IZVORUL TAMADUIRII. Maicuta Domnului – cea care ne scapa de cursele vrajmasilor, pune pe fuga duhurile rele si ne ajuta grabnic in nenorociri si situatii fara iesire: “Ea pune la inima fiecare lacrima si fiecare suspin”

25-04-2014 Sublinieri

Izvorul Tamaduirii

Vedeti si:

***

970x337_izvorul-tamaduirii-patroaia

Cuvant la Acatistul Buneivestiri a Maicii Domnului

Iubiti frati si surori, oarecand o femeie, incantata de minunata invatatura a Mantuitorului Hristos, ridicand glasul, a grait:

Fericit este pantecele care Te-a pur­tat si fericiti sunt sanii pe care i-ai supt (Luca 11, 27).

In aceste putine cuvinte sunt exprimate acea maretie si acea slava a Maicii Domnului, pe care i le ofera toata lumea, vazuta si nevazuta, pentru dragostea si mila ei fata de omenirea cea chinuita.

Prilej de bucurie este pentru inima crestina sa-si aminteasca totdeauna de aceasta dragoste si mila a Preasfintei-Nascatoare de Dumnezeu, dar, mai ales pentru noi, vietuitorii si vizitatorii acestei sfinte ma­nastiri, care s-a invrednicit de minunata cercetare a Maicii Domnului, si peste care ea a fagaduit ca-si va intinde fara incetare dumnezeiescul ei Acoperamant.

Biserica dreptslavitoare a lui Hristos cinsteste mai presus de toate fapturile ceresti si pamantesti pe cea mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de ase­manare decat Serafimii, pe Preasfanta, Preacurata, Preabinecuvantata, Slavita Stapana noastra, de Dumnezeu Nascatoarea si Pururea Fecioara Maria. Dupa invata­tura Bisericii, ea este singura nadejde a credinciosilor, izbavirea tuturor celor ce alearga la ea, de necazuri si nenorociri, izvor al milei si zid nebiruit, mijlocire catre Ziditorul, nadejdea neschimbata a credinciosilor, Bucuria tuturor celor necajiti si Ocrotitoarea celor obijduiti.

Panagia_h_Zwodoxos_phgh_13Ea mijloceste fara incetare pentru noi in ruga­ciuni inaintea lui Dumnezeu. In fata ochilor ei zi de zi, noapte de noapte, ceas de ceas si clipa de clipa sta mul­timea oamenilor, dintre care unii sunt impresurati de hoardele nenumarate ale nevazutilor vrajmasi, ce cauta pieirea lor, altii sunt ingreunati de necazuri si ne­norociri nemasurate, iar altii sufera de neputinte si boli grele; si pe toti ii vede Preabinecuvantata Maica a lui Dumnezeu.

In iubirea ei Nemarginita pentru neamul omenesc, ea pune la inima fiecare lacrima, fiecare nenorocire si fiecare suspin, si Il roaga fara incetare pe dumnezeies­cul ei Fiu si Domn sa fie milostiv catre nedreptatile omenesti si sa-i izbaveasca pe robii Sai de tot raul.

Sfantul Dimitrie al Rostovului, scrie:

„Fiind Mijloci­toare intre Dumnezeu si pacatele noastre, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu nu da pacatelor noastre posibilitatea de a urca aproape inaintea lui Dumnezeu, si prin glasul rugaciunilor ei, savarsite pentru noi, res­pinge glasurile pacatelor noastre, ce striga impotriva noastra catre Dumnezeu”.

De aceea, nu exista niciun crestin adevarat care sa nu fi inaltat cu deplina incre­dere si dragoste rugaciunile sale catre Maica Domnului, si sa nu fi simtit ajutorul ei binecuvantat.

Iubiti frati si surori, Cuvantul lui Dumnezeu ne instiinteaza ca exista o lume a duhurilor rele, care cauta neincetat pieirea sufletelor omenesti. Sfantul Apostol Petru le spune crestinilor:

Fiti treji, prive­gheati! Potrivnicul vostru, diavolul, umbla, racnind ca un leu, cautand pe cine sa inghita (1 Petru 5, 8).

Acoperamantul Maicii Domnului -ortphoto.netUnde, dar, sa se ascunda omul sarman si neputincios si sa-si gaseasca izbavirea de cursele acestor vrajmasi? Izbavirea aceasta o poate gasi crestinul numai sub Acoperamantul Maicii Domnului. In acatistul inchinat ei auzim urmatoarele cuvinte:

Bucura-te, ceea ce esti rana de mult plans a diavolilor[1]; bucura-te, ceea ce ai lepadat din­tru dregatorie pe tiranul cel fara de omenie[2]; bucura-te, ceea ce esti muncire pentru vrajmasii cei nevazuti[3]; bucura-te, caderea diavolilor[4].

Cuvintele acestea ne incredinteaza ca Maica lui Dumnezeu izgoneste diavolii de la noi, ca numai numele ei pune duhurile rele pe fuga. Şi Sfanta Biserica a lui Hristos cunoaste o multime de cazuri, in care Preabinecuvantata Maica a lui Dumnezeu i-a iz­bavit pe oameni de vrajmasii cei nevazuti. In Proloage se povesteste despre un om cu numele Codrat, care era indracit. Odata diavolii l-au haituit prin pustiu timp de zece saptamani si, simtind ca piere de foame, isi as­tepta moartea. Dar, iata, intr-un moment de luminare a mintii s-a rugat Maicii Domnului si Preasfanta Fecioara i s-a aratat ea insasi in pustiu, i-a izgonit din el pe diavoli, l-a intarit, i-a aratat drumul inspre casa parin­tilor, iar el s-a facut intru totul sanatos; si multe alte exemple din acestea sunt.

Panagia_h_Zwodoxos_phgh_03Insa Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu nu iz­baveste numai de vrajmasii nevazuti; ea ii izbaveste pe oamenii dreptcredinciosi si de vrajmasii cei vazuti. In Alexandria vietuia un barbat cucernic, milostiv si iu­bitor de Hristos, care avea o sotie smerita si postitoare, si o fiica de sase ani. Odata a trebuit sa mearga pentru negot din Alexandria la Constantinopol, insa, cand a plecat, sotia lui l-a intrebat:

„Cui ne vei incredinta pe noi, domnul nostru, in lipsa ta?”

„Stapanei noastre, Nascatoarei de Dumnezeu!” a raspuns barbatul.

Şi, lasand in casa un singur slujitor, a plecat; insa vrajma­sul a tot binele, diavolul, i-a insuflat acestui slujitor gandul cel rau de a ucide pe sotia si fiica stapanului sau, de a-i prada averea si a fugi cu ea. Cu acest scop a luat un cutit si a pornit spre camera unde se aflau mama si fiica, insa doar s-a apropiat de usa camerei, unde ele se indeletniceau cu lucrul mainilor, ca indata a fost lovit de orbire si, nevazand nimic, nu se putea misca nici inainte, nici inapoi.

Chinuindu-se si negasind iesirea, a inceput sa strige si s-o cheme pe stapana sa, sa iasa la el si sa il ajute. Nebanuind intentia lui cea rea, stapana i-a ras­puns:

„Vino tu la noi”.

Atunci el a inceput s-o cheme pe fiica ei, insa mama nu a lasat-o nici pe fetita, sa mearga la el. In cele din urma, vazand ca planurile lui nu s-au implinit, intr-o pornire de rautate s-a lovit cu cutitul pe sine insusi si cu un urlet ingrozitor a cazut la pamant. Auzind zgomotul, vecinii au venit in fuga, a iesit si stapana, iar el, fiind inca viu, le-a povestit despre reaua sa intentie si nenorocirea ce i se intam­plase. Şi toti cei adunati au dat slava lui Dumnezeu si Preacuratei Maicii Lui, Care au pazit viata binecredinciosilor Lor robi. Iata, exemplul acesta ne invata si pe noi, dragii mei, sa alergam totdeauna la ajutorul si ocrotirea Maicii Domnului. Crestinii au avut si au si acum un obicei foarte bun de a-i incredinta pe cei ai casei lor ocrotirii si Acoperamantului Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, cand ii trimit pe acestia de­parte in calatorii, sau, dimpotriva, cand se despart ei insisi de cei ai casei pentru anumite trebuinte.

Aratarea Maicii Domnului lui Valeriu, in Noaptea de Craciun, 1951Iubiti frati si surori, viata noastra pamanteasca este plina de necazuri si dureri. Nu in zadar este nu­mita atat de des valea plangerii si a tanguirii. Plangand se naste omul si in lumea cealalta pleaca cu multe sus­pine si chinuri. Astfel ca nimeni nu poate scapa in viata aceasta de lacrimi si necazuri; omul are parte aici de mai multe necazuri si nenorociri, decat de bucurii. Fiecare stie din experienta cum uneori amaraciunea vietii ii copleseste sufletul din toate partile, inima ii este chi­nuita de tristete si durere, si fara voie ii curg uneori la­crimi din ochi.

Greu ii este omului sa rabde nenorocirea si cade uneori in deznadejde, si sentimen­tul tristetii il stapaneste. Insa, dragii mei, cel mai im­portant este sa nu deznadajduiti, sa va imbarbatati! Cand va impresoara norii necazurilor astfel incat parca nicio iesire nu mai aveti din aceasta situatie, amintiti-va atunci ca aveti in ceruri o Maica, pe Imparateasa Cerurilor, care va vede, va aude si stie toate miscarile sufletului vostru. Chemati-o cu credinta si ea indata va veni la voi si va va izbavi de rele si nenorociri!

Sa ne rugam, asadar, ca ea sa ne auda pe toti si in ceasul acesta, si sa ne izbaveasca de tot necazul si ne­norocirea, sa ne curateasca de tot pacatul si patima, si sa ne invredniceasca de bucurie in vesnica Imparatie a Fiului ei, ca totdeauna cu dragoste sa-i strigam:

Bucura-te, atotbuna, grabnica ascultatoare, Ceea ce toate cererile noastre bine le implinesti!

Amin.

Vinerea din saptamana slabanogului

Anul 1963


[1] Acatistul Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, Icosul al 2-lea.

[2] Op. cit., Icosul al 5-lea.

[3] Op. cit., Icosul al 4-lea

dositeeblogspotcomIzvorulTamaduiriiEgina32

***

Predica la Izvorul Tamaduirii a Parintelui Arsenie Țicău de la Man. Lepșa (jud. Vrancea):

*

Izvorul Tamaduirii – Predica Parintelui Marius Mosteanu (Biserica Sf. Nicolae Vechi, Constanta) – 10.05.2013:

Viata este o lupta unde este nevoie de intelepciune si strategie duhovniceasca

Legaturi:

***

***


Categorii

1. Slider, Arhimandritul Chiril Pavlov, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Izvorul Tamaduirii, Maica Domnului, Mari duhovnici, preoti si invatatori, Razboiul nevazut, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “IZVORUL TAMADUIRII. Maicuta Domnului – cea care ne scapa de cursele vrajmasilor, pune pe fuga duhurile rele si ne ajuta grabnic in nenorociri si situatii fara iesire: “Ea pune la inima fiecare lacrima si fiecare suspin”

  1. “Fiind Mijlocitoare intre Dumnezeu si pacatele noastre…….”Cred ca ar trebui corectat:fiind zid(pavaza)intre Dumnezeu si pacatele noastre.DOAMNE AJUTA!

  2. Pururea-fecioria Maicii Domnului

    “Pentru aceasta Domnul meu vă va da un semn: Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu şi vor chema numele lui Emanuel.”
    (Isaia 7:14)
    * Iată, deci, cum e ştiută Maica Domnului, de unul dintre cei mai mari profeţi ai Vechiului Testament, ca fiind Fecioara, folosindu-se articolul hotărât.

    “1. Apoi m-a dus bărbatul acela înapoi la poarta cea din afară a templului, spre răsărit, şi aceasta era închisă.
    2. Şi mi-a zis Domnul: “Poarta aceasta va fi închisă, nu se va deschide şi nici un om nu va intra pe ea, căci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi închisă.”
    (Iezechiel 44:1-2)
    * “Poarta” fiind Maica Domnului, căci prin ea a venit în lume Domnul şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos.

    “26. Deci Iisus, văzând pe mama Sa şi pe ucenicul pe care Îl iubea stând alături, a zis mamei Sale: Femeie, iată fiul tău!
    27. Apoi a zis ucenicului: Iată mama ta! Şi din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine.”
    (Ioan 19:26-27)
    * Dacă Fecioara Maria ar mai fi avut copii, de ce la răstignire Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos a lăsat-o in grija Apostolului Ioan şi nu a copiilor?
    Şi altceva, Fecioara Maria nu devine doar “mama” ucenicului, Apostolului Ioan, ci (în sens extins) Maica noastră, a creştinilor.

  3. Pingback: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Predici ale Parintilor Chiril Pavlov si Iachint Unciuleac: “Bucura-te, cea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta nu ne lasi pe noi!”. CUM SA CINSTIM CUM SE CUVINE ACEST MARE PRAZNIC? -
  4. Pingback: ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI. Predici audio despre istoricul sarbatorii, MINUNILE, MIJLOCIRILE si LACRIMILE bunei noastre Maicute din cer -
  5. Pingback: DE CE O IUBIM ATAT DE MULT PE MAICA DOMNULUI?/ Care este cel mai mare dar al Preasfintei Fecioare? Parintele Cleopa despre FLAGELUL AMBITIEI NEBUNE DE “A FI IN RAND CU LUMEA”: “Cine se mai osteneste astazi sa alunge ciuma mandriei din in
  6. Pingback: Stareta Macrina Vassopoulos: “MAICA DOMNULUI VREA SA-I VORBIM, SA-I SPUNEM UNA SI ALTA… Si Hristos vrea sa strigam la El, vrea sa-L chemam. El este Cel iubit si vrea ca toata dragostea noastra sa I-o dam Lui” | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: Parintele Andrei Coroian: MEDITATII IN OGLINDA SFINTEI CRUCI (audio, text) – COPIII LUI DUMNEZEU SI FIII MAICII DOMNULUI: “Dumnezeu duce crucea păcatelor omului, Maica Sfântă poartă crucea umanităţii… Dumnezeu dăruieşte din ce î
  8. Pingback: INTRAREA MAICII DOMNULUI IN BISERICA. Sfantul Serafim Sobolev: UNDE ESTE PREASFANTA FECIOARA? “Ea este aici, în mijlocul marilor suferinţe. Ea este acolo unde curg lacrimi fierbinţi din cauza necazurilor. Ea este acolo unde Ei i se aduc calde rug
  9. Pingback: LA PIEPTUL MAMEI NOASTRE DIN CER, SUB GRIJA SI RUGACIUNEA ocrotitoarei si hranitoarei celor orfani sau suferinzi. PASTORALA PS MACARIE DRAGOI LA NASTEREA DOMNULUI: “Ochii ei protectori și milostivi sunt pururea aplecați spre cei fără de ajutor.
  10. Pingback: IATĂ MAMA TA! “În viaţa noastră vin ceasuri în care sabia durerii despică măruntaiele noastre… Stai lângă noi, fiindcă eşti Mamă, iar mamele nu pleacă!”/ CRUCEA NEVAZUTA A MAICII LUI DUMNEZEU (poezii duhovnicesti) | Cuvântu
  11. Pingback: MAICA DOMNULUI si MAMA NOASTRA – IZVORUL cel viu al nadejdii, al mangaierii si al Invierii noastre in aceste vremuri tulburi. PREDICI (si audio) SENSIBILE SI INTARITOARE la sarbatoarea IZVORULUI TAMADUIRII | Cuvântul Ortodox
  12. Pingback: “Pleacă-ți, Mamă, zările, Tinde-ți îndurările, Du-te, strânge-Mi cioburile. Cioburile, cioturile…” – MAICA DOMNULUI, IZVORUL TAMADUIRII SUFLETELOR | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: INIMA ADANCA A MAICUTEI LUI DUMNEZEU/ “Cine învaţă pe femei şi pe fete să muncească nu spre a-şi cumpăra cele de nevoie vieţii, ci rochii la modă şi alte lucruri deşarte…?”/ “MARIILE” POT SA-SI SERBEZE ONOMASTICA
  14. Pingback: CUVINTE SENSIBILE SI INSPIRATE, la Nicula, in ajunul Adormirii Maicii Domnului, ale PS IGNATIE MURESANUL, despre statornicia credintei, discretia si increderea desavarsite ale NASCATOAREI DE DUMNEZEU: “În chipul Fecioarei Maria aflăm ceea ce s-a p
  15. Pingback: MAICA DOMNULUI ESTE AICI, NU SUNTEM SINGURI… “De atunci până astăzi şi pentru totdeauna, cine poate spune că nu are Mamă care să plângă pentru el?” | Cuvântul Ortodox
  16. Pingback: UNDE ESTE MAICA DOMNULUI? “Maica Domnului este printre fiii ei; ȘTERGE LACRIMILE, ALINĂ DURERILE, CULEGE RUGĂCIUNILE şi apoi le înalţă la Fiul ei”. “Aşa cum L-a purtat pe Fiul său, NE POARTĂ PE FIECARE ÎN PARTE” –
  17. Pingback: NASTEREA MAICII DOMNULUI, MAMA NOASTRA PREASFANTA: “Îi datorăm lacrimile noastre spre a-i şterge lacrimile care nu se usucă pe obrajii ei din pricina răutăţilor cu care Îl răstignim pe Hristos”. FIII LACRIMILOR TALE… | Cuvântul
  18. Pingback: PUTEREA MINUNATA A IUBIRII SI A RUGACIUNII PREACURATEI MAICUTE, lucratoare in vietile noastre. “Cine o strigat-o pe Maica Domnului, i-o fost bine!”/ “PURCELUSII” MAICII DOMNULUI/ “Nu există suflet sub cer care şi-a pus năd
  19. Pingback: SOBORUL MAICII DOMNULUI, ALINATOAREA DURERILOR, MANGAIETOAREA SI HRANITOAREA NOASTRA. Cuvinte duhovnicesti calde si duioase ale Parintelui Episcop Macarie Dragoi – 2015: “Maica Domnului ne ține la inima sa maternă, încălzindu-ne, și pe no
  20. Pingback: MAICA DOMNULUI – IZVORUL TĂMĂDUIRII SUFLETELOR ÎNTRISTATE, OMUL CARE ÎNȚELEGE CEL MAI BINE SUFERINȚA INIMILOR SFÂȘIATE. Cuvânt al Părintelui Ciprian Negreanu: “În durerile noastre, în despărțirile noastre, în așteptările noast
  21. Pingback: SĂ NU SECĂM IZVORUL TĂMĂDUIRILOR MAICII DOMNULUI! Cuvântul PS MACARIE DRĂGOI: “Nu putem pretinde mila şi ajutorul Maicii Domnului şi, totodată, să ne fie indiferent dacă trăim într‑o ȚARĂ ÎN CARE CĂSĂTORIA E BATJOCORITĂ şi VIA
  22. Pingback: PS MACARIE: “Fiule, fiică, iată Mama ta! Unii se laudă cu tehnologia lor, alții se laudă cu civilizația și forța lor, însă noi ne lăudăm cu Maica Domnului!” (VIDEO, TEXT) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate