IPS BARTOLOMEU ANANIA isi lanseaza MEMORIILE la Iasi

2-12-2008 Sublinieri

Editura Polirom vă invită joi, 4 decembrie, ora 18.00, la lansarea volumului Memorii de Valeriu Anania, în Aula Magna a Universităţii „Al.I.Cuza” Iaşi.

 anania_memorii-709324.gif

Evenimentul are loc în cadrul intîlnirii dintre IPS Bartolomeu Anania şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă de la Universitatea „Al.I.Cuza” Iaşi. Cu această ocazie, vor vorbi despre carte, alături de autor, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Cristian Hadji-Culea, Directorul Teatrului Naţional Iaşi şi Silviu Lupescu, Director General al Editurii Polirom.

Referitor la IPS Bartolomeu Anania, Teodor Baconsky consideră că „tragismul vieţii sale este refluxul voinţei de a reuni contrariile, în pofida unei istorii care absolutizează parţialitatea şi partizanatul. Nu e de mirare că atitudinea respectivă, ostilă oricăror încadrări definitive, a provocat animozităţi, acuzaţii virulente sau, după caz, nedumeriri. Unii au interpretat-o ca pe un riscant proiect polifonic, învecinat cu spiritul faustic al modernităţii. Alţii au văzut în ea proba unor ezitări esenţiale. În ce mă priveşte, cred că adevărul se află aiurea. Părintele Anania este prin excelenţă un om liber, un om care a refuzat să-şi sacrifice înzestrările pe seama modelelor ideologice, a imperativelor previzibile sau a obligaţiilor circumstanţiale. Vor fi fiind toate acestea semnele unui parcurs contradictoriu? Nicidecum. Descifrez în ele, dimpotrivă, vocaţia unei coerenţe paradoxale, care face din demnitate o supremă valoare şi cultivă neatîrnarea ca pe un superlativ al smereniei.”

Valeriu Anania (I.P.S. Bartolomeu Anania) este arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Născut în 1921, în jud. Vîlcea, absolvă Seminarul Teologic Central din Bucureşti. Se înscrie la Facultatea de Medicină şi la Conservator în Cluj, de unde este exmatriculat de noile autorităţi comuniste. Ulterior, îşi continuă studiile de teologie la Academia Andreiană din Sibiu. Se călugăreşte în 1942, iar între 1966 şi 1976 îndeplineşte diferite funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America. În 1990, face parte din Grupul de Reflecţie pentru înnoirea Bisericii. Arhiepiscop din 1993, devine mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în 2006. A publicat numeroase volume de literatură (debut în 1936, în revista Vremea), obţinînd Premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor în 1982. Dintre lucrările religioase, amintim Filele de acatist (1976) şi o ediţie jubiliară a Bibliei (2001) în traducerea şi îngrijirea sa.

sursa: Cidade de Deus


Categorii

Lansari de carte

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “IPS BARTOLOMEU ANANIA isi lanseaza MEMORIILE la Iasi

  1. un mare carturar si un duhovnic de exceptie Dumnezeu sa-i tina sanatatea sa fie cat mai mult impreuna cu noi.Avem mare nevoie de repere morale cand lumea se degradeaza pe zi ce trece se simte nevoia de pastori de suflete,ei Inalt prea sfantul Anania este un pastor,nu un naimit.Sarutam dreapta inalt prea sfintia voastra si Bunul Dumnezeu sa va trimita putere sa ne mai luminati inca cat mai este vreme,ca dupa aceea vom umbla mult in inatuneric.Dumnezeu sa ne ajute si sa ne binecuvanteze.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!