Inceputul crizei sociale (Noutati 7-8 august 2009)

8-08-2009 2 minute Sublinieri

unemployment.jpg

Toţi bugetarii vor intra în concediu fără plată pentru 2-3 săptămâni

În discuţii, s-a convenit ca toţi bugetarii, atât din autorităţi locale şi centrale, cât şi instituţii descentralizate, să intre în concediu fără plată pe o perioadă de 2-3 săptămâni începând din septembrie până în noiembrie, măsură care ar aduce o economie la buget de 0,3% din PIB. În prezent, numărul bugetarilor este de aproximativ 1,4 milioane.

  • Hotnews:

Surse: Guvernul discuta cu FMI disponibilizarea a 100.000-150.000 de bugetari

Surse guvernamentale: Executivul vrea sa limiteze fondul de salarii de la 9% la 6,2% din PIB pana in 2015 * Guvernul analizeaza si reducerea cheltuielilor bugetare cu un miliard de euro

  • Gandul: Pericolul crizei sociale
  • Ziua: Presedintele si premierul vor sa carpeasca bugetul cu banii FMI
  • Mises.org: Why the Current Policy Prescriptions Cannot Possibly WorkIn ultima vreme circula o serie de raportari pozitive legate de starea economiei din SUA, conform carora recesiunea da inapoi si lucrurile ar incepe sa se ‘miste’ inspre pozitiv. Mai mult, presedintele Obama nu a ezitat sa declare, triumfalist, ca economia SUA a fost ‘salvata’! Ce se intampla, de fapt? Recesiunea este un fenomen firesc ce intervine in cadrul unei crize provocata de expansiunea nejustificata a creditului, proces provocat de politicile duse de guvernul american in alianta cu FED-ul, banca centrala a SUA. Combaterea recesiunii prin pomparea de bani in piata si elaborarea de investitii guvernamentale nu elimina, ci doar amana momentul ‘adevarului’, ora scadentei, in care toate activitatile economice provenite din creditul pompat de guvern si Fed in piata vor cadea, datorita faptului ca sunt activitati ne-realiste si, am putea spune, chiar nereale (nu provin dintr-o cerere reala de pe piata). De altfel, in stirea legata de Obama vedem ca sectoarele unde au aparut locuri de munca sunt educatia, sanatatea, turismul si administratia, adica sectoare publice, bazate pe banii guvernului. Deznodamantul acestui proces economic, dupa cum arata articolul de fata, este ‘catastrofa’ monetara sau/si nationalizarea/colectivizarea economiei americane.

Cu riscul de a fi considerat în continuare negativist, voi recapitula motivele pentru care recomand o atenţie maximă în perioada următoare. Chiar dacă unii care au mai reuşit să-şi mai peticească din pierderi au impresia că lucrurile vor creşte la infinit, cred că realitatea este cea pe care o percepem, nu cea indusă de jurnalele de ştiri sau de analizele bombastice date publicităţii cu insistenţă.
În primul rând remarc faptul că până acum nu s-a făcut nimic. Şi la ei, ca de altfel şi la noi, s-a vorbit foarte mult, s-au făcut comisii, analize şi cam atât. Inducerea ideii că dereglementarea pieţelor a permis tot dezastrul este falsă. Adevărul este că proasta reglementare este cea care a permis dezvoltarea exceselor(între altele, flash trading-ul a fost posibil din cauza reglementării).

Bomba cea mai mare vine(cum altfel?) din sistemul financiar unde lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. Câţiva analişti estimează că valoarea totală a derivativelor financiare este de un qudrillion(catralion, cum spuneam noi când eram mici). Într-adevăr, este vorba de o valoare teoretică şi destul de “exotic” calculată/estimată. Principala problemă nu este valoarea ca atare ci capacitatea de a produce pagube. Imaginaţi-vă că dacă 5% din această valoare ar reprezenta pierderi, ne-ar rezulta o valoare de 50 de trilioane, imposibil de acoperit de către cineva! Numai JP Morgan deţine derivative în valoare de aprox. 80 de trilioane, în timp ce “rentabilii” Goldman Sachs au cam jumătate, adică 39 trilioane. Vă mărturisesc sincer că numai când scriu aceste cifre mă trece un fior rece. În mod normal, rezolvarea problemei va fi dificilă chiar şi după ce lucrurile vor fi fost stabilizate în economia reală. Respectivele cifre trebuie “închise” cumva, iar asta se poate face prin hiperinflaţie sau prin reset(:-).

Spovedania unei tinere obligate să se prostitueze

Bilanţul gripei porcine

Republica Moldova: Elevii si studentii trebuie sa prezinte un certificat prin care sa demonstreze ca nu au gripa porcina

VIDEO Un britanic care a jucat intr-o reclama de informare privind gripa porcina s-a imbolnavit el insusi cu virusul H1N1

  • Gardianul:

Din rezerva bugetara s-au alocat 3 milioane de lei pentru antivirale

Demersuri pentru hirotonirea femeilor in Biserica Ortodoxa

Reinhumarea osemintelor Romanovilor, amanata din lipsa de bani

Esecul Patriarhului Kirill. Ucraina spulbera visele Celei de-a Treia Rome

Eliminarea fizica a lui Stalin

Banuielile lui Stalin


Categorii

Pagini laice, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Inceputul crizei sociale (Noutati 7-8 august 2009)

  1. Rugaminte!

    Am ascultat in urma cu cateva luni, aici pe site, un cuvant rostit de un parinte nepopular (nu i-am retinut numele) din partile Moldovei, care spunea printre altele, referindu-se al vremurile tulburi in care traim, ca ”cunoste calugari care au inceput sa construiasca biserici in catacombe deoarece se apropie vremea cand biserica de la suprafata va pierde harul datorita comuniunii cu eterodocsii”.

    Am incercat sa regasesc link-ul dar fara rezultat. V-as fi recunoscator daca imi puteti oferi detalii privind link-ul respectiv.

  2. Probabil te referi la parintele Calciu? Totusi nu a zis chiar asa… Cred ca e o interpretare fortata si literala, daca nu te referi la altceva:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/07/28/parintele-gh-calciu-inedit-poate-ca-vom-intra-in-catacombe-din-nou/

    In orice caz, nu credem ca exista asemenea catacombe la propriu si nici nu vedem cum s-ar construi biserici astfel. Iar Biserica oricum vom avea, sa avem toata nadejdea in acest sens, chiar si daca o parte din Biserica oficiala de acum, sa zicem, ar apostazia astfel, asa cum se tot “pregateste”. Avem incredere ca nu toti ierarhii vor cadea si Biserica adevarata nu va fi biruita nicicand de portile iadului! Numai noi sa fim in ea! Si cu duhul, nu doar cu trupul!

    (asta apropo de: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/07/05/du-te-sa-ti-fie-dupa-cum-ai-crezut/ )

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare