“Patriarhul cool” si furtunile mari care ameninta corabia Bisericii (Noutati 28-29 mai 2009)

29-05-2009 5 minute Sublinieri

danielblugi.jpg

Monahul Daniel Ciobotea, in 1988, conform Cotidianul, via Ziarul de Iasi

Explicaţie

Certare

“Voi da pe scurt, deocamdată, două veşti care ar trebui să ne dezmeticească pe toţi, deopotrivă cler şi mireni…
Întîi, ideea sindicatului preoţilor a redevenit de actualitate, de această dată fiind susţinută şi de mulţi dintre cei care o combătuseră iniţial (pe temeiuri canonince şi nu numai). (…)
Doi, în ţară începe a se înfiripa un curent pentru desprinderea unor masse de credincioşi ortodocşi din BOR şi trecerea la stilişti. Propovăduitori ai acestei migraţii sînt unii teologi şi preoţi-călugări, dar şi cîţiva “lideri” din laicat, după cîte am fost informat.
În opinia mea, o astfel de mişcare constituie o greşeală majoră, indiferent de justificări. Pînă acum, BOR a reuşit să rămînă întreagă, iar cei care ne simţim mădulare vii şi responsabile în ea trebuie să face ce depinde de noi să rămînă unită. Duşmanii ortodoxiei şi deopotrivă ai românilor vor tocmai dezbinarea noastră“.

***

  • Cotidianul incepe o campanie prin care patriarhul este indemnat sa dea pe fata agenda pe cate o promoveaza oricum. Articolele de astazi lauda patriarhul pentru motivele cele mai putin ortodoxe cu putinta: patriarhul Daniel a purtat blugi dupa ce s-a calugarit, catolicizeaza Biserica, promoveaza ecumenismul si este ingaduitor cu homosexualii si il critica, culmea, pentru faptul ca nu a dus pana la capat aceste “reforme”. Dar scopul acestei campanii este dezvaluit de… un preot greco-catolic: ne-alinierea la “reformele” enumerate mai sus este din cauza sobornicitatii Bisericii Ortodoxe, adica faptului ca Daniel nu are DEOCAMDATA ultimul si singurul cuvant (cum are Papa) si din cauza ca… nu a facut inca “curatenie” in Biserica (adica, in traducere, pentru ca nu a declansat acea prigoana crunta si fatisa, generalizata, impotriva tuturor incomozilor, pe care o viseaza inca de la instalare). De altfel, articolele ce vor fi citate contin si adevarate dezvaluiri, cum ar fi faptul ca va exista o banca a patriarhiei (!!!!) si ca PF Daniel are o putere politica apreciabila. Dar daca PF Daniel are atata influenta politica, incat orice politician ii ciuguleste din palma (fapt de care stiam si noi din sursele noastre) nu este acest lucru o dovada in plus pentru faptul ca patriarhul promoveaza obiective straine si chiar vrajmase ortodoxiei? De ar fi fost un patriarh cu obiective ortodoxe, influenta sa politica nu ar fi ramas fara urmari… Sa fie oare aceste articole o tentativa de a ridica patriarhului cota de popularitate printre cei care oricum nu iubesc Biserica? Sau sa fie un semnal ca PF Daniel este chemat la declansarea prigoanei in Biserica? In orice caz, ipocrizia autoarei este de neinchipuit. Sa nu stie jurnalista cat de putin “cool” este patriarhul cu cei aflati in subordinea sa, ce fel de autoritate tiranica, dictatoriala exercita?

Schimbarea la faţă a BOR: patriarhul în blugi Daniel:

“… Ecumenismul e mai mult o iluzie. Cazul Corneanu. Nici din perspectiva relaţiilor cu celelalte biserici BOR nu pare să fi făcut progrese majore, deşi profilul declarativ de promotor al ecumenismului în România al Patriarhului Daniel ar fi îndreptăţit o asemenea aşteptare. Decisiv în acest sens a fost aşa-zisul incident de acum un an de la Timişoara, când mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului s-a împărtăşit în faţa a mii de oameni în-tr-o biserică greco-catolică, aruncându-i în aer pe tradiţionaliştii din BOR. Sfântul Sinod nu i-a aplicat nici o sancţiune acestuia, deşi unii ierarhi au cerut chiar caterisirea lui. Pentru a aplana acuzaţiile a fost nevoit să impună unele restricţii cu privire la contactul cu celelalte culte. „Întâlnirile frăţeşti erau înainte o practică. Parohul dintr-o biserică ortodoxă invita pe parohul dintr-o biserică catolică atunci când se celebra patronul (n.r. – hramul bisericii) şi invers. Era un dialog al dragostei creştine, care de atunci nu mai are aceeaşi intensitate. Acum a rămas doar Săptămâna de Rugăciune Comună din luna ianuarie”, spune preotul Fabian Măruţ, responsabil cu pastoraţia familiilor în Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti.

Pr. prof. Ioan Mitrofan, consilier mitropolitan al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj, are şi o explicaţie pentru care BOR nu s-a deschis atât de mult sub conducerea PF Daniel pe cât îl recomandau experienţa şi deschiderea ecumenică ale acestuia: „În Biserica Catolică, papa are ultimul cuvânt. În cea ortodoxă, patriarhul nu poate lua nici o decizie singur. El trebuie să ţină cont de celelalte opinii. Fireşte, tocmai prin modul cum se raportează la ele îşi poate arăta înţelepciunea. Pe termen lung însă cred că va izbuti o deschidere mai mare, asta însă după ce va aerisi în interior”, apreciază preotul Mitrofan, care crede că relaţia cu greco-catolicii a BOR a rămas la stadiul „una se proclamă, alta se face”. …

Răzvan Theodorescu vede şi că sub mâna Patriarhului Daniel BOR vrea să-şi recapete toate bunurile artistice răspândite prin muzee şi nu poate fi de acord cu acest lucru, cum nu poate fi de acord nici cu „nebunia construcţiei de lăcaşuri, puţin mult prea numeroase“, încercând s-o explice prin politica faţă de greco-catolici: „Unde sunt lăcaşuri ale acestora închise se ridică alături lăcaşuri noi ortodoxe“. Da, fără îndoială, Patriarhul Daniel are un cap pentru business, continuă el, a creat Trinitas TV, ceea ce consideră că e remarcabil, căci dă un look BOR care seamănă cu cel catolic şi cel protestant: „Cu Trinitas a luat nişte foarte bune lecţii din lumea catolică şi protestantă, în 2004, pe când Daniel era mitropolitul Moldovei, eram împreună când ne-a primit Papa la Vatican şi Daniel era în elementul său acolo“. Iar în ceea ce priveşte prosperitatea BOR, dacă va creşte sub mâna Patriarhului Daniel, Răzvan Theodorescu nu-şi face griji şi ne recomandă şi nouă să nu ne facem: „BOR e prosperă, a ştiut să fie întotdeauna. Pe curând va avea şi o bancă!“. În privinţa entuziasmului politicienilor, de când patriarh este Daniel, de a dona bani pentru construirea sau renovarea lăcaşurilor de cult sau de a face pe placul feţelor bisericeşti, Răzvan Theodorescu îi face un merit tot Patriarhului: „Prea Fericitul Daniel are carismă şi cultură pentru a spori prestigiul BOR, ceea ce nici un politician nu are, iar BOR a fost întotdeauna influentă când s-au găsit politicieni care să încerce să-şi impună puterea prin mijloace mai puţin democratice. Această trăsătură a politicienilor îi merge mănuşă lui Daniel Ciobotea, care le-a sesizat această slăbiciune. BOR şi-a obişnuit politicienii să-i ciugulească din palmă şi orice politician îi va ciuguli din palmă, însă acum România nu trebuie să devină Republica Ortodoxă Română, ca să folosesc această formulă puţin exagerată“.”

Echilibristica preafericitului la marşul gay
În urmă cu câteva zile, BOR a taxat printr-un comunicat de presă „marşul pentru normalitate“ organizat de câteva asociaţii creştine ca replică la marşul comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali), precizând că acestea nu au binecuvântarea Bisericii. Gestul dezaprobării ar fi părut neverosimil în urmă cu doi ani, cînd în fruntea BOR se afla PF Teoctist. Acum, pentru cei acuzaţi că ar urmări de fapt să-şi facă publicitate, comunicatul BOR nu a fost decât un argument în plus pentru liberalismul pe care l-a îmbrăcat Biserica sub conducerea PF Daniel, amintind şi de scandalul paşapoartelor biometrice.

Ce se află însă dincolo de astfel de poziţii publice ale BOR? S-a produs o schimbare în profunzime a mentalităţii la nivelul ierarhiei sau e vorba doar de o strategie mai agresivă de imagine, menită să înlăture de pe frontispiciu eticheta de instituţie conservatoare? Privirea de ansamblu relevă mai degrabă o artă a echilibristicii pe care o practică PF Daniel în raport cu credincioşii. Dovadă este faptul că a criticat ferm, dar fără vehemenţă marşul LGBT de sâmbătă.

Patriarhul cool

“Fotografia ce-l reprezintă pe PF Daniel în blugi, cocoţat pe nişte buturugi, într-un peisaj montan, a fost realizată în 1988, în Elveţia. Pe atunci preda la Institutul Ecumenic de la Bossey, în Elveţia, unde între 1986 şi 1989 a fost şi director adjunct. Detaliul crucial legat de această fotografie este însă acela că în 1987 tânărul profesor Dan Ilie-Ciobotea s-a călugărit: pe 6 august a fost purtat pe sub mantie, ca naş, de părintele Ilie Cleopa, la Mănăstirea Sihăstria. Voturile monahale nu intrau, în cazul său, în contradicţie cu atitudinea relaxată şi ţinuta sportivă afişate în poză. În mediile ecumenice în care se învârtea pe atunci tânărul călugăr Daniel este foarte probabil că acestea nu conţineau nimic strident. Dimpotrivă, erau expresia unei normalităţi. Când fotografia a fost însă publicată în premieră de „Ziarul de Iaşi“, în 2002, dimpreună cu un text al subsemnatei despre „viaţa neştiută a mitropolitului“, ea a stârnit stupoarea în BOR.

Valuri de ipocrizie s-au ridicat dinspre preoţime, ca şi cum nimic mai reprobabil nu ar fi putut să facă ierarhul decât să fi purtat vreodată blugi.

Pentru cei care nu-şi pot scoate din minte imaginea Patriarhului în blugi, oricât de mult ar ceda nu va fi totuşi de-ajuns. Chiar dacă BOR militează pentru valorile familiei, de pildă, atât timp cât nu se pronunţă vehement împotriva homosexualilor, Patriarhul va fi considerat de partea lor. Aşa că PF Daniel parcă ar avea mai mult de câştigat dacă şi-ar asuma tranşant o imagine de „patriarh cool“. Aşa cum BOR ar avea mai multă credibilitate dacă nu s-ar tot feri de primenirea morală şi ar publica dosarele de Securitate ale ierarhilor”.

  • Strajerii ortodoxiei:

Unirea Bisericilor

Hristos nu ne-a învăţat despre calendare vechi şi noi

 

Peste 13.300 de bolnavi de gripa porcina in intreaga lume. Romania si Slovacia, cele mai noi tari in care virusul a fost confirmat

Prof.dr. Streinu-Cercel: Virusul gripei de tip H1N1 se transmite la cald

(nota noastra: “cazurile” romanesti au aratat, pentru cine a avut ochi de vazut si urechi de auzit si cat de “fasaita” este “bomba” acestei “epidemii” mincinoase, al carei singur mobil este dorinta de a crea o panica generala, profitabila… pentru anumite interese foarte mari; a nu se uita: Nu faceti nici un vaccin impotriva gripei porcine!, “Rendez-vous cu Tamiflu” si “Gripa .. combinata”, Epidemia de frica si stradaniile declansarii unei pandemii (1) si Epidemia de frica si stradaniile declansarii unei pandemii (2) )

Versuri de studiu pentru elevii de clasa a III-a din Brazilia: Drogheaza-te, ca sa poti privi totul de sus

  • Jurnalul national:

În căutare de prieteni inimoşi – despre cazul Florentinei Dima

Coreea de Nord, avertizată de Rusia şi SUA

  • Antena3:

Iran anunţă mărirea capacităţii nucleare: “Occidentul să nu îndrăznească să ne ameninţe”

Ilie Şerbănescu: În loc să facem investiţii pentru a revitaliza economia, procedăm exact invers (VIDEO)

Băsescu a primit cadou la schitul Prodromu din Athos un toiag, pentru a conduce în continuare

Hristos amana alegerile comunistilor

***

  • Ortodoxie si viata:

Sfînta Elena din Colchester

“Ăsta este Dumnezeul nostru!” – părintele Rafail vorbeşte despre o întîmplare din lumea ortodoxă (a se vedea si: Doua inimi zdrobite. “Al Tau sunt eu, mantuieste-ma!”)

  • Koinonia:

Sf. Teofan Zăvorâtul – Tâlcuiri

Am căutat pentru dumneavoastră: Odovania


Categorii

Ecumenism, Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Presa, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la ““Patriarhul cool” si furtunile mari care ameninta corabia Bisericii (Noutati 28-29 mai 2009)

  1. interesanta alaturare. stirea cu patriarhul in blugi a aparut astazi cand o praznuim pe sfanta preacuioasa mucenita teodosia cea din Constantinopol, cea care A ARUNCAT CU PIETRE dupa PATRIARHUL Anastasie.
    Frumos le brodeste Dumnezeu ca sa ia aminte si cel mai marunt dintre pamanteni.

  2. “Dragi colisteni,

    Dupa cum unii dintre voi deja ati aflat, continuam seria actiunilor
    Anti-Cip. Duminica Asociatia Civica Dreptate din Hunedoara va fi
    organizatorul legal al unui nou miting impotriva masurilor dictatoriale
    legislative impuse de catre UE romanilor.

    Scopul acestui miting este acela de a mobiliza pe toti cetatenii romani cu
    drept de vot sa SANCTIONEZE PRIN VOTUL LOR LA ALEGERILE EURO-PARLAMENTARE de
    duminica viitoare (7 iunie 2009) pe actualii politicieni romani, care se fac
    slugi oarbe ale intereselor straine de nevoile acestui popor.

    Mesajul nostru pentru electorat este SA SANCTIONAM POLITICIENII MERGAND CU
    TOTII LA VOT, DAR ANULAND VOTUL ! In acest mod, alegerile nu vor mai putea
    fi fraudate la fel de usor, iar numarul mare de voturi anulate va demonstra
    – nu dezinteresul romanilor fata de soarta tarii si a Europei (cum ar putea
    fi interpretat absenteismul masiv de la vot) – ci refuzul de a alege
    politicieni ce nu ne reprezinta interesele.

    O astfel de atitudine, de a ne prezenta la urme si de a anula votul, va fi
    si un semnal dat politicienilor, iar daca numarul de voturi anulate il va
    depasi pe cele valide, atunci va fi clar pentru intreaga lume ca cei ce vor
    fi totusi alesi in urma acestui scrutin NU REPREZINTA CU ADEVARAT ROMANIA !

    Un astfel de vot ANULAT va fi privit si ca o pregatire a noastra, a tuturor,
    CA O REPETITIE GENERALA pentru referendumul pe problema cipurilor, care va
    fi cerut presedintelui Traian Basescu, in toamna, cand se vor finaliza de
    adunat semnaturile necesare initierii referendumului.

    Mitingul va avea loc duminica 31.05.2009 in Piata Victoriei, la Guvern –
    incepand cu orele 13, iar nu la Universitate (datorita festivalului de
    teatru de strada care are loc la Universitate, nu ni s-a mai aprobat acolo,
    ci in Piata Victoriei).

    Va asteptam in numar cat mai mare, avem rugamintea sa postati acest mesaj pe
    cat mai multe bloguri, pentru a asigura participarea unui numar cat mai mare
    de oameni.

    Hristos s-a Innaltat !

    Doamne ajuta ! “

  3. O Conferinta “scapata”:
    O JUDECATOARE ANTI-CIP la Conferinta DICTATURA SI MARTIRAJ de azi de la Cluj. “Mi se pare o umilinţă şi o decădere fără precedent să fiu amprentata!”

    Problema cipurilor biometrice introduse în actele romanilor, fără consultare populară, şi omagierea martirilor din închisori vor fi două dintre temele conferinţei “Dictatură şi Martiraj”, organizată duminica, de Centrul Rezistentei Anticomuniste, cu începere de la orele 17.00, la Casa de Cultură a Municipiului Cluj Napoca.
    Despre suferinţa şi biruinţa din închisorile comuniste vor vorbi profesorul Raul Volcinschi – 16 ani în inchisorile comuniste şi fostul deţinut politic Nicolae Purcarea, cu 20 de ani de temniţă grea, ambii trecuţi prin arhipelagul Gulagului românesc şi “colegi” de recluziune cu Constantin Noica, Mircea Vulcănescu, Petre Ţuţea, Parintele Arsenie Papacioc, teologul I.V Georgescu şi Traian Trifan.
    Părintele prof dr Mihai Valica, va introduce lucrarea “Dictatura Biometrică”, realizată de Fundaţia Petru Vodă şi Asociaţia Civic Media, în care sunt cuprinse analize ale unor autori romani si documente europene şi americane, dar şi cuvinte duhovnicieşti ale sfinţilor părinţi privind era controlul total, perfecţionat prin intermediul tehnologiei RFID. Părintele Valica este autorul primului studiu despre pericolul actelor biometrice, scris imediat după apelul Parintelui Justin Parvu, de pe 14 ianuarie.

    Parintele Ioan Sismanian si monahul Filotheu Balan, co-autor si, respectiv, coordonator al lucrării “Dictatura Biometrică”, vor prezenta la rândul lor rezultatele campaniei pentru Referendum anti-cip, pentru care s-au strâns, până acum, peste 500.000 de semnături si vor da indemnuri duhovnicesti de la Parintele Justin Parvu.
    Unul dintre invitaţi-surpriză speciali ai organizatorilor este o judecatoare care s-a pronuntat ferm impotriva cipurilor biometrice in pasapoarte si permisele de conducere, in care a si demonstrat existenta acestora, in ciuda asigurarilor oficiale. Exemplul ei ar trebui urmat de toti ortodocsii “calduti” si cartite de la Roma, care isi permit sa-l conteste pe bunul Parinte si demersurile sale anti-insemnare electronica si pentru martirii de la Aiud.

    Va prezint mai jos un articol despre doamna magistrat Carmen Paduraru, din Realitatea Media de Neamt:

    “În calitate de judecător, mi se pare o umilinţă să fiu amprentată ca deţinuţii, din boxa arestaţilor, pe care-i judec”

    Mişcarea apărută la nivel judeţean şi naţional, împotriva noilor permise de conducere şi paşapoarte europene a căpătat adepţi şi în rândul judecătorilor din Neamţ. Un astfel de caz este şi cazul magistratei Carmen Păduraru, judecător la Secţia civilă a Tribunalului Judeţean Neamţ. Într-un protest remis redacţiei, magistratul explică, din punct de vedere profesional şi uman, motivele pentru care se opune eliberării noilor documente.

    Descoperirea cip-ului din Permisul Auto la microscop

    Carmen Păduraru afirmă, într-o primă fază, că, deşi la noi paşapoartele biometrice, care se fac prin amprentare şi scanarea feţei, se vor elibera abia din luna iulie, noile permise de conducere (care sunt doar cu scanarea feţei) au început să fie emise din decembrie 2008. Judecătoarea susţine că permisele de tip nou prezintă acelaşi pericol ca paşapoartele care urmează să fie emise. “Tatăl şi fratele meu au fost obligaţi, la începutul lunii ianuarie, s-şi schimbe permisele de conducere. Deşi au cerut lămuriri cu privire la tipul de act pe care-l vor primi, de la Serviciului Permise de Conducere şi Înmatriculări Autovehicule li s-a spus că nu a intervenit nicio noutate şi că nu vor primi permis de conducere «cu cip». La eliberarea actelor, pe 22 ianuarie 2009, au constatat cu stupoare că acestea au cod de bare, care au încorporat numărul «666» şi care conţin două poze, nu doar una, cum era anterior (cea din partea dreaptă fiind scanată). Şi, atenţie, nu pare nimic suspect pentru că nu-ţi dai seama de noutate însă, a doua poză este făcută cu aparatură specială care scanează irisul ochiului şi faţa persoanei în cauză! Funcţionarii de la ghişeu au susţinut, răspicat, că deşi actele sunt de tip nou, acestea nu ar avea implantat şi un cip. Demonstrativ, mi s-a arătat un astfel de act tăiat cu foarfecul în două poziţii. Din studiul procesului tehnic a rezultat, însă, fără niciun dubiu, că noile permise de conducere conţin un microcip a cărui mărime este de 0,4 milimetri, ceea ce înseamnă că, practic, este invizibil pentru ochiul uman, însă poate fi detectat cu aparatură specială”, spune judecătoarea Păduraru.

    Argumentul juridic

    Magistratul pietrean aduce mai multe argumente, din punct de vedere profesional şi uman, în sprijinul susţinerii ideii că noile acte biometrice sunt nocive. Judecătoarea declară că noile paşapoarte şi permise de conducere vor afecta sănătatea posesorilor: “Prin funcţia de antenă capabilă să perceapă unde de radiofrecvenţă direct asupra titularului, corpul uman este expus unor radiaţii permanente producătoare de cancer şi alte maladii, aşa cum s-a întâmplat la animalele care sunt înregistrate pe bază de cip”.
    De asemenea, Carmen Păduraru mai declară că în acest fel sunt călcate în picioare demnitatea şi onorea individului; omul fiind asimilat mărfurilor, identificate prin coduri de bare, şi animalelor, însemnate cu crotalii: “Devine ineficient principiul constituţional şi european al prezumţiei de nevinovăţie, pentru că luarea amprentelor unei persoane se face doar în cazul suspiciunii că a comis o crimă sau un delict. În calitate de om, dar şi de judecător, mi se pare o umilinţă şi o decădere fără precedent să fiu amprentată ca deţinuţii, din boxa arestaţilor, pe care-i judec. Legislaţia românească şi nu numai, în ideea ocrotirii credinţelor religioase ale fiecăruia, prevede, de exemplu, în mod diferenţiat jurământul pentru martor, în sala de judecată. Astfel, creştinul ţine mâna pe cruce ori pe biblie şi spune: «Jur că voi spune adevărul şi numai adevărul … Aşa să-mi ajute Dumnezeu!». Referirea la divinitate din formula jurământului se schimba potrivit credinţei religioase a martorului. Martorului de altă religie decât cea creştină nu i se aplică dispoziţiile cu privire la punerea mâinii pe cruce, iar persoana care nu crede în Dumnezeu va rosti jurământul prin raportare la «onoare şi conştiinţă»”.

    Explicaţia religioasă

    Judecătoarea Păduraru, care a publicat în 2001 o lucrare de specialitate pe tema drepturilor umane şi a naturii divine a individului, subliniază faptul că “persoana care se consideră lipsită de importanţă şi mult prea mică pentru lumea exterioară, trebuie să coboare în sine şi să găsească resursa şi legătura dumnezeiască, şi atunci va înţelege şi rostul pentru care a fost creat, pentru că în constituţia lui omul este frumos, bun, puternic, dar mai ales liber şi unic”.
    Din punct de vedere religios, Carmen Păduraru mai susţine că noile acte biometrice contravin doctrinei creştine, deoarece Dumnezeu nu este un Tată egoist care să-şi doreasc sclavi în loc de copii.
    “În acest context vin şi spun că, în calitatea mea de om al legii, prin introducerea actelor biometrice, se încalcă libertăţile cele mai elementare pentru că uniformizează şi transpune fiinţa umană într-un număr în sistem electronic, supus controlului. Avertizări serioase au existat şi la momentul când s-a impus obligaţia identificării animalelor dar nu am luat nicio atitudine, astfel că s-a ajuns la acest paradox legislativ despre care domnul avocat Cezar Axinte, care a întocmit şi o expertiză juridică pe această temă, spune că e prea târziu să mai reparăm ceva. Eu vin şi spun că dacă fiecare dintre noi vom fi conştienţi că, deocamdată, Constituţia României şi Convenţia europeană ne garantează aceste drepturi, şi că există căi de apărare ale acestora, despre care trebuie să-i întrebăm pe avocaţi, vom face ineficiente aceste abuzuri. Am scris acestea pentru că m-am simţit obligată să o fac, în primul rând datorită pregătirii mele profesionale şi, în al doilea rând, a ajutorului duhovnicesc pe care l-am primit de la bunul Arhimandrit Iustin Pârvu, de la Mănăstirea Petru Vodă”, a explicat judecătoarea Carmen Elena Păduraru.
    Mihai SAVA

  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » EVZ agita, in continuare, marota fundamentalismului BOR, atacandu-l pe parintele Iustin si pe… patriarh. Raspunsul Biroului de Presa Patriarhal
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare