Noutati de Armindeni (1 mai 2009)

1-05-2009 1 minut Sublinieri

UPDATE

cc230d2a815d8ecb49cc0b901e5f536a.jpg

Ipoteza tulburatoare: este GRIPA PORCINA un virus specific rasial, letal doar pentru hispanici?

GRIPA PORCINA: in caz de pandemie, se va declara legea martiala? Ce va insemna acesta?

  • Cotidianul: 

Măsurile recomandate de OMS pentru faza 5 de alertă de pandemie

Comisia Europeană se aşteaptă la decese în Europa de pe urma gripei porcine

O veste şoc: statul s-a împrumutat de 6 miliarde de euro pentru plata pensiilor şi a salariilor

MITUL SIGURANTEI BIOMETRICE. Un expert israelian demonstreaza cat de usor se poate clona un Pasaport Biometric cu cip. VIDEO (Eng)

PRESEDINTELE Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor (PDL) refuza sa accepte Pasaport Biometric sau sa fie amprentat

OPERATIUNEA 911 a adus, rapid, actele biometrice, pentru “securitate”. Ce ne va aduce “gripa porcina”? VIDEO

MOARTEA la AIUD a “deţinutului K 9320, Vulcănescu Mircea”…

LA AIUD. Petre Tutea – “Roman de profesie”. Nichifor Crainic – “armonizat si cu clopotele bisericii din sat la liturghie, ar fi facut cat o Academie”

DRUMUL AIUDULUI: Petre Tutea, P Arsenie Papacioc, Nichifor Crainic si P Iustin Parvu despre Basarabia si Bucovina, Rusia si destinul Ortodoxiei Romane

  • Gandul:

“Profesorul” Băsescu taie bacalaureatul şi trimite copiii mai devreme la şcoală

O floare din ierbarul morţii

ONU cere Israelului sa opreasca politica de demolare a Ierusalimului de Est

VIDEO UDPATE Violente in Istanbul si Atena, de 1 Mai: Politia foloseste tunuri de apa si gaze lacrimogene

Comunistii de la Chisinau isi recunosc atrocitatile comise

Progres, in dialogul bilateral, inaintea vizitei Papei in Tara Sfanta

Proclamarea cinstirii Sfantului Atanasie, Patriarhul Constantinopolului, in Biserica Ortodoxa Romana

APEL LA RESPECT FAŢĂ DE SIMBOLURILE RELIGIOASE

COMUNICAT DE PRESĂ: Înfiinţarea Consiliului Consultativ Etico-juridic

COMUNICAT DE PRESĂ: Diplome de onoare pentru preotese cu copii mulţi

  • Agnos:

Povestea zilei, 30.04.2009 – “Vor veni necazuri mai mari decât Muntii Fagarasului”

Povestea zilei, 01.05.2009 – “Tu, fiule, citeste vietile si graiurile sfintilor …”

Un nou cuvânt al Sfântului Sinod – 1937 – II

Sfântul Teofan Zăvorâtul – Tâlcuiri

  • Blogul lui Vasile Calin Dragan:

O icoană frumoasă

Meditație la Epidaurus

Emoțiile noastre cele de toate zilele

O icoană rară: Pogorârea la iad a Mântuitorului în care se vede Sf. Ioan Botezătorul

Apologeticum: “Lovitura” din teatru pe “scena” Aiudului Chiar daca problema de la Aiud este reala, nu impartasim deloc maniera de abordare a subiectului de catre fratele de la Apologeticum, parerea noastra reiesind din comentariul facut acolo. Cu astfel de invective devenim noi mai controversati decat cei pe care ii acuzam…)

Victor Roncea: PARINTELE ARSENIE PAPACIOC despre proiectul Puric de AIUD: “Centru cultural nu mai e si manastire”. P JUSTIN PARVU: “O manastire este incontestabila”!

 


Categorii

Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Presa, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

28 Commentarii la “Noutati de Armindeni (1 mai 2009)

  1. Incredibil…sunt aiudeanca dar n-am stiut nimic despre acest eveniment. Presupun ca nici vietuitorii manastirii nu au stiut nimic din moment ce preotul slujitor nu a anuntat nimic la Liturghia din ziua precedenta. eu zic ca articolul merita discutat si ar fi interesant daca administratorii acestui site ar veni cu cateva detalii. Doamne Ajuta!

  2. ma refeream la articolul “lovitura de teatru pe scena Aiudului”

  3. Va recomand si ce spun marii duhovnici Arsenie Papacioc si Justin Parvu despre “controversa Puric”, precum chiar si el insusi…

    http://victor-roncea.blogspot.com/2009/05/parintele-arsenie-papacioc-despre.html

  4. 1.Nu putem judeca realizarea unui om – atat cat poate un om sa faca – inainte de a-i asculta parerea despre subiectul in cauza . Mai ales un om care s-a angrenat in cel mai dificil demers de dupa revolutie : obisnuirea BOBORULUI cu un alt limbaj decat cel de lemn , slavizat pana in maduva oaselor , arhaic , ipocrit , fals-smerit …etc…

    2. De cand pacatul unui om – daca exista – se spala in public de catre toti neica-nimenii care se mai pretind , culmea , mari ortodocsi ?

  5. cred ca ar trebui sa nu mai dati stiri de pe site-uri care au reclame ..indecente.

    Uitati-va la gandul si la reclama pe care o au si sus pe pagina si la mijlocul paginii – arata ce ai mai bun- (http://www.autopro.ro/)o reclama cu masini in care o fata in costum de baie danseaza putin si apoi se dezbraca..

    Greu de mers de pe o pagina cu caracter crestin ortodox spre asa ceva. Nu e vina voastra dar cred ca trebuie evitate paginile care folosesc astfel de reclame indiferent cat de importanta ar fi stirea lor.

  6. Raspuns pentru “Umbra serii”, la provocarea adresata la:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/05/02/lupii-chemati-paznici-la-oile-ortodoxe-nu-se-impune-caterisirea-preotului-pomohaci-inalt-preasfintite/#comment-22135

    Credem ca faptele asa stau, cum au fost prezentate pe blogul Apologeticum, dar dezaprobam linsajul verbal, acuzatiile “ad personam” si “demonizarea”, adica desfiintarea totala a lui Dan Puric. Cu totul altfel ar fi trebuit procedat in duh ortodox, cu mijloace ortodoxe. Si chiar duhul si mijloacele CONTEAZA (la fel si in campania anti-cipuri si in criticile la adresa ierarhilor de pe acelasi blog si de pe altele, am avut aceeasi delimitare), nu sunt niste detalii si niste mofturi! Cadem noi insine sub osanda cand ne manifestam asa, calcand in picioare un om, insultandu-l si osandindu-l la modul cel mai direct, fara drept de apel, ca si cum ar fi un eretic de cea mai joasa speta. Asta dupa ce, pana acum, mai ca nu i se ridica statuie sau nu i se facea icoana. Iar in acel moment, cand incercam sa domolim euforia aproape idolatra si pasiunile la fel de neortodoxe catre Puric, tot noi eram cei linsati, iar actorul a avut, prin spate, vorbe grele la adresa noastra, orgoliul sau fiind deranjat ca cineva a indraznit sa intrerupa corul desantat al laudatorilor, indiferent de intentia si de nuantele noastre. Din partea noastra, poate sa ne spuna oricum doreste, sa fie binecuvantat, dar noi vom refuza sa raspundem cu aceeasi moneda si sa dam in el odata cu ceilalti.

    Asa ca nu putem participa la asa ceva, am explicat intr-un comentariu acolo ce zice Cuviosul Paisie despre astfel de “atitudini”, am facut ieri si o postare din Sfantul Chiril despre marturisire si razbunare, care, iarasi, credem ca se potriveste foarte bine in aceasta situatie (a se vedea si linkurile de la sfarsitul postarii respective).

    Am spus-o si direct initiatorilor acestei campanii facute “in numele martirilor de la Aiud” si al compasiunii cu mahnirea adanca (si perfect justificata) a parintelui Justin: parintele Justin este singurul care are legitimitatea morala, din toate punctele de vedere, sa mustre public pe Dan Puric sau pe IPS Andrei pentru aceste manevre nedemne si pentru acest proiect cel putin dubios.

    Din partea celorlalti, dupa cum se vede, este doar un nou debuseu pentru pornirile patimase si revansarde ale firii cazute, pentru nevoia neostoita de a avea mereu niste “dusmani” personali exteriori care sa fie atacati si care sa ne mentina adrenalina la cote inalte. A propos de penticostalism, si aici tot despre infierbantarea sangelui este vorba, de o ravna fara socoteala, de un duh strain. Nu vedem, altminteri, nicio preocupare pentru viata duhovniceasca, ci numai o vesnica vanare a abaterilor celorlalti, un razboi vazut care il inlocuieste pe cel nevazut. Ei bine, calea aceasta este doar o alta extrema, care si ea duce in aceeasi prapastie in care duc si caderile pe care le incriminam. Oricine ne urmareste constant stie ca de la inceput am avut si am pastrat aceeasi linie, zicem noi, de oarecare echilibru si de straduinta de formare duhovniceasca, asa cum am invatat-o de la Parintii nostri. Viata ortodoxa inseamna inainte de toate lupta cu patimile proprii, cautare a Duhului Sfant si a iubirii chiar si pentru vrajmasi, iar nu ideologie si pasiune pentru scandal. In acest sens, nu putem decat sa deplangem faptul ca oamenii sunt atrasi ca magnetul numai de ce are un iz de scandal si trateaza foarte indiferent sau superficial articolele propriu-zis duhovnicesti.

    Nu ne face nicio placere, dar suntem nevoiti sa semnalam si sa luam atitudine fata de deraierile grave de la ortodoxie (cum este si aceasta de la Mosuni), dar asta e ceva ce trebuie facut, cu discernamant, fara insa a crede, Doamne fereste, ca asta inseamna viata duhovniceasca si ca e de ajuns sa criticam ce e de criticat in Biserica si in lume ca sa fim “marturisitori” si sa fim vrednici de mantuire. Insa nu putem sta nici noi nepasatori cand se atenteaza la dreapta credinta, la libertatea noastra sau cand sunt prigoniti dreptii slujitori ai lui Hristos.

    Revenind la Dan Puric, parerea noastra este ca acest om daruit de Dumnezeu s-a lasat purtat de “valul succesului”, cum se intampla multora si a devenit prematur o vedeta in spatiul Bisericii, iar de aici… incep, bineinteles, o multime de ispite, pe masura treptei pe care te-ai inaltat (sau ai fost ajutat sa te inalti). Din pacate, chiar si parintele Justin a contribuit la construirea mitului Puric, idealizandu-l initial si fiind mai putin preocupat sa-l indrepte si sa-l mustre la vreme, atunci cand inca… se putea vorbi cu el si ar fi ascultat. Si asta o stim oarecum din interior, pentru ca la vremea aceea am atentionat pe apropiatii parintelui despre acest pericol. Parerea noastra este ca a si intrat in niste sfere de influenta mai putin benefice, care au stiut foarte bine cum sa-l “ia” si sa-l corupa, incet-incet, lingusindu-l si oferindu-i sprijin pentru realizarea viselor sale. Poate gresim, dar asa ni s-a parut. Si din punct de vedere al discursului, a avut cateva deraieri de la gandirea ortodoxa, pe care le-am si sanctionat la momentul respectiv, prin comentarii.

    DAR… parerea noastra este si ca harismele puse de Dumnezeu in Dan Puric (si observati ca punem accentul pe Dumnezeu, nu pe el), roadele incontestabile aduse de acesta pana acum in Biserica (multi au marturisit ca au fost ajutati sa vina catre Biserica prin Puric!) si apoi insusi sufletul lui, ca simplu frate al nostru care a facut, asa cum a putut, pasul catre Hristos meritau si merita cu totul altceva! Anume o stradanie de recuperare duhovniceasca, prin rugaciune si sfatuire, bazandu-ne mai mult pe Dumnezeu si pe dragostea noastra indurerata, decat pe “dreptatea omeneasca”. Este un om cazut sau tarat in greseala de catre patimile lui si de niste “anturaje” proaste, dar nu un eretic sau un om de rea-credinta, cu care sa nu mai vrei sa ai de-a face. Daca exista dragoste si tact, se poate incerca intoarcerea lui, dar nu asa, ostilizandu-l. Este pacat de un asemenea urias potential. Si chiar daca nu se reuseste asta, atata vreme cat macar nu spune prostii si erezii, este mai bine sa nu smintim oamenii care se pot folosi de lucrarea lui Dumnezeu prin darurile date lui si sa nu cream si mai mare dezbinare, sminteala si deruta in Biserica! Mai bine sa-l acoperim cat se poate acoperi!

    In ce priveste monumentul sau ce vrea el sa construiasca acolo, cu bani inclusiv de la masoni si de la securisti (asta daca e adevarat ce se spune), noi privim ceva mai linistit si detasat si nu intelegem cum, tocmai cei care au aderat la cuvintele parintelui Justin din Apel, isi inchipuie ca mai este vreme de asa ceva. Dumnezeu va narui toate planurile desarte ale oamenilor! Nu mai e timp de asa ceva, oricum, dupa cum nu e timp de pierdut in lupte fratricide, ci e vremea sa ne intoarcem la pocainta, la rugaciune, si la dragoste fata de fratele nostru ratacit.

    AMIN!

  7. Multumesc, Admin,pentru precizari.Acest lucru nu face decat sa-mi confirme ca nu m-am inselat in ceea ce am intuit de la inceput ,legat de acest personaj.Nadajduiesc sa nu gresesc,lasandu-ma ghidata de ceea ce simt,dar …pana acum,am fost precauta si nu m-am aruncat orbeste in tot ceea ce se spune sau se scrie.Am avut retineri si le pastrez,cred ca e cel mai bine.Asa simt.

  8. Cu privire la situatia creata in problema Dan Puric , cred cu tarie ca Admin , intr-adevar , a pastrat echilibrul si transmiterea
    in Duhul invataturii patristice , dand , iarasi , masura cea mai corecta din punctul de vedere al maselor de credinciosi ortodocsi – APLICAND-O [ invatatuira Sfintilor nostri Parinti ]…Am indraznit sa-mi spun parerea abia acum , dupa ce mi-am analizat
    mai cu atentie anumite sentimente de … retinere , ori de cate ori s-a nimerit sa urmaresc la Tv. emisiuni cu Dan Puric …
    fiindca , de cele mai multe ori , spusele lui Dan Puric sunau
    a gol pe dinauntru , desi la suprafata relieful parea interesant , modern si …oarecum frumos…personal , nu mi-a placut
    nici atitudinea lui fata de asa-zisul ?! “principe” Duda , care a incasat sume uriase de la statul roman , pentru… “loby”

    Dar , fiind “vremea sa ne intoarcem la pocainta, la rugaciune si la dragoste fata de fratele nostru ratacit” , ma supun Cuvantului
    lui Dumnezeu … si-mi doresc pentru Dan Puric sa vrea si el
    aceeasi intoarcere …

    P.S. Sarut mana , Parinte drag , Parinte sfant , Parinte Justin !

  9. Admin ,

    Scrieti : ” In ce priveste monumentul sau ce vrea el sa construiasca acolo, cu bani inclusiv de la masoni si de la securisti (asta daca e adevarat ce se spune), noi privim ceva mai linistit si detasat si nu intelegem cum, tocmai cei care au aderat la cuvintele parintelui Justin din Apel, isi inchipuie ca mai este vreme de asa ceva. Dumnezeu va narui toate planurile desarte ale oamenilor ”

    Puteti sa imi clarificati si mie ce inseamna NU MAI ESTE VREME DE ASA CEVA ? Nu inteleg la ce va referiti . Si despre care cuvinte ale Pr.Iustin din Apel vorbiti ca ar fi in legatura cu vreme sau ne-vreme de ceva .

    Cu respect , I.

  10. Extraordinar de sugestiva fotografia cu femeile catolice. E marturia absentei Sfantului Duh in biserica catolica.

  11. Multumim pentru incercarea de calmare a “opiniei publice”, crestinesca zic eu. Sa ne rugam cu totii ca acesti sfinti martiri ai neamului romanesc sa fie cinstiti asa cum se cuvine si nu dupa duhul si gustul lumesc. Este nevoie de manastire la Aiud si nu de altceva. Doamne ajuta !

  12. pe 01 May 2009 la 10:19 pm #
    pentru:
    anda

    Incredibil…sunt aiudeanca dar n-am stiut nimic despre acest eveniment. Presupun ca nici vietuitorii manastirii nu au stiut nimic din moment ce preotul slujitor nu a anuntat nimic la Liturghia din ziua precedenta. eu zic ca articolul merita discutat si ar fi interesant daca administratorii acestui site ar veni cu cateva detalii.

    Hristos a inviat!

    Aiudean sunt si eu. S-a ranuit ca in seara precedenta Slujbei de sfintire sa ma aflu in preajma parintelui Augustin de la manastire. A primit telefon de la P.S. Andrei, tarziu, inspre 22.30 in vederea pregatirii celor trebuincioase punerii pietrei de temelie pentru viitoarea biserica. Asta penntru a doua zi la pranz. S-a dorit, cred, din partea Preasfintitului, legat de data sfintirii, discretie. Este totusi un gest de curaj si marturisire ca in aceasta episcopie sa se faca ceva concret in cistea martirilor din inchisorile comuniste. Cele ce au urmat nadajduiesc sa se poata vedea in cele cateva fotografii pe care le-am surprins la fata locului si pe care le voi trimite lui admin. Dupa slujba de sfintire parintele Augustin a vorbit indelung cu Parintele Iustin la telefon care a binecuvantat aceast inceput si a indemnat la o buna chivernisire a lucrarilor de constructie. Sa nu ne tulbauram pe fundalul unor provocari deloc crestinesti si sa multumim lui Dumnezeu pentru acest minunat inceput al bisericii cu hramul ”Sfintii 40 de Mucenici” de la Rapa Robilor.

  13. @Admin
    Multumesc in primul rand pentru osteneala de a-mi raspunde intr-o argumentatie atat de lunga.
    Scuze daca “somatia” mea a fost prea incisiva, ea fiind motivata de comentariul dvs destul de evaziv de pe “Apologeticum”.
    Si eu sunt de parere ca trebuie pastrat un limbaj academic si o dreapta socoteala in abordarea oricui, fie el un personaj mai mult sau mai putin celebru.
    Cred insa ca Dan Puric este un caz a carui complexitate depaseste persoana lui Puric insusi:
    – Romanii au nevoie de noi elite capabile sa inlocuiasca uriasa ruptura intre generatii cauzata de intemnitzarea/decimarea elitelor interbelice si promovarea agresiva, pana in ziua de azi a sfertodoctilor, trogloditilor si fripturistilor.
    – Orice aparitie publica care nu canta in struna sistemului, arata o oarecare cultura si promoveaza o linie cu valente crestin ortodoxe, atrage ca un magnet pe cei bine intentionati aflati in asteptarea unor faruri calauzitoare.
    – Raritatea unor astfel de aparitii, care sa mai aiba si acces cat de cat la mijloace mass-media de exprimare, explica sperantza pusa in cazurile izolate ce reusesc sa razbata (cum este si Dan Puric).
    – Aceasta sperantza, ca in sfarsit un lider/marturisitor/formator de opinie autentic a aparut, ii face pe multzi (si vorbesc aici de oameni experimentatzi si cu un ascutzit simtz al realitatzii) sa treaca cu vedearea amanunte aparent nesemnificative care i-ar pata acestei aparitzii stralucirea si sa-i acorde cu toata bunavointza un cec in alb.

    Ei bine, cand “marturisitorul” da cu bata in balta prin abdicarea mai mult sau mai putzin subtila de la linia pe care parea ca merge, cum ar trebui sa reactzioneze organismul nostru ortodox si romanesc ?
    Probabil ca unele organe vor fi fiind paralizate aflate sub puterea lui (eventual hipnotica), ca cel care parea a fi creierul.
    Altele isi vor pune semne de intrebare academice … dar poate insuficient de transante pentru a determina o reactzie a organismului in intregime …
    Si in sfarsit anticorpii, care au altceva in fisha postului decat politetze si duhovnicie moleshita, vor reactziona violent pentru a scutura organismul din amortzire si a-l face sa respinga corpul devenit strain.

    Eu cred ca acest rol de anticorpi si l-au asumat Apologeticum, Roncea si altii asemenea lor in acest caz, fara ca asta sa insemne ca numai punctul lor de vedere conteaza … dar grabindu-ne sa intzelegem ca gravitatea situatziei este nu ca omul Puric a cazut in ispita (cine n-a cazut in diverse ispite … si de cine stie cate ori) ci ca aceasta cadere, care lasa dinnou vacant locul de “far calauzitor”, va avea consecintze incalculabile asupra increderii cu care ii vom primi pe altii care vor avea curajul sa se ridice public la … “lupta intru cuvant”.

  14. @ Umbra serii:

    Nu va impartasim punctul de vedere. Asa se intampla insa la romani: repede inaltam pe cineva in slavi, repede il coboram apoi in iad, “suntem labilitate”, vorba poetului. Dupa noi, e foarte rau ca l-am luat drept “far calauzitor” pe Puric si ca ni se pare ca mereu cineva trebuie sa umple acest loc. Pentru ca nu avem credinta in Hristos si in Sfintii Parinti, facem ce faceau si evreii: din cand in cand confectionam cate un idol. Asta e si problema: Puric trebuia ajutat de la inceput sa-si stie limitele, sa nu se creada si sa nu fie luat drept far calauzitor al neamului, mare marturistor, lider de opinie. I s-a suflat tare in panzele si asa umflate de vanitate si acum se culege… furtuna. De la “daca ar exista 30 ca Puric, s-ar schimba fata tarii” si de la “Puric sa fie presedinte” am ajuns unde am ajuns, sa scuipam pe el? El trebuia sa-si lucreze talantul modest si discret, ca unul printre multi altii.
    Nu era si nu este singurul. E de ajuns sa cautam insa slujitori, nu faruri. Farurile sunt in alta parte, dar ne trebuie si ochii credintei, sa le vedem. Asta o data.

    In al doilea rand, cine isi asuma DECRETAREA lui Puric, subit, drept “corp strain”, care trebuie respins, iar nu recuperat?! Iarasi mi se pare o judecata care este facuta fara frica lui Dumnezeu, pur si simplu. (Si chiar ne gandeam si discutam astazi: daca exista unii in Biserica carora le este frica si sa gandeasca numai ca sa nu cumva sa “nu judece”, exista, in acelasi timp, si altii care se comporta sistematic ca si cum, pentru ei, cel putin, porunca dumnezeiasca “Nu judecati ca sa nu fiti judecati!” nu are aplicabilitate efectiv NICIODATA! Oare nu le e frica, atunci cand sunt atat de categorici, ca ar putea sa si greseasca grav, sa se insele si sa osandeasca pe nedrept, smintind si pe altii?)

    Ne pare rau, credem ca exista oameni mai reprezentativi pentru corpul Bisericii decat cei numiti, care, si ei, ca si Puric, ar avea rolul si lucrarea lor folositoare daca si ei si-ar cunoaste masura si limitele si nu ar incerca sa-si asume o statura pe care nu o pot duce cu responsabilitate.

    Daca Dvs. ati vazut in reactia si in explicatia noastra (sau a Cuv. Paisie) politete, evazivitate si duhovnicie molesita si daca va place mai degraba stilul de dat cu barda si cand trebuie si cand nu trebuie, e optiunea Dvs. Din cata psihologie stim noi, stilul asta, dincolo de faptul ca nu e duhovnicesc deloc, ci doar patimas si atat (nici molesit, nici nemolesit) mai curand ostilizeaza si trezeste repulsie si agresivitate (adica asmuta, intarata, nu trezeste!). Dragostea transmite dragoste, iar duhul de rautate se transmite si el si starneste o si mai mare impotrivire in cei care ar trebui treziti (nu cei care erau deja convinsi).

    Iertati-ne!

  15. Urmaresc zilnic acest site de peste 1 an. Il consider cel mai complet site de atitudine crestin ortodoxa si e prima oara cand simt nevoia sa postez. O fac in semn de apreciere pentru comentariul adminului de mai sus. Ma regasesc total in ceea ce a spus. Felicitari!

  16. Intre timp a aparut si al doilea post al adminului. Dumnezeu sa va ajute pentru echilibrul si discernamantul manifestat.

  17. @ Ioan Popa:

    Trebuie stat de vorba totusi si cu parintele Justin, nu avem motive sa nu-i credem pe apropiatii sai, care spun ca, dimpotriva, parintele era profund indurerat si deceptionat de ceea ce s-a facut la Aiud si de modul cum s-a organizat sfintirea. Din cate stim, nici nu ar exista o relatie prea calda intre IPS Andrei si parintele Justin, si asta nu din partea parintelui. Poate ca parintele Augustin a incercat sa fie diplomat, sa aiba tact si discretie si sa nu inflameze spiritele, sa acopere lucrurile mai putin frumoase. Si poate ca asa si era mai bine, dar acum e tardiv. Singurul care poate face deplin lumina este tot parintele Justin.

  18. Ni s-a parut… cumplit de inspirat un comentariu citit pe Apologeticum, dar la alta postare:

    “cam ce ar zice un securist la povestea asta:
    asa mai fraierilor dezbinati-va singuri ca sa va putem controla pe toti mai usor”
    .

    Crud, dar adevarat, credem noi!

  19. Hristos a Inviat!
    Frati crestini!
    Eu nu pot intelege cum se pot face atatea comentarii la adresa actorului Dan Puric atata timp cat decizia cu privire la slujba de sfintire a apartinut ierarhului de Alba Iulia.
    Al doilea lucru care ma frapeaza este cum majoritatea persoanelor care au pus comentarii spun ceva de genul:”eu am simtit de la inceput ca ceva este in neregula cu Puric”, dar nu se gandesc ca ceea ce li s-a parut poate fi fals. Oare avem noi masura duhovniceasca sa apreciem o persoana?! Eu unul m-am inselat de multe ori si incerc, atunci cand o persoana imi este antipatica, sa mai cercetez ca nu cumva ceea ce vad rau in acela sa fie de fapt raul din mine!(ca sa nu spun ca dragostea nu are antipatii!!!)
    Si oare daca intr-adevar este ceva rau in altul am eu dreptul sa arat cu degetul(sa nu spun “dau cu piatra”)
    Oare nu acesta este pacatul judecarii aproapelui.
    Eu cred ca Dumnezeu va scoate la iveala adevarul!
    Dar trebuie doar sa avem putina rabdare!

  20. @Admin
    Ar fi mai multe de spus si m-as fi bucurat sa fi citit comentariul meu cu o cantitate ceva mai consistenta din duhul intelegerii.
    Faptul ca hiperbolizati anumite argumentari (de genul “ridicat in slavi” si “coborare la iad”, sau “confectionam cate un idol” etc) imi arata ca puntul de vedere pe care il aveti este ermetic si ca probabil contraargumentele ar putea deveni iritante.

    As vrea totusi sa lamurim o chestiune, care m-a framantat si pe mine mult timp:
    Avem noi voie, ca si crestini sa judecam, sau conform lui “Nu judecati ca sa nu fiti judecati!” ar trebui sa intoarcem capul cand un hotz ii taie geanta batranicii de langa noi din tramvai, in loc sa strigam “hotzul” si sa-l dam pe mana politziei.
    Naie Ionescu lamureste destul de bine chestiunea, si probabil ca si Sfintii Parintzi o fac (dar nu am un citat pregatit din pacate): se judeca fapta si nu omul. Iar corelat cu asta: daca cineva vrea haina mea, ii dau si camasha (teoretic … nu stiu cati ar face-o si practic), dar daca cineva vrea haina celui de langa mine care nu se poate apara, sunt dator sa-i sar in ajutor si sa-l salvez de hotz.

    Aplicata la Puric, chestiunea cred ca e destul de clara: fapta sa (nimeni nu a contestat pana acum credibilitatea informatiei) este condamnabila si-l trimite mai jos decat treapta pe care era (fie ea “in slavi”, sau la o aleasa slujire), in contextul misiunii pe care era asteptat sa o indeplineasca (fie de “maturat cararea catre biserica”, fie de far calauzitor etc) devenind clar “un corp strain”. Nu trebuia sa-l decreteze nimeni … s-a decretat singur.
    Cat priveste omul Puric … are sansa pe care numai crestinismul o da: sa se pocaiasca si sa ajunga la sfintzenie.

    Cat priveste citatul din Cuv Paisie, iertati-ma, dar nu-mi suna potrivit cu subiectul pe care se vrea a-l argumenta.

  21. Hristos a Inviat!

    Itradevar “cel ce se crede ca sta sa i-a amintre sa nu cada”. Sa-i multumim Domnului pentru toate “relele” care ni le trimte, ca ele ne aduc smerenia. Si oricine poate cadea in “papucii” lui Puric (nu-i justific caderea), insa nu caderile conteaza si ridicarile. Sa-l ajutam. In acelasi timp, Puric ar trebui sa-ai ceara iertare in public parintelui Iustin, asta ar vindeca pe multi si ar aduce pacea.

    In rest impartasesc parerea admin.

    O rugaminte pe alt subiect: are cineva Acatistul Invierii in varianta audio?

    E

  22. Admin ,

    Mi se poate raspunde si pe mail daca considderati mai util asa .

    Scrieti : ” In ce priveste monumentul sau ce vrea el sa construiasca acolo, cu bani inclusiv de la masoni si de la securisti (asta daca e adevarat ce se spune), noi privim ceva mai linistit si detasat si nu intelegem cum, tocmai cei care au aderat la cuvintele parintelui Justin din Apel, isi inchipuie ca mai este vreme de asa ceva. Dumnezeu va narui toate planurile desarte ale oamenilor ”

    Puteti sa imi clarificati si mie ce inseamna NU MAI ESTE VREME DE ASA CEVA ? Nu inteleg la ce va referiti . Si despre care cuvinte ale Pr.Iustin din Apel vorbiti ca ar fi in legatura cu vreme sau ne-vreme de ceva .

    Cu respect , I.

  23. @ Ioan:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/01/14/comunicat-din-partea-parintelui-justin-parvu-este-vremea-muceniciei-luptati-pana-la-capat-nu-va-temeti/

    @ Umbra serii:

    Chiar nu cred ca am hiperbolizat, exact asa cred ca s-a intamplat, s-a facut un idol din el si acum este calcat in picioare. Catusi de putin nu s-a ramas la judecata faptelor, cu care ati vazut ca am fost de acord, ci s-a trecut (cum o faceti repetat si dvs. acum) la osandirea si desfiintarea completa a persoanei, considerata deja “corp strain”, numai pentru ca a facut o fapta, intr-adevar foarte urata. Dati drumul la razbunare si la vorbe grele, loviti cu putere, inclusiv in noi, nu e nicio problema, daca asta va odihneste si simtiti ca va apropie de Dumnezeu. Dar cred ca deja am explicat suficient, oricum nu cred ca poti convinge pe cineva blocat in prejudecatile sale, imi pare rau. Daca nici in situatia asta nu se aplica, atunci nu se aplica niciodata si nicaieri cuvintele Parintelui Paisie, si nici ale parintelui Seraphim. Domnul sa aiba mila de toti! Consider incheiata discutia din partea noastra.

  24. In luna martie am fost si eu la Aiud tocmai pentru a discuta cu parintele Augustin despre proiectul propus de d-nul Dan Puric ,despre tot acest scandal aparut pe blogul +apologeticum.parintele ne-a incredintat ca sunt unii ziaristi care vor sa ne dezbine,sa impiedice ridicarea unei manastiri intr-un loc atat de sfant,tinand cont ca este singurul loc din tara unde au murit atatia marturisitori ai lui Hristos ,in care s-a ridicat o manastire.sa ne gandim serios ca la Pitesti,Periprava,Sighisoara etc. nu avem manastiri ridicate,de aceea sa multumim lui Dumnezeu ca in sfarsit s-a pus piatra de temelie in acest loc.

  25. Pt. ca astazi a fost Duminica Mironositelor as aduce in atentie un mic pasaj din Scriptura :

    Ioan 7 , 50-51 A zis către ei Nicodim, unul dintre ei, cel ce mai’nainte venise noaptea la El:„Oare legea noastră îl osândeşte pe om fără ca mai întâi să-l asculte şi să cunoască ce a făcut?“

    Nu numai in ceea ce il priveste pe Dan Puric ar trebui sa procedam asa . in general ar trebui sa avem o igiena crestina MINIMA .

    cU RESPECT , i.

  26. Hristos a Inviat!
    sunt foarte intristata de cele pe care le aud despre dl. Dan Puric, sa ne rugam pentru el….
    dar ma doare si faptul ca, nestiind la timp despre toate acestea, cu toata buna credita si fiind convinsa ca are binecuvantarea par Iustin eu insami am contribuit financiar (si am convins si pe altii) la strangerea de fonduri pentru monumentul de la Aiud prin participarea la prima conferinta …imi pare tare, tare rau….nadajuiesc ca Domnul sa ne ierte….

  27. Pingback: Stiri de criza « Zona de criza
  28. Pingback: Măsura speranţei « Isabellelorelai’s Weblog
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare