FALSII PROFETI AI NOII ORDINI ECONOMICE. Ce urmareste Soros atacand moneda Euro?

27-02-2010 10 minute Sublinieri

Potrivit Wall Street Journal (WSJ), unul dintre marii pariori contra euro, impotriva caruia se mobilizeaza de cateva saptamani intreaga Uniune Europeana este celebrul George Soros, prin intermediul companiei sale, Soros Fund Management LLC . Potrivit jurnalistilor americani, ambitia lui Soros si a celorlalte fonduri care mizeaza pe caderea euro este sa aduca paritatea euro-dolar la 1:1, fata de 1:1,36, cat e in prezent. Decizia de a ataca moneda unica europeana s-ar fi luat in cadrul unei cine de afaceri la sediul unei institutii financiare din Manhattan, mai scrie WSJ. Soros a mai reusit un asemenea atac in 1992, cand a „spart” lira sterlina. E drept, Soros nu ar reusi acest lucru de unul singur, mai multe hedge-fonduri fiind implicate in aceasta operatiune: SAC Capital Advisors LP si Greenlight Capital fiind doar doua dintre acestea. Potrivit WSJ, dupa „lovitura” data monedei euro de criza din Grecia, atacurile speculative adauga presiuni suplimentare asupra monedei unice, care trebuie sa faca fata celei mai mari crize din istoria sa. Speculatorii recurg la efectul de levier, pariind sume de 20 de ori mai mari decat cele de care dispun in mod efectiv. „Mobilizand 5 milioane de dolari pentru un trade de 100 de milioane, o simpla variatie de 5% in directia dorita le poate dubla investitia initiala”, mai precizeaza WSJ.

Comentariul nostru:

Stirea legata de cunoscutul… “filantrop” George Soros (80 de ani) – despre care se stie ca este unul dintre cei mai puternici si mai bogati oameni ai planetei si despre care, printre altele, se spune ca este principalul papusar al presedintelui Barack Obama (a pregatit o serie de propuneri de “reforma” pentru administratia Obama vis-a-vis de criza economica)- merita o atentie deosebita din partea noastra. Asadar, aflam ca speculantul financiar Soros a declansat o vasta operatiune de atac asupra monedei euro, din care spera sa traga profituri fantastice. Spre comparatie, profitul facut de Soros in alt atac vestit, cel facut impotriva lirei sterline in anul 1992, a fost de 2 miliarde dolari* (intr-un timp in care dolarul valora mai mult decat astazi).

Atacul asupra euro nu vine oricand, ci vine – ce intamplare 🙂 – la scurt timp dupa ce miliardarul american si-a facut publice opiniile sale cu privire la criza prin care trece spatiul european, incepand cu Grecia. “Prevazator” si “indatoritor”, Soros spunea:

...zona euro “se va confrunta cu probleme mai mari decat Grecia”, subliniind ca dificultatile din aceasta tara nu au facut decat sa scoata in evidenta lipsurile uniunii monetare europene, a carei viabilitate este pusa acum sub semnul intrebarii. Soros mai sustine ca zona euro are o serie de lipsuri fundamentale: absenta unor politici economice si bugetare comune si absenta unor mecanisme institutionale de raspuns la criza, precum posibilitatea de emitere de euroobligatiuni, titluri emise in comun de statele zonei euro. “Ajutoarele ad hoc ar trebui sa fie suficiente pentru Grecia, insa nu ajuta cu nimic Spania, Italia, Portugalia si Irlanda”, ce “reprezinta o parte prea mare din zona euro pentru a fi ajutate in acelasi mod”, a mai spus Soros, apreciind ca sustinerea Greciei nu va rezolva problemele viitoare ale zonei euro.

Cumva profetia legata de problemele cu care se va confrunta euro era legata de… propriile sale planuri speculative? Dar aceasta este cea mai mica problema ridicata de profetiile lui Soros (si cea mai mica problema a monedei euro). Foarte interesanta este tocmai grija excesiva pe care magnatul o manifesta fata de starea economica a Uniunii Europene – pe care o vede inrautantindu-se daca nu se adopta reformele preconizate, anume “politici bugetare comune si mecanisme institutionale de reactionat fata de criza. Politici bugetare comune si mecanisme institutionale inseamna, insa, practic, crearea unui guvern economic european sau a unor structuri pre-guvernamentale, iar aici Soros este gand la gand cu “arhitectii” europeni. Ce il impinge insa pe cunoscutul rechin financiar sa sustina aceeasi agenda politica ca liderii europeni?

Soros este cunoscut pentru propunerile sale de “reformare” in economia mondiala. Similar propunerilor pentru spatiul european, propunerile sale merg spre intarirea rolului FMI, cat mai multa reglementare si cat mai stricta supraveghere centrala si chiar “stabilizarea fluctuatiilor de pret ale marfurilor” (!). In noiembrie anul trecut scria un articol in care pleda negru pe alb pentru “o noua arhitectura globala” si vorbeste frecvent de “o noua ordine financiara mondiala”, in care China ar trebuie sa joace un rol foarte important. Aparent surprinzator pentru un mare speculator care a facut miliarde de miliarde datorita pietei financiare. Te-ai astepta ca un astfel de “rechin” sa propuna o dereglementare totala a pietei, pentru a isi putea vana prada si mai liber ca pana acum. Dar, oare, sa fie piata libera mai putin propice unui astfel de pradator decat piata “reglementata”? Daca ne uitam la loviturile sale mari, raspunsul este… afirmativ, desi surprinzator. Intr-adevar, in 1985, speculatiile sale legate de dolar sunt salvate de la esec datorita unei interventii guvernamentale. Soros pariase pe devalorizarea dolarului, dar acesta se incapatana sa ramana puternic. Abia cand ministrii de finante si sefii bancilor centrale decid sa ia masuri prin care dolarul se devalorizeaza fortat, pariurile lui Soros ii aduc acestuia profituri uriase.

In celelalat episod celebru, legat de Banca Angliei, deciziile bancilor centrale europene, indeosebi a Germaniei, au dus la devalorizarea lirei sterline; Soros a avut chiar si confirmarea ministrului de finante german ca lira va fi lasata sa cada. In acest context a facut Soros profitul de 2 miliarde de dolari pe seama lirei. Interesanta este propria sa marturisire legata de faptul ca devenise un initiat al cercurilor financiare decidente:

L-am intrebat odata pe Soros daca vreo parte a succesului sau se baza pe informatii care nu ar fi disponibile pentru alti investitori. A raspuns nu, dupa cum credeam si eu, dar a revenit ulterior asupra intrebarii. Devenise un initiat in anii 1970, in sensul ca putea discuta cu presedintii bancilor centrale.[…] “Daca ii poti adresa unui presedinte de banca centrala o intrebare care sa-l faca sa se schimbe la fata, atunci ai intr-adevar anumite informatii din interior”.

Si asta este doar ceea ce a recunoscut oficial!

Asadar, observam un pattern comun al acestor lovituri: ele nu sunt luate intr-un context de “jungla” a pietei, unde animalul mai siret si mai puternic il doboara pe cel mai slab. Ele sunt luate prin pandirea acelor decizii pe care varfurile sistemului globalist financiar le iau si pe anticiparea consecintelor induse in piete de aceste decizii. Daca nu ar fi vrut decidentii sa devalorizeze dolarul in 1985, si daca nu ar fi lasat decidentii, deliberat, lira sterlina sa cada in 1992, Soros nu ar fi facut mega-profiturile sale. Este o ipocrizie crasa, pentru miliardarul american, sa se planga de impredictibilitatea pietei si de irationalitatea ei, in conditiile in care averea sa este facuta pe seama impredictibilitatii si irationalitatii deciziilor interventioniste.

Si totusi, Soros sustine ca imaginea pietelor ca “masinarii super-rationale de optimizare” este gresita, ca pietele nu sunt eficiente, deoarece “se prabusesc mereu”, si a teoretizat aceasta stare de irationalitate prin conceptul de reflexivitate. Potrivit acestui concept, “nu poate exista o stiinta exacta despre comportamentul uman deoarece interactionam imprevizibil unii cu altii”. Ce este in neregula cu aceasta viziune? In primul rand, cei care se opun supra-reglementarii statale si interventionismului in economie nu o fac pentru ca ar pretinde ca Piata este un mecanism super-rational care actioneaza ca o masina, eventual ca un calculator.

Dupa cum arata von Mises,

Piaţa nu este un loc, un lucru, sau o entitate colectivă. Piaţa este un proces, pus în mişcare de interferenţa acţiunilor diverşilor indivizi care cooperează în condiţii de diviziune a muncii. Forţele care determină starea mereu schimbătoare a pieţei sunt judecăţile de valoare ale acestor indivizi şi acţiunile lor, călăuzite de aceste judecăţi de valoare. Starea pieţei în fiecare moment constă în structura preţurilor, i.e., în totalitatea rapoartelor de schimb stabilite prin interacţiunea celor dornici să cumpere cu cei dornici să vândă. Nu există nimic inuman sau mistic în funcţionarea pieţei. Procesele de piaţă rezultă în întregime din acţiunile umane. Fiecare fenomen de piaţă poate fi atribuit în cele din urmă anumitor opţiuni ale membrilor societăţii de piaţă.

Scepticii actiunilor guvernamentale arata ca e imposibil de conceput o organizare economica in care statul sa isi asume rolul de planificator al nevoilor, veniturilor si achizitiilor persoanelor. Combaterea libertatii economice prin imaginea falsificata a Pietei-ca-masina-rationala se face, de fapt, in perfecta contradictie cu propunerea concomitenta a unui guvern care sa fie masina-rationala-perfecta care ia masurile cele mai bune pentru ca noi, oamenii irationali care compunem piata, sa traim in cea mai buna din lumile posibile. Cu alte cuvinte, ceea ce nu putem obtine in conditii de libertate, adica certitudine si predictibilitate a actiunii umane, putem obtine in conditii de coercitie. Deoarece este evident ca in conditii de libertate nu putem avea certitudinea viitorului, acesta depinzand in totalitate de actiunile persoanelor, greu de prevazut in mod normal. Tocmai aceasta imposibilitate a certitudinii, tocmai aceasta imprevizibilitate – relativa – a actiunii umane este pusa in discutie de Soros si de sustinatorii structurilor globale de guvernare.

Nu putem sa nu mentionam afirmatiile de un cinism absolut cu care a socat opinia publica (cea care a luat aminte la ele, pentru ca, evident, ele au fost destul de putin comentate) anul trecut: Actuala criza este punctul culminant al muncii mele de o viata” si: “Am parte de o criza foarte buna (excelenta)”, recunoscand ca a castigat 2,9 miliarde de dolari de la declansarea recesiunii (martie 2009). „Este finalul unei ere. Cei care se aşteaptă să îşi reia afacerile ca până acum este clar că nu înţeleg ce se întâmplă” (august 2009). Si in februarie 2009 declara pentru Reuters: “Suntem martorii colapsului sistemului financiar si nu e niciun semn ca s-ar vedea capatul acestei crize”.

Mai trebuie amintit si ca tot el este cel care, inca de la Forumul Economic de la Davos din ianuarie 1995, spunea:

“Lumea are nevoie de o noua ordine mondiala si va avertizez ca urmeaza o perioada de puternica dezordine în întreaga lume“.

A facut, de fapt, precum el insusi declara in cartea sa din 2008, The New Paradigm for Financial Markets trei randuri de “predictii” referitoare la criza mondiala ce avea sa vina, incepand chiar din 1987. Spune despre sine in aceasta carte, cu acelasi cinism, ca detine recordul la a striga “lupul!”, pana cand, a treia oara, “lupul” chiar a venit! O alta “profetie” a sa se leaga de aparitia unei monede mondiale care va inlocui dolarul, dupa ce acesta se va prabusi, cat de curand: Soros: Dollar WIll Be Replaced By World Currency.

A facut parte din “boardul” director al Council on Foreign Relations si este afiliat in continuare acestei structuri de maxima influenta asupra directiilor politicilor internationale. Este un sustinator declarat al politicilor de legalizare a drogurilor usoare si a eutanasiei, contribuind cu fonduri importante in promovarea unor astfel de proiecte. De asemenea, mai recent, a declarat ca va sponsoriza cu 1,1 miliarde dolari initiativele pentru reducerea impactului schimbarii climei. S-a spus despre fundatiile sale ca au sustinut financiar unele programe  si manifestari ale homosexualilor si ca finanteaza, in general, politicile de rasturnare a valorilor crestine, traditionale.

Intr-un interviu din 1998  pentru emisiunea americana 60 de minute, i-a raspuns realizatorului Steve Kroft care l-a intrebat direct:

– Sunteti un om religios?

– Nu.

– Kroft: Credeti in Dumnezeu?

– Soros: Nu.

60 Minutes, broadcast December 20, 1998

“Filantropia” sa este o adevarata intreprindere politica, dupa cum subliniaza Morton Abramovitz, director al institutului Carnegie Endowment for International Peace, care l-a numit pe Soros drept “singurul om din SUA care are propria sa politica externa si care poate sa o implementeze. Filosofia sa provine dintr-o falsificare a celei a lui Karl Popper, de la care a confiscat conceptul de “societate deschisa” pentru a o folosi ca o umbrela pentru propria sa agenda. Falsificarea se vadeste atunci cand Soros isi justifica astfel actiunile:

In opinia mea, societatea deschisa se bazeaza pe recunoasterea faptului ca noi toti actionam in baza unei intelegeri imperfecte. Nimeni nu este stapanul adevarului absolut. De aceea, avem nevoie de o gandire critica: avem nevoie de… o forma de guvernare democratica… avem nevoie sa protejam minoritatile si sa respectam opiniile minoritare…

Fireste, este o contradictie absurda sa proclami, in acelasi paragraf, inexistenta vreunui adevar absolut si, concomitent, necesitatea (avem nevoie…) “exportului” in intreaga lume, a generalizarii institutiilor si regulilor politice vestice de ultima generatie, bazate pe corectitudinea politica si anti-valorile postmodernismului. Daca nu exista adevar absolut, atunci nu exista reguli politice absolute si totul depinde de context. Oamenii ar trebui sa fie lasati sa isi croiasca singuri regulile de convietuire, tocmai pentru faptul ca nu exista cineva care sa poata inventa reguli de convietuire valabile pentru toata lumea si oriunde. De aici se vede la ce e folosita filosofia de farsor a unui Soros – la dizolvarea (prin exercitiul obligatoriu al “gandirii critice”) a valorilor traditionale si instaurarea celor specifice lumii noi, corectate politic.

Acelasi “truc” speculativ, de aceasta data la nivel filosofic, este folosit si in rationamentele legate de piata si libertate economica, dupa cum am vazut – proclamarea impredictibilitatii pietei si a comportamentului uman este folosita nu pentru a lasa oamenilor, cum este si firesc, decizia propriilor alegeri, ci pentru a justifica restrangerea libertatii si instaurarea controlului guvernamental.

* Informatiile despre speculatiile lui Soros, precum si citatul despre “initierea” sa, sunt luate din cartea lui Charles R. Morris, Criza economica si profetii ei, Ed. Saptamana Financiara. Interesant de notat este si faptul ca George Soros se considera “o figura oarecum mesianica, divina”…

***

Adaugire finala:

In conditiile reale in care sistemul economic intreg se clatina si scartatie din toate incheieturile (deoarece, pe de o parte, nu era sustenabil, si, pe de alta parte, decidentii si “falsii profeti” fac totul sa il darame) exista multi economisti, si nu numai, care preconizeaza solutii mai mult sau mai putin radicale care sa inaugureze un nou sistem, din motive diametral opuse fata de “arhitectii” noii lumi.

Trebuie spus insa explicit ca orice masura radicala de reformare, oricat de atractiva ar parea – care sa contina elemente libertariene, sau distributiste, sau de organizare mai eficienta pe scara europeana si globala, sau toate la un loc face parte din aceeasi “latura” a profetiilor false despre viitorul omenirii. Cum spunea chiar un autor libertarian, avertizand, “indiferent de cat de rau este un sistem, intotdeauna poate fi mai rau decat atat”. Acest avertisment este cat se poate de pragmatic si realist; din pacate, pentru multi dintre cei care se opun molohului globalist, Noului Babel, o asemenea atitudine prevazatoare este straina. Multi asteapta ca Noul Babel sa se prabuseasca, crezand ca e rost de intemeierea unei ordini naturale omenesti (ca opusa ordinii mondiale noi, pregatita de globalisti). O naivitate periculoasa… si straina de spiritul conservator autentic. Conservatorul niciodata nu va dori revolutii, masuri radicale, prabusiri catastrofice si intemeieri de lumi noi sau naturale. Conservatorul stie ca lucrurile pot fi reparate prin surubareli mici, modeste si lipsite de doriinta luciferica, demiurgica de prabusire a sistemului si de intemeiere, din nimic, a unuia nou. Despre toate acestea, insa, nadajduim sa putem scrie mai pe larg intr-un articol viitor.

I.B.

Razboi intru Cuvant

***


[…] Primele scântei au apărut odată cu problemele din Dubai. Atunci s-a aflat că băncile europene acordaseră o parte substanţială din credite şi, de asemenea, s-au publicat câteva note referitoare la expunerile băncilor greceşti. După aceasta au început problemele din Grecia supraexpunându-se ştirea. Bomba a fost detonată de Albert Edwards de la Societe Generale care a declarat că zona euro se va dezmembra din cauza problemelor sudul continentului. Ştirea a fost preluată de Bloomberg, iar mediatizarea sa a generat o cantitate imensă de ceea ce eu numesc analize second hand. Între timp problemele Greciei au fost umflate în presă(totul a fost şi este prezentat de parcă datoriile s-ar însuti de la o zi la alta). Următorul element al loviturii a fost dat de scăparea în presă a detaliilor despre operaţiunile swap prin care Grecia şi-a ascuns datoriile, o ştire cu impact garantat. Din nou analizele second hand au explodat şi au stârnit emoţii pe piaţă. S-au făcut rapid sondaje de opinie în Germania în care populimea era dezamăgită şi se pronunţa împotriva ajutorării Greciei. După aceste etape pregătitoare a început să funcţioneze artileria grea. Câteva bănci de investiţii au publicat rapoarte în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la zona Euro, iar pe la Goldman Sachs se aude că circulă o notă internă referitoare la iminenta prăbuşire a monedei unice. Ce urmează e simplu: un atac în forţă (pe fondul isteriei generate de teama cu privire la viitorul monedei unice) şi marcarea profitului. Trecând de acest episod care ţine mai mult de tenebrele lumii financiare, propun să ne întoarcem atenţia asupra fundamentelor monedei unice, iar pentru aceasta vă voi readuce în atenţie un episod uitat. În 1997, un grup de economişti din zona EMU publica o scrisoare deschisă în care-şi exprimau scepticismul cu privire la arhitectura monedei europene. Documentul (ataşat acestui articol) este extrem de bine articulat şi reprezintă un punct de vedere viabil. Ca idee generală, integrarea economică este o prostie fără o integrare politică. Aici cred că este marea problemă a UE care va trebui rezolvată cât se poate de rapid.[…] Până la urmă, cred că moneda unică va fi cea care va forţa integrarea politică. UE este o construcţie politică şi economică revoluţionară care încă suferă chinurile facerii. […]

Scriam despre planeta birocraţilor, cum Statul şi companiile multinaţionale, ambele conduse de birocraţi iresponsabili faţă de faptele lor, conduc lumea. Pe unii îi mână dorinţa de bani, pe alţii dorinţa de putere. Cei care se iluzionau că o să treacă această criză repede au început să înţeleagă că nu e aşa. La noi se încearcă tot felul de şmecherii pentru a testa suportabilitatea măsurilor. Că taie una, că taie alta, de la copii şi bătrâni, de la handicapaţi. Urmează un val de înjurături şi totul rămâne la fel. Statele intră în nişte datorii pe care nu ştim dacă le mai poate cineva plăti. Şi noi nu suntem în fruntea rahatului, acolo stau ăia bogaţii la care râvnim noi.

Mai curând ar trebui să râvnim la un trai patriarhal. Statul construieşte “casa specialistului” în 2500 de comune. O aberaţie. Există nenumărate case goale. Există un studiu local, câte case trebuie în fiecare localitate? O nouă măsură pompieristică. Descentralizarea era soluţia. Anul trecut am sperat că o să aibă loc. Am lăudat-o. Nu s-a întâmplat. Nu e normal ca primarul să ştie de ce are nevoie la el în comună? Şi dacă salariile sunt blocate şi supuse unei legi unice care este puterea unui primar de a aduce specialişti la el în comună?

Puterea trebuie trecută în mâna comunităţilor, Guvernul central se prăbuşeşte sub propria greutate. Nu numai la noi. Statul social este la fel de gonflat ca şi şmecheriile făcute de marile bănci cu activele toxice. Birocraţii, de ambe soiuri, ne-au adus aici. Au încercat să supună un sistem de necontrolat. Economiştii de tip Keynes, ăla cu intervenţia Statului, ne-au adus aici. Plus lăcomia. Tuturor, nu numai a bancherilor. Sistemul de pensii de la Stat e o minciună. Sistemul de sănătate publică este o minciună, sistemul de educaţie publică este o minciună. Nimic nu se susţine decât într-un sistem totalitar sau prin îndatorarea statelor. Adică a noastră. Banii fără acoperire, produşi de la tiparniţă sunt o minciună. […]

Trăim într-o iluzie susţinută de miliardul de muncitori chinezi. Şi vine Guvernul şi-mi spune că dacă nu lucrez pământul îmi creşte impozitul. De ce? E proprietatea mea şi fac ce vreau cu ea. Nu, el reglementează. Păi cum să concurez eu cu unul care are subvenţii, cum să scot produsul la un preţ competitiv. Nu pot. O să-l lucrez când o să merite. Şi pe bani buni. O să ajungem la troc dacă nu se găseşte vreun om de afaceri să scoată monedă adevărată. Statul să se ocupe de Justiţie şi de siguranţă. Adică exact ce, cel puţin la noi, nu prea face. Dar el nu face altceva decât să crească reglementările şi controlul.

O să ajungem la dictatură, una fără ideologie, o dictatură a birocraţilor. Şi la mişcări sociale. […]

  • Antena3:

Germania: Dacă Grecia eşuează, ar însemna sfârşitul euro

Proteste în Europa: După Grecia, Spania şi Portugalia. Românii au pierdut mii de euro de pe urma grevei de la Atena

“Dacă ne ajută Dumnezeu, anul acesta ieşim din recesiune. Dar şomajul va mai continua. Şi alte aspecte ale crizei. Guvernul este un factor, nicăieri în lume, pot să fie guvernele cele mai strălucite nu pot să facă mare lucru. Întotdeauna avem nevoie de noroc în viaţă şi de Dumnezeu”. Acesta este declaraţia făcută de consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, într-o conferinţă de presă de la Târgu-Jiu.


Categorii

Opinii, analize, Pagini laice, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “FALSII PROFETI AI NOII ORDINI ECONOMICE. Ce urmareste Soros atacand moneda Euro?

  1. Daca Sf. Proroh MOSES a zdrobit zeii si a scos pre poporul sau IZDRAEL Dandu-le Tablele legii si acest GPS ca sa zic asa spre INPARATIA CERULUI.
    Vedem cum astazi DOMNUL PAPA nu se diferentiaza cu nimic decat FARAON si vrea ca si Sf. Proroh MOSES sa faca un singur dumnezeu dar cel in minciuna si in viclesug si sa ne schimbe GPS sa mergem cu TOTI spre inparatia lui SATAN .Iar adevarul de azi e minciuna iar minciuna e adevar si toate acele porunci date Sf. Proroh MOSES sunt schimbate ca poli si lumina e vazuta ca intuneric si intunericul ca lumina.Sa luam exemplu tinerilor din ziua de azi dorm ziua si noaptea se inbuibeaza cu desfatari .Daca inainte primul nascut avea inaratia tronului (IISUS HRISTOS)astazi vedem cum cel mai mic are avera parintilor(SATANA).Daca femeia era supusa barbatului din pricina anilor ca barbatul era mai invarsata,astazi barbatul e supus femei ca re drepturi date de bancheri.DUMNEZEU sa ne intareasca si sa ne dea in sufletul nostru aceste arme :CREDINTA ,NADEJDE ,DRAGOSTE ,STATORNICIE ,RABDARE SI SMERENIE sa putem pune inceput bun ca si talharul in ceasul cel de pe urma.AMIN

  2. Cum Cain sa razboit cu Abel asa azi Neamul lui Isac se razboieste cu neamul lui Izmael dar ei uita ca insusi Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos pentru a ne scoate sufletele din focul vesnic si a ne uni ca frati sufletesti si a calca pe urmele LUI IISUS HRISTOS cum spune el “MILA VOIESC NU JERTFA” .Noi ascultam de acele legi bancare care ne vindem sufletul cel infinit cu aceste harti demonice si le punem mai presus de legile lui DUMNEZEU .ASA ca sa cautam sa facem voia lui Dumnezeu sa fim veseli ,ca prin zambetul nostru deschidem acele portite de comunicare iar daca suntem tristi inchidem poarta si nu vrem sa comunicam cu ceilalti frati sufletesti pentru a primi un cuvant bine placut de Dumnezeu care lucreaza prin noi insine.Sa fim ca si copii inocenti daca gresim sa invatam din greseli dar sa nu continuam ci mai cu seama sa punem inceput bun.

  3. Si ce poti face cu bruma de bani pe care o mai ai?
    Parintele Iustin Parvu i-a spus unui prieten sa isi tina banii in lei sa nu schimbe in euro.
    Se pare ca asa este pana la urma

  4. raduz, esti sigur ca ar fi spus Parintele Iustin Parvu lucrul acesta? Mi se pare un pic afara din sfera preocuparilor unui monah, mai ales de statura dansului. Imi cer iertare pentru indrazneala insa vreau sa subliniez ca as da curs unui astfel de sfat – si poate, ca mine multi altii – si as vrea sa fiu convins de adevarul spuselor.

    multumesc si,
    iertare!

  5. Cred ca stirile astea arata ca duhul acestei lumi stie ca timpul lui este scurt, si ca se zbate, rage,urla, vrea sa sperie si sa paralizeze, sa dezbine, si sa uneasca in minciuna si iluzie. Din pacate duhul acesta poate contamina usor iar pe termen lung are efectul de a desensibiliza omul, ca in povestea cu Ionica si lupul. Sunt unele stiri care par halucinante, care prezinta speculatia, ipoteza sau posibilitatea ca fapte incontestatibile, iar asta cred ca are efectul de a dezinforma. Nu cred ca cei care posteaza aceste stiri sunt rau intentionati, sub nici o forma, dar eu cred ca nota alarmista in care apar unele informatii tine mai mult de spaimele milenariste decit de trairea ortodoxa. Chestia cu avioanele nu o cred sub nici o forma. E ciudat rau sa faci asta si sa speri ca tu, ca sabotor sa zicem poti scapa, pentru ca in definitiv respiri acelasi aer. Si chiar daca este asa, Hristos a spus sa nu ne temem de cei care pot sa ucida trupul, ci mai degraba de cei care pot sa i si trupul si sufletul in Gheena. Ori sa-ti pui trairea sufleteasca pe unda esta de groaza eu cred ca este foarte nociv si neduhovnicesc.

  6. @ Cami:

    Din pacate, asta e cruda realitate, nu sunt speculatii, ci chiar realitatea e asa halucinanta (bine zis), din pacate. Nu trebuie decat sa ne trezeasca, fiindca a ne baga capul in nisip nu stiu daca ne ajuta mai mult. Sincer, am dori si noi sa fie alte stiri, macar cum erau acum 1 an sau 2, cand inca puteai respira… Ne-ar fi mult mai usor si sa nu le mai scriem, doar sa le citim pentru noi, dar ni s-ar parea ca, atata vreme cat inca exista oameni care cauta informatia reala, este important sa facem acest efort pentru ei. Daca nu mai vreti, noi putem sa renuntam oarecum usurati. Nu ne e deloc, deloc usor, crede-ne, nici fizic, nici duhovniceste, sa facem asta.

    Nici nu lasam oamenii fara nadejde, nici nu renuntam la paginile propriu-zis duhovnicesti, care raman in prim-plan. Dar cred ca trebuie sa primim pana la urma faptul ca, ne place sau nu, ca primim sau negam evidentele, “smochinul infrunzeste”, iar semnele vremurilor de stramtorare sunt vizibile. Trebuie doar sa ne pregatim, sa ne “restructuram” viata in functie de intelegerea aceasta. Povestea cu “Ionica si lupul” nu se potriveste, pentru ca alarmele nu sunt false, din pacate, iar toate lucrurile se leaga intr-o “retea” foarte coerenta si al carei sens a fost de atatea ori aratat de Duhul Sfant prin Parintii nostri.

    Referitor la atitudinea noastra:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/08/04/iara-si-iara-perfuzii-vitale-pentru-incercarile-vremurilor/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/01/27/sa-nu-ne-ingaduim-naivitatea-sa-nu-dormim-in-opinci-clarificari-si-avertismente-necesare-privind-profetiile-si-falsele-profetii-apocaliptice/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/05/14/ce-vremuri-traim-parintele-rafail-ne-raspunde/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/07/04/vremea-este-a-cernerii/
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/05/25/cuv-seraphim-rose-este-mai-tarziu-decat-credem-va-mai-supravietui-credinta-noastra/

    Tu stii ce este milenarismul sau folosesti termenul, iarta-ma, asa cum l-ai prin din zbor de pe la teologii noi care considera, de pilda, ca in Apocalipsa nici nu e vorba despre sfarsitul lumii? Asta e una din marotele adormitoare ale teologiei oficiale, ca sa discrediteze pe cei ce vorbesc despre semnele vremurilor. Paradoxul e ca neo-milenarismul apartine tocmai acestor “oficiali” umanist-ecologist-ecumenisti (sincretisti) care cauta, ideologic, sa-si faureasca un rai aici, pe pamant. “Raiul” lui Antihrist.

  7. Ajungem sa semanam cu cei pe care ii criticam. ProTv-ul a dus genul asta de jurnalism la paroxism. Crainicii lor au ajuns sa prezinte cele mai mari dezastre cu zambetul pe buze si in general sa vaneze numai stirile soc.

    Cind pe siteul asta se prezinta stiri grave ca cele referitoare la buletinele si documentle electronice, impreuna cu astfel de stiri de groaza, pina la urma ajungi la efectul contrar, in care te desensibilizezi la tot si la toate si nu mai iei nimic in serios, dupa ce la inceput ai intrat la 22o.
    Prigoana foarte mare impotriva sufletului omului exista, iar propaganda mediatica si dezinformarea sunt unele din formele ei cele mai acute.

  8. E jignitor si nedrept ceea ce spui la adresa noastra, cu atat mai mult cu cat insisti si nu pari a fi interesata de raspuns. Daca iti face atat de rau, e bine sa eviti siteul nostru sau pagina de stiri. ACESTA este iadul realitatii in care traim. Nu cautam cu lumanarea ceea ce este morbid, ci incercam tocmai sa extragem din imensul balast informational si din diversiunile mediatice ceea ce conteaza, ceeea ce are cu adevarat relevanta (nu stirile de groaza si de fapt divers), sa filtram cat putem, sa explicam, sa punem in context si in perspectiva, sa ajutam la intelegerea lucrurilor. Nu doar stirile despre pasapoarte conteaza, daca numai acelea te interesau. Tot ceea ce se intampla arata clar ca Scriptura se implineste. Cum spunea un Parinte, daca citesti Apocalipsa astazi e aproape ca si cum ai citi ziarele, se suprapun din ce in ce mai mult. Asta e ceea ce avem de inteles. Nu ne place, stim, dar de aceea ni s-a dat cuvantul: TINE-TI MINTEA IN IAD SI NU DEZNADAJDUI!

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/05/14/ce-vremuri-traim-parintele-rafail-ne-raspunde/

    Deja si eu ma vad ca un martor al unei alte lumi pentru cei care astazi au 30 sau 20 de ani si mai putin. Iar parintele nostru a fost si martor al lumii inainte de primul razboi mondial (…) si mi-a spus ca dupa aceea n-a mai fost niciodata acea pace de care isi amintea in tineretile lui, acea asezare a lumii care se simtea. Dupa primul fratricid mondial s-a ridicat harul de pe pamant si n-a mai venit. Dupa al doilea fratricid mondial a fost si mai rau si prin anii ’70 ne zicea: „Daca va mai veni un razboi mondial credinta pe pamant va deveni cu neputinta (…)

    Observ ca ceea ce numeam credinta a falimentat de multe ori in viata mea pana cand am inceput sa o vad ca nu o am si asta este o caracteristica a epocii noastre, nu numai a lui Stan Patitu care va vorbeste, adica “crezi ca…” si te trezesti ca… “nu“; este ca si cum stai ferm cu picioarele pe ceva solid, pe scanduri solide si cineva-ti pune o cravata pe dupa gat, cade scandura de sub tine si te trezesti ca asta-i un streang… Iertati-ma, dar asta este ce vrea sa faca vicleanul cu noi. Insa asta e partea intai a cuvantului parintelui Siluan: TINE-TI MINTEA IN IAD! Nu-ti inchipui ca lumea asta e altceva. Sa fim seriosi si sa fim treji! Dar… NU DEZNADAJDUI e partea a doua. Dumnezeu, care m-aude acuma, puternic este sa ne crute de acel streang si de acel “chepeng” care cade de sub picioare.

    Dar, Doamne, pazeste-ne, ca… asa cum mai multi au spus si aseara si azi: ispitele sunt mai cumplite azi. Nu numai mai cumplite, ci si mult mai subtiri, mai nebagate in seama. Crezi ca esti un credincios si te trezesti ca reactiile tale sunt reactiile necredinciosului. Credinta ta te falimenteaza, te tradeaza. (…) Nu e cazul de a deznadajdui… Cand observam lucrurile astea e cazul sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu; dar as zice mai mult: e cazul sa ne bucuram. (…) E vremea sa ne bucuram cu intristatoare bucurie, dar undeva o bucurie tainica poate exista daca avem mai multa credinta si mai multa intelegere incotro mergem: e Dumnezeu! E lumina nefacuta care e langa mine, in mine undeva si ma lumineaza si ma arata cat de pacatos sunt (…)

    Cer Domnului sa va intareasca in zilele astea, zile de cernere, zile foarte dureroase, cumplite, infricosate tine-ti mintea in iad” – dar si… “nu deznadajdui” – zile de un deosebit har. (…) Intr-o lume care astazi, in bloc, masiv, aluneca permanent si tot mai mult catre tot ce este aparent indulcitor – oh, ce amar este pacatul, cu ‘dulceata’ lui cu tot, dar ne pacaleste cel viclean, ca suntem prosti…! – catre pacatul care se afiseaza ca etica a societatii permisive, cum se spune in Apus (…) – nu are mai mare valoare faptul ca, de bine de rau, noi, prostii, ne lipsim de atatea lucruri „dulci” pe care ni le-au dat ‘tovarasul’ Freud si altii, cand toate sunt libere acum, poti sa faci ce vreiMerci, ‘tovarase’ Freud, eu fac ce vreau! Dar nu-i mai valoroasa alegerea noastra azi, decat odinioara? Dumnezeu stie cu cat mai valoroasa, dar sunt si prorocii care ne incurajeaza. Deci, sunt zile de un deosebit har si as vrea ca Domnul sa ne dea acea deosebita lumina, deosebita nadejde pe care ne-o da prin cuvantul Sf. Siluan, prin acel „si nu deznadajdui (…).

    Sa profitam de de aceste zile despre care proroceau parinti in trecut ca sunt cumplite si, in acelasi timp, ca multi ar fi dorit sa fie impreuna cu noi, sa se nevoiasca cu noi in zilele noastre. O, Doamne, da-ne lumina sa invatam cum sa ne nevoim, cum, in ce fel sa profitam de vremea asta cumplita si minunata in care suntem. Durere mare – durerile sunt legate de nastere. Toata durerea cred ca este o nastere. Deci, Doamne, ce nastere ne rezervi noua pentru zilele noastre? Invredniceasca-ne Domnul sa o vedem si pe aia“.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/05/14/2008/07/04/vremea-este-a-cernerii/

    Nevoie este de acest “necaz” (Tes. 5, 3), pentru ca acum, in sfarsit, Vremea sta sa nasca Vesnicia.

    Infricosatoare lucruri… dar nu “bagandu-ne capul in nisip”. ca strutul, ne vom pregati pentru ceea ce nu vom putea stavili. Infricosata vreme; dar, daca de la Dumnezeu ingaduita – mantuitoare.Acum mai aproape este noua mantuirea decat am crezut” (Rom. 13, 11), si decat cand au crezut stramosii nostri; ca in zilele Sfantului Ioan Botezatorul doar “se apropiase” Imparatia Cerurilor (Mt. 3, 2), acum este “langa usi (Mc. 13, 29), si “mladitele smochinului” vestesc vara (Mc. 13, 28).

    Acum a si inceput acea vreme cand “cel ce nedreptateste – mai nedreptateasca, si cel ce spurca – mai spurce” (Apoc. 22, 11) – si oare nu s-a umplut intreg globul pamanesc de “promiscuitate” si de libertinaj neinfranat, ca cele de negandit in urma cu vreo treizeci de ani – acum sunt “moneda curenta”? – dar, desi mai putin vadit, si vremea cand “si cel drept mai faca dreptate, si cel sfant mai sfinteasca-se, ca “Cel ce este sa vie va veni, si nu va [mai] zabovi“, si “plata Lui in mana Lui” (Evr. 10, 37 si Apoc. 22, 11-12) pentru fiecare.

    Nu vrem sa mai vedem ce se intampla, foarte bine, fie luam o pauza sau doar ne informam asa, in mare, cat putem duce si cat nu ne desensibilizeaza si nu ne impiedica rugaciunea, fie, asa cum pare ca faci acum fratia ta, spargem oglinda care ne arata ce este in jur si plonjam in autosugestia consolatoare.

  9. S-ar putea sa gresesc dar eu cred ca milenarismul este o anticipare gresita a sfarsitului lumii, care poate avea un sens literar, ca in cazul anticiparilor care s-au produs in jurul implinirilor celor 2 milenii, sau un sens metaforic care se refera la orice interpretare apocaliptica a semnelor vremurilor. Sfintii parinti spun ca Apocalipsa a inceput odata cu revolutia bolsevica si este in plina desfasurare acum.Sunt foarte multe semne ca lumea o ia repede in jos, dar eu cred ca ceea ce o influenteaza mai mult este tocmai credinta nestramutata in Hristos a celor care traiesc crestineste, mai degraba decit acesti actori care sunt prinsi in totalitate in nebunia ei. Este bine sa-ti pastrezi un ochi vigilent asupra semnelor timpurilor in care traim, dar sa nu ne desprindem de baza, care este credinta. Cind te uiti prea mult la semne te apuca asa un avant revolutionar sa schimbi lumea, dar realitatea este ca lumea nu mai poate fi schimbata printr-o miscare sociala, ci doar prin schimbarea trairii interioare. De exemplu, nu poti schimba faptul ca natiuni, tari intregi au fost vandute pe camata, si ca urmeaza vanzarea sufletelor acestui sistem satanic. Ce poti tu sa faci este sa nu participi la mecanimele coruptiei care au facut posibila aceasta stare de fapt si sa incepi sa te obisnuiesti cu ideea ca aparti din ce in ce mai putin acestei lumi, ca nu esti aici sa te statornicesti. Fara misto, dar in loc sa ma uit pe cer la darele lasate de avioane si sa ma intreb de ce natura sunt ele, mai bine ma mut total sub probabilitatea caramidei care poate sa-mi pice in cap oricind in aceatsa lume, si sa ma pregatesc merinde de drum pentru ceea ce conteaza de fapt, si anume viata de dincolo.
    Eu nu vreau sa contest prea mult calitatea acestor stiri, cele mai mlte sunt adevarate, desi unele cred ca ar necesita mai multa verificare; ma refer mai mult modul cum ar putea fi receptionate ele.
    Inconvenientul cel mai mare care altereaza receptionarea, amplificind si mai mult valoarea soc a unora este mediul prin care sunt trimise, adica Internetul. Internetul ca si TV-ul cam se adreseaza partii primare a creierului, care poate fi usor impresionata de emotii foarte puternice. Dincolo de valoarea soc si stabilirea dependentei, informatia pe net poate sa nu-si mai atinga scopurile de informare reala prin angajarea analizei, sintezei, discernamantului. Cu cit informatia este mai incarcata emotional,ma refer la emotiile primare de soc si groaza, cu atit are mai putine sanse sa ajunga la sferele superioare ale creierului acolo unde ea ar putea produce transformari de durata in adaptarea la realitate. Desensibilizarea este inevitabila in timp, pentru ca omul nu poate rezista psihic la un asalt atit de mare prin cuvant si imagine, daca nu-si ia merinde duhovnicesti la bord. Omul vine in continuare, citeste, dar in realitate cind se confrunta cu aceste situatii,devine din ce in ce mai rece, mai deconectat. De aceea eu cred ca efectele astea trebuie contrabalansate foarte bine.
    Oricum, dincolo de aspectul asta, siteul vostru este foarte misto pentru ca are multe articole care cladesc sufletul,clr mai multe decit stirile de groaza care reflecta incontestabil semene ale vremurilor in care traim. Articolele astea aduc linistea duhovniceasca si produc schimbari reale in viata.

  10. @Cami:

    Milenarismul este asteptarea mesianica a unui rai pamantesc, si, in functie de intensitatea sa, poate fi o asteptare de tip revolutionar, in care lumea actuala (“veche”) sa se prabuseasca, si o alta, mai noua si curata, sa se infiripeze, sau poate sa fie o “banala” “speranta de mai bine”, ceea ce arata, insa, in fapt, o alipire de viata de aici si o dorinta de a ne “culcusi” pe acest pamant o parelnica vesnicie. Milenarismul, astfel definit (si este definitia Bisericii) il folosim chiar ca un criteriu esential, poate cel mai important, in selectarea stirilor si analiza lor (cum este stirea de mai sus legata de “profetii” unei noi ordini economice. Este caz tipic de milenarism). De aceea, este foarte trist pentru noi sa vedem pe cate cineva ca intelege taman pe dos ceea ce spunem. Sigur ca exista si destui care cred ca semnele de sfarsit de lume pe care le traim arata ca e timpul pentru o schimbare revolutionara; de acestia ne-am delimitat tot timpul si am aratat, mereu, ca realitatea pe care o traim ne taie orice “speranta de mai bine” intr-o culcusire in aceasta viata (in care ar trebui sa fim straini si calatori) si ca orice asteptare revolutionara este o nebunie patologica. Asadar, tot timpul am aratat ca singura noastra atitudine normala in fata acestei realitati este viata duhovniceasca, renuntarea la orice vis de implinie aici, aruncarea in bratele Domnului si punerea intregii nadejdi la El. Daca nici asta nu ne trezeste la viata duhovniceasca, atunci nu stiu ce ne mai poate trezi. Si daca crede cineva ca daca isi astupa urechile si ochii poate sa fie treaz duhovniceste… Noi ii dorim toata sporirea duhovniceasca, dar trebuie sa stim ca putini dintre noi au chemare de pustnic rugator pentru toata lumea.
    Si, ca tot am ajuns aici, am spus deseori si noi ca ceea ce indelunga timpul, dupa cum spun Parintii, este aceasta rugaciune pentru lume, a celor care mai pot duce durerea intregii lumii in inimile lor. Sa nu credem insa ca rugaciunea pentru lume este un simplu cuvant sau un simplu gand. Rugaciunea pentru lume inseamna sa aduni TOATA durerea lumii inlauntru, ceea ce foarte, foarte putini o pot face, doar marii Sfinti, ca Siluan Athonitul. Si acesti mari sfinti se immputineaza pe zi ce trece, sa ne gandim doar la batranii nostri – Parintele Justin Parvu, Parintele Arsenie Papacioc, Parintele Adrian Fageteanu… Cum va arata lumea noastra fara acestia? Nu va trece un fior rece pe spinare?

    Asadar: milenarismul mentionat de fratia ta este doar o specie, sunt mult mai multe, si cele mai rele sunt cele definite mai sus. Anticiparile gresite ale sfarsitului tin de tot felul de zabauci sectanti care nu au nicio treaba cu semnele sfarsitului, ci pretind ca le-a cazut inspiratia divina pe cap si atunci dau drumul la goarna. Speram ca nu e cazul sa demonstram ca nu intalnesti asa ceva pe aici. Noi nu anticipam nimic, noi aratam 1. evenimentele din realitatea noastra; 2. profetiile parintilor (sfinti, cei mai multi, sau autoritati duhpvni)si corespondenta cu aceste evenimente; 3. atitudinea duhovniceasca pe care o avem de adoptat, tot dupa sfaturile parintilor.

    In privinta efectului mijloacelor noii media, suntem si noi constienti de acest lucru, si nu suntem deloc fani ai internetului sau calculatorului. Totusi, este o deosebire mare intre TV si internet, chiar majora. Primul are clar un caracter hiptonic, de pasivizare, de tampire, plus ca nu gasesti niciodata stirea care trebuie, ci intotdeauna ambalata asa cum le trebuie lor si pusa intr-un complex de stiri ca sa le transmita mesajul lor. Pe internet nu e asa deloc, pentru ca informatia nu este monopolizata, ci fragmentata in cate surse exista (si sunt, practic, o infinitate). Dar cel mai important este faptul ca pe internet trebuie sa fii activ, sa intelegi ce citesti, sa reactionezi. Una ar fi sa stau tamp, de pilda, in fata TV-ului acum, si cu totul asta este ca ma chinuiesc sa elaborez un raspuns complicat si exhaustiv la o serie de argumente complicate. Cu internetul problema se pune la nivel de mancat timp, energie, si, la nivel mai subtil, de creare a unei parelnicii, a unei virtualitati. Dar instrument perfect de comunicare nu exista, fiecare are riscurile sale. Depinde mult de cum il folosesti. Noi ne straduim sa il folosim bine, nu pentru placerea noastra si nici pentru a placea oamenilor, nu pentru a evada intr-o realitate pararelela, ci in a prezenta asa cum este. Oricum, in curand, internetul va fi cenzurat, tocmai pentru ca ridica aceste probleme, pentru sistem, legate de libertatea de exprimare si de informare. Oamenii nu trebuie sa fie lasati nici sa se informeze, nici sa se exprime liber. Sau crezi ca vor sa repete experienta cu gripa porcina, in care canalele noii media au fost varful de lance al contestarilor?

    In curand libertatea noastra va fi o amintire vaga. Sa intelegem acest lucru si sa nu mai cautam nod in papura…

  11. Vreau sa cred totusi ca siteul nostru nu este “FOARTE MISTO”, ca daca e asa, eu unul nici nu as mai intra sa ma uit pe el, dar sa mai si lucrez pentru el… 🙂

    In rest sunt in mare parte de acord, acum ca ai explicat mult mai bine si mai nuantat, dar ti-a raspuns deja indestulator colegul si fratele meu intru Hristos.

  12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » SOROS VREA SA ”INSPIRE” O NOUA ORDINE ECONOMICA MONDIALA
  13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Sunt tinerii romani rasisti, homofobi, antisemiti, cu o parere buna despre comunism si favorizand dictatura militara? CARE ESTE AGENDA IDEOLOGICA SI CE MIZA URMARESTE STUDIUL FUNDATIEI SOROS?
  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » George Soros despre iesirea Greciei din zona Euro. Ce vrea de fapt sa spuna miliardarul?
  15. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din zicerile ”profetice” ale lui George Soros: daca China nu se transforma intr-o societate deschisa, vom avea o catastrofa
  16. Pingback: PUTIN CRITICA ECONOMIA DE PARAZIT A SUA/ Soros se retrage din afaceri. De ce?/ LA NOI, SE PROMIT CRESTERI SALARIALE SI SE CERE CONTROL SEVER AL CHELTUIELILOR SOCIALE/ Mega-scandal masonic-mafiot in Italia
  17. Pingback: SOROS a dat iar LOVITURA?
  18. Pingback: SOROSLEAKS. Editorialista Jerusalem Post despre CAMPANIA LUI SOROS DE CREARE A UNUI HAOS GLOBAL | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare