SIMONIE, PANDEMIE si CRIZA SOCIALA (Noutati de presa 4-5 mai 2009)

5-05-2009 2 minute Sublinieri

art_120780_1.jpg

  • Romania libera: Cat costa Duhul Sfant in Romania?
  • Antena3: Harul preoţiei, de vânzare: Află cât te costă să devii preot în România (VIDEO)
  • Jurnalul national: IPS Teodosie, cercetat pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual
  • Claudiu Tarziu: O anchetă de presă care se poate lasa cu caterisiri
  • Noi ne abtinem de la comentarii legate de faptele IPS Teodosie, deoarece… are cine sa il judece, inclusiv aici, nu doar in cer. Aducem insa cateva precizari legate de ancheta condusa de Romania Libera. In primul rand, din nenorocire, acest gen de practici nu sunt tocmai o necunoscuta; toata lumea din mediul preotesc si teologic stie ca aceste fenomene sunt nu exceptii, ci sunt, din pacate, moneda curenta in BOR. In niciun caz IPS Teodosie nu este un caz singular si probabil… nici macar cel mai rau. In al doilea rand, efortul logistic presupus de o astfel de ancheta – timpul, banii, efortul de a juca teatru si de a trai, practic, o viata paralela, si finalitatea ei previzibila – compromiterea definitiva a unui ierarh al BOR sau doar santajarea acestuia, arata ca toate aceste lucruri nu sunt intamplatoare. Si nici nu par a fi motivate de un interes jurnalistic trezit brusc al cotidianului R.L. Totul pare a fi o rafuiala plecata de undeva de sus, ca un mod sigur de a-l “avea la mana” sau de a-l indeparta pe IPS Teodosie de pe scaunul arhieresc pentru a plasa acolo pe cineva mult mai docil si mai controlabil decat respectivul. Umbla zvonurile ca se pregatesc astfel de ‘dosare’ de presa (cu fapte reale sau cu facaturi) si altor ierarhi incomozi sub o forma sau alta. Cine poate avea acest interes? Sa gandeasca fiecare, deoarece “cusatura” e destul de stravezie.

  • Hotnews: 

Comisia Europeana: In 2009 si 2010 Romania nu va avea crestere economica. Somajul va ajunge la un nivel record de 8%

Un francez din doi se asteapta ca intreprinderea in care activeaza sa desfiinteze locuri de munca

Peste jumatate dintre IMM-uri, afectate mult si foarte mult de criza. Ajutoarele de stat permise de UE – inexistente in Romania 

  • Capital:

“Profeţiile” lui Juncker: În Europa va fi criză socială

Patriciu: „Creditul FMI va fi plătit cu bani luaţi cu japca de la contribuabil”

  • Gandul: 

Şeful statului ne arată buzunarele goale: Abia acoperim cheltuielile curente

Obama îşi mai încalcă o promisiune. Deţinuţii de la Guantanamo vor fi judecaţi tot de tribunale militare din „epoca Bush”, care foloseau „probe” obţinute sub tortură, căci actuala Administraţie nu ştie ce altceva să facă cu ei

Criza va lua proporţii

Vaccinul contra gripei A (a nu se uita insa:  Nu faceti nici un vaccin impotriva gripei porcine!)

  • EVZ: 

FMI a aprobat împrumutul României

„Mâna lui Dumnezeu”, drogul care vine prin căşti

UDMR-lansare cu husari. Tokes: “Va fi autonomie!”

Gripa porcină va lovi în valuri

Bazac: Romania ar putea fi atinsa de o eventuala pandemie in valuri de cate opt saptamani

Majoritatea israelienilor se pronunta in favoarea unui atac asupra instalatiilor nucleare iraniene

Republica Moldova: Prima sedinta a parlamentului, inceputul unei dictaturi  

Pay per click: Guvernul Brown discuta taxarea motoarelor de cautare pentru finantarea BBC

Uniunea Europeana arunca miliarde de euro pe proiecte absurde

Un miliard de euro contra cateva oase
Dorin Chirtoaca, proaspat intors de la Bruxelles, inainte de a decola spre Washington, face la Chisinau o dezvaluire-bomba, privind “negocierile europenesti”: “Haideti sa facem cumva conciliere… – un miliard de euro credite Republicii Moldova… Lasam totul asa mai pe tacute si mergem inainte…” Aceasta ar fi fost oferta oficialilor europeni inaintata opozitiei pentru impacarea cu comunistii, a afirmat Dorin Chirtoaca pentru Deutsche Welle, preluat masiv de media de la Chisinau.

  • Cotidianul: 

UE acuză puterea de la Chişinău pentru tortură (de fapt, niste parlamentari europeni, nu oficialii Comisiei Europene)

Regele SF-ului francofon: în 10-15 ani barilul de petrol va costa cat un litru de apă chioară. Ecologia e o armă strategică

Lucy, dezbrăcată în faţa Guvernului – propaganda evolutionista a ateilor lui Remus Cernea

Omul a devenit mai bolnăvicios din cauza igienei excesive

  • Realitatea.net:

OMS începe să distribuie aproape 2,5 milioane doze de antivirale în peste 70 de ţări

Unele alimente pentru copii sunt mai grase decât un burger cu brânză, potrivit unui studiu

Un episcop italian a protestat împotriva amplasării unei reclame pe o biserică


Categorii

Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “SIMONIE, PANDEMIE si CRIZA SOCIALA (Noutati de presa 4-5 mai 2009)

  1. Articolul celor din Romania Libera are un titlu mai mult decat deranjant pentru mine, cel putin, ca si om din biserica: “CAT COSTA DUHUL SFANT IN ROMANIA?”
    Se dau unei investigatii juste, niste concluzii conform carora biserica ortodoxa pacaleste oamenii, credinciosii.
    Incheind articolul printr-o fraza ca “”Daca vreun episcop sau diacon ar dobandi vrednicie prin bani, sa se cateriseasca si acela ce l-a hirotonit si sa se taie cu totul din Biserica”, prevad evangheliile ortodoxe.” denota intentia total lipsita de costructiv, intentia de scandal a celor de la Romania Libera. La urma urmei, cui apartine si cine publica in acest ziar?
    Articolul asta vine in intampinarea celor care abia asteptau sa-l prinda la cotitura pe IPS Teodosie. Din pacate, in afara de a demasca niste treburi murdare ale IPS-ei sale, se loveste in toata biserica ortodoxa, in tot clerul si in toti credinciosii ei.
    Cred ca ar trebui luate masurile de rigoare, dar probabilitatea e foarte mica si atunci…
    Intelegeti ca suntem sapati din interior? Ne “sapam” chiar singuri! E o situatie destul de complicata… Iertare pt cuvintele prea multe. Doamne ajuta!

  2. de sus, de jos, ce mai conteaza?extrem de trist este ca unii din ierarhii nostri pot fi santajati cu asa ceva. Oare pacatul simoniei a disparu din indreptarele lor de spovedanie?Ar trebui sa ia aminte, poate Dumnezeu le trimite acum un semn, spre pocainta.Doamne ajuta!

  3. Romanul este obismuit sa mearga din extreme in extreme, de la extrema de a acoperi adevarul, ca nu cumva sa discreditam pe cineva, pana la extrema de a compromite si distruge totalmente un om (vezi cazul recent al d-lui Puric), care conform tonului folosit in media nu mai are sanse de reabilitare.

    Se da astfel o noua lovitura bisericii ortodoxe, se loveste in tot clerul si in toti credinciosii ei.

    Noi singuri se pavam cararea catre Apocalipsa.

  4. IPS Teodosie este arhipastorul orasului meu. Nu este singurul care practica asa ceva, dar stiu ca inca de pe cand era vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, era foarte urat de catre unii ierarhi. Este poate singurul, in afara de IPS Bartolomeu Anania care a avut curajul sa dea o explicatie in legatura cu dosarul sau de la Securitate,cand a fost invitat in 2005 la B1TV. Cat despre banii pe care ii primeste din hirotonii, ii foloseste de fapt la ridicarea de biserici si manastiri.Nu vreau sa se creada ca sunt de acord cu ceea ce se intampla, dar fiind mai,in tema, am vrut sa expun ceea ce stiu.

  5. Daca va inchipuiti ca in cazul dezvaluirilor din RL este vorba despre un caz singular sau izolat, va inselati. Se prea poate sa fie vorba despre cineva rau voitor si suficient de puternic in spatele acestui caz. Dar asta nu inseamna ca se ataca biserica. Aceste cazuri au devenit foarte raspandite si asta de multa vreme. Parintii mei au lucrat 20 ani la episcopia Buzaului si de mica stiu ca un elev sarac de la tara, si credincios, cu vocatie avea cel mult sansa sa ia la scoala de cantareti, ca la seminar, nici o sansa. Intra cine trebuie la seminar, trecea cine trebuie, absolvea cine trebuie si apoi dupa marimea contributiei, primea o parohie mai bogata, mai centrala, sau daca nu, una mica undeva in varful muntelui. Ma intreb daca nu cumva practica asta are cel putin 50 ani si daca nu cumva majoritatea protilor au pacatul simoniei la activ. Nu mai sariti in apararea a ce nu e de aparat. Biserica nu e IPS Teodosie si nici cei ca el, care sunt foarte multi, ci Biserica e unde nu se admit si unde se sanctioneaza aceste fapte, si multe altele, la fel de grave, daca nu mai grave. Putem face acum o lista pe loc de fapte vrednice de caterisire si anatema care se petrec de zeci de ani pe aici pe la noi. Biserica nu trebuie sa si-i asume pe apostati si eretici ca fiind ai ei si trebuie sa se delimiteze de acestia.

    Sunt convinsa si pot sa ma insel, dar cred ca toti ierarhii sunt santajabili si schimbabili in acest fel, caci nu-si permite nimeni sa ii tina in post pana la moarte, daca interesele cer o schimbare sau daca dintr-o data li s-a trezit constiinta si nu mai sunt foarte manevrabili. IPS Teodosie e printre cei mici in rele de a fost demascat, asa banuiesc. Probabil ca e nevoie de cineva mai avangardist si mai reformator, ca doar se pregatesc evenimente istorice.

  6. Biserica lui Dumnezeu nu face niciodata compromisuri. Nu sunt de acord cu comentariile de mai sus care sustin un principiu de tip machiavelic. Nu conteaza pentru ce se folosesc banii, faptul ca se iau este un pacat strigator la cer.
    In acelasi timp nu sunt de acord nici cu instituirea de criterii lumesti pentru a deveni preot (diplome de seminar, facultate). Parintele Sofronie Saharov se pronunta impotriva impunerii unor asemenea criterii in biserica. Daca asta ar fi motivul pentru care ierarhul a facut ce a facut, atunci ar fi trebuit sa se pronunte in sinod in favoarea ideii sale. Nu vreau sa judec persoana, ci fapta, nu avem voie sa judecam servii altui stapan.
    Ierarhul fiind ghidat de Duhul Sfant trebuie sa vada intr-o persoana devotamentul fata de Hristos si prin lucrarea Duhului Sfant (nu voia lumeasca a ierarhului sau manat de cerintele unei legi lumesti), sa hirotoneasca. Vreau sa prezint mai jos si pasajul biblic de la care vine numele de simonie:
    18. Şi Simon văzând că prin punerea mâinilor apostolilor se dă Duhul Sfânt, le-a adus bani,
    19. Zicând: Daţi-mi şi mie puterea aceasta, ca acela pe care voi pune mâinile să primească Duhul Sfânt.
    20. Iar Petru a zis către el: Banii tăi să fie cu tine spre pierzare! Căci ai socotit că darul lui Dumnezeu se agoniseşte cu bani.
    21. Tu n-ai parte, nici moştenire, la chemarea aceasta, pentru că inima ta nu este dreaptă înaintea lui Dumnezeu. (Fapte, 8, 18-21)

    Si vreau sa va mai prezit un pasaj:
    15. Deci, când veţi vedea urâciunea pustiirii ce s-a zis prin Daniel proorocul, stând în locul cel sfânt – cine citeşte să înţeleagă –
    16. Atunci cei din Iudeea să fugă în munţi. (Matei, 24, 15-16).

    Care e locul cel sfânt?
    Sa ne rugam sa ne apere Dumnezeu si sa nu ne parjoleasca pustiirea!

  7. Ma astept ca sinodul BOR sa aiba mai multa ‘dragoste’ fata de IPS Teodosie care e vrednic de caterisire, decat pentru parintele Daniel Corogeanu de la Tanacu a carui unica vina a fost ca a indraznit sa citeasca moliftele Sf. Vasile cel Mare. Molifte de care ‘inaltul’ Corneanu si preotul Motoc de la patriarhie s-au si lepadat aberand pe la TV ca acestea nu ar fi slujbe ale Bisericii si ca dracul nu exista ci este o ‘intruchipare a raului in mentalul colectiv’.

  8. Mrturisesc doar ceea ce cred ca trebuie sa fac eu in acesta situatie, anume sa-mi leg putina credinta pe care o am, numai si numai de BUNUL DUMNEZEU care nu ma va dezamagi vreodata, ci doar eu pe EL.Ce-mi va folosi mie de ma voi sminti din credinta, uitandu-ma la faptele oamenilor si unde sa ma duc, caci afara de Biserica Ortodoxa intemeiata de MANTUITORUL IISUS HRISTOS pe SFANTA JERTFA SA , mantuire nu se afla. De mare ajutor imi este citirea zilnica a Sfintelor Evanghelii si a invataturii Sfintilor Parinti.Acolo voi gasi raspuns la toate framantarile mele. Imi este teama pentru acei tineri, care abia acum pun temelie credintei lor si care din pricina unor astfel de situatii [cam dese in ultimii ani ], s-ar putea sminti. Marturisesc ca in viata mea am intalnit doar preoti minunati de la care am primit mult ajutor si bucurie duhovniceasca. Amintesc doar preotii de la Biserica Sf.Silvestru, Constantin Galeriu, Nicolae Bordasiu si Stefan. Amintesc si de un tanar preot care tinea locul preotului de la spitalul de urgenta,pe care l-am chemat la patul mamei mele s-o spovedeasca si s-o impartaseasca,iar in acea noapte dintr-o eroare de tratament, a trecut la cele vesnice. Acest tanar preot minunat pe care n-am sa-l uit niciodata, m-a ajutat s-o duc la capela i-a fcut slujba de inmormantare fara nici un ban, eu fiind o umila profesoare de sport, neavand in acel moment nici un ban, aducandu-mi prin felul crestinesc in care s-a purtat multa mangaiere sufleteasca.Sunt multi astfel de pastori pe care DUMNEZEU ii trimite in calea ta, in functie de dragostea ta fata de ei. Sa intareasca BUNUL DUMNEZEU in credinta pe toti fratii mei crestini ortodocsi,pentru rugaciunile MAICUTEI DOMNULUI si ale tuturor Sfintilor. AMIN

  9. Cand te misti doar in spatiul Bucuresti – Belgrad – Atena si cand imbracamintea aduce cu aceea a paselor iar comportamentul este unul fanariot de inalta “clasa” nu avem cum sa ne miram .

    Primele Academii domnnesti apar in sec . 17 . Doar nu vreti seriozitatea academiilor vestice ?

    Nu se poate cere prea mult nepotilor pro-ecumenisti ai oamenilor care in 50 slaveau colectivismul in revistele bisericii .

    La Stambul mergeam….generatia ’70 …poate va aduceti aminte filmul “Toate panzele sus !” …..turco-fanariotismul nu se stinge asa de usor in neamul acesta …cu toate utopiile nichiforiste de a 4 a Roma din anii ’30…

    Este trist ….dar eram pregatiti sa aflam ODATA SI OADATA …ceea ce se stie de zeci de ani…uneori vroiam sa-mi spun parca : daca sunt simple simple zvonuri ? Lumea vorbeste multe . Gura lumii doar groapa o astupa. Ei ptiu drace…na ca ajunse in turbinca si docomentatie neica..nu gluma…

  10. Asta suna mai degraba a mucenicie pentru acest episcop, sa fii judecat de stiri din presa antihristului. Daca i-am lua la purecat pe fiecare (preot, episcop sau mirean) nu cred sa gasim prea multi curati sau sfinti la ora actuala. Razboiul nu e impotriva pacatelor celor din jur ci a duhurilor rele. Sa ne rugam pentru el, sa-l intareasca Dumnezeu in credinta si rabdare ca sa se curateasca pe lumea asta de pacate.

  11. De mucenicie pentru simonie… chiar ca nu am mai auzit, sa fim iertati! Indiferent de toate interesele din joc si de judecata mass-media, e un drum prea mare, iar faptele sunt reale, din pacate. Sa se curateasca de pacate prin pocainta si suferinta e altceva, dar simonia e pacat impotriva Duhului Sfant.

  12. Referitor la Articolul SCANDALOS din Ziarul “Romania Libera”, intitutat “CAT COSTA DUHUL SFANT IN ROMNIA?” RETINE ATENTIA in mod deosebit un comentariu postat de un forumist cu usernameul de “Tara”,pe care comentariu l-am apreciat ca deosebit de bine facut si istet scris, un comentariu care impresioneaza la citirea lui, prin remarcile si obervatiile sale de o mare finete…si corectitudine logica.

    As vrea sa citeasca cat mai multi “ochi” comentariul acestui forumist “Tara”…caci felul cum acest forumist “cantareste” si apreciaza articolul celor de la “Romania Libera” este un exemplu de modalitate de raportare la orice subiect senzational al presei, si de DEJUCARE si DEMONTARE a unor TICLUIRI calomnioase, pe care exemplu ar trebui sa-l urmam cat mai multi dintre “consumatorii” de presa, cu deosebire aceia dintre noi, care NU AVEM UN OCHI FORMAT in a surprinde si sesiza anumite SUBTILITATI si “fire tare FINE” (si de culoare, nu …ALBA, ci “stravezie”…) cu care se cos si tes multe neadevaruri in mass-media romaneasca…
    Iata mai jos acest comentariu istet:

    ” Tara: …
    Marti, 05 Mai 2009 21:00
    Daca privim cu atentie filmul, nu textul, observam urmatoarele: – primul moment, in care Inalt Prea Sfintitul il ajuta pe tanarul care doreste sa devina preot sa se inscrie la facultate, dupa ce termenul de inscriere a trecut. Acest gest poate sa insemne si ca doreste sa-l ajute si ca formele birocratice sunt neglijate. Chiar daca sesiunea a trecut, daca profesorul este de acord, studentul poate sa-si dea examenele si mai tarziu. Asa se practica in vest si in SUA. Nu este nici o ilegalitate, ci numai o incalcare a birocratiei. As spune ca este si o imprudenta, pentru ca – dupa cum s-a vazut – nu stii cu cine ai de-a face si, vrand sa faci o fapta buna, lucru reflex pentru un calugar, poti sa te alegi cu cineva care este nesincer. – partea a 2-a a filmului, concersatia la telefon cu IPS nu ma convinge; sunt profesor de media si obisnuita sa analizez atent scena cu scena. Ziaristul vorbeste cu cineva la telefon, dar nu e foarte clar cine este acel cineva: vocea este de nerecunoscut, cel putin in acest video. Banii la benzinarie sunt luati de o alta persoana -Bogdan, parca – care poate sa actioneze in numele sau propriu, zicand ca actioneaza in numele lui IPS Teodosie, afirmand ca vrea sa-i cumpere ceva acestuia, dar nu ca IPS i-a cerut acele obiecte: acest ins spune ca stie ca IPS-ul isi doreste niste articole. De asemenea, pachetul cu vinul pentru Spania nu este concludent, pentru ca nu se stie cine a cerut exact acest serviciu, si chiar daca ar fi fost IPS, tot nu are fi o problema. Oamenii isi fac astfel de servicii in mod curent. Pana la proba contarie – concludenta -, raman sceptica asupra mitei. Exista omisiuni, asocieri si alte tehnici folosite in mod curent in media pentru a distorsiona realitatea si a prezenta “stiri” care pot distruge reputatii. De asemenea, sunt greseli logice, pentru ca incercati sa generalizati un lucru care nu e complet dovedit si sa prezentati un caz ca si cum ar fi reprezentativ pentru o intreaga categorie. Bineinteles ca multi cititori care nu sunt la curent cu tehnicile de manipulare din massmedia au muscat nada si vorbesc la modul general, atunci cand la noi in tara sunt foarte multi preoti buni, saraci si cinstiti. Cei care nu sunt, nu au nici har, iar lumea simte si nu mai merge la ei, pentru ca harul e de la Dumnezeu, iar Sfantul Duh paraseste biserica unde preotii practica simonia, iar oamenii, la randul lor, nu mai intra in biserica. Cam asa…la prima vedere…”

    Doamne ajuta!

  13. @ Gh. Vela:

    Ar fi frumos sa fie asa, dar dupa reactia extrem de balbaita, timorata si contradictorie a pr. Tanasescu, purtatorul de cuvant (si acelasi vajnic aparator al cipurilor si luptator impotriva adeptilor parintelui Justin), care se ferea sa spuna prea multe, de frica sa nu apara si alte probe si o scalda rau de tot, credem ca, de aceasta data, e ceva mai mult decat o simpla lucratura de presa. Semnalele sunt ca “s-a aratat pisica” doar… De asta, probabil, nici nu se dau public toate probele video-audio.

    Ti-am trimis un mail, sa verifici, te rugam!

  14. La comentariul acestui forumist “Tara”, nu m-am putut abtine sa nu scriu si eu niste mici “consideratii” personale, care s-au vrut a fi o continuare a liniei CRITICE de “cantarire” logica a celor “trambitate” de Ziarul “Romania Libera” si unele canale de televiziune de la noi din tara.

    Coemntariul meu, la comentariul acestui forumist este scris, in urma unui imbold si stare lautrica “profesionale” care au “tasnit” din strafundul meu, respectiv din starea de veghe si circumspectie a unui JURIST care este dator sa analizeze la rece o acuzatie asupra unei persoane…

    Iata acest comentariu scris de mine la comentariul scris de…”Tara”!:

    “Cinste Tie TARA…pentru observatiile si remarcile tale!!
    Ar fi bine SA CITEASCA aceste remarci ale tale si Procurorii care “investigheaza” acest “caz”!!!
    Ai ANALIZAT la rece si logic si istet si detaliat materialul video “prelucrat” artistic (si cu multa finete si dibacie…manipulatorie) de jurnalisti!
    Chiar daca “o fi calcat in strachini” in trecut acest episcop, totusi, din materialul de fata NU REZULTA indubitabil si fara putiinta de tagada, CA A CERUT BANI PE FATA sau ALTE CONSTRAPRESTATII acestui tanar doritor chipurile de …preotie!!! Daca se deschide dosar penal impotriva acestui episcop, si daca intra niste avocati isteti in joc, de partea acestui episcop blamat, jurnalistii care au adus aceasta acuzatie, chiar daca aduc in sprijinul acuzatieiei lor, aceste probe video, SE POT LOVI in viitor, in instanta, de o serioasa IMPOSIBILITATE de DOVEDIRE FAPTICA si de “surprindere…in flagrant” a presupusei infractiuni de luare/peretindere de mita a episcopului!
    Caci din material nu rezulta de nicaieri ca episcopul a spus cu gura lui…”DA-MI ATATEA MII DE EURO ca sa te fac preot…!!
    NU! Asta nu pot s-o dovedeasca nicicum acesti jurnalisti!!
    Mai mult decat atat, din atitudinea acestui episcop se poate “vedea” si ALTCEVA decat o presupusa dorinta de a “jecmani” pe cineva…, “un/o ceva”, care SCAPA ochilor unor oameni care nu stiu nimic din Randuielile vietii de Credinta, cu deosebire a randuielilor RAPORTURILOR care trebuie sa fie intre Pastor si Pastoriti, si intre Arhierei si viitorii CANDIDATI la Preotie!
    Si anume jurnalistilor care au realizat acest material video denigratoriu, le-a scapat “CALDURA” si “ATITUDINEA DE INTAMPINARE plina de omenie si chiar bunatate” cu care acest episcop il INTAMPINA pe acest tanar, si cu cauta SA-L ATRAGA pe acest tanar catre viata Bisericii, cand el ii spune SUS SI TARE ca simte o MARE DORINTA in inima lui sa se faca preot!
    Pai ce sa fi facut episcopul?? Sa il fi POCNIT CU CARJA ARHIEREASCA?? Sa il fi INJURAT? Sa-i fi spus FUGI BRE DE AICI mai AMETITULE ca habar nu ai ce inseamna sa fie cineva preot?? Asa oare trebuia sa-l intampine? Sau EXACT CUM A PROCEDAT??
    Este normal ca sa se intereseze indeamanunt cu privire la un om care spune CA SE SIMTE ATRAS …puternic de PREOTIE…! Intalnirea si discutia care a avut loc seara…din jurul Bisericii (ma refer la momentul in care tanarul jurnalist…ispititor il “cunoaste” pe acest episcop si il altercheaaza cu momeala lui…), seamana cu o DISCUTIE PERIPATETICA, in care episcopul “ii face prima “cantarire’ a sufletului acestui tanar”, a inimii si a “duhului” care este in spatele ochilor sai si a cuvintelor sale (numai ca se pare ca acest episcop nu l-a evaluat destul de prudent pe cel care il “agata-se”…cu cursa lui…)!
    Nu-i nimic viclean in aceasta discutie, episcopul se comporta NORMAL si chiar cu multa buna cuviinta, si (zic eu…) cu acea atitudine de INTAMPINARE pentru fiecare viitor pastor de suflete pe care poate Hristos il trimite la el, si el trebuie doar sa-l primeasca cu bratele deschise…!
    Nu!! Se pare ca este CLAR viclean, si clar rauintentionat acest material acuzatoriu si incriminatoriu! Dar cu toata regia lui artistica uite ca are si FISURI si PUNCTE SLABE, pe baza caruia poate fi COMBATUT si serios CONSTESTAT!!!!
    Am ajuns vremuri in care oamenii NEPRACTICANTI ai Crestinismului si ai Ortodoxiei (cum este si acest jurnalist…) RASTALMACESC si INTERPREATEAZA…gresit si anormal, fiecare gest…care in ochii multor oameni din Biserica PARE NORMAL si FIRESC si obisnuit!!!
    Iar privitor la vocea…care nu se aude din telefon, si omul de la benzinarie care se pretinde a fi “omul de incredere” al acestui episcop, s-ar putea ca sa fie un simplu “figurant” in aceasta PIESA de teatru… care insa figurant se vrea sa aiba un rol important in aceast “circ”…!
    Ca sa nu mai lungesc mult vorba…inca o data “CINSTE TIE “TARA”!!, esti PRIMUL comentator care AI VAZUT MAI MULTI decat marea majoritate a celor care s-au grabit sa arunce cu piatra si cu noroi in acest episcop, si care NU TE-AI LASAT usor prostit si orbit de praful aruncat siret in ochi, ci cu vigilenta ti-ai pastrat LUCIDITATEA unei analize reci si cinstite…!!Dumnezeu sa ti ajute in toate!

    P.S. Ce bine ar fi daca toti romanii si-ar folosi CREIERUL si nu ar mai ingurgita fara sa judece orice material “socant” si “bomba” al mass-mediei, care de multe ori nu este decat o ‘PROSTITUATA” care nu are verticalitate si care scrie doar la comanda si care OCOLESTE subiecte mari si importante pe care romanii ar trebui cu adevarat sa le cunoasca cu totii!
    Ce ar trebui acum sa faca romanii, vazand acest material? Sa nu mai mearga la Biserica? Sa nu-i mai respecte pe preoti? Sa nu mai plateasca cotizatia bisericeasca? Sa nu se mai cunune in Biserici si sa nu-si mai boteze copii in Religia Ortodoxa?, caci apeleaza la “serviciile” unor preoti care au cumparat preotia?
    Pe fata realizatorii acestui material nu au urmarit sa induca acest mesaj cititorilor si telespectatorilor, dar una din CONCLUZIILE indirecte care poate fi trasa de un roman simplu cam asta ar fi:…”NU MAI MERITA sa mai ai de a face cu preotii ca uite TOTI sunt manjiti…!”
    Dar oare chiar asa sa fie??
    Cred ca merita orcine sa incerce SA-L DESCOPERE PE HRISTOS in ascesti oameni minunati…Preotii ADEVARATI ai Lui! Toate Bune tuturor!”

    Doamne ajuta! si Hristos a inviat!

  15. cei care sint absolventi de teologie STIU f.f.bine ca PREOTIA A AJUNS O AFACERE BUNA ,PROSPERA! in zilele noastre.Si o stiu si eu de la ei de mult timp ,chiar stiu pe cineva care a urmat liceul teologic si dindu-si seama de asta nu a mai urmat facultatea de teologie pt .ca s-a scirbit!Cunosc personal citiva absolventi de teologie care recunosc ca trebuie multi euro ca sa obtii o parohie buna ,fapt pt care au ramas ca profesori de teologie .Si astea nu le stiu de acuma ci de ani buni!Si eu nu sint in zona CONSTANTA ci Arad!Deci se pare ca acest comportament a devenit o PANDEMIE si trebuia sa EXPLODEZE O DATA SI O DATA!asa ca felicitari celor de la R.L.!Desigur ca daca un episcop NU STIE CE INVIRT SUBALTERNII LUI ,eu zic ca nu are scuza ,indiferenta fiind ca un fel de incurajare pt subalterni sa continue cu astfel de pacate!.Datoria episcopilor este si aceea de a evita perpetuarea unor astfel de greseli in episcopia lor.Dumnezeu sa ii ierte si sa ma ierte si pe mine!

  16. Nu va agitati pt ca logica biruieste tot , mai ales nenormalul!Sinodul sa taca si cu osardie sa il ajute pe Ips Teodosie!!!
    Daca lovitura data de sabia bagata in stomacul ortodoxiei din Romania de catre Ips Nicolae nu a facut nimic grav iar micuta rana a tamaduit-o sfantul sinod al bor…atunci in cazul acesta e vorba de o palma!
    Hai mah frate ca nu moare nimeni de la o palma!

  17. Daca ips Teodosie trebuie caterisit atunci ips Nicolae trebuie spanzurat sau pusa interdictie de a sluji in Bisericile Ortodoxe din tara.
    Cat despre simonie si “sminteala” facuta fratilor ortodocsi…ca sa faci un pacat sunt niste etape care trebuiesc urmate!daca vrei sa dai cuiva un pumn…intai e gandul,apoi decizia,apoi incordarea mainii,apoi tintirea!
    Oare atunci cand copiii protopopilor si ai bogatilor cumpara examenele si in felul acesta termina facultatea de teologie,care apoi e necesara hirotonirii,cum se mai numeste….simoneala?

  18. Pentru ca simonia fura direct darurile Duhului Sfant, acest pacat ar trebui pus la categoria PACATE IMPOTRIVA DUHULUI SFANT.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare