LANSARE A DVD-ULUI “DEMASCAREA” LA LIBRARIA SOPHIA, BUCURESTI (marti, 22 februarie, 18:30), cu participarea ing. CONSTANTIN IULIAN

19-02-2011 Sublinieri

Marţi, 22 februarie, de la 18.30, regizorul Nicolae Mărgineanu şi istoricul Alin Mureşan vor fi invitaţi la Librăria Sophia (Str. Bibescu Vodă nr. 19, lângă Facultatea de Teologie) pentru o lansare într-un cadru mai intim. La eveniment vor participa şi Cristian Filip (Fundaţia Creştină Părintele Arsenie Boca) şi domnul Constantin Iulian, fost deţinut politic şi victimă a „fenomenului Piteşti”.

Sperăm ca în scurtă vreme să putem anunţa şi o proiecţie publică a documentarului „Demascarea” în Bucureşti, în prezenţa supravieţuitorilor şi a autorilor filmului. De asemenea, suntem în negocieri pentru lansări în Cluj Napoca, Timişoara, Oradea, Iaşi, Bacău, Constanţa şi Piteşti.

Toate noutăţile vor fi anunţate din timp pe www.fenomenulpitesti.ro.

Calendar evenimente:

22.02.2011, ora 18.30 – Bucureşti, Librăria Sophia (Str. Bibescu Vodă, nr. 19)
28.02.2011, ora 17.30 – Cluj Napoca, Biblioteca Centrală Universitară (Str. Clinicilor nr. 2)
10.03.2011, ora 13 – Bacău
16.03.2011, ora 18 – Timişoara, Muzeul de Artă (Piaţa Unirii nr. 1)
17.03.2011, ora 17 – Oradea, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” (Str. Armatei Române nr. 1/A)

sursa



Urmăriţi clipurile de promovare a documentarului „Demascarea” (2010), în regia lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Alin Mureşan. Filmul este o coproducţie a Fundaţiei Arsenie Boca, AGER Film şi a IICCMER, cu sprijinul Konrad Adenauer Stiftung, şi a fost realizat în intervalul 2009-2010. Pe lângă film, DVD-ul conţine un capitol bonus de 7 minute intitulat „Despre iertare” şi cele două trailere oficiale. Toate materialele sunt subtitrate în limbile română, engleză, franceză, germană şi spaniolă.

Filmul se întemeiază pe îmbinarea relatărilor a 8 victime ale torturilor din închisoarea Piteşti (vezi aici un scurt istoric al „fenomenului Piteşti”), care povestesc etapele şi torturile prin care erau forţaţi să treacă, stările sufleteşti pe care le-au cunoscut şi ne oferă consideraţiile lor generale despre scopul şi efectele acţiunii. Mărturii pline de emoţie, dure, dar lipsite de ură şi patimă.

Tortură neîntreruptă, blasfemie, umilinţă, prăbuşire sufletească, iertare – acesta este drumul pe care au fost împinşi 600 dintre cei mai buni studenţi români în închisoarea Piteşti între 1949 şi 1951. Unică prin complexitatea şi caracterul ei macabru, acţiunea îmbina cele mai diverse şi violente metode de tortură fizică cu violentarea psihică şi obligarea victimelor de a se transforma în agresori. 60 de ani mai târziu, victimele vorbesc despre una din cele mai inumane acţiuni represive ale modernităţii.

„Sunt lucruri care nu se pot povesti. Nu că sunt jenante, nu că sunt umilitoare, dar te desfiinţezi ca gândire sufletească, ca om. Aveai impresia că e sfârşitul vieţii, al pământului!Gheorghe Stănică, victimă a torturilor

„Dar ca o constatare personală: nu simţeam durere niciodată când mă bătea un prieten. Aveam această intuiţie, că nu primeam lovitura aceea cu ură” Emil Sebeşan, victimă a torturilor

„Şi întrebarea a fost veşnică: Mai crezi în Dumnezeu? Pentru că acest Dumnezeu era pentru ei opreliştea care nu ne lăsa pe noi să ne transformăm” Nicolae Purcărea, victimă a torturilor

Completati informatiile cu:

*


Categorii

Conferinte si alte evenimente, Recomandari de filme, de CD/DVD

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!