GRIPA PORCINA IA O PAUZA… NUMAI PANA LA VARA (dixit Streinu-Cercel!), DAR NI SE DECLARA MULTE ALTE RAZBOAIE (Stiri 1-3 februarie 2010)

3-02-2010 17 minute Sublinieri

  • Ziare.com:

Scanerele corporale au fost introduse pe aeroporturile din Marea Britanie

Scanerele corporale au fost puse in functiune in Marea Britanie, pe aeroportul Heathrow si in Manchester. Pasagerii au fost anuntati ca nu vor fi lasati sa urce in avioane daca nu se lasa scanati cu aparatele controversate.

Aeroportul din Birmingham este urmatorul care va introduce aceasta masura de securitate, iar apoi va fi adoptat la nivel national,
informeaza Daily Mail.

Scanerele au fost aspru criticate de militantii pentru drepturile civile care spun ca masura este o incalcare a intimitatii.

Lord Adonis, ministrul britanic al Transporturilor, a declarat ca, in viitorul apropiat, doar o mica proportie din pasageri vor fi selectati pentru scanare. Acestia nu vor putea sa se imbarce daca refuza controlul.

Ministerul Transporturilor a redactat un cod de conduita care spune cum vor fi folosite imaginile si ce pasageri vor fi selectati. Potrivit acestuia, imaginea scanata nu poate fi salvata, tiparita sau transmisa. De asemenea, pasagerii pot cere ca imaginea lor sa fie vazuta de o persoana de acelasi sex.

Minorii nu trebuiau sa fie scanati, potrivit primei variante a legii, insa guvernul a renuntat la aceasta prevedere.

Paralizata de vaccinul pentru gripa porcina

O angajata din sistemul medical britanic, care s-a vaccinat in luna decembrie a anului trecut pentru gripa porcina, isi traieste cosmarul vietii, dupa ce a ajuns sa sufere de un gen de paralize partiala, resimtita la nivelul picioarelor si fetei. Boala de care a ajunsa sa sufere Alison Dygnass, in varsta de 47 de ani, este destul de rara, un gen de miastenie (myasthenia gravis), care afecteaza una din 5.000 de persoane, relateaza Daily Mail. Aceasta ii afecteaza sistemul nervos, facand-o sa nu poata merge, vorbi si sa intampine mari greutati si atunci cand se hraneste. In plus, starea ei se inrautateste din cauza temperaturilor extreme, drept pentru care nu poate face nici macar baie cu apa fierbinte. Este obligata sa ia circa 20 de pastile pe zi pentru a incerca sa se deplaseze, durerile fiind groaznice, insa partea proasta e ca acestea au ca si efect secundar starea de ameteala si voma. Imediat dupa ce i s-a administrat vaccinul, in decembrie, femeia s-a simtit extrem de energica, pentru ca 6 saptamani mai tarziu sa simta dureri insuportabile in picioare, iar fata sa ii paralizeze.La spital i s-a spus ca mai mult ca sigur ca starea este cauzata de vaccin. Asta chiar daca medicii au spus ca avea mai multe sanse sa castige de doua ori la loterie decat sa se aleaga cu aceasta afectiune.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că România a depăşit cel de-al doilea val al pandemiei A-H1N1. „În mod normal sunt patru valuri de îmbolnăviri. Tocmai a trecut cel de-al doilea. Este o perioadă de acalmie. Gripa porcină a luat pauză pentru o perioadă. Ne aşteptăm ca în vară să fie un nou val de îmbolnăviri. E important ca oamenii să se vaccineze“, a explicat pentru „Adevărul de Seară“ Adrian Streinu-Cercel, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Niciun caz nou de porcină
Oficialul din Ministerul Sănătăţii a mai declarat că situaţia este explicabilă şi prin faptul că destui români au înţeles că este necesar să se vaccineze. „Aproximativ 1.500.000 de români şi-au făcut vaccinul. Vom face calcule cu privire la situaţia  din momentul de faţă. Nu ştim dacă în următoarele două valuri virusul va fi sau nu mai puternic“, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Deci de la vara ni se pregateste o noua portie de isterie pe paine? Dar oare ii mai crede cineva pe acesti escroci notorii?! Sau asa suntem pregatiti psihologic pentru o viitoare pandemie “pe bune”, clocita in laborator?

O întorsătură şocantă în cazul de dopaj “Mutu” e pe cale să arunce în aer întregul sistem farmaceutic din România! ProSport a aflat că medicamentul luat de atacantul Fiorentinei este unul contrafăcut, deşi e distribuit, în mod oficial, în farmaciile din ţară! Dovezile duc întreaga afacere nu doar spre o turnură penală, ci şi spre un scandal gigantic, combinaţie între un atentat criminal la sănătatea populaţiei din România şi discreditare totală a întregului sistem farmaceutic din ţara noastră. … Întreaga poveste reprezintă o dovadă palpabilă şi, de data aceasta, cu impact internaţional că în România sistemul distribuie medicamente falsificate. Repercusiunile sunt incredibile şi discreditează întreaga structură, de la autorităţi (Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Poliţie) şi până la farmaciile autorizate.

  • Nostrabrucanus:

Complexul Industrial Farmaceutic – Un basm mortal

QUIBONO : Profeţia impostorilor

***

CONTRAOFENSIVA “CLIMATOLOGILOR” SE DUCE CU ARME POLITICE SI CHIAR… MILITARE

Cine credea ca tema incalzirii globale a expirat s-a inselat. De fapt, asa ar fi fost normal. Dupa ce a fost descoperit cum unul dupa altul, in serie, principalele “studii” pe care se baza teoria au fost falsificate intr-un mod de-a dreptul penal, rational si de bun simt era ca isteria, dezumflata, sa isi ia locul in vitrina sperietorilor expirate ale istoriei. Dar ce se intampla astazi cu noi nu are nicio legatura cu ratiunea: cu totul dimpotriva. Si, desi ce se intampla este irational, acest irational este programat, planificat, intr-un cuvant, ei da, conspirat.

Asistam, asadar, la o contra-ofensiva puternica a “incalziristilor globali”. Nu doar prin studii aberante care spun ca e iarna e mai rece si mai grea din cauza… incalzirii, ci, ceea ce arata cat de grava e problema si cat de ascutita “lupta de clima”, contra-ofensiva se duce la nivel politic, chiar militar! Pentagonul, ca sa fie sigur ca tema ramane pe agenda liderilor politici si a mass-media, tocmai a clasat “fenomenul” drept forta destabilizatoare... Pe cand oare vor fi clasati drept destabilizatori si cei care indraznesc sa contrazica o institutie militara? Probabil extrem de curand!

  • Antena3:

Pentagon va clasa încălzirea globală ca forţă destabilizatoare

Analiza pe apărare americană susţine că strategii militari ar trebui să includă schimbarea climatică în strategia pe termen lung. Astfel, Pentagonul va califica pentru prima dată încălzirea globală ca forţă destabilizatoare, ce va alimenta conflictele şi va supune trupele americane riscului în lume, se arată în strategia militară americană ce a fost depusă luni în Congres. Analiza pe apărare pe patru ani, pregătită de Pentagon pentru a informa Congresul despre viziunea despre viitor, cere strategilor militari să urmărească cele mai recente cercetări climaterice şi să includă încălzirea globală în planificarea lor strategică pe termen lung.

“Deşi schimbarea climatică în sine nu provoacă conflict, poate acţiona ca accelerator al instabilităţii sau conflictului, ceea ce pune o povară pe instituţiile civile şi militare din lume“, se arată.

Valurile de căldură sau furtunile ar putea aduce cereri crescând pentru armata SUA de a răspunde la crize umanitare sau dezastre naturale. În plus trupele ar putea simţi efectele schimbării climatice şi direct.

Peste 30 de baze americane sunt ameninţate de o creştere a nivelului mării. Se cere Pentagonului să se analizeze riscul pus armatei de o potenţială creştere a valurilor de căldură sau a incendiilor.

Anul trecut, CIA a creat un centru pentru strângerea de informaţii despre schimbarea climatică. În acest an, oficialii CIA au trimis mailuri experţilor în climă din lume pentru a asculta opiniile despre impactul schimbării climatice în lume şi cum poate agenţia să urmărească ce acţiuni întreprind ţările pentru reducerea emisiilor.

Pentagonul va include schimbarea climatică în manevre militare şi analize ale securităţii pe termen lung ale unor regiuni afectate precum cea arctică, Africa sub-sahariană şi Asia de Sud.

Londra declară război “scepticilor climatici”

“Sunt mulţi oameni care sunt sceptici, dar cine sunt este mai puţin important decât ce spun, iar ceea ce spun este profund de periculos’ .

Pericolul scepticilor climatici, crede el, este că ar clădi nemulţumire pentru decizii nepopulare precum creşterea facturilor la energie şi investiţii în turbine eoliene.

Cat priveste insa modificarile climatice si epidemiile cu nume de animale si pasari din ograda (de ce nu le-or fi dat nume de salbaticiuni, ca sa ne speriem si mai tare?), detaliile duc tot mai temeinic si mai incapatanat catre zone sulfuroase si chiar ignobile.

Se aduna tot mai multe date ca epidemiile cu nume insolite din ultimele decenii (va mai aduceti aminte de gripa Hongkong?) nu sunt de fapt pandemii, ci mai degraba noi forme ale unor maladii ce ne chinuie sau ne secera de cand lumea si care, dupa vestitele ciume de la Florenta si a lui Caragea, n-au mai ucis pe capete de la gripa spaniola de acum vreo 90 de ani incoace. La 8 decembrie 2009, ziarul „Washington Post“ scria: „In momentul cand al doilea val al gripei H1N1   ajunsese la apogeu in Statele Unite, principalii epidemiologi prevedeau ca pandemia s-ar putea incadra printre cele mai benigne, de cand medicina moderna documenteaza epidemiile de gripa“. Da, numai ca unde e pandemie, trebuie si vaccin, unde nu e vaccin trebuie bani sa-l faci, sa-l experimentezi, sa-l imprastii. De aici, alte incurcaturi, dar si alte surse de procopseala.

Exagerarea pericolului este evidenta. Dar evidente sunt si profiturile unor industrii farmaceutice si ale „asociatilor“ lor, fie ei  demnitari sau functionari de stat ori ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ba chiar epidemiologi celebri. Banca J. P. Morgan, care le are cu cifrele, estimeaza ca din alerta pandemica proclamata cu lejeritate de OMS ies beneficii (ca asa se numesc) de vreo zece miliarde de dolari. Bani frumosi.

Nu prea mai suna sincer nici amenintarea cu incalzirea globala dupa ce s-a aflat ca GIEC, un respectabil grup interguvernamental instituit de ONU pentru studierea chestiunii, a utilizat date false privind, de pilda, topirea ghetarilor, iar pe acest temei a primit milioane de dolari de la UE si diverse fundatii. Ca profan in materie, doar ma minunez cum pot climatologii sa prevada atat de exact si de categoric ce va fi cu starea Terrei peste decenii sau secole, chiar daca isi extind cercetarile pe 800.000 de ani din trecutul planetei, cand azi nu putem sti macar cat de cat cum va fi vremea in urmatoarele trei zile. Drept care, ajungem sa fim „climato-sceptici“ (s-a consacrat termenul), asa cum devenim sceptici si in privinta unui anumit tip de terorism, de pandemii, de resorturi ale crizei etc.

Dar daca exista probleme globale, apar si diversiuni globale, si minciuni globale. Un publicist francez cam dezinvolt vorbea despre momentul 1989 din Romania ca despre „o minciuna mai mare ca secolul“, facandu-se a uita de pilda ca in veacul XX a mai fost si aventura greu de calificat a comunismului, dar care tot mare minciuna a fost pana la urma. Acum, in acest secol, inca mic ca varsta, e adevarat, marile minciuni sunt parascoveniile globale care ni se vand ca subiecte trendy, dar foarte profitabile, dar numai pentru unii, dar care pot fi foarte pagubitoare sau periculoase, dar numai pentru altii.

***

AUTONOMIE PENTRU MAGHIARI CU VOIE DE LA BASESCU?!

GENERATIA BLAZATA SI INDOBITOCITA DE TV. CUM INVATA COPIII NOSTRI SA INJURE SI SA BATA DIN… DESENELE ANIMATE

  • Claudiu Tarziu:

PDL e pe cale să-şi dea foc la valiză

Părerea mea: Dacă PDL comite această trădare a interesului naţional, în dispreţul suveran al Constituţiei şi al românilor majoritari, nu numai că peste doi ani nu vor mai intra în Parlament, dar pedeliştii vor fi bătuţi cu pietre pe stradă.

Evident, în condiţiile adoptării acestei legi în forma actuală, Băsescu însuşi ar trebui să-şi tipărească pe carton gros declaraţiile privind unitatea şi indivizibilitatea statului român şi să le înghită nemestecate, la oră de maximă audienţă, pe TVR. Că scuzele n-o să i le accepte nimeni. Dacă o să şi le ceară, căci trădătorul Ion Iliescu, care a semnat tratat cu URSS-ul în descompunere, sau trădătorul Emil Constantinescu, care a semnat tratatul cu Ucraina, vînzîndu-i a doua oară pe românii Bucovinei de Nord, nici măcar n-au catadicsit să-şi ceară iertare.

“Războinicul luminii” vs. “dracul” Pavel Coruţ

Sunat aseară de un părinte drag, indignat de ce se înîmpla la OTV, am deschis şi eu televizorul pe postul ăsta preţ de cîteva minute. Pe ecran se lăfăia, cu figura sa de securist capitalizat, Pavel Coruţ, deasupra unui titlu mare: “Iisus nu este fiul lui Dumnezeu”. Grafomanul a terminat cu toate conspiraţiile lumii contra României şi a trecut la alt nivel, zice el: se ocupă niţel de “diversiunea” religiei creştine, care, vezi bine, nu-i decît o afacere iudeo-masonică. Astfel, după mintea lui Coruţ, Iisus e un oarecare, nici vorbă de ipostas al Sfintei Treimi, şi “n-a mântuit pe nimeni în 2000 de ani”, iar diavolul nu există “pentru că Dumnezeu e atotputernic şi nu are contracandidat”.

Blazaţi, individualişti, mai puţin dispuşi să-şi asume responsabilităţi sociale, radicali şi intoleranţi, dependenţi de comunicarea virtuală, aşa sunt văzuţi tinerii de azi, etichetaţi de analişti drept generaţia “Converse”, după numele unor pantofi de sport deveniţi celebri.E ciudat cum o generaţie care se vrea extrem de individualistă – şi are drept model slogane de tipul «Fii tu însuţi!» – a intrat atât de bine într-o uniformă”, spune psihologul Alfred Dumitrescu, referindu-se la vestimentaţia şi lookul adoptat de tinerii români cu vârste cuprinse între 15 şi 20 de ani. “Imaginea e standardizată”, spune specialistul, care precizează pentru Gândul că nimic nu s-a schimbat, faţă de generaţiile anterioare, care au adoptat la rândul lor o altă uniformă. “M-am uitat recent pe fotografiile din studenţie. Toţi băieţii purtam acelaşi tip de cămaşă – strâns mulată pe corp şi cu gulere răsfrânte, iar pantalonii tuturor din grup erau extrem de evazaţi. Atunci, ca şi acum, tinerii aveau nevoie de conformitate. De fapt, schimbările nu sunt atât de evidente sau de profunde pe cât am vrea noi să credem că sunt”. Dumitrescu vorbeşte şi despre dezinteresul tinerilor pentru politică, social ori ideologii. “Ei nu sunt nici de stânga, nici de dreapta, iar cuvântul ideologie nu există pentru ei. Asta e îngrijorător”, susţine psihologul. “Tinerii de astăzi cred în « Converse », iar ideea de a se implica în ceva îi disperă“. De altfel, concluzionează Alfred Dumitrescu, ei sunt ceea ce generaţia adultă i-a făcut să fie:Noi le-am dat reclame la televizor de când aveau şase luni. Dacă îi bombardezi cu spoturi care le spun că tot ce contează în viaţă sunt nişte bascheţi, un ceas ori un telefon mobil, nu te poţi indigna că au alte valori în viaţă”.

Desenele animate au fost puse la zid astăzi în plenul camerei Deputaţilor. În special cele violente acuzate că dăunează personalităţii şi comportamentului în formare a tinerei generaţii. Portdrapelul asigurării de desene animate cu personaje-eroi care nu fac apel la brutala violenţă a fost deputatul PNL, Cristina Pocora. Ea a cerut colegilor săi să susţină promovarea pe micile ecrane a unor personaje non-violente precum Mickey Mouse, Minnie sau Pluto, atacând violenţa brutală a desenelor animate difuzate de canalele de televiziune din România. Deşi nu face referire direct, deputata PNL pare a include în categoria filmelor animate violente şi serialul Tom şi Jerry, unul dintre cele mai cunoscute şi longevive pelicule de animaţie. Create de animatorii William Hanna şi Joseph Barbera pentru Metro-Goldwyn-Mayer, binecunoscutele personajele Tom şi Jerry au impresionat de fiecare dată prin nesfârşita rivalitate dintre ele. Cei doi animatori au creat de-a lungul carierei lor 114 episoade Tom şi Jerry, episoade cu care au câştigat de şapte ori premiul Oscar, concurând cu Walt Disney. Cu toate ca au avut un mare succes, episoadele acestui desen animat au fost des criticate de reprezentanţi ai opiniei publice şi autorităţi americane pentru excesul de violenţă de care dau dovadă. “Poate că unii dintre dumneavoastră zâmbiţi acum crezând că tema este puerilă sau poate că alţii aţi devenit puţin melancolici cu gândul la desenele animate care v-au umplut copilăria de bucurie. Vă vorbesc tuturor, însă, pentru că tema desenelor animate difuzate pe canalele din România este mult mai serioasă decât pare. Asta pentru că aceste emisiuni sunt printre primii factori care dezvoltă personalitatea, comportamentul şi, implicit, viitorul copiilor noştri. Alături de părinţi, de prieteni şi de grădiniţă şi şcoală, televizorul are un rol extrem de important în educarea micuţilor. Iar, cum desenele animate sunt preferatele puştanilor, este evident că acestea influenţează, uneori brutal chiar, viitorul copiilor noştri”, şi-a explicat Pocora propriul demers, postând declaraţia din Parlament pe blog. Ea a susţinut că “nivelul violenţei din desenele animate” a atins cote alarmante, durata prezenţei acestui fenomen în emisiuni tv pentru copii la Cartoon Network crescând, în perioada 2004 şi 2008, de peste patru ori.

“Micuţii învaţă să înjure din desene animate”

Pocora susţine că gradul exacerbat de violenţă contribuie la creşterea incidenţei comportamentului agresiv printre tinerele vlăstare. “Nu v-aţi auzit niciodată micuţii pronunţând cuvinte urâte şi nu înţelegeaţi de unde le cunosc? Sau nu v-aţi văzut copiii lovindu-şi prietenii sau ţipând la ei, total nejustificat? Ei bine, micuţii dumneavoastră învaţă să lovească, micuţii dumneavoastră învaţă să fie răi cu prietenii, micuţii dumneavoastră învaţă să înjure din… desene animate. Din acele desene cu monştri, cu roboţi sau cu personaje mult mai puţin cizelate decât erau odinioară”, i-a avertizat Pocora pe deputaţi de pericolul care le paşte propriile odrasle. Ea le-a solicitat membrilor CNA să găsească împreună cu ea soluţii pentru a-i feri pe copii de violenţa din desene animate, propunând totodată iniţierea unei dezbateri publice pe această temă cu părinţii şi reprezentanţii Consiliului pentru a identifica pârghiile prin care se poate interveni în acest domeniu. “Dragi colegi, copiii noştri au nevoie de Mickey Mouse, de Minnie, de Pluto, au nevoie de poveşti şi de eroi care nu promovează violenţa! (…)Vă mulţumesc!”, a conchis Cristina Pocora.

CNA: Posturile de desene animate difuzează mai multă violenţă decât restul canalelor de televiziune

Opiniile lui Pocora sunt susţinute de o serie de studii internaţionale, dar şi autohtone. Un studiu realizat de CNA în anul 2009 a relevat faptul că posturile de desene animate difuzeaza mai multă violenţă la pachet decât restul canalelor de televiziune. Deşi studiul releva o uşoară scădere a violenţei în audiovizual, comparativ cu 2004, ea pare a se menţine la cote ridicate, violenţa verbală fiind cel mai des întâlnită, urmată de cea fizică. Astfel, canalele de desene animate au difuzat în medie, 20 de acte de violenţă pe ora de emisie, faţă de 14 prezente la posturile generaliste şi cele informative. Cartoon Network este “campion” la difuzarea emisiunilor cu conţinut violent, în rândul posturilor de desene animate, cu 27 de acte violente pe oră, urmat de Jetix (22) şi Minimax (13). La Minimax s-au difuzat, în intervalul monitorizat, 22 de emisiuni nonviolente, pe când la celelalte două, Jetix şi Cartoon Network, n-a fost găsit niciun program fără cel puţin un act de violenţă. Fata de 2004, când a fost realizat un prim studiu de acest gen, studiul indică o uşoară tendinţă descrescatoare a violenţei în ansamblul televiziunilor din România, mai ales la TVR. Potrivit raportului, a scăzut şi potenţialul de influenţare a violenţei în societate.

*

FASCISM ECONOMIC SI DIVERSIUNEA OBAMIANA A “PISICILOR GRASE”

Nu trebuie să fii doctor în economie pentru a remarca ofensiva militarist-fiscală a actualului guvern împotriva mici­lor antreprenori. Ea a fost declan­şată prin impunerea a sute de avize, taxe şi impozite parafiscale, continuată prin lansarea impozitului minim şi fina­li­zată cu aplomb prin exterminarea statutului microîntreprinderilor, perceperea de CAS pe dividende sau de la PFA etc. Fiscul se află într-o veritabilă luptă de gherilă cu evaziunea fiscală, „definită” ca activitate ce nu aduce niciun ban statului. Oricine are o mică afacere, din care reu­şeşte să supravieţuiască (alături de an­gajaţii săi) sutelor de avize şi controale, dar nu produce profit, este înre­gistrat automat în evidenţa ANAF ca evazionist. Motivaţia acestei vânători a micii bur­ghe­zii n-are a face cu asigurarea unei concurenţe loiale, ci doar cu tenta­ţia controlului. Statul va putea fi mai autoritar dacă, la finalul actualei crize, rămân câteva sute, hai mii, de firme mari (bănci, constructori, drumari, far­ma, auto, energie – toate domenii aflate în strânse relaţii cu statul), care să-i verse la buget 90% din venituri. Această manie a controlului economic nu este însă nouă, ea având, potrivit The Con­cise Encyclopedia of Economics, şi o definiţie: fascism economic.

  • Hotnews:

China incearca sa isi consolideze pozitia fata de Rusia printr-un imprumut de 1 mld USD pentru Republica Moldova

Va ajuta UE, Grecia? Ce risca daca o ajuta si cat timp isi permite sa mai astepte?

Ecranele agentiilor de presa noteaza “URGENT”, de cate ori apare cate o informatie despre economia Greciei. Lideri politici, bancheri centrali si economisti de frunte asteapta sa vada ce urmeaza. Dilema cea mai mare a tuturor este daca UE va ajuta sau nu Grecia sa treaca prapastia. Daca o ajuta, UE va fi obligata sa procedeze identic cu oricare alt stat, ceea ce ar fi periculos. Daca nu o ajuta, economia elena risca sa intre in colaps, ceea ce ar fi la fel de periculos pentru Uniunea economica Monetara.

Spania, Portugalia şi Grecia, care se confruntă cu deficite bugetare exagerate şi trebuie să-şi micşoreze cheltuielile, vor fi nevoite să facă unele sacrificii, susţin reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. „Din cauza crizei, Portugalia, Spania şi Grecia au mari dificultăţi”, care implică ajustări foarte dureroase, mai ales atunci când rata inflaţiei este foarte scăzută”, a afirmat economistul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Olivier Blanchard (foto), în cadrul unui interviu publicat marţi de ziarul economic francez „Les Echos“. Din cauză că nu pot recurge la deprecierea monedelor naţionale fiindcă fac parte din zona euro, vor trebui să reducă salariile pentru recuperarea competitivităţii, susţine FMI. Deoarece fac parte din zona euro, aceste ţări nu vor putea să recurgă la ajustarea tipurilor de schimb, iar acest fapt ilustrează că o uniune monetară „are un cost în momentul şocurilor asimetrice”, a constatat Blanchard, după ce a pus accent pe faptul că graţie monedei unice, Europa a ieşit mai bine din criză decât dacă s-ar fi menţinut monezile naţionale.

    Comentariul nostru: Dupa ce s-a “dat” la bancherii denumiti fat cats (pisici grase) Obama directioneaza lupta de clasa impotriva “bogatilor”. De fapt, totul tine de retorica. In cazul bancilor, acestea au proliferat si prolifereaza (profituri gigantice si crize mondiale) tocmai pentru ca sunt sustinute din plin de stat (atat administratia Bush cat si Obama). Ambii presedinti au luat bani de la saraci (contribabilii obisnuiti americani) si i-au dat la bogati (bancile falimentare to big to fail). Asadar, totul a fost facut cu buna stiinta si premeditarea statului, sau a administratiei Obama, care acum vrea sa se prezinte drept “revolutionara”, propunand masuri de limitare a practicilor bancare de creditare si taxe pentru cei ce castiga de la o anumita suma in sus. Aceste masuri sunt prezentate ca cine stie ce mare mutatie sistemica, schimbare de paradigma sau “o noua ordine economica“, asa cum ni se spune la Davos. Sau, in cuvintele presedintelui francez N. Sarkozy, “o noua reprezentare a capitalismului”. Care este, de fapt, realitatea? Realitatea este ca “robinetul” creditelor a fost lasat deliberat deschis, la viteza maxima. Tot ce ar trebui facut, fara tam-tam, fara surle si trambite apocaliptice, ar fi inchiderea acestuia. Dar liderii mondiali ne spun altceva – nu, pentru ca robinetul e deschis, trebuie sa daramam intreaga casa! Logic, nu? Tot ei au dat drumul la robinet, tot ei pornesc “lupta de clasa”, tot ei taxeaza pana la sufocare micii intreprinzatori (“talpa” economiei) si tot ei ne salveaza de la “inec” daramand toata sandramaua…

    • Gandul:

    Obama pregăteşte taxa pentru americanii bogaţi: impozit de 36% pentru cetăţenii care câştigă mai mult de 200.000 de dolari pe an

    Administraţia Obama vrea să instituie o taxă pentru americanii “bogaţi”, care ar urma să aducă la bugetul SUA încasări suplimentare de 970 miliarde de dolari în următorii zece ani, informează Bloomberg, citat de Mediafax. Astfel, bugetul pentru anul fiscal 2010-2011, propus la începutul acestei săptămâni de guvernul SUA, prevede reintroducerea unei taxe de 36% pentru americanii care câştigă pe cont propriu mai mult de 200.000 de dolari pe an şi un impozit de 39,6% pentru persoanele ce cumulează un venit anual de cel puţin 250.000 de dolari. Pe de altă parte, guvernul propune ca cetăţenii care câştigă sub 200.000 de dolari pe an să beneficieze de reduceri de taxe în valoare totală de 143,4 miliarde de dolari. O altă propunere este de a taxa mai dur mediul de afaceri, prin eliminarea regimurilor fiscale preferenţiale care vizează companiile de petrol şi gaze, serviciile de asigurări de viaţă, sau conducerile executive ale companiilor şi parteneriatelor pentru investiţii care sunt înregistrate în SUA dar desfăşoară operaţiuni internaţionale.

    Silvio Berlusconi vrea să bage Israelul în UE

    Cel mai mare vis al lui Silvio Berlusconi este ca Israelul să devină membru al Uniunii Europene, a afirmat chiar premierul Italiei, la începutul vizitei sale în statul israelian. Declaraţia lui Berlusconi a fost de fapt o adresare către omologul său, Benjamin Netanyahu. “Acest lucru denotă faptul că noi considerăm Israelul ca fiind una din ţările europene, iar tu, Benjamin, ştii, deoarece ţi-am spus-o în urmă cu mai mulţi ani şi am reiterat cu ocazia întâlnirii noastre de la Cernobbio, din apropiere de lacul Como, că atât timp cât sunt unul din cei care formulează politicile, cel mai mare vis al meu este să includ Israelul între ţările membre ale Uniunii Europene”, a precizat Berlusconi. Premierul italian a adăugat că Italia şi Israelul au o afinitate datorită locului lor din istorie. “Suntem aici pentru a ne exprima recunoştinţa şi mândria deoarece facem parte dintr-o cultură iudeo-creştină care stă la baza culturii europene”, a adăugat premierul italian. Pe aceeaşi temă, Netanyahu a afirmat că “puţine popoare au contribuit mai mult la civilizaţia occidentală” decât cele două menţionate. “Atât la Roma, cât şi la Ierusalim au fost puse bazele culturii occidentale”, a subliniat el.

    Preşedintele Iranului, comparat cu Hitler

    Cei doi premieri au vizitat memorialul Holocaustului Yad Vashem şi au criticat Iranul, care a acuzat Israelul de construire de arme nucleare. Berlusconi l-a comparat pe preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad cu fostul dictator nazist Adolf Hitler, în vreme ce Netanyahu a catalogat Iranul drept “un regim sângeros”.

    • Ziua veche:

    Polonia si Suedia cer Statelor Unite si Rusiei sa-si reduca armele nucleare din Europa

    Rusia, amenintata de propria populatie

    „Afacerea Google“, vânzări de arme către Taiwan, ameninţări cu sancţiuni economice: scandalurile se ţin lanţ în ultimul timp între Washington şi Beijing. Nimic nu ar fi prevestit, după vizita euforică, din noiembrie anul trecut, a preşedintelui Barack Obama în China, că relaţiile sino-americane se vor deteriora atât de rapid. Reacţiile Chinei la vânzările de armament american către Taiwan au fost, de-a lungul timpului, dure, dar ameninţarea de acum – că va impune sancţiuni împotriva companiilor din SUA – este peste aşteptări. Aceste convulsii nu fac decât să confirme că Beijingul este din ce în ce mai arogant şi triumfalist, susţin experţii.

    ***

    FANTASTIC: UN UNGUR CONVERTIT DE PARINTELE ANTIM DE LA SIHASTRIA FACE MISIUNE IN ORTODOXIA MINORITARA DIN MURES, IN CONDITIILE CELE MAI VITREGE. CINE IL POATE AJUTA?

    CHEMAREA STRĂBUNILOR

    Róbert e ungur din oraşul Nyiregyháza, la 15 km de graniţa cu România. Acolo, prin secolul al XVII-lea, după o cruntă zvârcolire a ciumei, au fost aduşi colonişti români şi slovaci. Mulţi poartă şi azi nume româneşti, maghiarizate, dar de o sută de ani nu se mai vorbeşte decât maghiara. Cel mai mulţi sunt greco-catolici. Poate că uitatele lui rădăcini româneşti l-au făcut pe Róbert să treacă la ortodoxie. A simţit chemarea asta.

    Am învăţat singur româneşte, pentru că în limba asta mă pot apropia mai intim de adevărata credinţă. Am început să vin tot mai des în România, pe la mănăstiri, în pelerinaj, simţeam că adevărata mea viaţă va începe atunci când mă voi întoarce la rădăcinile mele”, mărturiseşte părintele.

    Terminând Facultatea de teologie greco-catolică în Ungaria, Róbert Lukács a hotărât să-şi urmeze chemarea înfruntând riscul de a fi “doar un ungur printre români, iar printre unguri – unul care şi-a părăsit naţia şi credinţa”. La 6 decembrie 2009, la 30 de ani, a fost hirotonit preot ortodox, sub numele de Rafail, iar o săptămână mai târziu ţinea prima liturghie în parohia Păsăreni, înfiinţată cumva parcă pentru el. S-ar fi găsit greu alt preot care să slujească pentru patru-cinci români dintr-un sat de unguri.

    MISIUNEA PĂRINTELUI RAFAIL

    Camelia şi Róbert locuiesc acum cu chirie într-o garsonieră din Târgu-Mureş, la 16 km de biserica din Păsăreni. Casa parohială din sat, abandonată de 20 de ani, nu mai poate fi locuită. Camelia predă agricultura la un liceu din Reghin. Naveta asta îi mănâncă zilnic aproape patru ore şi mai mult de un sfert din salariul ei de profesor suplinitor. Tocmai şi-a luat titlul de doctor în agrochimie, dar asta nu îi aduce nimic în plus la salariu, e plătită în continuare cu 936 de lei.

    Părintele Rafail este preot misionar în Păsăreni, aşa că nu are salariu. În timpul săptămânii lucrează ca ajutor de bibliotecar la universitatea SAPIENTIA, o universitate privată finanţată de guvernul maghiar. Primeşte un salariu de 686 de lei, din care mai mult de jumătate dă pe chirie. Rafail şi Camelia duc o viaţă ascetică şi din puţinul lor au reuşit să adune, în două luni, 500 de lei pentru biserica din Păsăreni. Prea puţin pentru reparaţii şi pentru pictură. Aceasta e misiunea părintelui pentru restul vieţii. Dar măcar pentru lemne, să nu se descojească sfinţii de pe iconostas, de frig, şi pentru ulei, să nu se stingă candela ortodoxă în biserica nesfinţită din Păsăreni.

    Popa la biserică, primarul la Primărie

    Primarul Turbák Zoltán l-a primit pe preotul maghiar ortodox cu răceală şi nici nu l-a lăsat să sfinţească Primăria. Părintele Rafail a sfinţit 14 case de maghiari reformaţi, că la ei nu există acest ritual şi traiul de sute de ani împreună cu românii ortodocşi i-a învăţat că nimic din credinţa lor nu poate să le strice. “Poate nici să le folosească. Primăria este şi trebuie să rămână o instituţie laică într-o localitate cu 817 locuitori reformaţi, 47 de romano-catolici, 13 unitarieni şi 29 de alte religii. Plus patru sau cinci ortodocşi”, numără primarul.

    Cont

    Titular: Parohia Ortodoxă Păsăreni

    Cont: RO61BTRL02701202P44592XX

    Deschis la Banca Transilvania, Agenţia DIAMANT, Târgu-Mures

    Str. Cutezanţei nr. 2

    ***

    PAPA SI PATRIARHUL RUSIEI SE INTELEG DIN CE IN CE MAI BINE…

    • Interfax-Religion:

    Biserica rusă şi Papa, de acord asupra multor probleme contemporane – Patriarhul Kirill (actualizare)

    Moscova, 2 februarie, Interfax – Când vine vorba de a lupta împotriva provocărilor din ziua de astăzi, Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă Rusă sunt pe aceeaşi baricadă în anumite chestiuni, a declarat Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill. „[Împreună cu Biserica Romano-Catolică] avem poziţii similare în multe dintre problemele cu care se confruntă creştinii din lumea modernă. Acestea includ secularizarea agresivă, globalizarea şi distrugerea principiilor morale tradiţionale. Trebuie să menţionăm că Papa Benedict al XVI-lea a luat o atitudine apropiată de cea ortodoxă vizavi de aceste aspecte”, a spus Patriarhul la întâlnirea episcopilor care a avut loc marţi, la Moscova.

    Există diferenţe tot mai mari în ceea ce priveşte confesiunile protestante, a mai spus acesta. În ultimii ani, „Biserica Rusă a întâlnit mai puţine comunităţi protestante care să conlucreze pentru a păstra moştenirea creştină” din cauza „liberalizării neîncetate a lumii protestante”, a spus Patriarhul. „Din păcate, nu numai că nu au reuşit să realizeze o răspândire reală a valorilor creştine în rândul societăţii laice, multe comunităţi protestante preferă să se alinieze la standardele acesteia”, a spus Patriarhul Kirill, amintind, în special, recenta alegere a unei femei, Margot Kassmann, la conducerea Bisericii Evanghelice din Germania.

    În dialogul cu protestanţii, Biserica Ortodoxa trebuie să încerce să depăşească diferenţele fundamentale şi, dacă acest lucru se dovedeşte imposibil, „există în continuare multe alte aspecte importante, care nu sunt direct legate de realizarea unităţii în credinţă şi structura ecumenică (deci cu catolici unitatea este un subiect valid – n.n.), dar importante în ceea ce priveşte cooperarea pentru pace, dreptate, păstrarea creaţiei divine şi rezolvarea altor probleme care necesită eforturi comune din partea celor ce cred în Sfânta Treime”, a spus Patriarhul.

    Patriarhul rus se angajează să continue reformele Bisericii

    Moscova, 2 februarie, Interfax – Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a declarat că va continua reformele în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. „Reformele administrative lansate nu reprezintă un scop în sine. Ele trebuie să devină coloana vertebrală / motorul principal / sufletul reformelor viitoare din Biserica [Ortodoxă Rusă]”, le-a spus Patriarhul rus Arhiepiscopilor într-o conferinţă care a avut loc marţi la Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova. Foarte important, reforma actuală „este rodul unor discuţii vii, precum şi al unei munci colective, mai exact, concertate”.

    Departamentul Executiv al Patriarhiei Moscovei a suferit o „reorganizare radicală”, s-au „precizat” responsabilităţile Departamentului de Relaţii Externe al Bisericii, s-au format noi servicii sinodale şi s-a creat o catedră de studii postuniversitare în teologie, a declarat Patriarhul Kirill. „O concluzie pozitivă a unui dialog de lungă durată între guvern şi religiile tradiţionale ale Rusiei în ceea ce priveşte predarea bazelor culturii religioase în şcolile generale (deci nu o predare a religiei ortodoxe – n.n.) şi introducerea clerului militar” a fost unul din cele mai însemnate evenimente ale anului trecut, a mai spus el.


    Categorii

    Ecumenism, Pagini laice, Presa, Razboiul impotriva sanatatii

    Etichete (taguri)


    Articolul urmator/anterior

    Comentarii

    6 Commentarii la “GRIPA PORCINA IA O PAUZA… NUMAI PANA LA VARA (dixit Streinu-Cercel!), DAR NI SE DECLARA MULTE ALTE RAZBOAIE (Stiri 1-3 februarie 2010)

    1. Parintele Robert Lukcacs din localitatea Pasareni se roaga in limba romana dumnealui fiind nascut la granita cu Romania…Doamne ce frumos… cititi va rog sa nu treceti peste acest material.Ce lucrare frumoasa face Dumnezeu!Dumnezeu sa il ajute pe Parinte in aceasta misiune de pastorire a sufletelor.Parintele a fost hirotonisit preot Rafail pe 6.12.2009.Era ziua Sfantului Nicolae…Sfantul Nicolae il va proteja mereu in aceasta grea misiune.Ce inaltatoare misiune si ce grea in conditiile pe care le are dansul!Dumnezeu sa il ajute!

    2. F. frumos articolul despre parintele din Ungaria, n-as fi crezut niciodata asa ceva.

      De departe cel mai important articol este -pt. mine- cel despre autonomia culturala ceruta de maghiari. Sigur cine nu locuieste in Ardeal, nu-si face probleme. Dumnezeu sa ne apere ca altcineva nu-s sanse. Parlamentul si Guvernul au alte cele pe tapet…

    3. Dar ia uitati acum ce au pe tapet, stirea cea mai grava: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6873061-update-romania-gazdui-scutul-american-antiracheta-invitatia-sua-decizia-trebuie-ratificata-parlament.htm

      Romania va fi tinta explicita si prioritara pentru orice atac al unui inamic potential al SUA… cum ar fi, iminent, Iranul. Frumos, nu?

    4. Doamne fereste!Traim vremuri groaznice…si asta probabil e inceputul.

    5. Este entuziasm general la politicienii si jurnalistii romani si doar politicienii pro-rusi (kaghebisti?) sunt retinuti si vorbesc clar despre riscuri (dar pana si filo-americanul – despre care unii zic ca e agent CIA – Emil Hurezeanu amintea mai devreme, chiar daca in treacat, de riscuri, explicandu-le chiar babeste, pe intelesul tuturor: “vom fi tinta de atac”, pentru ca “ataci acolo unde inamicul are arma cea mai puternica”. Si a particularizat pericolul, localizand-l in “regiunea Orientului Mijlociu”.)

    6. Pingback: Război întru Cuvânt » “ORA PAMANTULUI”. Cand ideologii noii religii seculare ne sting luminile… sau despre “sarbatorile” Noii Ere
    Formular comentarii

    * Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

    Rânduială de rugăciune

    Carti

    Documentare