SEMNELE SCUFUNDARII SOCIALE / Copenhaga si Climategate – Intre Summitul noii farse planetare si scandalul secolului / PREGATIRI INTENSE DE RAZBOI, BUCURESTIUL POATE FI ATINS DE RACHETE IRANIENE / Declaratia Manhattan: Un apel la constiinta crestina (Stiri 17 dec. 2009)

18-12-2009 14 minute Sublinieri

global_crisis_

Anul viitor, România trebuie să taie trei miliarde de euro din cheltuielile publice pentru a se încadra în ţintele FMI. Riscurile ar putea veni însă din cauza retragerilor de bani de pe piaţa autohtonă, avertizează analiştii internaţionali

Românii vor simţi cu adevărat abia anul viitor efectul măsurilor de austeritate luate de Guvern pentru încadrarea în ţintele trasate de Fondului Monetar Internaţional (FMI), după ce în 2009, singurele reduceri bugetare s-au făcut abia pe final de an. Analiştii economici avertizează însă asupra riscului ca România să aibă probleme chiar dacă îşi face temele. În 2010, statul trebuie să reducă cheltuielile publice cu aproximativ 3 miliarde de euro (2,5% din Produsul Intern Brut), pentru a atinge un deficit bugetar de 5,9% din PIB, după cum s-a agreat săptămâna aceasta cu Fondul. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, nu a explicat însă de unde şi cu cât se va tăia pentru a se ajunge la această economie.

Bugetarii ar putea să mai stea acasă

“Guvernul va avea în vedere un mix de măsuri pentru a atinge această ţintă”, a declarat pentru Gândul Andreea Paul (fostă Vass), consilierul pe probleme economice al premierului desemnat Emil Boc. Iar reducerea cheltuielilor se poate face “fie prin aplicarea legii pensiilor, a salarizării unice şi a restructurării agenţiilor, fie prin trimiterea în concediu fără plată a bugetarilor un număr de zile în fiecare lună”, a explicat ea. “E şi aceasta din urmă una din variante, dar în negocierile tehnice pe care Executivul şi Ministerul de Finanţe le-au purtat cu FMI, s-a discutat doar despre nivelul reducerii cheltuielilor publice ca pondere în PIB”, a explicat Paul. […]

Retragerile de capital, o ameninţare reală

Şi totuşi, există riscul ca România să aibă probleme chiar dacă respectă cu stricteţe rigorile acordului cu FMI, avertizează analistul economic Ilie Şerbănescu. “Riscurile nu derivă din ajustarea sau neajustarea cheltuielilor publice, ci din evoluţia expunerii firmelor străine pe România, iar asta este necontrolabilă. România poate să facă totul ca la carte şi să ajungă în dificultate de plăţi externe, de exemplu, dacă societăţile-mamă ale firmelor străine din ţara noastră îşi reduc expunerea cu 10%, adică aproximativ şase miliarde de euro”, a declarat pentru Gândul Ilie Şerbănescu. Scenariul, care ţine cont de recenta flexibilitate pe care FMI a arătat-o faţă de o eventuală reducere a expunerii băncilor străine din România, este luat în calcul şi de publicaţia Wall Street Journal. “Vechile probleme ies din nou la suprafaţă în Europa de Est, odată cu reapariţia posibilităţii ca băncile vest-europene să se retragă din regiune, riscuri care fac presiuni asupra monedelor locale”, titrează ziarul american. “Până la urmă, nu ştie nimeni ce va fi în 2010 în România, pentru că problema nu e la noi, ci la ei, adică la Grecia şi Austria, din cauza dificultăţilor din cele două sisteme bancare”, adaugă Ilie Şerbănescu. Băncile din Grecia, care au devenit dependente de măsurile de lichiditate excepţională introduse de Banca Centrală Europeană, deţin o cotă de piaţă de 16% în România, în timp ce expunerea băncilor austriece în Europa emergentă este echivalentă cu 70% din PIB-ul Austriei. Greu va fi în 2010 şi pentru investitori, se arată într-o analiză Reuters, după ce 2009 a fost un an uşor, în care plasamentele s-au orientat către active supradepreciate, în aşteptarea unei reveniri.

  • Ziua:

Dispar 150.000 de bugetari

Anul viitor, Guvernul va trebui sa reduca drastic cheltuielile, iar pentru a realiza acest obiectiv se va recurge la concedieri din randul bugetarilor. Estimarile realizate de BCR arata ca numarul acestora va fi cuprins intre 130.000 si 150.000 de salariati la stat. Oficialii Fondului Monetar International confirma ca o asemenea masura a fost discutata, dar precizeaza faptul ca decizia nu le apartine. “FMI nu a impus masuri anume. Exista o anumita reducere a cheltuielilor cu personalul pe care am agreat-o cu autoritatile, dar e decizia Guvernului cum va reusi acest lucru”, a declarat seful delegatiei Fondului, Jeffrey Franks, potrivit NewsIn. (G.B.)

Grecia in greva generala

Sindicatele nu sunt de acord cu masurile de austeritate anuntate de guvernul socialist pentru scoaterea statului din faliment

Planul de redresare economica anuntat luni de premierul grec George Papandreou a fost salutat de Comisia Europeana, dar nu si de sindicatele apropiate de comunisti, care sunt decise sa conteste masurile de austeritate. Sindicatele independente din educatie, Uniunea Jurnalistilor din Atena, medicii si angajatii portuari au anutat deja pentru azi greva generala de 24 de ore. Aceste miscari sindicale ar putea spori presiunea asupra Cabinetului socialist, care incearca sa controleze deficitul bugetar urias al tarii.[…]

Criza sociala bate la usa

In centrul unor ingrijorari crescande asupra soliditatii financiare, autoritatile de la Atena au elaborat un plan de reducere a deficitului sau public de la 12,7 la suta din PIB in acest an, la 3 la suta in 2013 si prevede, incepand din 2012, o reducere a datoriei sale. Viitorul nu suna insa deloc bine pentru Cabinetul Papandreou, un inalt responsabil socialist anticipand o criza sociala majora in primele luni ale lui 2010 si o crestere a somajului, care ar putea ajunge la peste 20%.

Nivelul somajului a atins 9,1% in septembrie, fata de 7,4% cu un an inainte. Nici partidele de pe esicherul politic de la Atena, chemate la solidaritate nationala, nu sunt incantate de planul Executivului. Formatiunile de dreapta, acuzate pana acum de premierul Papandreou pentru “gestionarea criminala” din ultimii cinci ani, sustin ca masurile pre­conizate sunt lipsite de coerenta si rigoare. La randul sau, stanga comunista si radicala denunta faptul ca, prin aceasta politica antipopulara, Grecia este plasata sub tutela Bruxelles-ului.

  • Capital:

Grecia, ţara „corupţiei masive şi a fraudei fiscale la scară largă”

După ce mai mulţi oficiali germani au criticat dur modul în care Grecia a ajuns să îngrijoreze întreaga zonă euro prin alunecarea într-o fundătură economică dificilă, a venit rândul francezilor să arunce cu pietre. Deşi niciun oficial francez nu a comentat într-un fel sau altul situaţia din Grecia, presa nu s-a sfiit să critice în termeni extrem de duri problemele “la nivel de structură” care au dus la situaţia de faţă. “Corupţia masivă, economia paralelă şi frauda fiscală la scară largă au făcut ca economia greacă să fie ineficientă”, scrie cotidianul francez “Le Monde”, care precizează faptul că “se ştie că Grecia a intrat în Uniunea Europeană din cauza temerii legate de Regimul Coloneilor”, din anii ’70. Criticile Franţei şi ale Germaniei vis-a-vis  de economia greacă sunt nefondate, apreciază unii experţi internaţionali, întrucât niciuna dintre ele nu se încadrează în limita impusă de zona euro pentru datoria publică, cea de 60% din PIB. Astfel, Germania are o estimare a datoriei de 73,1% din PIB, în timp ce Franţa are o estimare de 76,1%. E drept, totuşi, că Grecia are o datorie publică de 300 de miliarde de euro, adică un procent de 113% din PIB.

Spania, pe primul loc în „Misery Index”

Fiscul va sufoca firmele cu noi obligaţii birocratice abuzive

  • Gandul:

2010, anul în care românii vor munci mai mult pe aceiaşi bani

Anul viitor, salariile vor stagna sau vor creşte numai cu un nivel apropiat de cel al inflaţiei, în timp ce productivitatea, valoarea muncii, va creşte din ce în ce mai mult.

NERUSINARE: Salariile europarlamentarilor, urcate la 96.500 euro pe an

***

global-warming-hoax

 

  • Hotnews:

Traian Basescu despre conferinta Copenhaga: Sustinem fara rezerve reducerea cu 30% a emisiilor de carbon

Danemarca intampina liderii mondiali, la summitul pentru combaterea incalzirii globale, cu un Craciun alb

Liderii mondiali care participa la conferinta de la Copenhaga pentru a gasi o solutie la incalzirea globala vor fi intampinati in capitala Danemarcei de temeperaturi scazute si de un strat de zapada de zece centimetri, potrivit Bloomberg.

Copenhaga si scandalul secolului – Climategate

[…] Masluiri stupefiante

In primul rand, citind emailurile expuse, descoperim izbitorul spectacol al unui grup de climatologi de varf ce incearca in mod sistematic sa manipuleze bazele de date legate de fluctuatiile temperaturii globale. Ii vedem de pilda ingrijorati de faptul ca temperatura globala nu a crescut in ultimul deceniu, dar si de faptul ca nu isi pot explica acest fenomen. Solutia: eforturi de a ascunde realitatea revelata de date. Alte discutii vizeaza cum pot sa fie camuflate situatiile de incalzire globala din trecutul istoric al omenirii, situatii ce nu pot fi asociate cu cresteri semnificative de bioxid de carbon. Solutia: datele respective sunt fie facute uitate, fie sunt manipulate.

Sa subliniem: Nume recunoscute precum Michael Mann sau Phil Jones sunt surprinsi afirmand textual ca au modificat date pentru a masca rezultate incomode care aratau, cotrar tezelor sustinute public de acesti autori, nu o incalzire globala ci mai degraba o racire a temperaturii in ultimul deceniu. Si sa nu uitam un lucru: in tot acest timp, acesti profesori spuneau politicienilor si publicului ca incalzirea globala este un pericol iminent si ii atacau brutal pe cei ce aveau rezerve cu privire la afirmatiile lor.

Conspiratii impotriva altor oameni de stiinta

Manevrele devoalate de emailurile facute publice sunt stupefiante. Vedem cum aceeasi oameni, pe de o parte isi acuza oponenti ca nu sunt publicati in reviste respectabile si, pe de alta parte, cum ei insisi manevreaza in culise ca sa le blocheze publicatiile. Descoperim chiar si un complot prin care se incearca explicit izolarea si decredibilizarea revistelor care gazduiesc opiniile contrare.

Sa repetam: constatam nu numai blocarea exprimarii opiniilor contrare incalzirii globale in publicatiile controlate de alarmisti dar obliterarea si decredibilizarea pe orice cai a oricarei publicatii care ar accepta punctul de vedere stiintific alternativ. Il vom marginaliza chiar daca asta inseamna sa redefinim ce este procesul de evaluare academica”, afirma profesorul Jones, referindu-se la un cercetator ce nu era de acord cu tezele alarmiste.

Asadar nu este nicio supriza pentru cititorii materialelor puse la dispozitie de hakerul misterios ca machiavelicii profesori de la CRU vorbesc despre climatologi care sunt ‘de incredere’ si de cei care nu trebuie sa aiba acces la date intrucat nu sunt ‘predictibili’. Ii vedem catalogand nominal si organizational pe cercetatorii cu vederi opuse, precum si vorbind de tactici de decredibilizare a lor folosindu-se pe ascuns de bloguri si de comunitatile online. De ce toate acestea? Evident ca sa poata spune publicului si politicienilor ca toti oamenii de stiinta ‘seriosi’, care publica in reviste ‘serioase’, sustin teza incalzirii globale. Numai ‘prostii’ sau cei ‘vanduti’ se mai pot indoi.

Distrugerea si limitarea acceslui la bazele de date

In trecut, ori de cate ori i-a fost solicitat accesul la seriile statistice privind temperaturile istorice, Phil Jones a afirmat ca datele s-au pierdut. Cele aduse la lumina de hackerul anonim ne releva altceva. Un efort deliberat de a tine datele departe de ochii publicului. Nu este nevoie sa spunem ca aceasta practica este contrara spiritului metodei stiintifice, bazat exact pe transparenta si verificabilitate.

Lucrurile apar si mai bizare cand realizam ca cercetatorii CRU au incalcat si legile in vigoare privind accesul liber la informatie, avand in vedere ca vorbim de proiecte finantate din bani publici. Sarbanda nu se opreste aici. Am mentionat deja ca apare clar ca blocuri masive de date au fost modificate. Datele brute insa, datele primare care au fost calibrate si ajustate pentru a produce seriile statistice finale, nu s-au mai pastrat nici ele. Deci este imposibil de determinat acum ce a fost fabricat si ce nu.

In sfarsit, materialele puse la dispozitia publicului pe hacker arata lucruri incredibile nu numai despre conduita acestor oameni de stiinta transformati in agenti de influenta machiavelici sau despre datele falsificate de ei. Socul cel mai mare l-au avut expertii in programare cand au constanatat starea in care se afla programul folosit de CRU pentru procesarea datelor. Din notele facute de chiar specialistii CRU, reiese ca erorile, improvizatiile si peticelile acumulate in timp i-au adus in starea in care admiteau ei insisi, in comunicarile lor interne, ca habar nu au ce fac cand este vorba despre acest program.

Ce a urmat

Retaua alarmista – cercetatorii, mass media, politicieni, ONG-uri etc – s-a facut initial ca nu stiu despre ce e vorba in speranta ca valul va trece si lucrurile vor reveni la normal. Dar presiunea a crescut. Si creste de trei saptamani de la zi la zi. Creste si intensitatea cu care se incearca musamalizarea. Dimensiunile socului la care este supusa comunitatea alarmista azi sunt insa greu de supraestimat. Anchete sunt in derulare la CRU. De acolo se intind in alte centre similare.

Exista deja o lista de alte universitati suspecte. Suspiciunile de malversatii similare se extind dincolo de universitati. Chiar si la ONU, dupa doua saptamani de negari, chestiunea s-a impus. Urmeaza si acolo o ancheta. Marile publicatii si canale de stiri preiau treptat, cu inima indoita, tema. Incep sa se faca auziti oamenii politici care cer stoparea oricaror initiative pana cand baza stiintifica a ideologiei alarmiste nu se clarifica.

Confuzia este imensa. Sute, poate mii de cercetari se fundamenteaza pe bazele de date de la CRU. Care, iata, se dovedesc masluite. Cine mai poate face ordine in haos? Cate alte baze de date au fost manipulate similar? Cum putem sti? Intregi serii statistice trebuie recalculate de la zero. Asa cum este de asteptat, politicienii, mass media si toti beneficiarii economici si politici ai alarmismului incearca sa musamalizeze lucrurile. Dar, sa repetam, oricat ar incerca ei, cutia Pandorei a fost deschisa.[…]

***

IRAN-DEFENCE-MISSILE

Presa din Iran a anuntat miercuri ca Teheranul a testat cu succes o racheta “imbunatatita”. Sejil 2 are raza lunga de actiune, este in doua trepte si poate atinge tinte din Israel, conform anuntului facut de iranieni. Dar o asemenea arma ar putea atinge si Romania si Bulgaria, avertizeaza The Wall Street Journal. Noile teste au loc in contextul in care Occidentul pregateste noi sanctiuni economice impotriva Iranului, din cauza programului sau nuclear.

Generalul David Petraeus, şeful Comenzii Centrale a armatei SUA responsabil de războaiele în desfăşurare, a acuzat Iranul că încă susţine militanţii şiiţi din Iraq şi că oferă un “nivel modest ” de susţine — inclusiv exploziv — talibanilor din Afganistan. “Iran continuă să finanţeze, antreneze, echipeze şi să ordone miliţiilor şiite rămase şi elementelor extremiste din Irak. Există atacuri zilnice cu aşa numitele arme semnătură fabricate doar de Iran,” arăta generalul. […] Chiar dacă retorica din ultima perioadă este una încordată, şi SUA şi Iran sunt la cuţite din cauza programului nuclear iranian şi a testelor de rachete, Petraeus a minimaliuat valoarea unui atac militar asupra republicii islamice. “Consecinţele unui posibil atac asupra Iranului sunt incalculabile într-o anumită privinţă. Nimeni nu ştie care va fi rezultatul, nimeni nu ştie câte daune am putea face, cât de mult am putea trage înapoi programul nuclear” .

  • Ziua:

Iranul sfideaza Israelul

Rusia se teme de o agresiune

Generalul Andrei Svaicenko, comandantul fortelor balistice strategice ruse, a declarat ieri ca nu este exculs ca in viitor Rusia sa devina obiectul unei agresiuni armate de amploare, avand in vedere faptul ca aceasta dispune de rezerve naturale neli­mitate. Potrivit Agerpres, Svaicenko a precizat ca este important ca Moscova sa ia in considerare schimbarile geopolitice si geostrategice aparute pe plan international, care sunt defavorabile Rusiei. Generalul rus a avertizat si asupra faptului ca instabilitatea din jurul granitelor Federatiei Ruse si a statelor membre in Comunitatea Statelor Independente (CSI) ar putea atrage tara in conflicte militare de intensitate diferita.

Comandantul Trupelor ruse de rachete cu destinatie strategica anunta ca Rusia va avea in 2016 o noua racheta strategica grea care va inlocui rachetele Satan

Secretarul General al NATO: Aderarea Ucrainei si Georgiei este de actualitate

Lordul Chris Patten, fost comisar european pentru Afaceri externe, in Finanicial Times: Romania acţionează parcă la comanda MAE israelian

  • Antena3:

Turcia se opune planului american de apărare antirachetă

Şeful agenţiei de spionaj din Israel susţine că statul este lider mondial în războiul cibernetic

Barack Obama: Statele Unite riscă falimentul dacă nu reformează sistemul de sănătate (VIDEO) santaj pentru adoptarea noului sistem de asigurari de sanatate, ce va transforma SUA intr-o tara similara celor europene, adica semi-socialista.

***

vaccin

Ministerul Sanatatii a decis extinderea campaniei gratuite de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin. Se vor putea vaccina gratuit toate tinerele cu vârsta cuprinsa între 12 si 24 de ani, prioritate având elevele si studentele. Vaccinarea se va face atât prin cabinetele medicale din scoli si universitati, cât si prin cele ale medicilor de familie. “Acest program se va derula pâna la sfârsitul primului semestru din anul 2010. Astfel, orice parinte care vrea sa-si vaccineze fetita sau tinerele care doresc imunizarea împotriva HPV se pot adresa cabinetelor medicilor de familie sau, dupa terminarea vacantei, cabinetelor din scoli si universitati, pentru ca medicii sa solicite dozele, pe baza cererilor, de la directiile de sanatate publica. Decizia MS de a extinde campania de vaccinare are ca scop oferirea posibilitatii de a se vaccina gratuit tuturor persoanelor care doresc sa fie protejate împotriva infectiei cu HPV, prevenind astfel aparitia cancerului de col uterin”, se mentioneaza intr-un comunicat al ministerului.

Implicarea medicilor de familie în imunizarea antigripă nu a îngroşat încă rândurile celor care vor vaccin, dar situaţia s-ar putea schimba.

Pacienţii care aşteaptă la uşa cabinetelor de medicină de familie din Bucureşti se lasă cu greu convinşi să facă vaccinul contra A/H1N1, pentru că nu au încredere în el sau nu cred în „gripa porcină”. Epidemiologul Cristina Moculescu, de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, crede că situaţia se va schimba. „Pe măsură ce se vor face mai multe vaccinări şi oamenii vor vedea că acestea nu au avut efecte adverse, nu vor mai fi aşa de multe refuzuri. Va speria şi numărul mare de decese”, crede ea. Între timp, numărul de decese cauzate de A/H1N1 continuă să crească. Ieri s-au înregistrat alte două cazuri mortale, dintre care unul la o gravidă din Piatra-Neamţ.

Medicii de familie, chemaţi să ridice dozele de vaccin

Dozele de vaccin care au fost livrate către medicii de familie fac parte din cele produse în primul lot de Institutul „Cantacuzino”, respectiv 1,3 milioane. „Până la sfârşitul anului, va mai fi livrată diferenţa până la 5 milioane”, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. În Bucureşti au fost livrate, în prima fază, 50.000 de doze şi 100.000 ulterior. „Am trimis medicilor de familie adrese să vină să ridice vaccinurile, aşa cum se face la orice campanie de imunizare. Se vor imuniza doctorii, a sistentele, infirmierele, bolnavii cronic care suferă de boli de inimă, pulmonare, astmaticii, cei care suferă de obezitate. Medicii trebuie să-i cheme la imunizare, să-i mobilizeze. Dacă au nevoie de mai multe vaccinuri, pot cere, declară epidemiologul Cristina Moculescu. În ceea ce priveşte numărul mare de refuzuri de până acum, epidemiologul crede că situaţia se va schimba: „Avem cereri de la mulţi oameni care vor să se vaccineze neapărat”, spune ea.

„Ne vom face vaccinul în faţa pacienţilor”

Până acum, puţini medici de familie au ridicat vaccinurile repartizate. Pentru a schimba atitudinea pacienţilor, unii au decis să se imunizeze, în zilele următoare, în faţa pacienţilor. Ne vom face vaccinul în faţa pacienţilor pentru a le demonstra că nu se întâmplă nimic rău. Acum sunt multe persoane reticente, deoarece au văzut tot felul de reportaje negative la televizor cu ce s-a întâmplat prin alte ţări”, crede asistentul Alexandra Turbatu, de la Dispensarul Nada Florilor, din Bucureşti, unde vaccinul pandemic a ajuns deja.

Medicul Emilia Codreanu şi-a procurat deja cele 50 de doze de vaccin şi speră să le administreze pe toate pacienţilor. „Din 50 de doze ridicate, am făcut doar 7, dar în câteva zile situaţia se va schimba, fiindcă vom da propriul exemplu. În plus, în această perioadă am avut şi mulţi pacienţi răciţi pe care i-am amânat”, spune asistenta medicului Emilia Codreanu. Campania de imunizare prin doctorii de familie ar putea fi întârziată din cauza faptului că mulţi pun lacătul pe cabinete şi pleacă în concediul de Crăciun. În Capitală, au mers să-şi ridice vaccinul în special medicii din sectorul 2. Restul spun că nu au fost informaţi.

Doar 70 din cele 3.150 doze vaccin contra virusului A/H1N1, primite de Centrul Medical Judeţean Mehedinţi al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), au fost utilizate. Situaţia respectivă se datorează faptului că angajaţii din structurile MAI – Inspectoratul de Poliţiei Judeţului, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – au refuzat vaccinarea de teama unor complicaţii care pot apărea după administrarea vaccinului. Anunţatul act normativ pe care se pregăteşte să-l emită Ministerul Sănătăţii prin care să-i oblige pe cei care se vor îmbolnăvi de gripa nouă şi au refuzat vaccinarea, nu este în măsură să-i sperie pe salariaţii MAI, care fac parte din grupa vulnerabilă, cu risc mărit de îmbolnăvire. În judeţul Mehedinţi, în perioada iunie-decembrie s-au înregistrat 12 cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripei noi – A/H1N1, în special a unor persoane venite din străinătate.

[…] Înţelegem că mulţi dintre semenii noştri, inclusiv unii creştini, cred că definiţia istorică a căsătoriei ca uniune dintre un bărbat şi o femeie este o negare a egalităţii şi a drepturilor civile. Ei nu ştiu ce să răspundă la afirmaţia că ei sau alţii nu ar avea nimic de pierdut dacă legea ar acorda statutul de căsătoriţi pentru doi bărbaţi sau două femei care trăiesc împreună într-un parteneriat sexual. La urma urmei, acest lucru nu le-ar afecta căsătoria, nu-i aşa? La o cercetare mai atentă, argumentul că legile care guvernează un tip de căsătorie nu vor afecta alte tipuri nu stă în picioare. Dacă acesta dovedeşte ceva, dovedeşte foarte multe: ideea că statutul juridic al unui set de relaţii conjugale nu afectează alte tipuri de relaţii nu doar că constituie un argument pentru parteneriatele homosexuale, dar poate fi folosită cu aceeaşi putere şi pentru parteneriatele poliamoroase, familiile poligame şi chiar pentru fraţi şi surori adulţi care trăiesc în relaţii incestuoase. Ar trebui recunoscute şi acestea, ca drepturi egale sau civile, ca familiilegale, fără nici un efect asupra altor relaţii? Nu. Adevărul este că căsătoria nu este ceva abstract sau neutru pe care legea îl poate defini şi redefini pentru a face pe plac celor puternici şi influenţi. Nimeni nu are dreptul civil de a-i fi tratată relaţia neconjugală ca o căsătorie. Căsătoria este o realitate obiectivă – o uniune consimţită între soţ şi soţie – şi este de datoria legii să o recunoască şi să o susţină, în numele dreptăţii şi al binele public. Dacă însă nu reuşeşte să facă aceasta, se produc nişte rele sociale. În primul rând, este pusă în pericol libertatea religiei celor pentru care aceasta este o chestiune de conştiinţă. În al doilea rând, sunt încălcate drepturile părinţilor prin faptul că în şcoli sunt folosite programe de viaţă familială şi educaţie sexuală pentru a-i învăţa pe copii că este modern a recunoaşte ca şi „căsătorii” nişte relaţii despre care mulţi părinţi cred că sunt nemaritale şi imorale. În al treilea rând,este afectat binele societăţii civile atunci când însăşi legea, prin funcţia ei pedagogică, devine un instrument de erodare a înţelegerii adevărate a căsătoriei, de care depinde în mod vital dezvoltarea culturii căsătoriei în orice societate. Cu părere de rău, găsim că astăzi suntem departe de a avea o cultură a căsătoriei. Dacă însă începem acest proces foarte important de reformulare a legilor noastre pentru a reclădi o astfel de cultură, ultimul lucru pe care ni-l permitem este să redefinim căsătoria şi să includem în legile noastre o definiţie falsă a căsătoriei.[…]

Este o ironie faptul că cei care astăzi afirmă dreptul la uciderea celor nenăscuţi, a vârstnicilor şi a celor handicapaţi şi, de asemenea, dreptul la practicarea unor comportamente sexuale imorale, dar şi dreptul de a avea relaţiile bazate pe aceste practici recunoscute şi binecuvântate prin lege – aceste persoane care afirmă aceste „drepturi” sunt deseori în avangarda celor care sunt gata să calce în picioare libertatea altora de a-şi exprima atitudinea religioasă şi morală faţă de sfinţenia vieţii şi demnitatea căsătoriei ca uniune conjugal între un soţ şi o soţie. Noi vedem aceasta, de exemplu, în efortul de a slăbi sau elimina clauzele de conştiinţă şi, ca urmare, de a constrânge instituţiile pro-viaţă (inclusiv spitalele şi clinicile afiliate religios) şi pe medicii, chirurgii, asistente şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii, care sunt proviaţă, să accepte avorturile şi, în unele cazuri, chiar să facă sau să participe la avorturi. Vedem aceasta în folosirea legilor anti-discriminare pentru forţarea instituţiile religioase, firmelor şi prestatorilor de servicii de diferite feluri, să se conformeze unor activităţi pe care le consider profund imorale sau să-şi înceteze activitatea. De exemplu, după impunerea judecătorească a căsătoriile între persoanele de acelaşi sex în Massachusetts, Catholic Charities a ales, cu mare reţinere, să-şi închidă activitatea veche de un secol, de plasare a copiilor orfani în familii bune, decât să se supună unei decizii judecătoreşti de a încredinţa copiii unor perechi de homosexuali, ceea ce reprezenta o încălcare a învăţăturii morale catolice. În New Jersey, după adoptarea unor „uniuni civile” cvasi-maritale, unei instituţii metodiste i s-a anulat scutirea legală de impozite după ce a refuzat, pe motive de conştiinţă, să permită folosirea unei săli proprii pentru contractarea de uniuni homosexuale. În Canada şi în unele ţări europene, clerici creştini au fost persecutaţi pentru propovăduirea normelor biblice împotriva homosexualităţii. Noile legi americane împotriva incitării la ură creează condiţii pentru nişte practici asemănătoare şi aici. […]

În calitate de creştini, luăm în serios sfatul Bibliei de a respecta şi asculta de autorităţi. Credem în lege şi în domnia legii. Recunoaştem datoria de a ne supune legilor, fie că ne plac sau nu, exceptând cazul în care ele sunt vădit nedrepte sau le cer celor ce trebuie să le respecte să facă un lucru nedrept sau imoral. Scopul biblic al legii este să menţină ordinea şi să asigure dreptatea şi binele comun; însă, legile care sunt nedrepte – mai ales cele care îi obligă pe cetăţeni să facă lucruri nedrepte – mai degrabă subminează şi nu slujesc binelui comun. Privind înapoi la primele zile ale Bisericii, creştinii au refuzat să facă compromisuri cu proclamarea Evangheliei. În Faptele Apostolilor capitolul 4, lui Petru şi Ioan li s-a poruncit să înceteze propovăduirea. Răspunsul lor a fost: „Judecaţi dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm de voi mai mult decât de Dumnezeu; căci noi nu putem să nu vorbim cele ce am văzut şi am auzit”. De-a lungul veacurilor, Creştinismul a învăţat nu doar că nesupunerea civilă este permisă, ci uneori şi necesară. Nu există o apărare mai elocventă a drepturilor şi îndatoririlor ce ţin de conştiinţa religioasă decât cea oferită de Martin Luther King Jr. în „Scrisoare din închisoarea Birmingham”. Scriind dintr-o perspectivă explicit creştină şi citând scriitori creştini ca Augustin sau Aquina, King arată că legile drepte înalţă şi înnobilează fiinţa umană, pentru că ele îşi au rădăcina în legea morală a cărei sursă primară este însuşi Dumnezeu. Legile nedrepte duc la degradarea fiinţei umane. În măsura în care ele nu invocă nici o altă autoritate decât voinţa omului, ele nu au puterea de a obliga conştiinţa. Dorinţa lui King de a merge mai bine la închisoare decât să respecte legi nedrepte a fost exemplară şi inspiratoare. Întrucât onorăm dreptatea şi binele comun, nu ne vom conforma cu nici un decret care ar impune instituţiilor noastre să participe la avorturi, la cercetări în care se distrug embrioni, la sinucidere asistată şi eutanasie sau la orice alte acţiuni împotriva vieţii; nu ne vom supune nici unei legi menite a ne forţa să binecuvântăm parteneriate sexuale imorale, să le tratăm ca pe căsătorii sau echivalent al acestora, sau să ne abţinem de a proclama adevărul, aşa cum îl cunoaştem, cu privire la moralitate şi imoralitate, căsătorie şi familie.

Vom da întru totul şi fără şovăire Cezarului ce este al Cezarului, dar nici într-un caz nu vom da Cezarului ce este al lui Dumnezeu.


Categorii

Al treilea razboi mondial, Ecologism/ Mitologia schimbarilor climatice, apocalipsa incalzirii globale, Pagini laice, Presa, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “SEMNELE SCUFUNDARII SOCIALE / Copenhaga si Climategate – Intre Summitul noii farse planetare si scandalul secolului / PREGATIRI INTENSE DE RAZBOI, BUCURESTIUL POATE FI ATINS DE RACHETE IRANIENE / Declaratia Manhattan: Un apel la constiinta crestina (Stiri 17 dec. 2009)

  1. “Romania trebuie sa taie 3 miliarde de euro din cheltuielile publice” …sigur , ca doar nu-i trece nimanui prin cap sa-ntrebe cum se cheltuiesc banii de la buget
    de catre ministri , consilieri , sau de catre cei din spatele lor : de-alde Cocos , Patriciu , mazare …

    “Bugetarii ar putea sa mai stea acasa” …pai sigur , ca
    doar n-au sa “stea” alde Udrea , Blaga , Berceanu …sau vorbitorii de serviciu , “oamenii de afaceri” , sau europarlamentarii cu 96 500 de euro anual …

    Grecia , Spania …etc. … tari cu coruptie mare … vaaaii , pai in Romania nu exista asa ceva …

    Ca summitul de la Copenhaga va fi un esec , mascat sau nu , ca sunt ascunse adevaruri evidente si ca reprezinta inca o manipulare grosolana , globala … se stia mai demult …

    In privinta Iranului … o sa vedem , cel mai probabil , la
    “vremea spanacului”…dar ceea ce provoaca o tensiune si mai mare – mi se pare Rusia …

    In sfarsit , demnitatea umana isi mai spune , inca o data , raspicat , cuvantul categoric: “Vom da Cezarului ce este al Cezarului , dar in nici un caz nu vom da Cezarului ce este al lui DUMNEZEU !”

  2. Vedete noi “Gripa porcina”

    De ce zic ca gripa prcina e vedeta? Simplu, are toate caracteristicile unei vedete fabricate de televiziune si de mas-media in general. Prima data e ca nu o vezi decat la Tv si in toate ziarele si in nici un caz nu te intalnesi cu ea la piata, prin cartier prin vecini prieteni,rude. Apoi, se investesc sume uriase de bani pentru reclama, de data acesta mascata prin emisiunile de stiri si prin articolele de (dez)informare, cu scopul de a-si vinde cat mai bine “brandul” pe care il promoveaza – vaccinul anti AH1N1. Toata lumea vorbeste despre ea, ca e de bine ca e de rau, nu conteaza, important e ca se vorbeste.Vorba ceea, acum toata lumea se pricepe la politica si la fotbal, precum si la gripa porcina. Cu fotbalul si politica stam prost, asa ca daca urmam rationamentul asta tot asa o sa patim si cu AH1N1. Adica, astia vor sa ne omoare cu gripa, daca nu merge asa cu vaccinu, iar daca si de asta scapam, macar sa murim de frica.

  3. Pingback: APOCALIPSA INCALZIRII GLOBALE: reluarea unei TEME FALSE de BANCA MONDIALA si “oamenii de stiinta” [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Agenda “SCHIMBARII CLIMATICE” si a “EMISIILOR DE CARBON”: INGINERIE SOCIALA menita remodelarii comportamentului uman - Recomandari
  5. Pingback: Obama foloseste propaganda INCALZIRII GLOBALE pentru a ajuta INDUSTRIA GAZELOR DE SIST. Presedintele american inaugureaza ERA EMISIILOR CONTROLATE DE CARBON - Recomandari
  6. @Lordul Chris Patten, fost comisar european pentru Afaceri externe, in Finanicial Times: Romania acţionează parcă la comanda MAE israelian

    Parcă?
    Iranul o ameninţare pentru România? Nu şti ce să faci, să rîzi sau să te iei cu mîinile de cap.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare