INTRE SACRILEGIU SI SFINTENIE (Noutati bloguri 30 iunie – 1 iulie 2009) – UPDATE

1-07-2009 2 minute Sublinieri

UPDATE

În numărul 5 al Presei Ortodoxe am reluat acest articol semnat de George Racoveanu în 1937. Ideea unui Mare Sinod Ecumenic  sau Pan-Ortodox (de parcă ar putea fi altfel de Sinod decât cel ortodox) agita apele pe care plutea corabia Bisericii încă din prima jumătate a secolului trecut. Teologul G. Racoveanu arată însă fără echivoc care sunt criteriile după care un Sinod poate fi desemnat, post-factum, Ecumenic. Era o pretenţie cu totul străină de tradiţia Bisericii receptarea unui Sinod drept Ecumenic încă înainte de desfăşurarea sa şi de cercetarea marturisirii de credinţă făcută publică. Articolul de mai jos arată cum noua teologie, afectată subteran (sau chiar făţiş) de relativism şi modernism, a părăsit dreptarul Părinţilor prin care o mărturisire sinodală devenea şi una ecumenică: păstrarea dreptei credinţe.

În zilele noastre îndrăzneala noilor teologi merge şi mai departe: pretenţia este de a întruni nici mai mult, nici mai puţin, decât Sinodul al 8-lea Ecumenic! Ca şi în perioada în care a scris Racoveanu, esenţială pentru susţinătorii ideii acestui Sinod Pan-Ortodox nu este identificarea unei probleme dogmatice care să fie tratată în duhul dreptei credinţe, ci întrunirea reprezentativă a episcopilor autocefale. Contrazicând Tradiţia, noii teologi, infleunţaţi de concepţia  ecleziologică catolică, identifică în adunarea episcopilor singurul criteriu al adevărului de credinţă al Bisericii. Aşa o fi? Răspunsul ni-l dă George Racoveanu: (…)

Scrisoare unui comerciant aflat în suferinţă, pe care toţi l-au părăsit

Din actualitatea gândirii politico-economice a lui Mihai Eminescu

Două dintre cele mai cunoscute companii britanice – beneficii din afacerile cu sclavi

GURA PACATOSULUI ADEVAR GRAIESTE. Basescu catre IPS Teofan: “Parinte Patriarh”!

POMENIREA lui Andrei Vartic la Manastirea Diaconesti. O Scrisoare Deschisa catre Sorin Rosca Stanescu privind romanofobia editorialistei Zoe Petre

“(…) Sansa sclavilor. Nimeni insa nu se poate lupta cu un monstru care are “scopuri nobile”: reducerea la tacere a talentelor, a valorilor, a dreptului de exprimare, a sansei de a executa cenzura pe un esafod public etc. Exista o tacere care te innebuneste, in care ziaristii gem sub lanturile puse la maini si la picioare de forta bruta a banului, a celui care are dreptul sa dea cu biciul si sa spuna “vasleste acolo ca asa am chef”. Jap! Si jurnalistii vaslesc pentru ca acasa zac teancuri de facturi, pentru ca au copii care tipa dupa mancare, ca parintii sunt bolnavi si au nevoie de bani suplimentari pentru medicamente, ca firma de leasing ameninta sa le ia masina si banca vaneaza sa-i scoata in strada din casa cumparata in rate. Rate pe 25 sau 30 de ani. Un jug care te face sclavul unor impostori, al unor mascarici si a unei forte politice distrugatoare, dar gata sa-ti arunce firimiturile de la festinul guvernarii daca dansezi din buric in ritm de samba. La bara, presa se dezgoleste ca orice femeie traficata. Altfel este amenintata cu schingiurea, cu amputarea, cu mutilarea si in final cu moartea…”

***

  • Strajerii Ortodoxiei:

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi

ORTODOXIA ŞI ECUMENISMUL (9)

Sfintii Mucenici si doctori fara de arginti Cosma si Damian – 1 iulie

Rostul bolilor

  • Usa milostivirii:

CUM MĂ ÎNVAŢĂ MOARTEA SĂ MĂ ROG

TAINA URII

Patericul Maicii Domnului (II)

Patericul Maicii Domnului (III)


Categorii

Pagini laice, Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “INTRE SACRILEGIU SI SFINTENIE (Noutati bloguri 30 iunie – 1 iulie 2009) – UPDATE

  1. Apropos de filmuletul cu ceremonia investirii cavalerii de la Malta.
    Mie mi se cam “sparie” gandul.
    Presupunand ca preotii din film sunt adevarati si interiorul este o Biserica ortodoxa, actiunea (ca nu stiu cum sa-i zic) o fi avand binecuvantare? 🙂

  2. Ucraina: Pornografie doar “in scopuri medicinale”: http://www.frontpress.ro/?p=3221

  3. Fratilor, preotul eretic care face slujba se numeste Dascalasu. Este din Falticeni, la parohia Oprisenii Vechi, unde este inmormantat si Ion Irimescu (sculptorul).
    Nu ma mir sa vad un astfel de individ aici, a luat bani la greu pt asta si nu il doare capul de Ortodoxie.
    Ar trebui caterisit si Biserica resfintita. Scurt. Avem zeci de preoti tineri, curati, care asteapta la rand o parohie si noi suntem condusi de toti ereticii. Episcopii locului ar trebui sa ia masuri.

  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » IPS Teofan ia atitudine in cazul ceremoniei Cavalerilor de Malta
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare