta, eu am însă o părere proastă. […]

***

Extras din “Leningrad Codex”, textul masoretic (rabinic) al Vechiului Testament

  • Lumina:

Necesitatea conlucrării între creştini

Directorul Alianţei Evanghelice Mondiale (WRA), Rev. Geoff Tunnicliffe, a afirmat nevoia evanghelicilor de a conlucra cu alţi creştini, după o întâlnire cu secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC), Olav Fykse Tveit, informează ekklesia.co.uk. Tunnicliffe a spus că întrevederea a fost importantă în “construirea de poduri ale înţelegerii”. Amândoi au afirmat nevoia unităţii creştine. Întâlnirea s-a desfăşurat la Centrul Ecumenic din Geneva, Elveţia. A fost prima întrevedere între cei doi de când Tveit a preluat postul în ianuarie. În cadrul discuţiei au fost abordate subiecte de interes comun, printre care şi un cod al comportamentului în privinţa convertirii, pe care WCC îl lucrează împreună cu Biserica Romano-Catolică. “Am afirmat că toţi creştinii avem o vocaţie comună, aceea de a fi una”, a spus Tveit după întâlnire. “Vrem să fim sensibili la preocupările celorlalţi.” Directorul WRA a spus, pe de altă parte, că “întâlnirea a fost un sprijin în crearea unor conexiuni în ceea ce priveşte evanghelismul, libertăţile religioase şi îngrijirea celor nevoiaşi. Sperăm să adâncim colaborarea cu WCC”. Cei doi lideri au afirmat, de asemenea, sprijinul pentru Forumul Creştin Mondial ca o platformă ce oferă oportunităţi de dialog şi întâlniri între ortodocşi, catolici, anglicani, protestanţi, penticostali şi bisericile africane.

Primul summit al liderilor religioşi pe tema hiv-sida

La ce bun textul masoretic?

Fara sa o spuna, prof. Al. Mihaila a scris acest articol in urma controversei sustinute cu noi pe tema normativitatii variantei masoretice a textului biblic (vechi-testamentar). Autorul nu face decat sa insumeze argumentele folosite in disputa cu noi, repetandu-le, fara sa raspunda insa la contra-argumentele inaintate de noi. Publicam aici ultimul nostru mail catre dl. prof., ramas fara raspuns:

... Ceea ce mi se pare esential este altceva si aici cred ca nu s-a inteles bine ce am spus cu diferenta intre normativ si instrumental. Consider in continuare ca, in ciuda tuturor nuantelor care se pot gasi in varianta ebraica, mai precis, cea rabinica, nu putem avea textul [masoretic] drept normativ, pentru simplul motiv ca nu e canonic. Asadar, cand am afirmat ca variantele ebraice/rabinice (desi, cel putin pana la sfarsitul sec. I, existau inca variante ebraice ne-“monopolizate” de rabini) nu sunt normative, am afirmat ca ele nu sunt canonice, nu au fost folosite preponderent (preeminent) fata de Septuaginta de Sfintii Parinti, nu ca text de referinta, suport scris normativ pentru comunitatea de credinta, pentru slujbe, rugaciuni si nu numai. De ce?Pentru ca, pana la urma, ceea ce este esential nu e litera, ci duhul. Nu exista text original, aflat undeva, dincolo de istorie si interventie umana. Nu exista doar text in sine (sola scriptura), ci textul este legat de interpretarea lui, de contextul in care a luat nastere, de autor sau chiar de cel care il transcrie. Dupa cum, in Biserica Ortodoxa, nu Scripturile, ca text scris, au generat Traditia, ci Traditia a fixat Scriptura scrisa (canonul biblic), asa si pentru comunitatea evreiasca, textul a fost selectat, transcris si interpretat de rabini. Comunitatea de credinta, talcuirea, sunt, asadar, esentiale, nu textul in sine. Pentru noi, Duhul Sfant, prin Sfintii Parinti, creeaza aceasta comunitate de credinta si de talcuire.

Sigur ca, pentru cine este intemeiat in credinta, folosirea variantelor rabinice poate constitui un recurs util si, iata, dupa exemplele pe care le dati, pozitiv. Insa doar pentru ca dvs. “cititi” (si talcuiti, practic) versetele respective dintr-o perspectiva crestina, ceea ce pentru cei care au fixat si au pastrat textul ebraic [rabinii sau masoretii] inseamna, de fapt, o tradare a lui. Pentru comunitatea larga de credinciosi mi se pare necesar sa fie facute clar diferentele intre cele doua variante biblice, altfel se poate ajunge, prin superficialitate, la concluzia ca noi si rabinii impartim acelasi text, aceleasi profetii si, de ce nu, asteptam acelasi Mesia. Ceea ce, evident, nu e cazul. Cineva neavizat ar putea foarte usor, ca in pilda aceea din Pateric, sa ajunga chiar si la lepadare de Hristos fara sa vrea, doar pentru ca, fiind politicos si neavand argumente, nestiind, se trezeste sa spuna iudeului ca da, poate are si el dreptate, in talcuirile sale ale profetiilor…

Revenind la problema textului masoretic… Cand am afirmat ca el a fost creat intr-un context polemic (si de urmasii fariseilor, ceea ce este relevant; este nerealist, din punct de vedere istoric sa ne asteptam ca rabinii nu sa nu fi mostenit ‘trauma’ parintilor lor spirituali. Totusi, rastignirea lui Hristos a fost un eveniment ce a zguduit Ierusalimul, a fost precedat de o indelunga confruntare polemica cu Hristos, a fost realizata prin negocieri cu autoritatea romana, urmata de masuri de reprimare a ucenicilor etc.) nu am afirmat de la mine. Atat IPS Bartolomeu Anania, in singura editie critica si adnotata a Bibliei pe care o avem, cat si diac. Ioan Ica jr (in Canonul Ortodoxiei, pp. 163-169) afirma acelasi lucru: 1. sunt diferente notabile intre varianta rabinica si Septuaginta sau variantele grecesti si 2. aceste deosebiri (sau, cel putin, o parte din ele) nu sunt intamplatoare, ci rodul unui context polemic in care principalii “concurenti” sunt crestinii.

As avea rugamintea sa fiu inteles in mod adecvat. Nu este vorba de a face speculatii asupra intentiilor cuiva (deci nu avem temeri ignorante sau tunam si fulgeram impotriva cuiva), ci de a intelege contextul in care au luat nastere doua traditii diferite si incompatibile cum sunt cele evreiesti (rabinice) si cele crestine. Tocmai pentru ca se raporteaza la acelasi Vechi Testament (pastrat insa in variante diferite), diferentele sunt atat de mari, deoarece receptarea, talcuirea si practicarea lor sunt diametral opuse, prin raportare la Persoana lui Hristos.

Sper ca am fost ceva mai clar, de aceasta data. De altfel, cred ca claritatea este necesara, atunci cand jonglam cu variante biblice diferite. O putem face si nu asta e problema, nu pentru acest lucru ne-am sesizat cu privire la articolul din Lumina (au mai fost astfel de articole, si nu am reactionat), ci pentru ambiguitatea privitor la teme importante de credinta care sunt sigur ca nu a fost intentionata. Claritatea inseamna sa nu uitam niciodata referentialul nostru si, mai ales, sa nu uitam sa le explicam si altora fundamentele de pe care plecam in analizele noastre. Altfel, cititorul, lipsit de firul Ariadnei, se poate rataci oricand in labirintul palimpsestelor.

Adaugam cateva explicatii punctuale:

in Noul Testament NU se citeaza din textul masoretic, cum ar putea intelege cineva din articolul citat, pentru simplul fapt ca acesta nu exista pe vremea apostolilor, fiind finalizat intre sec. VIII-XI. Chiar si asa, varianta ebraica e folosita de putine ori in NT; Apostolul Pavel, cel care era cel mai “educat” in ale Legii, dupa cum singur marturiseste, foloseste o singura data (dintre care unele sunt adevarate talcuiri din Vechiul Testament, cum e cea catre Evrei) o trimitere din variantele ebraice.

– in acest sens, formularile mesianice care s-au pastrat in varianta masoretica nu sunt “meritul” acestui text, ci ele reflecta variantele ebraice originale, variante care au fost distruse odata cu devastarea Ierusalmului de catre romani.

exemplele citate din Sfintii Parinti sunt cu totul periferice si nu pot fi folosite drept argument pentru a considera textul masoretic drept normativ, inclusiv pentru banalul fapt ca… nici pe vremea lor nu exista acest text! Intr-adevar, sunt citati Sfintii Parinti Ioan Gura de Aur si Vasile cel Mare in conditiile in care, dupa cum am precizat deja, textul masoretic este definitivat intre sec. VIII-XI.

Concluzie: cum e posibil sa consideri textul masoretic text “normativ, traditie biblica inspirata si comuna, izvor al credintei” (expresii folosite de dl. prof. Al. Mihaila), cand:

1. Apostolii si Sfintii Parintii nu l-au folosit, ci au citat din variantele ebraice anterioare textului masoretic sau din traduceri grecesti ale iudeilor contemporane lor.

2. Este demn de mentinat ca traducatorii evrei (Aquila, Symmachus şi Theodotion) dati ca exemplu pentru ca erau folositi de Sfintii Parinti nu sunt masoreti, ci personalitati distincte care traduc Vechiul Testament in greaca pana in sec. 3.  Mai mult, unul din traducatorii iudei invocati in articol, Symmachus, era ebionit, adica apartinea unei secte iudaice care il considera pe Hristos profet dar nu primea divintatea sa.

Faptul ca nu exista o legatura pe filiera traditionala intre variantele ebraice folosite de Apostoli si Sfintii Parinti si textul masoretic o atesta si urmatorul grafic, din care se vede limpede ca textul masoretic se constituie ca o traditie paralela cu Septuaginta si cu editiile evreiesti folosite de Sfintii Parinti: http://en.wikipedia.org/wiki/File:TextsOT.PNG

3. Textul masoretic, spre deosebire de variantele ebraice originale, este elaborat, transcris, selectat si, de-a lungul timpului (pana in sec. XI) adnotat de rabini, urmasii fariseilor. (a se vedea aici: http://www.bibliahebraica.com/the_texts/leningrad_codex.htm

Avand in vedere toate aceste lucruri, nu putem decat sa constatam faptul ca Lumina considera, in pragul Saptamanii Mari a Patimilor Domnului, varianta rabinica/masoretica a Vechiului Testament drept egala a Septuagintei, in dispretul intregii Traditii a Bisericii. Cum poate fi “izvor de credinta” textul biblic al celor care, asemenea stramosilor lor farisei, nu primesc pe Mantuitorul?

***

Potrivit unui comunicat de presa primit din partea Administratie Prezidentiale, Gabriel Oprea, ministrul Apararii Nationale, “a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Fortelor Aeriene. Avand in vedere ca Romania nu dispune de resursele financiare necesare pentru achizitionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achizitionare a 24 avioane F16 in uz, propunere care va fi trimisa Parlamentului pentru luare in dezbatere si decizie. Ministrul s-a referit in expunerea sa la implicatiile cauzate de terminarea, in anii urmatori, a resursei avionului MIG 21 Lancer, aflat in dotarea Fortelor Aeriene Romane.” […]

Un aparat nou este mai ieftin in exploatare

Generalul Constantin Croitoru, fostul sef al Statului Major al Fortelor Aeriene, ne declara , anul trecut, ca pilotii militari isi doresc un avion multirol nou. Interviul pe care ni l-a acordat la vremea acea l-a costat functia pe generalul Croitoru, acesta fiind schimbat, folosindu-se pretextul furtului de arme de la Ciorogarla. […]

Avioanele F-16 A/B din lotul 15, pentru care MApN a optat, au o vechime de 29 de ani. Ca sa mai reziste in exploatare inca cel putin 10 ani, pana vor fi inlocuite cu F-35, e nevoie ca ele sa sufere modernizari majore.

  • Gandul:

ROMÂNIA CUMPĂRĂ 24 DE AVIOANE DE LUPTĂ F16 LA MÂNA A DOUA. GÂNDUL ÎŢI SPUNE ÎN EXCLUSIVITATE CÂT VOR COSTA

A început războiul avioanelor. Gripen: cerem Parlamentului să ne compare cu “rablele F16”. Eurofighter: ofeream un pachet mai bun, la aceiaşi bani

Schimbându-se mult mediile de informare, au intrat siteurile şi blogurile în sfera dumneavoastră de preocupare?

E o preocupare. Inclusiv în zona forumurilor, dincolo de a se înţelege anumite evoluţii şi dezbateri. Să luăm exemplul concret al radicalismului şi extremismului (intelegem, asadar, ca nu doar extremismul si radicalismul – pe care doar seful SRI stie cum il defineste – sunt sub atentia SRI, ci sunt doar un exemplu… printre altele. Intrebarea este ce intra la categoria “si altele” – nota noastra). Sunt foarte multe zone virtuale, forumuri în diverse limbi care întreţin o atmosferă de radicalism. Asta mai ales pe zona terorismului internaţional. Ne interesează foarte mult. Vă daţi seama ce expertiză trebuie să ai ca să poţi capta şi înţelege informaţia din acest punct de vedere? Ne-am dezvoltat capacităţile în acest sens. Aşadar, ne interesează şi analizăm siteurile şi blogurile. Nu intervenim, dar le urmărim.

  • Hotnews:

Doua bombardiere rusesti, interceptate in spatiul aerian al Marii Britanii

Rusia e ingrijorata de eforturile SUA de a multiplica siturile destinate amplasarii elementelor scutului american antiracheta – gen. Makarov

Eforturile armatei americane de a-si multiplica siturile destinate amplasarii elementelor scutului american antiracheta constituie un pericol mai mare decat amplasarea rachetelor Patriot in Polonia, estimeaza seful statului major al Armatei Ruse, generalul Nikolai Makarov, intr-un interviu acordat cotidianului Rossiiskaia gazeta, preluat de RIA Novosti. Alianta Atlantica avanseaza rapid inspre Est. Tarile Baltice si Polonia cer deschis si fara a furniza explicatii amplasarea de contingente NATO pe teritoriul lor. Intelegem destul de greu aceste duble standarde”, a declarat generalul rus. “In ceea ce priveste bateria de rachete Patriot din Polonia, ea nu reprezinta o amenintare pentru Rusia. Suntem mai preocupati de faptul ca Statele Unite isi multiplica eforturile in vederea crearii in Europa a unor locatii pentru sisteme de aparare antiracheta. Aceste rachete Patriot sunt ultima veriga in apararea antiracheta americana. Si atunci, pentru ce sunt ele amplasate? Este clar ca nu pentru contracararea unui atac cu rachete nord-coreene, Phenianul nu poseda suficient potential pentru a ameninta Polonia si Tarile Baltice. Astfel, i-am pus aceeasi intrebare statului general major polonez. Niciun raspuns, pentru moment”, a precizat generalul Makarov. In ceea ce priveste evolutiile armatei si modul in care se vor derula conflictele in viitor, oficialul rus crede ca razboiul modern va exclude contactul direct intre oameni.

Netanyahu: Ierusalimul nu este o simpla asezare, ci capitala noastra

Diplomatul israelian expulzat de Marea Britanie era agent Mossad

  • Antena3:

Kadhafi găzduieşte un summit arab pentru “salvarea” Ierusalimului

Revista presei. Pentagonul anchetează propriul spionaj. Rusia sprijină China pe subiectul Taiwan. Israelul nu va răspunde la expulzarea unui diplomat evreu de la Londra

Rusia va continua să sprijine China pe subiectul Taiwan

Rusia va cotinua să sprijine CHina, inclusiv în subiectul “sensibil” al Taiwanului, declara premierul rus Vladimir Putin . “Rusia este foarte atentă cu relaţiile sale cu China,” arăta oficialul rus la o întâlnire la Moscova cu vicepreşedintele chinez Xi Jinping, care este aşteptat să îi succeadă lui Hu Jintao ca preşedinte, arată RIA Novosti. “Am sprijinit mereu China pe cele mai sensibile chestiuni, inclusiv problema Taiwan”, preciza Putin . Declaraţia vine pe fondul tensiunii dintre Beijing şi Washington pentru decizia SUA de a vinde armament Taiwanului, considerat de China regiune rebelă care ar trebui să se alipească statului.

Raport: Creşte ameninţarea nucleară a grupurilor teroriste


Categorii

Ecumenism, Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “ROMANIA TAXATA SI FALIMENTARA / “Imparatul” Obama si avansul socialismului in SUA / COPILUL EROU SI SAVANTUL ‘PUSTNIC’ / Lumina contrazice canonul biblic al Bisericii / SRI, cu ochii pe bloguri si forumuri (Stiri 23 – 26 martie)

  1. Asta in legatura cu Textul Masoretic!

  2. Pe mine m-a impresionat cazul matematicianului rus. Pe de alta parte nu imi este clar daca refuzul lui a tot ceea ce este lumesc se datoreaza unei cautari de tip crestin (are toate datele) sau are probleme psihice.
    Pentru ca auto-izolarea nu este echivalenta cu pustnicia. Observ insa o fantastica lipsa de egoism si de dezinteres a acestui om (am citit tot articolul de pe link-ul mama). Am sub-inteles din text ca acesta a renuntat la tot, chiar si la serviciul lui de la Institutul rusesc in moemntul in care si-a definitivat demonstratia generala a conjencturii lui POincare… oare sa-l fi descoperit pe Dumnezeu pe cale matematica? Tot ce e posibil! Dumnezeu ajunge la om pe cai necunoscute, neasteptate si uneori paradoxale.

  3. Matematicianul rus a dat o lectie tuturor miliardarilor si milionarilor lumii.Acestia din urma valoreaza zero aproape din orice punct de vedere, daca nu folosesc banii pentru omenire.Un miliardar, care nu sta la degetul mic de la piciorul stang al matematicianului rus, duce o viata nemaipomenit de opulenta ca sa nu mai zic ca multii dintre ei sant extrem de aroganti.

  4. Pingback: PATRIARHUL DANIEL ELOGIAZA PE "MARELE RABIN", crede in ”bogatia spirituala comuna” a crestinilor cu iudeii si in ”misiunea profetica” a celor doua comunitati. CARE E ADEVARUL?
  5. Pingback: Cotidianul patriarhal Lumina PROPOVADUIESTE GLOBALIZAREA COMUNIST-"CRESTINA"
  6. Pingback: ORTODOXIA TINERILOR despre derapajul rusinos al ZIARULUI LUMINA: evocare slugarnic-laudativa a unui DOCUMENT EUROPEAN ce ar “apara libertatea religioasa”, INTERZICAND INSA “DISCRIMINAREA” HOMOSEXUALILOR! - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare