TAXE, SOMAJ, GREVE SI… EXPERIMENTE SOCIALE / In Turcia se conspirau atentate teroriste si incidente militare cu Grecia de catre lideri ai armatei. Cui prodest? / Plus stiri despre pasapoarte biometrice, decizia CEDO privind crucifixele si traditionala prietenie intre ortodocsi si monofiziti (STIRI 23 – 24 februarie 2010)

25-02-2010 15 minute Sublinieri

După comunism şi perioada de tranziţie, românii se confruntă cu o nouă perioadă nefastă, este de părere premierul Emil Boc. De altfel aceasta din urmă este chiar mai grea decât primele două. Prezent la lucrările Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor, Emil Boc a afirmat că ţara noastră trece în prezent prin cea mai grea perioadă de la cel de-al doilea război mondial încoace. “România trece în aceşti ani prin cea mai grea perioadă după al Doilea Război Mondial. Asta înseamnă că avem de luat măsuri, unele nu foarte plăcute, dar, cu siguranţă, foarte necesare comunităţilor, ca să mergem pe un drum bun şi ca să ne consolidăm ca ţară”, a spus premierul Emil Boc.

  • EVZ:

Suntem cobaii guvernului

POLITICI PUBLICE. Bombele sociale aruncate pe piaţă de miniştri se înscriu în strategia de testare a gradului de suportabilitate a populaţiei. În câteva zile, guvernul Boc a adus în pragul infarctului milioane de români care s-au trezit dimineaţa că trebuie să-şi taie din buget banii din alocaţii sau ceva din pensie, la prânz au aflat că-şi pot reintroduce sumele în circuitul financiar, iar seara că s-ar putea alege şi cu ceva bani în plus. […] Ceea ce în aparenţă pare o lipsă de coordonare a miniştrilor cabinetului condus de Emil Boc, susţin analiştii consultaţi de EVZ, este în fapt o strategie de testare a gradului de suportabilitate a po pulaţiei. Motivul: este nevoie de bani şi până la urmă se va tăia de undeva. Or, în condiţiile în care cei afectaţi sunt deja obişnuiţi cu ideea, guvernanţilor nu le mai rămâne decât să gestioneze nemulţumirea şi nu o explozie socială care ar putea fi provocată de introducerea bruscă a unor astfel de măsuri. […]

EXPLICAŢIILE ANALIŞTILOR

„Au testat piaţa cu chestiuni maximale”

Testarea pieţei, în perspectiva luării unor măsuri de impact negativ social. Astfel califică analiştii contactaţi de EVZ ieşirile la rampă ale miniştrilor guvernului Boc, de la introducerea taxei pe fast-food până la impozitarea pensiilor. „Încercaţi marea cu degetul”, traduce analistul Bogdan Teodorescu declaraţiile recente privind tăierea alocaţiilor sau impozitarea pensiilor, făcute de miniştrii Şeitan şi Vlădescu.

În opinia sa, scenariul este simplu: „Se aruncă o poveste” pentru a testa care este „gradul de suportabilitate” al populaţiei. Şi asta, pentru că guvernul „trebuie să taie de undeva” în condiţiile în care nu sunt bani la buget, susţine Teodorescu. „La fel era şi la începutul guvernului Ciorbea. Închidem 10 întreprinderi, nu le închidem şi până la urmă tot le-au închis”, a explicat el.

De aceeaşi părere este şi analistul Cristian Pârvulescu. „Există o problemă bugetară şi miniştrii caută soluţii. S-ar putea să nu fi fluierat în biserică. Au testat oarecum piaţa, strategia fiind să vină cu chestiuni maximale”, a interpretat Pârvulescu „desincronizările” la nivelul guvernului.

Şerbănescu: „Baloane aruncate pe piaţă”

Şi din tabăra analiştilor economici lucrurile se văd la fel. Ilie Şerbănescu susţine că declaraţiile din ultima perioadă sunt „baloane aruncate pe piaţă pentru a fi testat impactul”. „Este o situaţie foarte, foarte dificilă. Vor mai fi şi alte idei lansate”, a avertizat analistul.

Potrivit acestuia, nu întâmplător a fost ales Sebastian Vlădescu pentru funcţia de ministru al finanţelor şi Mihai Şeitan la Muncă. „Aveau nevoie de unii care să nu aibă apartenenţă politică şi cărora să le arunce castanele. Nu ştiu cu ce i-au ademenit”, spune Şerbănescu. În ceea ce priveşte pensiile, analistul susţine că „impozitarea tuturor pensiilor este o aiureală. Ceea ce e de făcut e să spună că nu se poate susţine punctul de pensie la valoarea de acum”. […]

Proteste în Spania faţă de creşterea vârstei de pensionare

Preşedintele Comisiei Europene sfătuieşte statele în acest sens, după ce premierul italian, Silvio Berlusconi, a declarat că “pensionarii apasă din ce în ce mai mult asupra cheltuielilor tuturor ţărilor”

“Trebuie reformate sistemele de pensii în general”, în toate cele 27 de state UE, propune preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, în contextul în care sindicatele din Spania pregătesc manifestaţii de amploare împotriva intenţiei Guvernului de a creşte vârsta de pensionare. […] “Încurajăm guvernele să acţioneze într-o manieră responsabilă şi în cadrul dialogului social pentru a face reforme în sistemul european de pensii”, le-a amintit Barroso spaniolilor. Oficialul european a dat două motivaţii simple acestei necesităţi: scăderea natalităţii şi creşterea speranţei de viaţă. Deşi CE nu poate lua o decizie care intră în atribuţiile statelor membre, la nivelul UE este privită drept tot mai acută problema sistemelor de pensii, cu state care au mărit deja vârsta de pensionare la 67 de ani (Danemarca, Olanda, Germania) şi altele în care are loc o dezbatere aprinsă pe această temă (Franţa, Finlanda, Grecia). În Marea Britanie, limita deja decisă pentru 2045 este 68 de ani.

  • Gandul:

Ce promite Guvernul Fondului Monetar în scrisoarea secretă: concedieri şi noi taxe

Potrivit scrisorii de intenţie trimise de România şi obţinută de agenţia Mediafax, Guvernul Boc se angajează, printre altele, să introducă noi taxe pacienţilor ce ajung în spitale pentru ca sistemul sanitar să nu intre în faliment. Conform cifrelor obţinute de Gândul , statul datorează numai furnizorilor de medicamente şi aparatură medicală peste 546 de milioane de lei. În aceeaşi scrisoare de intenţie, Guvernul se angajează să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor cu aproape jumătate de miliard de euro în 2010. Asta înseamnă, potrivit calculelor Gândul, că ar putea fi disponibilizaţi aproximativ 32.000 de bugetari, iar cei care rămân vor avea anumite sporuri şi prime tăiate pentru a se face o economie de 252 de milioane de euro.[…]

32.000 de bugetari vor fi disponibilizaţi

Pe scurt, în 2010, România trebuie să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor cu jumătate de miliard de euro. Această măsură va fi implementată în două părţi: vor fi disponibilizaţi aproximativ 32.000 de bugetari, respectiv o micşorare de 0,2% din PIB a cheltuielilor, la care se adaugă reducerea sumelor alocate pentru prime cu încă 252 de milioane de euro.

Nu se cunosc datoriile statului către stat

În timp ce datoriile patronilor către stat sunt de 2 miliarde de euro, datoriile statului către stat sunt, practic, necunoscute. Conform unei analize recente a Gândul, însă, doar cele zece firme de stat monitorizate de FMI, printre care Termoelectrica, CNH şi CFR SA, erau datoare la buget cu 1,27 miliarde de euro, respectiv peste 1% din PIB. Din această datorie, aproape jumătate, respectiv 580 milioane de euro, este către bugetul de pensii. Practic, la o pensie medie de 733 de lei, din datoriile acestor firme la bugetul de asigurări sociale se pot plăti 3,3 milioane de pensii lunare.

Analiştii spun că România ar putea mări TVA sau cota unică

AVERTISMENT „Mai răul” se poate întâmpla în următorii doi ani. Setea de bani a statelor UE poate atrage o criză ca în Argentina

Estimarea aparţine autorităţii de supraveghere financiară a Germaniei, care consideră că neîncrederea investitorilor în Spania, Italia, Portugalia, Italia şi Irlanda este un risc mai mare decât cel prezentat de Grecia

Şomaj de peste 25% şi milioane de oameni ieşiţi pe străzi lovind în cratiţe şi oale, să protesteze faţă de interzicerea retragerilor din depozitele bancare. Falimente răsunătoare, o devalorizare de peste 80% a monedei naţionale şi imposibilitatea Guvernului de a rambursa o datorie de 132 miliarde USD. Aceasta a fost “criza din Argentina” anului 2001, iar în următorii doi ani există riscul ca scenariul să se repete în UE, în oricare din “verigile slabe” ale Zonei Euro, respectiv cele cinci ţări cunoscute drept PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania). Previziunea aparţine Autorităţii Federale de Supraveghere Financiară a Germaniei (BaFin), relatează Der Spiegel.

Avertismentul a fost înaintat ministrului de Finanţe de la Berlin, Wolfgang Schäuble, de către preşedintele BaFin, Jochen Sanio. Într-o scrisoare oficială, Sanio arată că un atac speculativ asupra acestor ţări “va provoca probleme serioase şi violente distorsiuni ale pieţelor“. “O situaţie precum cea din Argentina poate ameninţa aceste cinci state“, crede Sanio. La fel cum nimeni nu mai cumpăra obligaţiunile Argentinei, s-ar putea ca niciun investitor să nu mai aibă încredere în solvabilitatea acestor cinci guverne. O victimă sigură a acestei situaţii ar deveni băncile germane, care deţin 522 miliarde euro (o cincime din totalul activelor externe) în statele PIIGS.

Comisia Europeana a anuntat, miercuri, ca Grecia va ajunge in fata instantei, dupa esecul recuperarii ajutorului de stat acordat companiilor, sub forma de scutiri ilegale de taxe. Chiar in ziua in care Grecia a fost lovita de o greva generala in semn de protest fata de masurile de austeritate impuse de partenerii europeni pentru a reduce datoriile, autoritatile europene de reglementare au declarat ca au decis sa cheme Atena in Justitie, “pentru ca nu s-a conformat unei decizii a Comisiei din iulie 2008”. “Comisia este hotarata sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca statele membre actioneaza in conformitate cu obligatiile lor”, a declarat comisarul pentru concurenta, Joaquin Almunia.

Guvernul grec nu a scăpat de ce se temea cel mai tare: mişcări sociale de proporţii. Imediat după anunţarea măsurilor de austeritate necesare reducerii uriaşului deficit, sute de mii de greci au ieşit în stradă, la grevă. A fost paralizat traficul aerian, rutier şi naval. Niciun avion nu decola ori ateriza ieri în Grecia, feriboturile nu plecau din porturi, trenurile nu părăseau gările, relatează BBC. Au rămas ferecate şcolile, spitalele, primăriile, ministerele şi chiar siturile arheologice.[…]

Cu o datorie de sute de miliarde, daţi în judecată de Comisia Europeană că nu au recuperat ajutorul de stat dat companiilor şi sub ameninţarea unor greve violente, politicienii greci încearcă să arunce vina pentru situaţia dezastruoasă în curtea altora. Ieri, vicepremierul Theodoros Pangalos a acuzat Bruxelles-ul că nu se uită decât la problemele Greciei, atunci când Italia şi-a măsluit finanţele mai rău decât Atena.

În urmă cu câteva zile, presa americană relata cum bancherii de la Goldman Sachs au convins Grecia să accepte anumite “inginerii financiare” pentru a-şi ţine ascuns deficitul real. În acelaşi articol, se menţiona că şi Italia este posibil să fi recurs la aceeaşi strategie. „Pur şi simplu laşi anumite sume pentru anul viitor…toată lumea a făcut asta, iar Grecia a făcut-o la o scară mai mică decât Italia, spre exemplu”, a declarat Pangalos, citat de BBC. La fel au făcut şi Franţa, dar şi Belgia, potrivit aceluiaşi politician. Vicepremierul a criticat şi Germania pentru că i-a cerut Greciei “să se ajute singură” şi a adus aminte că Grecia nu a primit până acum vreo compensaţie pentru ocupaţia nazistă.

Au luat (naziştii, n.r.) aurul grecesc depozitat la Banca Greciei, au luat banii Greciei şi nu i-au mai dat niciodată înapoi. Nu spun că ar trebui să ni-i dea înapoi, dar ar putea să spună «mulţumesc»”, a acuzat Pangalos. Oficialul a conchis că, în prezent, UE are o conducere “foarte slabă”, care nu se compară cu cea din anii ‘80, când la frâiele Europei se aflau Helmut Kohl, François Mitterand şi Margaret Thatcher.

Alţi politicieni de la guvernare au arătat cu degetul spre SUA, indicând, sub protecţia anonimatului, că este vorba de un atac intenţionat asupra monedei europene şi că Grecia este doar „victimă colaterală”. Extrema stângă dă vina şi ea pe capitalismul şi „imperialismul american”, scrie Le Point. În schimb, extrema dreaptă consideră că vina principală revine evreilor (sinagoga din Creta a fost incendiată de două ori recent) şi imigranţilor.

  • Mediafax:  Liderul euroscepticilor britanici îl insultă pe Herman Van Rompuy în Parlamentul European

Liderul euroscepticilor britanici, Nigel Farage, a generat miercuri un scandal în Parlamentul European, după ce l-a insultat pe preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu ocazia primei sale apariţii în faţa eurodeputaţilor, comparându-l cu “o cârpă de şters podelele”, informează AFP.

“Nu vreau să fiu nepoliticos, dar realmente, aveţi carisma unei cârpe umede de şters podelele şi semănaţi cu un mic funcţionar bancar”, a declarat Farage, în huiduielile colegilor săi, în timpul unei şedinţe la Bruxelles. “Cine sunteţi dumneavoastră? Nu auzisem niciodată vorbindu-se despre dumneavoastră, nimeni din Europa nu auzise niciodată de dumneavoastră”, a continuat el, adăugând: “Veniţi din Belgia, care este mai degrabă un non-stat”.

“Dar simt că sunteţi competent şi capabil şi periculos”, a precizat el, dând ca exemplu Grecia, cu dificultăţile ei financiare, care “a fost redusă la nimic mai mult decât un protectorat, de când aţi preluat puterea”.

Reacţionând la intervenţia sa, preşedintele Parlamentului, Jerzy Buzek, a apreciat că “astfel de atacuri personale nu sunt tolerate” în această sală, iar preşedintele grupului socialist, Martin Schulz, i-a cerut lui Farage să “renunţe la mandatul său”. Luând din nou cuvântul în faţa deputaţilor, Van Rompuy a afirmat că a asistat la o intervenţie pe care o “desconsideră”. “Dar nu intervin pe această temă“, a adăugat el, fără a face alte comentarii.

Herman Van Rompuy a fost numit la sfârşitul lui noiembrie 2009 primul preşedinte permanent al Consiliului European. Criticii săi îi reproşează lipsa de vizibilitate după preluarea atribuţiilor sale.

  • Antena3:

Revista presei. Teheran cere schimb necondiţionat de uraniu. ElBaradei vrea să candideze la preşedinţia Egiptului. China vinde obligaţiuni SUA ca răzbunare

China vinde obligaţiuni SUA ca răzbunare

Cresc dovezile că vânzările chineze de obligaţiuni ale Trezorerie ameriane din ultimele luni sunt menite a fi foc de avertisment la adresa Washingtonului pentru amplificarea disputelor politice, în loc de a fi parte a unui portofoliu de rutină, aşa cum se credea la început. Un articol de pe prima pagină din publicaţia de stat Information News arăta că vânzarea record de obligaţiuni americane în valoare de 34 miliarde de dolari în decembrie este un pas “de condamnare” , a calculat The Daily Telegraph. Există conflicte în desfăşurarea între SUA şi China pe multe fronturi, astfel că se poate presupune că aceasta este un fel de ameninţare, aprecia analistul Neil Mellor. “Credem că China va continua să cumpere obligaţiuni americane cu grămada. Unde altundeva pot investi în piaţa lichidă. Euro a devenit o valută mată”. Puterea Chinei creşte atât de repede încât se simte încrezătoare să impună sancţiuni contra firmelor americane ce iau parte la proiectul de 6,4 miliarde dolari de a vinde armament Taiwanului.

Arestarea unor generali, acuzaţi că puneau la cale răsturnarea guvernului, repune pe tapet relaţia spinoasă politic-armată. Turcia a trăit până acum trei mari lovituri de stat conduse de militari. Numit „Lovitura de ciocan“, complotul urmărea instaurarea haosului în ţară, urmat de intervenţia salutară a armatei, ce ar fi restabilit ordinea.

Câteva moschei din Istanbul aruncate în aer, un avion militar turc doborât deasupra Mării Egee, Turcia adusă în prag de război cu Grecia… Sunt câteva dintre „ingredientele” complotului generalilor, dezvăluit, în ianuarie, de „Taraf” un ziar independent de orientare liberală.

Povestea, ce ar fi trebuit să se încheie cu intervenţia armatei şi debarcarea guvernului Erdogan, produs al Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, islamist) a provocat o adevărată furtună în mediile politice turceşti. Deşi generalii au dezminţit planul, afirmând că era vorba despre un «exerciţiu militar de simulare», dezvăluirea din «Taraf» s-a lăsat cu arestări spectaculoase, operate la începutul săptămânii.

Plan gândit de „foşti”

Complotiştii arestaţi, 49 conform canalului CNN-Turk, sunt ofiţeri superiori, generali şi amirali în retragere, unii purtând titlul onorific de „paşă”, datând de pe vremea Imperiului Otoman.

Între cei reţinuţi figurează generalul Ergin Saygun, fost adjunct al şefului Statului Major, generalul Ibrahim Firtina, fostul şef al armatei aerului şi amiralii Ozden Ornek şi Ahmet Feyyaz Ogutçu, foşti comandanţi ai Marinei. Alături de ei, au mai fost inculpate în afacere peste 400 de persoane, de la simpli soldaţi, la cadre didactice, jurnalişti şi politicieni. Până de curând, comentează analiştii, un astfel de gest ar fi fost de neimaginat în Turcia, ţară unde armata a fost mereu percepută ca unic garant al stabilităţii şi secularismului societăţii.

Deocamdată, nu a fost pronunţată nicio sentinţă, dar, indiferent care va fi aceasta, afacerea „Lovitura de ciocan” ar putea remodela pe viitor rolul şi locul armatei în societatea turcă.

Reţeaua „Ergenekon”

Nu e un secret că între unii şefii ai armatei Turciei şi guvernul premierului RecepTayyip Erdogan, islamist moderat, mocneşte de mai mulţi ani un conflict latent. Primii îi reproşează lui Erdogan că pune în pericol secularismul şi integritatea Turciei. Premierul ripostează că locul unei armate moderne nu este în politică.

Tabăra Erdogan a punctat în ochii opiniei publice în urmă cu doi ani, când a ieşit la iveală existenţa “Ergenekon”, o reţea secretă din care făceau parte generali, politicieni şi oameni de afaceri, toţi având drept scop înlăturarea pericolului islamist, reprezentat de premier şi partidul AKP.

Frăţia musulmană

În replică, generalii susţin că reţeaua “Ergenekon” este o invenţie menită să discretizeze armata, parte a unei campanii duse de Fethullah Gulen. Fost imam, Gulen este un intelectual de marcă şi lider al celei mai bogate şi mai influente mişcări islamice din Turcia. Mişcarea, ce denunţă violenţa şi apără valorile capitaliste, nu este însă percepută ca o promotoare a fundamentalismului religios.

O altă dezvăluire, ce a şifonat serios imaginea armatei, se referă la atentatul PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) din octombrie 2007, la Daglica. Tot “Taraf” a dezvăluit că generalii ar fi avut informaţii despre atac, dar au tăcut pentru a da o lovitură guvernului. În atentat şi-au pierdut viaţa 13 militari turci. Analiştii consideră că atât “Ergenekon” cât şi Daglica au ştirbit prestigiul armatei în ochii populaţiei. […]

A doua armată a NATO după SUA şi tradiţia puciurilor

Analiştii se întreabă dacă, într-adevăr, Turcia e pregătită să regândească rolul armatei, iar scăderea influenţei generalilor reprezintă un proces ireversibil. Sau este vorba despre încă o bătălie a războiului dintre castele conducătoare: militarii şi vechea gardă politică, obişnuiţi să monopolizeze puterea, şi clasa în ascensiune, islamiştii moderaţi din Anatolia, reprezentaţi de guvernarea AKP.

Răspunsul contează, deoarece Turcia reprezintă un pion strategic aşezat între Europa şi Orientul Mijlociu. Are o populaţie ce atinge 72 de milioane şi şanse să devină principala ţară de tranzit a petrolului şi gazelor provenite din Est. În plus, este o democraţie seculară, deşi e majoritar musulmană, şi a aplicat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Un „garant” violent

Armata turcă este a doua ca mărime, în NATO, după cea a Statelor Unite şi a fost mult timp privită de populaţie ca un garant al republicii seculare fondate de Kemal Ataturk, în urmă cu 86 de ani. Şi din acest motiv, armata turcă are o tradiţie destul de bogată în materie de lovituri militare.

Prima, cea din 1960, s-a încheiat cu spânzurarea premierului Adnan Menderes. A doua a avut loc în 1980, generalii consolidându-şi puterea prin impunerea unei noi Constituţii. În 1997, tot generalii au răsturnat primul guvern islamist, democratic ales, sub acuzaţia că ar fi vrut să instaureze legea shariei. În 2007, au ameninţat că vor interveni din nou. Motivul: soţia lui Abdullah Gul, ministrul de Externe de atunci, purta văl, simbol al fundamentalismului islamic în ochii generalilor.

În 2008, când s-a pus în revenirea la portul vălului islamic în Universităţi, generalii au încercat să determine interzicerea AKP, sub acuzaţia că urmăreşte anularea secularismului.

Nota noastra: De ce am preluat in extenso stirea referitoare la Turcia? Scandalul complotului liderilor armatei turcesti contine mai multe elemente care il fac sa fie deosebit de relevant pentru modul in care se face politica internationala si pentru profetiile mai noi despre viitorul razboi mondial. Asadar:

Detaliile complotului arata pana unde poate sa mearga o conspiratie. Atentate teroriste, avion deliberat planificat sa incalce spatiul aerian al unei tari cu care exista tensiuni vechi si explozive... toate sunt parte a unui plan deliberat de creare a tensiunii, haosului, terorii, cu scopul de a rasturna guvernul Erdogan, considerat prea conservator si islamist, desi doreste integrarea in UE si intretine aceleasi relatii strategice cu SUA, NATO si Israel ca si pana acum. E drept, Turcia, cu guvernul Erdogan, are totusi o anume alura care o face sa nu fie un simplu pion – intretine relatii bune si cu Rusia, reactioneaza dur la gesturile de aroganta ale Israelului, are retineri fata de situatia din Irak si Iran, creata de SUA & comp. Astfel de comploturi arata ca nu este de joaca, ci… de cosmar. Conspiratia impingea, practic, Turcia in buza unui conflict militar cu Grecia.

Important este de stiut si contextul istoric, aratat, partial, in articolul de mai sus. Ceea ce nu se arata si nu se spune este ca vechiul conflict intre armata, garant al laicitatii, si guvernele de orientare islamica, provine inca de pe timpul lui Kemal Ataturk, marele tiran mason care a supus Turcia unei masive operatii de inginerie sociala iluminista. Inca de atunci, pilonul principal, “garantul laicitatii”, era armata, ce poate fi considerata principal pion (masonic?) al cercurilor de interese euro-atlantice. Sa nu uitam nici asezarea geopolitica cheie a Turciei, stat vecin cu Irak si Iran, apropiat de Rusia si Israel, cu acces la stramtorile Bosforului… Asadar, un pion strategic de prim rang pentru ce se planuieste a se starni in Orientul Mijlociu. Exista, oare, posibilitatea ca guvernul islamic al lui Erdogan, sa nu fie intocmai agreat de euro-atlantici?

Ca să arate vulnerabilitatea sistemelor de securitate ale unui aeroport internaţional, un hacker a demonstrat cum un paşaport biometric emis pe numele lui Elvis Presley ar putea fi recunoscut ca fiind autentic de un sistem de scanare. Folosind un paşaport fals, hackerul a reuşit să treacă fără probleme de sistemul de securitate după câteva secunde de la apariţia pe monitor a pozei cu Regele însuşi, conform cnn.com. Adam Laurie şi Jeroen Van Beek, care îşi spun “hackeri etici”, au spus că acest exerciţiu a arătat cât de uşor este să înşeli un scanner. Testul Presley a fost realizat la aeroportul Schiphol din Amsterdam în septembrie 2008 ca să arate nivelul de securitate al sistemelor de ultimă generaţie. Paşapoartele şi falsificarea lor sunt din nou în prim plan după ce se pare că au fost folosite documente false în timpul asasinatului din ianuarie din Dubai. “Ce am făcut noi a fost să creăm un paşaport cu datele lui Elvis Presley şi să le punem într-un cip cu un cod pe care-l ştiam numai noi şi am pus o ţară care nu e pe hartă. Şi dispozitivul care trebuia să verifice cipul nu a sesizat că ţara respectivă nu există”, a declarat Van Beek.

Acest cip, menit a fi verificat de scanerele amplasate la punctele de control, conţine informaţii care există şi în paşaport: fotografie, numele, adresa, locul naşterii şi, cel mai adesea, amprentele persoanei. Scanarea amprentelor, ochilor şi a fotografiilor digitale e utilizată tot mai des ca să verifice paşaportul biometric al unui călător. Acestea sunt caracteristicile unice care ne individualizează. Paşapoartele biometrice cu date incluse într-un cip constituie o problemă atât în Europa cât şi în SUA.

Laurie şi Van Beek îşi folosesc cunoştinţele ca să arate că sistemele de sucuritate încă mai au puncte slabe. “Cred că fraude se pot face în proporţie de sută la sută“, a spus Laurie. “Fraudele de paşapoarte sunt cele mai dificile. Ar trebui să cumperi unul de la un falsificator profesionist, dar ceea ce putem face noi cu propriul echipament este să adăugăm un cip, o investiţie de 100 de dolari”. Problema e că fiecare ţară are propriul sistem de securitate pentru a verifica paşapoartele biometrice, dar nu toate ţările au astfel de paşapoarte.Probabil că nu aş putea să produc un paşaport fals din Marea Britanie, pentru că sunt sigur că britanicii sunt capabili să verifice propriile date, dar aş putea să fac un paşaport din altă ţară şi să-l folosesc pentru a ajunge în Marea Britanie, iar aceştia să nu reuşească să verifice pentru că nu a fost emis de ei”, spune Laurie.

“Un sistem internaţional de coordonare a sistemelor de securitate ar fi necesar”, crede Van Beek. “Ca să faci sistemul mai sigur atunci ar trebui ca fiecare ţară să aibă acces la toate certificatele fiecărei ţări. Atunci aceste sisteme de securitate ar putea fi capabile să decteze fraudele”. Laurie şi Van Beek au ajuns la concluzia că tehnologia are unele fisuri, sistemele pot fi înşelate pentru că paşapoartele biometrice pot fi falsificate cu fotografii sau cipuri care sunt acceptate de scannere.

***

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a stabilit ca nu este de competenta Curtii Europene a Drepturilor Omului sa oblige Italia la indepartarea crucifixelor din scolile si institutiile publice. APCE a votat saptamana aceasta pentru adoptarea unei declaratii asupra deciziilor CEDO privitoare la traditiile culturale si nationale ale statelor membre. Declaratia invita Curtea sa “aplice, intr-o maniera uniforma si riguroasa criteriul referitor la admisibilitate [a cauzelor aduse in atentia Curtii] si jurisdictie”.

Evident, rezolutia nu rastoarna decizia din noiembrie 2009 a CEDO privind caracterul discriminatoriu al prezentei crucifixelor in scolile italiene. Insa, chiar daca are caracter de recomandare, documentul APCE este de natura sa incurajeze apelul guvernului italian impotriva deciziei mentionate. Cererea de apel urmeaza sa fie analizata luna viitoare. […]

  • Din Buletinul informativ al Aliantei Familiilor din Romania

Pornografia distruge. Pe 18 februarie a fost lansat siteul de limba engleza Pornography Harms. Situl este creat de Patrick Trueman, fost lider al Sectiei pentru Exploatarea Copiilor si Obscenitate din Departamentul de Justitie al SUA. Acesta l-a descris ca “un loc unde se gasesc cercetari adevarate, stiri, articole si opinii” ce dezbat consecintele dezastruoase ale pornografiei. Siteul prezinta, in mod documentat, influenta pe care consumul de pornografie o are asupra individului (la nivel comportamental, dar si fiziologic/cerebral) si asupra familiei. Problema consumului de pornografie nu este numai una de ordin moral, ci si una de natura biologica.

Reprezentantii din New Hampshire protejeaza “casatoriile” homosexuale. Camera Reprezentantilor din statul New Hampshire a respins miercurea trecuta doua propuneri de lege ale republicanilor, prin care se urmarea anularea recentei aprobari a “casatoriilor” homosexuale in acest stat. Cu toate acestea, in noiembrie alegatorii, in majoritate impotriva acestor parodii, merg la vot si au ocazia sa-si aleaga niste reprezentanti care sa-i reprezinte cu adevarat. Politicienii care nu asculta de alegatori nu au ce cauta in parlament (articol).

Kentucky: Doritoarelor de avort li se vor prezenta imagini cu copiii lor. Autoritatile din statul Kentucky au adoptat o lege potrivit careia femeile care vor sa faca avort vor viziona imagini 3D cu copiii lor, pentru a fi ajutat sa inteleaga implicatiile gestului lor. O initiativa de urmat si in Romania (articol).

Un milion de semnaturi in sprijinul vietii. Saptamana trecuta, organizatii pro-life din Spania au transmis peste un milion de semnaturi guvernului, in sprijinul vietii si impotriva noii legi social-democrate a avortului care se vrea adoptata in aceasta tara. Petitia afirma ca noua lege “aduce moarte si suferinta la mii de femei”. Un total de 1.067.315 de persoane au semnat petitia impotriva “tuturor legilor ce permit avortul”. Dupa ce oficialii guvernamentali Jose Bono si Teresa Cunillera au refuzat sa accepte semnaturile, ele au fost date reprezentantilor congresului, Jorge Fernandez Diaz si Ana Pastor (articol).

Clerici americani pentru casatorii homosexuale. Un grup de peste 160 de clerici protestanti americani au depus o nota de sprijin in favoarea casatoriilor homosexuale la legislativul statului Iowa (articol). Justificarea lor este sloganul “where there is love, the sacred is in our midst” (“unde e dragoste, sacrul e in mijlocul nostru”). Clericii provin din denominatii protestante care au adoptat casatoriile homosexuale, dar si din unele care oficial le resping, dar unde unii clerici refuza sa se conformeze doctrinei oficiale. In timp ce “biserica episcopala” accepta „casatoriile” homosexuale, luteranii si metodistii le resping.

Declaratia Vernon. Dupa Declaratia Manhattan din 19 noiembrie 2009, americanii au adoptat, pe 17 februarie, Declaratia Vernon. Numita asa dupa Muntele Vernon, localitatea de resedinta a primului presedinte american George Washington, declaratia a fost semnata de lideri conservatori, provalori si profamilie americani. Declaratia, nu mai lunga de o pagina, reafirma, in contextul secolului 21, principiile pe care au fost intemeiate Statele Unite acum 236 de ani: valorile, credinta, libertatea si familia. Declaratia a fost deschisa publicului pentru a fi semnata. Va invitam si pe dvs. sa o semnati.

Avort – Franta. Va invitam sa vizionati un videoclip (in franceza). Statistici recente arata ca anual se fac 200.000 de avorturi in Franta, unde in ultimii 35 de ani au fost ucisi 7 milioane de copii nenascuti.

Avort – Brazilia. 73,5% din brazilieni se opun legalizarii avortului in Brazilia si doar 22,7% il sustin. In prezent Brazilia permite doar avortul terapeutic. In ultimii ani insa, presedintele socialist Lula a facut eforturi mari, dar fara succes, pentru liberalizarea avortului (articol).

***

Divort, cancer la san, critica publica a razboiului din Afganistan. Margot Käßmann a facut, in repetate randuri, valuri in mass-media germana. Femeia de 51 de ani este episcop al Bisericii Evanghelice, conduce 25 de milioane de protestanti germani. Sambata noaptea la Hanovra, ea a trecut la semafor pe rosu si a fost depistata cu o alcoolemie de 1,54, la volanul masinii sale de serviciu. O amenda grasa si carnetul luat pe un an sunt aproape sigure.

  • Mediafax: Liderul Bisericii protestante din Germania demisionează, după ce a condus în stare de ebrietate

Liderul Bisericii protestante din Germania, Margot Kassmann, şi-a prezentat miercuri demisia după ce a fost depistată conducând un autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice, relatează AFP.  (…) Demisionez imediat din toate responsabilităţile mele ecleziastice”, a adăugat episcopul.

  • Basilica:

Cooperare şi solidaritate interortodoxă

Tradiţie şi actualitate în relaţiile dintre poporul român şi cel armean

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat bunele relaţii tradiţionale dintre cele două popoare cu o bogată şi îndelungată tradiţie creştină, exprimându-şi speranţa că domnul ambasador va continua să promoveze legăturile culturale şi religioase dintre cele două ţări, inclusiv prin organizarea de pelerinaje la locuri sfinte din Armenia şi România.

Ambasadorul Armeniei la Bucureşti: „relaţiile dintre Bisericile noastre sunt tradiţionale, îndelungate şi foarte bune”

Excelenţa sa, domnul Yeghishe Sargsyan, ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, a spus referitor la această vizită: „După opt ani de misiune diplomatică în România am considerat că este de datoria mea să vin într-o vizită de rămas bun la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, întrucât relaţiile dintre Bisericile noastre sunt nişte relaţii tradiţionale îndelungate, foarte bune, ca între două Biserici surori. Am discutat diferite aspecte ale relaţiilor noastre bilaterale, între cele două ţări, între cele două popoare şi bineînţeles între cele două Biserici. Am subliniat în mod special prezenţa a mai bine de 800 de ani a unei comunităţi armene în România şi desigur relaţiile de prietenie care ne-au legat de-a lungul acestor secole. Aş vrea să subliniez faptul că, în discuţiile pe care le-am avut cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, s-a subliniat şi posibilitatea unor pelerinaje, atât a armenilor în România pentru a vizita locurile sfinte ortodoxe româneşti, precum şi cele ale comunităţii armene din România. Dar în acelaşi timp şi posibilitatea unor pelerinaje ale românilor ortodocşi în Armenia pentru a vizita, la rândul lor, locurile sfinte din Armenia”, informează Radio TRINITAS.

Conferinţă de presă pe tema proiectului Catedralei Mântuirii Neamului

Descoperire arheologică în Ierusalim

…Contexul actual nu e chiar atât de diferit faţă cel descris de Patrick Suskind. Duhorile există în continuare. Ba chiar s-au impregnat în oameni, devenind o caracteristică a sufletelor noastre moarte şi intrate în putrefacţie. Chiar şi “fecioarele” care răspândesc o mireasmă plăcută de viaţă rezistă cu greu în faţa unor “Grenouille” hotărâţi să parvină şi să subjuge. …


Categorii

Opinii, analize, Pagini laice, Presa, Publicatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “TAXE, SOMAJ, GREVE SI… EXPERIMENTE SOCIALE / In Turcia se conspirau atentate teroriste si incidente militare cu Grecia de catre lideri ai armatei. Cui prodest? / Plus stiri despre pasapoarte biometrice, decizia CEDO privind crucifixele si traditionala prietenie intre ortodocsi si monofiziti (STIRI 23 – 24 februarie 2010)

  1. Pingback: Criza puternica in Turcia, unde conducerea Armatei demisioneaza in urma divergentelor cu premierul islamist Edrogan
  2. Pingback: CAZUL ERGENEKON: condamnari pe viata pentru LIDERII KEMALISTI AI ARMATEI TURCIEI. Erdogan isi consolideaza “SULTANATUL” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare