Scrisoarea Mitropolitului Serafim de Pireu catre Mitropolitul Ieremia de Gortina

4-10-2009 1 minut Sublinieri

peiraiosgortynosMitropolitul Serafim de Pireu a trimis o scrisoare Mitropolitului Ieremia de Gortina ca răspuns la Enciclica lui Kir Ieremia referitoare la retragerea semnăturii sale de pe textul Mărturisirii de Credinţă împotriva Ecumenismului”. Merită de menţionat că Agenţia de Ştiri Bisericeşti Romfea.gr a publicat textul despre retragerea semnăturii Mitropolitului Ieremia de Gortina.

(vezi, pentru lamuriri: Kir Bartolomeu, “Mărturisirea” şi manipularea)

Scrisoarea Mitropolitului Serafim de Pireu are următorul conţinut:

Înaltpreasfinţite Stăpâne,

Am primit Scrisoarea Voastră Enciclică comunicată şi nouă, datată în 28.09.2009 şi trimisă către preoţii şi Sfintele Mănăstiri din de-Dumnezeu-păzita Voastră Mitropolie, (scrisoare) referitoare la retragerea semnăturii Voastre de pe textul pus în circulaţie şi cu iubire frăţească purced în a-mi exprima către Înaltpreasfinţia Voastră smeritele mele gânduri despre acesta.

În Preasfânta noastră Biserică Nedespărţită, Apostolică şi Universală, Cap şi Adevăr şi Viaţă şi Cale şi Canon al dreptei judecăţi nu este niciun om, ci Însuşi Hristos Cel viu Care trăieşte în veci.

Iar noi toţi fraţi suntem, după cuvântul scripturistic şi, conform aceluiaşi, nimeni nu este exclus de la ospăţul credinţei şi de la cina Mielului, atâta vreme cât este mădular preacinstit al Trupului Lui.

Din acest motiv în Teologia şi în Viaţa Bisericii, niciodată nu nu s-a putut insinua „sfânta stăpânire” a Romei celei căzute, ci dimpotrivă, buna rânduială a sistemului ierarhic şi a coabitării tuturor persoanelor.

Prin urmare, expunerea de către nişte fraţi trezvitori a unui text cu adevărat ortodox şi cu perspectivă ortodoxă, după cum este aşa numita „Mărturisire de Credinţă împotriva ecumenismului” (sincretist), nu împiedică întru nimic desfăşurarea normală a vieţii bisericeşti, ci dimpotrivă, o întăreşte şi o dinamizează şi, prin urmare, reclamaţiile unor fraţi care s-au arătat deranjaţi – membri ai Trupului Bisericii – din păcate, se dovedesc neîntemeiate şi aparente, fiind alimentate de oportunism şi interese meschine.

Şi aceasta o susţinem întru cunoştinţă, după ce am cercetat cuvânt cu cuvânt textul menţionat.

Din păcate, cei deranjaţi denaturează cele cuprinse în el (în textul Mărturisirii de Credinţă), prezentându-l ca şi cum s-ar opune celor conglăsuite şi hotărâte în mod panortodox referitor la desfăşurarea dialogurilor cu eterodoxia.

Cu siguranţă în text este stigmatizată nu hotărârea panortodoxă despre desfăşurarea dialogurilor cu semenii noştri ţinuţi de fiara cea din adânc, ci diminuarea conştiinţei de sine ortodoxe din timpul întreţinerii acestora prin diferite acţiuni sau omisiuni.

Încheind frăţeşte, mă rog ca să dobândiţi pacea întru toate.

+ SERAFIM, Mitropolit de Pireu

(traducere din greacă: ierom. Fotie;

sursa: romfea.gr)

seraFEIM

De Mitropolitul Serafim al Pireului, mai puteti citi:

***


Categorii

Ecumenism, IPS Ieremia de Gortina, Mitropolitul Serafim de Pireu, Traduceri

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “Scrisoarea Mitropolitului Serafim de Pireu catre Mitropolitul Ieremia de Gortina

  1. 3/10/2009

    CEI CE AU SEMNAT “MĂRTURISIREA DE CREDINŢĂ ÎMPOTRIVA ECUMENISMULUI” SUNT PESTE 6 700. CONFORM ULTIMEI ACTUALIZĂRI (3/10/2009), POSTATE DE SFÂNTA MĂNĂSTIRE PANTOCRATOR – MELISSOHORI, CREDINCIOŞII CARE AU SEMNAT “MĂRTURISIREA DE CREDINŢĂ ÎMPOTRIVA ECUMENISMULUI” SUNT PESTE 6 700, IAR ZI DE ZI SE ÎNMULŢESC SEMNATARII CLERICI ŞI LAICI.
    PUTEŢI VEDEA LISTA CU NUMELE SEMNATARILOR, DEJA ACTUALIZATĂ, FĂCÂND CLICK PE:
    http://www.drivehq.com/web/impantokratoros/dat/DDFD34A5/Omologia25809.xls?633868145160247500

    ÎI CHEMĂM PE TOŢI CITITORII ACESTOR RÂNDURI SĂ SEMNEZE “MĂRTURISIREA DE CREDINŢĂ ÎMPOTRIVA ECUMENISMULUI”, CU CONŞTIINŢA CĂ ASTFEL CONTRIBUIE ŞI EI – CHIAR DACĂ PUŢIN (SAU ÎN APARENŢĂ PUŢIN), LA LUPTA ANTI-ECUMENISTĂ LA CARE AR TREBUI SĂ PARTICIPĂM TOŢI, FIECARE ÎN FELUL ŞI ÎN MĂSURA ÎN CARE POATE.
    ÎN ACEST CONTEXT SĂ NE AMINTIM ŞI DE CUVINTELE SFÂNTULUI TEOFAN ZĂVORÂTUL CĂ “DUPĂ PUTERE” ÎNSEAMNĂ “DIN TOATE PUTERILE” DE CARE DISPUNEM.
    NEVOINŢĂ FRUMOASĂ, SMERITĂ ŞI BIRUITOARE!

  2. tare as vrea sa-i sarut mana acestui Mitropolit… Serafim…

  3. Doamne ajuta si ne indruma pe Calea Ta, pe noi toti!
    Metanie cu multumire, dreptcredinciosului cuvantator, Preasfintitului Metropolit Serafim de Pireu – binecuvantat de Dumnezeu in lucrarea cea vie
    de aparator al BISERICII UNIVERSALA SI APOSTOLICA DE LA HRISTOS MOSTENITA,
    ORTODOXA(orto-doxa=dreapta credinta).
    Sa ne dea Dumnezeu cat mai multi asemenea acestui bun MARTURISTOR SI APARATOR AL UNICEI SI SFINTEI BISERICI A LUI HRISTOS.AMIN!
    Doamne,Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ne!

  4. Doame ajuta. Am incercat sa accesez lista de semnaturi dar primesc mesajut ca nu mai exista. Este Luni, 05.10.2009, ora 11.27. Stiti unde se ma gaseste?

  5. Imi pare rau pt retinerea marturisirii de credinta ortodoxa, oficial si public a acelor numite si sfintite fete bisericesti,ce ar trebui sa fie intaiul exemplu cu jertfitoare ravna, in fata pericolului de amestecare intradevar,neadmisa,in SFANTA BISERICA A LUI HRISTOS(ORTO-DOXA).
    DOAMNE,DUMNEZEULE,MILOSTIVESTE-TE DE NOI SI LUMINEAZA MINTILE INTUNECATE ALE NEVREDNICILOR SLUJITORII TAI,FACANDU-NE PARTASI CU TOTI SFINTII MUCENICI!
    Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri,Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.Amin!

  6. iacov_iulian08: Viaţa fără împărtăşanie seamănă cu o boală gravă fără medicament. Din păcate, marea problemă nu este virusul gripal, aşa cum susţine presa, şi nici virusul panicii mondiale – aşa cum susţin colegiile medicale – ci virusul necinstirii şi necredinţei. Şi cel mai bun vaccin este participarea cât mai deasă la Taina Sfintei Împărtăşanii. Răspunsul nostru la această provocare a vremurilor noastre este viaţa noastră. Bine ar fi ca duhovnicii noştri, fără discriminare, acolo unde nu există piedici duhovniceşti, să recomande credincioşilor să se împărtăşească mai des, în aceste grele vremuri, iar cei care au binecuvântarea duhovnicului să se împărtăşească, să se apropie mai des de paharul vieţii, întotdeauna cu frică de Dumnezeu, cu multă credinţă şi cu dragoste adev
    …Iertati-ma, nu m-am putut abtine sa nu va trimit mesajul aacesta, de mare folos, primit de la un tanar,foarte tanar invatacel in cele sfinte.Domnul sa il aiba in paza si sa-l rasplateasca pt ravna lui.

  7. @ Maria Magdalena

    virusul ‘necinstirii si necredintei’ – ce exact diagnostic pus lumii de astazi!

    da, ar fi bine sa ne impartasim mai des si ma doare sufletul cand vad vreo biserica in care nimeni nu se impartaseste, insa ar trebui si sa ne facem ‘minima pregatire’ (Sf Spovedanie, macar 3 zile de post, citit canonul si cele 12 rugaciuni etc) la fel de des.

    iar toate acestea, facute formal, tot nu sunt ‘suficiente’ dc inima noastra nu-L vrea pe Hristos, dar sunt niste minime necesare care, facute cu buna credinta, ne ajuta sa ne inmoaie inima.

    dc nu ne si pregatim mai des, nu stiu cu ce ne-ar folosi indrazneala de a ne apropia mai des de Sf Trup si Sange al Domnului.

  8. Inevitabilul s-a produs. Slujirea unui episcop ortodox apartinand BOR impreuna cu un evanghelist a avut loc astazi, conform http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/daniel-thellmann-condus-pe-ultimul-drum-de-mii-de-medieseni-41917.html … o parte dintr-un comentariu de pe un blog…

  9. Demn de tot respectul! Încă de la început s-a dovedit a fi vrednic apărător al Bisericii lui Hristos, celei Una şi Adevărată-Biserica Ortodoxă. Fiecare dintre păstorii Bisericii ar trebui să-şi ia (în serios) sfintele responsabilităţi faţă de Dumnezeu şi faţă de turma încredinţată, semnând „Mărturisirea de Credinţă”, precum spune acest ferm mărturisitor în scrisoarea sa.
    Poziţia sa neclintită faţă de toată această întreagă erezie-ECUMENISMUL-trebuie să constituie poziţia tuturor reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe, a întregului Cler,a tuturor creştinilor ortodocşi.Ce contrast între Mitropolitul Serafim şi Mitropolitul Ieremia, care şi-a cerut iertare Patriarhului Bartolomeu pentru “supărarea pricinuită”, lepădându-se de “Mărturisire”! Sau faţă de Arhiepiscopul de Nafpaktos, Kir Ierotheos Vlahos, care a refuzat semnarea pe motiv că nu face parte din Comitetul editor, susţinând totuşi că este de acord cu cele mărturisite.(???)
    Să-I mulţumim Domnului că avem şi astfel de mărturisitori precum ÎPS. Serafim al Pireului şi să ne rugăm ca şi ceilalţi membri, credincioşi care nu şi-au exprimat poziţia în această luptă anti-ecumenistă, care nu au semnat încă “Mărturisirea de Credinţă”, să ia atitudine! Să aibă curajul de a apăra Unica şi Adevărata credinţă!
    Doamne ajută!

  10. Legat de ce spunea Un crestin_ortodox…

    Eu am vazut cu ochii mei un preot catolic cadind intr-o biserica ortodoxa la Liturghia Invierii in 2006, apoi acel catolic a si citit in timpul slujbei dupa care a predicat dupa parintele nostru. Culmea ironiei e ca eram prieten cu parintele care a savarsit uraciunea la care am asistat si nu am putut sa cred ce am vazut la momentul respectiv……el era foarte relaxat si detasat si mi-a spus ca nu se simte vinovat cu nimic si ca si ei sunt biserica, asa gandesc acesti rataciti si ratacitori in acelasi timp.

  11. Doamne ajuta!
    Mare mangaiere pentru ortodocsii de pretutindeni o asa luare de pozitie! Nu pot decat sa-mi doresc sa avem si noi asa ierarhi vrednici_marturisitori adevarati… Din nefericire, la noi nepasarea, isi spune cuvantul…Si nu avem vreme de pierdut! Luati ca indemn aceasta scrisoare! Sa nu lasam sa se intample ceva ireparabil_ sau daca nu_ foarte greu de reparat! Spuneti tuturor cunoscutilor despre Marturisirea de Credinta! O sa aveti surprize placute! Sunt foarte multi oameni care nu stiu de acest act mantuitor, dar care isi doresc sa il semneze! Ce poate fi mai frumos si inaltator decat sa il marturisesti pe Hristos si Biserica cea Apostoleasca! Marturisirea este drumul spre bunatatile ce le-a gatit Domnul pentru noi! Sa ne rugam, dar sa nu fim indiferenti la nelinistea cea buna!

  12. Doresc sa semnez si eu “Marturisirea de credinta impotriva ecumenismului”!Sunt ortodoxa!Cum procedez?Nu dau de linkul respectiv.

  13. Câţi dintre clerici, monahi, monahii şi laici doresc să participe la această mică consemnare a mărturisirii ortodoxe pot să declare aceasta scriind: „Sunt de acord cu Mărturisirea de Credinţă împotriva Ecumenismului şi semnez”. Să trimită însă spre informare şi numele lor complet, precum şi identitatea lor clericală, monahală sau profesională, localitatea şi ţara la adresa: Περιοδικό «ΘΕΟΔΡΟΜΙΑ» Τ.Θ. 1602, 541 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. fax:2310.276590 sau pe e-mail la: palimpce@otenet.gr
    http://www.impantokratoros.gr/D98A904D.ro.aspx

  14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Tensiuni in cadrul dezbaterilor din Sinodul Bisericii Greciei pe tema dialogului cu catolicii
  15. Pingback: Război întru Cuvânt » Protoprezbiterul Theodoros Zisis: ARHIEREI DIN MAKEDONIA (ELADA) II TERORIZEAZA PE PREOTI SI II CALOMNIAZA PE LUPTATORII PENTRU ORTODOXIE
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » MITROPOLITUL SERAFIM DE PIREU DA ANATEMEI PE ECUMENISTI LA SINODICONUL ORTODOXIEI / Dezvaluiri importante la Volos (Grecia)
  17. Pingback: Război întru Cuvânt » Marturisirea hotarata, totala, dar si plina de discernamant a VLADICAI SERAFIM DE PIREU, sustinut de multi arhierei: ”SUNT ANTISIONIST, DAR NU ANTISEMIT!”, “MARELE ARHITECT AL MASONERIEI ESTE LUCIFER”
  18. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CONCLUZIILE Conferintei de la Pireu despre primatul papal
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare